Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Menta!

Úgy látszik, mire leírom és te válaszolsz már megint megváltozik a helyzet. 3 napja éjszaka 4 óránként ébred. A kérdésem az, hogy ez lehet-e attól, hogy ma megjött. ( A fenti névtelen Andi nem én vagyok.)
Szia!
Andianyu
 


Sziasztok,
régóta olvaslak benneteket, de mindig csak a kislányommal a vállamon, és úgy elég nehéz írni.
Dorka baba első baba, 5 hetes, 4 hete küzdök, hogy legyen elég tejcsije, és persze magamra ismertem az összes fent leírt aggodalmak, komplexusok, és önbizalomhiány terén. Volt már dokinéni, hogy tápszer, most napi 50-100 ml pótlást kap tejtesótól (nagy mázlival találtunk, örök hála nekik)
Kérdésem az lenne, hogy 4 hete folyamatosan iszom a Laktoherb teát, és pár napja erősödő hasmenésem van, Dorkának is egyre gyakrabban széklete. Ugyanennyi ideje szedem az Urtica Urens-t, napi 2*5-öt. Vajon okozhatja-e valamelyik a hasmenést? Kell-e és mennyi szünetet tartani?
És szerintetek mi okozhatja azt, hogy idáig szinte soha nem bukott, büfizni is csak ritkán, most pedig éjszaka arra ébredünk, hogy orrán-száján folyik a tej, persze fuldoklik, sírás, orrszívás, stb. alvásnak annyi. Persze az én hibám, hogy nem büfiztetem éjszaka, csak cici a szájába, és alvás tovább (kb. 1,5 óránként ébred)
Ágci, légyszi nekem is küldjél tejnövelő praktikákat, már írtam neked mailt.
Bocs, hogy ilyen hosszú voltam, előre is köszi a választ!

H.szilvi
szilvi.h
 


Hahó,

H.szilvi,
én nem vagyok hozzáértő, de a Laktoherbtől mi is szenvedtünk, nekem kimondottan zöld volt tőle. Kép A szopis teák csinálhatnak ilyet, mert a bélműködést serkentik, ha jól tudom. Mennyit iszol egy nap? Szopisteát, és mást? Mennyit tudsz pihenni? Nappal is 1.5 óránként szopiztok? Jól van cicin Dorka? Egy vagy két ciciből szopizik? Tudod váltogatni a cicit ide-oda? Mennyi ideig szopizik egy-egy alkalommal? És honnan látod, hogy nem elég a tejecske? Pisis-kakis pelus mennyi van, hogyan? Gyarapodás-növekedés (hossz, fejkörfogat is) hogy alakul?
Ennyi kérdés Kép jut most eszembe. Ha ezeket megírod, attól még én nem fogom tudni a megoldást,de az igazán hozzáértők itt a topikban többet fognak tudni rólatok, és könnyebben fognak tudni segíteni.
Én csak sok-sok drukkot meg türelmet tudok küldeni, de azt szívből...
Kép Kép Kép
Nyugi!!!!

Lányok,
nekem is van kérdésem. 22 hónap szünet után (amiben persze a várandósságom ideje is benne volt) most először megjött. Érezhetően kevesebb is a tejecske, de ez nem baj, Cicó már nagy, és amúgy sem tudtam mit csinálni a túltermeléssel, ugye mert nem tudtam fejni. Viszont: azóta Cicó nemhogy bojkottálná a dolgot, de gyakorlatilag másfél óránként hajtogatja, hogy cici, cici, és szopizni akarna folyton. Ezt éjjel is műveli, megint 3-4 alkalommal kelünk, pedig már olyan jó volt néha... Plusz most nem nagyon akar mást enni, alig valamit, nagyon keveset. Csak folyton cicizne. Ugyan egyszerre négy foga jön, mind őrlő, és rohangálnak a frontok is, de mégis gyanús, hogy pont aznap kezdte ezt, amikor megjött.
Szerintetek van összefüggés?
Üdv
Kriszi

Üdv
Kriszi (13 hónaposával a hátán)
kriszi
 
 

 
 

Ja,
H.szilvi,
a hasmenés nagyon-nagyon rosszat tesz a tejtermelésnek, szerintem azonnal abba kellene hagyni a Laktoherbet, sőt lehet, hogy nem is kellene folytatni, ezen igaziból nem sok múlik ám... Nekem már bőven azután lett sok tejem (sőt egy jó ideig túl sok), amikor már rég abbahagytam a szopisteát.

Kriszi
kriszi
 
 


Hát akkor leírom, amit Kriszi kért, már Ágcinak leírtam ugyanezt mailben.
. Dorka jan. 6-án született, 3500 g-mal és 57 cm-rel. Most 4170g (tegnap esti mérés.)
Nap közben, ha jó napja van, legkevesebb 6-szor eszik, minden eves kb. Egy óra. Éjszaka átlag 1,5-2 óránként ébred, kezdetben tovább bírja, majd csökken az idő. Tehát 24 órában min. 10.szer. Mindkét mellből szoptatom, kivéve, ha éjszaka elalszik az egyiken, és egyikünk sem ébred a következő szopiig. Pótlást igyekszem csak este adni, fürdés után, hogy jól induljon az éjszaka. Ilyenkor a szopi után még megeszik kb 60 ml-t, de az elalváshoz megint cicizik egy kicsit. Ha nyűgös éjszakánk van, reggel is adok neki, (40-50 ml) hogy mind a ketten tudjunk aludni egy kicsit tovább. Az Avent 1-es cumiját használom, próbáltam kanálból, pohárból de csak a tejet pocsoltuk el. Nem okoz gondot (lekopogtam), teljesen ugyanúgy kell szopni belőle, mint a ciciből, és sokkal nehezebb. Azért kezdtem pótolni, mert csökkent a súlya, ráadásul egy ördögi kör kezdődött: A mellben kevés tej volt, így csak 10 percre aludt el, majd újra kérte, megint kevés volt… És nem tudtam pihenni, enni, és úgy éreztem, egyre kevesebb lesz.
Napirendünk még nem nagyon van. 5:30 körül ébred úgy, hogy már nem akar visszaaludni szopi után. További szopik: 8-9, 11-12, 15-16, 18-19 fürdés 8 körül, utána megint szopi, pótlás. Ezután jól elalszik, 11-12 körül kezdődik az éjszakai műszak. Ilyenkor fel is tudok kelni mellőle, a napközbeni alvások alatt nem igazán.
Nem igazából hasfájós (megint lekopogtam), volt összesen 2 éjszaka, amikor szelek bántották, ez minden.
Pisis-kakis pelusok rendben vannak. Súlygyarapodása nagyon rapszódikus, volt, hogy 250 meg 170 g-ot hízott egy nap alatt, aztán napokig semmit. De legalább gyarapodik.
Kicsit OFF:
nem tudtok valami jó párásító készüléket? Mindig beszárad az orra Dorkának hajnalra, amitől nem tud rendesen levegőt venni, felébred. Van párologtató a radiátoron, de nem elég. Van hideg meg melegpárásító, mi a különbség? Esetleg van ilyen topic?
szilvi.h
 


