Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Még várok tapasztalatokat az éjszakai szoptatást illetően.
(..én így csínáltam, és ez jó volt, vagy nem nagyon vált be ez és ez...)

Szia Iboly!

Köszönöm, hogy írtál, majd írok mailt is mert az alvással kicsit kilógunk a témából.
Az alvással kapcsolatban már minden kálváriát megjártunk a 2 éves lányommal, mire rájöttünk, hogy nem mi vagyunk a hibásak.
(Ezért nyitottam is egy topikot botcsinálta "alvásszakértőként", hogy más anyák is tudják, v.színűleg nem Ők a hibásak.)

Egyetértek az LLL álláspontjával, csak azt nem értem, hogy a hivatásos alvásterapeuták miért szeretik a szülőkre kenni a gyerekek felébredésének okát ??? Kép Mikor a felébredés nem is tudatos!!! Kép (meg hogy meg kell tanulnia a kisbabának magától elaludni, és nem szabad szoptatással altatni, éberen kell az ágyába helyezni... meg hasonlók Kép )
Iboly, átjöhetnél az alvászavaros topikba is egy kicsit népszerűsíteni az LLL-t, együttalvást, szoptatást, Kép mert ott inkább az "Aludj jól, gyermekem" módszer hódít.
Ja, és bár egyetértek az LLL-lel, de a mi családunkban felmenő ágakon, mindenki jól aludt, DE nem is kapott semmit éjszaka. Újszülött kora után, (6 hét) leszoktatták a gyerekeket az éjjeli evészetről. Azt nem tudom, helyes-e ez, de a mi anyáinknak ez bevált. Kép

De a kérdésem még mindig él, amit Gabómamo is kérdez, kb. meddig normális az éjszakai evés (akár 26 hónapos koráig)? És kb. hányszor?


Lilla
mlilla
 
 


Szipola,
Borsa ha szomjas a szopi+gyümi UTÁN ihat egy kis forralt-lehűtött vizet pohárból. Egyébként meg az igény szerinti szopival továbbra is fedezi a folyadékszükségletét. Ha csak szomjas, akkor csak keveset szopizik, csak a híg, szomjoltó előtejet. Vigyázz, ne legyen nagyon meleg a lakásban.
Matska
matska
 
 


Szipola,

az en fiam 11 honapos es mindig probalok neki ebed es uzsi utan adni vizet. Csak par korty amit iszik, de inkabb bohockodik. Sokx persze el is felejtem, meg nincs is forralt viz, stb.... Kulonben o is szopizik rendesen.

gabomamo
gabomamo
 
 

 
 

Sziasztok!

Ha már szóba került, szeretném megkérdezni, hogy a baba mennyi idős koráig kell felforralni neki a vizet? (Én még nem adok neki, de előre is jó tudni.)

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Zsiazsa,

en Jazminnal 1,5 eves koraig forraltam, a tapszer miatt, de mostmar sima csapvizzel csinalom. Simon most 11 honapso, de vele csak 1 eves korig fogom. Nemtom mi a hivatalos allaspont ezzel kapcsolatban?

gabomamo
gabomamo
 
 


Szia Iboly!

Láttam a honlapod, nagyon profi. Én 150 km-t utaztam (egy 20 éves lepukkant kis autóval), hogy a megyfelelő helyen szüljek (+ vizsgálatok), DEOEC. Biztos ismered Kovács adjunktus nőt Kép Nagyon jó tanácsokat kaptam tőle, mindent részletesen elmagyarázott!

Lilla
mlilla
 
 


Szia Iboly!

Köszönöm a választ! Valószínűleg igazad van: életkori sajátosság. Sajnos az én felébredésem nem kerülhető el minden szopinál, mert csak a kiságyban tud elaludni, a nagyágyban csak nevetgél, bohóckodik. Az ágyát meg nem hozhatom mellém, mert nem fér el.Kép Így marad a kóborszellem szitu és mire végzünk, nekem még 1/2 óra min., hogy visszaaludjak. De én már annak is örülök, hogy legalább alszik, más babákkal ellentétben, akik végigordítják az éjszakát (Egy ismerősöm két fia is ilyen volt.) Kép Bár talán javul a helyzetem, csak kétszer kelt fel tegnap éjjel. Mégegyszer köszi!
Szia!
Andi
Andianyu
 


Jaj, de édes vagy Matska, hogy előbújtál és válaszoltál!!!
Virtuális puszi!
Köszi.

