Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Margaréta!

Szerintem ha elõre megbeszélsz vele dolgokat, ahhoz tartani fogja magát mindaddig, amíg Téged vagy a Babát veszélyben nem érez. Egyszerúen azért, mert korrekt. Ami a klasszikus, nem biztos, hogy jó kategóriába tartozik, az a "belekönyökölés" és esetleg kézzel tágítás. Igaz azonban, hogy az én nagyobbik fiam, mint írtam 4600 gr volt és nem mozdult lefelé egyáltalán. Viszont elõre szólt, együttmûködést kért és így nem volt megalázó, vagy váratlan. Tudnod kell még, hogy a szülésznõk nagyon szeretik és tisztelik, szerintem ez nagyon sokat elárul róla. Kérdezz bármit, konkrétumokat is, igyekszem válaszolni. Drukkol Nektek : Zsenya
Névtelen
 


Dia!

Három UH-t csinál kötelezõen, akkor ahogy írta Beszti is és az utolsó 31-32. hét körül van. Nekem csinált pluszban akkor is amikor nagyon aggodtam a kezdeteknél, meg külön kérésre mikor nem derült ki az elõzõnél, hogy kisfiú vagy kislány a pocaklakó. De ha nem kéred nem csinál többet.
A díjat meg tudomásul vettem, ennyi és kész.
Lehet, hogy együtt leszünk bent, de én azért nem szeretném két héttel túlhordani, és neked meg nem kívánom, hogy ennyivel hamarabb jöjjön Kép. De megismerkedhetünk hamarabb is nem kell ám kivárni április végét! Írj egy emailt, ha van hozzá kedved.

Bubu
bubu
 
 


mia
 
 

 
 

Sziasztok!
Én is Herczegh doktornál szültem, nagyon megvoltunk vele elégedve. Feleslegesen nem vizsgál, csak ha muszáj, de azt is óvatosan a terhesség alatt. A babánk nemét a 20. hétben megmondta és be is jött :-) Mi sosem beszéltünk pénzrõl, a szülésrõl is csak annyit, hogy sima szülés várható, ne aggódjak. Mivel így állt hozzá a szüléshez, egyáltalán nem aggódtam a szülés miatt, persze azért féltem egy picit, leginkább a fájdalomtól. A vajudásom jó hosszú volt, ezért oxitocinnal meggyorsítottuk a szülést- a doktor javaslatára- , de még igy sem éreztem olyan nagy fájdalmat, ezért nálunk szóba sem jött az EDA vagy bármi fájdalomcsillapítás. A Mávban felkészítõ elõadásokon utaltak rá, hogy ha EDA-t kérünk, akkor az altató orvosnak "illik" fizetni, mert ezt a Tb valahogy máshogy támogatja....szóval valamiért illik, de senkinek sem ajánlják az EDA-t, mert az gátol a jó kitolásban. Nekem pl. nem voltak erõsek a fájásaim (természetesen), ezért tudtam olyan nehezen kinyomni a babát, a szülésznõ és a doktor nélkül biztosan nem ment volna. A tarifáról a többiektõl érdeklõdtem ott a kórházban, a szülésznõknek is külön adtam, mert nagyon sokat dolgoztak rajtam, de a doki is sokat volt velem, nem rohangált el, végig biztatott, hogy képes vagyok szülni, amit én nem nagyon akartam elhinni :-( Szóval lányok fontos, hogy úgy menjetek lelkileg felkészülve, hogy ti képesek vagytok szülni, ez a természet rendje és sikerülni fog. Én egy picit felkészületlen voltam, és kissé elmisztifikáltam ezt a szülés dolgot a lelkemben, ezért nem tudtam jól koncentrálni. Csak a szülésznõnek és a doktornak köszönhetem, hogy elhitették velem, hogy a babámat képes vagyok megszülni.:-) A gátvágást és a varrást nem éreztem, nem is kellett külön szólni érzéstelenítésért, ezt természetesnek gondolták. A szülésznõk mondták, hogy nagyon szépen varrt össze a doktor.

Zuzu:
Az összes szülésznõ, csecsemõsnõvér jó, jól képzettek, ha kérdezel szívesen válaszolnak, elmagyaráznak mindent, megmutatják, ha ez téged nem feszélyez. Én nem ajánlom a külön szobát, a szobatársaimtól rengeteget tanultam és én is az újaknak adtam tovább, barátság is kialakult. Aludni úgy sem fogsz tudni, mert vagy a babáddal leszel vagy pedig lelkileg dolgozod fel az eseményeket vagy mindened sajog. Ettõl a különszoba sem ment meg :-(

Amire figyelnetek kell, legyen nálatok elég kaja és innivaló, hogy a szülés után, mikor kimerülten fekszetek az ágyon, nyugodtan tudjatok egy kis energiát venni magatokhoz, mert a kórházi koszttól csak lefogytok. :-)

Petra:
Piroskáról csak annyit tapasztaltam, hogy mikor mentem szülni, õ volt az ügyeletes és õ vizsgált meg elõször és rögtön megijesztett, hogy ez csak császáros szülés lehet. Jól megijesztett. Többiektõl hallottam, hogy nyáron a Balatonról nem volt hajlandó feljönni egy szülésre, átadta másnak a kismamát. nekem a stilusa elsõ látásra nagyon vad és nyers, egyáltalán nem együttérzõ, sõt a vizsgálatkor is ezt tapasztaltam, alig vártam, hogy az én dokim vizsgáljon, mert P. kissé mészáros módjára vizsgált. Ja, sietett, ettõl még lehetett volna kiméletesebb. úgy vettem észre, mintha jobban szeretné a császározást, mert mikor én a kórházban voltam, csak császározott. különben szakmailag dicsérték.

bocsi a hosszúságért!
Mindenkinek jó szülést és egészséges kisbabát kívánok!
zs
Névtelen
 


Bocs, még én sem szültem a MÁV-ban, de popsikenõcsöt stb. minden gyerekorvos ír fel, akitõl kérsz. Egyébként recept nélkül sem drága, és nagyon sokáig elég.

Kedves ZS,

Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Jó, hogy kitartottál, és nem lett császár a vége. Még jobb lenne, ha minden orvos így állna hozzá, és nem vágna azonnal!
Jó babázást!

Mia
mia
 
 


Sziasztok!

