Új privát üzeneted érkezett!

sziasztok!

csütörtökön lerobbantam. idegbecsípődésem van a derekamba.
elég rossz. főleg,hogy feküdnöm kellene, de egyszerűen nem bíroka fenekemen megmaradni. állandóan "ugrálok" ki-be az ágyból. no igen.ha az ember pihenhetne,nem annyira esik neki jól.
idegesít,mert sokmindent kéne elintéznem.
jó hétvégét mindenkinek

Kép
.ivett
 
 


Sziasztok.

Köcike mindenkinek a gratuláát. Én pezygek most is mikor ma hazajöhetünk. és szülés után is. Itt a történetem ami nem rövid

Háát kalandos egy szülésem volt az biztos.



szóval:hétfőn az sztks ctg-n nuku mozgás. még noszogatásra sem. Délután a Csabi fiam kiborított a suliba egy hülyeség miatt és elegem volt az egészből főleg a hatalmas nagy hó miatt is mivel a bakancsomat segítég nélkül felvenni se tudtam. Megszerveztem a gyerekek beadását hogy nekem ne kelljen kimenjek a hóba igaz jelenésem volt a barinőmmel együtt a dokinál de oda kocsival mentünk volna.

hamar lefeküdtem aludni este. 0 óra 40 perckor felébredtem hogy le kell oltani a villanyt a kicsiknél és ahogy megfordultam mint aki bepisilt jött egy kisebb adag. Felkeltem és megint jött. Megnéztem és szagtalan gy kicsit édeskés illatú nem teljesen víz szerű érzésű jött belőlem. Nem volt vészes. bementem lekapcsoltam a villanyt és kimentem wcre megnézni. Háát rózsaszínes volt. Azaz kicsit véres. Betétet beraktam és elkezdtem be pakolászni a többi dolgot ami még kellett. Utána negyed kettő körül felhívtam a mentőket hogy megkérdezzem bevisznek e vagy keltenem kell valamelyik szomszédot.Mondták hogy ha várni fognak rám akkor okés dolog. De mondtam nekik nem kell sietniük mert nincsen fájásom semmi. Felhívtam az Uzsokit. Megint wc miközben csörgött a vezetékes. Apát még nem keltettem így tudtam hogy fel fog kelni rá és hogy a mentők azok akik telóznak. Felvette de pont akkor mikor lerakták. Közben kimentem és akkor csörgött a mobilom amit én vettem fel miközben a mérges párom kérdezte ki a fene ilyenkor??

Mondtam a mentők. Ők voltak. szóltak hogy mivel nincsen fájásom messzebbről jönnének. Én meg hogy oké. Na és akkor világosítottam fel a férjemet a helyzetről. Ahhoz képest hogy messziről jöttek fél 2-re ott voltak villogva. Tudjátok sok volt a szülési baleset és mivel nekem 5-ik meg víz el így jöttek sietve. Nahh bementünk a khba szirénázva. Ott megvizsgált a szülésznő és mondta hogy ez bizony nem magzatvíz mehetett el mert a burok ép volt a fejénél és alig érte el hiszen magasan volt és a fejét is ki tudta mozdítani még. Mondom akkor feleslegesen jöttem be?? Erre mondja neem. Kérdem hogy nyitva vagyok e?, mondja igen bőő két ujjnyira. Naah hatalmas csodálkozás hiszen fájásom nuku. Még keményedésem se. Doki közben jött és ő is megvizsgált pont egy keményedés alatt állítólag mert ő jobban hozzáfért a dolgokhoz oda lent de ő is mondta a burok dolgot hogy nem azt érezhettem. Repeszteni akkor nem tudott pedig szerette volna mert a feje még viszont nagyon magasan volt. Adminisztráció, utána beöntés borotválás fürdés és mentem az üres szülőszobába az egyágyasba. ctgre fel. Mikor meg nyugodtam elkezdtek jönni az 5 perces alul menszi érzések amit a gép nem érzékel és csak abból tudtuk hogy van valami hogy a szívhang akkor elment mindig. Ez volt 3-kor. Ctg le és feláll hogy úgy érezzem azokat amiken nevettem. A szülésznő egy naggyon aranyos nőci volt és jót beszélgettünk mindenről. Hogy szültem milyen gyorsan, megtárgyaltuk a délpesti khban uralkodó dolgokat stb. 4-kor megvizsgált megint és bő 3 ujjnyit regisztrált. Én meg mondtam neki hogy belegyezek végig ilyen "vajjúdásba". De mondta hogy annyira ki bojtosul most már a burok hogy repeszteni kell. Jött a doki negyed 5-kor és mikor ő megnézet eltűnőbe volt már a méhszájam. Hattalmas nagyot néztem a szülésznővel egyetembe. Hogy semmi és így kitágultam. Burkot repesztett és utána felállás hogy lejöjjön a gyerek feje. Mondta a szülésznő hogy ha kakilnom kell szóljak. Én meg hogy az nem hiszem hogy érezni fogom mivel a többinél se éreztem.

Nem tudom a pontos időt csak a szülés miatt viszonyítom kb hogy 5 óra előtt 5 percel lett egy kicsit fájdalmasabb fájásom és rá egy percel még egy mikor mondták hogy feküdjek fel bekötik az infúziót mert mivel nem az első baba hanem az 5-ik így kell egy kicsi segítség majd szülés utánra a méhemnek. Akkor már kellemetlen volt és pont a nyomás inger előtt kötötték be és utána elkezdtem nyomni. Lában a doki meg a szülésznő nyakába mivel mondtam hogy nem akarom kengyelbe rakni. abbamaradt a nyomásinger és hallottam ahogy mondja a doki a szülésznőnek hogy nézze nincsen tolófájás anyuka nem nyom és jön a gyerek még is. szó szerint kicsusszan magától. Közben jött az tolóinger és nyomtam egyet és Izácska kibuggyant. Naggyon hattalmas érzés volt és nem kérdeztem rá hogy ugye lány mert alapból tudtuk és tök természetes volt. A pucolás után a hasamra rakták egy kicsit. Utána óvatosan vágták el a köldökzsinórt mert onnan vettek vért a vércsoporthoz hiszen negatív vagyok.

Egy dolog volt picikét rossz hogy mivel éjjel szültem egyedül kellet mennem. Így se fényképezés se videó amit szerettem volna hanem csak az én általam készült egy szem fotó. De ott volt Iza és ez mindennél fontosabb volt.