Gabomano, neked is köszi!!

Hajrá lerészegedés az új pohárkából...
Kép

Offságok offsága:
Pele, hogy álltok a költözéssel?
Már dobozok? Kép
szipola
 
 


Sziasztok!

Most kezdtük a hozzátápit, már 3x kapott 1-2 kanalka almát a lány normális az ha ennek örömére (?) napi 3-t kakil (persze az almapüré benne van)? Emellett pici piros pöttyök vannak a popsiján? Ilyen akkor volt neki mikor a szájpenésze a popsiján is kiütközött.

Elolvastam egy Ágcitól régebben kapott mailt miszerint: "...Ez utóbbi esetben érdemes néhány napot kihagyni, majd újra megpróbálni. Ha nincs változás, az adott ételt függesszük fel pár hétre az étrendbõl, valószínûleg még nem érett rá a baba gyomra...."
Lehet, hogy egy majdnem 7 hónposnak még nem éredt meg a gyomra az almára? Akkor mit lehet neki adni?

Amcsi

PS BUÉK!!!
Amcsi
 


Sziasztok!

Még nem költöztünk el, ám a gépünk nem működött, ezért tűntem el. Most úgy tűnik, jó (kop-kop), remélem, így is maradKép

Amcsi!
A napi 3 kaki belefér, szokni kell az újfajta kaját. A pici, piros pöttyök lehetnek az alma savtartalmától, ami kicsípte a manó fenekét. Lehet, hogy tényleg jobb lenne valami mással próbálkozni, pl. barackkal, krumplival, ami nem olyan savas.

Lilla!
A hivatásos alvásterapeuták jó részéről nekem is megvan a véleményem. Néha hajmeresztő, hogy miket tanácsolnak, mennyire figyelmen kívül hagyják a babák élettani és pszichés szükségleteit!!!!
És hogy meddig normális? Hát amíg fölkel a baba!Kép Nem igazán lehet megmondani, hogy mikor fogja átaludni az éjszakát, vagy hogy hányszor "normális" szopizni éjjel egy adott életkorban. Ez nagyon sokmindentől függhet: zűrösebb időszak, stressz, fogzás, betegség, változások az életkörülményekben, stb, stb. Előbb-utóbb minden gyerek átalussza az éjszakát. Lehet, hogy először még fölkel, de nem kér már szopit, csak egy kis odabújást, és már attól is meg fog nyugodni és visszaalszik, aztán már emiatt sem kel föl. Az is lehet, hogy egyik napról a másikra következik be ez az átalvás. No meg az is, hogy először pár éjszakát átalszik, aztán megint fölkel, aztán megint alszik, szóval hogy fokozatos lesz az átmenet.

Gabómamó!
Asszem Jázmin helyzete egy picit speciális. Maga az éjszakai szopizás az ő korában teljesen normális lenne. Valószínű, hogy ezt pótolja az éjjeli evés, amikor odabújhat apához. Szóval ezt valószínűleg nem az éhség motiválja, de szüksége van rá. Az őrá is vonatkozik, hogy a szopómozgás segíti az ellazulást, elalvást.

Zsizsa!
Egy éves korig elég forralni a vizet.

Szipola!
tudod: pisis pelusokat kell figyelni. ha sokat szopizik, akkor nem valószínű, hogy szomjas lenne, de nyugodtan megkínálhatod gyümi után egy kis vízzel. A gyümilé tényleg nem egy jó választás.
OFF: dobozok már vannak, kezdünk átmeneti szállásra hasonlítani. Brrr!!! És hol van még a vége!!!

Pele
pelcsi
 
 


Pele kedves,és a többi hasznos tanácsot adó kedves, írnátok nekem is pár sort?Hétfőn írtam .

Ágici: köszönöm szépen a mait, nagyon aranyos vagyKép.