Én a MÁV-ban szültem novemberben és nagyon jó tapasztalatokat szereztem, mindenkinek csak ajánlani tudom! A saját pólómban szülhettem, végig saját holmijaimat hordtam, és mindenki így tesz, szerintem nincs is kincstári. Kenõcsöket nekem írt a körzeti gyerekorvos már szülés elõtt, meg alkoholt, hintõport, szóval, mindent, ki is váltottam szülés elõtt, szereintem ha írnak is a kórházban, érdemes elõre beszerezni!

üdv! Márti
márti
 
 


Kedves Zs,

Köszönöm az infókat. Azt hiszem mostanra teljesen meggyõzõdtem róla, hogy nem szeretnék egyedül lenni egy szobában szülés után. Az viszont még mindig nem derült ki, hogy csak 3ágyas, vagy 2ágyas szobákis vannak-e.

MÁV-ban már szült lányok,
Amíg a tejcsi megindul nem tudjátok, mit adnak a babáknak? Itt is cukrosvizet? Lehet mást kérni? Fürdetésnél ott lehet lenni? Ez a hálóing kérdés engem is érdekel? Biztos nincs kincstári? Illetve a báabának is kell kisrucit vinni, vagy adnak amíg bent van?

Zuzu
Zuzu
 


Kedves Zuzu!

A szobák 3 ágyasak, a szobában van saját kis fürdõ, tehát WC zuhanyzóval. Mindenképpen vigyél magaddal saját papucsot, akár kettõt, mert az egyik elázik a zuhanyzás alatt. A szobák elõtt van egy elõtér, ahol reggeliztünk, ebédeltünk, és volt ott egy tv, de ki volt rá irva, hogy nem mûködik, de senkinek sem hiányzott. A szobák másik ajtajánál lehet kimenni a folyósóra, ahol a látogatókkal személyesen találkozhatsz, de a babát nem viheted ki, hiszen ott hideg van. De a szoba ablakából nagyon jól meg lehet mutatni a picit. Ez szerintem ideális, mert te is tudsz nyugodtan a rokonaiddal beszélgetni, anélkül, hogy a szobatársadat zavarnád és a baba a szobában jó melegben van, igy nem fázhat meg. A babát bármikor leadhatod a csecsemõsõknek, ha kis pihenésre vágysz, de ha a szobatársad éppen babázni akar és vele van a babája és sir, akkor nem nagyon tudsz tõle aludni, talán csak ezért lenne érdemes külön szobában lenni, de általában mindenki észreveszi magát, hogy ha a másikat zavarja, és inkább segitenek egymásnak, hogy gyorsan megnyugodjon a pici (mindenki osztogatja a tanácsokat, hogy most mi is lehet a baja :-))) ). A szomszéd szobákból különben mindig áthallatszik a másik babája, igy a külön szobában talán csend lesz, de melletted nem. Szerintem a kórházi napok arra jók, hogy megtanulj bánni a babáddal, és a többiek problémáiból is tanulsz. Tuti, hogy nagyon fáradt leszel és aludni alig fogsz birni, sõt a 2. -3. napon szinte minden kismama elkezd csüggedni (egy kis depresszió), hogy nem sikerül szoptatni vagy a fájdalmai miatt, ilyenkor is jó, ha a többiek vigasztalják. A baba különben nagy részt aludni fog. Amig nem indul be a tej, akkor is sûrûn kell mellre tenni a babát, mert ezzel segited elõ, hogy mihamarabb beinduljon a tej. Mindenképpen kérd meg a nõvérkét, hogy segitsen, ha a baba nem kapja be jól a mellet, hogy hogyan tegyed, mert ettõl függ, hogy milyen gyorsan indul be a tejed és a szopás ne legyen fájdalmas. A babáknak maximum vizet adnak, de cukrosvizet tuti, hogy nem, vagyis nekünk nem mondták. Azt hallottam, hogy az elsõ napokban a babának pici a tejigénye, pár csepp elõtej is elég neki, mert abban már sok értékes tápanyag van. Azért kell különben sokszor mellre tenni, mégha kevés a tej is, hogy ne sárguljon be nagyon a baba. Minél több folyadékot iszik, annál kevesebb az esély, hogy besárgul a baba. A kismamáknak kb. 3. napra indult meg a tej, kb. ekkorra kezd éhes lenni a pici is. Addig az elõtejet szopizza.
A fürdetés este fél 8-kor kezdõdik, nem lehet ott lenni, csak az utolsó napon, mielõtt hazamennétek, akkor tartanak egy fürdetés-bemutatót a távozó mamáknak az egyik távozó babán. (nálunk az én babám volt a "próbanyuszi", rajta mutatta meg a nõvérke, hogyan kell fürdetni, megtisztitani). A fürdetésrõl kb. fél 10-re kapod meg újra a babát, akkor magaddal viheted és hajnalban, ha akarod vissza viheted, de általában szeretik, ha reggelre újra vissza viszed magadhoz a vizitre. De úgyis mindig veled lesz, én csak az elsõ napon adtam le kb. 3 órára, hogy aludjak egy kicsit, aztán mindig velem volt.
Hálóinget vinni kell, elõl gombos a jó, hogy könnyen tud szoptatni. WC papirt is és a WC-re ülõkét is vigyetek, szappant, poharat, evõeszközt feltétlenül, mert különben nem tudtok enni-inni. Az ebédet 12-kor teszik ki az elõtérben az asztalokra, nem tudom, miért, de leveszik a tálca tetejét, igy mindig kihûlt a kaja, mire odaértünk, De van mikro, azt nyugodtan és bátran használd. Van egy közös nagy hütõ, ott tárolhatod a romlandó kaját, vagy ha kapsz hazai ebédet ott tárolhatod.
A babáknak kórházi ruhát adnak, csak az utolsó napon kell bevittetned a pároddal a pici ruháját, mikor mentek haza. A hazamenetelnél ne legyetek türelmetlenek, számitsatok rá, hogy csomó idõ, amig megirják a zárójelentéseket, mi reggel mehettünk volna és délután 1-kor kaptuk meg az összes papirt. A párod nyugodtan parkoljon be a kórházi parkolóba, ha az õr nem engedné (nekünk nem engedte elõször), akkor legyen kicsit erõszakosabb és hivatkozzon a nõvérekre.
Bármi problémád van, mindig mehetsz a nõvérekhez, rá fogsz jönni, ki a profi és ki szimpatikus neked, a nõvérek váltják egymást különbözõ mûszakban, a nappali mûszakban mintha több lenne a fiatal nõvérke (20 év körüli), õk kevesebbet tudnak, inkább a középkorúakat kérdezd, õk nálunk délutántól hajnalig voltak, közülük mindegyikhez fordulhatsz, nagyon ügyesek és kedvesek.

