2002.08.31 09:27
Szerző: Anonymous
Közben elolvastam Kamilláné hozzászólását. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az én anyósom nagyon ügyel arra, hogy a kisfia elõtt ne mondjon bántó dolgokat, mindig akkor mondja, amikor nincs ott, és ha rá is kérdez letagadja neki, hogy õ nem úgy gondolta, õ nagyon szeret engem, csak dicsér mindenkinek stb.
A Rántottcsirkés anyukával meg nagyon együtt tudok érezni, mert tudom min megy át.
Folytatva. Megszületett a kislányom, és én nagyon boldog voltam, bár még tapasztalatlan. Elsõ héten anyósom volt ott segíteni. Kérdeztem valamit tõle az volt a válasza, hogy neked kellene tudni, te vagy az anyja. Anyósom segítsége annyi volt, hogy kivasalt egy pár ruhát, és elmosogatott. Mint a hét végén közölte fõzött is volna, ha bevásárolok hozzá , és mindent elõkészítek mikorra jön.
Persze kéretlen tanácsokból akadt egy tucat. Ha csináltam valamit amikor ott volt, hogy miért nem vele beszélgetek, és miért nem veszem fel a gyereket, mert nyöszörög. Délután a kislányom sokszor sírt mert fájt a pocija, anyósom rögtön megállapította, hogy kevés a tejem, adjak neki inkább tápszert. Én persze kitartóan szoptattam tovább, és fejtem. Egyszer amikor anyósom épp kint mosogatott én épp szoptattam, és utána neki álltam kifejni a mellemet. Anyósom kivágta az ajtót, és közölte, hogy most már igazán kimehetnék segíteni neki. Közöltem vele, hogy csak kifejem a mellemet, na erre teljesen kiakadt, hogy ezért kevés szegény babának a tej, mert én kifejem, és nem marad neki. Na ezzel aztán totál bebizonyította elõttem a hozzá nem értését, és utána nem is foglalkoztam vele, hogy folyamatosan azzal ijesztgetett, hogy éhezik, azért kapja be az öklét is stb. Az én picikém havonta 1 kg hízott, úgyhogy csak nem hal éhen. Ahogy nagyobb lett a kislányom anyósom majd mindennap eljött és babusgatta, hogy õt hogy szereti, meg õ mindig jobban tudja nálam, hogy mi a baja. Ha rászóltam a kislányomra valamiért anyósom rögtön odaszaladt hozzá és neki állt vigasztalni. Amikor náluk voltunk, és indultunk volna haza betette a kedvenc videokazettáját, persze rögtön sírni kezdett, hogy õ ott akar maradni, alig lehetett hazavinni. Anyósom meg vigyorogva mondta, hogy hogy szereti õket. Kislányom közben ekcémás lett, mondta az orvos, hogy ezt a fajta ekcémát 8-10 éves korukra kinövik, és azt javasolta, hogy ne egyen édességet, ne macskázzon, figyeljünk, hogy ne maradjon a keze vizes kézmosás után, mert súlyosbodhat, és lehet, hogy akkor nem növi ki. Anyósomnak pedig hiába mondtam, hogy ne hozzon édességet csak hozta tovább, és én dugdostam el a gyerek elõl végül pedig elmagyaráztam neki, hogy ez árt neki mondta a doktorbácsi,és csak néha adtam neki egy keveset. De az ellen nem tudtam tenni, hogy mikor ott volt ne tömjék csokival, ne macskázzon. Anyósomnak minden alkalommal elmondtam, de "véletlen" a kislányom mindig elkapta a macskát, a csokit is mindig megtalálta, mert hát azt nem lehetett eltenni, hanem kint volt a polcon. A kislányomnak meg utána mindig kisebesedtek a hajlatai, éjszaka felébredt sírt, és végül is õ értette meg hamarabb, hogy neki ez tényleg rossz, és utána õ mesélte, hogy amikor kínálta a mama mondta neki, hogy nem kér csokit. Férjemnek ekkor panaszkodtam el, hogy én ezt már nem bírom tovább ekkor mondtam el, hogy már elõtte is miben mesterkedett, és hogy a gyereket is megpróbálja ellenem fordítani, még az sem érdekli, hogy evvel árt neki. De sajnos nálunk is az volt a válasz, hogy túl érzékeny vagyok, biztos nem úgy gondolja, csak én értem félre. Egyszer aztán anyósoméknál voltunk épp és meg volt fázva nagyon a kislányom, az udvaron meg kint volt a medence hideg vízzel tele. Mondtuk neki, hogy ne menjen bele, nehogy még betegebb legyen. A férjem épp az ablak mellett volt, amikor hallotta, hogy apósom azt mondja a kislányunknak, hogy most menjél bele a vízben.De õ közölte vele, hogy nem szabad, mire apósom azt mondta, hogy most nem látnak anyádék nyugodtan bele mehetsz.