Anita
anita77
 
 


Most olvastam egy másik topicban, valakinek a NYOMTATOTT nagy betükkel irt tanácsát, miszerint:

ADDIG NEM SZABAD FEJNI, MÍG MAGÁTÓL BE NEM LÖVELLT A TEJ!!!

Ez tényleg igy van? Ha igen, mi a magyarázat rá?
Már nem érint a dolog, hiszen 5 hónapos a kisfiam, de én bizony már a szülés másnapján rácsatlakoztam a fejögépre, lett is sok kolosztrum (17 ml). Akkor ez nem volt igy rendben? Vagy mégis? Kiváncsi lennék a válaszotokra!
Barbi

Kép
Kép
barbi
 
 


Sziasztok!

Szoptatás alatt mit lehet bevenni fogfájásra? Már két napja kínoz a bölcsességfogamKép
Köszi a segítséget.
Marika
Marika
 


Barbi,

ezt a mi topicunkban olvastad. Csak azt hozza kell tenni, hogy hozzam hasonlo anyuka irta, akinek azonnal elvittek a babajat szules utan,mert koraszulott volt. Igy szoptatas nuku. 10 napig en sem szoptattam, Angi meg tovabb.Ettol fuggeltlenul 8,5 honapig utana szoptattam es csak azert maradt abba, mert jon ocsi es ezt nem tolaralta a noverke. (en igy is eroltettem meg ejszaka) Igen en is kivancsi vagyok, hogy ilyen esetben, amikor nem szoptat az ember, lehet-e fejni? Nekem azt mondtak akkor, hogy nem kell, majd csak akkor, ha belovell. Es ilyenkor tenyleg van-e kulonbseg olyan anyukakkozott akik szoptatnak es akik meg nem?

gabomamo
gabomamo
 
 


Hahó,
noha nem vagyok hozzértő, de nekem ez a ne fejj, amíg be nem lövellt, elég gyanús...
Merthogy ugye amikor az ember nem szoptathat, mert nincs kéznél a baba (de már kint van, nem pocakban), akkor elvileg a fejés pótolja azt az ingert, ami egyébként a baba szopizásától lenne. Szoptatni meg nemhogy lehet, de kifejezetten jó is, az első pillanattól kezdve, ahogy kibújt a baba (többek között ez segíti a tej belövellését, termelődését, a tejelválasztást, illetve megelőzi e belövelléskor a túltelítődést), amikor még ugye szó nincs tejbelövellésről, pl. még a szülőágyon. Én is kíváncsi vagyok, mi az indoka annak, hogy ne fejjen a mama, de nekem ez nem hangzik jól...
Valaki hozzáértő, Pele, Iboly, valaki, ha erre jártok...

Szipola,
a gyümilé azért nem oké, mert egyrészt nagyon rá tudnak szokni a babók, és elveheti az étvágyukat később a szilárd kajcsitól, másrészt bűndrága...
Nálunk meg éppen azért nem volt oké, mert Cicó ráadásul undorodó pofival folyatta kifele a szájából... Ő egyébként akkor kezdett inni, szigorúan csak forralt vizet, amikor már viszonylag nagyobb mennyiséget megevett (pl. egy deci) egyszerre. Eleinte a nagy nyári hőségben, ölben etetve akkor is inkább a cicire csatlakozott rá, ha szomjas volt, még kaja közben is. Aztán egyszer nem volt ott anya, apa etette, akkor szokott rá a vízre. Azóta is vizet iszik, gyümölcslé nuku, most már ásványvizet, babavizet, kajolásonként (még mindig szopi után eszik) fél-egy decit. De már elmúlt egyéves. És amikor inni kezdett, olyan hét hónapos kora táján, akkor július vége volt, 40-50 fok...most ugyanannyi van mínuszban...szóval nem hiszem, hogy sürgős. Esetleg, ha más többet eszik, érdemes megkínálni egy-egy korttyal, úgyis csak akkor fogja meginni, ha szomjas.

