Had egy kicsit én is belekotty
Mi kitartóan Monapel, illetve Poppolini-gyapjú külsőzünk tetra pelussal. Nekem ez a "tök" természetes, attól érzem (érezném
) rosszul magam, ha a pelenkákkal tömném tele a szemetest, meg ha gyerekem alá (főleg lánygyerekem alá) vegyszeres műanyagokat tennék, meg a kakit is a szemetesbe dobnám. Persze mindez csak az én - az idők folyamán jól kifejlett
- érzékenységem, pár éve még én is rácsodálkoztam arra, hogy a kakit az eldobható pelusból is a WC-be lehet dobni. Mára odáig "süllyedtünk", hogy egyáltalán nincs itthon eldobható pelus, de még "kakifelfogó" betét sem. Általában szép lepénykéket lehet egyből a WC-be zuttyintani, ha puhább, lehet szikkadni hagyni egy kicsit
, a hasmenéses kakinál valszeg úgyis mindegy, mindenesetre akkor fejlesztettem ki, hogy egy kisebb műanyag lavórt teszek a mosdóba, amikor kimosom a kakit a pelenkából, a lavór tartalmát pedig a WC-be öntöm. Kaki fenékről lemosása nálunk is a csap alatt, ha elmegyünk, én csak textilpelust viszek erre a célra, azt akár a nálunk lévő ásványvízzel is be tudom vizezni. (Kék Pandánál kapható utazáshoz koszos pelenka tároló zsák - praktikus, és esztétikusabb, mint a nejlonzacsi...)
Szóval a folyamat nálunk úgy megy, hogy pelenka (és más pisis ruha) levedula illóolajos zárt "vödörben" "ázik", a külsőt a kád szélére terítem szellőzni, ha bent elfogynak a külsők, ezeket összeszedem, beviszem. Mosásnál vödörből pelenkák mosógépbe zutty, ecettel előmosás, majd kiszedem belőle a nem fehér (volt) pisis ruhákat, beleteszem a fehérneműket, egyéb fehér mosnivalókat, 60 fokon mosószódával kimosom, beleteszem a kád széléről a Monapel külsőket és ecettel átöblítem. Erkélyre terítem, a pelenkákat meghajtogatom még a szárítón, úgy szedem le. A gyapjú külsőt csak akkor mosom, ha nagyon kakis lett, lanolinozni pedig csak akkor lanolinozom, ha érzékelem, hogy ereszt, vagyis nem minden mosás után.
Gyerek popsijának pirossága tapasztalataim szerint alapvetően nem azzal van összefüggésben, mennyi ideig volt rajta a pisis pelus. Egyből látszik a fenekükön a betegség és a fogzás.
GyeZsu