Mikor rákérdezett, hogy miért mondta ezt az volt a válasz, hogy azért hogy õket jobban szeresse.
Azt még valahogy megértettem volna, hogy õk úgy szeretik, hogy nem tudnak neki nemet mondani, de hogy direkt õk biztassák arra hogy azt csinálja amit nem szabadna, hogy õket szeresse jobban ne a szüleit ez már sok volt. Az egészben csak annyi volt a jó, hogy a férjem belátta, hogy tényleg igazam volt. Megértette, mikor a második gyereknél azt kértem, hogy õ vegyen ki szabit nem akarom, hogy anyósom jöjjön segíteni. Persze mikor a férjem jött értem elõtte anyósom elment hozzánk, hogy majd ott vár ránk. Utána anyukámtól hallottam vissza, hogy panaszkodott hogy háromszor kellett nálunk felmosnia egymás után, hogy haza hozhassuk a gyereket. A második gyerekem nagyon anyás volt, így nem használtak anyósom mesterkedései ha rászóltam nem csinálta, és nem érdekelte anyósom odarohanása õ neki állt másnak, amikor ott voltunk, soha semmivel nem tudta rávenni, hogy hisztizzen hogy ott akar maradni, mert ha egyszer szóltam neki hogy megyek haza õ rögtön jött semmi nem érdekelte. Ezért anyósom egy picit meg is haragudott rá.
Mikor óvodás korú lett a nagyobbik lányom megnéztem az ovikat, és mivel szimpatikusabb volt, a II.számú oviba írattam be. Mielõtt a testvére felkerült anyósom végig tömte a fejem, hogy a másik ovi is milyen jó, aranyosak az óvónénik , és az közelebb is lenne a sulihoz. Végül elhittem neki, hogy tényleg jót akar. Beírattam a másik oviba, de utált odajárni, és én is éreztem, hogy egész más ott a légkör, de a vezetõ óvonõ (anyósom barátnõje) szerint, nem volt már hely a másik oviban így oda kellett járni. Az én kislányom alig csinált valamit az oviban, elõtte szeretett rajzolni, utána otthon is azt mondta, hogy õ nem tud szépen rajzolni, és az ovonéni azt mondta, hogy csak azok rajzoljanak akik szépen tudnak. Próbáltam beszélni az óvónövel, hogy úgy látom nem vesz részt a foglalkozásokon a gyermekem, nincs kint a rajza, van -e vele valami probléma, de azt mondta minden rendbe van. Anyáknapján, évzárón kér sort nem tudott elmondani, az óvónéniknek be kellett segíteni mindig, hiába kértem, hogy adják oda a verset, majd otthon gyakoroljuk nem adták. Nagycsoportban meg kapott ez mellé az óvónéni mellé egy másikat, és utána minden nap sírva ment az óviba, hiába kérdeztem tõle az óvónõktõl nem tudtam meg, hogy mi is az oka. Február körül pedig közölték, hogy nem iskola érett a gyerek, mert reggel amit mûvel azt mutatja, és utána se vesz részt a foglalkozásokon.
Nagyon nehezen döntöttem, mivel attól is féltem, hogy még egy ilyen év szörnyû lenni, de attól is, hogy a suliban nagy csalódások érik. Persze közben anyósom is arról beszélt végig, hogy milyen éretlen, meg majd vele mennyi gondom lesz a suliban. Végül hallottam, hogy jön egy új óvónéni, aki nagyon aranyos, és õ lesz a nagycsoportban, így visszafogtam. Az új óvónéninél az elsõ nap mikor vittem sírt, és utána szeretett óviba járni, részt vett a foglalkozásokon (tehát nem vele volt a probléma)
Anyósom meg elmondta, hogy õ csak azért mondta, hogy vigyem át abba az óviba, mert az közelebb van hozzá, és ha véletlen el kell mennie érte nem kell annyit mennie. Erre csak annyit mondtam, hogy igazán a gyerek érdekeit nézhette volna, nem pedig azt hogy egy évben elmegy 2-3 szor neki kényelmesebb legyen.