H.Szilvi,

megint én, úgy tűnik, a derékhad még nem reagált...Csak gyorsan egy-két dolgot, amíg nem jön a szakértő segítség.
1. Tévhit, de nagyon nagy és nagyon sok bajt tud okozni, hogy a tej a mellben a szoptatások között gyűlik össze. Eleinte én pl. ezt gondoltam (a kórházban is ebben az értelemben beszéltek velem), de nem így van!!! A tej legnagyobb része a szoptatás közben, azalatt, annak hatására termelődik. A gyakori szopitól egyre több lesz - igaz, ha nem tudsz pihenni, attól meg kevesebb. Viszont a ritkább szopitól is kevesebb lesz. Tehát én amondó vagyok, hogy érdemes minél többször cicire tenni, ahányszor csak akarja. Mind a kettőre, és ha már mind a kettőn szopizott, úgy, hogy ő maga hagyta abba, akkor vissza lehet tenni megint az elsőre, aztán megint a másodikra, és így tovább, amíg jól nem lakik (pl. amíg már nem kéri). Mert - és ez nagyon fontos - a cici soha nem üres, valamennyit mindig talál benne, mert folyamatosan termelődik, és központilag szabályozott, azaz ha a balból szopizik Dorka, akkor azalatt is termelődik a jobban, mert a balt ingerli, és fordítva. És a szopizás alatt abban is folyamatosan termelődik, amiből éppen szopizik. Tiszta termelődés az egész. Kép

2. Gyakori szopizás. Lehet ez attól is, hogy Dorkának nagy a szopásigénye, azaz folyton szopómozgást végezne, folyton szopizna valamit, akkor is, amikor nem éhes. Cicó lányom annak idején csak úgy aludt, ha szopizott valamit (pl. a kisujjamat, ha a cici nem kellett neki). Ebben a korban ez teljesen normális, az egyórás szopik is, és az is normális (lenne) ha egész nap cicin akarna lenni. Ha ezt a leginkább a cicin elégítheti ki, az nagyon jót tesz a tejtermelésnek (ugye gyakori ingerlés). Ezért szokták első körben azt mondani, hogy a pótlás nem az igazi, csak végső esetben, mert azzal sem a cicit ingerli, és azzal is kevesebb tej termelődik (ezt most nem rátok mondom, mert egyrészt nem vagyok szakember, másrészt te tudod, hogy nálatok mire van szükség, nem én).

3. Pihenés. Ilyenkor az ember folyton fáradt amúgy is, amíg még pici a baba (én az utóbbi időben jutottam el odáig, hogy délután nem kellett lefeküdnöm aludni, kb. a lányom egyéves kora körül). Viszont ha gyakori szopi van, akkor tényleg érdemes vele maradni, vele szundítani akár szopi közben, nemcsak éjjel, de nappal is! Ahogy kivettem, ezt csinálod. Evés: ha egész napra beköltözöl vele a nagyágyba jópár napig, és minden nyikkra kap cicit (ez egy jól bevált trükk a tejmennyiség növeléséhez), akkor érdemes még reggel (amikor még talán a párod is otthon van) odakészíteni magadnak egy csomó szendvicset, jó sok innivalót, olvasnivalót, mindent, ami kellhet, hogy jóformán csak wc-re kelljen kimenned, egyébként egész nap pihenhessetek meg szopizhassatok. Nekünk ez nagyon bevált.

4. Gyarapodás. Nemmondod, NAPI 17-25 deka???? Nem írtad el? És mennyi a heti átlag? Ezt azért kérdezem, mert ebben a korban nem igazán informatív a napi gyarapodás, egészséges, időre született babánál a heti mérés eredménye (mindig azonos körülmények között, nagyjából azonos időben, uazon mérlegen) a mérvadó. És még akkor is bekavarhat a kaki előtt-kaki után állapot. A súlya mikor csökkent és mennyit? Mennyit esett a súlya a kórházban? Mikorra érte el a születési súlyát? Ebben a korban (ha jól emlékszem) a csak anyatejes babánál a heti átlag gyarapodás alsó értéke 115 g!

5. Éjszaka-este. Az esti tej mennyiségre mindig kevesebb, de ugyanakkor ez a tej laktatóbb, táplálóbb, mint a reggeli, amikor mennyiségre több. Ja és a gyakori szopinál nem feszül úgy a cici, mint a ritkábbnál (ezért az lehet az érzés, hogy kevesebb a tej), mert nem gyűlik a hígabb, szomjoltó első tej (a szopik közti időben jobbára ez termelődik), hanem folyamatosan termelődik a sűrűbb, táplálóbb hátsó tej, ami laktatóbb és hizlalóbb Kép

6. Párásító: nekünk a sima vizes törölköző jött be leginkább (HÁROMféle párologtatónk volt egyébként, mire erre rájöttünk. Akkor leszedtük dühödten az összeset, maradt a törölköző. Nem is volt több szöszögés). A párologtató szerkentyűkhöz egyébként nem értek.

Na jó sok duma, remélem, segítettem is vele valamit. Nekem egyébként az a benyomásom, hogy te mindent jól csinálsz, és Dorkával sincs semmi baj, csak az ember friss kismamaként hajlamos túlaggódni a dolgokat.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Szilvi!

