Új privát üzeneted érkezett!

Biobaba, Snowflake köszi:)!
saara

biobaba

Sziasztok lányok!

Ti adtok a csemetéknek valami immunerősítőt? Kicsit zavar, hogy szeptember óta harmadszor taknyosak...

Ha valakinek van tuti mézeskalács receptje, ossza meg velem. Meg ha matricázáshoz (ablaküvegre dísz) sablonokat tudtok a neten, arra is vevő vagyok. Azt találtam ki, hogy krumplinyomdázunk majd karácsonyi lapokat. (Megkezdtem a karácsonyi készülődést... :))

GyeZsu
gyezsu

Immunerositonek:
homoktovis, savanyu kaposzta, Oscilococcinum
biobaba

Sziasztok!

GYeZsu :) Msot heti 1 Occillococcinumot eszünk, decemberi gyesből beruházok a Weleda homoktövis-elixírre mindkettőnknek. Krumplinyomda jóóóóóóó :)

Snowflake :) tényleg jó a bolt és óriási katalógus van a neten. Írjál gyakrabban :)

Biobaba :) korsárfonó linknek nagyon örültem, klassz, hogy mindig teszel fel ilyen okosságokat :)

Víz: Én becsülettel végigolvastam az összes vizes cikket, de nincs igazán egy olyan összehasonlítás, ami a hatékonyságot mutatja. És persze mindenki a sajátját fényezi...
Amway víztuisztítót gondolom azok használnak, akik tagjai az Amway-klánnak, vagy legalábbis hívei... én felháborítón ak találom ezt az árat, de sok cég kínálja a termékét ennyiért... :(

Sára :) ezt a tisztított vizet akkor már nem kell a babáknak forralni? Forralt vízből minden hasznosat is kiforralunk és emiatt nem szimpatikus, nem is beszélve a forraláskor elhasznált időről és energiáról... sajnos nálunk annyira klóros és nitrátos a víz, hogy már mi is veszümk boltban vizet, de vérzik a szívem.

Ételfestékről mit tudunk? Nyilván nem természetes anyag.. Gyapjút festenék vele...

indianyo

Occillo=Oscillo

indianyo

Indianyo, szerintem a Weleda elixirnel jobb az a homoktovis, amit a bio piacon lehet kapni. Egyreszt hazai, masreszt kozvetlenul a termelotol veszed, ezenkivul az frissebb. Persze csak akkor, ha ki tudsz menni a piacra.
biobaba

Sziasztok!

Indianyó, köszi :).

Gyezsu, a mi évek óta futó mézeskalácsreceptünk:

1 kg finomliszt
50 dkg méz (vegyes virág a legjobb)
20 dkg kristálycukor
3 ek sárgabaracklekvár
4 tojássárga
15 dkg vaj vagy margarin
1 tk szalalkáli
1 tk szódabikarbóna
fűszerek ízlés szerint (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, kardamom)

tetejére a kenéshez 1 tojás

Ez az alaprecept, én úgy csinálom, hogy a liszt 3/4-e bio tönkölybúza fehérliszt, 1/4-e teljes kiörlésű tönkölyliszt, kristálycukor helyett barna nádcukor, de csináltam már úgy is, hogy elhagytam teljesen a cukrot. Először a száraz hozzávalókat keverem össze alaposan, majd jönnek a nedvesek, át kell gyúrni, de nem baj, ha nincs tökéletesen kidolgozva a tészta, szóval hamar megy. A lényeg, hogy a tésztát legalább 1 nappal a felhasználás előtt össze kell gyúrni, akkor fog szépen feljönni sütés közben. Hűtőben nagyon soká, hetekig eláll a nyers tészta. Ebből az adagból rengeteg lesz. Mi részletekben szoktuk megsütni, 2-3 tepsivel egyszerre, így hosszú ideig nyújt kellemes családi szórakozást. Kb fél centisre szoktam nyújtani. Tetejére szezámmag, dió, mandula, mazsola, egyéb aszalványok jöhetnek. Közepes lángon sütöm, figyelni kell, mert hamar megég. Kihűlés után kemény lesz, de fokozatosan megpuhul. Ha nincs fagy, erkélyre kitéve, résnyire nyitva hagyott dobozban ha kicsit nedves az idő, nagyon hamar megpuhul.
snowflake

Sziasztok!

