Új privát üzeneted érkezett!

Hahó,

Norka,
én 70B melltartóméretről indultam anno, és még ráadásul lapos mellbimbóm is van. Cicónak mondjuk ez nem okozott gondot (sok minden más annál inkább), és a kórházban sem javasolták a bimbóvédőt (én néztem is, mert a régi babaápolási könyvekben azt olvastam, hogy ilyenkor azt szokás). Na szóval azt akarom az egészből kihozni, hogy a baba elvileg minden funkcionális cicihez tud alkalmazkodni, mérettől és formától függetlenül.

Lányok, erről jut eszembe: hol van Pécshez legközelebb elérhető szopis tanácsadó?

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Snoopy
Kaposvaron laknak, majd megmondom neki,hogy nezzen korul, talal-e valami ilyesmit. Bar a korhazban az egyik csecsemos majd' masfel oran at foglalkozott veluk es o javasolta a bimbovedot, igy nem tudom talalnak-e mas segitseget. Mivel videkiek, igy Iboly szaktudasat sajnos nem tudja igenybe venni(max. virtualisan!).
Egyebkent azt mondja, probalgatja tobbszor b.vedo nelkul ,de a baba nem akar igy szopizni.

Kriszi
Koszi, ez biztatasnak biztosan jo lesz neki! Kép

Norka
norkini
 
 


Sziasztok, már megint a baj van velem. Kép Viszkető, kicsit hámló mellbimbó,néha égő fájdalom szoptatás közben. Mi lehet ez? És mit kellene tenni? Mivel lehet kenni?

sofka
sofka
 
 

 
 

Gomba?
egy ötlet
 


Szia Sofka!

Nem lehet, hogy szájpenésze van a babódnak?
Mirának egyszer volt, és kapott rá ecsetelöt, és a dokinéni azt mondta, hogy a mellbimbómat is kenjem vele, mert ez átmehet oda is.
De ez csak egy tipp, lehet, hogy teljesen másért van!
Mirama

KépKép
KépKép
mirama
 
 


Sziasztok,
már sokszor segítettetek nekem szopi ügyben, most is tanácsra lenne szükségem. Testvéremmel együtt három babának "gyártunk" tejet (ikerfiai+lányom). Jól sikerült a tejszaporítás, mert kb. másfél l tejet fejek kis avent mellszívómmal a leányzó kajája mellett. Most a gondom a saját vízfogyasztásommal kapcsolatos. Panelban lakunk, így sajnos éjjel-nappal nagyon meleg van. Képes vagyok napi 5l vizet is meginni egy nap. Nem sok ez egy kicsit? Ennyi tej mellett szükség lenne valami Ca pótlásra? (Ha igen, mit ajánlotok?) A másik problémám a szénhidrát éhségem. Ha nem figyelek oda a rendszeres (CH)evésre, szédülni kezdek (vszeg leesik a vércukrom), és képes lennék megenni akár egy tábla csokit is. Ez normális?
Amúgy a bébik szépen fejlődnek, a kis korababák lehagyták az időre született lányomat (kb. egyszerre születtek volna)Kép
Megnézhetitek őket itt:
http://babanet.hu/album/main.php?album=1614
Előre is köszi a segítséget:
anilla (ex-lilia, de meglett az azonosítóm)
anilla
 
 


Norka,
nem biztos, hogy mérvadó a kórházi javaslat... Minket (Cicót) napokon keresztül tanítgattak, nyüstöltek, mert Cicó nem akart szopizni, aztán javasolták a lefejt pótlást, aztán mivel az nem volt annyi, mint az "adag", akkor a tápszert...sőt kaptam olyan javaslatot, mely szerint csak minden második alkalommal tegyem mellre a babát, a kettő között meg kapjon csak cumisüveget (na itt sokalltam be). Ehhez képest Cicónak, eszében sem volt tápizni, se cumisüvegezni, inkább mindig aludt... Na mind1, hazajöttünk a tápszerrecepttel, és azóta is ott van a tápi a szekrényben (hurcoltuk magunkkal költözéskor, hehe), az egyik zacsit kibontottam ugyan, de minek. Nagyot ünnepeltünk, amikor a leányzó kinőtte korban Kép Jelenleg Cicó 13 hónapos, szopizik ezerrel, most éppen milliószor naponta, mert front van. És ami a lényeg: VOLT és VAN elég tejem, Néha elgondolkodom, vajon milyen megfontolásból javasolta a csecsemős nővér a minden második alkalommal cicire tevést... Kép
Na a lényeg, hogy nem biztos, hogy ott mindent, mindig jól tudnak, érdemes más forrásból is tájékozódni. Tudom, te éppen ezt teszed most, te tényleg jó lenne, ha látná is valaki igazán hozzáértő.