1. Elfelejtettem annak idején az emailban írni, hogy nekem gyanús, hogy kicsit túl sokszor méred Dorkát. Ebbe a hibába én is beleestem annak idején, pedig nekem is mondták, hogy ne. Csak annyit értem el vele, hogy mindig rámjött a frász, hogy miért csak 30-at szopott, miért negatív mennyiséget szopott, stb. Sőt, később már a mérlegretétel előtt rajtam volt a frász, hogy most mi lesz. És az állandó stressz, ugye nem tesz jót a tejtermelésnek. Szerintem is bőven elég a heti 1 mérés, ahogy Kriszi mondja. Az pedig teljesen jó eredményt adott, ha jól sejtem. Én a helyedben megpróbálkoznék a pótlás elhagyásával is, mivel megint egyetértek Kriszivel, hogy üres cici nincs. Abban a kezdeti időszakban, amit írtam neked, hogy nem volt rendesen tejem, 50-100ml/nap mennyiséget még az üres cicikből is ki tudtam fejni, bár nem volt valami pihentető, lehet, hogy nem is kellett volna csinálni.
2. Nem lehet, hogy azért jön ki belőle a tej éjszaka, mert estére megpróbálod kicsit jobban beetetni? (Nálunk a bukás legfőbb oka a túlevés.)
Emellett én úgy vettem észre, hogy nincs túl sok összefüggés az átaludt időszak hosza és a megelőző szopizás mennyisége között, de te tudod, lehet, hogy nálatok másképp van.
3. Szerintem is mindent nagyon jól csinálsz, és tejed is van elég, és egyre több lesz!!! Lányok, bíztassátok ti is Szilvit!

Bóbita
bobita
 
 


Kedves Kriszi,
köszönöm a tanácsokat, nagyon jól esett a biztatás is. Képzeld, mióta abbahagytam a teát, meg most már a homeopátiát is, nem kellett pótolnom tejcsit!!!! (lekopogom) Sőt, ma volt olyan, hogy rátettem a második cicire, de annyira jól lakott az elsőn, hogy csak úgy ímmel- ámmal eszegetett, majd megint elengedte. Szépeket aludt, kezdünk beállni 3 órákra, és sokkal mélyebben alszik, már ki tudok surranni mellőle, pedig 4 hete az ágyhoz voltam láncolva! Isteni érzés, hogy el tudom látni egyes egyedül, se tápi, se idegen tej! Most várok még jövő hétig, amikor 6 hetes lesz, és állítólag ilyenkor megugrik az étvágy, és ha azt is átvészeltük, lehet, hogy visszamondom a tejcsit. Addig meg szorgosan fagyasztok.
A 17-25 deka/nap nem elírás, mi is hatszor körbejártuk a mérleget, megnéztük, nincs-e valami kiakadva, stb, de következő nap a doki néni is annyit mért. És kakilt is aznap, tehát nem értem én sem.
Szóval remélem, most már minden rendben lesz.
OFF:Ja, és képzeld, mióta olvasom ezt a topikot, és mindig emlegeted Cicó lányodat, én is elkezdtem így hívni, előtte csak szimplán cica volt, de valahogy bennem maradt. Szóval most névrokonok!

H.SZilvi
szilvi. h
 


Menta, köszi, megnyugodtamKép Én is inkább csak az alapbőrszínre gyanakszom. Elolvastam a cikket itt a neten, mert az újságot nem szoktam megvenni.
Andi, az ujjbegynek és a fülcimpának milyennek kell lenni? vagy milyennek nem? Várom a Napot isKép

Szilvi, mi egy Boneco márkájú hidegpárásítót vettünk, mert nagyon száraz a levegő a lakásban. Elég drága, de nagyon jó párát csinál a szobában. Küldj egy mailt a profilomban lévő címre, ha bővebben érdekel. Amíg ezt nem ismertük addig sokszor náthás-köhögős időszakban hidegvizes (jól kicsavart) lepedővel borítottam le a rácsos kiságyat. Krupposoknál alkalmazzák kórházakban.
Évica
Évica
 
 


Nekunk is Boneco van, szerintem nagyon jo, de tenyleg draga, asszem 2 eve 30-35 ezer volt.

gabomamo
gabomamo
 
 


H. Szilvi,
ugye-ugye-ugye!!! Kép Kép Kép Hát, hathetesen tényleg van egy igényugrás, de egy növekedési ugrás is van, tehát vsz. Dorka ki fogja követelni magának a több tejcsit - lehet, hogy akkor is vissza kell költöznöd mellé az ágyra, de ez ebben a ronda időben nem is olyan rossz Kép (Hajaj, én is csinálnám, de nekünk már nem megy...Cicó már az ajtónál ácsorog, rázza a babarácsot, és hajtogatja, hogy ki, ki...) Tényleg fölösleges gyakran mérni, én csak tudom, féléves koráig totál mérlegfüggő voltam, és hótt stresszes folyamatosan. Aztán Apa a sarkára állt, és zordan visszavitte a mérleget. Utána egy ideig azt figyeltem, mennyire lötyög a hasa Kép Javíthatatlan vagyok Kép Kép Kép
És ha Dorka naponta 17-25 dekát tud hízni, akkor valszeg előre meghízza a heti átlagot Kép Onnantól kezdve meg kit érdekel, hogy utána napokig nem?? Fontos ez? Az a lényeg, hogy folyamatosan hízik, minden héten valamennyit, hogy azon belül milyen eloszlásban, na bumm. Képzeld el, később csak havonta lesz mérhető a gyarapodás, akkor mit csinálsz? Kép
CicóDorka, hehe Kép Cicó akkoriban még Cicafejű volt, aztán Cicóka, de most már nagylány Kép Az igazi neve egyébként Katinka Júlia, és a Cicó igaziból most már leginkább a babanetes nickje Kép

Na várom a további jó híreket Kép

Üdv
Kriszi és Cicó, aki éppen a Kismamát "olvassa"
kriszi
 
 


Sziasztok!
Jó régen nem jártam erre, mi már nagyok vagyunk, de még mindig szopizunk - hála ennek a topicnak.
Évicának szeretném írni, hogy nem jelent semmit a sápadtság... Most várom a második babát, és két orvos esküdött meg arra, hogy tuti vashiányos vagyok (Hófehérke hozzám képest...), de a teljes körű vérvizsgálat alapján nincs vashiányom, még vérszegény sem vagyok. Jó-jó, én már nagy vagyok :-). Mindenesetre az anyatejben elég vas van, és az maximálisan hasznosul. Mit csináltak volna a babák mondjuk 300 éve?!

