Edit
Persze hogy eszembe jutott már, hogy mi lett volna, ha másként élem meg a gyerekeim születését, az utána következő időszakot, ha másként állok az egész kérdéshez és nem úgy, hogy hálát adok a sorsnak, hogy itt vannak igy aztán "túl önzetlen" lettem a férjem szavait idézve...
Igen, nyilván nem kellett volna 17 hónapos korukig etetnem Őket éjjel - hisz mindenki tudja, hogy 17 hónaposan azért már nem halnak éhez a gyerekek
- de valahogy az volt számomra a kézenfekvő, hogy amig ezt igénylik addig igazodom Hozzájuk. És lám-lám, értelmes, normális napirendel élő gyerkőcök lettek úgy értem napjában 4-5 alaklommal étkeznek és vacsi után már nem éhesek
Viszont a külföld lehetetlenné tette számomra a szakemberi segitség kikövetelését és természetesen nem ez volt az egyetlen ok. Biztosan tudom, hogy senki rajtam kivül nem csinálta volna végig velük a gyógytornás feladatsorokat napi 6-6 alkalommal, senki nem figyelt volna hónapokon keresztül, hogy Lilcsikének csak egy irányból nyujtson tárgyakat, egy irányba próbálja terelni a figyelmét a féloldalasság miatt...stb.mert ez igy normális.
Amikor otthon voltunk és végeztem a napi rutint tornák terén Anyósomék megállás nélkül hajtogatták, hogy minek kinozni a gyerekeket, a szivük szakad meg...stb.
Igen, én is belehaltam időnként a sok könnybe, sirásba, a fájdalomba, a nehézségekbe és talán a sok gyötrést próbáltam azzal ellensúlyozni, hogy más tekintetben viszont abszolút az igényeiket figyeltem...??? Nem tudom. Alapból is nagyon béketűrő természet vagyok, a gyermekeiért mindenre képes, bármennyi időt, energiát nem sajnáló nőci. Amióta megszülettek és köztünk maradtak azt mondom magamnak, nincs lehetetlen amit meg ne tennék. Most ne érts félre, nem elérhetetlen vagy abnormális dolgokra gondolok. Természetesen ugyanúgy fegyelmezem Őket, ugyanúgy nevelem, terelgetem Őket mint sok más Édesanya, de ha döntenem kell, hogy pl.ráhagyjam Őket Anyósomékra vagy az Édesapjukra egy vásárlás erejéig és Ők sirva futnak utánam, hogy Anyuszika, én is megyek - pedig elötte egy percel még maradni akart - akkor nem hagyom otthon azért, mert úgy kényelmesebb lenne a vásárlás, hanem összeszedem Őket és viszem ha akarják. Nem agyalok olyasmin, hogy lecsücsüljek-e hozzájuk a kis asztalkájukhoz mig esznek és csevegjek velük pedig azidő alatt simán összedobhatnám a mosatlanokat meg ilyesmi.... Valahogy úgy alakult, hogy tényleg rengeteg időt eltöltök velük és ez még nem terhes a számomra. Amig igénylik szivesen ott vagyok de mostanra sokat játszanak egyedül, elegendő számukra a tudat, hogy bármikor odaszaladhatnak hozzám vagy kérdezhetnek, szólhatnak szóval minden elvégezhető mellettük
Ezt sem hittem volna, hogy valaha is elérkezik ez az idő...
Én sajnos a szüleim szeretete nélkül nőttem fel, hihetetlenül "hiányoztak" pedig Apu Anyukája a Nagyikám aki felnevelt minket tényleg mindenre képes volt értün. Mégis, valahogy azt mondtam magamnak, ha Nekem gyermekeim lesznek igyekszem minden szeretetet megadni Nekik, teljesértékű családot teremteni a számukra... Talán a lombikot megelőző 4 év küzdelme, a gyermekkori túlfokozott álmok és persze a szülésem utáni időszak hozhatta ki belőlem ezt a fajta "túlgondoskodást".
Mert hogy lehetett volna ezt másként is csinálni az biztos, de nekem ott, akkor, egyedül, külföldön, magamra számitva fel kellett állitanom egy fontossági sorrendet és a gyerekek voltak az 1. 2. és 3. helyen is. Hogy jól döntöttem ebben teljesen biztos vagyok, ilyen értelemben ha újra kezdhetném sem csinálnám másként a dolgokat. Egy valamit viszont biztos nem vállalnék be mégpedig a külföldet, igy segitség nélkül, két korababával.... Ennyi tapasztalattal már nem indulnék el. Ha itthon maradunk könnyebb lett volna átvészelni az első két év kihivásait, a gyógytornákat. Barátok, család segitségével talán nem jutunk idáig....talán, de ez sem biztos. Csak hát annyira hiányzott a Férjem akitől akkor már fél éve külön voltunk, annyira vártam, hogy végre együtt legyen a kis család, hogy nem számitottam arra, hogy ez Neki mennyire nem lesz természetes. Nekem aki napi szinten rohangásztam tornákra, kontrolokra, végeztem a rutint már fél éve nem hozott nagy változást a kiköltözésünk de Neki "éles" volt a váltás... Sajna ebből nem vettem észre semmit...