Indi, nalunk is elég kloros a viz (fürdetésnél néha szinte elajulunk a szagtol :(), de szürés utan, se szag se iz, tök jo. Kedvemtöl függöen néha forralom a babonak néha nem (egyre kevésbé :)).

Nem tudom ide tartozik-e ez a kérdés, azért felteszem: Ti hogy alltok a nem kötelezö oltasokkal?
Van aki egyaltalan nem oltatja be a gyerköcét, van, aki mindent beadat. Azt is olvastam, h nagyon karos lehet..... Doki meg azt mondja, h nincsenek mellékhatasok. Teljesen tanacstalan vagyok.......... Nekünk most a gennyes agyhartyagyulladas elleni lenne aktualis, de nem tudom mit tegyek :(

Az oscillot a gyerköcöknek adjatok?
Homoktövisböl mennyir érdemes hetente? (1 éves a fiatalur)
saara

Sziasztok, regen jartam erre...

Viztisztito ugyben egyszer mar belekotyogtam, nekunk nagyon bevalt, egyszer mar belinkeltwem amienket de most nem talalom. En nem forralom a picinek a vizet, igaz meg nem is nagyon kap, mert ici-pici. Egyebkent nem vagyok egy nagy fertotlenito, szerintem a tisztitott viz boven eleg.

Mas. Mi most az allaspont a mosogatogeppel? Azt hallottam, hogy egy 4 tagu csalaldnal mer kornyezetbaratabb a mosogatogep. Ez eddig rendben van, de a gyartas is energiaba kerul...

Pecsiek figyelmebe: holnap-holnaputan megujulo energiaforrasokkal foglalkozo konferencia lesz a Dominikanus hazban. Erdemes meghallgatni.

Saara, en viszolygok az oltasoktol, a kotelezoket is azert adattuk be, mert mindenki riogatott, hogy ez buncselekmeny. Van nehany un. okofalu (ol Visnyeszeplak) ahol nem oltatjak be a gyerekuket. Elhiszem, hogy a jarvanyokat me gkell elozni, de szerintem akaratlanul is annyi muanyag kerul a gyerekek szervezetebe, hogy nem csodalom, hogy nics inmunrendszeruk. Szoval reszemrol kotelezo es kesz. Bar ez valoszinuleg kockazatos dontes, valoszinuleg azert vagyok ilyen elszant mert en magam sohasem voltam beteg.
jud_it

Saara, a vedooltasokrol a 2001 Kiadonak van valami konyve.
http://ketezeregy.hu/oltas/index.html
biobaba

Saara!

Én sem vagyok oltás párti, az agyhártyagyull. elleni volt az egyetlen, amire eddig rábeszélt a dokink (meningococcus vagy mi).
És itt találsz bővebb leírásokat, én még nem olvastam végig:

http://www.tar.hu/oltas/olt1.htm

Immunerősítőnek jó az Echinacea bogyó is, ősztől tavaszig napi egy adag adható a gyerkőcnek (de jó az oscillococcinum is).

Orsi

Balázs: 2004.04.29., Zsombor: 2006.11.01., Domonkos: 2008.04.17.
osoa75

Orsi :) Echinacea homeobogyó? Ha igen, abból heti egyszer 2-5 golyó kéne inkább, a napi egy túl gyakorinak tűnik. Kisfiúcska hogy van?

Saara :) oltásellenes vagyok magam is (kivéve polio és diftéria) - de kompromisszumot muszáj itt kötni - törvény kötelez rá, hát akkor egyéb dolgokkal megtámogatjuk a gyerkőcöt, hogy kevésbé ártson neki. Nem kötelező szóba se jöhet nálunk, sőt, valahogy az MMR-t mindenképpen jó lenne kihagyni, de kicsi rá az esély... Emlékszem, még az én gyerekkoromban ha kanyarós vagy rubeolás gyerek volt a környéken, akkor az összes ismerős gyerkőccel összefektették egy kis időre, hgoy egyszerre átessenek rajta és meglegyen az egész életre szóló védettség. Ma meg ...

