Szia Áfonya!
Ma túltengek
Nem bánnám, ha néha valaki jönne és helybenhagyná vagy kijavítaná, amiket így kontroll nélkül írkálok.
Kezdjük a legvégén: ha te bármit is észreveszel egy ilyen picurka babán, akkor már réges-régen rossz, mert iylenkor még laikusnak nem igazán szembeötlőek az eltérések. Úgyhogy lapozzunk, ezzel ne is foglalkozz. Mármint, hogy akkor gáz lenne.
Visszafelé haladva: neurológussal kell megnézetni, ha úgy érzed, hogy addig nem vagy nyugodt, míg valaki nem látta.
Elméletileg a gyerek járóbeteg szakrendeléseken kell, hogy legyen neurológus, de beutalóval időpontra dolgoznak. Kérdezz rá a gyerekorvosnál.
A mennyi idősen kérdésre nem tudok határozott választ adni. Túl korán nem érdemes, mert iylenkor még így is úgy is fokozott a tónusa, ez kb. 4 hónapos kora körül alakul át "normállá", de, ha nagy az eltérés, akkor nyilván korábnan is észrevehető. Nyilván, ha petyhüdt, az azért szemet szúrna, de erről nincs szó, ugye?
Azért sem érdemes ilyenkor megnézni, mert 1-2 hónapos korukban még a sérült csecsemők nagy többsége is prímán produkálja a primitív reflexeket, csak később jön az, hogy nem oltódnak ki, ill. nem alakulnak ki amiknek ki kéne.
Úgyhogy, ha nagyon aggódsz, akkor is várj míg mondjuk 2 hónapos nem lesz Máté, és, ha akkor meg is nézik, és még mindig nem vagy nyugodt, akkor kérj kontroll-időpontot 4-5 hónapos korára. De az is megoldás lehet, hogy első körben megkéred a gyerekorvost, hogy végezzen el rajta egy alap neurológiai vizsgálatot, ezt minden gy.orvos tudja, és, ha mindent rendben talál, akkor csak később kb. 4 hósan mutatod meg először a szakorvosnak.
Nem akarom elbagatellizálni meg ellentmondani sem akarok magamnak, mert máskor mindig arról "papolok", hogy minél hamarabb, meg lássa szakorvos, csak már annyiszor megkaptam, hogy túllihegem a dolgokat, hogy én meg épp az ellenkező irányba lettem óvatos.
Csak hogy én is morgolódjak, emlékszem, hogy annak idején a császáros topikban valaki fő érvként azt hozta a császár mellett, hogy így nincs kockázata az oxigénhiánynak, mint a szülőcsatornában. Hát, ennyit erről.
Beszámolót kérek, hogy mit intéztél