Vendég a háznál
2002. augusztus. 22.
Kossuth rádió, 13.05
R.: - Mit szólnál hozzá, hogyha azt mondaná az orvosod, hogy
anyuka, császárral kell világra hozza a babát?
- Hát elõször biztos el lennék kenõdve, mert hát énnekem
sose volt semmilyen mûtétem. Végül is ha a baba szempontja is
meg, meg hát nekem is az a jobb, nem félnék a császártól, mert
úgy gondolom, hogy akkor a gyereknek is könnyebb, állítólag
szebb babák is születnek császárral, és nem várnám meg az
utolsó pillanatot, hogy esetleg mégis rendesen szülök, inkább
akkor legyen császár, az a biztonságosabb, hogyha nem fér ki
másképp. A seb szerintem az elég hamar be fog gyógyulni, nem
hinném, hogy az gondot okoz a szoptatásnál. Viszont az elsõnél
se volt tejem, így most a másodiknál nem tudom, hogy hogy
adódik, de hát ha nem lesz tejem, nem fogok kétségbe esni,
mondjuk van fõzelék, van tápszer, meg millió gyümölcs, nyári
baba, és innentõl szerintem nem lehet gond.
R.: - Hány napig próbálkoztál azzal, hogy hátha mégis
elindul a tejed?
- Elsõ pillanattól, illetve hát õ este született, és csak
reggel kaptam meg, próbálkoztunk mi végig a kórházban, otthon
is szívtam, és utána kijött a védõnõ, megnézte, hogy amit
lefejtünk tejet hogy az milyen, mivel ilyen zöldeskékes volt, és
semmiféle erejét nem láttuk, tehát nagyon átlátszó volt, õ
is azt mondta, hogy próbáljuk meg még azért egy párszor mellre
tenni, de õ fölírja a tápszert. S hiába próbáltam meg, mert
egyszerûen nem volt neki elég, kellett neki a tápszer.
R.: - Nem próbálkoztál utána még, amikor tápszerezted a
szoptatással vagy a fejéssel, hogy hátha mégis elindult volna,
és akkor tudtad volna szoptatni?
- Próbálkoztam vele, nem szoptatni, hanem lefejtük, de egy
olyan, olyan másfél decinél több sose sikerült összesen a két
mellembõl, úgyhogy így hamar el is apadt, õ tíznapos korától
fõzelékezett.
R.: - Tíznapos korától?
- Tíznapos korától, de közben kapta ugye a tápszert is,
gyümölcsöt kapott, almát, mivel mindenki azzal kezd, krumplit,
õ ezen nõtt föl. Durván egyhónapos korában már ette azt a
levest, amit itthon fõztünk.
R.: - Én érdeklõdéssel hallgattam a mamát, olyat, aki azt
mondta, hogy hát nem tudtam szoptatni, tápszert kapott a baba,
másokat hallottam, de olyat, aki tíznapos korában fõzeléket
adott volna a gyereknek, én még nem nagyon hallottam!
Dr. Szamosfalvi Imre gyermekorvos: - A jelenlegi álláspont
szerint nem is adunk ennyi idõs korban sem gyümölcsöt, sem fõzeléket
a gyerekeknek. A pályám kezdetén jóval hamarább kezdtük el a
gyümölcsöztetést is meg a fõzelékeztetést is, és...
R.: - Három hónaposan, nem, annál korábban is?
Dr. Szamosfalvi Imre gyermekorvos: - Volt, aki már hathetes
korban elkezdte ezeknek a táplálékoknak az etetését. Az elsõ
néhány hét az nagyon sok gyereknek hasgörcsökkel, székelési
zavarokkal, nyugtalanságokkal telik el, és volt egy idõ, amikor
ennek a megoldásaként vezették be nagyon korán a
gyümölcsöknek az adását. Belejátszott ebbe még az is, hogy
úgy hittük, hogy például az almával bevitt vas az a nagyon sok
gyereknél föllelhetõ újszülöttkori vagy fiatal csecsemõkori
vérszegénységnek egy jó ellenszere. Na most azóta inkább az
ellenkezõjét gondoljuk, mert az orvostudomány nagyon sokszor
önhibáján kívül, máskor a saját hibájából a mindentudónak
a szerepében szeret föltûnni. Ezt én veszélyes helyzetnek,
veszélyes állapotnak tartom, egy biztos, hogy nem tudunk mindent.