Bekerültem az osztályra és az általam kinézet szobába. a barátnőm bejött a szülőszobára fél 7-re ért oda így azért a bemenetelbe a szobámba tudott segíteni báár mindenki csodálkozott hogy 2 órája szültem és pezsegtem de nagyon. kiültem hozzá és beszélgettünk. nem fájt semmim és tök jól voltam. Vártam a gyerekeimet a párommal.



és!!!



aznap éjjel vagy is másnap hajnal 3-kor jön az sms egy barátnőmtől aki dec 15-re várta a babáját hogy a szülőszobán van.

Ő 26-án reggel 8.50-kor szült és pont mellém került a szobába. iszonyat jól jött ki hogy a legjobb barátnőmmel együtt szültünk ha úgy vesszük.

Az első nap volt azaz ijedelem a nem vett levegő miatt de utána minden okké volt.





amúgy nagyon jó baba. eszik alszik néha nézelődik
:lol: :lol:

harivera
Budapest XXI. kerület
 
 


Én úgy tudom, hogy ha begyullad a mell akkor keletkezhet csomó a hónaljban, de azért szerintem ha fájdalmas akkor meg kellene nézetni.

Vera gratulálok még egyszer a babához. Nagyon tetszett történeted. Főleg, hogy Iza csak úgy kicsusszant. :)

Hajni

Kép
Kép
Kép
ajni
 
 

 
 


Szia Vera!

Gratulálok mégegyszer! Nagyon irigylem, hogy ilyen szuper szülésed volt és szinte "fájdalommentesen" meglett ez a pici leányzó. Nekem is az tetszett, hogy Iza csak úgy kicsusszant :lol:
Hány kiló és hány centi?
Vigyázzatok magatokra! Jó egészséget, sok tejcit!!!

Timi

Kép
manati
 
 


Vera!
Kívánok sok erőt és szép napokat Izával.

Kép
.ivett
 
 


Vera - gratulálok Izához! A sok férfi között biztosan remek dolga lesz!

Linda - szerintem ez tejcsatorna elzáródás, és a meleg borogatást, sok szopiztatást, fejést tudom csak ajánlani. Megoldódott már a pobléma? (Csak most olvastam)

Nálunk a hétvége igen mozgalmasan telt: dédimama jött fel: jól megszorongatta Glóriát, aztán vasárnap pedig barátok jöttek át. Este meg adventeztünk.

Most 5 napig egyedül vagyunk: férjem külföldön... :-(

Holnap oltásra megyünk...megint dupla oltást kap...előre tartok, hogy Glória ki fog borulni újra...

Remélem ma nem fog esni és lehet menni sétálni! És a hét legjobb híre: Glória most már rendszeresen csak fél 4-kor ébred fel először! Először véletlennek hittük, de most már rendszeressé vált. Juhé!

Kép
chesther
 
 


Vera: gratualok! Nagy volt am az izgalom hogy a kis |za ugye jol van.
Masik topikban kerdezte egy lany a legzesfigyelot, es Babu is ott ir, jo hogy sikerult szereznetek, de remelhetoleg nem lesz tobb gond!
Kepet teszel fel ha esz kis szusszanasnyi idod?


Melinda? Hogy vagytok? Gyonyoru nagylegeny?

Nalunk minden rendben, Anna nem evese hol igen aggaszt, hol javulni latszik. Igazabol ha csak 5 orankent adok neki, akkor megeszi a 160at ugy viszont csak 4 eves, hat kiserletezgetek minden nap:)
Viszont az ejjszakat vegig alussza, es ha 6kor kel es eszik meg siman vissza is alszik.
A jarokaja mar kicsinek bizonyul az egeszet korbe forogja, tolatja, es persze jon a duhonges hog ynincs tovabb, igy a foldre is le szoktam rakni hadd kusszon kedvere.

mindenkinek szep karacsonyi keszuleteket!
aaa3
 
 


Sziasztok!

mi jól vagyunk, nálunk is egyre jobban alszik Boti, így én is!!!
Már 74 cm és 8200 gramm :shock: nő, mint a gomba. Szerintem jön a másik foga is, mert napközben újra sokat nyűgösködik.

Készülünk a karira, elkezdem csinálni az ajándékokat. Remélem kész leszek időben!

Lehet, hogy a héten kipróbáljuk a babaúszást!Kíváncsi leszek Botira. már többször fürdött a nagykádban az Apukájával, hogy szoktassuk a több vízhez.

Linda, nekem nem volt ilyen, de anno tök sok mindent elolvastam a szoptatással kapcs.ban, meg voltam előadásokon is. Sztem ez tejcsatorna elzárodás, ahogy azt már valaki írta. Holnap nem biztos, hogy leszek, így előre kívánok BOLDOG NÉVNAPOT Neked és Vivinek is :D

Vera, irigylésre méltó szülés történeted van!Sok tejcsit és jó babázást!

Szép estét!

Melus

Kép
melus79
 
 


Sziasztok,

Csak egy gyors bejelentkezes, mert immar 2 hete beteg vagyok. Ugy tunik, hogy nem sikerul megszabaduljak a holyaghuruttol. Mar vegigszedtem az osszes szoptatas alatt szedheto antibiotikumot, de meg mindig faj es gennyes a vizeletem. Ha igy marad az nem veszes, mert ezzel megvagyok, ugyhogy most imadkozom, hogy ne gyulladjon be ismet, mert nagyon nem szeretnek tapszert adni Annanak.(az meg, hogy most meg azzal is farasszam magam, hogy napokra valo tejet lefejjek a kezi fejovel szinten nem megoldas).

Amugy a gyerekekkel minden ok, Anna is szepen fejlodik 90 dekat hizott 1 honap alatt es nagyon szepen figyelget, Adinak is elmult a gyomorrontasa, most nem gyozom etetni es imadja Annat.

Jo keszulodest mindenkinek az unnepekre,

Kriszti

Kép
Kép
angelke
 
 


Sziasztok!

Csak egy gyors bekukk :-)

Melindáknak, Vivinek boldog névnapot!

Kriszti neked jobbulást, elég szörnyen hangzik ez a hólyaghurut, jó lenne ebből kilábalni, mert az tényleg nem a legjobb, hogy ennyi gyógyszert szedsz szopiztatás alatt. Még szerencse, hogy ebből Annácska semmit sem érez, és szépen eszik, fejlődik.