Ezért kérdeztem, van-e itt nem nagyon messze szopis tanácsadó? (Meg nekem is van egy barátném, akit szerintem látni kellene, illetve kettejüket a kisfiával.)

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kriszi
Koszi,hogy leirtad! Kép Ez tenyleg jo,hogy nem a tapszer mellett dontottetek! Ja,hat en lanyom is szopizik meg (12 honapos) es vedono mar 8 honaposan akart mindenaron tapszert iratni, mert ebredt a csajszi ejjel (hiaba mondtam neki,hogy a foga miatt...). Egyszeruen hihetetlen, hogy az orszagban nem kepesek a vedonok-orvosok u.azt az allaspontot kepviselni Kép Orulok,hogy Te is szoptatsz meg! Kép Sajna nem tudom, hol van a kozelben tanacsado, ha jol tudom itt Pecsen nincs. Majd a csajok biztosan segitenek. Kép
Noverem azota probalkozott parszor bimbovedo nelkul,de a pici meg nem akar igy szopizni, remelem hamarosan megszokja.
Norka
norkini
 
 


Kriszi
Koszi,hogy leirtad! Kép Ez tenyleg jo,hogy nem a tapszer mellett dontottetek! Ja,hat en lanyom is szopizik meg (12 honapos) es vedono mar 8 honaposan akart mindenaron tapszert iratni, mert ebredt a csajszi ejjel (hiaba mondtam neki,hogy a foga miatt...). Egyszeruen hihetetlen, hogy az orszagban nem kepesek a vedonok-orvosok u.azt az allaspontot kepviselni Kép Orulok,hogy Te is szoptatsz meg! Kép Sajna nem tudom, hol van itt a kozelben tanacsado, ha jol tudom itt Pecsen nincs. Majd a csajok biztosan segitenek. Kép
Noverem azota probalkozott parszor bimbovedo nelkul,de a pici meg nem akar igy szopizni, remelem hamarosan megszokja.
Norka
norkini
 
 


bocsi, nem tudom miert ment 2x
N
norkini
 
 


Sziasztok!

Mindenkinek köszi a tanácsokat, ki fogom próbálni.

Timi
timi77
 
 


Szaisztok,
Kriszi,
www.lll.hu oldalon, ha bármelyik szopis tanácsadót megkérdezitek telcsin, biztos, megmondják, hogy van-e vki, ha még nem is végzett szoptatási tanácsadó, csak olyan "műkedvelő" mint én Szegeden.Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci,
köszi.

Norkini,
Cicó még soha, egyetlen éjszakát sem aludt át (hazudok, három éjszakát átaludt életében, véletlen lehetett, pláne mert kettő ebből pont a három hónapos igényugrás közepén volt), folyamatosan ébredezik, éppen tíz perce is fent volt. Egészen a legutóbbi időkig csak szopival aludt vissza, de most már nem mindig kéri, illetve egy kis bújás, simizés is elég neki. Én leginkább senkinek nem kötöttem az orrára az ébredezéseket, szerencsére nem is kérdezte senki. Amúgy annyiban könnyű dolgom volt, hogy tudtam, nem lehet éhes, folyamatosan nem eszik annyit, amennyi van, hiszen egyfolytában túltelítődés határán vagy benne voltam. Továbbá Cicó mindig is örökmozgó, nevetős, kiegyensúlyozott baba volt, kétségbeejtően kicsi alvásigénnyel. Jó hallani, hogy más is van itt a közelben, aki szoptat hasonlóan sokáig, mint én. A legtöbb kismama, akivel találkozom, menetrendszerűen elválaszt hat haónapos kortól (néha előbb is kezdik), rám meg úgy néznek, mint a háromfejű szamárra Kép
Közben eszembe jutott, írták itt korábban az okosok, hogy lehet ezt-azt kezdeni a bimbóvédővel is. Pl. le lehet vágni belőle mindig egy picit (a végéből), hogy a baba mindig közelebb kerüljön a cicihez, aztán egyszercsak bimbóvédő nélkül szopizik...bár ez szilikonosnál nem igazán jó állítólag. Ja meg kedvet lehet csinálni neki a bimbóvédő nélküli cicizéshez azzal, hogy egy kicsit beindítani a cicit kézzel (a tejleadó reflexet), és amikor megindul a tej, gyorsan rátenni a babát, hadd érezze, hogy így mennyivel könnyebb. Volt még valami, amire nem emlékszem, próbálj visszaolvasni, hátha megtalálod, többször volt már itt szó róla.