Egy csomó dolgot lehetne fölsorolni, D vitaminból sokkal többet
adtunk példának okáért ezelõtt még körülbelül 20-30 esztendõvel,
vannak olyan országok, ahol a D vitamin adását egyenesen
fölöslegesnek tartják ma már, de a legfontosabb elvünk az
mindig az, hogy, hogy lehetõség szerint ne ártsunk a
tanácsainkkal.
R.: - Na most a mama ártott-e ennek a gyereknek azzal, hogy
egyhónaposan elkezdett neki fõzeléket, gyümölcsöt adni, mert
õ azt mondja, remekül fejlõdött?
Dr. Szamosfalvi Imre gyermekorvos: - Én is össze szoktam vetni
általában a gyereknek az állapotát azzal, hogy mi történhet
vele, ha elém tesznek egy kifogástalan kondíciójú, már
súlyában szépen fejlõdõ, értelmes, okos és szellemileg is
jól fejlõdõ, izomzatában, arányaiban jól fejlõdõ gyereket,
én nem azt mondom, hogy meg se kérdezem a szülõtõl, hogy mit
csinál vele és hogyan éri el, de sokkal visszafogottabb vagyok a
tanácsaimban meg a kutatásaimban. Mert hogyha a gyerek jól van,
akkor jól van táplálva. Én akkor kutatgatom azt, hogy mi nem
stimmel, vagy mi az, ahol hibát követ el a szülõ, hogyha szemmel
láthatóan a gyerek nem olyan, mint amilyennek lennie illenék
abban a korban, abban a fejlettségi stádiumban.
R.: - De azért mégse tanácsolja a mamának, hogy hát nincs
teje, akkor adjon neki egyhónapos korban gyümölcsöt meg fõzeléket,
ugye nem?
Dr. Szamosfalvi Imre gyermekorvos: - Hát most amit én így,
amit én így végighallgattam, hát rossz érzéssel hallgattam,
nem tudok mást mondani, rossz érzéssel hallgattam végig, ezt a
bátorságot, hogy valaki ránéz egy tejre, és akkor arról
véleményt mond, hogy az milyen minõségû. Én most kénytelen
vagyok azt mondani, hogyha ez az adás lemegy most a rádióban,
akkor egy csomó anyuka egyszerûen meg fog ijedni. Hát az anyatej
természeténél fogva sokkal hígabb, mint amilyen a közértben
vásárolt tehéntej, könyörögve kérem az anyukákat, hogyha
meglátják a tejüket, és hígabbnak látják, akkor nyugodjanak
meg, és tudják azt, hogy az anyatejnek ilyennek kell lenni! Éppen
hogy az anya önbizalma az alapja annak, hogy tejet tudjon
elválasztani és táplálni tudja a gyereket, akkor nem fordulhat
elõ, hogy én elkezdem negatívan minõsíteni akár a tejnek a minõségét,
amire nincs is elegendõ alapom, mert ahhoz egy laboratóriumi
analízisnek kellene lezajlani, hogy ebbõl a szempontból minõsíteni
lehessen, és a mennyiséget is ha egy mód van rá, ne minõsítsük!
