Új privát üzeneted érkezett!

Kati: Tök jó helyen laktok. :) Már a környettudatosság szempontjából. Épp a múltkor olvastam, hogy Angliában sok helyen támogatják a mosható pelusok használatát, visszafizeti a város az árának egy részét. Szeretném ezt itthon is megérni. :)

Nálunk - szűkebb környezetemben - a környezettudatosság ott tart, hogy kísérleti jelleggel a társasház bevezette, hogy a PET-palackokat külön gyűjtjük, és aki megy szelektív konténer felé (ami itt kb. 500 méterenként van, szinte lehetetlen elkerülni őket), az elviszi (ez az esetek 99,9%-ában persze mi vagyunk). Vagyis a lakóknak annyi a dolguk, hogy nem a kukába dobják, hanem mellé. Reakció: muszáj külön gyűjteni? Az olyan komplikált...

Gyezsu: honnan rendeltek bio-élelmiszert? Mi a Nyitottkerttől szoktunk (igaz, azt nem hozzák házhoz, hanem átvételi pontok vannak), de láttam, hogy van több is, kiváncsi lennék rájuk. Néztem még a Biofarmert, de abban nem tetszett, hogy nem látom, hogy konkrétan miből mennyit fogok kapni, csak annyit tudok, hogy 5 kg zöldséget...

Pindi
pindi
 
 


Szia Pindi!

http://biobarlang.hu/
Ok korabban arultak a bio piacon is, de mar uresen all a standjuk, es csak hazhozszallitanak.

Nalatok legalabb megszavaztak a kulongyujtest. Nalunk a ferjem felajanlotta, h ott a kukaink, pakoljanak bele nyugodan, o elviszi. Szoval meg csak nem is, h aki arra jar. Erre az volt a valasz, h akkor inkabb vegyunk egy harmadik kukat. Azert akad par ember, akinek eszebe jut, h bedobja a cuccat a kitett kukainkba, de elegge elvetve. Komposztalot se akartak, pedig van egy tok nagy udvarunk.

Nekem az nagyon tetszett, h Baselben pl minden haztartas kap talan fel evre elore egy beosztast, meg megfelelo zacskokat, h mikor mit tegyenek ki, miert jonnek. Szoval ott hazhoz jon a szelektiv hulladekgyujtes. Meg komposztgyujto kukak is vannak. Mashol meg a moshato pelusoknak mosoda. Jonnek a koszos pelusert, elviszik, kimossak, kapod a valtast. Es meg igy is olcsobb a moshato pelus hasznalata, mint a muanyag pelenka vasarolgatas.

Biobaba
biobaba
 
 


Juhééééj, hogy pezseg itt az élet!!!

Ez nagyon tetszik, ellenségeket összebékíteni gyapjúfonallal :) ha valahonnan leesik egy kis pénzmag, fogok tőlük is rendelni fonalat, nagyon szépek vannak és az elvet pedig nagyon magaménak tudom érezni

http://www.peacefleece.com/index.htm

indianyo
 
 

 
 

Pindi,

Aha, a kormány kitalálta, hogy megbünteti azokat a városokat, ahol nem csökkentik a szemetet. Eddig is volt szelektív gyűjtés, mégis volt a kukában sörösüveg meg hasonlók.
Ez a támogatás mosható pelusokra még nem volt sajnos amikor én szültem :) Mosodás megoldáson is gondolkoztunk, de az olcsóbb az volt, ha megveszem őket. Itt picivel drágább, mint az eldobható.

Kati
kat_ica
 
 


Sziasztok!

Hogyan lehet környezetkimeloen laminalt padlot tisztitani illetve mit lehet kezdeni a molyokkal (levendula nem valt, be ezek varosi molyok)?

Szelektives tema: en Pecsen lakom, nalunk, eleg jol mukodik mar, igaz ha jol tudom itt volt eloszor szelektiv hulladekgyujtes. Nalunk az oreg nenik is viszik a szelkektivbe aszemetet, igaz, hogy nagyon surun vannak a szelektiv kukak, szerintem ez az oka. Csak az a furcsa, hogy az egyetemen meg a kollegiumokban nincs ra lehetoseg tudtommal. Pedig olyan buszkek vagyunk erre a nyomoronc egyetemre...

judit
jud_it
 
 


Szia Judit!

Rengeteg moly fajta van. Ha ruhamolyt akarsz eltavolitani arra valo a levendula. Elelmiszermoly ellen nehany baberlevelet kell osszetorogetni, es azt tenni a szekrenybe. Illetve molycsapdaval is be lehet fogni oket.

A padlora talan az Auronak van valami.
http://www.auro.hu/

Biobaba
biobaba
 
 


Szia Judit!

