Sziasztok!
Én is a Nyírőbe járok, legalábbis egyelőre, 17 hetes várandós vagyok. Azért írom, hogy egyelőre, mert meddőségi kezelésen estem túl, és a lombikbaba és a genetikai vizsgálatok miatt javasolják az itteni ellenőrzést a 16-20. hétig. A kezelésről csak jókat mondhatok: nagyon profi szakemberek végezték a dokimtól kezdve a biológusokig és a nővérekig. S ráadásul, az országban, mint utólag megtudtam, itt a 40 %-ot is eléri az eredményesség. Más intézetekben, még magánintézetekben is, jóval kevesebb, 25-32%, az EU-s országokban pedig csak 20%. (Ezért indult meg a lombikturizmus Mo-ra.) A lombik előnye, hogy képzeljétek, mi már a 3. napon láthattuk a magzatot, még a beültetés előtt! Fantasztikus élmény!
A kezelés menetéről az aktuális infokkal együtt általában az asszisztens nővérek adnak felvilágosítást egy külön tanácsadáson és megbeszélésen (ingyen), akik aztán dátumra, napra-órára pontosan végig követik, hogy mikor, milyen szakaszban vagy. Azt viszont ne várd el, hogy kérdések nélkül felvilágosítást adjanak a kezelés menetén kívül előre, bármiről is. Szerintem a dokikkal együtt az ő filozófiájuk: minél kevesebb infója van a páciensnek, annál könnyebben koncentrál az aktuális szakaszra, s nem stresszeli magát feleslegesen (s mellesleg nem is nehezíti meg az ő dolgukat). Így tehát amolyan felfedezéssé, kalanddá alakul át az egész procedúra, számomra legalábbis az volt.
A meddőségi egyébként a kórház 4. emeletén van, gyönyörűen felújított részleg. A nővérek nagyon kedvesek, és az orvosok is. A rendelők ebben a nagy melegben légkondisak, sajnos a váró, már nem, ott, ha délutánra kell mennetek, meg lehet főni. Délelőtt viszont kellemes.
Az árakról. A megtermékenyített petesejt lefagyasztása, és az orvosi tanácsadás ingyenes, egészen az első, terhességet igazoló UH-ig. Onnan már erősen ajánlott, de szabadon választható magánrendelés van, Vereczkey doktornál 12000/alkalom, UH-gal együtt. A petevezeték átjárhatóság szintén lehet ingyenes, TB támogatott, de akkor kicsit fájdalmas, és 1 napot feküdhetsz a kórházban. Ja, és röntgennel csinálják, ami egy terhességre készülő nőnek nem biztos, hogy jó. Van fájdalommentes eljárás is, ami után rögtön elhagyhatod a rendelőt, ez 38000 Ft, de nem röntgenes, s több felvételt több dimenzióban csinál. A gyógyszerek szintén sokba kerülnek, egyénenként függő, mit ír fel az orvos. Viszont pénz legyen nálad, mert egy alkalommal akár 70 000-et is le kell tenni az injekciókért, és nem szólnak előre. (Ugyanis "nem tudhatják előre", felírja-e a doki...) A jó a rosszban, hogy a lombikért nem egyszerre kell fizetni, hanem a kezelés menetének megfelelően, fogd fel egyénileg ütemezett részletfizetésnek.
A szülés azonban más tészta, s ebben szeretném kérni a segítségeteket! Tudtok valamit dr. Vereczkey Attiláról? Hogyan folyik le nála a szülés és mennyire emberközeli? Azt hallottam, a honorárium nála elég magas, s bár jó orvosnak és az eddigiek alapján kiváló szakembernek tartom, a fentiek miatt meg kell gondolnom, hogy nála maradok-e, vagy keresek valaki mást.
S tudtok arról valamit, hogy a Nyírőben van-e terhestorna, v. egyéb, a szüléssel kapcsolatos tanfolyam? A szülésfelkészítőről én is hallottam, hogy indítják, és 3 napos tréning, de ha tudtok róla valami bővebbet, kérlek, írjátok meg!
Apropó, melyik szülésznőt ajánljátok szüléshez?
Várom a válaszotokat, mert sürget az idő. Köszönöm előre is, s élményekben gazdag nyaralgatást kívánok!
Ariedne