Pele,
szorítok nektek a költözéshez - pocak mekkora már? Kitartás... Kép

Üdv
Kriszi
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Fúú, Pele, akkor a neheze még hátravan. Kép
Bár úgy hallottam, a tündérfélék könnyen veszik a nehezét is Kép

No, ha már megint az éjszakákról van szó - engedjétek meg, hogy utoljára off legyek;
szeretnék olvasni a csemeték működéséről hiteles és 'humánus' (nem alvásterapeutahülyeidomár) szakirodalmat, magyarul.
Nekem csak a poros Mérei-Binét: Gyermeklélektan van meg - most azt rágcsálom, de nem az igazi.
Kérek szépen ajánlást.
Ez azért is jó lenne, mert akkor nem kérdezgetném majd 20 hónaposan, hogy miért szopizik még mindig 17-szer, már tudnám!! Kép

Nálunk mostanában (ellensúlyozva az állandó offolást) nagyon gyakran van szopi éjjel - hajnali 4-től óránként...
Viszont a rokonok, barátok mind Borsát tartják a legkiegyensúlyozottabb babacnak, akit valaha láttak. Hehe! Kép
szipola
 
 


Sziasztok!

Az én kisfiam 19 hónapos, de még mndig szopik éjjel ált. 3 alkalommal. Hogy egészen őszinte legyek, engem azért fáraszt rendesen ez a dolog. Nincs velünk egy szobában, mert a sírása felkelti a nagyobb gyerkőcöt (össz-vissz egy szobánk van), így ő az ebédlőben alszik addig, míg felébred éjjelente. Remélem, minél hamarabb visszajöhet Kép. Eleinte bent aludt, de 2-3 hónapos kora között elkezdett felébredni (addig szépen aludt éjjel 8-tól 8-ig). Féléves korára odáig jutottunk, hogy ha az ágy felé közelítettem vele, már üvöltött, csak úgy volt hajlandó aludni, hogy én ültem, ő pedig az ölemben volt cicivel a szájában. Ugyanez fekve nem volt jó, akkor is ordított, tehát a velünk alvás nem vált be, próbáltuk babakocsiban altatni, ringatni, melegebben öltöztetni, kevesebb ruhát ráadni, de semmi nem jött be. Én meg már annyira kipurcantam, hogy nem érdekelt semmi, csak aludni akartam. Akkor kivittük az ebédlőbe, és az "Aludj jól..." módszerrel megtanítottuk aludni 1 hét alatt. Aztán egy betegség miatt elkezdett újra felkelni, én meg nem próbálkoztam megint, mert azóta "csak" 3x ébred, és ezt azért ki lehet bírni. Persze, így is állandóan zombi vagyok, de nagyon bízom benne, hogy hamarosan végig fogja aludni az éjszakát.
A nagylányom is 2,5 éves koráig ébredt éjjelente, eleinte szopizni, később már csak inni. Most 3,5 éves és rendesen alszik éjjel. Vele sosem próbálkoztam a leszoktatással, de bevallom, mikor külön-külön kellett a két gyerekhez felkelnem, hát, akkor nagyon kivoltam (ebbe beleesett Ádám "borzalmas időszaka" is).

De igazándiból nem is ezért írtam Kép.

