Sziasztok!
Gondolkodtam azon, amit Anett írt és találtam egy cikket is, így inkább annak tartalmát írom le nektek, hátha segít a nekünk egymást megérteni, csak részleteket emelek ki belõle, inkább nekünk házasoknak szól:
"Ismerjük a harmincas szinglik kínjait Bridget Jones soraiból, és azt az érzést is, hogy milyen jó annak, aki rögtön érettségi vagy egyetem után férjhez ment, vagy megnõsült. Néha valóban csoda látni azt a galambõsz házaspárt, akik még kézenfogva sétálnak a városban, mintegy bizonyítékaként annak, hogy létezik hosszantartó kapcsolat. Aki érzelmileg alacsonyabb hõfokú házasságban él, mindennek sokszor az ellentétét mondhatja. Vágyhat szabadságra, de ugyanakkor félhet is az egyedülléttõl, problémáira az optimális megoldást keresve sokszor a passzív kivárás és tûrés a jellemzõ, ha gyerekek is vannak, akkor pedig a "felelõsségteljes szülõi magatartás" csapdájába kerülhet.A pszichológusoknak úgy tûnik, kicsit több lett a kapcsolati téren boldogtalan ember, a kompromisszumok és kompenzálások egész sorát látják kialakulni, melyek azonban sokszor látszólag konstruktívak, mert valójában konzerválják ezeket az élethelyzeteket.
A partnerkapcsolatok egyik sarkalatos pontja szokott lenni a konfliktuskezelés és probléma-megoldás, a kompromisszumkötés képessége és a saját érdekek képviselete.Nyilvánvaló, hogy az idõ elõrehaladtával a másiknak bizonyos tulajdonságai és vonásai már nem tündökölnek olyan fényben, kifejezetten zavaróvá válik, amit egy ideig még kedvesnek láttunk. Ezekben a szituációkban érezhetõ, hogy a problémát a negatív érzések és indulatok felvállalása nehezíti. A negatív érzések felvállalása együtt jár egy tudattalan szorongás megjelenésével, mert a valódi motiváció a "szeretetreméltónak kell lennem, hogy elfogadjanak". Ennek a mûködése állítja elõ azokat a helyzeteket, mikor valaki jellemzõen akár saját kárára is hajlandó lemondani a másikért mindenrõl. Egy ilyen módon bevezetett kapcsolatban sokkal nehezebb a késõbbiekben módosítani bizonyos játékszabályokat.
A másik sarkalatos pont általában a kapcsolatban lévõk biztonságigényének a kielégítése, vagyis "most már megszereztem, nem kell törnöm magam" jelensége.Sokszor emlegetett evidencia, hogy egy nõ/férfi jól teszi, ha néhány hónap év elteltével nem szed magára néhány kilót...stb., hanem igyekszik olyan vonzónak mutatkozni, amennyire csak tud. Azokban az esetekben, mikor valaki átéli ezeket a változásokat (kopott pongyola, megereszkedett pocak, borosta hétvégente), azt látjuk, hogy a saját igényeibõl is leadott valamennyit, ill. már nem érzi szükségét annak, hogy erõfeszítéseket tegyen a másik kedvéért. Jellemzõen mindenki akkor kezd gyanakodni, hogy párjának van valakije, ha az kezd visszacsinosodni...A partnerekegymás szemében átdefiniálódnak, ha a hajdani szerelem immár"gyermekeim anyja"-ként van bemutatva, akkor érezhetõen már nem a nõi aspektusa van elõtérben..
Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy ki meddig marad egy "boldogtalan" élethelyzetben szintén karakterfüggõ. Ismerünk olyan személyiségeket, akik viszonylag gyors döntéshozatal után szinte röppenek egyik kapcsolatból a másikba, és a másik véglet, akik évekig fontolgatják a legjobb lépést. Ezekben a szituációkban a magánytól való félelem és szorongás komoly visszatartó erõként hat, ugyanakkor sok múlik azon is, kinek milyen megküzdõ stratégiái vannak, melyekkel egy kritikusnak látszó életperiódust is "túléli", és konstruktív módon jön ki belõle.
A mai kor párkapcsolatait leginkább a bonyodalmak, félelmek, szorongások szele lengi körül, pedig jó lenne nyugalmat és szerelmet, valódi elkötelezõdést és biztonságot találni."
Na ennyi a cikk.
Megjegyzem, én úgy vagyok ezzel, hogy tisztába vagyok azzal a lehetõséggel, hogy egyszer lehet, hogy kiábrándulunk a férjemmel egymásból, de azért amíg lehet, törekszünk egymást szeretni, élvezni és megpróbálunk a jó kapcsolatunkért küzdeni.
Anett:
igazad van abban, hogy a házas barátnõk csak azt tudják jónak elgondolni, ha a körülöttük lévõk is hasonló formában élnek, azaz házasok. Tény, hogy ez is szûklátókörûség. Én csak jót szeretnék a barátnõmnek, úgy érzem õ is úgy tudna boldog lenni, ha párban élne és lenne babája, persze lehet, hogy csak én dumálom be magamnak és neki is, hogy ez az egyedüli jó megoldás
. Lehet, hogy tényleg eljött a nõk évezrede és ez egy teljesen más életformával is jár, amit nekünk kicsit maradiaknak még el kell fogadnunk. Az egy más kérdés, hogy az a szingli, aki egyedül, de nem magányosan akar élni, lelkileg is így gondolja-e és a gyakorlatban nem sérül meg.
Andrea:
neked is igazad van, hogy iszonyú nehéz jó pasit találni, ha te egy igényes, tehetséges nõ vagy. Sajnos hiánycikk mostanában a 30-as egyedülálló, mûvelt, jó pasi. Ezek vagy munkamániájuk miatt nem merészkednek ki "nõtávolba", vagy már elkeltek vagy már el is váltak és éppen élik, azaz élvezik az egyedüllétet. De azért bizzál a késõnérõkbe, hiszen annyi fiú, csak ilyenkor eszmél, miután csak a sportnak és az utazásnak vagy az egyetemnek élt (látva, hogy kortársaik már családos emberek), hogy talán szerelmesnek is kéne lenni.
Különben több barátnõm társas úton ismerkedett meg élete párjával, volt merszük egyedül belemenni egy utazásba, ahol még ismerõs sem volt és épp ennek köszönhetõen ismerkedhetett meg a nagy Õ-vel. (mint annos utazási irodás tudom, hogy nyugodtan meg lehet kérdezni, hogy a csoportban hogy van a nemek aránya, esetleg hány pártalan van- ezt mindig figyeltük
)
na ennyi duma után fellélegezhettek! tiétek a szó!
Üdv: Zsu