Judit :) Szia, emlékszem, írtál a víztisztítóról. Az a baj, hgoy túl sok termék kapható (ez még jó is lehet) és nincs egy összefoglaló értékelés róluk.

Biobaba :) homoktövist milyen fomában árulják a biopiacon? A MOM-Parkban? Oda én csak dél körül tudok eljutni, érdemes vajon? Nagyon kíváncsi vagyok.

indianyo

Indianyo, az egyik arusnal (Kovacs Laszlo - lekvarokat, szorpoket, homoktovist arul) van friss le (ezt akar felbontod, akar nem 1 hetig all el, de ez a leghatekonyabb:)), aztan van neki ugyanez fagyasztva, aztan szaritott is van. Van egy masik arus is, akinel mindenfele lekvar is kaphato homoktovisbol. De a lekvarok annyira nem jok, mert valamennyi hokezelesen atesnek.

A del koruli kinalatot nem ismerem, en koran reggel megyek, de szerintem eleg sokat visznek ki magukkal, ugyh talan van nekik meg akkor is.

70/224 5571 esetleg fel is hivhatod, h tudna-e neked felretenni, ha fogyoban a keszlet, es nem maradna delig. (Kovacs Laszlo)

Echinaceat ugy tudom, h kuraszeruen lehet szedni. Es letezik folyadek formaban is.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!

Echinacea: igen, kúraszerűen is, ha gyengülni látszik az immunrendszer, akkor naponta többször 7-10 napig. Viszont influenzás, náthás időszakban, amikor a gyerek állandóan elkap valamit, hol itt, hol ott, lehet folyamatosan is, akkor nyilván csak napi egy adagot. Egy ismerősöm, aki elég mélyen beleásta magát a homeopátiába, javasolta nekünk. Hát, ártani nem árthat. :) Nekem még mindig szimpibb, mnt az oscillococcinum.
(Egyébként a rákos betegeknek szokták még javasolni a folyamatos kúrát).

Orsi

osoa75

Indianyo!

Köszi, "kicsi" fiú (alig bírom el egy kézzel :roll: ), jól van. Szopik, mint a güzü 2 óránként éjjekl-nappal. Nagyon pufók!!!

Egy kérdés: mosogatógépbe mit lehet tenni a hagyományos mosogatótabletta helyett, van valakinek tapasztalata?

Orsi

osoa75

Sziasztok!

hat ez az oltas ügy.... azt hiszem ezzel almodtam :roll: .
Mindenesetre köszönöm a hozzaszollasokat és a linkeket. Megnéztem mindkettöt. Amit a szamarköhögés elleni oltasrol irnak nagyon gaz... :shock: oaaa, fuj :x !
Alapbol inkabb oltasellenes vagyok én is, de ez tipikusan az az eset, h ha elkapja a gyerek felkötöm magam.... Raadasul a meningococcus allitolag az a fajta betegség, amit könnyen össze lehet keverni massal és akkor kezdödhet a baj.
Erre alszom még jo néhanyat.

Indi, elvileg nem kell felforralni a szürt vizet a baboknak sem. Csak néha ramjön :mrgreen: . Igazabol, ha nem tul draga bevinnék egy vizmintat vizsgalatra, az lenne az igazi. Van valami tippetek ezt hol lehet?
Van egy masik is, egy kicsit designosabb, de azon nincs kis csap, ha jol tudom (tehat folyamatosan szüri a vizet, akkor is, ha mosogatsz pl.) http://www.aquaphor.hu/

A biopiac jo kis hely, mindenképp érdemes elmenni szerintem. Sok esetben olcsobb is, mint a bioboltok.

Biobaba, ismered azt az ösz hosszu haju, nagy szakalu bacsit, aki a Manna rax-ot arulja? Probaltad mar? Az nem jo immunerösitönek? Vélemény?
saara

Szia Orsi!

A hold boltban lehet kapni foszfat- és klormentes mosogatogépbe valo mososzert (jaj, de szépen hangzik!). En az Almawint hasznalom, teljesen ok, nagyon kevés is elég. Ugy tudom az Ecovernek is van. és ugyanugy van so+lötyi.

