Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Nagyon régóta olvasgatlak már Titeket, és nagyrészt ennek is köszönhetem, hogy 7 hónapos kicsi lánykám még mindig nagyon lelkesen szopizik. Bármi gondom volt az elmúlt hónapok alatt a szopival, itt mindig megtaláltam a választ, anélkül, hogy feltettem volna a kérdést. Most viszont oyan infóra lenne szükségem, amivel eddig még nem találkoztam. Egy brutális ajakherpesz nyomait véltem ma reggel felfedezni az arcomon, és tanácstalan vagyok a Zovirax-ot illetően. A betegtájékoztatón elvileg nincs terhességre, szoptatásra vonatkozó figyelmeztetés. De akkor ez most vajon azt jelenti, hogy lehet használni? A hatóanyaga 50 mg aciclovirum grammonként. Nagyon bízom benne, hogy tudtok segíteni, mert már nagyon viszket, meg fáj, és nekem a Zovirax eddig mindig bejött, de amióta Petra megszületett, még nem bújt elő a herpeszem. Eddig.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Bogárka! Nyugodtan kendd rá a herpeszedre. Arra figyelj, hogy most ne puszilgasd Petrát és mindig alaposan moss kezet, mielőtt megfogod, szoptatod.
Gyógyulj meg gyorsan te is! Kép
Menta
menta
 
 


Hahó,
Ágci,
kösz, az mecvan, u.o. 69.o. viszont 178.sorszámmal: 30 CH-nál nincs x!!! Ehhez képest, ami nálam van, annak a címkéjén feketén fehéren áll: 30C! Ez gondolkoztatott el...Na mind1, nem olyan életbevágó, csak érdekes...
Rugdalózás: igeeen, én sem akarom hagyni, de nem akarom egyszerre mindenre azt mondani neki, hogy nem szabad. Már nem tépi a hajamat, nem karmol, nem harap, nem veri szopi közben ököllel a cicit...rugdosni csak mostanában kezdett...majd szépen fokozatosan, addig is megpróbálok kitérni előle. Kép Amúgy tényleg édesen simogat, meg bújik, és puszit is ad rögtön, ha azt mondom, fáj.
Bocs az offért.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 

 
 

Menta! Köszönöm a megnyugtató választ. Természetesen a kézmosásra, puszira (bár nehéz megállni) nagyon figyelek. Remélem pár nap alatt eltűnik ez a ronda herpesz.
Köszi!
Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


OFF OFF OFF OFF OFF BOCS BOCS BOCS

Kriszi, aktualizáltam Borsát, kifejezetten Cicó kedvéért!! Kép
(a kép 2004. első napján készült)
szipola
 
 


Sziasztok!

Kriszi, köszi a megnyugtatást Neked is, de Dani közben elkapta, szépen belázasodott + orra folyik, köhög stb. Pedig igazán gondosan gondozzuk, tisztaság van, visszük levegőztetni pár hetes kora óta, csak szopik... És mégis. Most akkor mégis gondolkozzak el azon, hogy jól csinálom-e és jól gondozom-e??? Tudom, hogy nem ezt akartad mondani, csak most elég sz*rul érzem magam emiatt...
A párom egyébként ramatyul van, de Anyu sokat segít.

A dokinéni írt föl antibiotikumot (Cefzil). Rá van írva, hogy 6 hónapos kor alatt nem adható (Dani 3.). Meg különben is: antibiotikumot, már most??? Segítsetek, tényleg adjak neki?? (Igazán nem akarom fölülbírálni egy orvos döntését, de hát antibiotikumot... A legmagasabb láza egyébként 38,2 volt, most este csak 37, és csak Panadolt kapott. Bocs, hogy kicsit off.)

Pindur
pindur
 
 


Pindur,
ne rágd magad, az anyatejes, tiszta babók is elkaphatnak betegséget, hiszen ahol vagy, lélegzed ki a levegőbe a vírusokat, nem tudod az összeset eltüntetni. Az én Gabim 11 naposan kapott el egy torokfájós vírust, pedig apája és én is nagyon vigyáztunk, szinte végig maszkban voltunk, és mégis. Szóval emiatt ne érezd magad sz*ul! (Egyébként az anyatej nem feltétlenül védi meg őket, csak kicsit nehezebben kapják el, és segít a gyorsabb gyógyulásban, és a betegség enyhébb lefolyásában, kérem cáfoljanak meg a szakértők, ha ez nem igaz.)

Az antibiotikumról én inkább nem nyilatkoznék, csak megjegyzem, hogy a mi dokinénink nem adott, csak azt mondta, hogy ha lázas, akkor kúp, egyébként meg szopizzon, és szívjuk az orrát. Meg köptetőt írt fel, ha köhögne, de nem köhögött szerencsére. Szóval nem tudom, én nem szeretnék inkább tanácsolni semmit. Esetleg homeopátiás szerek helyette? (Én nem értek hozzájuk, de sokan igen.)