Közben a nagyobbik lányom iskolás lett (még mikor otthon voltam). Én foglalkoztam vele délutánonként, bár mondta anyósom, hogy jobb lenne, ha õ foglalkozna vele, mert õ ért hozzá, de közöltem vele, hogy otthon vagyok én is tudok vele foglalkozni. Egyszer a lányom avval jött haza, hogy jobb lenne, ha a mama foglalkozna vele, mert õ tanárnéni volt és õ sokkal jobban ért hozzá. Megkérdeztem ki mondta ezt neki, persze anyósom. Közöltem a lányommal, hogy majd meglátjuk, hogy hogy megy a suli, és szerintem nem lesz szükség a mama segítségére. A lányom kitûnõ tanuló lett, és ezért anyósom elkezdte másoknak mondani, még a lányomnak is, hogy milyen rossz a lányomnak, mert túl szigorú vagyok vele, szegénynek azért kell csak jól tanulnia, mert én kényszerítem, és azért izgul, mert fél tõlem. Amikor egyszer anyósomhoz bement, mert elutaztam, mondtam neki, hogy torna után ½ 4-kor, mikor bemegy tanuljon a lányom, mert másnap nagydogát írnak. 5 órakkor mentem érte, mikor még a lányom nem tanult semmit, hanem épp kártyázott a mamával, meg egy gyerekkel akit éppen korrepetálnia kellett volna. Mikor rákérdeztem, hogy miért nem tanul azt mondta anyósom, hogy õ nem akarja agyon hajszolni. Egyik délután mikor mondtam a lányomnak, hogy tanuljon közölte velem, hogy minek, a négyes is jó jegy, és neki nem kellene annyit tanulni, és én miért kényszerítem rá. Persze azért leírom, hogy én a lányomat nem tiltottam el semmitõl, minden nap foglalkozásokra járt, amire akart, elment játszani az osztálytársaihoz, szóval nem kellett neki egész délután tanulnia. Ekkor bementem anyósomhoz, hogy több mindenkitõl visszahallottam ezt, és miért mond ilyeneket. Mire õ közölte, hogy õ sose mondott ilyet, aki ezt mondta, biztos haragszik rá és hazudik, mert õ mindenkinek csak dicsér engem, és olyan büszke, hogy jó tanuló az unokája. Utána végig azt hangoztatta, hogy az õ unokája milyen okos, és szorgalmas, szeret tanulni, és a testvérével nem lesz ilyen könnyû dolgom, mert õ eleven, és már az oviban is gondok voltak vele. Szerencsére, a pici is dicsérettel, végezte el az elsõ osztályt, így nem vált be anyósom jóslata, pedig próbálta a suli ellen hangolni, hogy ott milyen rossz lesz neki stb.
