Sziasztok!
Tiop,
nálunk sem volt nagy ünneplés, nem szoktuk csak a szülinapokat-névnapokat, de én kaptam egy gyönyörű csokrot, Bogi egy szál rózsát, Roni meg egy rágójátékot Apától. Ő meg megkapta a régóta áhított vadászkést, amit már kábé ezeréve nézeget. Főztem egy fincsi vacsit, és koccintottunk.
Amikor még dolgoztam, volt egy nagyon kedves idősebb főnököm, tőle pl. minden hölgykollégája kapott egy szál virágot Valentin-napra, ő azt mondogatta, hogy nem csak azt a nőt örvendezteti meg ilyenkor, akibe szerelmes, hanem minden nőt, akit szeret és tisztel. Persze a sztorihoz hozzátartozik, hogy márc. 8-án nem nőnapot, hanem "Nemzetközi Zoltán-napot" tartottunk - egyrészt, mivel nemzetközi kapcsolatokkal foglalkoztunk, másrészt mert a fent említett főnököt Zoltánnak hívták...
Lányok,
Ez a kalória-szigorításos diéta elgondolkodtatott, és mivel egyébként is kapcsolódó témakörben fordítgatok/lektorálok jelenleg, utánanéztem a legújabb kutatásoknak. Azt olvastam, hogy amit megeszünk, az befolyásolja a hormonrendszerünket, és a hormonális változások pedig az anyagcserét.
Hiába rendezkedik be valaki, hogy mától csak ennyi-annyi kalóriát viszek be (kivéve az éheztetéses kórházi gyorsfogyasztás vészhelyzetben, ld. napi 600 kalória), és ezt-azt a típusú kaját nem fogom enni, néhány nap, de max 2-3 hét alatt adaptálódik a szervezet ahhoz, hogy mennyi kaját kap, és abból fog dolgozni, vagyis lelassul, és megáll a fogyás, mert a hormonrendszert nem lehet "hülyíteni", tudja miből mit lehet kihozni. És az étkezés megvonás sem megoldás, mint pl. a folyadékkúra-leveskúra, mert azzal tönkremegy a belső egyensúly, és úgyis visszalopakodnak a kilók egy idő után.
Az egészséges megoldás a napi többszöri (legalább 5x) étkezés, és a minőségi ételek fogyasztása, valamint a heti 3-4 alkalomml történő edzés. Ha valaki képes átállni erre az életmódra - merthogy egészséges tartós fogyást, alakváltozást csak így lehet elérni és megtartani - annak sikerülni fog a dolog. Minden más csak "tűzoltómunka". Az, hogy ki milyen edzést végezzen, az alkattól-habitustól-lehetőségektől is függ. Ha pl. a heti 3 alkalomból egyszer elmégy úszni, egyszer tornázol otthon valami kazettára/dvd-re, és egyszer elmégy félórára kocogni/futni, amit összekötsz felülésekkel-fekvőtámaszokkal már rengeteget tettél az életmódváltásodért és az egészségedért. De a minőségi ételek nagyon fontosak!
Sok helyen olvasni, hogy ezt-azt nem szabad fogyasztani, erről-arról mondjál le a fogyás érdekében. Ezek általánosságok. Ráadásul sok ilyen tanács a férfiakra van "szabva", a nőknek nem biztos, hogy megfelelő. Pl. egy aktívan sportoló nőnek teljesen máshogy kell táplálkoznia, mint egy ugyanazt a sportot űző férfinak! Egyszerűen azért, mert a nők testfelépítése, hormonrendszere más. Pl. bármennyire is "zsírtalanítják" az étkezéseket, a női szervezetnek szüksége van zsírokra, különben felborul a hormonháztartásuk, jönnek a ciklus-gondok, stb. Persze a zsírok közül is a "jó" zsírokat kell fogyasztani, mint pl. a sovány fehérjeételekben, diófélékben, csírákban és zsíros halakban található zsírok, valamint a lenmagban, repcében és extraszűz olivaolajban található zsírok. A női szervezet napi kalóriaszükségletének 30%-át kell zsírból fedezni! Ha egy nő, aki sportol valamit, nem fogyaszt elegendő zsírt, annak csökken a szervezete zsírégető képessége (érdekes, ugye?), a nemi hormonjai nem fognak megfelelően működni, és heveny energiahiányban fog szenvedni (ők szedik-isszák az energiakapszulákat-italokat literszámra).
Az is fontos, hogy pl. edzés után fehérjét kell fogyasztaniuk a nőknek, mert az izomfehérje szintézisük kevésbé hatékony, mint a férfiaké. Edzés előtt és után kis mennyiségű, gyorsan emészthető fehérjét kell fogyasztani némi szénhidrát kíséretében, hogy optimális szinten tartsák az anabolikus anyagcseréjüket.
És még egy érdekesség: ha valaki semmilyen testmozgást sem végez (értsd rendszeres sport, illetve kemény fizikai munka, pl. vagonrakodás, mezőgazdasági kétkezi munka stb), annak elég, ha a napi minimálisan szükséges kalóriamennyiségen túl csak 15 kalóriát fogyaszt pluszban - ez kb 4-5 szem mandula - és évente tuti, hogy legalább 1 kilót felszed, pedig nem zabál, szinte csak vegetál a minimum kalóriamennyiséggel. És ugyan ki az, aki teljesen tiszta szívvel ki meri jelenteni, hogy a minimum szükségesnél nem fogyaszt többet? Egy-két keksz, vagy 1-2 pohár gyümölcslé, tea, kávé, stb mindenkinek lecsúszik...
Lehet, kicsit sok és tömény voltam egyszerre, de ha valakit érdekel a téma, szívesen megosztom a továbbiakban is a "tudományt".