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Pindur,
az közben eszembe jutott, hogy antibiotikumot azért szoktak adni, hogy nehogy felülfertőzze valami baci.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Pindur,
bocs, hogy ilyen sokat írok, de most olvastam, hogy állítólag a mostani influenza járvány olyan, hogy minden második baba tüdőgyulladást kap, és lehet, hogy ezt megelőzendő írt fel antibiotikumot a dokid.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Hahó,
Pindur, nemááár! Ez pontosan az, amit úgy neveznek, hogy pech. Ha valamiben biztos vagyok, az az, hogy te mindent megtettél, megteszel, hogy Dani rendben legyen. Ez nagyon alkati kérdés is, hogy mit kapnak el és hogyan. És tényleg van néha, hogy az ember lánya a feje tetejére állhat, a dolgok akkor is túllépnek rajta. Csak szoktasd magad hozzá, mert Dani egyszer majd járni kezd, futkosni, elesni, leesni, kutyát-macskát nyúzni, piszkos dolgokat megrágni akarni, aztán jönnek azok a dolgok, amiket még én sem látok át Kép
Na de komolyra fordítva a szót, antibigyóhoz én sem értek, de Snoopy orvos, és Pele párja gyógyszerész, tőlük biztosan kapsz adekvát választ. Én nem sietném el, igaz, magam sem szoktam bevenni semmit, csak ha már több napja a halálomon vagyok... Amit Ágci ajánlott, az a homeós bogyó tényleg jó, érdemes beszerezni. Patikában ezek recept nélkül vannak, kicsit borsos áron, de azért elmegy. És csakugyan mellékhatások nélküliek, és nem lehet őket túladagolni, a szervezet nem szokik hozzá, mint a hagyományos gyógyszerekhez. A patikában pontosan meg tudják mondani, hogy ekkora babának hogyan kell adagolni.
A lázat mindenképpen csillapítanotok kell, erre nekünk a mezei Germicid kúp jött be, de van egy homeopátiás kúp is, a Viburcol. És szopi-szopi-szopi, ahányszor csak megnyikkan, az nyugtatja, csillapítja a fájdalmat, folyadék, kaja, ellenanyag, minden. Ja és az orra. Mindenképpen kell, hogy rendesen kapjon levegőt, ez szopi közben különösen fontos, de egyébként is, meg hogy ürüljön a slejm, nehogy felülfertőződjön, aztán nagyobb legyen a baj. Mi hosszas vívódás után megvettük az orrszívó porszívót, a párom nagyon ellene volt, hogy "kiszívja szegénynek az agyát is", sőt én is tartottam tőle. Úgyhogy mindenekelőtt én próbáltam ki, és olyan érzés volt, mintha valami orrtisztító mentolos cukorkát ettem volna. Cicó eleinte nagyon bömbizett, de hamar megszokta, és a végén már nem is kellett fogni, maga tartotta a fejét a szíváshoz. Igaz, ő már majdnem egyéves volt, amikor benáthásodott. Köptetőt kaptatok, ha köhög?
Mindannyiótoknak jobbulást kívánok mihamarabb!

OFF
Szipola,
Cicót nem tudtam kizavarni az IPM-lapozgatásból (napok óta elvan vele, ezzel és nem mással, nem lehet pl. katalógussal becsapni, neki az IPM kell), de nekem nagyon tetszik Borsa!!! (Már ha az anyósjelölt véleménye számít itt valamit...) Egyébként Borsa kedveli a kékharisnyákat? Kép Kép Kép Esküszöm, a következő kép Cicóról könyves lesz...

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Zsizsa, Kriszi, köszi mindkettőtöknek! Kép
Antibiotikumot egyelőre nem adtam be, Snoopy, Pele gyakran jár erre?? Kép Nagyon kéne a tanácsuk.
Orrát szívjuk rendületlenül, én annyira nem idegenkedek tőle, tényleg annyira gyengén szív, de a lényeg kijön. Kép
Köptetőt kaptunk, de a doki nem mondta, hogy akkor adjam, ha köhög, hanem hogy naponta kétszer adjak neki (ha köhög, ha nem? mert egyelőre nem köhög - én annyira nem szeretem, hogy ennyi gyógyszert kell kapnia, én is csak ritkán veszek be, ha nagyon muszáj).
Láz szerencsére nem nagyon van, inkább hőemelkedés, ha 38 lenne, akkor adok Panadolt. Kúpot, ha neadjisten följebb menne.

Pindur
pindur
 
 


Pindur!
NO PANIK!!!

Szóval, milyen ghyermekorvos az ilyen??? Ejnye!
Köptető akkor kell, ha dzsuvásan köhög, esetleg akkor, ha nagyon tömör a nózijában a váladék. Ugyanis higítja, kiköhöghetővé teszi a váladékot. Neki vizesen folyik az orra?
A köptetőt legalább 2 órával a következő alvása ELŐTT kell beadni, mert a váladék mennyiségét növeli, így köhödésre késztet, amitől a ded nem tud aludni.
Antibiotikum. Ami rá van írva, az az elfogadott. Tehát ne tedd a babád szájába!
Vírusos fertőzés esetén az antibiotikum nem hat. Megelőzésre akkor adunk, ha a beteg erősen veszélyeztetett életveszélyes fertőzésre, ami itt nem áll fenn. Van egy szoptatott, egyébként 3 hónapos korra jellemző immunrendszerű baba. Semmi baja, csak elkapott a családból valami vírust. Nóziszívás, hogy tudjon szopizni, láz esetén (popsiban, fülben 38.5 FELETT)lázcsillapítás elsősorban hűtőfürdő útján. Nappal. Éjszakára kaphat kúpot (mint oltás után).
Aztán majd jól meggyógyul. A takonykór bacis felülfertőződés nélkül is sokáig eltarthat, mert a pici orrjáratokba befészkelődik a vírus és kiirtani nem tudod. Csak a babóban lévő immunitás. Ha van baktériumos felülfertőződés, ami nem csak a nózijában van, hanem lejjebb is akkor kell antibiotikum, de olyan, amit a 3 hónaposok is kaphatnak.

Kitartás, semmi baj!

