Sziasztok!
Iboly ezt írta korábban:
Almával, õszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. (a legújabb információk szerint, a banán, mint általában a déligyümölcsök, allergizál.)
Az elsõ próbálkozásokhoz egy nyugis idõszakot válassz, pl. a délutánt, amikor kipihent a kicsi és vevõ valami újra. Elõször szoptasd meg, majd kínáld meg a babádat egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha izlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belõle!)
Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következõvel. A kicsik általában imádják az õszibarackot, ha van rá idõd, le is fagyaszthatsz belõle, akkor télre is lesz. Kezdésnek még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekbõl is jó felkészülni a télre. A körte is jó, de érdemes várni vele néhány hetet, hasfájást okozhat.
A gyümölcsök szoktatása után jöhetnek a zölségek, utána következzék a hús. A nyári idõszakot, amikor minden zöldség friss, zsenge, jóízû, érdemes kihasználni.
Zöldségek közül a krumpli jöhet elsõként szóba, a csicsóka, répa (bár a nitrát miatt meggondolandó), sütõtök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab. Ha egy-egy ételrõl megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Fõtt krumplival szoktunk sûríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban elõforduló cöliákia, vagyis lisztérzékenység miatt. Rizs viszont adható.
Egyáltalán nem muszáj külön pepecselni a gyerkõcnek a fõzéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben fõtt zöldséget, husit, de még a berántás, habarás elõtt vedd ki belõle, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell fõzni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fûszerezhetõk is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fûszerekkel, hanem egyszerûen tégy a fõzõvízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízû, aszerint, hogy mit fogyasztott elõzõleg.
Egyéves kor elõtt nem javasoltak a tejtermékek, a tojás (elõször a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínû, hogy érzékeny), liszt és lisztnemûek, tehát a kenyér, piskóta sem, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.
Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt. A mogyoró és a belõle készült ételek erõsen allergizálnak, érdemes a baba három éves koráig várni velük.
A cserkót különben máshol is olvastam, csak kihullott a lyukas agyamból, hogy hol.
Azt hiszem a hasmenés miatt.
Ágci