Judit, azt hiszem te kérdezted a mosogatogépet. Nekünk van :oops:. 1 mosas telepakolt géppel 16 liter vizet hasznal el+ az aram. Hetente max 2x megy.
A legnagyobb gond maga a gép :oops: :oops: :oops:
saara

oscillococcinum is homeopatias:)

Nekem a legszimpibb a savanyu kaposzta:) A gyerekem, ahogy betegedni kezd, raveti magat es eszi. Eroltetni se kell, aztan nem is szokott nagyon belemerulni a korokba azota.

Manna raxot nem probaltam.

Oltasokkal kapcsolatban itthon azert olyan nagy valasztek nincs, mar ugy ertem, h nehez kibujni alola, mert kotelezoek.

Biobaba
biobaba

Ha már mosogatógép: én azt nem szeretnék, kedvelem a mosogatást egyébként is, viszont elgondolkodtam a szárítógépen. Nem tudnék/akarnék venni, csak elméletben. Az összes isemrősöm azt mondja, hgoy egy kis szárítással a mosószódás/öblítés nélküli ruhák is puhák maradnak és nem kell őket vasalni. De azért a mesterséges szárítás gondolata zavar kicsit.

Orsi :) Azért a homeopátiának is megvan a veszélye.. Erről nemrégiben mesélt nekem egy szintén magát mélyen "beleásott" ismerősöm: ha túl hosszú ideig folyamatosan szedem a bogyót, kialakulhat a gyógyszerkép. Így valóban a kúraszerűen érdemes szedni, vagy heti egy alkalommal megelőzésként. Mi eddig Echinaceát nem szedtünk, mert doktornéni (homeos) nem javasolta az én kisfiamnak, de már óriás, úgyhogy lassan nekilátunk :)

Biobaba :) Nagyon köszönöm a részletes infot, fel fogom a bácsit hívni.

Van egyébként egy indiai immunerősítő is, amit már itthon is láttam: Dabur ajurvédikus cég gyártja, neve: Chyawanprash, én is szedtem, amikor elkaptam a dengue lázat és hátom hétig voltam lázas. http://dabur.com/EN/Products/Health_Car ... lt-new.asp

indianyo

Sziasztok!

Manna rax: családban szokták szedni, jók a tapasztalatok, csak az ízét kell megszokni. :)

Szárítógép:
én Angliában dolgoztam olyan családnak, akik használtak, nagyon igénybe veszi a ruhákat, viszont tényleg puhák voltak. Szerintem inkább nem kell :)

Gyógyszerkép: meg tudom erősíteni, tényleg így van. Nekem orvos mondta.

Végre leírom a limoncellót, ha valaki akar csinálni, még legyen ideje.
Most csinálom először, így nem teljesen tuti a recept:

Kell 1-1,5 kiló (bio!!) citrom sárga héja szép vékonyan hámozva, ezt beáztatod 1 liter finomszeszbe. (Nagyon nehéz szerezni, és bazi drága, egyetlen bolt van Bp-en, ahol árulják még). Nagy uborkásüvegben, lefedve ázik nekem vagy 10 napig. Már szép sárga színe van. Ha letelik azt idő, gyümölcscukorból fogok cukorszirupot főzni: 1,5 l víz, és talán 1,2- 1,3 cukor. Ha szirup kiforrt, kihűlt, össze kell kutyulni a citromízű és -színű alkohollal, és még állni hagyni pár hétig. Leszűrni a héjaktól elvileg a szirupozás előtt kell, de én lehet, hogy tovább bennehagyom. Aztán palackozás, címkézés...:) Jót tesz, ha még áll egy kicsit (pár hétig) fogyasztás előtt.

Amúgy Szicíliából származik, étkezés végén szokás, főleg nyáron, jéghideg kupicából szopogatni...:))

KépKép
KépKép
safrany

Safrany, hol van az a bolt?