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Ááááá,
Snoopy,
köszönöm!!! Kép Most nekem is nagy kő esett le a szívemről - remélem, Pindurnak is. Ez egy szakszerű, józan, megnyugtató, emberi magyarázat és tanács, ebben reménykedtem, hogy ideérsz... Kép

Pindur,
én nem vagyok szakember, csak gyorsan írtam azt a zavarosat, amit innen-onnan összetanultam, és éppen eszembe jutott, mert úgy láttam, neked most gyors megnyugtatásra van szükséged. Bocs, ha félreérthető voltam, vagy még jobban felidegesítettelek, éppen ellenkező volt a szándékom. Szóval kitartás, gyógyuljatok mihamarabb Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Snoopy, ezer köszönet, én is nagyon megnyugodtam, hurrrráááá! Kép
Az orra nem nagyon folyik, kicsit szörcsög, ha leszívom, jön valamennyi (néha több, néha kevesebb) vizes váladék. De ha nem szívom, akkor is tud szopizni. Persze azért szívom. Kép
Azt, hogy van/lesz-e baktériumos felülfertőződés, honnan lehet majd tudni? (Bocs, ha hülyeséget kérdezek. Kép )
Tudom, hogy ez már abszolút nem a szoptatás témához tartozik (bocs érte mindenkitől), de hűtőfürdő ilyen babánál hány fokról induljon, meddig menjen le és milyen sokáig tartson?

Kriszi, persze, semmi baj!! Nem idegesítettél föl, és egyáltalán köszönöm, hogy válaszoltál!!! Kép

Pindur
pindur
 
 


Sziasztok!

Mi is ilyen problémával küzködünk,mint Pindur!
Mira 8 hónapos múlt,és vasárnap óta van láza. Vasárnap 39,tegnap és ma 38 körül. Vasárnap még adtam Neki kúpot(Germicid-c),de most,hogy 38,5 alatt van,nem adok.Még négyszer szopizik,de most ahányszor akar. Azt olvastam,hogy kis láznál az a jó,ha nem kezeljük,mert így a szervezet dolgozik a bacik ellen. De viszont úgy sajnálom,tök nyügi egész nap,és marha sokat alszik. Még soha nem volt beteg,olyan rossz így látni. Szerintetek jól csinálom? Tényleg ne adjak Neki semmit? Magától meggyógyúl? Olvastam erröl a Panadol-ról is,az gyógyszer?
Köszi!
Mirama

KépKép
KépKép
mirama
 
 


Sziasztok!

Nálunk is hasonló a helyzet, bár egyenlőre láz nélkül. Nekünk az mondta a doki, hogy ha be van dugulva az orra, akkor kenjük be a mellkasát Vicks(?) BabyBalzsammal éjszakára, és a mellemet is kenjem be szoptatáskor (nem a bimbót). Emellett csöpögtessünk és utána szívjuk az orrát.

Mirama,
Szerintem a Panadol is gyógyszer, Paracetamolt tartalmaz, olyan mint a Rubophen csak gyerekeknek.

Gyógyulást mindenkinek!

Amcsi
Amcsi
 


Ajjaj. Ezek szerint járvány van. Kép
Minden betegnek gyors gyógyulást és sok szopit kívánok!!

Offfffffffffffffff
Kriszi, Kékhari jöhet! Megmutattam Cicót a jövendőbelit illetően szigorú szemű apának és nagyon csinosnak találta. Kép
Ja, és ne legyél meglepve, Borsa is olvas ám, kedvence egy számolni tanító könyv, József Attila és egyéb nyalánkságok...Kép
szipola
 
 


Sziasztok!

Láz : becsszó, hogy csak az igazit kell csillapítani (popsiban 38.5, hónaljban 38) A fülest igazából jó, ha kimértétek egészségesen, mert mindenkinél más lehet. Zsombinál pl a füle a hónaljával egyezik meg, Prücsinél a popsijával. Hűtőfürdő: normál fürdővíztől a harminc fokosig fokozatosan hűteni, a hűvös vízben 20 perc. Mivel a vízimádók is életveszélyes fenyegetéseket fognak nektek sírni, jobb, ha Ti is beültök melléjük.Zsombi fénykorában a gyűri pelust is behurcolta, majd a tacsakos pelusra feküdt a mellkasomon a vízben és elaludt. Kép
Tényleg meggyógyulnak maguktól. A kencézőket a mi dokink is ajánlotta, ha nagyon be volt dugulva az orruk, akkor orrcsepp (igazi, nyálkahártyalohasztó) és Fenistil csepp is segít.Az utóbbihoz recept is kell.

Baktérium: nem átlátszó, leginkább szivárványos (zöld, sárga, barna) a váladék. Ha nehéz szívni, akkor lehet használni anyatejet, Sterimaart, ordítás könnyeit higításra. Az anyatej azért is jó, mert ellenanyag és fehérvérsejt is van benne.

Más nem jutott eszembe...

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy, köszi! Utsó kérdés: ha nem átlátszó (még az), adjak antibiotikumot??
Utolsó utáni Kép : Mivel ez a szoptatás-topic, hol máshol tehetem föl a témába vágó kérdéseimet, hogy itt ne legyek off? Kép

Pindur
pindur
 
 


Sziasztok!