Ivett, hogy van a derekad? Működik már? :?

Eszter, hogy vagytok apa nélkül? Az otthoni teendők ellátása megy nélküle?

Tegnap itthon maradt velünk apa és olyan szuper volt. Már úgy vágytam arra, hogy egy hétköznapot együtt töltsünk hármasban. Bár nem jódolgában maradt itthon, hanem, hogy együtt menjünk majd Blankával az ortopédiára. Van egy jó hírem, már csak egy hétig kell hordani a cipőt és csak a rosszabbik lábán. Aztán nem kell. 2 hét múlva újra kontroll. Most hogy csak 1 cipő van rajta, még inkább leakarja rúgni a lábáról :-)
Csütörtökön megyünk oltásra és méreckedni. Majd még jelentkezem, mindenkinek kellemes készülődést télapóra :-)

Timi

Kép
manati
 
 


Kriszti jobbulást kívánok én is, egyszer nekem is volt hasonló (véreset pisiltem) senkinek nem kívánom újra! Az viszont gondolom nagy öröm, hog yÁdám imádja Annát :-).

Melinda, Vivi boldog névnapot Nektek!

Timi - ez tényleg jó hír, hogy most már csak pár hét a kiscipőből! Azért szerencse, hogy így észrevették nálatok! Most mekkora pontosan Blanka? (Valami miatt nem látszik a vonalzód) Csak nem 5 hónapos lesz már??? Hihetetlen hogy telik az idő :-)!

Apa hiánya tellik-tellik, a mai nap jobb mint a tegnapi, az esti fürdetés egyedül a húzósabb. Ma kellett volna oltásra mennünk, de a védőnő belegyezésével inkább jövő héten megyünk, mert ha megint olyan mellékhatások lesznek mint múltkor, akkor azt nem szeretném egyedül átvészelni...

Kép
chesther
 
 


sziasztok!

Kriszti, jobbulást!

a derekam javulgat. itt volt hugom, és jó dolgom volt pár napig. ma ment haza.
Dorkának még mindig nincsen foga, de nagyon nyűgös. már igazán kibújhatna :twisted:
ettől a héttől nálunk is apahiány kezdődik. a férjem másodállst vállalt. de a hétvégén legalább nem dolgozik.
szép napot Mindenkinek

Kép
.ivett
 
 


sziasztok,
megint lehet felicitas ingyenes csomagot kapni 4-12 hónapos gyerekek után:
www.felicitas.hu

Kép
chesther
 
 


Sziasztok

köszönjük a jókívánságokat
Mi ma voltunk tanácsadáson, 5980 gramm a Vivi, jól saccoltam a múltkor, hogy alulról súroljuk a 6 kg-ot.
A cicim helyre jött. Infaréámpával melegítettem a hétvégén, átmasszíroztam, majd a Vivit cicire tettem.
Ma a védőnőnek mopndtam ezt a tanácsadáson, azt mondta, hogy ez tejcsatorna elzáródás lehetett, mert ha gyulladás az durv tüneteket hoz.
felébredt vivi mennem kell

Kép
Kép
prünty
 
 


SZiasztok!

Hát az én lányom ahelyett hogy jobban aludna inkább a fejébe vette, hogy éjjelente két órákat engem szórakoztat és ezt már napok óta.

Hajni

Kép
Kép
Kép
ajni
 
 


köszi Eszter a linket!

Kép
.ivett
 
 


Sziasztok!

Én is köszi utólag a névnapi jókívánságokat :)
Ma megyek Botival tanácsadásra, aztán délután Anyum vigyáz Botira, Tesómmal megyek vásárolni, csak úúgy szolídan :)

Timi, tök jó, hogy már csak 1 cipőt kell Blankusnak hordania!Légyszi tegyél majd fel képeket a lenyomatokról!Múltkor írtad, hogy ha kész teszel fel képet.

Linda, tök jó, hogy túl vagy a cicis dolgon!

Ivett, továbbra is jobbulást a derekadnak!

Eszter, kitartást az egyedülléthez!!!Tudom, milyen érzés!

Hajni, neked meg kitartást!

Szép napot, jó karácsonyi készülődést!

Melus

Kép
melus79
 
 


Sziasztok!

Melusnak és Vivinek utólag is nagyon boldog névnapot!
Betegeskedők: Jobbulást!

Én újabban olvasó pozícióban vagyok, de most mindkét lányzó alszik, így van egy kis időm, bár repül a konyha :cry: , ugyanis Lucával pizzát készítettünk :lol: .

Újabban egész tűrhető napjaink voltak, aztán tegnap napközben Luca a nagymamánál volt (ellepték a spejzom a hangyák és így egyszerűbb volt mindent kipakolni, átnézni), na ma éjszaka megint műsor, délelőtt hiszti mindenért meg: "Anya foglalkozz Velem", fél óránként "Anya ölelj meg". Szóval úgy tűnik, hogy nagyon megviseli, ha távol van tőlem.
Dalma növöget, egyre ügyesebben fog és Lucának (csak Neki) nagyokat kacag.

Tündi


Kép Dalma
Kép Készül a sütőtökös pogi

Kép
Kép
tündi76
 
 


Sziasztok!

Tündi - nagyon édesek a csajok! Dalma ügyesen tartja a fejecskéjét, Luca meg látom szeret sütni :-).

Mi a véleményetek arról, hogy "4 hónapos kortól ismertessük meg az ízekkel a gyereket"? Tehát, hogy szopi után kapjon egy-egy kanál baracklevet, almalevet stb. Mert a barátnőm azt mondta, hogy őneki is ezt tanácsolták, nem fogadta meg, aztán 6 hónapos kora után a gyerek alig fogadott el valami ételt. Mondjuk ő kezdettől kapott kiegészítést. Férjem szerint azért nem akart enni, mert a tápi az édes, és a gyümölcsök meg csak a természetes cukrot tartalmazzák. Nem tudom honnan veszi ezt? Én a "csak tejet (ha van) 6 hónapos korig" párti vagyok és igazából nem sok lövésem van a hozzátáplálásról. Mikor lehet elkezdeni, hogyan...? Tejpép az egyenlő tápszer? Nem tudtok valami hasznos oldalt erről? Előre is köszönöm!