Jó szopit mindenkinek!

Anita
anita9
 
 


Anita, köszi Neked is. Igen valójában engem is rendszeresen el akarnak küldeni vérvételre, de hát az alapszínem nekem is Hófehérkét közelíti. Na, de legalább vmiben rám is hasonlít a kicsilányKép
Évica
Évica
 
 


Bóbita,
tegnap még nem láttam a válaszodat. De képzeld, már 2 este nem mértem! Különben a mérleg nem hozta rám a frászt, inkább lelkesített az utóbbi időben, hogy gyarapszik. Persze ez egy jó időszak volt, egy rosszabban biztos nem lenne jó dolog.
Kriszi,
kinek a hasát figyelted? Cicóét vagy a férjedét? :-)
Utánanézek a Boneco márkának, köszi köszi.
Ciao

H.Szilvi
szilvi. h
 


SOS! Kicsit off a kérdés, de hátha tudtok segíteni.
Kedden a zuram felvisz Pestre az ikeába, aztán jól ott is hagy bennünket a héthetes leányzóval. Szerintetek hogy lehet kényelmesen majd fél napot ott eltölteni? Van hordozókendőm, babahordozó (autósülés), tudok kölcsönkérni kicsire csukható babakocsit (a miénk nagy batár). Ja, és csak valamelyik metróig visz el, onnan tömegközlekednünk is kell. Az Ikeában milyenek a szoptatási, tisztábatevési lehetőségek? Attól félek, hogy a kendőben nem bírom el fél napig.
Köszi a válaszokat.

HSzilvi!
Örülök, hogy idetaláltál, és a tejed is ilyen szépen rendbejött.

Ildikó
b_ildikó
 
 


Sziasztok,
Ildikó,
ne aggódj az ikeában van külön szoptatós szoba, kényelmes, pelenkázóval, nagyon jól meg van csinálva. Ha még nem nagyon voltatok a kendőben együtt, akkor azért érdemes vmi mást is vinni, szerintem az autósülés is megfelel a célnak, beletszed a bevásárlókocsiba és kész. persze a kendő mindenképp legyen nálad, mert az nagyon jó dolog. Serintem nagyon jól fogjátok érezni magatokat, és hamar eltelik majd az idő.Kép

Szilvi,
elnézést, hogy nem válaszoltam, látom azóta megoldónin látszik a helyzet, nagyon ügyes vagy. Sajnos a héten iszonyú sok munkám volt, a leveleket olvastam ugyan, de nem volt egyszerűen időm válaszolni.

Kriszi,
nem akarsz szoptatási tanácsadó lenni? Elkelne abban a rágióban is a segítség.
Egyébként Gábor is ilyen volt, megérezte, hogy jönnek a piros napok, annál jobban ráhajtott a szopira. Gondolta, ha már kevesebb, akkor legyen többx.Kép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Hahó,
OFF
ajaj, Ágci, én mindent akarok - most tanulom mérsékelni, hogy ne akarjak mindig egyszerre mindent, mert a végén semmiből nem lesz semmi. Most éppen azt próbálom megszervezni, mivel fogok pénzt keresni, ha a mostani melóhelyemről kihajítanak, mert nem sietek vissza dolgozni - ha ez lecsengett, akkor majd mclátjuk, mire lesz időm-energiám- és nem utolsósorban tehetségem, érzékem stb.

H.Szilvi,
Cicó hasát, persze. Kisapán nincs egy deka fölösleg, kockás hasa van, meg minden szálkás izomzat, ami csak elképzelhető. És persze nagyon büszke is magára Kép

Ildikó,
pont ezt akartam én is írni, mint Ágci, csak még annyit tennék hozzá, hogy az étterem is nagyon bababarát, és amennyire emlékszem, minden mosdóban van pelenkázó is. A szopis szoba egyébként ott Baba-mama szoba néven fut, és a bejárathoz-kijárathoz közel van. Tényleg nagyon kellemes, és ha nincs tömeg, szerintem egy kicsit hosszabban is lehet ott pihenni, ha nagyon elfáradnál (ha jól emlékszem, még összecsukható ágy is volt benne). Ja, a közlekedés szerintem a legkényelmesebb kendővel, bár én még nem próbálkoztam Bp-n tömegközlekedni babával, de ez tűnik a legsimábbnak. Bár így sem egyszerű, ha belegondolok: baba kendőben, autósülés (ami azért nem árt), meg a motyótok (ez utóbbit én hátizsákban vinném, akkor több szabad kezed marad)...
Kellemes kiruccanást!

Üdv mindenkinek,
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi,
bocs a többiektől, kicsit off leszek:
írnál a foglalkozásodról nekem privit. Nagyon érdekesen hagzik.Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Újra erre járok, hátha tud valaki segíteni. Kép
Dani lassan négy hónapos, szerencsére még mindig megy a szopi, bár sok nehézsgünk volt. Sokszor volt kevés a tej. Legutóbb (kb. 4 hete) már mindent próbáltam (hadd ne soroljam el, de tényleg mindent úgy csináltam, ahogy "kell"), végül fölhívtam egy szoptatási tanácsadót. Mivel Dani az egész éjszakát végigalussza kicsi kora óta (általában fél 10-től 6-ig - fél 7-ig alszik), azt javasolta, hogy keljek föl éjszaka fejni, hogy ürüljön a mell. El is kezdtem a fejést, de közben Dani megbetegedett, és két hétig fölkelt éjszakánként (hogy a betegség miatt vagy másért, végülis nem tudom), amikor természetesen mindig megszoptattam. Pár napja leszokott erről, és újra alszik. A tejmennyiség most jó, szeretném, ha így is maradna. Kérdésem: ezentúl keljek föl minden éjszaka fejni egészen addig, amíg kizárólagosan szoptatom??? (Nem volna egy leányálom...) Szükség van-e erre (ha igen, természetesen megteszem), vagy a szervezetem tudni fogja, mennyi tejre van szükség, és termel annyit, még akkor is, ha kb. 9 óra telik el két szopi között? Nagyon nem szeretném, ha csökkenne a mennyiség.
Szóval, mit tegyek? Fejjek éjjel vagy ne?
Nagyon köszönöm a választ:

Pindur
pindur
 
 


Pindur!
Én megkockáztatnám az éjszakai nem fejést, ha nem ébresztenek fel a túltelt cicik. Esetleg, ha te késsőbb fekszel le, mint Dani, lefekvés előttre iktathatsz be egy fejést. Szerintem ezt is csak akkor, ha megint kevésnek érzed a tejet.
További jó szopit!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok, megint én, múltkor elfelejtettem megkérdezni, hogy a lefagyasztott tejcsit hogyan kell felengedni? Olyasmit olvastam, hogy 60 fokon kell sterilizálni (pasztörizálni?). De ez gyakorlatilag úgy néz ki, hogy beledugok egy hőmérőt, és addig melegítem, amíg 60fokos nem lesz? Vagy? Mindezt Dorkának gondoltam, ha visszamondom a tejtesót, előfordulhat, hogy el kell mennem itthonról, és ilyenkor elővehetnék egy kis tejcsit a fagyasztóból.
Ja, és képzeljétek, mégsem tudtam megállni tegnap meg ma a mérleget, és már megint 110 grammot hízott egy nap! Pótlás nélkül és sok kakis pelussal!

Ildikó!
Én is örülök, hogy ide irányítottál, és hogy ilyen szépen gyarapszik a babód. (A másik topikban olvastam.) Ha tömegközlekedni fogsz a picivel, várd meg inkább a délelőtt 10 órát, akkor már kevesebben vannak mindenhol, és így kisebb az esély, hogy valaki ráköhög. Egyre több az influenzás. De biztosan nagy kaland lesz!

H.szilvi és Dorka, aki egy kilóval több, mint amikor hazajöttünk
szilvi. h
 


Hahó,
H.szilvi,
éljen a kis mérlegtörő Dorka!!!!!! Kép Kép Kép
De a te érdekedben mondom, hogy ha kicsit alábbhagy az újdonság varázsa, akkor érdemes tényleg leszokni a mérlegelésről, borzasztó, komolyan függőséget okozhat. Én csak tudom, már írtam, mit műveltem. Pár hónap elteltével még a heti mérést is jobb elhagyni, ha nincs semmi gond, elég havonta. Ha ilyen klasszul hízik, akkor tényleg nincs ok gyakran méregetni. Persze amíg csak örömet szerez, az más Kép

Tejecske: én úgy tudom, nincs szükség pasztörizálásra, ha a saját tejed, és kellő odafigyeléssel, amennyire lehet, steril körülmények között fagyasztottad és megfelelően elkülönítve tárolod. Úgy rémlik, a legjobb meleg vízfürdőben felengedni, de ezt pl. Ágci jobban tudja, ha jól emlékszem, nekem is ő írta le. Bár mielőtt elmész, azért egyszer próbáld ki, elfogadja- e Dorka a felengedett tejet, más az íze. Cicó pl. köszönte szépen, nem kérte.

Pindur,
szerintem is csak akkor kell fejni, ha túltelítődött. Borcsa javaslatát a lefekvés előtti fejésről azért megfontolnám. Egyébként a jó alvókás kölök miatt irigyellek, az enyém még most is 2-3 alkalommal kel minden egyes éjjel Kép (bár igaz, lehet, hogy ezért sem volt soha igazán nagyon kevés a tejem Kép )

OFF
Ágci,
mél mindjárt megy.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Ágci,
mél ment (jó hosszú) Kép
kriszi
 
 


Borcsa, Kriszi, köszönöm! Kép
Általában Dani után fél-egy órával fekszem le, tehát fejni nincs értelme. (Teljesen üresre szívja a cicit.) Ma már megint úgy érzem, sajnos, hogy sokkal kevesebb a tej. (Aktuális lesz a menzesz, talán amiatt?) Két kérdésem még volna. Ha fejek, odaadjam-e másnap Daninak (pl. este), mert a lefejt adag miatt kevesebbet evett? Vagy ez hülyeség, mert amit lefejtem, újratermelődött, és ugyanannyit evett, mintha nem fejtem volna? (Nem tudom, érthető vagyok-e. Kép ) Tehát adjam oda vagy be a mélyhűtőbe? A másik kérdés, hogy mikor érdemes fejni éjszaka? Pont az éjszaka közepén vagy inkább hajnal felé, amikor kezdenek nagyon telítettek lenni a cicik? Sajnos csak akkor tudok igazán fejni, ha jól tele vannak.
Köszi még egyszer!

Pindur
pindur
 
 


Sziasztok!
Úgy látszik, én is visszatérő vendég vagyok. Lenne két kérdésem, hátha tudtok segíteni:
1. Időről időre vannak olyan időszakok (1-2 nap), amikor úgy érzem, sokkal kevesebb a tejem. Azért van valamennyi, de már reggel sem érzem, hogy feszülne a mellem és nap közben pedig egy plötty az egész. Azért tudok szoptatni, de úgy érzem, éppen hogy csak elég. És ilyenkor attól félek, hogy végleg el fog apadni. Ilyenkor aztán döntöm magamba a Maci kávét (maláta) és eddig még mindig helyre is jött a dolog. Szerintetek mi az oka? Számíthatok arra, hogy most már lassan teljesen el fog apadni? Nagyon nem szeretném, Borim még csak 4 hónapos múlt.
2. A torna szerintetek okozhatja a tej elapadását? Eddig nem tornáztam, most kezdeném el, mert már utálom, hogy olyan plötty a hasam és egy kicsit lóg a fenekem is. Láb- és hasizomgyakorlatokat csinálnék.

Előre is köszönöm a segítséget.