Látom,hogy most sokan betegeskednek, egy kicsit nekem is fáj a torkom, de már hetek óta és még nem kapta el a baba. Úgyhogy megvárom,talán elmúlik magától. De eszembe jutott, hogy még a terhesség alatt ajánlotta a védőnő a Bioparox orr és torokspray-t.Ez antibiotikumos és gyulladásgátló hatású.Akkor néha használtam is amikor már nagyon tönkre voltam, és biztos használt, mert semmit nem szedtem vitaminon kívül, és gyorsan elmúlt a neheze.
Ha valaki ért hozzá, akkor írjon róla légyszi, mert szerintem még ez azért kíméletesebb megoldás, mint a kapszula, és helyileg ott hat,ahol leginkább tanyáznak a bacik, és ahonnan a leginkább átadhatjuk a babának. És elvileg a tejbe nem megy át, mert rá is van írva, hogy terhesség és szoptatás alatt is használható.
De azért nem árt egy szakértő hozzászólás, mert sosem lehet tudni.
A másik kérdésem, hogy a baba súlyának duplázását mitől számítjuk, vagyis mi a kiindulás? Az amivel született, vagy ami a legalacsonyabb volt mielött megindult fölfelé?
Ez leginkább azért érdekel, mert a következő oltásra és súlymérésre készülök lelkileg, és hát amikor mi ott vagyunk a rendelőbe akkor mindig jó combos duci babákat fogunk ki, és az anyukák is nagyon meg vannak elégedve a teljesítményükkel, és egymásnak dicsekednek, hogy hány kilós a bébijük.Nálunk pedig nem gyűrődnek a hurkák egymásra ami azt illeti.Persze nem bánom, az se lenne jó ha később meg kövér gyerek lenne, akit csúfolnak a többiek.
Szóval ha a születési súlyát nézzük akkor 2960*2=5920, a mélypont pedig 2680*2=5360, amit már el is került.A kettő között kb fél kiló különbség van, ami több, mint egy hónapos növésnek felel meg nálunk.(még nincs négy hónapos)
Ha ezt nézzük, akkor azért nem állunk rosszul mi sem ugye?

Andana
Andana
 


OFF

Betegek,
gyógyuljatok gyorsan, sok-sok egészségbomba ment! Kép

Snoopy,
imádom a stílusodat Kép Zsombi a pelussal Kép

Andana,
a könyvek születési súlyt írnak, de így sem álltok rosszul...szerintem nem lesz gond, valamennyit biztosan hízott, és hol vagytok még hat hónaposak! Egyébként mi mindig combosak voltunk (a lányom is, én is Kép ), és most is cicis-pocakos a kisasszony, nem kövér, de helyes husis...mégse érdekelt senkit, csak hogy mennyi a hízás. Élete 11. hónapjában a kölkec bírt pl. 15 dekát hízni Kép Aztán meg a következőben majdnem fél kilót újra. Összejön, ami kell, szépen átlagolva. A második félévben, most hogy látom, a kölkecnek havi 33 dekás átlaghízás jött össze végül, úgy, hogy hol 42, hol 15... Ez szerintem teljesen ok. Szóval nálatok is tutira összejön, amennyi kell, a többivel meg ne foglalkozz. Miit csinálnak a duci babák mamái, hogy olyan szép kövérek a kölkök??? Vajh mit??? Fújják őket biciklipumpával, aztán aki jobban bírja szuflával, az a győztes? Na ugye. Egyébként biztosan neked is van mire büszkének lenned, igazán büszkének, ami tényleg a te érdemed, nem igaz? Mert nekem van! Kép

Szipola,
Kép Cicó egyelőre tépi J.A-t Kép Apósjelölttől inkább nálunk kell félni, tudod, lányos apák...a miénk meg direkt tigrisapa Kép Nem szólva arról, hogy Cicó kegyeiért máris sokan versengenek, minden szemtől-szemben barátunknak, ismerősünknek fia van, a legidősebb jelölt 15, a legfiatalabb 1 hónapos Kép De az én szavazatom Borsáé Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Pindur!

Ha csak a nózija szivárványos , de nem köhög ilyen dzsuvákat, akkor oldani kell, meg szívni, takarítani minden mennyiségben. Ha csak nagyon unod 2-3 hét és még mindig nem múlik, akkor lehet elgondolkozni. Mert egy helyi bacira AB-t adni szerintem túlzás. Legalább folyamatosan láza kell, hogy legyen, hogy bennem felmerüljön. Vagy hat éjszakán át ne aludjon, általam ismeretlen okból. Kiderült, hogy az utóbbi esetben kétoldali középfül-gyulladása volt, minden erre utaló tünet nélkül. De a fülész még így is megkérdezte, hogy adjon-e antibiotikumot, mert sokan nem szeretik, de erre szerinte már kell. Jó fej volt. Lehet, hogy akkor lehetett volna kuruzsolni, de nekem meggyőző volt, hogy míg a családban már mindenki teljesen Zombi volt (nagy nappal nem aludt, kicsi éjszaka, mi egységesen semmikor) a gyermek du megkapta az antibiát, kúpot preventíve esete, sapkát a fejére és egyszer ébredt fel szopizni egyébként megkönnyebbülten horpasztott egész éjjel.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!

Mira meggyógyult,hurrá,hurrá!!
Tényleg magától rendbejött,semmit nem adtunk Neki!
Nektek is gyógyulást! Es,hogy témánál legyek,jó szopizást!!

KépKép
KépKép
mirama
 
 


Off. , de s.o.s.
Snoopy, Pele, Iboly!
és akinek van még kisokosa, hogy mit lehet pocakkal szedni!

Hőemlkedsem van taknyos vagyok, fejem, fülem fáj és 24 hetes terhes vagyok. A körzeti dokit mára, így a hétvégére is elpuskáztam, azt hittem délután rendel. Bevehetek szeirntetek legalább egy algopyrint 24 hetesen, az egyén kamillás gargalizálás, stb.-n túl. Apa És a ksifiam is beteg, mindketten antibigyót kaptak rá, én meg megkaptam tőlük.

Norci
norci
 
 


Norci,
amig nem jon valaki hozzaerto...