Én megyek, kerítek egy pizsamafelsőt, mert Cicó annyira szorongatta a rajtam lévőt visszaalvás közben, hogy nem volt szívem elvenni tőle Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok,
Többen ajánlották, hogy írjak ide hozzátok (Ibolyhoz irányítottak) a problémámmal.

Nem régen tudtam meg, hogy pajzsmirigy túlműködésem van (TSH: 0,01, FT4: 46,44).
Van egy 10 hónapos kislányom, akit még szoptatok, és továbbra is szeretném, amíg igényli.
Az endokrinológus (két helyen is voltam) az azonnali elválasztást (hétvégéig kaptam haladékot), és Metothyrin szedését javasola.
Mindkét helyen (Budapest) arra hivatkoztak, hogy 10 hónapos gyereket már gond nélkül el lehet
választani. Ja, és a cukormmal is gondok vannak.
Van valakinek hasonló tapasztalata? Milyen gyógyszert szedett? Melyik kórházban, melyik orvos kezelte? (Olyan doki kellene, aki mindkét bajomat együtt tudja kezelni és nem ragaszkodik az elválasztáshoz).
Előre is köszi.

Anilla,
A (vér)cukrod rendben van?

Maci_2
maci_2
 
 


Maci,
írtam mélt olvasd el.

Anilla,
én csak Ca-ra: szerintem vagy vmi multivitamint, nehogy teljesen kimerüljön a szervezted, vagy Ca tabletta. Inkább ne a pezsgőtablettát idd, mert az összetevői rendszeres fogyasztás után megterhelőek a vesére, hanem tablettást vegyél. Azt hiszem a Béresnek van, nem is drága.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Maci: vércukor? Jó kérdés. Sok víz ivás+ "hypozás" elég gyanús. Mondjuk terhesség alatt többször nézték, de hát ki tudja... Köszi az ötletet, megnézetem.
Ágci: köszi neked is!
anilla
anilla
 
 


Kriszi
Irtam mairt.
Norka
norkini
 
 


Sziasztok szoptató anyukák!

Remélem tud valaki segíteni, mert Törökbálinton egy anyuka koraszülött kisbabájának nagyon nagy szüksége lenne lefejt anyatejre. Novemberben született 800grammal, most talán kiengedik jövő héten. A tápszert nem hajlandó megenni, viszont csak akkor akarják kiadni, ha van lefejt tej biztosítva neki otthon. Az édesanyjának elapadt a teje, mert most temetik a kisbaba ikertestvérét, aki 3 hónap küzdelem után adta fel az életét. Éppen ezért jelenleg fizetni sem tudnak a tejért.

Kérem, hogy aki csak tud, mozgasson meg minden követ lefejt anyatej ügyben, mert nagyon fontos volna, hogy ez a kisbaba egészségesen nőhessen fel! Engem hívjatok vagy nekem írjatok.

Köszönöm előre is,
Szini Emese
Eszter-lánc Anyatej Misszió
sziniemese@vnet.hu
tel: 0630/3436460
emesemama
 
 


Sziasztok!

Segítenétek? 3 és fél hónapos a kisfiam, Miksa, és eddig apró zökkenőktől eltekintve nagyon szépen ment a szopi. Végülis most is rendben vagyunk, de úgy vettem észre, hogy kevesebb a tej (vagy hirtelen többet eszik a baba?). Szeretném megelőzni a bajt, nehogy zavarba jöjjünk, ami a tejmennyiséget illeti. Miksa eddig jóllakott egy mellből, tegnap és ma többször is át kellett tennem a másikra is. A képhez hozzátartozik, hogy ő nem eszik éjjel, az első perctől átalussza az éjszakát. Este 10 a vacsi, majd reggel 7-8 órakor szopizik legközelebb. Van valami ötletetek, hogy mit tegyek? Ma elkezdtem a homeobogyót szedni, ezt már egyszer régebben is alkalmaztam, és akkor úgy tűnt, hogy használ. Esetleg elküldené nekem valaki a tejserkentésről szóló docot? Emilcím a profilomban.