Az anyuka itt azt mondta, hogy csak másfél decit tudott lefejni a
néhány napos gyereke mellett, hát mennyit akartak megetetni ezzel
a gyerekkel? Nem hangzott el az adásban, hogy hány kilós volt ez
a gyerek, de négy kilóig ha egyszerre 150 grammot szopik egy
néhány napos újszülött, biztos, hogy annyi volt, hogy abból
még bukni is fog, "csak" másfél decit tudott lefejni,
ennél többet nem lehet kívánni! Csodálkozva nézzük azokat az
anyukákat, akik két vagy három deciket fejnek le, többször
láttam már olyan anyukákat, aki a két ikret el tudta látni bõségesen
a két mellébõl, volt olyanhoz szerencsém, hogy valamilyen oknál
fogva az egyik mell - mai napig sem tudom megmondani, hogy hogy mi
lehetett az oka - az leállt a tejtermeléssel, nem találtam akkor
igazán jó magyarázatot, de a gyereket tízhónapos koráig
szoptatta az anyuka az egyik mellébõl, és majdnem hogy
túlsúlyos lett a gyerek. Tehát az egyetlen nõi mell az bõségesen
elegendõ arra, hogy ellásson egy gyereket megfelelõ mennyiségû
tejjel, csak az az alapja, hogy az anya bízzon önmagában, ne
rémüldözzön percrõl percre, hogy itt fog a kezében éhen halni
a gyerek, mint ahogy ez nem is tud bekövetkezni, és hogy
normálisan táplálkozzon, nem kell kiló számra ennie
kalóriadús ételeket, de azonkívül semmi különös szabályt
nem kell betartani, az anya szervezete az olyan, hogy megtermeli a
tejet!
R.: - Azért nem válaszolt doktor úr arra, amikor azt
kérdeztem, hogy de ugye ha látja ezt a kitûnõ állapotban levõ
gyereket, mégse fogja azt tanácsolni másnak, hogy hát kérem
szépen akkor talán lehetne mégis egyhetes korban adni a fõzeléket
meg a gyümölcsöt, miért nem? Szóval ezt próbálja meg
megfogalmazni!
Dr. Szamosfalvi Imre gyermekorvos: - Azért nem, mert mégis
vannak a szakmánknak sok-sok gyerek nevelése kapcsán szerzett
tapasztalatai, abból azért ezek most egyre határozottabban
kikristályosodtak, hogy egy gyereket ha lehetséges és általában
így kell táplálni, és mi ezt mondjuk el. Ettõl a szabálytól
eltér valaki, és biztosan sokan eltérnek, de én hát abból a
belsõ meggyõzõdésbõl adom a tanácsaimat, hogy aki eltér ezektõl
a szabályoktól, az végeredményben egy szerencsejátékban vesz
részt, tíz gyereknél eltérnek a szabályoktól, abból kilenc,
biztos meggyõzõdéssel állítom, hogy nem fog úgy fejlõdni,
ahogy annak kellene, és egynél valamilyen megmagyarázhatatlan
oknál fogva sikerül szépen fejlõdni, de hát ebbõl nem adódik
az a következtetés, hogy akkor most innentõl kezdve minden
gyereket úgy tápláljunk.
  
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Manapság azt hiszem
már mindenki tudja, hogy a csontritkulás az egy milyen gyakori
betegség, és a felnõtt lakosságnak, különösen a
postmenopauzás nõket, de hát az idõsödõ férfiakat is
mennyire érinti és milyen nehézségekkel jár.
Csonttörésekkel, aminek aztán késõbb milyen nagy anyagi
vonzata van, s azt gondolják, hogy ez igazából egy felnõttkori
betegség, pedig nem igaz, mert már a hetvenes években Dent volt
az elsõ, aki azt mondta, hogy ez egy gyermekkori betegség, s ezt
azért tudta mondani, mert a csúcs-csonttömeg a gyermekkor
végére, a fiatal felnõttkor elejére alakul ki. Ebbõl a
csúcs-csonttömegbõl a késõbbiek folyamán mi már csak
veszítünk, és a felnõttgyógyászoknak már csak az a
feladata, hogy ezt a csontállományt próbálják megõrizni. A
gyerekgyógyászoknak viszont a megelõzés a feladata, az, hogy
ezt a csúcs-csonttömeget minél nagyobbra tudja emelni, ezt
pedig az egészséges életmóddal és az arra való neveléssel
tudják biztosítani. Hát ehhez hozzátartozik a táplálkozás,
a mozgás és az, hogy bármilyen betegsége van a gyereknek, azt
megfelelõen kezeljék, hát ezekbõl állna össze akkor a
prevenció.