Indianyo, nem olyan nagyon bacsi:)
biobaba

József krt 65, Azúr vegyszerbolt.
A gyógyszertárban kaptuk a tippet. :D

KépKép
KépKép
safrany

Mosogatógépbe az utóbbi néhány alkalommal 1 ek. mosószódát tettem (van, amikor egy kis Na-perkarbonátot is), és 20%-os ecetet az öblítőtartályba (gyengébb nem jó, az nem hozza le a maradék szódát, minden fehér marad), és persze sót. Az edények szépek lettek, az üvegedények különösen, csak egy régi alumínium edényke színeződött el, de szódabikarbónás súrolással lejött, úgyhogy alumínium edényekre egyáltalán nem javaslom.
Azt nem tudom, hogy az ecet károsíthatja-e a mosogatógépet. A szódáról ezt nem hiszem, mivel van olyan öko mosogatószer, ami mosószódát tartalmaz. Szerintetek?
lszg

Sziasztok!

Indi, nekem is angliaban volt szerencsém szaritogéphez. Szépen kikésziti a ruhakat és nem is szaradnak meg rendesen. Szoval nem az igazi szerintem. Ha valami papir véletlenül benne marad az egyik ruhaban, véged :lol:!

oltas, 3 nem kötelezöröl tudok: a baranyhimlö ellen, a meningococcus ellen és a pneumococcus ellen. A 2 utobbi agyhartyagyulladas, csunya fajta.
saara

Köszi a szárítós infokat, tényleg csak elméletben érdekelt, nem is értem, miért olyan elégedettek az emberek vele...

Sáfrány :) No de bio citromot honnan veszel? Mert ugye az ember Nápolyban levesz egyet a fáról, de ide hozzánk csak ezek a permetezettek jutnak el, azt gondolnám...Vagy a biopiacon ilysen külföldi finomságok is vannak? Mert akkor én vennék süteménybe valót is...

indianyo

Bio piacon is van citrom, illetve bio boltokban is:) Pl a Napraban, a Bio csemegeben a Nagykoruton, a Bio ABC-ben a Muzeum koruton...
biobaba

Figyu Indi,

ha úgyis találkozunk pelus ügyben, vehetek neked citromot meg homoktövist is a biopiacon, ha neked nagyon kiesik. Én mindig megyek szombaton, szóval nem nagy ügy. A citrom kilója kb 700 ft. Homoktövisből van nektár is, az kb. 3 hétig eláll - ennek a fele homoktövislé, a fele bioméz.

Sütibe való kandírozott héjak is szoktak lenni bioboltban.

A lemon curdnek az a lényege, hogy reszelt citromhéjat + levet kell vajjal, cukorral és egész tojással gőz fölött sűrűre főzni. Nagyon fincsi krém lesz belőle, hagyományosan angol ötórai tea kiegészítő a különböző sütikhez és (angol) muffinokhoz, scones-hoz stb, de palacsintába is szuper, kalácshoz is, meg piskótatekercset tölteni stb stb...:)
Ha valakit érdekel, írok arányokat is, de ha beírjátok a keresőbe rengeteg receptet találhattok a neten - lehet lime-mal, naranccsal, vaníliával variálni. Én ezt is gyümölcscukorral fogom. Bevált receptet még nem tudok, ez is egy régi terv, ami most fog valóra válni :) Ja, és két hónapig áll el hűtőben.

KépKép
KépKép
safrany

Kezeletlen citromot lehet kapni a Culinaris boltjaiban is (www.culinaris.hu). Úgy emlékszem, hogy utoljára 400Ft körüli áron vettem, kb. fél éve.
snowflake

Légyszi segítsetek ki:

most akkor lehet szelektívbe vinni a kimosott margarinos és joghurtos poharat, vagy nem? Nekem ez alapján nem teljesen világos. :oops:

http://www.fkf.hu/szelektiv/oldalak/muanyag1024.htm

köszi!

KépKép
KépKép
safrany

Szerintem ezeket nem dobhatod bele, ha kimosod, akkor sem. De az mar haladas, h mehet bele a samponos, habfurdos, meg a szatyrok. Aztan majd viszik Kinaba, es fel lehet venni polo stb-kent a kesobbiekben:) V lehet, h uzemanyagot csinalnak belole.