A következõ eset lehet, hogy nem nagy dolog, de nekem itt telt be a pohár. Karácsonyra készülõdtünk. A sógornõm gyerekének decemberben van a szüli és a névnapja is, és pénzt kért mivel egy mobilt szeretett volna venni. Nekünk meg épp novemberben ment teljesen tönkre a bojlerunk, és újat kellett venni, tehát elég rosszul álltunk anyagilag így karácsony elõtt. Anyósomék közölték, hogy õk úgy gondolták, hogy a gyerekeknek 3.000.- Ft értékben vesznek karácsonyra ajándékot, és a sogornõm is közölte, hogy a lányoknak 3.000.-Ft-ért látott a metróban rollert, hogy azt kapják vagy pénzt. Hát számolgattam, hogy az én lányaim szülinapra, névnapra, majdnem ezer forintért kaptam ajándékot, akkor ha adunk neki 1.500-1.500 Ft-ot plussz karácsonyra 3.000.-Ft annak biztos örülni fog. Oda is adtuk neki a 6.000.-Ft-ot mivel mondták, hogy már december elején szeretnék megvenni a mobilt, mert akció van. Pár nap múlva mentem be anyósomhoz aki közölte, hogy képzeljem el hogy a másik mama csak alkalmanként 2.000.-Ft adott (nevet nem írok) a kedvenc unokájának. Egy kicsit rosszul esett mert, ha a 6000-et elosztjuk 3-mal akkor pont mi is annyit adtunk, de nem szóltam. Hanem amikor a sógornõméknél voltunk a lánya megmutatta, hogy miket kapott a másik mamától, és én meglepõdve kérdeztem, hogy nem pénzt kapott. Megtudtam, hogy most nem kapott tõle egyáltalán pénzt, mert ajándékot vett neki minden alkalomra. Ezután közöltem anyósommal, hogy ha valami problémája van miért nem mondja nyíltan a szemembe, és hogy mi gyerekeink mennyit kaptak, és hogy karácsonyra õ is ugyan úgy 3000 kapott, és tudja jól hogy milyen helyzetben vagyunk most még ha akartunk volna se tudtunk volna 9000 adni. Õ erre közölte vele, hogy neki fogalma sem volt róla, hogy mi mennyit adtunk, õ egyáltalán nem ránk gondolt, csak a másik mama állítólag tavaly annyit adott, és arra gondolt, hogy idén is annyit ad, és õ hogy szeret engem õ soha nem bántana meg stb.
Szóval megint a képembe hazudott, és most már rájöttem, hogy soha semmit nem lehet vele megbeszélni, mert nekem is letagadja már a következõ pillanatban is amit mond.
A lányomnak aki 11 éves azt mondta, hogy most már ideje lenne neki egy egyest beszerezni, mert minden normális gyereknek van egyese, és mikor közölte vele a lányom, hogy õ nem akar egyest kapni, erõlködött hogy már pedig minden rendes gyereknek van, és azt kell szerezni. Még rá is kérdeztem a lányomra, hogy biztos hogy nem viccbõl mondta, de õ határozottan állította, hogy komolyan. Mikor rákérdeztem anyósomra, persze megint azt állította, hogy a lányom értette félre, mert õ csak azt mesélte el neki, hogy amikor õ egyest kapott akkor azt mondták neki, hogy ne szomorkodjon, mert minden diáknak van egyese. Ezek után eldöntöttem, hogy nem hagyom hogy nélkülem menjenek be a gyerekeim anyósomhoz, mert nem hiányzik, hogy tele beszélje a fejüket minden hülyeséggel, és ellenem uszítsa õket. Néha bemegyünk közösen, ünnepekkor megköszöntjük õket, és kész. Erre is volt válaszlépése anyósomnak bement az iskolába, és közölte a tanárnénivel, hogy én nem engedem be hozzá az unokáját, és ne árulja el neki, hogy bent volt. Szerencsémre a tanárnõ mindent elmondott. Én meg eddig nem panaszkodtam, amyósomra, mert olyan hülye helyzetnek éreztem, hogy evvel hozakodjak elõ, de most már elmeséltem neki, hogy amikor a nagyobbik lányom sulis lett miket csinált, meg hogy uszítja ellenünk a gyerekeket, és én nem eltiltani akarom a gyerekeket, mert velem bejönnek hozzá. Az a legrosszabb, hogy anyósom a suli udvarában lakik, mert tanárok voltak, és egy szolgálati lakásban ott laknak, tehát folyamatosan kirohangál a szünetekben, és próbál lejáratni a tanárok elõtt, meg a lányomat befolyásolni.
Persze most már én is elmondtam a lányaimnak, hogy próbáljanak nem a mamára hallgatni, mert én jót akarok nekik, és õk is látják sokszor, mit csinál, és hogy fontos hogy jól tanuljanak, mert késõbb ez sokat számít, és hogy csak velem menjenek be hozzá. De édességgel, pénzzel próbálja õket befolyásolni. Szóval egyszerûen nem tudom mit tegyek már. Mert a férjem és a lányaim miatt nem akarok véglegesen összeveszni vele, de idegileg nagyon nehezen viselem, és még ráadásul semmit nem lehet vele megbeszélni, mert mindent letagad, és képmutató. Különben most terhes vagyok, és már erre is voltak megjegyzései, de ezt majd máskor leírom. Hát bocs hogy ilyen hosszú voltam, így ez egészet még soha senkinek nem mondtam el, és jó hogy valahol elmondhatom.
Álom