2006.12.05 12:52
Szerző: szedo
és most jöjjön egy két karácsonyi sütemény recept, házi csoki készítésére alkalmas recept
HÁZI CSOKI
Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 3 kávéskanál kakaópor, 25 dkg margarin, 2
csomag sovány tejpor. Elkészítés: A porcukrot, a kakaóport, kevés vizet
néhány percig fozünk, majd beletesszük a margarint. Csak annyi ideig
hagyjuk a melegen, amíg a vaj megolvad, fozni ilyenkor már nem szabad.
Ezután levesszük a tuzrol. Elektromos habverovel hozzákeverjük a
tejporokat. Ha befottes üvegben tároljuk, kenheto lesz, mint a
mogyorókrém.
HÁZI CSOKI
Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 25 dkg margarin, 25 dkg
tejpor, 5 dkg kakaó. Elkészítés: Az 50 dkg kristálycukrot, a vizzel addig
fozzük, amig szálat nem ereszt. Mikor ez megvan, elolvasztjuk benne a
margarint. Ha ez is kész, a 25 dkg tejporhoz és a kakaóhoz keverjük az
olvasztott cukrot. Diót, kókuszt, mazsolát, vagy puffasztot rizst is
adhatunk hozzá. Ha kész, kibélelt tepsibe öntjük, és hagyjuk
megszilárdulni. Mikor már majdnem kemény, felszeleteljük. Jó étvágyat hozzá!
HÁZI CSOKI
Hozzávalók: 20 dg mogyoró vagy darabolt dióbél vagy mazsola vagy
kókuszreszelék, 3 csomag zsíros tejpor, 2 vaníliás cukor, fél kg porcukor,
3 evokanál kakaó, 20 dg margarin, 2 dl tejszín. Elkészítés: A tejszínt,
vajat, porcukrot felfozzük, simára keverjük. A tejport, kakaót, vaníliás
cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a forró tejszínes masszát és a tetszés
szerinti ízesítot, attól függ, milyen csokoládét akarunk készíteni.
Kivajazott nagy tálcára simítjuk, hutjük. Szilárdulás után szeleteljük.
Csokoládécsók
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 25 dkg vaníliás cukor, 21 dkg csokoládé, 21
dkg mandula. Elkészítés: Megpuhítjuk a csokoládét. A tojást felverjük,
majd hozzá adjuk a cukrot, a csokoládét és a mandulát. Kizsírozott
tepsiben 175 fokon 10 percig sütjük. Forrás: dinácska
Szaloncukor
Hozzávalók: Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és
hozzá 10 evokanál vizet. Elkészítés: Tegyük a tuzhelyre és folytonos
kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, fozzük 7-8 percig. Ez alatt
készítsünk elo egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy
porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyualjú poharat, egy
kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy
narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval,
amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig fott a cukor,
akkor tegyük meg vele a következo próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal
a fovo cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, surusödik a
dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tuzrol, és kanalanként tegyük a
tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé surusödik,
kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítoket. Ekkor gyorsan tegyük a
márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább, ameddig olyan suru
tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára
alakíthatjuk. Ha kihult, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú
négyszögdarabokra. Csomagoljuk be elobb puha viaszos papírba, aztán színes
hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén
helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.
Császárkörtés szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz, ízesíto anyagok: császárkörte-aroma.
Elkészítés: Fél kiló cukrot felteszünk foni két deci vízzel, s
folyamatosan kevergetve addig fozzük, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz.
Ha már eléggé nyúlós, levesszük a tuzrol. A pépet annyifelé osztjuk,
ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítoket.
Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenheto legyen, és hideg
tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Vizes késsel vágjuk kis téglalap
vagy kockaformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is
bevonhatjuk. Selyempapírba, majd színes csomagolópapírba csavarjuk.
*~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~*
Marcipános szaloncukor
Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evokanál víz, marcipán.
Elkészítés: Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evokanál vizet.
Folyamatos keverés közben a forrástól számítva 8 percig fozzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan elsimítjuk: ha surusödik és keményedik, akkor elkészült a massza. Ekkor levesszük a
tuzrol, és belekeverjük az ízesítoket. Az így elkészített masszát
porcelántálon vagy márványlapon nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú
rúddá sodorjuk. Kihulés elott megfelelo nagyságú darabokra vágjuk. Ha
elkészült, selyempapírba csomagoljuk, és tetszés szerint díszíthetjük.
*~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~**~°*°~*
Habcsók
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 30 dkg porcukor, vaj, liszt, 20 dkg dióbél
Elkészítés: A tojásfehérjékbol (a cukor hozzáadásával) laza habot
készítünk, majd az edényt forró vízbe, vagy goz fölé állítva folytatjuk a
habverést, amíg a hab kissé be nem surusödik. Egy tepsit (sütolapot)
vékonyan megkenünk vajjal, meghintjük liszttel, s arra kiskanállal, vagy
nyomózsákkal rátesszük a habot. Végül elomelegített, de nem túl forró (130
Celsius-fokos) sütobe helyezzük, s ott kb. fél óra alatt keményre
szikkasztjuk a habcsókokat.