na ennyi azt hiszem elég lesz, megszültök, mire elolvassátok :-)))

ja, még annyi, hogy bármikor jöhetnek hozzád látogatni, csak fürdetéskor nem érdemes, és vizitkor(reggel 9-10-ig) jobb, ha nem zavarnak. Ágynemût, ahogy koszolódik lecserélik, vagy ha kéred, hogy hamarabb szeretnéd, akkor is. Mobil telefont lehet használni, csak halkitsátok le, mert a babák felriadnak a csengetésre. A látogatóktól inkább szûrt leveket kérjetek, ne rostosat, állitólag a babák nem szeretik. Sok viz, laktoherb tea kell. Orvosimûszer boltban lehet kapni "lyukas" párnát, úszógumi helyett, orvossal is fellehet iratni, akkor nagyon olcsó, különben meg kb. 1500,-Ft, ez annak hasznos, akinek valószinûleg gátsebe lesz. Ezen a párnán nem olyan fájdalmas az ülés. Ajánlom mindnekinek, nekem nagyon jó volt.

Most már tényleg befejezem, remélem még nem szültetek meg :-)))

Üdv: Zs
Névtelen
 


Sziasztok!

Ha biztosan nem akarjátok, hogy a babátok, amíg "leadjátok" ne kapjon semmit, érdemes érte szólni! Én nem adtam le egyszer sem, de az egyik lány igen, és kapott is a baba vizet, csak utólag derült ki. Én nagyon örülök, hogy végig velem volt, mert mikorra hazajöttünk, már nagyon összeszoktunk! A fejést érdemes megtanulni még bent, mert esetleg szükség lehet rá az elsõ idõkben, amíg nem áll be az egyensúly, és azt nem minden csecsemõs szereti megmutatni. Nekem egy fiatal lány mutatta elõször, de olyan cigiszaga volt a kezének, hogy csak arra tudtam figyelni, hogy ne hányjak, aztán egy másik azt mondta, hogy felesleges fejnem, mert még nem "durrant be eléggé" a mellem, pedig én éreztem, hogy ebbõl baj lesz, lett is: hazajövetel elõtt 39,8 lett miatta a lázam, nem is akartak hazaengedni. Két csecsemõssel találkoztam, aki nagyon kedves volt, az egyik Ficsor Joli, õ épp ügyeletes volt akkor éjjel, mikor belázasodtam, és megtanított fejni nagyon jól, tõle érdemes kérni, hogy segítsen. (És le is ment a lázam!) A másik egy Saci nevû, õ is nagyon jófej, de van egy-két bunkó is, sajnos a nevüket nem lehet tudni, mert nincs névtáblájuk.

Márti
márti
 
 


Sziasztok!

A babák tényleg csak vizet kapnak. Bár nekem nem indult be a tejem csak a 4. nap végén. Szegény kicsikém egész nap csk sírt (nagyon éhes és erõtlen volt),a csecsemõs nõvér megkérdezte, hogy adhat-e neki pótlást (anyatejet), mondtam, hogy persze, mert már annyira tehetetlennek éreztem magam (10g-ot kapott). Aztán a lányom aludt egy nagyot és közben összeszedte az erejét és ez után rendesen tudott szopizni és a tejem is beindult. Szóval csak azért írtam le, hogy nem minden esetben hülyeség a pótlás. Attól kezdve szopik, még mindíg, pedig már 1éves!
A fejésrõl annyit, hogy szerintem ez alkat kérdése. Én sem a kórházban sem itthon nem fejtem és mindíg volt elég tejem!

Sziasztok: Vica
vica
 
 


Zuzu!

Szülésem röviden:
20-án vasárnap kezdett szivárogni a magzatvíz, hétfõn reggel a rendelõben Herczeg dr. megvizsgált (UH, CTG, hüvelyi vizsgálat). Minden rendben volt, teljesen zárt méhszáj. Este be kellett menni a kórházba CTG-re. Ott volt egy unszinpatikus orvos, aki mindenáron meg akart vizsgálni és befektetni. Ezt nem hagytam neki, így saját felelõsségünkre hazamentünk. Másnap (kedden) bevonultunk szülni. Elõtte hajnali 1/2 3-tól 8-10 perces fájásaim voltak, de a kórházban elmúlt. Újabb vizsgálat, CTG, UH. Minden OK., zárt méhszáj. Az orvos javasolta, hogy másnap menjünk vissza, mert otthon a várakozás sokkal kellemesebb, mint a kórházban.
Délután és utána egész éjjel 8-10 perces fájásaim voltak, éjszaka erõsödtek. Reggel bementünk a kórházba, akkor 1 ujjnyira tágultam. Megkérdezte az orvosom, hogyan szeretnék szülni, simán vagy császárral (elõzetes császár miatt), mert én dönthetek. Hüvelyi szülés mellett döntöttem. Mivel a fájások nem sûrûsödtek és erõsödtek, 8:40-kor oxytocin infúziót kötöttek be. 20 perc múlva hatott, 3-4 perces erõs fájások jelentkeztek. Kb. 10:15-kor úgy éreztem, nem bírom tovább, inkább legyen császár. Az oxytocint le is állították. Az orvos megvizsgált, mondta, már 4 ujjnyira tágultam, itt már beindult a szülés folyamata, ne aggódjak, meg tudom szülni a babát. A fájások továbbra is jöttek, Ottília javasolta, hogy üljek a labdára. Az nagyon jó volt, két fájás között picit aludtam, mert már 2 éjszaka nem tudtam aludni, ezért nagyon álmos és fáradt voltam. Labdázás után újra megvizsgált az orvos, eltûnt a méhszáj!
De a baba feje még mindig elég fent volt. Elég hosszú ideig tartott, mire elõbukkant hajas buksija, akkor viszont felgyorsultak az események. A feje után 2 nyomásra megszületett Beáta 14:54-kor. Gyönyörû pillanat volt, abban rögtön elfelejtettem minden fájdalmat, már nem voltam sem álmos, sem fáradt. A hasamra tették gyönyörû sötétbarna hajú kislányomat, aki rögtön megfogta az ujjam.
Már írtam, hogy a gátvarrásból semmit nem éreztem, miután elláttak hármasban maradtunk a szülõszobán. Kislányom rögtön ügyesen szopni kezdett.
Örülök, hogy orvosom tartotta bennem a lelket és simán megszülhettem a kislányomat.