Lamináltpadló tisztításához nekünk a tiszta víz vált be a legjobban. A lényeg, hogy épp hogy nedves legyen a felmosó, vagy pedig utána át kell törölni szárazzal, hogy ne látszódjanak meg a vízfoltok. Ettől szép fényes és tiszta lesz.

Ha nem csak a port akarom eltávolítani, hanem valami folt is van a padlón, akkor az Almavin narancsolajos tisztítószeréből teszek a vízbe egy keveset, ez old minden makacsabb szennyeződést is és nagyon kellemes illatot hagy maga után.

Pindi
pindi
 
 


Szeretnék úgy gyümölcsöt tartósítani, hogy se cukor/méz, se semmiféle tartósítószer ne járjon még a környékén se, hogy télen Dominó ehesse (fagyasztó teli van szüleim holmijával :() viszont mindenkitől az a választ kapom, hogy ez a kettő így nem jön össze. én még bizakodom...

Pindi :) ugye te írtad, hogy grapefruitmag-kivonattal tettél el befőttet? Mostanra talán már lemérhető az eredménye.

indianyo
 
 


Katona Zsuzsa: Biogyumolcsok es biozoldsegek hazi tartositasa - Vegyszerek, konzervaloszerek es cukor nelkul, Golden Book Kiado, Bp. 2003
ISBN 963 9275 36 0
:)
biobaba
 
 


BiIobaba :) nagyon köszi :) azonnal rá is ugrok a keresőgombra :)

indianyo
 
 


Indianyó!

Az sajnos nem én voltam. :( Bár citromolajjal el tudom képzelni, nagyon erős csíraölő, és megy is a gyümölcsök ízéhez. A grépfruitmagolaj az keserű, vagy nem?
Mi úgy szoktunk elrakni, hogy az üveg tetején két réteg celofán közé kerül a szalicil, így nem érintkezik az étellel. Bár nekünk nincs hűvös (sőt semmilyen) kamránk, úgyhogy muszáj a tartósító, így sem mindig áll el.
De zöldséget (lecsó, paradicsomszósz, stb.) szoktam úgy elrakni, hogy egy ujjnyi olaj van a tetején, az jól lezárja és nem kell bele tartósítószer. De a gyümölcsre nincs tippem. Esetleg aszalni? ;)
Azért a kis bambinonak én is inkább a mélyhűtőbe teszem el a zöldséget-gyümölcsöt.
Ezek szerint nem mostanában mentek Indiába?

Pindi
pindi
 
 


Pindi :) Úgy tűnik, maradunk. Akkor a paradicsomot megpróbálom olajjal. Az Elfeledett mesterségeket és a biogyümölcs tartósítását megrendeltem, ha minden igaz, hétvégén jön az áru - fél gyes a kettő együtt szállítással :(

indianyo
 
 


Indianyó!
:)
Megfelelő hőkezeléssel és nagyon gondosan, tisztán készítve nem kerülhető el a tartósítószer? Én gyümölcsökkel ugyan nem próbáltam még teljesen cukor nélkül, de viszonylag kevés cukrot használok (anyósom szerint - mirelites volt - ennél jóval több kell a csíramentességhez), és még nem romlott meg lekvárom, pedig volt, hogy több évig állt a nem hideg kamrábana polcon. :) Padlizsánt is tettem el teljesen natúr, olaj nélkül. Kigőzölés után mindig jó sokáig fejreállítom az üvegeket. Idén is tettem el zakuszkát meg lecsót is, nálam nem is merült fel tartósítószer. Jó sokáig gőzöltem mindkettőt, szerintem most is el fog állni egész télen. Szerintem gyümölcsökkel is meg lehet próbálni, vagy az másképp működik? Ha nem nyersen akarod eltenni, szerintem nem olyan fontos a cukor. Gyümölcscukorra nem gondoltál még? Mézet miért nem akarsz használni?

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sziasztok!

Pindi, lehet, hogy amit Biobaba írt, az is ugyanaz, mert mondta a srác, hogy készül a webáruházuk, de ha adsz egy e-mail címet (az enyém gyezsu@freemail.hu), akkor elküldöm az aktuális megrendelőlapot (minden vasárnap este jön egy excel tábla formájában, és azt kell visszaküldeni kedd délig, pénteken meg jön az áru). Egyébként most kint voltunk rokonoknál Nagyvárad környékén, és felpakoltak minket saját, nem vegyszerezett zöldségekkel :)

Vikó, én életemben először tettem el néhány kisüveg baracklekvárt cukor nélkül, és fejjel lefele fordítottam az üvegeket. Sógornőm így csinálja, bár arra nem mernék megesküdni, hogy cukrot sem tesz bele.