Nekem ugyan nincs kisokosom, de 16 hetes pocakom van es epp baromira nathas vagyok, egyfolytaban kohogok es mindenem faj detto. Igaz, lazam eddig nincs, en "csak" megfaztam.
En telefonon hivtam fel a haziorvosomat, o azt mondta, algopyrin mehet, valamint Sinupret cseppek, ami gyogyszertarban recept nelkul kaphato, leguti betegsegekre valo, nyakoldo es kopteto. Ra van irva, hogy sokevi tapasztalat alapjan nincs terhessegi ellenjavallat. Es azt mondta, ha antibiotikum is kell, akkor penicilin.

-Afonya
afonya
 
 


Sziasztok!

Norci,
Nekem anno un. problémára Paraceltamolt (Rubophen) javasoltak. A köhögésre pedig homeopatiás csillapítót (Strodal?) szedtem. Sajna így is baromira megviselt, és extra sokáig tartott még kihevertem. Remélem te szerencsésebb leszel.

Amcsi
Amcsi
 


Norci,

Neo-angin es Mebucaint is lehet terhesen es szopisan is szedni. Igaz ezek torok fajasra vannak inkabb. Ha lazad van, azonnal ugyelet, mert komoly bajt okozhat. Es3etleg a biztonsag kedveert ugyeletre nem tucc elszaladni?

gabomamo
gabomamo
 
 


Norci,
én úgy tudom, hogy Algopyrint nyugodtan be lehet venni (én többször tettem terhesen, elviselhetetlen fejfájásra és lázra), ha 38 fok felett van a lázad, akkor mindenképpen csillapítani kell.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Norci!

Jobbulást neked!!!

Kérlek, vedd figyelembe, hogy nem vagyok orvos, így nem mondhatom azt, hogy bizonyos gyógyszereket beszedhetsz. Csupán a rendelkezésemre álló információt oszthatom meg veled, aztán neked kell eldönteni az orvossal egyetértésben, hogy mit veszel be!

Sajnos, az Algopyrinről nem írnak a könyvemben és csak a gyógyszergyári leírást tudtam megnézni. A gyártó nem ajánlja várandósan a szedését. Sőt, 3 hónapos kor alatt is ellenjavallt, szerintem ez elég beszédes. (Snoopy, már viszaszolgáltattam a könyvedet, abban benne van?)

Ellenben acetaminophen (paracetamol) tartalmú gyógyszereknél a szopis könyvemben a terhességi veszélyességi kategória alatt B betű szerepel, ami egy 5-ös veszélyességi skálán a 2., vagyis alapvetően biztonsággal szedhető. Ilyen gyógyszer a Rubophen.

Norci, pihenj sokat, igyál sok hűvös folyadékot, szedj C-vitamint. A lázadat 38 fokig semmiképpen ne csillapítsd, a láznak fontos szerepe van a kórokozók elpusztításában, afölött pedig, ahogy érzed, de szerintem 39 fölött már mindenképpen érdemes csillapítani. Először természetes módszerekkel próbálkozz: a hársfa-tea nagyon jó lázcsillapító, csinálj hűtőfürdőt, langyos borogatást!
Fülfájásra nagyon jó a kövirózsa leve, belecseppentve a fülbe azonnal elmúlasztja a fájdalmat és gyulladáscsökkentő is.

Remélem, hamarosan jobban leszel!

üdv,
Iboly
iboly
 
 


Iboly és mindenki!

Ezer köszönet a segítségetekért! Hársfa tea, meg egy fél algopyrin használt, végre tudtam aludni is elég sokat és úgy tűnik most már csak a náhától nem látunk (családilag)! Túl éljük, Remélem pocaktesót a sok köhögés nem viseli meg.

Norci
norci
 
 


Norci,
bocsi, hogy azt írtam, hogy nyugodtan lehet szedni Algopyrint, de én tényleg úgy tudtam (és a terhességem alatt is mindenki azt mondta, mert mindenkinek a dokija azt mondta), hogy ezt lehet szedni (persze módjával). Én úgy emlékeztem, hogy a tájékoztatón is az volt, hogy csak az utolsó hat hétben nem javasolják, ezek szerint megváltoztatták a tájékoztatón a szöveget?

Iboly,
jó, hogy írtál erről!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Sziasztok!

Ket kerdesem lenne.
Kisfiam 14 honapos es most kezd teljesen leszokni a szopirol, ami azt jelenti, hogy csak ejszaka szopizik egyszer-ketszer. Lehet, hogy mar azt sem igenyelne, de ha felebred megszoptatom, mert szeretnem, ha meg fenntmaradna a tejtermelodes. Ennek az az oka, hogy sajnos mar negy bel muteten esett at, es a mutetek utan, valamint amikor beteg, hany sokszor csak a tejcsi marad meg benne. A kerdesem az lenne, szerintetek fennt lehet-e igy tartani a tejtermelodest, vagy egyeb praktikakhoz (fejes) kellene e folyamodnom. Ezt nem nagyon szeretnem, mert masfel honapos koraig nem szopizhatott es addig fejtem. Eleg volt.
Teljesen mas kerdes: Nem tudtok-e valami homeopatias szert kruppos megbetegedesre.

Koszi!
Kildi
kildi
 
 


Zsizsa!
Igazság szerint én is úgy tudtam, hogy lehet csak mindenek szeretek mgé utána nézi. Amiből gondoltam, mert szülés után egyből algopyrin injelciókat kaptam. Meg azt hiszem mellgyulladás esetén is ezt javasolták a szopi ambulancián.
Szerencsére javulok.
Inkább neked is köszi.
Csúcs: a kisifam amit kapott antbiotikumot (nem penicilin) a téjékoztató egyik oldalán terhesen, szopi alatt nem lehet szedni, másik oldalon meg az van, hogy lehet, no erre varrjatok gombot.