Kép
chesther
 
 


Eszter: hozzatapirol : 6 honapos kor utan ajanljak az anyatejes babaknal, tapisnal 4 honapostol.
Menete: elso nap alm av barack le, 3-4 kiskanallal, kovetkezo nap ugyan az ami le volt pepben 3 kanal, majd kovetkezo nap 5 kanallal.
Elmelet arrol hogy mikor valtsunk kovetkezo gyumire:a) ha mar 5 kanalla meg eszik belole, es nincs semmi alaergia reakcio, b) hetente vezessunk be uj etelt.
Mikor adjuk: delelott, delben, szopi utan, kb 3 het mire ki tudsz valtani etkezest, elso amit kivaltunk, uzsi, aztan tizorai, aztan ebed aztan reggeli, aztan vacsi, kb masfe eves kora korul .
gyumik: alma, barack, meggy, szilva, banan, zoldsegek: krumpli, sutotok, repea cukkini, ezek az elsok

Tejpep, olyasmi mint a tap, de valami gabonaorlemeny vagy mi.
Abbol is van Ha, dokinak kell felirnia.

Mindjart kesem nekem van errol iromanyom atkuldom.
Vendég
 


Sziasztok!
Sajnos alig tudok jönni.

Utólag is boldog névnapot kívánok Melindának és Vivinek.

Ivett, Kriszti jobbulást kívánok.
Eszter, köszi a linket. Mennyi idősek a tesód gyerekei? Én azt hiszem lassan kipurcanok.
Rolcsival ma is fél 11-re értünk haza és fél 9-kor már úton voltunk. Ja, és csak egy megállót megyünk a Bosnyákig.

Anyósom, ha minden igaz mostmár többet fog segíteni, mert meghalt éjjel a második férjének az anyukája, akit idáig gondozott. (pár hete volt 92 éves). Eddig Őt nem tudta egyedül hagyni, kíváncsi leszek, hogy ezentúl hogy alakulnak a dolgok.

Timi, ez szuper! Reméljük a másik cipőt is elhagyhatjátok.

Tündi, édesek a csajszik! :D

Hajni, ne aggódj, mi tegnap 40-50 percenként keltünk éjféltől négyig. (sőt, Szandra már 11-kor is kelt, de én akkor még amúgy is ébren voltam, ezért azt nem számolom)

Nálunk tegnap volt a Mikulás és hétvégén fát díszítünk. Megkapják az ajándékokat is, mert utánna következő héten valamikor elutazunk és csak januárban jövünk vissza. Tavaly is 2-án (amikor hazajöttünk),cseszegetett Dorina, hogy miért nincs fa? De akkor is már dec.12-én elutaztunk. Úgyhogy a pesti családdal megtartjuk inkább.

Ma, szerencsére férjem délelőttös, úgyhogy pont hazaér, mire oviba megyek és nem kell az esőben a kicsiket rángatnom. :D

Szandrám szorosan a nyomomban egész nap, mindenhol megtalál. :D
Azzal nincs gond ahogy kúszik, de ülni még mindig nem ül. Nagyon ritkán riszálja a fenekét, ahogy Linda is írta(?), pedig az bizony kellene a hátizmainak is és talán az ülés is sikeresebb lenne.
Rolcsi alatt már 5 hónaposan majd szét esett az ágy, úgy rázta egész nap a fenekét. DE a csajszijaim ilyen lusták.

Melus, gratula a fogacská/khoz, Szandrának még az sincs. :roll:

[img:aa410caced]http://img34.glitterfy.com/315/glitterfy-flpbk9080522327334.gif[/img:aa410caced]
[img:aa410caced]http://lbym.lilypie.com/Ev7Sp1.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb5m.lilypie.com/xRzrp2.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb3m.lilypie.com/Ypxcp2.png[/img:aa410caced]
kissani
 
 


Eszter!

saját tapasztalat: mi 4 hósan elkezdtük, minden simán ment. már egy étkezést ki is váltottunk. aztán Dorka megmakacsolta magát, nem hajlandó se kanállal, se cumisüvegből enni. a doki szerint a foga miatt. de nemtudom. szerintem amíg van tejci,azt adj csak neki. a védőnőnk a tejpépet nem ajénlotta,merthogy üres kalória. így fogalmazott.

íme néhány oldal:

http://babataplalas.lapozz.hu/

http://www.babaszoba.hu/services/recipe ... e=1;page=4

http://www.kismamablog.hu/hozzataplalas ... eptek-hete

szép napot!
ma csak fél órát tudtunk sétálni, elkezdett esni az eső :x

Kép
.ivett
 
 


Sziasztok!

Melus felteszem neked a képeket bocsi elfelejtettem, mert a blogomra feltettem és ezzel le is tudtam a teendőket :oops:

Kép

Kép

Na ezeket kapják a nagyik, nagypapák és még mellé egy naptárt amin Blancika pózol minden hónapban :-))

Mi is túl vagyunk, az oltáson, nálunk sem volt sírás, vigyorgott a doktornénire csak miután megkapta a szurit, csodálkozott el egy pillanatra, hogy jajjjjj istenem ez fááááájt :-) De nem sírt nagyon, csak amit éppen kötelező. :-)) Még mindig nem értük el a születési súlyunk dupláját, 6600 grammok vagyunk. Nőni csak a cicink nőtt :oops: a fejünk és a magasságunk maradt a régi :-)

Hallom másoktól is, hogy egy újabb náthás időszak kezdődik, úgyhogy mindenki vigyázzon magára, akik pedig beteg jobbulást.