19 hónap problémamentes szoptatás után tegnap valahogy lett egy kis tejcsatorna elzáródásom. Hogy mitől, arról fogalmam sincs. Nem maradt ki szopi, nem erőltettem meg magam, egy kis náthát leszámítva beteg sem vagyok, szuóval nincs ötletem. Délután már nagyon fájt, próbáltam Ádámot mindenféle pozíciókban szoptatni, de sehogy nem javult. Este 2,5 órán keresztül melegítettem és masszíroztam felváltva, ami a csomót eltüntette (már, ha csomónak lehet nevezni, ha az ember melle a mellbimbótól egész végig lefelé egy nagy kemény kő), de tej nem jött. Éjjel sehogy nem volt jó az alvás, de csak abból szoptattam Ádámot, így reggelre jobb lett. Bár még mindig nagyon érzékeny, fáj és piros, de legalább nem kemény.
Nincs ötletetek, hogy mitől lehetett ? És mikorra fog teljesen elmúlni? Már nem kell masszíroznom, hogy nem kemény, vagy addig csináljam, amíg egy picit is fáj?
Ja, és melegvizes palack híján én úgy melegítettem, hogy egy mosdókesztyűbe tettem meleg sót, begumiztam, és kész is volt a "palack". mikor masszíroztam, rátettem a konvektorra melegedni, aztán újra rátettem a cicimre, míg el nem kezdett hűlni. Szvsz ez jobb, mint a víz, mert jobban tartja a hőt. Vagy ez nem volt jó így? Igaz, utána alaposan le kellett öblítenem a cicimet, mert a sószemcsék azért kijöttek a szálak között, és a sós cicit biztos nem fogadta volna el Ádám Kép, de ez a legkevesebb.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Gabómamó, Pele,
köszi az infot a vízről!Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Hahó Kriszi!
Köszi!!
Mindig megörvendeztet, ha Cicóról olvashatok, mert Ő olyan édes!
Tudom.
Csak látni nem látom, mert még mindig nincs kép fent! Kép
Cicót akarok!!!
(különösen kedves nekem ez a név, szüleim engem hívtak így míg pici voltam, egész pontosan ciconia ciconiának - azt hiszem, ez a latin gólya.)Vagy ezt már írtam? Akkor cici, illetve ciki..

Közben Matska és Pele és magam tanácsára Kép úgy döntöttem, egyelőre Borsa nem iszik. Több kilót pisil egész nap, úgyhogy nem szomjas.
A szép zöld pohárral ráérünk bohóckodni később is...

Köszi!
Puszi!
szipola
 
 


Szia Panda!

Jó hogy igazából nem is az éjszakai szopi miatt írtál Kép
De nekem azért tanulságos volt.

Nálam a nagylánnyal voltak olyan dolgok, mint neked Ádámmal, de nálunk az "Aludj jól..." sem vált be, még rosszabb lett.
Nem sokára 2,5 éves, már javul a csajszi. Kép

Lilla

Ja, és már én is kezdek belenyugodni, hogy Péterrel még legalább egy év nem alvás.
De inkább szopizzon éjszaka, csak ne keljen 15ször sírva. Kép
mlilla
 
 


Szia Pele!

Mostmár megnyugodott a szívem Kép
Komolyan örülök, hogy felmenthetem magam, hogy nem én vagyok az idióta, gyereket elrontó szülő, aki éjszaka is szoptat Kép

Lilla
mlilla
 
 


Lilla es tobbiek,

szerintem sokkal egyszerubb megszoptatni a babit, mint ott allni az agyanal es simogatni, babusgatni. Ez utobbi ejszaka szerintem nagyon faraszto... Mi ugy csinaljuk, hogy egyk szpizik masik tapozik, de ha megis tovabb sir vmelyik, akkor azonnal kozenk rakjuk aludni

g.
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Anita!
Bocsi-bocsi, elkerülte a figyelmemet, nagyon sajnálom!
Tökéletesen hízik a babád, biztos nem a től kevés tejcsi miatt kel! Általában ha ilyen nagyon gyakran kelnek és nyűgösek, akkor valami zavarja őket. Pl. túl meleg van a lakásban, túl sok volt a zűrzavar, vendégjárás (ez így Karácsony táján könnyen előfordulhat) vagy épp a fogacska készülődik, esetleg taknyosak, és az zavarja őket a légzésben.
Hogy mikor fogja átaludni az éjszakát? Hát ez egy jó kérdésKép Amikor megérik rá. Ez olykor egyik napról a másikra következik be.
Ha 6 hónapos elmúlt Robó (te jó ég, hogy megy az idő!), akkor bizony itt az ideje a hozzátáplálásnak. Egy nyugis időpontot jó kiválasztani, pl. dél körül, és szopi után megkínálni pici reszelt almával, de kezdheted akár barackkal, főtt és anyatejjel higított krumplival is, amelyik szimpatikusabb. Lehetséges, hogy beletelik majd egy kis időbe, amíg megbarátkozik az újfajta ízű és állagú ennivalóval, ez némi türelmet igényelKép Próbálhatod úgy is, hogy az ujjadról nyalogassa le a gyümit. Egy hétig csak egyféle szilárdat kínálj, ezalatt kiderülhet, ha valamiért nem bírja az adott gyümit vagy zöldséget. Közben figyeld, hogy nem jelentkeznek-e a manón kiütések, nem fáj-e a pocakja, milyen a széklete.
Sok sikert a kóstolgatáshoz!