Norci
norci
 
 


Sziasztok Tapasztaltak!Kép

A segítségeteket szeretném kérni: egy hónapos a kisbabám. Az első héten 2o-3o ml-ket szopott etetésenként. Kéthetes korától tápszert kap, szülés utáni depressziómban ez tunt egyszerubbnek.
Most meg kb 2o ml-t tudok fejni. Szerintetek van rá esély, hogy ennyi idősen, minden praktikat bevetve (sok folyadék, gyakori mellre tétel) visszatérjen fokozatosan a csak szopi?

Koszonom
Wanda
Wand
 


Sziasztok!

Tejnövelő tanácsot szeretnék kérni. Múlt héten észrevettem, hogy kezd fogyni a tejem, és már kevés a kislányomnak egy-egy szopikor. Eddig egy mellből etettem, de most már csak az első kettő szopi van egy mellből, a második kettő már két mellből megy a két utolsó pedig kettőből sem elég, ilyenkor az éjszaka lefejt tejet adom neki cumisüvegből ráadásként. Tudom nem szabadna cumisüvegből,de már januárban többször kellett mennem vizsgázni, és akkor csak abból tudtuk etetni, és rászokott. Szeretném megkérdezni, hogy szerintetek hogyan tudnám növelni a tej mennyiségét. Próbáltam már szoptatás után fejni, de akkor már nem jön belőle semmi. Tudom, hogy ilyenkor gyakrabban kellene szoptatni, de Panka már beállt a kb. 3 óránkénti szopira ( dél körül 4 óránkénti ), és ezt nem akarom megzavarni. Ugyanis amikor kisebb volt akkor is keveset evett, és próbáltam két óránként, vagy gyakrabban szoptatni, de olyankor mindig ébresztgetni kellett többször egy nap, és így nem aludta ki magát, és így nyűgös volt. Hogyan lehetne a gyakrabbani szoptatást ügyesen megoldani? És utána hogyan fogom visszaszoktatni a ritkábban szopásra? Van valakinek valami jó ötlete? Bocsi, ha kicsit zavaros voltam, de azért remélem érthető. Előre is köszi:

Timi
timi77
 
 


Sziasztok lanyok!

En is tanacsert jottem Kép Noverem kislanya 4 hetes es szinte szuletese ota 4 orankent szopizik. Ha minden igaz (a masik cicibol lefejt tej mennyisegebol kovetkeztetve) csak 80-90 ml-t szopizik egy-egy alkalommal.De nem sir,hogy ehes lenne. Mult heten nem hizott egyaltalan, igy a doki irt fel neki tapszert Kép Csak immel-ammal eszi es abbol is max.90ml-t nyom be. Szerintetek mi lehet a baj?Nem keves egy 4 hetes babanak ez a mennyiseg? Es van otletetek,hogy miert nem hizhatott? Amugy a baba jokedvu, egesz jo alvo, nem tunik betegnek vagy ehesnek Kép
Elore is koszi a valaszokat!!!!
Norka
norkini
 
 


Kedves Wanda!

Az en kisfiam betegen szuletett, ezert egy naposan volt az elso bel mutetje, melyet tobb is kovetett. A gyogyulas lassan ment, es addig csak infuziot kapott, nem szopizhatott. Masfel honapos koraban szopizott eloszor es azota is, most 14 honapos. Ezt csak azert irtam le, hogy Lasd siman mukodhet a dolog, csak nagy kitartas kell hozza.

Kildi
kildi
 
 


Wand,

az en kislanyom koraszulott volt es csak 10 naposan szopizott eloszor, majd 3 hetes, amikor csak kizarolag szopizott. O meg szerencses helyzetben volt, de vannak olyan babak, akik tobb honaposan szopiznak eloszor, mert gepeken vannak hosszu ideig.
Minden eselyed meg van arra, hogy szoptass. Gondolom 1-2 nap bombi lesz, mig visszaszokik a babo. Irj, hogy alakul a dolog.

gabomamo
gabomamo
 
 


Wanda,
Amig a szakertok megerkeznek kontarkodom egy kicsit!
VAN ESELY, sot JO ESELY! Ugy tudom, annyi ido kell a tejmennyiseg visszaallitasara, amennyi ido alatt lecsokkent. Tehat ha 1 honapos a babad, es 2 hete kap tapszert, akkor 2-4 het alatt visszaterhettek a kizarolagos szopira! Ha ebben a babad jol kozre tud mukodni, tehat elfogadja meg a cicit, es hatekonyan szopizik, akkor konnyu dolgod lesz. Ahogy irtad, nagyon gyakori mellretetel, hosszu-hosszu szoptatasok, C-fogas nyugalom, es fejes. Emellett igyal jo sokat, es bevethetsz a tejszaporito praktikak kozul is nehanyat. Errol van egy kozkezen forgo mail is, ha irsz, elkuldom emailben (birsalmale, homeopatias szerek, teak...).
Mindenkepp beszelj Ibollyal, Pelevel!
Es nagyon drukkolok!
En sajnos ketszer elronotottam a kezdeteket, igy csak most tudtam meg harmadszorra, hogy mirol maradtam le!

Kildi,
Neked csak gratulalni tudok, es a kisfiadnak is!

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Wanda,
ha írsz egy e-mail címet, küldök egy "programot", amivel jó eséllyel vissza lehet szoktatni a kicsit a cicire. De ahogy Ildi is írta, kitartás és nagy türeleme kell hozzá.

Norka,
napközben ébreszteni kell a babát 3 óránként mindenképp, ha lehet 2,5 óránként. A következő is lehet:
"Felébresszük-e az alvó gyermeket?

