A vörös hús fogyasztása összefügghet a terhességi cukorbetegséggel
A várandós és gyermeket tervező nők akár arra is felhasználhatják az ünnepi időszakot, hogy egészségesebbé tegyék az étrendjüket, csökkentve ezzel a terhességi cukorbetegség kockázatát – figyelmeztetnek az ausztrál Adelaide-i Egyetem Robinson Intézetének munkatársai.
Mostanában egyre gyarapszik azon tudományos bizonyítékok száma, amelyek szerint a vörös hús fogyasztása a terhességi cukorbetegség emelkedett kockázatával jár, ami veszélyt jelent az anya és a gyermek egészségre egyaránt - írja Medipresss.hu.
Az Evidence-Based Nursing című szakfolyóirat 2013 decemberi számában megjelent kommentár szerzője, Philippa Middleton amellett érvel, hogy a legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint a zok a nők, akik sok vörös és feldolgozott húst esznek – akár már a fogantatás előtt – nagyobb terhességi cukorbetegség kockázattal élnek.
„Több beszámoló alapján elmondható, hogy a vörös hús fogyasztása összefügg a kettes típusú cukorbetegséggel, és most az is tisztázódni látszik, hogy a kapcsolat a terhességi cukorbetegséggel is fennáll” – fogalmazott Middleton, a Robinson Intézet vezető kutatóinak egyike.
„Bár a hír rémisztőnek tűnik, van pozitív oldala is. A legfrissebb egyesült államokbeli eredmények szerint a baromfi- és a halfogyasztás nem növeli a terhességi cukorbetegség kockázatát, valamint a több zöldség és nem hús eredetű fehérje a veszély csökkenésével hozható összefüggésbe. Magvakból például már napi fél adag kétötödével csökkenti a terhességi cukorbetegség kockázatát” – fejtegette a szakértő.
Middleton úgy véli, hogy bár a vörös hús és a cukorbetegség kapcsolatát egyre több kutatás támasztja alá, a tudósok még mindig nem állapították meg pontosan, hogy milyen háttérfolyamatok okozzák ezt.
„Több vizsgálat szükséges ahhoz, hogy megértsük, miért történik mindez, és hogyan lehetne a nők étrendi szokásait megváltoztatni a terhességi és a kettes típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséért. A jelenlegi eredmények alapján azoknak, akik várandósak, vagy családalapítást terveznek, érdemes minél több növényi fehérjét és magokat enniük, a vörös húst pedig halra vagy baromfira cserélni. A védőnők, a dietetikusok és más egészségügyben érintett személyek, akik a várandós nőkkel kapcsolatba kerülnek, jó, ha ajánlják ezeket a változtatásokat a kismamáknak” összegezte Middleton.
Babanet, 2014. április 25.