Üdv:
Mackoo
medvike
 
 


Pindur, Mackoo!
Ez az "úgy érzem alig van tejem" nagyon becsapós érzés. A mell alapból alig-alig képes tejtárolásra, a tej nagy része szopi illetve fejés alatt termelődik. A feszülő érzést nem is a tej, hanem a kötőszövetekben felgyűlő folyadék okozza. (Ami azért van, mert a túltelt tejcsatornák elnyomják a kötőszövet nyirokcsatornáit.) !!!!Ha nem jól írtam, jöjjön gyorsan egy okosabb és javítson!!!! Vagyis a puha cici alapvetően semmit nem jelent tejmennyiség szempontból, viszont kényelmes viselniKép.
(Nekem mostanra picik és puhák a melleim, majdnem mint lánykoromban. Ezzel együtt Luca, ha nem tetszik neki az aznapi menü, képes ellenni cicin és egy marok kukoricapelyhen.)
A ciklus bizony okozhat valós tejmennyiség-csökkenést. Már olyankor is, amikor még nincs tényleges vérzés. (Mackoo, lehet veletek is ez, főleg ha ez az "időről időre" kb. havonta van. Biztos nem a kezdő tejapadás jele.)
Pindúr! Ha a lelked megnyugtatja, akkor megpróbálhatsz hajnalban fejni. Ezt fagyaszd le nyugodtan, ez plusz tejcsi.
Cicifeszülés mérő és mérleg helyett érdemes az elhasznált pelusokat számolni. Ami kijön, az valahol be is mentKépKép.

Tornázni lehet nyugodtan. Két dologra kell figyelni: elegendő folyadékbevitel, és jól tartó melltartó. Karizmozni csak lightosan szabad (nagy a mellgyuszi kockázata), de amúgy is emelgetünk elegetKép.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Pocok,
urtica urens ch15 1-2x5 golyócska: tejapasztó. Ezenkívül: menta vagy zsálya tea napi 2-3 bögre, hűs borogatás, ha bírod, illetve nagyon pici fejés, hogy éppenhogy megkönnyebüljön. ha 2-3 hét alatt nem javul, tehát nem lesz kevesebb, érdemes kérni orovs segítségét, végső esetben felír tejapasztó tablettát.

Ági

Kép
Ágci
 
 


Pocok,
Olyannyira van tejapaszto tabletta, hogy nekem Franciaorszagban mar vajudas alatt is kinalgattak, a szules utan korhazban toltott 3 nap alatt meg tobbszor is! Kép Kép Kép
Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Borcsa!
Köszönöm szépen, nagyon megnyugtattál.
Elképzelhető, hogy a közelgő mensi az oka a tejellátás akadozásánakKép Fájdogál a hasam újabban és a kb. egy hónap is letelt.
Tényleg olyan a melled mint lánykorodban? De jó neked! Én néha teljesen elszörnyedek, amikor meglátom magamat a tükörben. Még szülök egy-két gyereket és már a hátamat is meg tudom mosni a cicimmel.

Mackoo
medvike
 
 


Pocok, ha jót akarsz, ne menj orvoshoz és a bromocriptin nevű tejapasztót be ne szedd!!! Komolyan! Nagyon durva, Amerikában már be is tiltották!
Inkább hívj föl, ha gondolod, mert szerintem csak sztrájkol a csöpp lányod!

Puszi,
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

Kisfiam 14 hónapos és még szopizik, bár már "csak" ált. 3x naponta (reggel, este és éjszaka, bár van hogy éjszaka többször is). Kb. 1 hete már nem érzem a tejleadó reflexet, pedig eddig igencsak erős volt. Tejcsi jön neki, mert hallom, hogy kortyolgat, bár szerintem azért csökkent a mennyiség is. Szerintetek ez csak átmeneti állapot, vagy most már rá kell készülnöm, hogy lassan itt a szopi vége? Amúgy mintha mostanában már Gergőt sem kötné annyira le a szopi, gyakran elrángatja a fejét, és így a két cicivel végez 5 perc alatt, kivéve az éjszakát, de szerintem ilyenkor amúgy is inkább cuminak használja.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv
Tüni
tüni
 
 


Sziasztok!
Bromocriptin mint tejapasztó??? Bár van benne logika. Nekem prolactin túltermelésre írta fel az előző nőgyógyászom. A diagnózist az alapján állította fel, hogy erős nyomásra a mellbimbómon egy tejcsöpp jelent meg (ez még jóval a terhességem előtt volt, tehát abszolút nem volt indokolt), és semmilyen egyéb vizsgálatot nem kért, csak felírta a bromocriptint. Én, marha, elkezdtem szedni és az első bogyó után egyszerűen összeestem a munkahelyemen. A mosdóban. Olyan rosszul voltam, hogy egyszerűen nem tudtam kijönni, komolyan azt hittem, elpatkolok. Elég nehezen tértem magamhoz, végül mentőt hívtak a kollégáim. Azt mondta a dokinő, hogy ezt a gyógyszert nem szabad csak úgy fölírni.

Szóval Pocok, szerintem se szedd be, ha nem muszáj. Tejapasztásra nincs valami természetes praktika?

Mackoo
medvike
 
 


Azt kihagytam, hogy utóbb, egy hormonvizsgálat alapján kiderült, hogy nem is volt magas a prolactinom. Lehet, hogy ezért küldött ennyire padlóra az a gyógyszer.

Mackoo
medvike
 
 


Tüni!
Az, hogy már nem érzed a tejleadó reflexet még egyátalán nem jelenti a szopi végét.
A lényeg, hogy tényleg hallod kortyolni.
A csökkent mennyiség, ha egyátalán valóban csökkent, lehet tényleg attól, hogy mostanában őt sem érdekli már annyira. De simán lehet, hogy ez egy átmeneti időszak.
A lényeg, hogy sohase kényszerítsd őt, de ha szeretnél még azért szoptatni, akkor azért kínálgasd úgy, mint eddig.
Egyébként nem lehet, hogy terhes vagy? Nekem akkor tűnt el végleg a reflex, amikor várandós lettem.

Menta
menta
 
 


Pocok!