Előre is köszi a segítséget!

szirom

szirom, Miksa és Ede

Kép

Kép
szirom
 
 


Kedves szirom,
épp ebben a pillanatban jött egy ugyanilyen levél. Küldöm neked is.Kép
A két ciciből való etetés nagyon jó ötlet, valóban, az ő étvágya lett nagyobb, nem a tej kevesebb! Ügyes vagy. Valószínű elég lesz ez, mármint a két mellből etetés, minden más praktikát kizárva.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok lányok Kép

Asszem, hogy egy kis tejsegítés nekem is jól jönne : lehet, hogy csak parázom, de mintha kevesebb lenne az éltető nedűm Kép Nem is azért, mert létfontos, ugyanis leányom már elmúlt 9 hónapos, nagy és erős baba, roppant virgonc, csak ha van valami simább módja a tejfokozásnak (két mellből szoptatok első pillanattól fogva szinte, és fejek minden egyes alkalommal, tehát ez OK, a Laktoherb tea meg semmit nem csinált....) azt megpróbálnám azért, hogy még egy kicsit legyen neki/érte sok tejem Kép
A mai napig naponta ötször, vagy hatszor szoptatok, egyszer főzelék van (hálistennek mindent eszik a nőm).
Viszont ha én is elkérhetném a tejserkentés c. irományt, nagyon megköszönném Kép

Bimbóvédővel küszködőknek pedig ajánlom : egy-két alkalommal meg kell várni, amig a baba kicsivel éhesebb, mint normál esetben. Ilyenkor nem tud mást tenni, minthogy "minden nélkül" megpróbál rákapni a cicire. Az esetek 99 %-ában ez sikerül is. Kis türelemmel legalábbis. És hát rámegy 1 nap, 2 nap - az ötödik napon a baba garantáltan szuperül fog szopni bimbóvédő nélkül is, sőt - jó technikával és erőteljesen, hisz addig a bimbóvédő miatti ellenállást, illetve a csúszkálást is ki kellett küszöbölnie, most pedig nem Kép

Sziasztok :

Klár

Ehh, majdnem elfelejtettem a legfontosabbat megkérdezni : emesemama, az ennyire picikének született babáknak nem jár receptre anyatej ? Ingyen ? Mondjuk Te tuti járatosabb vagy a témában, csak ... ez úgy eszembe jutott....
clarissa
 
 


Klár,
mél ment.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci!

Köszönöm szépen, a levél megérkezettKép

szirom

szirom, Miksa és Ede

Kép

Kép
szirom
 
 


Emesemama,
fagyasztott is jó? Most hány kg a baba, körülbelül mennyi anyatejet eszik egy nap?
Szívesen adok, de egyedül nem merem bevállalni.
Üdv, Anilla
anilla
 
 


Sziasztok Kép

Ágci, köszönöm, ma kiolvasom, aztán próbálkozom Kép

Sziasztok Kép

Klár
clarissa
 
 


A Népjóléti Minisztérium 47/1997-és rendelete alapján

anyatejet kaphat az a koraszülött, kis súlyú újszülött és csecsemő, aki súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban, hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az édesanyja saját tejével táplálni nem tudja.

Anyatejes ellátásra jogosult az a csecsemő is, akinek édesanyja fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra, ha fertőző betegségben, mérgezésben szenved illetve olyan gyógyszert szed, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti. Anyatejet kaphat az a csecsemő is, akit édesanyja pszichés állapota miatt szoptatni nem tud, illetve akit édesanyja elhagyott.

Az anyatejet igénylő gyermekek szülei a gyermekorvos javaslatára kereshetik fel a lakóhely szerinti anyatej elosztókban dolgozó védőnőket, akik megrendelik az anyatejet az állomástól. Az Anyatejgyűjtő Állomás hetente három alkalommal szállít anyatejet a kerületekbe, egy-egy anyatej elosztó gyermekrendelőbe.

Ha a gyerekorvosban van egy szikra jóindulat, a második paragráf szerint a mama jelenlegi pszichés állapotára hivatkozva felírja a tejet a kicsinek.