Joghurtbol nem tudtok atallni uvegesre? V meg lehet kerteszeteknel probalkozni a joghurtos muanyagokkal.

Ezekkel a szemetekkel jobb az, ha mar haza sem viszed a boltbol. Ha meg tudod oldani.:(
biobaba

Kösz!
Nem magam miatt kérdezem, mi üveges joghurtot veszünk már jó ideje. :) Egy másik fórumon próbálom terjeszteni az igét :)))

KépKép
KépKép
safrany

:) Akkor ird meg nekik, h hasznaljanak uvegest. Biztonsagosabb is, mert a joghurtokat tobbnyire ps-be csomagoljak, es abbol allitolag eleg konnyen kioldodik a sztirol. Jo "igeterjesztest":)
biobaba

Azt írják, az üveg újrahasznosításban sem hisznek...
no mindegy.

Megcsináltam a próba angol citromkrémet és szuper lett. Pont, mint amit kint árultak, csak sokkal jobb, mert házi :)

Leírom az arányokat: 5 dkg vajat olvasztottam duplafenekű edényben, belekevertem egy ek. reszelt citromhéjat, beletettem 180 ml citromlevet, és 3 nagy tojást 180 ml cukorral elkeverve. Kb 6-7 perc alatt úgy besűrűsödött, hogy gyorsan hideg vízbe kellett tegyem az edényt, hogy össze ne menjen a tojás. Sterilezett tejfölös :) befőttesüvegbe töltöttem (2,5 kicsi fajta telt meg). Most hűlnek.Szép sűrű, sárga, friss ízű krém lett. Próbáljátok ki!

Olyan csomós mosószódára sikerült szert tennem, hogy még. Lehet ezen javítani valahogy?

KépKép
KépKép
safrany

Kalapaccsal. (a mososzodara vonatkozik:))
biobaba

http://www.mothering.com/articles/growi ... _toys.html

Eszter, miert nem hisznek az uveg ujrahasznositasban? Mondjuk az osszetortekkel a szelektiv kukaban, mar nem emlekszem, h mit csinalnak, de valamit csinalnak belole. Mi olyan joghurtot veszunk, h vissza lehet vinni az uveget, meg a tobbi is olyan altalaban, amit veszunk.

De nehany boltrol hallom, h nem veszik vissza az uvegeket, mert nem is tartanak visszavalthatoakat. Annyira durva!!!
biobaba

biobaba

Kösz biobaba,

azt hiszem, húsklopfolózni fogom :D

Nem tudom, miért nem hisznek benne, mert eléggé off ez ebben a topikban és nem akarok az agyukra menni. :(

Tök jó a játék :)

KépKép
KépKép
safrany

biobaba

Sziasztok!

Biobaba érdekes a mothering magazine féle cikk.
Ti hogy alltok a TV-vel, mobil telefonnal meg ilyenekkel? pont erröl dumaltunk Apaval valamelyik este, h mit tudunk majd csinalni, ha a gyerköcök sirnak, h kell nekik mobil, ilyen olyan hülyeség, mert mindenkinek van a suliban, stb féle duma :roll:
TV-t mi abszolut nem nézünk, de a suliban is erröl dumalnak a gyerköcök.

A kemény tiltas nem jo, de nem tudom mennyire lehet értelmesen beszélgetni ilyenekröl egy kamasz gyerekkel, akinek az a célja, h mindent ugy csinaljon, mint a többi gyerek :roll:

Lehet, h Waldorf sulikban nem ennyire sulyos ez. Indi?
saara

Sziasztok!

Saara :) Remélem, hgyo Szilvi majd erre jár és ír, ő autentikusabb, lévén több csemetéje is waldorfos, én meg 2 éve nem voltam waldorf-közelben. Elméletileg a felvételkor megkérik a szülőket, hogy úgy írassák be a gyerekekeket, hogy vállalják, nem tévéznek otthon - tehát nem csak a gyerek, hanem ők sem, lévén egyébként ez megoldhatatlan. Természetesen el is magyarázzák hogy miért kérik ezt.
Mobiltelefon: volt persze már az én időmben is a gyerekeknek, de iskolában nem használhatták - és úgy emlékszem, eszükbe se jutott használni. Ez persze megváltozhatott 2 év alatt.