Ez a komposztálás nekem is nagy bánatom, amíg kertes házban laktunk, addig nem akartam, amíg nem csatornáznak, most, hogy már van csatorna, lakást cseréltünk, és itt, a lakótelepen dobom a szemetesbe a sok értékes komposztot. :( De nem reménytelen az ügy, mert a szüleimmel cseréltünk lakást, úgyhogy lehet, hogy megoldható náluk a komposztálás. :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Gyezsu! Ugyanaz a ceg a biobarlang:)

Eszter, ez a fejreallitas, h van? Mikor allitod fejre? Rogton az uvegbetoltes utan?

Biobaba
biobaba
 
 


Sziasztok!
lassan végigolvastam a hozzászólásokat (egyszer én is kérdeztem már), nagyon sok hasznos dologról írtatok...
írtatok a Zöldköznapi kalauzról...ezt sajna nem tudom beszerezni.
tudtok erről vaalmit?
Indianyó írt az Elfeledett mesterségekrőll, nekem ez aranyárban van (6 ezer fölött), ha megkapod a könyvet, tömören megírod a tartalomjegyzékét, mégis miről szól?

Eltevésről: én úgy szoktam, hogy üvegeket kifőzöm, bele a gyümölcslekvár, aztán rá a fedő, megy a dunsztba...

régen én a kétréteges megoldást csináltam, közötte tartósító, de sajna a gumi engedett, és sorba romlottak meg...behatolt valami csíra...

olajos megoldás: nem avasodik meg az olaj?

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Én a kisfiamnak szeretnék eltenni télire gyümölcsöket és paradicsomot - a mélyhűtőben sajnos nincs hely - így a cukor kilőve.

Reni :) a könyvek nekem is nagy érvágást jelentenek... de amit majd belőlük tanulok, azon biztosan sokat tudok spórolni... természetesen majd emgírom, miylen és mit tartalmaz

indianyo
 
 


A fejreállítást rögtön betöltés után, forrón kell véghezvinni :) Addig hagyod úgy, amíg langyosra hűl. Ha előtte ki is gőzölöd vízben az üvegeket, szerintem az a legbiztosabb. A fejenállás azért is jó, mert rögtön kiderül, ha valamelyik tető ereszt.

Indianyó, a gyümölcscukrot pont azért írtam, mert nem olyan káros, mint a répacukor vagy a szőlőcukor. Azok ugyanis hirtelen emelik a vércukrot, míg a gyümölcscukrot cukorbetegek is fogyaszthatják, mert lassan, egyenletesen emeli a vércukorszintet (már a többihez képest). Ha egy gyümölcs nem elég érett, én ezzel szoktam pótolni a cukortartalmát, amikor még püréztünk. :) Én nagyon parázom amúgy a cukortól, mert terhességi cukorbeteg voltam. De a gyümicukrot tudom ajánlani nyugodt szívvel, s ha nem használsz sokat, nem szokik túlságosan hozzá az édes ízhez. :)

Amúgy én anno fagyasztottam a gyümiket, szerintem pürében érdemes, jégkocka formájában - az elején úgyis csak kis mennyiségeket kóstolgatnak - ezért is jobb megoldás babának a fagyasztó, mintha üvegeket kéne nyitogatni.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Koszi Eszter!
Megtoldom a befozest ezzel a fejreallitassal. Tetszik. Bebiztositja jobban a legtelenitest:)

Biobaba
biobaba
 
 


és hol veszitek a gyümölcscukrot?

Indianyó!
sajnálom a helyhiányt....
én általában fagyasztok, már tele van :)
ez most nekem jobb is, mert kevesebb az időm. a paradicsomot is fagyasztom, a legtöbb levesbe beledobok egyet.

könyv: a régi "technológiák" felelevenítése biztos nagyon hasznos lesz. én is próbálkozom, amivel tudok, több-kevesebb sikerrel.

próbálkoztam aszalással, de sajna bepenészedett. gondolom páradús a levegő.
szárítani szoktam még gyógy- és fűszernövényeket.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Szia Reni!

Az Elfeledett mesterségek tartalmát itt is megtalálod, talán hasznos: http://www.cserkiado.hu/konyv.php?kid=10066
Egyébként érdemes megnézni könyvtárban, a pesti könyvtárakban sok helyen megvan ez is és a Zöldköznapi kalauz is. Hátha nálatok is akad belőle...

Gyümölcscukrot lehet kapni a hipermarketekben, de sokkal olcsóbban láttam a DM-ben, talán Das Gesunde Plus vagy valamelyik saját márkájuk alatt. (És lehet, hogy Fruchtzucker vagy fruktóz néven fut...)

Az olaj nálunk nem avasodott meg, de persze nem tárolom így évekig, csak pár hónapig.

Pindi
pindi
 
 


Szia Reni!