Klár
clarissa
 
 


Sziasztok!
Lenne egy kérdésem!
Kb. két hete éjjel 1-2 órakor ébred a babám és csak szopival alszik vissza. Idáig 4-5 óra volt a kelési időpont. A baj csak az, de egy pár napja 3-4 perc után iszonyú sírásba kezd és addig abba nem hagyja amíg át nem teszem a másik mellre. Aztán, ha azt kiszopizta vissza lehet tenni az elsőre. És mindegy melyik mellel kezdem. Mi lehet ez? A férjem szerint fáj neki valamije. De akkor miért hagyja abba a sírást a másik cicin? Találkozott már valaki ilyen problémával? Mit csináljak vele? Napközben csak a végén sír, ha jóllakott, de még megy a tej. Tanácstalan vagyok!
Ja, azt nem írtam, hogy 8 és fél hónapos.

Sziasztok!
Andi
Andianyu
 


Andianyu!

Nem lehet, hogy szomjas? Ha csak 3-4 percig szopizik talán csak az elsőtejre van szüksége, ami szomjoltó.
Nincs túl meleg, szárazság a szobátokban éjjel?

A másik: nem lehet, hogy valóban fájdalom az oka? 8 és fél hónaposan már talán jön a foga. Nincs megduzzadva az ínye valahol? Nem folyik nagyon a nyála? Nem beteg, nem náthás?

Ha szerinted is nagy valószínűséggel a fog az oka, akkor próbálj esetleg napközben hűtőbe tett rágókát adni neki. Estére kipróbálhatod a Dentinox gélt vagy a Chamomilla homeopáthiás bogyót.

Azért az mindenképpen vígasztaljon, hogy valószínűleg átmeneti dologról van szó!
Menta
menta
 
 


Szia Menta,
hogy vagy? Minden rendben van? Vészesen közeledik már az iőpont!Kép Csodaszép Helena a profilodban. És hogy tetszik neki a pocakod?

Többiektől bocs az offért.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Azt szeerteném tudni, hogy jelenleg 8 hós kisfiam 2 szer kap hozzátápit és honnan fogom tudni, hogy elég e neki e tejcsi ? nem szeretnék más pótlószert adni neki, egyenlőre elég neki, úgy látom, de mivel nem mérem, nem tudom mennyi tejcsit eszik meg egy nap. Hogyan lehetne ennek utánnajárni, hogy elegendő tejcsihez jut e? Tápszert később sem szeretném adni neki. Valójában mennyi idejig "kell " csak anyatejet adni?
Köszi butácska kérdésem: Butácska
Névtelen
 


Butácska! Kép

Nem vagy te butácska! Kép Ugyanúgy kell a napi pisis pelusok számát figyelned, mintha csak anyatejet kapna. Tehát napi 4-6 pisis pelus elegendő, akkor tuti elég az anyatej is.
A kaki már más kérdés, ha mérhető mennyiséget eszik a szilárdakból (bármi, ami nem anyatej), akkor jó ha van napi egy kaki, max. kétnaponta egy kaki.
Különben amíg csak anyatejes, akkor elég az is ha csak heti vagy 10 naponta egy kakija van, kivéve az első pár hetet.
6 hónapos kortól lehet már mást is adni, próbálgatni, de van olyan kisgyerek, aki egészen 1 éves koráig sem hajlandó elfogadni mást és mégis egészséges. Úgy szoktuk mondani, hogy 1 éves korig meghatározó az anyatej, mint táplálék. Tehát ha el is fogadja a hozzátápit, akkor is az anyatej a fő tápláléka kb. 1 éves korig. Figyeld a babád, nem fogod eltéveszteni, ha még kér enni mást is. Csak légy fokozatos az ételek bevezetésével. Erről is és még sok más hasznosról olvashatsz a www.iboly.hu -n ill. a www.lll.hu -n.

