Sziasztok!
Hát, ha úgy vesszük, igazad van, egy kicsit valóban utánoz.
A beszéddel mi úgy állunk, hogy mint egy kis papagály, mondja utánunk, amit mi mondunk. Ezen a téren így nagyon utánoz. De nem mindíg csinálja, viszont ha elkezdi, akkor unásig. Ilyenkor, ha van kedvünk a "játékhoz", mindenfélét mondunk neki. És õ, mint egy kismagnó, visszamondja. De például olyat is többször tapasztaltam nála, amirõl olvastam is az archívumban, hogy este, miután lefekszik, szó szerint mondja-mondja-mondja... amit aznap hallott.
Vagy régebbi dolgokat is, ami éppen eszébe jut. Erre tényleg az a legjobb kifejezés, hogy magnó. Fölveszi, lejátsza.
A hinta közbeni éneklés igazából onnan ered, hogy én nagyon sokat hintáztatom. Kertes házban lakunk, hatalmas kerttel, amit beparkosítottunk, nagy zöld gyep, fák, virágok, és két hinta a kicsiknek. Egyik gyerkõc az egyik hintába, másik gyerkõc a másikba, lököm a hintákat, és énekelek nekik.
Tehát a hintázást Dominik összekötötte az énekléssel. Így amikor az óvónéni bele tette a hintába, leült mellé, az éneklés jött automatikusan. De hát ha belegondolok, valóban ezt is lehet utánzásnak mondani, hiszen énekel úgy, ahogyan azt tõlem látta.
Keke, szereti, ha pörgetjük. Szoktuk a két kezénél fogva, de a lábainál fogva is, vagy egy kéz- egy láb megoldással. Fogjuk, és forgunk vele körbe. Azért tesszük, mert szeret így pörögni, és õ kéri. Bukfencezni is szokott a gyepen, több kevesebb sikerrel
, de sajnos a biciklizés nem akar menni. Van kis triciklije, van utánfutós, lábbal hajthatós kistraktorja, de nem tud velük mit kezdeni. Ráül, mutatjuk, hogy mit tegyen, rá is teszi a lábait a pedálra, de csak ennyi.
Ezek a nevetgélések nálunk is elõfordulnak olykor, ami tényleg bájosnak hat, de olyankor nem tud menni, csetlik-botlik, semmi nem megy olyankor, mint ahogy írtad az evést. De nálunk ez a ritkább, ami jellemzõbb, az a dühöngés.
Dominikot az oltás sosem viselte meg, látszólag "észre sem vette".
Visszatérve még a szenzomotoros mozgásokra: ezekrõl tapasztaltam, hogy szívesen csinálja, de nem tudom, mitre jók ezek, mit fejlesztünk nála ezekkel? (Mert gondolom ezért jó, ha csináljuk, vagy nem?)
És van egy új "mániája": kezébe vesz valamit, és elejti. Fölveszi, és újra elejti. És tovább a végtelenségig. Ez is jellemzõ lenne az autizmusra? Mert ilyenrõl még nem olvastam.