Szia Verona!
Valószínű te már a kórházban vagy, ezért ne haragúdj, hogy csak most írok, de most jutottam internet közelbe. Azért válaszolok a kérdésekre, hátha másnak segítek ezzel...
A látogatók csak annyiból zavarhatnak, hogy ha hozzád jönnek, addig nem tudsz pihenni. Ha pedig másokhoz (ha nem fizetős szobában vagy), akkor esetleg az zavarhat, hogy nyitogatják az ajtót.
A kórteremben nincs zuhany, de van saját zuhanyzó, amit többen használnak, de mindig csak egy ember, van hozzá kulcs. Nem úgy működik szerencsére, mint a tömegszállásokon, hogy van 5 zuhanyzó és mindenki lát mindenkit és egyszerre többen is zuhanyoznak.
A babám éjjel nappal velem volt, de Martin nagyon nyugodt baba most is. Viszont az egyik szobatársnőmnek csak egy éjszaka volt vele a babája, azon az éjjelen nem is aludt egyikönk se.
Egyébként tudtam aludni. Nem aludtam ki magam, de nem éreztem magam fáradtnak.
Nekem szerencsére az első perctől fogva volt tejem, sőt nagyon sok volt, úgyhogy ezzel nem volt gondom. Ugyanakkor a többieknek nem volt, ők kaptak cukros vizet, hogy azzal itassák a babát, de ha kifejezetten kérték, hogy adjanak nekik tápszert, akkor egy papír aláírása ellenében adtak, de nem helyeselik.
A babának csak hazamenetelkor kell bevinni ruhát, pelenkát, mert addig amíg bent vagytok a kórházban ellátják mindennel.
A szoptatásról még annyit, hogy nekem inkább azzal volt gondom, hogy nincs mellbimbóm és így a baba nehezebben találta meg a cicit. De mire rendesen szopott (2. nap), addigra már nagyon ügyesek voltunk. Ajánlották a bimbóvédőt, de úgy döntöttem, ha megy anélkül is akkor nem kell. Nekem nem fájt a szoptatás míg a kórházban voltunk, itthon viszont annál inkább, de ki lehet bírni.
Általában min. 72 órán keresztül tartanak bent, ha természetes szülés történik. (Én hétfő hajnali 2-kor szültem, csütörtökön engedtek haza.) De ha bármi közbejön, pl. besárgul a baba, vagy neked nincs székleted az alatt a 3 nap alatt, akkor plusz egy nap. Ha császárral szülsz, akkor is egy nappal tovább tartanak bent, mint a normálisan szülőket.
Martin is elkezdett sárgulni, de megvizsgálta a doktornő és azt mondta ez még a megengedetten belül van. Azt mondták ilyenkor sokat kell szoptatni és napfényre kell rakni, de nem a tűző napra...
Hát igen az ágyak nem a legjobbak. A gátsebeseknek is baromi rossz, hogy van egy fa deszka az ágy oldalára szerelve, meg a császárosoknak is, mert egyszerűen alig lehet, sőt lehetetlen fájdalom mentesen mozogni.
Bár én egész jól bírtam ülni, utolsó nap kezdett el nagyon fájni.
A csecsemősök fürdetnek esténként. Azt annyiból érdemes megnézni, hogy látod, hogy lehet 1 perc alatt megfürdetni a babát folyó viz alatt. (nagyüzemi fürdetés) Mondjuk ebből nem tanulsz meg semmit, mert otthon minden más, de legalább érdekes. Egy tanács: ha alszik a babád éppen akkor, ne vidd be fürdetni, mert leszúrnak érte!!! (legalább is én kaptam érte
Én már nagyon szerettem volna ha megszületik Martin, ezért született meg szerintem két héttel korábban. Szombat este még csak beszéltem róla, hogy de jó lenne ha... és vasárnap este 8-kor el is kezdett csordogálni a magzatvíz, úgyhogy irány a Bajcsy.
Engem is nagyon foglalkoztatott a dolog, hogy milyen lesz a szülés, mi lesz velünk utána, de gondoltam sok ezer nőnek sikerült már akkor miért nekem ne sikerülne. Gondolj így ezekre. Te is megszülettél...
Sok szerencsét azoknak akik még majd most fognak szülni és azoknak is akik már átestek rajta a babájuk felneveléséhez.