Eszter: sokféle véleményt hallottam a hozzátáplálásról én is kimásoltam sok érdekes cikket ezzel kapcsolatban, a blogomon megtalálod. Ha nem vagy biztos magadban, kérdezd meg a védőnődet ő mit javasol. Nekem ma is azt mondta a védőnőm, hogy majd úgyis meglátom/megérzem mikor lesz éhesebb és mikor kell tényleg valami mást is adni, ez a 4-6. hónapos kor egyébként is csak egy irányelv, minden baba más. (még a tápszergyártók, bébiétel gyártók honlapján is az van, hogy az anyatejes táplálás - ha van - akkor 6 hónapos korig ajánlott.) Megkóstoltadhatod Glóriát valamilyen gyümölcslével, gyümölcspéppel. Ha nem akarja elfogadni akkor még nem érett rá, szerintem ha vársz sem lesz nagy gond. Mikor Blanka 4 hónapos lett nagyon bevoltam sózva, hogy hozzátáplálás kezdődik, aztán most hogy csak 1 hónap választ el a féléves kortól inkább már kivárom és az új év- új varázsa lesz a kanalas "evés".
Tejpép, nem tudom ki adott már ilyet, nekem nagyon tetszik, mert nagyon sokféle ízben kapható és meglehet bolondítani mindféle gyümölccsel és főzelékkel is. A milupának vannak HA tejpépei (rízspép, vaníliás gabona) főzeléket is lehet velük sűríteni és gyümölcshöz is lehet adni. A hipp-nek pedig nagyon sok féle tejpépje, gabonapelyhe van, nekem sok barátnőm kiváltotta a tápszert ezzel, és ezt ad vacsira, mondjuk már nagyobbak a babák. Summa summárum, szerintem hasonlít a tápszerhez, de még is más. A kötelezően előírt 2-3xi tejalapú étkezéseket teljesen jól tudja pótolni ha már kevesebb a tejci.

Blanka télapókor lesz 5 hónapos :-) úgy repül az idő!

Timi

Kép
manati
 
 


Míg írtam jól beelőztetek :-)

Anikó hova utaztok, ilyen hosszú időre?

És elfelejtettem: Tündi, nagyon édesek a lányok!!!!!

Fogacskákról jutott eszembe, ma futószalagon adták az oltást a babáknak, és Blanka mellett ott volt egy 9 hónapos kisfiú. 6 foga volt, de a doktornő közölte, hogy kevés :shock: És fel is írta az irományai közé, hogy fogzásban visszamaradott. Hát én még csak néztem az anyukával és a férjemmel, hogy miről beszél a doktornő????? van olyan baba akinek ennyi idősen jön ki az első.
Tényleg le van ez valahol írva, hogy X hónapos korban hány fognak kell lennie?

Timi

Kép
manati
 
 


Sziasztok,

Lanyok nem nagyon van idom mindent lereagalni, mert nallunk negativ hullam van (remelem mostmar vege lesz), csak annyit, hogy en a gyumolcsok es zoldsegek suritesehez sinlac-ot hasznaltam. Szinten doki irja fel, annyival jobb talan a tejpepeknel, hogy gluten es tejmentes viszont nagyon taplalo.

Melus, ugy emlekszem Te hasznaltal Grippe Water-t, nektek bevalt?Nekunk konkretan "szekrekedesunk" (2-3 napont szekel es utolso napokban mar zavarja) van es arra javasoltak.

Kriszti

Kép
Kép
angelke
 
 


Sziasztok!

Mi ma voltunk a doktor néninél, nagyon elégedett volt Botival :oops:

Timi, köszi a képeket, nagyon cukik lettek a nyomatok, azt hiszem én is fogok csinálni :D meg hoztad a kedvet hozzá! Ez hülyeség, hogy fogzásban visszamaradott, az unokahúgom 9 hónapos volt, mikor az első fog kijött!!!

Eszter, nekem pont múlt héten mondta a védőnőm, hogy Botinak ráérek majd januárban kanalazgatni, mert amíg van tejcsi addig az a legjobb. Ahogy Tamara is írta, ez folyamat, először nem is cél kiváltani az étkezést, csak tényleg kóstoltatni, Nekem azt mondta szopi előtt próbálkozzak, mert éhesen kíváncsiabbak a babák :shock:

Tündi, nagyon cukik a csajok :D

Anikó, jó utat nektek előre is!És kitartást az éjszakákhoz!!!

Kriszti, nekünk meg pont hogy erős hasmenése volt Botinak és nagyon tekerte a pocakját, így 1 hét után abbahagytuk. AZ Infacolt 2 nap után, az se volt jó!

Jó éjt mindenkinek!

Melus

Kép
melus79
 
 


Timi, ehhez a 6 tallérhoz elég volt a fél kg liszt-negyed kg só gyurma?

Melus

Kép
melus79
 
 


Ezen a fog dolgon én is jót nevettem. Lalinak is kilenc hónaposan még csak két foga volt.
Azért ezek a doktornők tudnak jókat mondani. Emlékszel
Melus amikor együtt voltunk a doktornőnél a jó múltkor és ott mondta a doktornő az egyik anyukának, hogy higítsa a tejét, mert
nagyon hízik a gyerek. No, még ekkora hülyeséget sem hallottam. :)
Lali kb. két hónaposan volt hét kiló. Most meg úgy néz ki mint a kis etióp gyerekek. Vékony, viszont a hasa nagy, mert nem kakil. :)

Anikó hová mentek, hogy ilyen sokáig nem lesztek?

Hajni

Kép
Kép
Kép
ajni
 
 


Sziasztok!
Köszönöm a sok hozzátáplálós tippet: elkezdek felkészülni: van rá 1,5 - 2 hónapom :-).

Anikó: most már engem is esz a kiváncsiság, hová mentek ilyen hosszú időre, hogy még a karácsony is előbb van nálatok! Csak nem Ausztráliába :-)? A nővérem gyerekei: 14,9,8,6 évesek...

Kriszti - mi is használtuk a gripe watert, de Glória annyira pukizott tőle éjjel, hogy nem tudott aludni...Aztán abbahagytuk. Pedig valamit megint kell csinálni nálunk is, mert Glória (nagyon durva): 2 hétig nem kakilt. Mondjuk csak az utolsó 2 napban szenvedett tőle, de akkor is durva. Vagy nagyon jól feldolgozza a tejecskét, vagy nem tudom. Jövő héten megyünk orvoshoz, majd megkérdezem. Én ezeknek a hőmérős módszereknek nem vagyok híve. A gyógytornász jól megdolgozta Glória pocakját, de semmi...Ő javasolta, hogy szopi után adja neki egy-két kanál köményteát...

Ma végre hazajön a férjem!!! Ma egy órát anyósom fog vigyázni Glóriára, mert muszáj elmennem, elég rendesen be vagyok tojva, mert eddig csak Tomi vigyázott rá. Mondjuk ismeri az anyósomat, mert sokat járunk át, de így még nem voltunk soha, hogy ne lettem volna én vagy Tomi ott. Először arra gondoltam, hogy lefektetem és addig is alszik, na de ha felkel és nem tudja hova tűntem akkor lehet anyósom meg se tudja vígasztalni. Így inkább altatom, megetetem előtte és akkor 1 órát csak el tudnak játszani anyóssal. Utána meg már Tomi is hazaér. Nyugtassatok meg, hogy nem lesz semmi baj! Férjem szerint: ezt is el kell kezdeni valamikor...