Most megint szopni akar a drágám, ezért most befejezem.

Szeri
Szeri
 


Kedves Zs és Szeri,

Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen beszámoltatok mindenrõl. Zs. külön hálás vagyok a sok praktikus tanáncsért. Sokkal felkészültebbnek érzem magam, kevesebb a kérdõjel. Most szombaton megyünk a dokihoz, Otti is ott lesz, úgyhogy azért megpróbálunk egy látogatási idõpontot egyeztetni, hogy ne legyen teljesen ismeretlen a környezet.
Lányok tényleg nagyon kedvesek vagytok, hogy a drága kis picúrok mellõl is vettétek a fáradtságot és ilyen sokat írtatok, biztos a többi MÁV-os lánynak is sokat segítettetek ezzel. Nekem mindenesetre biztos.
A legeslegjobbakat kívánom nektek, minden szépet és jót, átaludt éjszakákat, sok tejcsit és olyan kedves, segítõkész idõben elõttetek járó anyukákat a kérdéseitekre mint ti vagytok. Remélem találkozunk, az Elsõ napok hetek topicban még megtalállak benneteket.
Nagyon sok boldogságot és jó babázást kívánok.

Zuzu
Zuzu
 


Zuzu!

A többiek szinte már mindent leírtak helyettem! (Jaj de jó! Még alig tudok ülni! Kép)
Annyit fûznék hozzá, hogy én egy Gabi nevû szülésznõnél szültem. Fiatal, nagyon kedves és barátságos! Néha próbált poénkodni, de az nálam nem jött be, mert annyira magamon kívûl voltam. De nagyon figyelmes volt. Bár valószínûnek tûnt, hogy nem fog menni a gátvédelem õ mégis megpróbálta. Ez is nagyon jól esett! Aztán 1,5 cm-t vágott és Helena 4-5cm-re repesztette, tehát tényleg nem ment volna védelemmel.
Bár kértem, hogy ne borotváljon le, mégis leborotvált, de nem baj mert így utólag látom, hogy telejesen igaza volt. A betét állandóan hozzámragadt, a sebemhez és úgy biztos még rosszabb lett volna! Beöntést kértem, de egy Ani nevû szülésznõ (kicsit duci, idõsebb, nagyon-nagyon aranyos, anyás) mondta, hogy inkább nem csinálja meg mert az már kínzás lenne olyan gyakoriak és erõsek voltak a fájásaim. Ülve szülhettem vagyis félig ülve de azt nagyon kellett kérnem! De csak belementek! És ez is nagyon jól esett!

Szóval kinek ez, kinek az! Ott a labdára rá se tudtam nézni! De Any beültetett a melegvizes zuhany alá és az jól esett bár a fájások alatt az se sokat ért, inkább köztük.
Szerintem a csecsemõs nõvérek vegyesek! Ki ilyen ki olyan! De soha ne féljetek megkérdezni õket! Mindig arra gondolj, hogy a kicsid érdeke! A fennti szülésznõk közül nagyon-nagyon rendes a Zita és az Erika!

Hajni!
Hát nem ment gátvédelemmel, de nem vagyok elkeseredve! Inkább megpróbálok annak örülni, hogy így nem repedtem totál szét. Csak egy kicsit!
Lányok! Bárkinek merem ajánlani a Herczegh dokit! Én a következõt is nála szeretném szülni!
Na megyek mert ébredezik Helena!
Puszi!
Menta
menta
 
 


Szia Menta!!!

Nagy gratula a kislányodhoz mégegyszer!!
Örülök hogy már túl vagytok rajta!! Igaz, hogy így visszagondolva nem is volt annyira félelmetes??
Legalább is én már így érzemKép Jobban féltem elõtte a szüléstõl mint most. Most azt érzem hogy megszülném a harmadikat is -fõleg ha valaki garantálni tudná, hogy fiú lenne (apa hogy örülne) - lehet hogy lesz isKép

Nagyon jó babázást Nektek!!

szia:
Hajni
0611viki
 


Szia Menta,

Gratuláció mégegyszer!
Remélem tudsz aludni nappal is egy kicsit, hogy legyen elég tejcsi.
Hogy érted azt, hogy szülhettél félig ülve, de azt nagyon kellett kérned?? Nekem az a rémálmom, hogy fekve kell szülnöm, nagyon szeretnék valami függõleges helyzetet. Szerinted ezt külön követelni kell?
Nem választottál szülésznõt? És ha nem, miért nem? Vagy szerinted nem kell, mert mindegyik rendes? Én szeretném, ha csak egyvalaki lenne ott.
Ne haragudj, hogy ennyi kérdésem van, de tudod mi még elõtte állunk a nagy eseménynek...
Nem értek egyet Hajnival, én most még jobban izgulok, mint az elsõ elõtt!


Beszti, Bubu,

Voltam a Harsányinál! Amikor öltözni (ill. vetkõzni) kellett abban a kicsi fülkében, majdnem hazamentem!Nagyon nyomasztó volt, fõleg, hogy nem tudtam, mi vár rám. De a doki tök rendes volt. Azt hiszem most már nála maradok. Szerintem jól kijövünk majd. Csak pozitív dolgokat mondott a terhességemmel és a szüléssel kapcsolatban, és ez nekem nagyon tetszett! A legtöbb doki megpróbál valami ijesztõt is belevinni, hogy még fontosabbnak állítsa be magát.
Szóval igazatok volt. Köszi mégegyszer az infókat!

Azt mondta a doki, hogy járhatok tornázni! Jár valaki még közületek?? Jó lenne, nem egyedül menni.

Mia
mia
 
 


Menta,
Köszönöm az infót. Az engem is érdekel, hogy miért kellett harcolni az ülve-szülésért. Nekem H. doki azt mondta, hogy azt ott eldöntheti minden kismama, hogy hogy a lekényelmesebb neki. Hát nem így van?

Nagyon jó babázást.Z

Zuzu
Zuzu
 


Mia!

Örülök neki, hogy tetszett a doki, és nem riasztott el a vetközés/várakozás. (Képzeld, nekem oda idönként még a kicsi fiam is bejön, mert nem akar kinnmaradni az apukájával. Nagy szám!KépKép)

Kivánom, hogy minél kevesebbet legyen szükséged a dokira, most is és a szüléskor is!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Mia!