R.: - Milyen típusú mozgásról és milyen étkezésrõl van
itt szó?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Mindenbõl meg kell
találni a középutat, mert a sportolás az egyik legjobb dolog
ahhoz, hogy a normál csontozat kialakuljon. Itt elsõsorban a
gravitáció elleni mozgás az, ami erõsíti a csontot, tehát
minden labdajáték, amivel rugózni kell, vagy súlyemelés.
Történetesen ebben az esetben mondjuk az úszás az nem sokat
jelent, bár az egyik legegészségesebb sport. Viszont azt is
tudnunk kell, hogy a sportnak a túlzott mértéke, tehát a
versenysportolóknál, balerináknál kialakul a csökkentett
csúcs-csonttömeg, mert ez már a gyermekeknek, különösen
serdülõkorban a hormonháztartását visszaveti, késõbb jön
meg kislányoknál az elsõ menstruáció, sõt kimaradnak a
ciklusok, az ösztrogénhatás csökken, és ezáltal a gyerekek
csontozata nem olyan lesz, mint amilyen elvárható lenne.
R.: - Mit jelent az, hogy egészséges táplálkozás ebben a
vonatkozásban?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Hogy a gyerek egyen sok
kalciumot. Nem nagyon szeretik a gyerekek a tejet, de azt viszont
erõltetni kell, hogy legalább naponta fél liter tejet igyanak
meg, egyenek sok sajtot, cseresznyét, tehát minden olyasmit,
amiben sok kalcium van, legyenek a napon - nem a déli órákban
természetesen -, képzõdjön a bõrükben sok D vitamin, ami
szintén segíti a kalciumnak a felszívódását.
R.: - Mit csináljon » az « a gyerek, aki tejcukor
érzékeny?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Aki tejcukor érzékeny, az
még mindig tud kalciumot pótolni, hogyha mondjuk kalcium pezsgõtablettát
eszik, tehát más módon is be tudja vinni azt a megfelelõ
kalciumot, tehát nemcsak tej formájában. A gyereknek oda kell
figyelni a normál testi fejlõdésére, a szellemi fejlõdésére
ugyanúgy, tehát hogyha egy gyerek beteg, például
hormonhiányos, akkor a hormont pótolni kell. Mert vannak olyan
betegségek, például a Turner-szindróma, ahol a gyerekekbõl
hiányzik az ösztrogén, hogyha úgy gondolják, hogy ezt nem
kell adni, mert most miért csináljanak a gyereknek ciklust,
hogyha egyébként mondjuk ebben a betegségben a gyereknek nem
lehet, illetve felnõtt korában majd nem lehet gyermeke, akkor
tévútra kerül, mert itt is ebben az esetben ha nem kapja az
ösztrogént, nemcsak hát az ösztrogénhiány tünetei fognak
kialakulni, hanem ugye a csontozata is károsodik.
R.: - Ezzel valóban megelõzhetõ a csontritkulás?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Meg, igen meg, és hát ez
a fontos, hogy mindenki tudja azt, hogy nagyon fontos az, hogy
neki milyen lesz a csúcs-csonttömege, mert hogyha ebbõl késõbbiekben
veszít, akkor fájdalmakkal fog küszködni, csonttörései
lesznek, és hát megnyomorodhat öreg korára.
R.: - Tudjuk ennek a mértékét, ennek a
csúcs-csonttömegnek, és mérhetõ ez akár mondjuk gyerekkor
végén?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Igen, ez mérhetõ közben
is, ezt a denzitometriával, ami a csont ásványianyag-tartalmát
méri, azzal lehet követni.
R.: - Érdemes ezt megcsináltatni a gyerekeinknél?
Dr. Hosszú Éva endokrinológus: - Ezt az osteológusok,
tehát akik a csontokkal foglalkoznak, azok indikálják, mert
azért ez egy drága vizsgálat, tehát ez nem olyan, hogy na most
én azt gondolom, hogy és akkor nézzük meg, mert a normálisan
fejlõdõ gyermeknek azért a csontozata is normálisan fejlõdik.