Kép
chesther
 
 


Sziasztok!

Eszter: Megnyugtatlak nem lesz semmi baj!!! :lol: Blankát már hagytuk ott úgy is anyósoméknál, hogy aludt, és úgy is, hogy nyomtam egy nagy cuppantóst a képére és szaladtam el, mert dolgom volt.
Az utóbbi rosszabb :roll:

Volt olyan is, hogy átmentünk egy kicsit a barátokhoz este dumcsizni, és én aggódó anya hívtam az anyósom, hogy miújság? Alszik-e még ... stb. És mondta, hogy éppen felkelt most fogja megetetni, de hallottam, telefonon keresztül, hogy nagyon sír (mert éhes volt) hát én is elkezdtem bőgni aztán mentünk is haza! De muszáj néha kimozdulni gyerek nélkül, meg vannak olyan helyek ahová nem is tudom magammal vinni vagy nem akarom. Pl. a karácsonyi őrültekházába nem fogjuk magunkkal vinni, mert elég lesz nekünk végig csinálni a tömegben a vásárlást, nem hiányzik ez egy 5 hónaposnak. Persze az sem normális, ha állandóan lepasszolja az ember a gyerekét. De semmi rossz nincs benne, ha az anyukák, apukák egy kis szabadságra vágynak!

Melus! Igen pont elég volt ez a só-lisztgyurma mennyiség 6 golyóhoz. :-) Nekünk már kőkemény, egy jó pár napra otthagytam a radiátoron. :-)

Fogzás: szerintem is hülyeség amit a doktornő mondott, hogy 9 hónaposan 6 fog kevés. Nem is értettük, ott susmogtunk, hogy ez nem normális :roll: Ja és én már azt hittem, hogy Blanka ínye duzzadt, de szerinte még nem, és azt mondta, hogy előfordulhat, hogy egyszerre fog több jönni. Na mindegy, attól még a gyerek egyfolytában rág, ökle ezerrel a szájában, nyála nagyon folyik. Széklete is savanykás szagú, zöldes ... szerintem ez mind a fogzással van összefüggésben. És nem etetem túl, mert már rendszeresen 4-5 óránként eszik!

Hozzátáplálás: tegnap vettem sütőtököt, ma fogom megfőzni és ilyen Aventes poharakban lefagyasztom, és amikor kell előveszem főzök hozzá krumplit, vagy reszelek bele almát ... stb.
Nekem van itthon tejpépem őszibarack-sárgabarack probiotikus HIPP. Ez is gluténmentes. Igaz ezt kaptam egy babanapon, de szerintem majd megfogjuk kóstolni. :-) meglátjuk ízlik-e Blankának.

Egyébként felvagyok már készülve a hozzátáplálásra, csak még kivárjuk az időnket :-) Vettem már teácskát is neki, mert állítólag ha mást is eszik, nem csak szopik, itatni is kell! Ez is Hippes Málna-Csipkebogyó ízü instant, aztán van már kiskanalunk, meg kistányérunk ... :lol:
Még vennem kell üveg almareszelőt, és szeretnék egy varázsitatót is, mert állítólag jobb mintha cumisüvegből inna.

Ja és a lényeg, tegnap előtt megfordult Blanka teljesen egyedül, segítség nélkül. Végre rájött, hogy kell kihúzni a kezét magaalól :-)

Timi

Kép
manati
 
 


Ja, igen tudtam, hogy valamit elfelejtettem.

Kriszti, próbáltad már az Espumisant? Én ezt adtam hosszabb ideig Blankának. Olcsóbb mint az Infacol. Annyi, hogy kanállal kell neki beadni. De Blanka kifejezetten imádta, és utána jó nagyokat, büfögött és pukizott. Bár nekünk nem volt székrekedésünk, de az édesköményes cuccok mindig jó hatással vannak az emésztésre. Mondjuk nekünk anno ajánlották a Mecsek Baby teát, de Blanka nem akarta meginni, ránk is maradt egy teljes doboz.

Timi

Kép
manati
 
 


Hát kakilással mi is így állunk. Azt hittem, hogy csak mi szenvedünk ilyesmibe. Nem tudom, hogy már mit is adjak neki.

Most épp alszanak. Utána megyünk Mikulás partira a férjem munkahelyére. :)

Hát én azoknak a csapatába tartozom még második gyerek után is
akik nagyon nehezen hagyják a gyereket a nagymamákra. Főleg az anyósra. Igy nem is hagyom. :)
Anyum meg sajna messzi van.

Hajni

Kép
Kép
Kép
ajni
 
 


Sziasztok!
Eszter, nyugi, tényleg muszály néha kimozdulni és valamikor el kell kezdeni. Sajnos én is úgy vagyok, mint Hajni, hogy halálfélelmem van, ha anyósom vigyáz rá, de azért a harmadik gyerekbe már csak belejön. Anyum nekem is messze van, Fegyverneken(Szolnok megye), oda fogunk utazni. De jan. második hetében az ovi miatt visszajövünk, csak a gyerekek miatt inkább előbb tartjuk az ajándékozást, mint utóbb. Más olyankor már fát bont, mégse akkor jöjjön már a Jézuska. Vidéken viszont minden a klasszikus menetben zajlik majd.

Szandra nagyon taknyos lett. :cry: Alig bír enni. Azért már nem akarok fejni, hogy pohárból itassam, pedig az könnyebb neki, mint a szopizás. Hippes tejpépet már két hete mi vacsizzuk, szereti is.

Már alig várom, hogy jöjjön az új doki a Bodrogi dr helyére, nem maradok a Salamonnál egy percet sem.
Hajni, jó Miki bulit! :D

Képzeljétek, egy másik fórumon láttam a Venczókéné Nikit, de másik névvel, csak a vonalzói ismerősek voltak. Meg akartam nézni a mi fórumunkban pontosan, de nálunk már vonalzó nélkül, névtelenül jelenik meg. :roll: Ezek szerint nem azért nem jött hozzánk, mert nem volt ideje a gyerekek mellett. :?
De már mindegy, csak sajnálom, hogy olyan sokan elmentek.