Off
Ágci! Köszi megvagyunk! Kép Igen, igen már a 30. hetet kezdem. Helenán már látszódnak a féltékenység jelei is, de ilyeneket is mond teljesen magától, hogy "Alig várom már, hogy megszülessen kisGyőzőm!" Kép

Puszi!
Menta
menta
 
 


Hahó,

OFF
Menta,
Kép

Butácska,
válts nicket, mert még rajtad ragad Kép Kép Kép
Egyébként Cicó lányom a babáddal egy korban már mutogatott arra, amit kért enni (pedig nem egy nagyétkű csaj), szóval egyértelműen jelezte, ha éhes volt. Ha a szilárd kaját szépen eszi a babád, és szopizik, akkor biztosan elég neki a tejed. Most már az sem tragédia, ha az idők során elkezd egy-egy alkalommal kevesebbet szopizni, és egyre többet eszik. Én úgy olvastam, hogy ha csak egy kicsit is szopizik, és mellette eszik mást rendesen (gyümit, főzeléket, majd husit, még később gabonafélét, savanyított tejterméket, stb.) akkor nincs szükség tápszerre egyáltalán. Nálunk ez úgy alakult, hogy Cicó jelenleg 3-4 alkalommal eszik mást: rendesen reggelizik, ebédel, vacsorázik már szinte teljesen azt, amit mi, és többnyire kér pár falat gyümit vagy néhány kanál joghurtot pár szem gabonapehellyel vagy tízórai, vagy uzsonnaidőben. És emellett napközben átlag 5x szopizik, illetve éjszaka, ha felébred, ezzel alszik vissza. 13 hónapos múlt.
Azaz most is bőven van tejecske, pedig már nem annyira táplálék, mint innivaló, meg persze vigasz, bújás, anyuszag Kép Pedig eleinte úgy kezdtük, hogy csak még ezt a hetet szopizza végig...
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Kedves Ági,

nagyon köszönöm az anyagot, megkaptam nagyon jó ötletek vannak benne! A 2 mellből szopival már automatikusan próbálkoztunk mi is, csak mindig féltem, hogy "elkényelmesedik" és csak a elejét szopizza ki, akkor a tápláló hátsó tejjel meg mi lesz? De most időlegesen próbáljuk, így aztán talán visszaáll a régi. Sajnos ágyikóba beköltözni időlegesen sem tudunk (mindig "fáj a szívem érte", amikor ezt a tanácsot olvasom a topicban), mert van egy két éves mozgékony kisfiam, aki nagyon igényli, hogy rá is figyeljek. Bár egyre többször elszöszöl mellettünk, de sajnálom is ilyenkor. Emiatt fejni sem fejek, mert nem akarom a végsőkig feszíteni a "türelmét".
Arra még nem jöttem rá, hogy du., este felé gyors szopi után még ugyan spriccen a tejcsi, ha megnyomom, de a kislányom kifeszíti magát, morog, tiszta "görcs" mindene. Szerencsére a szája teljesen laza a cicimen, különben uazzal az erővel szétharapná az egészet. Ha ilyenkor felemelem a vállamra büfizni, akkor meg rácuppan és szívná.
Nem emlékezhetsz, de már adtál ötletet nekem a terhesség melletti szopira tavasz elején. Kép Akkor még a nagyfiam szopizott és a hugi már a pocakomban volt. Persze rövid időn belül szépen fokozatosan leállt a szopiról, én sem erőltettem. Mire hugi megszületett meg sem akarta próbálni, pedig segíthetett volna talán beindítani Kép Mostanában érdekelné a dolog, kóstolgatná, de már szorítja a fogaival és fújja a cicit Kép
Mégegyszer köszönöm
puszi, Évica
Évica
 
 


Sziasztok!

Ágci:
Elküldenéd nekem is azt a doc.-ot? Három hete vagyok túl egy elég rázos tejlázon, és még nem az igazi a tejtermelése a fájos mellnek, bár a természet ahol tud segit, és a jó mellem turbozta a termelést, hogy elég legyen manócskámnak. A jó ötletek mindig jól jönnek, igy előre is köszönöm a mailt.

cimem a profilomban

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Lányok,
van valaiknek Avent Isisi kézi mellszívóhoz leírása? Kaptam egy ilyen szerkezetet, de a tulajdonosa külföldön van, én pedig nem tudom összerakni.
Lefénymásolnám.
Köszi szépen,
Zsuzsó
zsuzso
 
 


Zsuzso,

Nekem megvan(2 peldanyban is), de csak angolul, ha erdekel hetvegen lefotozom es elkuldom neked maganban. Levelben kicsit sokara erne oda, leven kulfoldon lakunkKép
De ha nem surgos az is szoba johet.