Hat az aszalas sem olyan konnyu:) Regen jo meleg, de szellos padlasokon csinaltak. Almat lehet sutoben jol aszalni. 60-70 fokon, bar ha nagzon leves az alma, azt irjak, 2 napig is eltarthat. Eresz alatt is lehet, ha eleg meleg van. A meleg, szellos hely a lenyeg. En most nyaron tudtam napelemes aszaloval aszalni. Nagyon finomak lettek a cuccok. Az kb ugyanaz a hatas, mint a padlas:)

Elfeledett mestersegek a Kozponti konyvtarban biztos van, en onnan hoztam ki, de aztan inkabb ugy dontottem, h megveszem:) A Zoldkoznapi kalauz detto, de azt azert jo lenne, ha ujra kiadnak.

Tudtatok, h kevert tesztaju sutiket is el lehet tenni befottesuvegben? a lent keskenzebb uvegek jok erre inkabb. Toltes elott ki kell vajazni a befottesuveget. Aztan kb felig tolteni az uveget, es 100 fokon dunsztolni/sutni 2 oran at. V lezaratlan uvegben elosutni a tesztat kb 180-190 fokon, 60 percig, megnezni tenyleg megsult-e a teszta, aztan lezarni es ugy dunsztolni 30 percet. Nehezeket celszeru ratenni, mert konnyu:)

Biobaba
biobaba
 
 


Pindi!

köszi a gyüm.cukrot. a német nevet jó, hogy leírtad, mert franciás vagyok. :)

a könyvtár dolog: Szegeden van könyvtár (az itteni falusi könyvtár szegényesebb, mint a saját könyvtárunk), de most így 4 gyerek mellett nem igen tudok bejárni.
lehet, hogy gyűjtök még egy kis pénzmagot és megveszem én is :)


Biobaba!
nagyon érdekeseket írsz...ez a süti dolog.

hol tudjátok tárolni az eltett dolgokat, akiknek nincs nagyobb lakása?

mi kb. 4 éve költöztünk ki ide falura, itt az élet is olcsóbb. meg sok más szempont miatt jobb.
egyelőre nem járok dolgozni, de a bejárás biztos nem lesz egyszerű.
ti dolgoztok?

eszembe jutott még, hogy olvastam, hogy ezüst-kolloidot (ezüst-nitrát) is lehet tenni befőttekbe pár cseppet. ez is csíraölő.

gondolom szoktatok sütni kenyeret, olvastam, hogy virágcserépben is lehet.
(én géppel szoktam)

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Szia Reni!

Mi nem lakunk tul nagy lakasban. Sot... De az szempont volt, h legyen kamra, es pince. No meg kert:) Olvastam, h akinek nincs kamraja, csinalt olyan konyhaszekrenyt, amit kamrakent hasznalt.

Nekem van olyan szakmam, amit itthon remekul lehet vegezni, ugyh neha dolgozom. Kenyeret is sutok, a sutoben, de ha majd egyszer meglesz a hazunk, akkor csinalunk kemencet:)

Elfeledett mestersegek gyerek valtozatara bukkantam a minap:) A kisvakond nadragja. Tok aranyosan leirja, h h keszul lenbol a kisvakond nadragja, es olyan szavak vannak benne, mint tilol, meg gerebenez:) Alexandratol neten rendelve olcsobb az Elfeledett mestersegek, mintha a kiadonal rendeli meg valaki.

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba!
kisvakond :)

kenyér: mi vettünk malmot és búzát, most őrlöm a lisztet. korábban Galgafarmosat vettem, nagy tételben, de egy idő után avas szagot árasztott. ennek utánozhatatlan az illata!!

Elfeledett mesterségek: ott vannak a bogarak a fülemben :))

melyik rész tetszik belőle legjobban?

nekem is van itthonról végezhető képesítésem (fordítok), csak nehéz állandó megbízást kapni.
bár ezt most annyira nem szorgalmazom...mert picik még a kicsik.

most hétvégén szülinapi tortát sütök, a fiam 4 éves lesz.
mindenkinek kellemes hétvégét!

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok :) Olyan jó, hogy így pörög a topik :)

Megnéztem a DM-ben kapható gyümölcscukrot, tartalma: nád- és répacukor... most akkor hogy van ez??? A gyógyszertári gyümölcscukor remélhetőleg az, ami a neve...

Ez a fejrefordítás nagyon tetszik, de mi a magyarázata a működésének? Kipróbálom azért, már gyűjtöm a kicsi üvegeket, paradicsom és őszibarack esélyes még idén.

