Szia Ildi!
6 hónapos? Akkor szerintem a neheze most jön
Persze most jól mevigasztaltalak, mi?
Ami fontos, hogy ne fárasszátok addig míg kidöglik. Épp azért alszik el nehezen - szerintem. Én azt tapasztaltam, hogy ha jól telt a napja, jól aludt napközben, volt beállt napirend, akkor este is könnyebben elaludt, ha kifáradt, mert nem tudott nappal aludni valami miatt, akkor este is sokkal nyűgösebb volt. Mindig ugyanabban az időpontban volt a lefekvés, szinte már görcsösen ragaszkodtam percre pontosan az órához, de már érezték, hogy most jön a fürdés, alvás. Gondolom a lefekvési "szertartás" nálatok is megvan. A másik: 6 hónaposan szerintem már ne sétálgass vele föl-alá, mert egyre nehezebb lesz lerakni, megszokja és nem fogod bírni. Mondjuk könnyen beszélek, nekem ikreim vannak, így eleve kizárt volt a sétálgatás, de szerintem az ikrek arra jók, hogy az ember nem csinál velük olyat, amit később megbán
Ha rászokatod valami ilyenre arról baromi nehéz leszokatni, ennek az szokott a vége lenni (baráti körből tapasztalat), hogy egyszer csak a szülő megunja és otthagyja bömbölni néhány napig az ágyban és mint sírni hagyós "módszert" emlegetik, hogy a büdös kölke tanuljon meg végre elaludni. Na, én ennek nagyon nem vagyok a híve, bár akinél bevált, esküszik rá, szíve joga. Szerintem tedd a kiságyba, köszönj el tőle, de maradj ott mellette, hogy lássa, nem hagyod magára. Beszélj, hozzá, simogasd, de ami fontos, hogy ne vedd ki. Én legalábbis így csináltam. Azért sír, mert veled akar maradni, az öledben sokkal jobb mint egyedül egy ágyban, de tényleg meg kell tanulnia, hogy ennek ez a rendje. Néhány napig egy tényleg ordít, de aztán megszokja. Persze valamilyen szinten ez is sírni hagyás, de szerintem ez abban különbözik a másiktól, hogy nem hagyod ott, vele vagy, és ez megnyugtató a számára. Én a mai napig megvárom a szobában míg elalszanak, igaz, 10-max.15 perc alatt megvan, ennyit meg ki lehet bírni.
Remélem más is ír majd, hátha több tapasztalatból jobban össze tudod szedni, hogy Neked mi lenne a legjobb.
A másik kérdésre: nekünk van utazóágyunk, ha megyünk valahová, nagyihoz, nyaralni, abban alszanak a csajok. Nagyágyba addig nem teheted, míg otthon nem abban alszik, mert megszokta a rácsot, így legurulna róla. Legfeljebb ha magatok közé veszitek olyankor. Nekünk most jött el, hogy ki tudnak mászni a kiságyból (20 hónaposak), de még nem a rácsot szereltük le, hanem csak 1 pálcát kiszedett a férjem, hogy inkább ott közlekedjenek, mert még mindig legurulnának róla. Vagy vehettek leesésgátlót, azt vihetitek a nagyihoz, bár szerintem mikor megtanul mászni, felállni, attól simán leesik ha nem figyelsz rá, én még nem használnám a helyedben. Használtan is lehet nagyon jó utazóágyakat kapni és úgy már nem olyan vészesen drága. Sokan nem használják, csak 1-2 nyaraláshoz, szinte új mikor eladják.
Remélem segítettem valamit, ha még van kérdésed írj nyugodtan, de most megyünk nyaralni, majd ha hazajöttünk, utána tudok válaszolni. (Addig meg lehet, hogy már nem is lesz gond ?
)
Szia: Ditke