Örülök, hogy tetszett a doki. A nõgyógyászat és szülészet nem olyan mint a rendelõ - azok nem olyan szocreálosak. Én az öltözõhöz való hangulatomhoz általában a Gárfield újság olvasását találom leginkább jónak - tényleg eléggé rémes.
A MÁV kórházas torna idõpontjai nekem sajnos nem jók, de decemberben még Szeritõl csupa jókat hallottam róla.
Nekem leginkább a kismama jóga jött be. Kismama tornára meg a VIII. kerületi rendelõbe járok a régi gyógytornászomhoz.

Bubu
bubu
 
 


Mia, Zuzu!

A férjem mondta utólag, hogy azért akartak vízszintesebb helyzetbe hozni, mint ahogy jól esett volna, mert egyszerûen ráültem volna a babára, nem fért volna ki. De nagyon- nagyon könyörögtem és meg is tették, hogy nem fektettek vízszintesbe. Úgy éreztem, hogy úgy sokkal könnyebb. Aztán a legvégén, a férjem mesélte mert én már nem voltam igazán képbe, kicsit mégis visszább döntöttek, de mondom, azt már nem érzékeltem.

Hajni!

Nekem azért még mindig kicsit "rémálom" a vajúdás. Nagyon-nagyon fájt! Csak nem akarok senkit sem elijeszteni. Azt hiszem nekem nagyon alacsony a fájdalomküszöböm. De lehet, hogy tényleg nagyon nagyon fájt. Na mindegy. Szeretnék még gyereket minden ellenére, de azt hiszem megvárjuk, hogy elteljen mmondjuk két év a következõig. Addig biztos fel tudom dolgozni a dolgokat rendesen. Most még minden egyébtõl félek. még az elsõ sétától is. Nem gondoltam, hogy ilyen tipikus elsõ-gyerekes bénuci anyuka leszek! Na mindegy! Azért nagyon klasszak a dolgok!
Puszi nektek!
Menta
menta
 
 


Kedves Menta!

Nem vagy béna, szerintem minden nõ így érez a szülés után, csak van aki bevallja, van aki nem. Én is most 3 hónap elteltével gondolok, úgy a szülésre, hogy jaj de szép volt... Pedig az elsõ napokban én is úgy szenvedtem, gondolni sem bírtam még egy gyerekre. Pedig jó lenne majd egy kistesó. Én úgy vagyok ezzel, hogy remélem a következõ szülésnél okosabb leszek, és a technika is fejlõdni fog, így talán nem lesz annyira fárasztó vagy fájdalmas. Különben mostanában gyakorlatilag kivitelezhetetlen a kistesó " mûszaki hiba" miatt :-)) gondolom ez egy ideig eltart.
Mindenki bátorságot kívánok a szülésre és fegyelmet! Utána meg sok-sok tejcit és megértõ rokonokat :-) !
Üdv: zsu
zsu26
 


Kedves szülés elõtt álló elõanyukák és anyukák,
leírom én is a történetem. (Kb 1 hónaja szültem meg fiacskámat a MÁVban Kardos Zoltán doktornál. (elég laza voltam, csak a 34.héten mentem el orvoshoz, elõtte csak vérvételre jártam meg efféle.
Egyetlen egyszer vizsgáltak meg belsõleg terhességem folyamán, a 39. héten. Meggyõzõdésem, hogyha minden rendben van, nem is szükséges több.
Na. A szülés.
Rengeteg szüléstörténetet olvastam korábban, de nem váltak sajnos hasznomra, mert nekem egyáltalán nem lettek rendszeresek és egyre erõsödõ fájásaim. Gyakoriak voltak, már a legelején is 2-5 perces méhösszehúzódásokkal indult, de sok órával késõbb 10percesekké vált, szóval össze vissza.
Egy vasárnap este lefekvés elõtt vettem észre valami szokatlant, néhány vércseppet. Pár órával késõbb kezdtem érezni a méhösszehúzódásokat, amik nem nevezhetõk igazán fájásoknak, inkább szorításoknak, körbe a derekam alatt. Így telt az éjszaka, alvás nélkül, figyelve az órát,meg a könyveket és újságokat és minden korábban összegyûjtött infó forrást. Legnagyobb félelmem az volt, hogy túl korán megyek be a kórházba, és hazaküldenek, ezért semmiképpen sem akartam bemenni, amíg nem durvul be. Eltelt az éjszaka, a fájások, vagy inkább szorítások kb. 3-6 percenként jelentkeztek. Férjecskémmel déltájban bepakoltunk mindent, és du. 1/2 3-ra beértünk a kórházba. Az ügyeletes orvos (Herczeg) megvizsgált, s azt mondta, jobb lesz, ha szépen hazamegyek, csak bõ 1 ujjnyi a méhszáj, és ez még napokig elhúzódhat, meg abbamaradhat, nyavajgok itt hiába, ez még semmi. (Megjegyzem sokat olvastam itt errõl a doktorról, inkább pozitív kicsengéssel, hát ellensúlyként megemlítem, hogy ritka bunkón viselkedett velem, és teljesen hülyének nézett, köszönni sem köszönt.) Szóval megszégyenülten hazamentünk, de egyértelmû volt, hogy nem fog ez már leállni, és a fejemet tettem volna rá, hogy max. 12 óra, és megszülök. Otthon aztán gondoltam, ha már halálomon vagyok, akkor megyek csak be, addig is jól elvajúdom otthon, azt annyi. Nem ettem akkor már egy napja, hát amint hazaértem, bõségesen megebédeltem, hát amint befejeztem, úgy beindultak a fájások, hogy még bajosan se tudtam volna õket szorításoknak nevezni. Eltelt két óra, és azt mondtam kedves férjemnek, nosza, menjünk, felõlem hazaküldhetnek megint, de elõbb adjanak fájdalomcsillapítót, mert köszönöm, nekem ennyi elég is volt. Beérkezve a szülésznõ kérdéseire már nem tudtam felelni, olyan erõs fájásaim voltak 1/2 6-kor(olyasmi fájdalom ez, ami az ember hátának deréktáján csúcsosodik ki, mintha leszakadna, kettétépnék, feszítenék és égetnék belülrõl és kívülrõl egyaránt, s ez a fájdalom terjed ki idõvel az egész törzsre, de az már a vége felé járva csak). Megvizsgált az orvos (egy nõ), és azt mondta, irány a szülõszoba, bõ 3 ujjnyi a méhszáj.
Jóvan akkor...-gondoltam magamban. Bementem hát a szobára, hívták közben a dokimat, én meg próbálkoztam kádban zuhanyozva, labdán guggolva, de azt kell mondjam, már semmi sem segített. Fájdalomcsillapítót nem kértem idõben, úgyhogy nem is kaptam. A magzatvíz nem folyt, a fájások még mindig ! rendszertelenek voltak, s egy erõs, egy iszonyatos, így váltogatták egymást. Kérdezgették, nem érzek-e székelési ingert, hát mondtam, azt ugyan nem , de a fene se tudja, elzsibbadt az agyam a nagy fájdalmaktól. Egy idõ után megvizsgált az orvosom, aki idõközben beérkezett, és azt mondta, nincs méhszáj, nosza toljak!!
Ja mondom, de hogy? Hát elmondták, és 2-3 tolás után éreztem, hogy hogy is kell, meg az ingert is, megrepesztették a burkot, oxitocint kötöttek rám a rendszeres fájások elõsegítése végett, s egy óra erõlködés után megvolt a Csöppöm, gátmetszés nélkül, és minden gyönyörû lett és hihetetlen és fantasztikus, este 1/2 10 kor váltam igazi anyává. Rögtön távoztunk a szülõszobáról, 2 órával a szülés után, s a rosszalló pillantások ellenére hazajöttünk, és minden a legnagyobb rendben van azóta is Ábellel is, velem is.
Amire nem számítottam szülés közben, az a félelem, ami a tolófájások elõtt rámtört, hogy nem fogom tudni kinyomni Ábost. Ez nagyon rossz volt, olyan halálfélelem féle.
Egyébként a szülésznõk mind nagyon kedvesek, aranyosak, segítõkészek voltak tényleg.
Azt mondták, orvosilag remek szülésem volt, dicsérgettek nagyon, de én cseppet sem éreztem se könnyûnek, se gyorsnak, éppcsakhogy az elviselhetõség határán mozgott, de mindegy, mert megéri, nem egyszer, hanem százszor, fantasztikus ez az anyaság tényleg, fantasztikus a saját gyönyörû kisgyerek, meglásd!