Hogyha a szülõ úgy gondolja, hogy erre kíváncsi, akkor elõször
egy szakorvos, az osteológus csontszakértõhöz menjen, és
akkor majd az eldönti, hogy kell-e, vagy sem.
  
R.: - Vannak visszatérõ bûnbak élelmiszerek, ezek közül
is ami legtöbbször visszatér, ez a tej. Mi is jó néhány
olyan telefont kaptunk, ami arról szólt, hogy ne adjunk tejet a
gyerekeknek, levelet is kaptunk, amelyben azt írják a kedves
hallgatók, hogy nem jó a tej, az egyik hallgatónk például azt
írja, hogy a tej legkevésbé sem alkalmas emberi tápláléknak,
még kalciumforrásként sem, a tej és tejtermék megbetegít,
káros szenvedést okoz, csak erre alkalmas, és túlságosan is
jó hatásfokkal. Mi a helyzet most a tejjel, jó a tej, adjuk-e a
gyerekeknek a tejet, vagy valóban arról van szó, hogy nem csak
hogy kalciumforrásnak nem jó, hanem még káros hatásai vannak?
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Az étkezésben és
az élelmiszereknél minden egy kérdés, ha nagyon leegyszerûsítem,
és azt mondom, hogy adjuk, mert jó, vagy ne adjuk, mert nem jó,
nyilván nem igaz. A tej önmagában, mint élelmiszercsoport
gyakorlatilag tápláló, kiegyensúlyozott, könnyen
felszívódó élelmiszer, de melyik tej és milyen tej? Hát
nyilvánvaló, hogy attól a kecskétõl vagy attól a tehéntõl
származó tej, amelyik állathoz méltó életet él, és így
adja számunkra a tejet, ezzel semmi baj nincsen, nyugodtan
fogyasztható, azonban a mai ember egyre kevesebbet talál ilyet,
nyilván a városlakó pedig egyáltalán. Mi a helyzet azzal a
tejjel, amit nekünk a tejipar ajánl és kínál?
R.: - Ezek az ultrapasztörizált dobozos és különbözõ
zacskós tejek, amelyek már nagyon sok feldolgozáson mentek
keresztül?
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Igen, igen, így van, ne
felejtsük el, hogy a tej nagyipari feldolgozása az nagyban
különbözik attól, ami a nagyanyáink által megszokott,
megfejt friss meleg tejet jelenti. Ezt a tejet össze kell gyûjteni,
hûtve szállítani, a csíraszámot ellenõrizni, kondicionálni,
utána nyilván a tejipari üzemben mindenféle fizikai és
kémiai behatásoknak teszik ki, és utána létrehozzák a
különbözõ típusú, kategóriájú tejtermékeket, azaz
ezalatt értem magát a tejet is, hiszen a zsíros tej, a
kevéssé zsíros tej, meg a teljes tej meg és így tovább,
homogénezett tej, ez már mind a nagyipari technológiának az
eredménye. Az ultrapasztõrözött és a különbözõ
tartósítási eljárásokkal pedig nyilván megváltozik részben
az a kollodiális szerkezete a tejnek, másrészt az íze. Na most
nyilvánvaló, hogy ezek már olyan kérdések, hogy ezek
egészségesek, vagy nem? Elõször is ez, ami sok embernek
elérhetõ, tehát nagyon eszem, nem eszem, iszom, nem iszom, nem
kap mást. Ha lebeszélem róla, akkor mit nyújtok helyette, ha
azt mondom, hogy fogyassza, akkor megint azt mondhatom, jó,
fogyassza, de ne sokat, illetve van egy harmadik szempont, az
élvezeti értéke, azaz hogy nagyon sokan vannak úgy, hogy
isszák, de nem szeretik.
R.: - Mert ugye azt gondolják, hogy ebben sok a kalcium, és
akkor ezzel jót tesznek maguknak vagy a gyereküknek?
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Na most ez az, én nem
nagyon hiszem, hogy sok ember issza a tejet azért, mert
tudatában van annak a kémiai összetételérõl...