[img:aa410caced]http://img34.glitterfy.com/315/glitterfy-flpbk9080522327334.gif[/img:aa410caced]
[img:aa410caced]http://lbym.lilypie.com/Ev7Sp1.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb5m.lilypie.com/xRzrp2.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb3m.lilypie.com/Ypxcp2.png[/img:aa410caced]
kissani
 
 


Jajj, szegénynek elírtam a nevét. Venczkóné Niki

[img:aa410caced]http://img34.glitterfy.com/315/glitterfy-flpbk9080522327334.gif[/img:aa410caced]
[img:aa410caced]http://lbym.lilypie.com/Ev7Sp1.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb5m.lilypie.com/xRzrp2.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb3m.lilypie.com/Ypxcp2.png[/img:aa410caced]
kissani
 
 


Sziasztok!

Anikó:nem azért regisztráltam más néven, hoyg ne vegyétek lszremhanem valamiért nem engedett belépni a rendszer,ezért.

A másik fórumba is csak pár napja írogatok.Te is írtál régebben oda ugye?

Lehet, hogy megpróbálom újra felvenni a fonalat, ha nem bánjátok.

Gyerekek nagyon szépek,aranyosak mindnekinél!

Ez a só-liszt gyurma lenyomat nagyon jó ötlet,és megvalósítva is nagyon jól néz ki.


Niki

Kép
Kép
Kép
mosoly
 
 


Sziasztok!

Niki, én nagyon örülök Neked, mert érdekel, hogy mi újság. A picikéink is majdnem egyidősek és pont azért néztem vissza a márciusi topikba, mert érdekelt, hogy az egyidős babák, mit esznek már, mennyit mozognak, hány foguk van stb.
Én ott még nyáron maradtam le, mert két hónap elutazás után már képtelen voltam felzárkózni. Ők szülés előtt még napi két- három oldalt írtak egy nap és közel 50 baba volt a táblázatukban. Már akkor is nehéz volt követni. Viszont jó volt a szülős hónap. :D
Akkor írj légyszi magatokról! :D

[img:aa410caced]http://img34.glitterfy.com/315/glitterfy-flpbk9080522327334.gif[/img:aa410caced]
[img:aa410caced]http://lbym.lilypie.com/Ev7Sp1.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb5m.lilypie.com/xRzrp2.png[/img:aa410caced][img:aa410caced]http://lb3m.lilypie.com/Ypxcp2.png[/img:aa410caced]
kissani
 
 


Na látod Anikó, így kell visszacsábítani a régi fórumozókat :-)

Gyere Niki, és vedd fel a fonalat :-) De hogy bánjuk :-))

Szerintem mindenkinek feltűnt, hogy mostanában kevesebben írunk és ritkábban is jövünk. Sokan tényleg "eltűntek". Én is napi 1x tudok már benézni, hétvégén egyáltalán nem, mert akkor a család az első. Hétközben ha Blanka nagyon nyűgi, vagy programunk van akkor pedig azért nem érek rá. Most közeleg a karácsony és mindenki erre készül ezerrel. Az ünnepek alatt tuti, hogy nem fogok jönni, úgyhogy előre szólok, nem eltűnök csak a családdal, gyerekemmel leszek :)

Szerintem majd jövőre újra jobban ráérünk minden ügyes bajos apróságot megbeszélni :-) Pl. nálunk januártól kezdődik a hozzátáplálás, úgyhogy nagyon jó lenne majd megbeszélni, ki mit ad a picinek, mennyit, mikor, hogyan ... stb.

Na mentem, mert még van egy kis dolom, míg Blanka alszik.

Ja, igen a blogom új helyre költözött, beszúrom :-) aki kiváncsi az megnézheti, hétvégén voltunk télapó buliban vannak fent képek:

http://mayerblanka.blogspot.com/

Timi

Kép
manati
 
 


Sziasztok!

Csatlakozom Timihez: karácsony és gyerek :oops: én se nagyon érek már rá, de az újévben majd szerintem igen. Mi is akkor már eszünk, biztos lesznek megbeszélnivaló dolgaink!

7végén mi voltunk Botival babaúszáson, nagyon élvezte, végig sikongatott öröméban a vízben. Most 7végén is még elmegyünk!
Minden szabad időmben már karácsonyi ajikat csinálunk, gondolom Ti is!

Jó készülődést, szép napot nektek!

Melus

Kép
melus79
 
 


sziasztok,

jaja, karácsonyi készülődés, sk ajándékokkal, remélem készen leszek velük. :) És annyi mindnet szeretnék még, de sajnos szelektálnom kell, mert az idő véges és két gyerek mellett nagyon kevés, így kérdés mi fér bele a megvalósításba.
Timi, megnéztem az új oldaladat, nagyon édes volt a kis Mikulásotok.
Én se szeretem az nlc-set, én is gondolkozom már rajta, hogy máshol csinálni egyet, csak ami ott már meg vannem szeretném veszendőbe hagyni. Azt meg tudnád írni, hogy a régi más blogos bejegyzésket hogy importáltátok be ide, hogy dátum , fotócsatolások és minden egyéb megmaradt?
köszi

Kép
Kép
prünty
 
 


sziasztok!

szerintem szinte mindannyian egy cipőben járunk. idő szempontjából. irigyellek Timi, hogy van időd, energiád ilyen szépen vezetni a blogodat. kitartást kívánok, csak így tovább.
dorka elkezdett a csípőjével ismerkedni. próbálja kinyomni magát mikor hanyatt van. sajna nekem sincs sok időm.
én is nagyon várom a karácsonyt, márcsak azért is,mert végre kis családunk együtt lesz, és nem kell sehova rohanni. el is terveztem, hogy reggeli után még bulizunk az ágyba Dorkával :lol:

Kép
.ivett
 
 


Sziasztok!
En is ritkan jarok erre fele, pedig en nem vagyok elhavazva karacsony miatt. Ajandekok megvannak, be is csomagoltam oket, jovo heten mar csak sutes es takaritas.
En nem szeretek nagy felhajtast csinalni karacsonybol, mert akkor elveszt az ertelmet.
Mindent egyszeruen, amit tudok sajat kezuleg( foleg mivel mar elelmiszer boltba sem merek menni ugy elkap a rosszullet a sok ember lattan :twisted: utalom hogy a nagy atlagnak errol szol a karacsony hogy mindent meg kell venni), nem belefaradva, idegeskedve....
A lakast szep unnepi diszbe oltoztettem, majd fat kell meg valahonnan szereznunk( nem vagyunk jok a temaban ez lesz az elso itthon toltott karacsonyunk :oops: )

Anna jol van, evesi gondok megoldottak, sot kanallal is egyre ugyesebb, foleg ha szilvarol van szo:)
Mi anyosektol kertunk Annanak uszo berletet ( 4 alkalom) karacsonyra, mert most mar igen szereti a vizet es szerintem elvezne.
O mar igen aktiv mar a foldon nem hagyhatom ugy hogy kimegyek a szobabol mert barhova eljut tolatassal meg forgasokkal. A jarokajaban gyonyoruen eljatszik, szoval egy szavam sem lehet. Fogat mar erezheti mert tobbszor megriad ejjel, de valtozatlanaul ejjel alszik nappal alig.