Röviden ennyi. Kép
ágó
Névtelen
 


Sziasztok!
En eddig Koos-Hutas Piroskahoz jartam. Apr. 24-re vagyok kiirva. Nekem nagyon fontos, hogy az orvos, akihez jarok, ne hordja fenn az orrat, mindent elmagyarazzon, partnerkent, felnottkent kezeljen, es ne dontson el semmit helyettem, hanem vonjon be engem is a dontesekbe, elvegre en viszem a boromet a vasarra.
Azt tapasztaltam, hogy Koos-Hutas ugyan szakmailag profi, de tulsagosan lekezeloen bant velem, ami mar most is bant, de vajudas-szules kozben foleg nem szeretnem ezzel a stilussal elrontani az elet ritka szep pillanatait, ezert orvost akarok valtani.

Hajni,
dr. Szabo Gyorgynek mi az elerhetosege? Mennyit kert a vizsgalatokert? Es a szules mennyibe kerult nala? Van maganrendeloje, vagy a MAV-ban rendel?
koszi a valaszod!
Krumpli
Krumpli
 


Krumpli!

Szerintem ilyenkor teljesen felesleges orvost váltanod.
Én is a Piroskához járok és tényleg sokszor kapkod de mikor eljön az idõ és szülni kell a maximálisan figyel rád.
Én tavaly szültem nála velem nagyon kedves volt. A nõvérem és a barátnõm is nála szült és mind a ketten meg voltak vele elégedve.
Leírnád, hogy pontosan mi történ mert azért érdekelne.

Petra
Névtelen
 


Sziasztok úszós lányok!

Sajnos nem tudtam ma menni, közbe jött egy fontos és halaszthatatlan családi program. Milyen volt az uszi? Nagyon várom már az úszást!


Mia!

A szombati jóga valószínû az idõpont miatt nyugalmasabb. Nekem a relaxációk nagyon bejöttek, de attól is függ, hogy milyen, hogy ki tartja. Ha más helyet is megnéznél, akkor hallottam egyrõl azt hiszem a Ferenc krt-on van, de meg tudom kérdezni a gyógytornászt jövõ szerdán pontosan hol.

A szem romlásáról:
Én három éve kaptam elõször szemüveget és két éve járok egy szemészhez - elég rendszeresen kell járnom ,ég most is félévenként. Õ azt mondta, hogy a terhesség alatt sokat változhat a szem, de nem érdemes csak a szülés után visszamennem, mert úgyis teljesen másféle lencse kellhet a szülés utáni idõkben. Ennek oka lehet a szövetekben a víz mennyiség változása, hormonhatások, zsírszövetek gyarapodása, testartás változása stb.
bubu
 
 


Jaj ne haragudjatok, de összetévesztettem az ablakokat és ezt nem ide szántam hanem a Friss kismamáknak...
Bubu
bubu
 
 


Sziasztok!
Én a Herczegh dokihoz járok, elsõ baba is nála született és csak azt szeretném kérdezni tõletek, hogy ti mit szoktatok kérdezni tõle? Õ soha nem kérdez semmit, csak megvizsgál ultrahanggal, azután azt mondja, hogy kérdezzek bármit nyugodtan (gondolom, hogy töltsük el valamivel azt a negyed órát). Én teljesen problémamaentes vagyok, második baba, semmi nem ér váratlanul, egyszerûen kínos, hogy nincs egy kérdésem sem. Jól jönne egy pár okos ötlet.
Másik kérdésem: olvastam itt régebben, hogy 4000/alkalom és 40ezer a szülés. Nos tõlem 6000-et kértek, a szülésre nem mondott árat. Ilyen gyorsan emelkednek az árak? A szülésért vajon 60ezret vár?
Köszi elõre
Dorka
Dorka
 


Petra!
Koos-Hutas Piroskarol semmi olyan konkret dolgot nem tudnek mondani, ami objektiven nezve is kiakaszto lenne, egyszeruen a stilusa nekem nem fekszik, nekem tul lekezelo.
Krumpli
Krumpli
 


Dorka!
Az a legjobb, ha megkérdezed tõle az árat, de ha jól tudom, akkor már 50ezer. Ha nagyon kínos tõle megkérdezened, akkor kérdezd meg az asszisztens nõjét!