Az az elterjedt vélemény, hogy alvó gyermeket nem szabad felébreszteni. Alapvetően és főleg a későbbiekben ez valóban így helyes, mert a gyerekek megtanulják szabályozni a saját alvásigényüket. A kezdeti időszak azonban a tanulás ideje és adódhatnak olyan helyzetek, amikor muszáj felébreszteni a kisbabát, pl. ha nem jelentkezik elég gyakran. Próbálja meg kisbabáját napközben felébreszteni, ha magától nem jelentkezne legalább minden 3 órában. Akkor is ébressze fel kisbabáját, ha félálomban az éhség jeleit mutatja. Ez azért fontos, mert vannak kicsik, akik arra a kellemetlen érzésre, hogy éhesek, úgy reagálnak, hogy visszaalszanak, annak ellenére, hgoy üres a gyomruk. (legfeljebb 2-3 alkalommal próbálkozzon egymás után ébresztgetéssel. ha kisbabája továbbra is mélyen alszik, hagyja tovább aludni és próbálja meg később.)
További ok lehet a felébresztésre, ha az az érzése, hogy mellét sürgősen ki kell ürítenie. A szoptatás partneri viszony. Ez az jelenti, hogyha tele van a melle, és feszül és ettől kellemetlenül érzi magát, esetleg még fájdalmai is vannak, megteheti, sőt meg is kell tenni, hogy felébreszti és megszoptatja kisbabáját.
Így ébresztheti fel kisbabáját:
beszéljen kisbabájához vagy énekeljen neki vmit.
vegye le róla a takarót.
pelenkázza át.
vegyen le róla egyes ruhadarabokat vagyí vetkőztesse le teljesen.
fektesse a meztelen kisbabát meztele felsőtestére.
fürdesse meg a kisbabát.
masszírozza a hátát, karját, lábát.
vesse be a "babaszem trükköt". ehhez gyengéden mozgassa a kisbabát fel és le, amíg ki nem nyitja a szemét.
forgassa kisbabáját a hátán fekve gyengéden jobbra-balra és beszéljen hozzá."
(Részlet: Szoptatás című könyvből)

Próbálja meg egy cicin 15-20 percig tartani, utána át a másikra. Jól van mellen a baba? Használ esetleg bimbóvédőt a nővéred? Az immel-ámmal evés miatt elképzelhető a nem hízás.

Timi,
mennyi idős a babád? Minden alkalommal mindkét ciciből kínáld meg: több szopi több tej. Ez a legjobb tejnövelő praktika.
Mivel a tej 2/3-a szoptatás alatt és utána közvetlenül termelődik, megpróbálhatod azt is, hogy ha mindkét ciciből eteted pl. kezded ballal, akkor utána jobb, és utána megint bal. tehát akkor 2x is rátenni uarra a cicire. Mondjuk, közben egy kis büfi.
Sajnos kezdesz egy ördögi körbe lépni: kevesebb szopi, kevesebb termelődik, ráadásul cumisüvegből adod a lefejt a tejet, ami még jobban rontja a szopási technikáját. Tudom, jót akarsz, nehogy bántásnak vedd, ahoy leírtam, csak most nagyon kell figyelned.Kép
Én ezt szoktam küldeni az anyukáknak:
"•

Kép
Ágci
 
 


Agi
Koszi a gyors valaszt. Probalta ebreszteni 1-2 napon keresztul de csak sirt es nem volt hajlando szopizni.Bimbovedot hasznal.
Ket cicibol szoptat. Van,hogy fel orat van cicin (a ketton egyutt) a baba, de eddig egy cicibol csak egyszer szoptatott.Lehet,hogy akkor erdemes lenne egy szoptatas alatt valtogatni tobbszor a melleket?
Norka
norkini
 
 


Agi
Az immel-ammal a tapszerre vonatkozott. Nem lelkesedik erte. Szopi utan probalt adni neki, de max. 10-20ml.t fogadott el.
Norka
norkini
 
 


Ági,

Köszi a gyors választ. Azt tényleg elfelejtettem írni, hogy Panka 10-én lesz 4 hónapos. Éjszaka nem kel fel, így éjszaka ő nem eszik. Hajnaltól estig tart neki a szopi időszak. Az Urtica Urens-t elkezdtem szedni ezen a héten, de még semmi jelét nem látom, hogy használna. A Laktoherb-et nem merem inni, mert mikor Panka pici volt ( 2-3 hetes) fájt tőle neki a pocija. Folyadékot iszok eleget.
Ha két mellből szoptatom reggel is, akkor nem fogy el estére? Tudom buta kérdés, de akkor is... én úgy érzem, hogy ahogy haladok előre a napban egyre kevesebb van benne.
Egyébként Panka kicsi korától szeret aludni a cicin.Kép Általában a szopás után ő engedi a cicit, ha már úgy érzi nincs benne. Akkor teszem át a másikra.
Még egyszer köszönöm a válaszodat.

Timi
timi77
 
 


Sziasztok!

Itt mindenki válaszolt minden másra, így csak a várandósság alatt fájdalom és lázcsillapítókról: Iboly, abban a könyvben sincs az algopyrin. A gyógyszercsoportról írnak, de az egész csapatot nem ajánlják (pyrazolon-származékok). A többiek: a legtöbb a prosztaglandinszintézis gátlása miatt (ami a hatáshoz kell)nem ajánlott az utolsó 6 hétben, esetleg a 3. trimeszterben. Sok bajt tud akkor csinálni. Az egyetlen kivétel a Paracetamol, ez kényelmesen szedhető. Azok, amelyeket az utolsó hat hét előtt sem lehet szedni: Penicillinamin, szalicilsav és származékai (nagy adagokban), Phenylbutazon (összegyűlik a babában). Ezek hatóanyag-nevek, azaz el kell olvasni a gyógyszeren az apróbetűs összetevők részt is, hogy megtudjuk, hogy nincs-e ezekről szó.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Norkini,
akkor a bimbóvédő miatt nem eszik eleget nagy valószínűség miatt, illetve nem gyarapszik. Az is lehet, hogy elfárad a szopiban (szegénykének, még azon keresztül is ki kell szippantania a ciciből....), tehát első lépésben sűrgősen le kellene szoktatnia, és csak ciciből etetni. A mél címedre elküldöm, hogyan próbálja.