Egyszer én is kaptam, az első bogyótól rosszul lettem (és mindenki ezt mondja!), a gyerekorvos szerint még szerencse, legalább nem vettem be többet! Kép

Szerintem nyugodtan igyál, amennyi jól esik. Mindenképpen fejj!!! Különben összeszedhetsz egy jó kis elzáródást vagy mellgyuszit. Ha úgy gondolod, hogy már nem akarsz kísérletezni a lánykával és mindenképpen azt szeretnéd, hogy elapadjon a tejed, akkor mindig csak annyit fejj, hogy éppen ne feszüljön a melled. Ne fejd ki az összes tejcsit!

De ha úgy gondolod, hogy megvárod, hogy hátha mégiscsak egy szopási sztrájk (ami NAGYON valószínű), akkor fejd le rendesen és rendszeresen a tejet, és próbáld meg a kicsit mellretenni félálomban. Ha nem megy, ne erőltesd, viszont próbálkozz meg vele legalább egyszer naponta. Mindig félálomban. Pl. amikor még nem ébredt fel teljesen.
De bármennyit fejsz is, hadd igya meg pohárból, jót fog tenni neki!

Iboly
iboly
 
 


MentaKép

Köszi a válaszod. Nem tudok róla, hogy terhes lennék (bár nagyon szeretném, de 2 hete voltam dokinál, aki UH-t is csinált, és akkor nem látott semmit). Az az igazság, hogy úgy szopizik Gergő, hogy szív néhányat, aztán nekiáll bohóckodni, aztán visszatér, és ezt eljátszuk néhányszor. Kényszeríteni nem akarom, de azért jó lenne, ha szopizna mégKép Jaj, azt akartam még kérdezni, hogy te csak nem érzed a reflexet, de azért spriccel a tejcsi, vagy csak éppen annyi jön, amennyit kilánykád kiszív?

Tüni
tüni
 
 


Sziasztok!

Menta, Iboly, vagy más hozzáértő!

Van egy kis gondom. A lányom kb. 1-1,5 hónapja minden éjjel négy óránként kel. Ezt már megszoktam. De tegnap csak hajnal négykor kelt, de a mellem mégsem lett feszes, telt. Pedig idáig mindig az volt, ha egy órát csúszott a szopi, akkor már feszült a mellem. Most akkor apad a tej, vagy mi? A másik kérdésem pedig, hogy amíg átaludta az éjszakát, és hajnalban kelt enni, csak nyöszörgött, odavettem az ágyba és elkajálgatott 30-40 percig. Most viszont 4 óránként kelek iszonyú sírásra, 10 percig eszik -jó esetben- és csak akkor nyugszik meg, ha visszateszem az ágyába. Próbáltam már, hogy visszacsempészem a cicit a szájába, de borzasztó sírás lett a vége. Nagyon elkeserítő ez. Kép Nem értem mit rontok el. Segítsetek, légyszi!?!
Remélem, nem vagyunk reménytelen eset!
Sziasztok!
Andi
Andianyu
 


Sziasztok!
Azt elfelejtettem írni, hogy 9 hónapos a lányom. Pont ma!Kép
Pá!
Andi
Andianyu
 


Szisztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Nagyon megvagyok fázva, lehet, hogy ettől megváltozott a tej ize?
Nagyon gázosak lettek az éjszakaink, ma már csak 3 órát sikerült aludnom. Mondjuk eddig is rendszeresen ébredt 3-4x de a héten már óránként ébrezt, ha nem veszem ki akkor meg üvölt, de ha kiveszem lehet, hogy csak pár kortyot szopizik.
Ja lehet hogy jön a foga is, de már 4 van neki és ennyire meg soha nem készítette ki.
Légyszi adjatok valami tanácsot, nem akarom (bírom) sirni hagyni de már egyre jobban kivagyok...

Amcsi
Amcsi
 


Amcsi!
Az ideiglenes együttalvás nem jöhet szóba?
A gyakori ébredés lehet fog, növekedés ugrás, lappangó betegség. Bízzunk benne, hogy valami múló dolog. És ilyen napokon próbáljatok összebújva együtt aludni napközben.
Ha fog, kisérletezhettek dentinoxszal vagy a Chamomilla nevű homeopátiás bogyóval.
És küldök álommanót is!

Kép

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa,

Lehet akkor is beteg, hogy napközben semmi baja? Mikor kell orvoshoz vinni?
Szerinted ha most együttalszunk (8 hónapos) akkor utána nem lesz ez gond? Nem akarom beszoktatni az ágyunkba, hamár eddig kibirtuk.
Esetleg lehet az a gond, hogy most kezd kúszni, mászni?
Attól lehet kevesebb a tejem, hogy beteg vagyok?

Köszi,
Amcsi
Amcsi
 


Amcsi!
Igen, lehet attól kevesebb tejed, hogy beteg vagy. Én nem vagyok egy mániákus orvoshozcipelő, csak a lázas, hányós vagy nagyon erősen köhögő gyerkőcöt viszem le.
A kúszás-mászástól meg esetleg nem eszik eleget nappal, és azt akarja pótolni éjszaka. Jól meggondolva, ez a legvalószínűbb az összes eddig felmerült lehetőségből.
Ideiglenes együttalváson én vmi. "tábori" megoldást értettem, mondjuk gyerekszobapadlóra tett matrac vagy hasonló formájában. (Mi "életvitel szerűen" alszunk együtt, úgyhogy nem tudom, nem maradnátok-e úgy.)
Gyógyulj meg hamar!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Iboly

Jól tudom, hogy te a szoptatás alatt szedhető gyógyszereket is ismered v. tudsz segíteni abban, hogy kihez forduljak?
Mycosyst tablettát írt fel a nőgyogyim gombás hüvelyfertőzésre. Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy szoptatás alatt lehet-e szedni.
Valamelyik doki azt mondja, hogy toxikus is lehet a gyerkőcre nézve, más pedig hogy semmi baja nem lesz.
Segíts légyszi, ha tudsz!

Köszi

shane
shane
 


Kedves Shane!

A Mycosyst hatóanyaga a fluconazole, ami a szoptatós szakirodalom szerint (Dr. Thomas Hale: Medications and Mother's Milk, 2002. évi kiadás)szedhető szoptatás alatt. Olyannyira, hogy a tejjáratok gombás fertőzése esetén szisztémás kezelésként ezt szoktuk javasolni a szoptató mamáknak. (Sőt, babák is kaphatják.)