Én mindig azt mondtam neki, hogy jól vagyunk, egyelõre semmi kérdésem, majd az utolsó vizsgálatnál beszéljük meg részletesen a szülést, hogy mit hogyan képzelek el, mit szeretnék. Esetleg kérd meg, hogy ajánljon szülésznõt, ha szeretnél külön. Meg ilyenek.
Ha megbeszélsz vele valamit és mégse úgy történne, az ne lepjen meg. Õ mindig a neked jobbat fogja választani. Ezért nem szabad mereven ragaszkodni dolgokhoz, hogy ne legyen csalódás. Bár te már a másodikat szülöd, de lehet, hogy ez a szülés teljesen más lesz, mint az elsõ! Mindenesetre nagyon jó, szép és gyors szülést kívánok neked és egézséges babát!
Menta
menta
 
 


Szia Dorka!
En is a masodik babas vagyok a Herczeghnel. Az elsot 2ooo nyaran szultem, akkor meg nem volt maganrendeloje, ugyhogy annyit fizettem neki, amennyit gondoltam, kb. 2o-3o-at az egesz terhesseg alatt, aztan a szulesert 3o-at. Teljesen meg volt elegedve...
Most 5 ezret fizetek alkalmankent. Es a szuleskor 4o-et gondoltam... (Ket ev alatt mar az is szep emelkedes.)
Amugy vizsgalat utan mi is csacsogunk egy kicsit, en meg szoktam kerdezni, hogy meg uszhatok-e, szedjek-e meg vitamint, meg nehany olyan dolgot, ami az elozo talalkozas ota idegesitett. Mindig van azert mirol beszelgetni....

Te egyebkent mikor szulted nala az elsot?

Kicsit mas tema, de ma voltam AFP-n a MAV rendeloben, es ugyebar kb. tizig nem ettem semmit, utana beroncsoltam a bufebe, vettem egy szendvicset, es romlott volt! mar zold volt, de a rossz fenyviszonyok miatt nem vettem eszre, csak amikor mar beleharaptam. Majdnem odataccsoltam nekik! De egy korhaz rendelointezeteben szerintem nem tortenhet meg!

Sziasztok, Kata
Névtelen
 


Kata!

Nekem jövõhéten kell menni AFP-re a MÁV kórházba. Érdekelne, hogy mennyit kellett várni a vérvételre mert ott mindig annyira sokan vannak. Sajnos én nem nagyon bírom ha reggel nem eszem mert egybõl hányingerem lesz. Tudom, hogy másodszorra be lehet menni mikor letelt az idõ de elsõre nem lehet bemenni soron kívül. Mennyi idõ múlva lesz meg az eredmény?

Petra
Petra
 


Sziasztok!!

Krumpli! Ne haragudj hogy eddig nem válaszoltam, de most volt idöm olvasgatni egy kicsit. Ha gondolod szivesen leirom Neked a tel.számát és a többi dolgokat ami érdekel, de inkább mailban.
itt a cimem, írj: vagyihajni@vnet.hu -de én biztos nála szülném a harmadik babánkat is, ha leszKép meg vagyok vele elégedve nagyon!

Menta!!

biztos nem vagy béna-anyuci. Én most látom - amásodik gyereknél- mennyivel másképp állok a dolgokhoz, nem akarok görcsösen jó lenni, mint az elsõnél. És teljesen természetesnek tünik hogy van egy picike. Vikinél még nekünk is mindent tanulni kellett, végülis teljesen szokatlan volt a helyzet, de hidd el sokkal hamarabb belejössz mindenbe, mint gondolnád!!

Jó babázás mindenkinek!Kép

Sziasztok Hajni
Hajni 0611viki
 


Szia Petra!

Az eredményt a védönöhöz küldik meg-legalább is nálunk- de ehez csak egyszer vesznek vért.
A terheléses vércukor méréshez vesznek többször le vért.
Nekem a Máv korház SZTK-jában vették le, de sajnos elég sokan voltak. De mostmár nem is vagyok biztos benne hogy az AFP-hez éhgyomorral kell-e menni. Mintha ugy rémlene hogy lehet enni elõtte, de nem vagyok biztos.
Lányok Ti hogy emlékezetek??

Sziasztok
Hajni
0611viki Hajni
 


Szia, Petra, és Mindenki,

nekem is úgy rémlik, hogy azért egy kicsit lehet enni az AFP elõtt. Várhatóan 18 nap múlva szülöm a 4. babámat (mindegyik a MÁV-ban látta meg a (hold)világot), és egyszer sem volt olyan, hogy igazi terheléses vércukor vizsgálat lett volna. Nem kellett soha 2-szer megszúrni, nem itattak velem semmit. És hála Istennek nem kellett sokat várnom. Bár nem is 7-re mentem... Azt hiszem, 2 hét múlva már megkapja a védõnõ az eredményt.
Jó olvasni ezt a fórumot. Nem is tudtam eddig róla, tegnap mesélt errõl a szülésznõm. (Ki tudja, talán az orvosok is olvasgatják. Itt legalább megtudják az igazat.)
Ezentúl majd ellátogatok erre is.

Mindenkinek minden jót kívánok:
Fiore
Bajó Csilla Virág (fiore)
 


Hajni!
Köszi szépen a bíztatást! Kép Kép Kép
menta
 
 


hozzám még senki nem szólt.
hiába kérdeztem szülésem elõtt, és hiába írtam a szülésemrõl utólag.
úgyhogy pá mindenkinek, én távozom a fórumról.

ágó
ago
 
 


Köszi Menta, Kata!

Majd megpróbálok én is trécselni, de sajnos nem vagyok az a fajta. Az elsõ baba 2000 júliusában született, és akkoriban valóban annyit adtam, amennyit gondoltam. Magamtól nem ennyit gondolnék, de...
A MÁV rendelõ büféje tényleg ocsmány, két éve én is így jártam egy mutatós szendviccsel.
Dorka
Dorka
 


Kedves Ágo!

Elõször is gratulálok a remek szülésedhez és a kisbabádhoz!
Ne haragudj a többiekre, de mint te is friss anyuka beláthatod, hogy most sok a teendõnk és nem tudunk rögtön reagálni minden egyes hozzászólásra, ezért nem érdemes megsértõdni, fõleg a neten.
Én személy szerint merész dolognak találom, hogy ilyen hamar hazamentetek. Talán második gyereknél szóba jöhet, de a baba biztonságát nézve én még mindig a kórház mellett voksolok. Bár ha van a családban orvos vagy gyakorlott anyuka vagy, akkor megértem.
Ha többet szeretnél "beszélgetni" ajánlom az " elsõ napok, elsõ hetek" topicot, ott vannak a friss anyukák, ott szoktunk beszélgetni, itt ezen a fórumon csak alkalmi hozzászólások szoktak lenni. Szóval gyere át!
Üdv: zs
Névtelen
 


Sziasztok!