Angi
angela2
 
 


Sziasztok,
Ági,
a legjobb ilyenkor tejláz után, ha a szoptatások nagy részét uabból a cicből kezded, tehát a "rosszabbikból", így szépen lassan rendeződik a dolog. Ez áll akkor is, ha vmilyen okból úgy érzitek, hogy az egyik kevesebbet termel.

Évi,
örülök, hogy minden rendben. Hát igen, a két évesekkel nem egyszerű. Ezt akkor láttam, mikor a karásonyi szünet után, itt volt a párom anyukája, 3 felnőtt volt a kisfiamra, úgy-ahogy elegek voltunk, rend volt a lakásban stb. de estére mindannyian kipurcantunk.Kép Hihetetlen mennyi energiájuk van.
Azért, ha bármiben segíthetünk, így virtuálisan, írjál.Kép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Menta!
Csak most olvastam válaszodat, de azért köszi! A levegő elég száraz nálunk, mert konvektorok vannak. Bár párologtatunk, de hát az nem sok. Egyébként jót tett a kiscsajnak, hogy panaszkodtam, mert azóta 3-4 óra körül kel. Kép A foga - sajnos - még nincs, de lehet, hogy az is bekever, bár nem nyálzik, csak olyan, mintha rágózna. (Hülye hasonlat, de tényleg olyan!Kép) A védőnő szerint is lehet a foga miatt ez a rágódás.

Hát köszi mégegyszer!
Vigyázz magadra és a babádra!
Szia!

Andi
Andianyu
 


Angi,
tök jó. A profilomban lévő email cím vége más: @hu.inter.net
Nagyon szépen köszi,
Zsuzsó
zsuzso
 
 


Sziasztok,
bocs ha kicsit OFF leszek, de lassan kezdjuk a hozzatapit es van nehany kerdesem... a szakertok pedig itt vannak Kép

1. A deligyumolcsok (papaya, banan, avokado, kiwi, mango...), citrusfelek csak a kulso kezelesuk miatt allergizalnak, vagy egyebkent is (kulfoldrol irok, es itt frissen lehet venni oket, itt teremnek). Illetve tudtok jo oldalt (angol is lehet) ajanlani?

2. Soha nem fejtem, viszont a legtobb hazilag keszitett bebipapi-receptek anyatejet hasznalnak. Kezdjek el most fejni (mit vegyek hozza?) vagy sima forralt-hutott vizet is lehet hasznalni?

3. Tengeri lenyeken (itt rengeteg friss van) kivul nem eszunk semmilyen hust. Viszont ezek es a szoja sem ajanlott 1 eves kor elott (van allergia a csaladban). Mivel lehetne helyettesiteni, mire kell odafigyelni a hozzatapi alatt? Ill. ha tudtok jo vega-hozzatapis oldalt ajanlani, az is jo lenne.

Koszi,

batkamano
batkamano
 
 


Ja, es nekem is elkuldenetek a tejserkentos praktikakat legyszi-legyszi-legyszi...

Koszi,

batka
batkamano
 
 


Hahó,

Batkamano,
a fehérjét nem tudom, meg a déligyümit sem, csak a fejéshez van némi tippem.
Nekünk nem nagyon jött be az anyatejes menü, én többnyire vagy forralt vizet használtam, vagy a kaja saját főzővizét (ha volt). De általában nem kellett semmivel se higítani, inkább sűríteni krumplival. Illetve eleinte annyira keveset esznek meg, hogy annyit nem nehéz kipréselni mindenféle eszköz nélkül sem. Én sosem tudtam sokat fejni, pedig hónapokig próbálkoztam, mindenféle eszközzel. Viszont ha főzibe kellett (nagy ritkán), akkor csak előkaptam a cicit, aztán hajrá. Kép Gyümibe, főzibe eleinte egy-két kortynyi is elég. Később mondjuk talán már nem is fontos, csak ha anyatejberizst stb akarsz csinálni. Cicónál sosem volt nagy sikere az anyatejes cuccoknak, csak ciciből komálja Kép

Sok sikert,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Zsuzso,
Csak ma jutottam gep kozelebe. Ma este vagy holnap reggel megy a mail.

Angi
angela2
 
 


Batkamano!

1. Én úgy tudom, hogy nem csak a külső kezelésük miatt allergizálnak, úgyhogy szerintem még ne add neki a déli gyümiket!