Indiában sem a tévé-, sem a mobilmegvonást nem lehetett elérni a szülőknél sajnos, tehát az előbbi az olasz és itthoni tapasztalatom volt.

Én nézek tévét, de szigorúan reggel és este, amikor Dominó még vagy már alszik, nekem nagy a hír- és kultúraéhségem. Ahogy D. növöget, azért ezt az időt is csökkenteni kell, és akár el is hagyom, ha úgy szükséges, de bizony a család egyéb tagjai (nagyszülők) naphosszat bámulják a képernyőt - sajnos ezt másnál is így látom. Férjjel majd ez még lesz egy meccs, de hát ahhoz előbb együtt is kell végre élnünk, hogy ezt (is) megtanulja ...

indianyo

Pindi :) remélem, jársz erre! Megtaláltam azt a gyapjút, amiből te kötötted a pelust!!! Első sodratnak illete szalaggyapjúnak hívják és tényleg finom puha, ismertem is korábban, W. oviban-suliban ebből készülnek az angyalok - de ilyen vékonyat még eddig nem láttam. Mondjuk nehéz vele kötni, de tényleg finom puha és jó meleg, úgyhogy most sapikat és kesztyűket tervezek gyártani belőle.

indianyo

Indianyo, es hol talaltal ilyen gyapjut?

Saara, mi csaladi oviba jarunk, meg kul. programokra, aztan meg majd otthontanulas ebben az ertelemben:

"unschooler, n : one who learns from life and love and great books and late morning conversations and big projects and eccentric uncles and
eyes-wide-open and mountains and mistakes and volunteering and starry nights-instead of from classrooms and exceedingly dull textbooks and sedative lectures and interfering homework. Synonyms: homeschooler, self-schooler, autodidact, rise-out." On the back, this quote from the Teenage Liberation Handbook: "The most overwhelming reality of school is control. School controls the way you spend your time (what is life made of it not time?), how you behave, what you read, and to a large extent what you think. In school you can't control your own life. Outside of school you can, at least to the extent that your parents trust you to. 'Comparing me to those who are conventionally schooled,' writes a 12-year-old unschooler, 'Is like comparing the freedoms of a wild stallion to those of cattle in a feedlot.'"

Biobaba
biobaba

Biobaba :) a Kenderkócban lehet kapni tenyérnyi széleset, azt kábé 4 ágra szedve lehet kötni mindenfélét, de még úgy is elég vastag fonalat kapunk, viszont vékonyabbra nem sikerült szednem, mert nagyon szakad. A Szövőházban ígértek vékonyabbat is, majd két hét múlva megyek megnézni.

Mi kell ahhoz, hogy otthon tanuljatok? Gondolom, sok engedély meg sok akadékoskodáson is át kell rágni magatokat... szép, nagy feladat, drukkolok :)

indianyo

Sziasztok,
a mi sulinkban nem tudják elérni a tv-nélküliséget. :? Abban a két osztályban, ahova járunk, az osztály fele kb. igen rendszeresen néz tv-t, játszik számítógépen. A kisebbik fiam tanítója azt kérte, hogy azokon a napokon ne, amikor másnap iskola van. Hááát, ezt elvileg betartják... :roll:
Nálunk sincs teljes tiltás: nagyinál, ha ott vannak hétvégn, délelőt tnézhetnek kb. 1-1 órát.
A kamaszt meg már nem fogom visszafogni EBBEN. (Nem veszek tv-t a kedvéért, de ahogy azt sem szabhatom meg akkor már, hogy mit olvas, azt sem, hogy mit csinál, ha pl. a barátjához megy...)

Viszont tényleg sokat segít, hogy a gyerekek azért tudják, hogy mi lenne az elvárás. Az ötödikesem osztályában tán ha 3 mobil van, de azok a gyerekek nagyon messze laknak, egyedül járnak, stb. És persze nem használják a suliban. (Most én is gondolkozom, amióta vasutas a fiam, és tényleg nagyon korán megy és későn jön szolgálatos napokon...)
Egy hagyományos suli ötödik osztályában sztem kivétel az, akinek nincs. A fiúk másodunokatesójának már másodikban volt...