Elfeledett mesterségek megérkezett, egyelőre csak képeket nézegetni volt időm, gyönyörű! viszont egy-egy oldanyi a képekkel együtt az, amit egy-egy mesterségről írnak, nem tudom, hogy konkrét receptek (pl. szappanfőzéshez) vannak-e benne. Engem ezek izgatnak leginkább, meglátjuk.

indianyo
 
 


Indianyo, leirja a szappanfozest:) 276. oldal. Egyszeru, mert egyfele szappant hasznaltak regen.
Nekem a fotok miatt is megerte a konyv. Nem hinnem, h a gyerekem sok ilyet fog latni az eletben. Meg talan Erdelyben, de mar nem biztos, h arrafele sokaig uzik meg ezeket a dolgokat. Meg mondjuk nagyanyamtol is meg tudok kerdezni par dolgot meg.
Hermann Otto is lejegyzett nehany regi dolgot, pl halaszok, pasztorok eleterol. Az o konyveit is lehet forgatni. Bar egy emberke mondta, h megprobalta a leiras alapjan megcsinalni az egyik kunyhofelet, aztan nem sikerult neki. Vegul sikerult keritenie valami oreg bacsikat, aki meg tudott olyat csinalni, aztan o mondta neki, h mi maradt ki a leirasbol. Utana a bacsi is meghalt. De meg eppenhogy atadta a dolgot. Oda is el lehet menni gyerekkel: Szokolyan a Kacar tanya. Szoktak lenni bemutatok is a kul. mestersegekrol. http://www.kacartanya.hu/ Meg Szokolyara egyebkent is erdemes elmenni:)

Biobaba
biobaba
 
 


Indianyó!
Bár nem nagyon értek hozzá, de tudtommal gyümölcscukor nem csak a gyümölcsökben van, hanem pl. a mézben, a cukornádban, kukoricában és néhány gyökérfélében is, pl. a hagyma- és répafélékben, csicsókában, stb. Általában többféle cukor van egy-egy ételben, csak más-más arányban.
Úgyhogy egyszerűen arról lehet szó, hogy a cukornádból és a répából vonták ki a fruktózt. Azt viszont nem tudom, a gyógyszertári milyen, és hogy van-e jelentősége, hogy honnan származik.
De mondom, nem értek hozzá, úgyhogy lehet, hogy tévedek.

Pindi
pindi
 
 


Sziasztok!

tiszta ősz...
most idén még dió sincs, mert a talajvíz tönkretette a fánkat (talán teljesen kipusztult), pedig kitartott a dió a következőig...

Indianyó: fejrefordítás: nem biztos, hogy jól tudom, de azt hiszem azért, hogy légmentesítsen.

Biobaba!
nagggyon csigáztok ezzel a könyvvel!! :)
szappanfőzés: miből készítették, állati zsiradékból? (azért kérdezem, mert vega vagyok, hátha van esetleg más módszer)

Szokolya: az arrafelé van, ahol a szüleim laknak (Börzsöny-hegység), de még sosem voltam ott.

néprajz: engem is nagyon érdekel.
nyáron voltunk Ópusztaszeren, a skanzent is megnéztük. a kemencéről jutott eszembe, hogy felette volt egy nádszerű tartó is, hagyaszárításra. csak nem tudom milyen lehet egész nap és éjjel hagymaszagban létezni :roll:

kenyér: kérdezni akartam, hogy élesztőt használtok-e vagy kovászt?
kovászkészítésben kérnék tippeket...

én eddig programozással sütöttem, este be, reggelre kész... ezt kovásszal nem lehet, gondolom...

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Reni! Nagyanyam allati zsiradekbol csinalta, de olajjal is lehet. A konyvben ugy irjak, h zsir v olaj.

Kovaszt csinalhatsz ugy is, h a kesz , megkelt, sutes elott allo tesztabol kicsippentesz es elteszed a hutobe. Aztan lehet kapni szaritott kovaszport, de lehet, h folyekonyt is arulnak. Aztan letezik meg olyan , h sutoferment, ebbol a kovaszhoz hasonlot lehet csinalni. Talan glutenmentes, annyiben mas. De eleg hosszadalmas vele dolgozni, 12 oran at kell ppihentetni. Persze a kovasznak is tobb nap kell.
25 dkg rozsliszt, 1 ek savo v joghurt, iro, v sav. kaposztale. A lisztet, 2,5 dl langyos vizet es a savot elkeverjuk. Legmentesen zarodo befottes uvegbe toltjuk, lezarjuk, es 2-3 napig 30-40 fokon pihentetjuk. A jo kovasznak kellemes savanykas illata van, erjedesi buborekokat es finom repedeseket mutat a tetejen. Ebbol 50 g eleg egy kenyerhez. A kovaszt keves liszttel es langyos vizzel osszekeverve, letakarva meleg helyen 12 orat pihentetjuk. A tobbi kenyer hozzavaloval 10 percig dagasztjuk, majd 1 orat kelesztjuk. A maradek kovaszt rozsliszttel morzsava dolgozzuk, es uvegben 3 honapig is tarolhatjuk. Vizzel es liszttel lehet ujra eletre kelteni:)

-----------------------------
Befozeses konyvemben most talaltam olyan recepteket is, h husfeleket, h lehet eltenni befottkent. Durva. Persze regen nagy bodonokben tenyleg tettek el husfeleket is telire. Nem hutoben taroltak az ilyeneket.
biobaba
 
 


Indi, a szacharoz (nadcukor, repacukor) glukozbol (szolocukor) es a fruktozbol (gyumolcscukor) felepulo diszacharid. hm? :wink:

csak tudnam, hogyan keveredtem en most ide? :roll:

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Szaisztok!