2. Persze, simán lehet forralt lehűtött vízzel készíteni a papikat, de eleinte nagyon kis adagok fognak ám valószínűleg elfogyni, úgyhogy megpróbálhatod azt is, hogy szopi után pár csepp tejet fejsz frissen a neki szánt pempőbe.

3. Hát mivel nem vagyok vega, eléggé hiányos a tudásom e téren sajnos. Szóval a fehérje tartalom miatt mindenképpen ajánlom a hüvelyes terméseket, de eleinte átpasszírozva, hogy a héja ne kerüljön az ételébe, mert nagyon tud puffasztani. Ilyenek pl. bab, borsó stb.

Másrészt a magas vastartalom miatt fontos a húsfélék viszonylag korai bevezetése. Viszonylag magas vastartalma van még a sütőtöknek, répának, ribizlinek, céklának, rizsnek. És ezeket nagyon korán is bevezetheted. Csak az a baj, hogy ezekben még így is kevesebb vas van, mint a húsban és kevesebb is tud hasznosulni belőle.
Mindenképpen az a legjobb, ha sokáig tudod még a hozzátápi mellett is húzni a szoptatást, mert az anyatej fehérje és vastartalma még elég sokáig sok fehérjét, vasat és ásványi anyagot fog biztosítani a kicsidnek.

Menta
menta
 
 


Andi! Örülök, hogy kicsit javult a helyzet! Reméljük így is marad! Mindenesetre tanulság belőle az, hogy ne ijedj meg, ha valami kicsit változik, ill. ha mégis megijedsz, akkor gyere gyorsan ide panaszkodni! KépKép
Puszi!
Menta
menta
 
 


Kriszi, Menta!

Koszonom a valaszotokat! Akkor fejo-eszkozbe most nem ruhazok be, par csepp minden szopi utan akad meg Kép

Azert varom a tobbi tanacsokat, otleteket is.

batka
batkamano
 
 


batkamano,

Úgyan mi sem vagyunk vegák, de a vega ismerősömék adtak/adnak húsit (csirke, pulyka) a gyereknek külön, pont amiatt amit Menta leírt.

Amcsi
Amcsi
 


Sziasztok!
A vasról jut eszembe. 3 hónapos oltásnál a gyermekorvosunk feltűnően sápadtnak találta a kislányomat. Persze amúgy is nagyon fehérbőrű. Javasolta, szedjek vastablettát. Azt kérdezte szedtem -e a terhesség alatt? Igen a 33. hétig, akkor teljesen rendben volt a vérképem, abbahagyhattam. Kérdés, hogy ha én most elkezdek szedni vastablettát, akkor az elég lesz neki? (csak szopizik)Lehet attól szorulásos egy anyatejes baba? Bár előbb talán nekem kellene egy vérképet csináltatni, hogy valóban kevés lehet -e most a vasam? Vagy a pici lehet -e attól vashiányos, hogy a terhesség alatt nem szedtem végig? Őt is szurkáltatni kellene?Kép
Bocs, ha kicsit zagyva, de már ébred a nagyobbik is és sietek.
Előre is köszi, ha vaki segíteni tud!
Évica
Évica
 
 


Évica!

Ha időre született a babád és kizárólag anyatejes, akkor szinte kizárt, hogy vasiánya lenne.
Nekem pl. alkatilag mindig sápadt a bőröm és ezért mindig kiharcolom, hogy ne csak vérképet csináltassanak, hanem vasat, szérum transzferrint és ferritint is nézzenek. Persze ebből mindig kiderült, hogy nincs vashiányom.

Ha viszont feleslegesen szedsz vasat, akkor neked lehetnek kellemetlen mellékhatásai és igazából, ettől ő sem fog több vashoz jutni.
Szívem szerint azt mondanám, hogy hagyd a csudába az egészet, de ha szeretnél tutira menni, mert írtó izgulós vagy, akkor hát legyen előbb vérvétel.
A 2003-as novemberi Kismamában (58.ol.) van egy cikk egyébként erről.

Menta
menta
 
 


Évica,
ha mostanában volt 3 hónapos a lányod, akkor nem sok napsütés érhette még életében, mitől lenne barna, nem?Kép Állítólag nem is a bőrszínt kell nézni (lásd MentaKép), hanem az ujjbegyét, fülcimpáját, stb.

Andi
Névtelen
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?