Sziasztok!
Hát egy kicsit félreértettetek,de lehet,hogy csak én érzem így,aki más szemmel is látja dolgokat.
Szóval kismama szemmel,én sem tudtam anno elképzelni,hogy más vizsgájon és más doki legyen ott amikor szülők,hisz azért választottam őt,mert megbízok benne.Nekem ebből a szempontból még könnyebb dolgom volt,mert ismertem mindegyiket és tudtam ki hogy dolgozik,és itt nem csak a szakmai dolgok játszottak főszerepet.Az én -sajnos-volt dokim,nem volt főorvos,de nagy tudása volt és lelkiismeretes,minden kismamájára odafigyelet.Sajos ez is lett az élete vége,mert mindent a szakmájának rendelt alá.Nagyon sok páciense volt,mindennapra jutott szülése,volt,hogy éppen hazaért és már jött is vissza.Rá nem volt jellemző,hogy az utolsó pillanatban estt be a kismamájához.Túlhajszolta magát és 2 éve augusztusban a Balaton átúszásnál meghalt,szívinfarktusban,holott sportember volt,de a szervezete nem bírta a sok terhelést.
Bocs,hogy ezt leírtam ide,de nekem ő nagyon fontos volt az életemben,szakmailag és emberileg is.Nagyon szerettem vele dolgozni.Tényleg azért írtam le,hogy érezzétek nekem is nagyon fontos a lelki kötődés és a bizalom.
Az eset után történt meg,hogy az osztályvezető főorvos megtiltotta az orvos fogadást.Mindenki az ügyeletesnél szült,ill.szül a mai napig.Ez tényleg akkor volt rossz,akik ebbe csöppentek bele terhesen.Mert ők még nem tudtak felkészülni rá.
Mondjuk most nekem se tiszta,hogy most miért kell fizetni.Aki nem akar ügyeletes orvost az eddig is fizetett nem is keveset.Mert nem hiszem,hogy ezzel az intézkedéssel megszünne a hálapénz,sajnos.Mondjuk szerintem is igazságosabb lenne a fix tarifa,de akkor az orvosok ne várják el a plusz pénzt,ha a kórház felé úgyis kifizetem azt,hogy én ott és annál szülök,akinél akarok!
Ha így lenne,akkor jó lenne az új rendszer,mert a lehetőség így is magmarad a szabad orvosválasztásra,csak nem az orvos kapja a pénzt,hanem a kórház.
Itt csak annyi a gáz,hogy fix díjas lesz,amit nem mindenki tud majd megfizetni,de ahogy látom mostmár a dokiknak is elég magas a tarifájuk.
Anid,
akkor csak még annyit,hogy számomra is meggyugtató,hogy van PIC-ünk.De ha minden szülésnek úgy állunk neki,hogy úgyis gond lesz akkor mindenki olyan kórházba szülne ahol működik PIC.Ez azért megoldhatatlan,mert nincs annyi szülészeti ágy,pl.nálunk is,hogy a megyéből mindenki itt szülne.Most mi is bajban leszünk,mert elvettek 15 ágyat és a többi városi kórházat átalakítják,így még többen jönnek hozzánk szülni.
A PICre visszatérve,az olyan eseteket egyből átírányítják PIC-cel működő kórházakba,amikor várható az újszülött intenzív ellátása.Tehát próbálják még méhen belül szállítani a magzatot,hogy ha tényleg gáz van akkor egyből megkapja a legszakszerűbb ellátást.
Tudom,hogy ez nem mindig sikerül,de azért így is vannak nagyon jó statisztikák amikor már újszülöttként lett átszállítva és megmentették az életét.
Az oltásról mindegyiket beadathatod,te döntöd el.A Menjugate-van más néven is-,a meningococcus ellen véd,erre van támogatás,a másik a Prevenar,a pneumococcus ellen van,erre nincs támogatás.
Erika,
igen a vidéki kórházak nem annyira felszereltek,de mindenhol,ahol van nagyobb szülészet ott kell lennie neonatológus szakorvosnak is,ő az újszölöttekkel foglalkozik,akinek tudnia kell a megfelelő elsődleges ellátást amíg a koraszülött mentő megérkezik.Nálunk szerencsére ugyan olyan,mintha Pesten a klinikán szültem volna,mert a PIC nagyon jól felszerelt és nagyon jó szakemberek dolgoznak itt.
Mi csak akkor küldünk a klinikára kismamát,ha várható,hogy a babánál vmilyen műtéti beavatkozásra lesz szükség,ill,ha a kismama állapota még szorosabb ellátást igényel.Újszülöttet is csak akkor visznek Pestre,ha olyan betegsége van ami műtéti beavatkozást igényel,mert újszülőtt sebészet nincs nálunk.
De abban teljesen igazad van,ha fizetek akkor eldönthetem hol és kinél szülök.Különben a veszprémi kórházban dolgozom,igaz mostanában ritkábban,mert szültem...De szeretnék még ott dolgozni,mert nagyon hiányzik a szakmám.
A munkaviszonyom még meg van,remélem meg is marad.
Most megint regéltem,de ez még kikívánkozott.
Pusz
Timi