Kacsa!
Erről az apákat kellene megkérdezni.
Szóval Kofa végig velem volt, és el sem tudom képzelni, hogy ne lett volna, annyira természetes volt, hogy ott van.
Segített a jelenléte is. Ha kellett beszélt, ha kellett hallgatott. Legtöbbször csak ült az ágy mellett. A kitolásnál nagyon keményen fogta a hátam, a szülész megmutatta, hogyan csinálja, és ez nagyon jó volt. Bíztatott.
Ami a legfontosabb. OTT VOLT, és LÁTTA A GYEREKE VILÁGRAJÖTTÉT. Pontosan azt, ahogyan világra jött nem többet, nem kevesebbet. Így tudja, hogy mit éltem át, ő mit élt át, és máshogyan néz a lányára, mintha nem lett volna benn.
Szülés előtt én is másképp képzeltem az egészet, így gondolom, aki kinn ül a váróban sem úgy képzeli. Egyrészről horror, vér, csatak, szenvedés, ami van, de mégsem úgy, másrészt azt az érzést nem lehet elképzelni, át kell élni.
Bizonyára mindenki tehetetlennek érzi magát egy kicsit, de ez sem a megfelelő szó. És én nem éreztem úgy, hogy Kofa nem tud értem tenni semmit, az is épp elég, hogy velem van azokban a percekben órákban! Egy puszi, egy csnedes odafigyelés mindennél többet jelent, még a fájdalomcsillapítónál is.
Ja és utána, amikor hazamentünk, nem kellett mondanom, hogy most tehermentesítsen, mert itt fáj vagy ott fáj, mert tudta, na és akkor mint egy kisdobos, ott segített, ahol csak tudott
Ez lehet, hogy még többet ér, mint maga a szülés alatti odafigyelés. Elég volt látnia a gátmetszés előtt az ollót, utána nem kérdezte meg, hogy miért nem tudok rendesen ülni a kórházban, és nem döbbent le, mikor mondtam, hogy mossa ki a hálóingeimet, hanem vett egy adag Vanisht, és kifehérítette azokat szó nélkül. Eddig is megcsinálta volna, csak így tudta mi a dörgés.
Na nem tudom érthető voltam-e, remélem igen. Az is hozzátartozik, hogy Kofa sohasem volt az az érzékenyke, aki ha a másik rossz passzban van, akkor elsápad, ahelyett, hogy segítene, tehát bennem nem is volt olyan, hogy mi lesz vele a szülőszobán. Ő az a típusú férfi, aki ha éjjel hány a gyerek, akkor segít neki/nekünk, vagy az idős magatehetetlen szülőt is ellátja.
Ez nem tartozik szigorúan ide, de a Kinga keresztapájának feleségének begyulladt a melle, mert nem tudta teljesen kifejni a tejet. A lány nem tudta masszírozni, a védőnő megmutatta, hogyan kell, és a fickó masszírozta ki, miközben látta, hogy a lánynak csorognak a könnyei a fájdalomtól. Szóval bejöhet ilyen eset is, azt kell átgondolni, hogy hasonló helyzetben mit bír ki a párja valakinek.
na jó hosszú voltam...