Ebben hasonlit Blankara! BAr szerintem amug yis hasonlitanak karakterben, igaz Blanka mintha kicsit nyugodtabb kislany lenne.

Hu Boti milyen nagyfiu lehet mar! Melinda te miket keszitesz so lszt gyurman kivul?Itthon fogtok karacsonyozni? 3masban vagy szulokhoz mentek?


Timi: hozzatapirol nyugodtan kerdezhetsz majd! Addigra tan mar nalun is igazabol fog mukodni, mert most meg csak teljeseggel kostolas szintjen megy. Vagyis ha 3 kanal utan feszeng nem idegesitemmagam, abba hagyom es kap tapot. Na ha igazi kanalas eves lesz ilyen mar nem lesz! Meg fozit o meg nem evett. Meg igazabol az alman kivul most ez a barack az elso ami bejon neki, minden mas csak higitva cumibol. De rajottem ez az egesz a kiserletezesrol szol. Hiaba errol is a szabaly az elmelet, minden gyerek mas, hogy mikor mit fogad el!jo alapszabalyokat be kell tartani, mit ne egyen, mikor hagyjunk el etkezest, stb... de az hogy reggel vagy este, banan vagy alma, ulve vag yfekve......ez agyen fuggo.


Mindenkinek jo keszulodest!Es azert pihenest is, faradtan nem tul nagy orom egyutt unnepelni a szeretet unnepet!
aaa3
 
 



Sziasztok!

Jaj, istenem, Vera ... mitől lilult be Iza? És mi volt a kórházban? Mit mondtak mi volt a baja? Egyébként tündéri gyerek, nagyon szép kislány! Látom még kicsit fél a víztől. Ha könnyebbséget szeretnétek, nekünk 2. naptól egy fürdetőhálónk volt, finom puha textil anyag, Hepinetes, lehet a minimanóban, a kenguruban is kapni. Az első nap még sírt kézben, mert nem érezte magát biztonságban, de másnap a fürdetőhálóban már nem sírt, nagyon megszerette a vízet, sőt azóta már locsol-pocsol.

http://www.minimano.hu/termekeink/bizto ... _halo.html

Tamara! Szerintem úgy is fogok kérdezni, ha hozzátáplálással kapcsolatban, köszönöm előre is hogy segítesz majd nekünk. Ja, már megcsináltam a sütőtököt, és meg is kóstoltattam Blancival mikor elkészült a pép, hát tisztára bezsongott tőle, nagyon ízlett neki :-)) Úgyhogy már nagyon várom a januárt, hogy elkezdjük a hozzátáplálást.

Bloggal kapcsolatban, hát én inkább akkor írok amikor van miről. Most elég sok dolog történt, így volt. A semmiről nem szeretek írni, mert olyan mintha megerőszakolnám magam :lol: Egyébként én este szoktam vele foglalkozni, vagy akkor mikor Blancika alszik.

Linda: az átmásolás, egyszerű kopizgatás volt ... igaz macerás, időigényes, pár napig csináltam, mikor Blanka aludt. Egyenként kell másolni a bejegyzéseket. Ha bemásolsz egy cikket, alul lesz egy olyan lehetőség, hogy: bejegyzés beállítasi, ott tudsz dátumot változtatni. Most többet nem írok erről, mert akkor már nagyon off leszek :-) Priviben szívesen segítek, szerintem nagyon jó ez a Blogger. Nekünk is könnyebb lenne, mert ha írnál, azt látnánk rögtön, az irányítópultunkban megjelenik.

Na, megyek gyorsan iszok egy kávét, míg Blanka alszik :-) már csak 15 percem van ... hihetetlen a csaj órát lehetne hozzá állítani :lol:

Timi

Kép
manati
 
 


Sziasztok!

Tegnap itt volt Tesóm és csináltunk az sk ajándékokat, közösen. Így könnyebb volt, Boti mellett, hogy ketten voltunk. Holnap is ez lesz a programunk.

Tamara, nálunk még könyv vagy színházjegy az ajándék. Főként azért mertz ezt neten, itthonról el tudtam intézni, nem kellett a tömegbe mennem :D
Egyébként hármasban karácsonyozunk, itthon, másnap utazunk a Szülőkhöz!

További jó készülődést mindenkinek és szép napot!

Melus

Kép
melus79
 
 


Vera, nagyo édes Iza!!!!Jó babázást!

Én is csatolok Botiról új képeket! Kép Kép

Melus

Kép
melus79
 
 


Vera: Gyönyörű a kislányod!!!

Melus: Boti az napról napra szebb. És már ismerkedik a számítógéppel. ez igen. :)

Hajni

Kép
Kép
Kép
ajni
 
 


sziasztok. SOS
jar valaki Dr Habermeyerhez? meg van esetleg valakinek a magan rendelojenek a szama? nem az a mobil, amin be kell jelentkezni, hanem a rendes vonalas?
koszike.

KépKép
KépKép
mush589
 
 


sziasztok.

a kert telszam:3222598

kriszti

Kép
Kép
angelke
 
 


Melinda; Boti milyen nagyfiu mar! es igen erdeklodo!
Ti hova jartok usziba?
Nagyon jo ajandek otlet. En is sokmindenkinek jandekozok konyvet.
Az szerintem szep ajandek, es persze az altalad mondott indok miatt praktikus is:)

Timi: ha tudok szivesen valaszolok majd a kerdesekre!
Vendég
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?