R.: - De a gyerekeknek nagyon sokszor azért adják, mert azt
mondják, hogy ugye fejlõdõ szervezet, kell kalcium ahhoz, hogy
a csontok fejlõdni tudjanak, és akkor ehhez ugye a legegszerûbb
vagy a legjobban hozzáférhetõ az a tej.
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Gyerekek esetén biztos,
hogy így van, bár hozzátenném, hogy a legtöbb anya nem a
kalcium miatt, legföljebb mostanában talán a kalciumot
emlegetik, hanem úgy nõtt fel, úgy lett szocializálva, hogy a
tej az egy értékes élelmiszer és a gyerekeknek az egyik
legfontosabb tápanyagforrása. Ami igaz is elvben, de mégsem
lehet ezt úgy tekinteni, hogy ez ma is így van, Budapesten is
így van és mondjuk Tiszakürtön is így van, ez egy kis falu,
tehát nyilván egészen más a minõsége és a táplálkozási
profilja egy falusi gyereknek és mondjuk egy békásmegyeri
gyereknek.
R.: - Tehát végül is hogyha ezeket a nagyon sok
feldolgozáson keresztülment tejtermékeket vásároljuk,
tehát az ultrapasztörizált tejet, a tartósított tejet,
hogyha azt adunk a gyereknek, akkor nagyobb kárt okozunk vele,
mint hasznot?
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Mondanám azt, hogy nem
olyan hasznot nyújt az ilyen típusú élelmiszer, mint amit
nyújthatna, hogyha valódi lenne, de a másik probléma az ilyen
termékekkel nyilván nem ez, hanem az, hogy a fizikai, kémiai
szerkezetét tönkreteszik, és ezáltal mint élelmiszer, mint
minõségi élelmiszer nem jön már szóba. Elõfordulhat olyan
technológiai hiba, hogy a csíraszáma túl nagy a tejnek, azaz
túl gyorsan savanyodik, ezért hát valahogy kondicionálni kell
ahhoz, hogy ne aludjon meg, ilyenkor kerülhet bele vegyszer,
illetve dúsítják bizonyos elemekkel. De nem kellene ezt
túlhangsúlyozni, tehát a gyerekek számára a tej lehetõ
legtermészetesebb formájában ajánlható, fogyasztható, és
szeretik is a gyerekek, minél jobban feldolgozott a tej, annál
inkább legyünk óvatosak!
R.: - S ugyanez igaz a többi tejtermékre, tehát a joghurtra,
a túróra, a sajtokra, tehát hogyha egyszerûbb formában
vannak, akkor azok ugyanolyan egészségesek?
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Hát ez százszor igaz,
lévén, hogy minél többet macerálom a tejet, tehát
savanyítom, erjesztem, bármit csinálok vele, hozzáteszek
színanyagot, hozzáteszek ízanyagot, onnantól kezdve...
R.: - A gyümölcsjoghurtok például.
Ginzner Zénó élelmiszerkémikus: - Például az is, de
mondhatnám a sajtokat, ugye van olyan sajt, amit mesterségesen
sárgítanak, tehát ezek már egy másik problémát vetnek föl,
az adalékanyagok problémáját, illetve ugyanúgy az élelmiszer
minõségét, azaz hogy ez mennyiben élelmiszer és mennyiben
már egy olyan szerkezet, amit végeredményben a szervezetem már
inkább nehézségekkel dolgoz fel, mint abból haszna lenne.
  
- Én mostanában olyan dolgokat csinálok, amiket eddig nem
szoktam, és nem azért csinálok ilyen dolgokat, mert mit tudom
én mert meg vagyok õrülve, hanem azért, mert azt gondolom,
hogy egy csomó olyan dolgot elfelejtenek a mai nõk meg a mai
otthon lévõ kismamák, ami egy fontos kincs lehetne, hogyha úgy
tekintenének rá.
R.: - Vagyis befõzöl.
- Igen, én arra gondoltam, hogy ezen a nyáron több dolgot is
szeretnék befõzni, és már egy csomó dolgot sikerült is befõzni.