És az is igaz, meg kell tanulnunk önzőnek lenni. Van akinek sajna ez is nehezen megy. Én ilyen tipus vagyok és ez is egy "otthonról" hozott dolog szerintem. 4-en voltunk és vagyunk testvérek és én voltam a legkissebb. Nagyikánk egy volt, szerény körülmények között nöttünk fel de nagy-nagy szeretetben. Viszont a beosztás, a spórolás, a segitség, önzetlenség teljesen természetes része volt az életünknek és a mindennapjainknak. Én sokáig nem tudtam pl. járni, mert kétoldali csipőficammal születtem és mielött Nagyikához kerültünk sajnos teljesen elhanyagoltak. Emiatt rengeteget voltam korházban, 3 évesen kezdtem talán a járást. Ha a Nagymamám nem olyan kitartó, erős, fáradhatatlan mint amilyen volt akkor talán nem élhetek ilyen életet. Valahogy bennem is az motoszkált, hogy most van itt az ideje annak, hogy fáradhatatlanul beleadjak mindent, aztán majd kamatostul megtérül:)) És tényleg igy érzem:)) Mert most már könnyen vágja a fejemhez a Párom, hogy túlizgultam a dolgot. Most, hogy már szaladnak és életveszélyes műveleteket végeznek a játszótéren és a biciklizést is megtanuljuk a 3 kerekű járgányukon!!!!!:))) Most már én sem izgulok de 12 hónapos korukban mikor Lilcsike még nem tudott felülni bizony aggódtam....meg utána is mindig volt valami de mára persze "sima" hétköznapi gondjaink vannak:))) Viszont kapom már a kérdéseket, hogy "nem kéne már szobatisztának lennieük???"
Nem, mindennek eljön az ideje mint ahogy az én életemben is eljön majd az az idő, mikor képes leszek "önző" lenni....
Bocsi a regényért, remélem nem offoltam nagyon szét a topikot. Azért irtam le mindezt mert nagyon fontos a téma és igenis tanulságos sok szempontból. Ha egy Nő Anyává érik minden átalakul benne. Ami nekünk természetes az viszont lehet, hogy nem természetes a Párunknak. Azért kellő odafigyeléssel, szervezéssel és "önzéssel" igenis át lehet vészelni ezeket a válsághelyzeteket ami véleményem szerint minden családnál beüt egyszer-kétszer. Jókora tolerancia szükségeltetik hozzá de érdemes mindent elkövetni, hogy ezek a gyerekek akiket közös erővel hivtunk életre bizony boldog és teljes családban nőjenek fel
Ugyanakkor egy ember nem képes összetartani egyetlen családot sem...mindkét félnek akarni kell.
Én ha itthon éltünk volna kértem volna takaritónőt segitségnek, meg házhoz hozattam volna a befizetett ebédet és néha-néha bizony iderendeltem volna valamelyik nővéremet, hogy vacsizni, mozizni tudjunk, egymásra figyelni tudjunk időnként.
Tudom, hogy ez nem mindenkinek elérhető anyagilag, de a rokonokat szerintem mindenképpen érdemes előszedni ha van rá mód és nyitottak a segitségre.
Igen, a gyerekek nálunk is megérzik, hogy ki az aki bizonytalan és ki az aki mindent rájuk hagy. Nálunk Anyósom pl. retteg attól, hogy ha sirnak igy kerül minden konfliktushelyzetet... Pl. legutóbb mikor felszaladtam a fürdővizüket megcsinálni mire 10-15 percel később lementem Hozzá Gergő az Anyósomék franciaágyának a közepén játszott a porszivóval... Koszos, poros kerékkel rakták a porszivót az ágy tetejére. Azonnal letessékeltem onnan és nem érdekelt, hogy mekkora hisztit csap, mert mindennek van határa. Az ágyban alszunk, a porszivót meg a földön húzigatjuk....
Mivel tudják és érzik, hogy Anyós úgyis beadja a derekát mindenre bármit elérnek Nála a kis Bestiák
Edit
Én azt mondom, ha van kira biznod nyugodt szivvel a gyerkőcöket akkor élj minden alkalommal - gondolom nem adódik ilyen túl gyakran - és ha módodban áll pl.kocsiba dobnod magatokat és kimoccanni akár gyerekestül is akkor menj barátokhoz, ismerősökhöz, rökonokhoz, hogy nem légy bezárva, emberek közt tudj lenni. Nekem kint nem volt kocsim - és persze nem is kértem soha, hogy vegyünk - igy eléggé be voltam zárva igy aztán mikor a férjem hazaért a munkából úgy örültem, mint majom a farkának, alig vártam, hogy rászakadhassak a hétköznapi kis butaságaimmal...stb.
ÁÁÁÁÁÁ, utólag már olyan okos vagyok ám Én is....
Puszi és bocsi a regényért:Doris