Timi,
megpróbálom röviden:
a mell nem olyan mint egy tejeszacskó. Tudom, én is nehezen hittem el, de ez így van:
a kisbaba szopással szabályozza a hormonok kiválasztásást és ezáltal a tej termelődését. Ha gyakran amellreteszik, emelkedik a prolaktinszint és ezáltal a tejtermelődés is fokózodik. Ez a finomam hangolt szabályrendszer befolyásolja, hogy a tejtermelődés a kereslet-kínálat elve szerint működjön: mninél gyakrabban és intenzívebben szopik a kisbaba, annál több tej termelődik és fordítva!!! Ez egyformán vonatkozik a napi mennyiségre és a teljesn szoptatási időszakra.
Tehát két cicire fel!!!! és az se tántorítson el, ha úgy érzed, teljesen puha és üres a cicid. A kisbaba mindenfajta fejőgépnél hatásosabban tudja üríteni a mellet, a pozíciók változtatásával még inkább (hónaljtartás, fekve szopi stb.). Ha nincs meg a A tejserkentés.doc, akkor szívesen elküldöm, kérek mél címet. Ebben biztos találsz olyat, amit még esetleg nem hallottál.

Sziasztok, kellemes hetet mindenkinek:
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Hahó,

Timi,
csak egy tapasztalat saját életemből, alátámasztandó a ciciműködést, amit Ágci leírt: a nagy nyári hőségben a leányom elkezdte kétóránként rángatni a cicit, és annyi, de annyi tejem lett, hogy majdnem fél évig folyamatos túltermelődésben voltam - pedig alapból nem vagyok egy bőtejű alkat, még jó, hogy a lányom sem egy étkes baba. És nem egyszer volt olyan, hogy a szopi végén teltebbnek érződött a cicim, mint az elején Kép
Ja és a kialakult napirend megzavarásától ne tarts, a babók gyakran variálnak maguk is. Náunk pl. eleinte ébresztgetés volt, aztán elég hamar négyóránkénti evés, aztán egész nyáron kétóránkénti, aztán három, most négy-öt (a kölkec már tizenhárom hónapos, és ha olyan kedve van, megeszi a vasszöget is, a szopi jobbára innivalónak meg bújásnak kell).
Van egy olyan tejnövelő trükk, amit még azt hiszem, most nem írtak, nekünk ez is nagyon bejött (pláne pont négy hónapos kor körül csináltuk). Szóval fogod magad, és beköltözöl a nagyágyba Pankával kettesben egész napra. Odakészítesz magadnak szendvicseket, sok-sok innivalót, olvasnivalót, stb. Ott alszotok együtt, hancúroztok, és ami nagyon fontos, nem csinálsz semmi mást egész nap, mint hogy minden egyes nyikkra (ha csak megnyikkan, bármi okból), megkínálod a cicivel. Elég furán hangzik, de nagyon bejön, és a babát sem zavarja meg (bár leírva úgy látszik). Néhány nap alatt szinte betonbiztos siker.

Wanda,
amit fent írtam, az nálatok is alkalmazható, sőt még inkább, mert fiatalabb babáknál még jobban bejön. A cicicserélgetés is jó, a maratoni szopizások, minden, amit csak alkalmazni tudsz. És sok-sok közelség, lehetőleg bőrkontaktus, sok-sok összebújás meztelenül, együttfürdés is akár, és minél gyakrabban cicire vele. Bátran kínálgathatod minél gyakrabban, mindig talál benne.

Sok sikert,
üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Agi
Meg nem jott mail, de elore is koszi!
Meg 1 kerdes.Azert szoptat bimbovedovel, mert nagyon pici a melle es a baba valahogy nem tud racuppanni. Igy is hagyja el a b.vedot??
Norka
norkini
 
 


Norka!

A bimbóvédő egyszerű megoldásnak tűnik, de sajnos ebben az esetben is igaz, hogy jelentkeznek a mellékhatásai: 1. A babának uannyi munkával kevesebb tej jut.
2. Kifárad és nem eszik eleget.
3. Mivel nem éri olyan közvetlen inger a mellett, mint a direkt szopinál, ráadásul a baba kevesebb tejet is fogyaszt el, ezért a tejtermelődés csökken!

Gyümölcsözőbb, ha a hölgy babástól felkeres egy szopis ambulanciát, ha megoldható, ahol megnézik, hogy hogyan is csinálják ők ezt a páros mutatványt, mert ebben igazándiból áttételesen nem lehet profin segíteni. És ha nem megy, akkor segítenek megtanítani a babát alkalmazkodni a körülményekhez, a kis cicihez is. Ha elmenni nem tud, akkor Iboly talán el tud menni hozzájuk, szerintem érdemes megkérdezni tőle.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Ágci!
Nekem is küldd el, lsz., a tejserkentés doc-ot, kíváncsi vagyok. E-mail cím a profilomban.
Köszi: Orsi

Orsi
orsi
 
 


Sziasztok!

Mindenkinek nagyon köszönöm a bátorítást és a jó tanácsokat!

Kedves Zsuzsi és Ágci!
Az e-mailem: wand1@freemail.hu

Köszönöm még egyszer
Wanda
Wand
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?