Én pénteken megyek a MÁV-ba AFP-re. Egy kis papirkára szokta felírni az orvosom, hogy mikor kell legközelebb mennem, és ezen most az áll, hogy márc. 1. AFP reggelizve!

Sziasztok

Djeszter
Djeszter
 


Djeszter!

Tegnap voltam az orvosnál én hétfõre kaptam idõpontot.
Nem szabad enni a vérvétel elõtt utána egy zsemle egy pohár tej és ismét vérvétel.

Melyik orvoshoz jársz? Neked ez hányadik AFP nem csak egy szokott lenni.

Petra
Petra
 


Petra!


A zsemle+pohár tej az a terheléses vércukorszint vizsgálat.

Az AFP-nél egész mást néznek, ehhez NEM KELL éhgyomorra menni és ehhez csak egyszer szúrnak meg...

CADves
Névtelen
 


Szia Petra!

Ne haragudj, hogy beleszólok, de amirôl te írsz, szerintem abból vércukrot fognak nézni, mert ahhoz kell éhgyomor, aztán kajcsi, majd egy óra múlva újra vérvétel. AFP-t (úgy tudom) csak egyszer csinálnak a betöltött 16. héten. Furcsa, nekem a vércukromat a 27. héten nézték, dehát lehet, hogy ahány ház, annyi szokás.

Margaréta
margaréta (margar&
 


Lányok!

Igaz, hogy nem ebben a kórházban szülök de segíteni szeretnék. Az AFP-hez tényleg nem kell éhgyomor. De ha az orvos egyszer akarja szuratni a kismamát és teljes vérképet is nézet az AFP mellett mondjuk akár a vas ellenörzése miatt akkor kéri, hogy éhgyomorra menjen az illetö. Nálunk így volt. Ez a mamabarát vérvétel. Kép
Halacska
Halacska
 


Halacska,Margaréta, CADves!

Lehet, hogy nekem akkor az AFP mellett a vércukorszintet
is nézik. Majd megkérdezem.

Petra
Petra
 


Petra!

A lányok már írták, AFP tényleg csak egy van.
Most vagyok a 16. héten. Az AFP-n kivül hepatitisz és vas ellenõrzéshez vettek ma vért tõlem.
Én Petõ Zsolthoz járok. Te kihez jársz, és hányadik héten tartasz?

Djeszter
Djeszter
 


Bubu, Mia!

Szerintem egyébként a szülés körüli dolgok megbeszéléséhez kérjetek a dokitól külön idöpontot (elmondva, hogy mire kell), mert az a pár perc, amit a normál ellenörzéskor ott töltetek, nem elég (legalább 20-25 perc biztos kell), viszont szerintem mindenkinek kellemetlen, ha miközben a másik (föleg ketten) épp az öltözöben vár (esetleg már levetközve), valaki sok idöt tölt bent.

Félre ne értsetek!KépKép Természetesen kell beszélni a dokival a vizsgálat után is, ha vannak kérdések. Csak tudjátok, hogy nem félórás idöközönként hiv be embereket!

Mia!

Senki semmilyen légzést nem fog mondani.
A doki nálam az utolsó idöben volt csak ott, ö biztos nem.
De nekem a szülésnö sem mondott semmit, minden rám biztak. Az jó, ha tudsz légzéseket, csak eszedbe fog-e jutni?
Mert ök a tapasztalatom alapján vannak olyan lazák!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Nem tudom, hogy eszembe fog-e jutni, a jógatanár szerint igen! Különben az elsõ szülésemnél spontán légzés volt, és az viszont nagyon bejött.
Köszi a bíztatást:
Mia
mia
 
 


Djeszter!
Én most hétfõn voltam a vizsgálatokon.Most vagyok a 17. hétben (pontosabban 16hét+5nap) és a doktornõm Dr. Koós-Hutás Piroska.Megkérdeztem a vérvételen és nekem azért vettek kétszer mert nézték a vércukor szintet is + az AFP. A vérvétel mellett volt még vizelet és EKG.
Lehet, hogy kb ugyanabban az idõben fogunk szülni?
Ha van valami akkor a friss kismamák topikjába írjál azt gyakrabban elolvasom.
Tudom már, hogy kisfiú vagy kislány? Érzed már, hogy mocorog?

Petra
Petra
 


Szia Petra!

Bár elég ritkán jutok (egyenlõre)nethez, most éppen itt vagyok. Akkor a friss kismamák topikjába írok neked.

Szia

Djeszter
Djeszter
 


Sziasztok!

Én hamarosan szulni fogok (elvileg marc.13., dehat ezt csak a baba tudja igazan), és lenne egy gyakorlati kerdesem. A dokinak szant penzt mikor kell/szokas odaadni? Amikor elhagyjuk a korhazat? Egyaltalan ott szokott lenni az orvos, amikor hazaengedik a kismamat a babajaval? Vagy érdemesebb akkor odaadni, amikor bejon meglatogatni? (persze, ha egyaltalan bejon) VAgy menjek majd be egy rendelésre? Vagy tok mindegy? Ti hogy csinaltatok?

CSiga
Névtelen
 


Pocok!
Én úgy tudom, hogy a Harsányinak szokta átadni a betegeit. Én 21-én megyek hozzá a 6 hetes kontrollra, tehát akkor már biztos itthon lesz. Azt hiszem 18-án jön haza, de ez nem biztos. Nagyon sajnálom a barátnõdet Kép, tanulság, máskor kérdezze meg a dokit, hogy nem megy-e akkortájt szabira! Egyébként a magánrendeléseket ugyanúgy megcsinálta, tehát szerintem azért megérdemli a pénzt. A szülésért persze nem kell semmit sem adni, ha nincs ott. Jól is néznénk ki.
Tényleg sajnálom a barátnõdet!

Csiga!
Szerintem az jó pl. ha a varratszedésnél adod oda neki. De van aki rögtön a szülés után és már láttam olyat is, aki a 6 hetes kontrollon. Szóval szerintem akkor add oda, amikor jónak látod! Kép
Menta
menta
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?