Ha szeretnéd, emailben tudok küldeni róla egy leírást, de a könyv idevonatkozó oldalainak fénymásolatát is el tudom neked postán küldeni, ha az orvosodnak szüksége lenne rá.

Még egy megjegyzés: hüvelyi gombás fertőzés esetén általában egy egyszeri, 150mg-os tablettát szoktak rendelni. Két olyan gyógyszer van forgalomban Magyarországon, amelynek a fluconazole a hatóanyaga: a Mycosyst és a Diflucan. Csak a gyártójuk különböző és a gyógyszrek kiszerelése.
Ha csak egy tablettára van szükséged, akkor olcsóbb a Diflucant megvenni, a Pharmindex szerint 1429,- forintba kerül az egy tabletta. Ha viszont havonta egyet kell bevenned és a 4 darabosat írták fel, akkor maradj a Mycosystnél, mert az az olcsóbb.

Üdv,
Iboly
iboly
 
 


Andi!

A melled miatt ne aggódj, nem apad el a tejcsi ilyen hamar. Nagyon jól tud már alkalmazkodni, ennyi az egész!

A kislányodnál lehet fogzás az oka annak, hogy sírva ébred, de nem minden baba szeret szopizni fogzás idején, van, aki inkább sztrájkol. Tudom, hogy nagyon kivagy, de próbáld meg ezt az időszakot átvészelni úgy, hogy amíg hagyja, szoptatod, amikor már nem kéri, visszateszed az ágyába. Te pontosan ezt teszed, tehát nem rontasz el semmit!!! Figyeled a babád jelzéseit és aszerint cselekszel, ahogy számára a legjobb.

Jó éjt neked és a kis 9 hónaposnak is!

Iboly
iboly
 
 


Amcsi, lehet, hogy ez a mostani fogacska jobban megviseli a kicsit, mint az eddigiek. Én is az összebújásra szavazok!

Ha te beteg vagy, akkor lehet, hogy a kicsiben is lappang valami. Akár a torka vagy a füle is fájhat, még ha nem is látszik rajta semmi különös. Bújjatok össze, szoptasd gyakran, akkor legalább megkapja a már kész ellenanyagokat is, könnyebben vészeli át az esetleges betegséget.

Jobbulást!

Iboly
iboly
 
 


Lanyok
Par hete kertem tanacsot noveremnek bimbovedo-keves szopi ugyben. Szeretnem megkoszonni meg 1x a valaszokat, es jelentem,hogy leszoktak a bimbovedorol es a szopi megy nagyon ugyesen! Kép
Norka
norkini
 
 


Norka!
Nagy gratula nekik!KépKépKép
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Kedves Lányok!

szeretném a véleményeteket kérni a szopirendszerünkkel kapcsolatban - biztos ami biztos szeretnék megbizonyosodni arról, hogy jó úton járunk-e:
Babus 2 és fél hónapos, csak szopizik, erre végtelen büszke vagyok, de már 3 alkalommal volt tejcstorna elzáródásom.
Azért van ez, mert egy ciciből adok neki egyszerre? Szépen elmúltak másfél nap alatt, a LLL tanácsait követve, az érintett mellből mindig az érintett cicivel kezdve a szopit, a másikat, ha az volt a soros, utána adtam, vagy fejtem.
Namármost, ez az egycicis rendszer vezethet gondokhoz? Jó negyedóra intenzív szopi után elszundít a cicimen, és vagy elengedi még egy 25 percnyi cumizás után, vagy alszik addig, míg le nem választom óvatosan, itt egy óra limitet húztam (mostanában ki is használja). Tehát: nem baj, hogy elalszik és ilyen soká? Próbáltam ébreszteni és áttenni, de olyan keservesen sírt mindig... Hogyan működik az egyszerre két mell változat? Tényleg jobb?
Másik kérdésem is van: ha gondol egyet a tökmag, hagyhatom aludni akár 5 órát is nappal? Nem kell ilyenkor már valami napirendet kialakítani? Rábízhatom, mikor eszik?
Most eszembe jutott még egy kérdés: sápadt a kicsim, belső szemhja is fehérke, ezért napi 3 csepp Maltofert javasolt a dokinéni vérvétel nélkül. Ezek alapján adható? Ha igen, milyen módon (ő teát, vizet ajánlott, de mi csak tejcsizünk). Na mostmár eldugulok Kép
Köszönöm a választ előre is!

Mugi
mugi
 
 


Mugi!

Ezek szerint te már időben észreveszed, ha probléma van. Akkor rögtön kezdheted is a már általad is leírt módszert. Addig én nem erőltetném mindenképpen a kétcicis módszert, főleg, ha bealszik az első cicin és ennyire megrázza, ha át akarod tenni a másikra. Esetleg azt próbáld meg, hogy az intenzív szopi után, mielőtt még nagyon bealudna, akkor kínálod meg a másik cicivel, hogy mit szól hozzá.
Egyébként meg még simán lehet, hogy lesz még 1-2 növekedési ugrás és akkor simábban át tudtok állni a kétcicis módszerre.
De ez nem egy kötelező valami. Sokaknak az egy ciciből etetés válik be és akkor azoknak az az ideális. Sokaknak időközben váltódik a rendszer.

Egyébként nyugodtan hagyd aludni, akár 5 órát is, ha egyébként egészséges, szépen fejlődik, gyarapszik és van elég pisis, kakis pelusa.

Ha időre született a babád és tényleg nem kap semmi mást, még játszócumit sem a cicin kívül, akkor nem hinném, hogy vashiányos lehetne, inkább alkati dolog nála ez a sápadtság. De ha nagyon erőszakoskodik a dokitok, vagy te is bizonytalan vagy abban, hogy mi lenne a legjobb, akkor mindenképpen kérj egy vérvételt, mert a felesleges vas sok kellemetlen mellékhatással járhat.(székrekedés, puffadás, a bélflóra megváltozása rossz irányba).

Napirend? Áááá! Még simán ráértek! Elég ha pl. az esti fürdetés nagyjából (+-1 óra) fix. Kép

Csak bátran, úgy tűnik, hogy egyébként te mindent jól csinálsz, tényleg csak megrősítésre van szükséged! Kép
Menta
menta
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?