Málnaszörpöt készítettem meg meggylekvárt meg
málnalekvárt, meg mindenféle ilyesmit, és még fogok is, a
barackkal fogom folytatni. Ehhez ugye tudni kell azt is, hogy,
hogy én az ismerõseink és barátaink körében meg a családunk
körében egy antiháziasszonynak minõsülök, úgyhogy tõlem ez
a fajta gondoskodás, a télre való odafigyelés ez teljesen
szokatlan.
R.: - Hát igen, neked a jelszavad az, hogy a vasárnapi
ebédnél egy félórát vagy hajlandó a konyhában tölteni
mosogatással együtt.
- Hát igen. Egy kicsit azért puhulok, de valóban itt most
egy fordulat következett be, mert kezdtem azt átlátni, hogy
amikor az embernek már kettõ gyereke van, akkor már azért
akármit nem rakhat az asztalra, pláne úgy, hogy egy kicsit
szeretném azért megóvni, viszonylag megóvni a vegyszerektõl,
az ételszínezékektõl és minden más egyéb káros E betûvel
kezdõdõ adalékanyagoktól, és ezért hajlandó voltam, és
vettem a fáradtságot, és elkezdtem szépen elrakosgatni a
gyümölcsöket télire. Én arra jöttem rá, hogy amit egy nõ
megtanulhat a még életben lévõ szüleitõl, pont egy nõ az
anyjától, az egy nagyon fontos kincs, nekünk meg kell tanulnunk
ezeket a dolgokat, és nem úgy felfogni, mint egy ilyen ez a
nagymama dolga, majd õ elteszi a befõttet, hanem ugyanúgy,
ahogy, ahogy Indiában is próbálják a sok szintetikus
gyógyszer mellett az arjurvedikus orvoslást is feleleveníteni
és megtanítani a mai embereknek, a mai nõknek, a mai
orvosoknak, úgy én is azt gondolom, hogy ezeket a régi bevált
és a családokban mûködõ befõzéseket ezeket egy kincsnek
kéne tekinteni, pláne a mai vegyszerezõs világban, és
mindenféleképpen meg kellene tanítani a nõknek, vagy meg
kellene minden nõnek a saját mamájától vagy nagymamájától
tanulni, és nem úgy tekinteni erre, mint egy fölösleges
pótcselekvésre, hanem úgy tekinteni erre, mint egy olyan
kincsre, ami nemzedékekrõl nemzedékekre hagyományozódik
tovább.
R.: - Azt mondtad az elõbb, hogy azért is fõzöl be ez
évben, merthogy ebben az évben semmi más nem sikerül.
- Hát igen, volt egy-két nagyszabású tervünk, ami lehet,
hogy ebben az évben nem válik valóra, de jövõre biztosan
valóra válik. És tulajdonképpen miután belátom azt, hogy,
hogy ezekkel most nem tudok mélyrehatóbban foglalkozni, ezért
azt gondoltam, hogy viszont a befõzéseket, ezeket a
szörpkészítéseket, ezeket nagy haszonnal fogom majd a
spejzomból elõszedni a tél folyamán, amikor a gyerekeimnek
szeretnék friss - idézõjelben friss - dolgokat adni.
R.: - Mert minden család életében van olyan idõszak, amikor
nem sikerülnek a dolgok.
- Hát biztos, hogy, hogy ez törvényszerû, hogy az ember
egyszer fent, egyszer lent, nekem mindig ezt mondta a nagymamám,
hogy ezek így mûködnek az életben, de én ezeket a lenti idõszakokat
nagyon nehezen viselem, tehát én nem vagyok egy jól, jó
kudarcot megélõ típus, nagyon nehezen viselem ezt, hogyha
valamit úgy kigondolok az nem sikerül, vagy nem úgy sikerül,
ahogy én azt szeretném.
R.: - Vagy nem azonnal sikerül.
- Vagy nem azonnal sikerül, és akkor ilyenkor, amikor már
végképp látszik, hogy ez most nem fog összejönni, akkor
viszont kitalálok olyan dolgokat, amik mégis hasznosak, és amik
ugyancsak fontos tudás, kincs lehet az embernek vagy a családnak
az életében.
|