Biobaba,
ez egy honlap, amit én nagyon szeretek:
www.waldorfhomeschoolers.com
Csak csemegézni mutatom... Fantasztikus az a nő. :)
h_szilvi

Szia Indi!

Azert meg van idonk, de mar most keressuk azokat, akiknek van tapasztalatuk ezen a teren. Itt Magyarorszagon tankotelesseg van, iskola kotelezettseg nincs. Ugyh elvileg lehetseges az otthonoktatas, nem kothetnek bele. Allitolag annyit szoktak, h nehany helyen a kotelezo vizsgaztatas soran igyekeznek keresztbe tenni az otthon tanulo gyerekeknek. Nem olyan iskolat kell valasztani. Ezert is keresunk olyan csaladokat, akik mar tul vannak ezen, tudnak iskolakat. Szoval meg alakul a dolog. Meg akikkel a csaladi oviban vagyunk, ott is otthon akarnak majd tanitani, ugyh igy konnyebb a keresgeles, meg nem olyan szornyu, h a csaladban nem akarjak megerteni ezt a dolgot.

Szilvi, koszi, nezegetjuk.

Biobaba
biobaba

:)
http://www.nevasaroljsemmitnap.hu/
- ne vasarolj semmit nap van ma
biobaba

Sziasztok!

Karácsonyra a családnak pácolt citromot meg narancslekvárt szeretnék csinálni, ehhez kéne olyan narancs meg citrom, amibe lehetőleg kevés vegyszer van. Valószínűleg csak hétvégén tudunk Budapestre menni, szóval tudtok nekem segíteni, hogy hol tudjuk beszerezni?

Apropo lehet, hogy teljesen műveleltlen vagyok itt vidéken, de mi az a családi ovi?

judit
jud_it

Szia Judit!

Hetvegen van biopiac a 12. keruletben. Ott tudtok venni narancsot, citromot. Persze vannak bio boltok is hetvegen, vagyis inkabb szombaton. Amelyik vasarnap is nyitva van, n em szivesen ajanlom.

Csaladi ovi: anyukak, gyerekekkel osszejonnek adott helyen, kozos fozes, egyeb foglalatossagok. Mostansag agyagozas volt. Illetve kul. programokra egyutt megyunk el.
http://hordozokendo.hu/ - itt olvashatsz meg rola par dolgot. Nyito oldalon van, csak lentebb kell menni.

Biobaba
biobaba

Sziasztok!
nagyjából olvasom az írásokat, de nem nagyon tudok hozzászólni.

nálunk már azon is piszkálódás van, hogy én még miért vagyok itthon...
anyukám sajnos abszolút nem képes megérteni, hogy mire föl élek/élünk úgy, ahogy...
Nem mondja ki így kerek-perec, de valahol azt gondolja, hogy csupán unalmamban, kínomban fordítok az átlagnál nagyobb hangsúlyt az életmódunkra.. megjegyzem, hogy hozzátok képest én még nagyon gyerekcipőben járok, mégis úgy látja, hogy el vagyok szállva a mai világtól.
azt várja, hogy ha majd a 4 gyerek mellől végre-valahára dolgozni megyek, akkor én is "normálisan" fogom csinálni ezeket a dolgokat.
szerinte nem jó "különcségre" nevelni a gyereket, azt kell alkalmazni, amit az átlag alkalmaz.
hóbortból jár a lányom foglalkozásokra, meg ilyenek.

Biobaba! Nálatok a nagyszülők hogy állnak ehhez, mármint otthontanulás?

az étkezés hogy működik a családi oviban? ott is lehet-e követni az otthoni szokásokat?

és a Waldorf-ban?

Gyezsu: pászkagombóc: nah végre-valahára kaptam, nem is akármilyet: gombócdarát!!!
meg is csináltam, épp tegnap, kicsit módosítva, mert tojás helyett egy kicsi keményítő ment bele, úgyhogy szupi lett!!!!
ma a szejtánkészítéssel próbálkozok.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?