Hű, no most ég a bőr a képemen... hiába, az iskolai kémiaoktatás nem volt éppen gyakorlatias. Akkor nem aggódom és veszem a DM-es cukrot, az kb. feleannyiba kerül.
Mézet a butulizmus veszélye maitt nem szabad használni 1 - többek szerint 2 éves kor alatt, így az most kilőve a lekvárokból.

Köszönöm a sok segítséget!

indianyo
 
 


Sziasztok!
most rövid vagyok....

Biobaba!
kovász: nagyon profi vagy! köszi!

olaj+szappan: azon gondolkozok, hogy megszilárdul-e az olaj?

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Sziasztok!

Még nem kóstoltam a cukormentes baracklekváromat :) De az érdekelne, hogy aki mézzel édesíti, az mikor teszi bele a mézet? Mert egy méhész azt mondta nekem, hogy ha forróba teszem a mézet (pl. tea), akkor elvesznek a méz "gyógyanyagai". Nade a lekvár forró, mikor üvegekbe töltöm.

Szappan téma: a Művészetek Völgyében volt olyan kézműves foglalkozás, ahol szappanképet lehetett készíteni. Egy fehér szappanba késsel mintát vágtál, aztán színes szappanforgácsokat dörzsöltél bele nedves kézzel. Persze nem bioszappanok voltam, de jó ötlet :) Meg kőegeret is lehetett készíteni (ez viszont a zöld udvarban volt :)): a többrétegű, mintás szalvéta alsó, fehér rétegét használtuk (ez megmarad a szalvétatechnikázás után), azzal ragasztottuk a kőhöz a spárgafarkat, szénabajszot, az volt a fül, aztán megfestettük a szemet, kifestettük a fület, orrot... Gondoltam rá, hogy pl. papírszalvéta-nehezéknek aranyos ez a kőegér, továbbfejleszthető változatban szalvétatechnikával diszíteni egy - felül nyitott - dobozt, olyan szalvétát tenni bele, aminek a mintája a dobozon van, aztán rá a kőegér nehezéknek. Ha látnék kisegeres szalvétát, biztosan nem bírnám ki, hogy ne csináljam meg :D

Más: ti mivel mosogattok? Gondolom ez 100 Ft-os csomagos mosogatószivacs nem túl környezetbarát...

GyeZsu
gyezsu
 
 


Szia Gyezsu!

Nekunk van olyan szivacsunk, ami tisztan celluloz. Lehet, h Auchanban vettuk, nem emlekszem, eleg ritkan jarunk ott, tobbet vettunk. Lehet, h nincs is mindig. Illetve olyan mosogato "rongyok", amik - ha jol emlekszem - kaucsukbol vannak. Ezeket ki lehet mosni is, de Nemetorszagbol hozattam oket. Bar az egyik fajtat (az nem kaucsuk) mintha lattam volna valahol. Lehet, h azt is az Auchanban, esetleg az OBIban. Nem tudom. Sarga, vastag anyag es az van meg rairva, h 60 fokon moshato.

Biobaba
biobaba
 
 


OFF
Szia Biobaba! Nem férek hozzá a levelezőmhöz (mármint a címlistához - a leveleket megkapom), ezért írok ide: szombaton megyek a biopiacra, ha te is jössz, találkozhatnánk, hogy odaadjam végre azt az egy szem dezodoros golyócskát, amit vagy másfél éve tettem félre neked... :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


OFF
megyek, alt 3/7 korul erek ki, kb. 1 orat vagyok

Biobaba
biobaba
 
 


Zsuzsa!
én régen így csináltam, mézzel...
közvetlenül a végén tettem bele, egy kicsit hagytam még, utána mindjárt töltöttem az üvegekbe..
igen, igazad van, sajna nem marad benne semmi értékes anyag...
én ezért már nem is csinálom mézzel, mert sokkal drágább is.

állítólag van olyan javaslat is, hogy fogyasztás előtt közvetlenül édesítsék mézzel....
erről nincs tapasztalatom

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 


Megnézte valaki nagy bioritmus csarnok?
Véleményt kérnék. :)
Én még higgadok :evil:

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Szia Eszter!

