2001.04.18 15:07
Szerző: Anonymous
Sziasztok !
Ugy tünik, darázsfészekbe nyultam ezzel az otthonszüléssel. Az az érdekes, hogy a legjellemzöbb a két véglet. Aki már átélte, vagy szeretné átélni az otthonszülést, és dicsöiti, és a másik tábor, akik hatalmas felelötlenségnek tartják. Részemröl azzal szeretném lezárni a vitát, bocs, ha ismétlem magam, hogy adassék meg a lehetöség annak, aki otthon akar szülni (sajnos Ildikó nincs igazad, nincs megadva mindenkinek az elvi lehetöség, - azt hiszem rossz gondolat azt a következtetést levonni, hogy ha valaki otthon akarja megszülni a gyerekét, az megszülheti otthon, hiszen azok is egyedül otthon szülik meg a gyereküket, akik aztán bekukázzák öket.Vagy otthonszülés a párommal - bába és orvos nélkül ? Akkor sem vállalnám, ha magam is szülész lennék. )Az, hogy van egyszem orvos egy országra, aki ezt a dolgot fel meri vállalni, ezzel sincs megadva a lehetöség. Föleg mivel úgy tudom, Ági vidékre nem jár. Másrészröl ne legyen joguk és - már elnézést, muszáj ezt irnom - pofájuk a kórházaknak diszkriminálni, lekezelni, "megbüntetni" azt a nőt, akinek nem sikerül az otthonszülés, és valamilyen oknál fogva mégis kórházba kell mennie. Ha valaki otthon levágja húsbárddal öt ujját, senki nem mondja neki, hogy te állat, miért nem a hentesnél veszed a húst szeletelve. De próbálj csak meg otthon szülni, és valami bonyodalom miatt kórházba vonulni...Mély tiszteletem a kivételnek. Nos, tehát erre hiányolom a lehetöségeket, és akinek meg a kórház adja meg a biztonságérzetet, vagy problémás a terhessége, az a lehetö legemberibb körülmények között szülhesse meg a kórházban a babáját. Persze hozzátartozik, hogy aki kórházban bizik, ne csalódjon ! Kapja meg ö is a felvilágositást a jogairól, tudjon arról, hogy joga van megtagadni bizonyos beavatkozásokat, tájékoztassák a beavatkozások kockázati tényezöiről - kérdem én, hány nöt tájékoztatnak pl. az epidurál kockázatáról ? Márpedig bizony van neki ! Én is csak jóval utána olvastam róla. Ne tegezhessék le a szülö nöt, ne tegyenek magasról az ember lányának a szeméremérzetére, ne becsüljék le a fájdalmát, ne kioktassák és ne levezessék a szülést, hanem csak segédkezzenek benne. (HA SZÜKSÉGES!!!NE RUTINBÓL szurjanak, vágjanak, kinyomjanak)És sajnos nem az otthonszülés lehetősége, de még ez sem teljesen általános. Olvassátok csak a Kismama születéstörténeteit, vagy társaink irásait itt a neten. Bizony, ahogy Bóbita is írja, nehogy elveszítsük hitünket a nagy fehér orvosban és a kórházakban ? ...(Csak egy apróság, nem tudom ki ismeri a mai kórházi ágyak finanszírozási menetét, a beavatkozások pontértékét, stb. Van elképzelésetek, hogy ha hirtelen minden egészséges nö elkezdene ezerrel otthon szülni, lehet, hogy csödbe mennének a szülészetek ? Már amelyik még nem ment csödbe, és ha egyáltalán ezt közgazdasági fogalmat alkalmazhatnánk kórházakra...???)Egyébként mindkét tábornak - és mindenkinek aki még nem olvasta - ajánlom figyelmébe a Mik vagytok ti, Istenek ? cimü könyvet. Tanulságos.
Renáta irja, hogy a második gátmetszése milyen jó lett. Nem tudnád esetleg megnevezni, nincs rajta a zárójelentéseden, hogy milyen gátmetszést végeztek rajtad ? Szivesen megemlíteném a dokimnak, mert a harmadikat még nem szültem meg, Renáta, ezt félreértetted, de nem is csodálom, mindenféle krix-krax-ok jelentek meg a szövegben a hosszú ékezetek helyén. Most próbáltam lehetöleg kihagyni a hosszu ékezeteket, nem biztos, hogy mindenhol sikerült. Szóval még csak most várom a harmadik babámat, szeretném gátvédelemmel szülni, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerül, ugyan a doki családi barát, éppen ezért egy közeli kisvárosban fogok szülni, miatta, viszont tudom, hogy az ottani kórházban rutinszerüen alkalmazzák a gátmetszést. Szóval nem biztos,hogy megúszom, de legalább utánna ne sziszegnék miatta egy hétig...Még elöttem áll a beszélgetés ezügyben. Azt mindenesetre tudom, hogy szülni alapos otthoni szörtelenítés és beöntés után megyek csak, amit lehet, legalább azt kerüljem el. Igen rossz tapasztalataim voltak a kórházi beöntés után...A szülésre "jelentkező" nők és a szinten levő WCk aránya nemigen volt arányban egymással - mondanom sem kell a WCk hátrányára. Renáta ! Orvos férjed természetesen ellenezné a gátmetszés nélküli szülést, hiszen mit tanulnak az egyetemen, hogy mikor milyen bajok történhetnek, és hogyan előzhetőek meg, vagy hogyan gyógyíthatók. De ahogy valószínűleg nem foglalkoznak különösebben a szelíd gyógymódokkal, viszont megtanulják az összes létező antibiotikumot, valószínűleg nem foglalkoznak a gátvédelemmel való szüléssel, mivel a gátvédelem nem is annyira szülész-orvosi feladat, mint inkább a bábák, a jólképzett szülésznők alkalmazzák. Az, hogy valaki 5 kilós gyereknél reped nem lenne csoda, inkább az a kérdés, mikor alkalmazták azt a metszést szobatársadnál, ha még repedt IS. Egyébként azokon a helyeken sem tesznek igéretet arra, hogy nem lesz metszés, ahol aktivan alkalmazzák a gátvédelem technikáját, hiszen menet közben derül ki, hogy ki tud-e gördülni a fej (egyáltalán a fej jön-e elöl, vagy a popó, mert akkor nemigen úszható meg a metszés) vagy sem, tudják-e szép kiméletesen segiteni a gát védelmét, vagy muszáj vágni, mert túl erősek a tolófájások, túl nagy a fej, túl gyorsan jön a baba. A gátvédelem lassítja a szülést, nem arra megy ki a "játék",hogy a baba jó gyorsan megszülessen, mindegy hogyan, csak mielőbb ki vele...Azt hiszem valamelyik elözö opuszomban már ajánlottam a februári Kismama magazint, ahol oldalak szólnak a gátvédelemmel, az azt bevezető orvossal, szülésznőkkel, kórházzal. Ha valakit érdekel, szivesen elökeresem, és meg tudom nevezni a kórházat, és a bevezetö orvost is. Kicsit bizonytalan vagyok, mert lehet, hogy nem a februári számban, hanem az ingyenes különkiadásban volt ez a cikk, amit a terheskönyvem mellé kaptam.
Na,eldugulok, sziasztok, mindenkinek olyan szülést kivánok, amilyet szeretne.
Cseri