Azert higgadsz, mert lattad? Mi nem voltunk. Ne is menjunk?

Biobaba
biobaba
 
 


biobaba
 
 


ha a megjeleno kepre rakattintotok, akkor a resyletek is olvashatoak:
http://www.elolanc.hu/modules.php?name= ... age&pid=88
biobaba
 
 


Biobaba, ne menjetek. Minél messzebb elkerülitek, annál jobb, több pénz marad a zsebetekben és nem lesz magas vérnyomásotok. :)

Az őstermelős résszel semmi baj nem volt, de őket megtalálni az ökopiacon is. Viszont maga a Bioritmus áruház rész:
1. az árak még nem voltak kiírva, (90%-ban) :(
2. Ha megkérdeztük valaminek az árát, vagy nem kaptunk választ, vagy kamuválaszt kaptunk, vagy megnézték a gépben és amikor hüledeztünk :'hogyhogy ennyi?' azt mondták, ebből még lejön a nyitási kedvezmény: 10%.
3. A vegyiáru, különösen a kozmetikum, mintegy 10-30 %-kal drágább volt, (itt ki volt írva az árak egy része), mint a Mammutban, ami eleve nem egy olcsó hely. :(
4. Amikor a pénztárnál fizettünk, nem számolták fel a több helyen beígért 10 % kedvezményt. Amikor megkérdeztük, miért, azt mondták 'már bele van kalkulálva az árba a gépben. ' Ezek után sikítva rohantunk minél messzebb. :x

Választék mondjuk volt, de nem óriási, s meglehet, az élelmiszerárak talán valamivel olcsóbbak a Mammutosnál. Már aminek sikerült az árát megtudni. De a biopiacinál nem olcsóbb.
A gyerekprogram, kóstolók, kaja nem volt rossz, de elég nagy volt a szervezetlenség, a hangulat nem volt az igazi.
Nem maradtatok le semmiről.

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Hú, Biobaba, de jó, hogy elküldted a linket, én is el akartam kezdeni az információgyűjtést, ugyanis 10-én én is szavazok :)

Felbontás után mézzel édesíteni a lekvárt... ez olyan illúzióromboló nekem. Kóstoltam olyan beregi lekvárt, amiben nem volt cukor, de nagyon finom volt, azt mondták, hogy hagyományos eljárással készült. Na, az mi? :)

Az újpesti biopiacról vannak tapasztalatai valakinek?

OFF
Biobaba, nem sikerült összefutnunk - majd legközelebb...

GyeZsu
gyezsu
 
 


Sziasztok, mar tobbszor beleolvastam a topicba, nagyon tetszik, nagyon epito es hasznos.
MI falun lakunk, kisfiunk masfel eves mult.
A taplalkozasunk kicsit reform, de eleg sok mindenben modern, vagy nem kornyezettudatos. A pelusok, mosas, stb.

A molyok bennunket sem kerultek el, ami a kamrat illeti. RAgasztos lapot vettem, Orion, arra aztan egy-ketto ratapadtak, de persze nem maradt el a teljes spajz atnezese. A baratnom ramijesztett, ezert mindent atneztem, a liszteket is szinte felbontogattam. Tenyleg, a bontatlan daraban is volt, meg egy zabpehelyben.
MOst az elso ev, hogy ennyire elleptek.
A baratnomnek regen sokmindenbe belementek, teszta, pirospaprika, stb.

Gyumolcs eltevese....valaki, talan Indianyo irta, kerdezte. Azonnal a fagyaszto ugrott be, utana olvastam, hogy kilove, mert tele van. Hat, en abbol indulok ki, hogy nekunk altalaban akad benne hely. Volt hogy meg repat is raktam, ha elutaztunk, s mar nem hasznaltam fel.
Nagyon jo dolog a fagyaszto. En amit tudok, fagyasztok.

Tetszik a topic.
Rahel
rahel
 
 


Gyezsu: a beregi az szilvalekvár volt, nem? Annak az a "trükkje", hogy nagyon hosszú ideig főzik üstben, állandó kevergetés mellett, jó sűrűre. Ahhoz tényleg nem kell cukor. Lehet csinálni házilag is, de elég macerás, hogy folyamatosan kevergetni kell, hogy ne égjen oda (kb. egy éjszaka, míg elkészül). Van, aki szerint ki kell zsírozni az edényt vagy ecetet tenni hozzá, akkor nem kap oda. Háááát... :shock:
Viszont tényleg isteni finom, és bár vitamin szerintem nem sok marad benne, de pl. tele van vassal.

Itt utánaolvashatsz részletesen a hagyományos eljárásnak: http://quali-t.uw.hu/szilva.html

Rahel: a molyok ezek szerint az idén nagyon elszemtelenedtek. Nekünk sem volt velük soha semmi gondunk, de az idén elleptek bennünket. Gyakorlatilag mindent ki kellett dobni: gabonát, pelyheket, lisztet, müzlit, még csokit is. :x
A ragasztós lap jó, de csak összegyűjti, nem tünteti el őket véglegesen. Bontatlan fóliázott csomagokban is voltak, nem vagyok benne biztos, hogy nem volt benne már eleve...
Én most levendulás zsákocskákat tettem közéjük, a szekrényeket pedig levendulaolajos ronggyal töröltem át. Azóta nem nagyon futottam velük össze, de lehet, hogy csak éhenhaltak, miután mindent kidobtunk és nem maradt semmi ehető a házban. :(
pindi
 
 


Szia,
Pindi, hat igen, a ragacs csak a lepkeket gyujti.
En is mindent alaposan atneztem.
Talan meg rakok levendulat.
Szornyu. Eddig nem volt ilyen gondunk.
Tavaly rengeteg legy volt a szobaban, hatalmasak, azzal nem tudtam mit kezdeni, kenytelen voltam befujni, amikor a kicsi nem volt ott napkozben.
Valahogy eltuntek.
A baratnom ferje a Tescoban dolgozik, kerdezte, nem volt-e tescos termekben...akar bontatlanul.
Szokott valaki zakuszkat eltenni?
R.
rahel
 
 


Sziasztok :)

Ráhel :) A mosás nagyon egyszerű ám így, ha van egy jó mosógéped - én tavaly ősszel vettem kábé az egyik legolcsóbbat, de figyeltem az energiafelhaszálásra - akkor nagyon egyszerű a környezetbarát módszereket alkalmazni. Én soha nem szerettem mosni - korábban mindig kézzel mostam, nem lévén mosógép - az öblítés volt a legnehezebb benne. Az új mosógéppel és a mosószódával/mosódióval/ecettel viszont nagyon szeretek már mosni. Egy próbát megér, annyira olcsó lett így a mosás! Novemberben vettem két kiló mosószódát és még midnig van belőle, pedig két-három naponként két adag ruhát mosok. 360 forint volt a két kiló...

A molylepkékkel kapcsolatban nekem az a tapasztalatom, hogy a gabonák eleve teli vannak bogarakkal :( Talán egy jó kis kézimalom a megoldás, mert a szemesgabonában nem tesznek talán akkor kárt, mint a darákban/lisztekben? Levendulaolaj gyakori csepegtetése vajon nem segít?

Tegnap főztem végre 10 kiló őszibarackból lekvárt - egy kiló fruktózzal, annyira savanyú volt a barack, (pedig puha nagyon) hogy nem is bántam végül a cukrot. A felét a hűtőbe tettem be kisebb üvegekben, hogyha esetleg a dunsztolt lekik megromolnának, akkor is legyen Dominónak még egy darabig finom őszibarackja - nagyon szereti :)

Megnéztem a bébiétel-kínálatot, jó alaposan végigolvastam, hogy melyikben mi van, hát elkeserítő volt a tapsztalás:( A sütőtöklében van krumpli, hagyma, c-vitamin (?) és cukor. Utóbbi egyébként mindegyikben van, még a bióként reklámozottakban is...

A mélyhűtéssel az a baj, hogy szüleim házában lakom most, ők pedig nagy húsevők, úgyhogy a hűtőláda teli van fagyasztott füstölt izékkel.

indianyo
 
 


Sajnálom, hogy csak a III. kerületiek szavazhatnak, azért ez az egész várost érintő dolog, nem? Mármint a Hajógyári sziget beépítése... És akkor hajrá, tiltakozásra fel!

indianyo
 
 


Sziasztok!

Zsuzsa:
nem tudom, csak leírtam, mert olvastam valahol.


ez a moly téma engem már évek óta érint... :evil:
mikor említettem ezt másoknak, azt mondták mit foglalkozok ezzel :?: én átszitáltam a bolti lisztet és ha volt benne apró kukac kidobtam mind... azt mondták túl kényes vagyok...

most hogy van malom, azzal őrlök. de még nemrégiben is használtam azért egy kevés finomlisztet, de mikor legutóbb megint találtam benne apró kukacot, végleg búcsút intettem...majd megszokja a tágabb család (rokonság)...

persze, vásárláskor ez már BENNE van, mármint a moly vagy petéi..
állás közben meg szépen kikelnek.

ha a liszt pókhálószerű rezgő akármit tartalmaz, akkor már beindult a folyamat.

én egyébként cédrusolajjal kentem be a polcokat. a levendula nekem nem használt.

Indianyó: bébiétel....
a Holle bébiételekről hallottam, hogy jók.
de én nem használok egyáltalán semmi ilyet.

Reni
Kép
Kép
Kép
reni4
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?