Barbi!
Ez a nem szabad fejni azért nem teljesen így áll! Ha valaki igény szerint szoptatja a babáját a születés pilanatától, annak NEM SZÜKSÉGES fejnie, csak akkor, ha már a tejbelövellés időszakában szopi után is kellemetlenül feszül, csomós a cicije. De ha valaki nem tud együtt lenni a babájával, mert koraszülött vagy beteg, akkor bizony legjobb, ha a szülést követő 6 órán belül el tud kezdeni fejni. A tejbelövellés akkor is megtörténik, ha nem fej vagy szoptat az anyuka, mert annak feltétele a placenta eltávozása, ám a jó tejtermelést segíti a korai ingerlés. Ráadásul a koraszülött vagy beteg babáknak még fontosabb lenne, hogy hozzájussanak az immunanyagokban nagyon gazdag kolosztrumhoz. W. Ungváry Renátától hallottam, hogy pl. Németországban kis fecskendőkben fagyasztják le azt a pár ml kolosztrumot, amit a korababák mamái le tudnak fejni az első napokban, aztán mikor a babák már táplálhatók szájon át, akkor odaadják nekik. A kolosztrum lefejése és fecskendőböl adása jó lehet akkor is, ha egy baba nagyon besárgult és nem tudja a mama fölébreszteni a szopihoz, hiszen így a hashajtó hatás tud érvényesülni, és gyorsabban szűnik a sárgaság és vele az aluszékonyság is.
Szóval nem igazán értem, hogy aki ezt tanácsolta, az honnan vette ezt?

Marika!
Paracetamol-, ibuprofen-, diclofenac-tartalmú készítményeket nyugodtan bevehetsz, nem tudom, mi szokott neked hatni.
Jobbulást!

Kriszi!
Köszi!Kép Pocak HATALMAS!Kép31. hetet töltöttem be ma.

Szipola!
Hú, azért a drukk elkel!Kép Legalábbis ha körülnézek a romokon itt a lakásbanKép
Alvásirodalom: nehezet kérdeztél. LLL-füzetek között van a Családi ágy meg a Sír a baba. Van egy szuper LLL-könyv, de az még nincs lefordítva sajnos. Meg hát van millióegy szakirodalom, ami viszont szakembereknek szól, szóval nem könnyű olvasmány, szakszöveg, de gondolom, nem ilyenre vágyszKép

Panda!
Alvás: nem lehet valahogy közelebb tenni hozzátok? Akkor nem sírna nagyon, mert gyorsan tudnál reagálni rá, és talán nem ébresztené föl a nagyobbat, meg te is jobban kipihenhetnéd magad.
Tejcsatorna-elzáródás: nem láttál a mellbimbódon valami kis fehéret? Olyat, mint egy kis fehér hártya vagy egy kis mitesszer? Merthogy van, amikor a tejcsatorna kivezetésénél kialakul egy kis ilyen ún. tejkő, és az zárja el a tej útját. Ez pontosan úgy oldható meg, ahogy csináltad: melegítés, masszírozás, gyakori szoptatás. Ha látod a kis fehérséget, megpróbálhatod kipattintani a helyéről. Jó lehet még a cicik forró vízben áztatása is, hogy föloldódjon a dugulás. Ha még fáj és piros, ne hagyd annyiban, mert valszeg még nem oldódott meg teljesen, és visszatérhet a keménység is. Hogy látod, most ürül abból a ciciből mindenhonnan rendesen a tej?

Lilla!
A lehető legjobbat teszed a manóddal, amit csak tehetsz!!!!Kép

Gabómamó!
teljesen egyetérekKépKép

Pele
pelcsi
 
 


Gabomamo, igen,a Ti topicotokban olvastamKép(5 évig laktam én is Szegeden, ezért a nosztalgia)

Viszont azért kérdeztem rá,mert kicsit nekem is sántitott ez nem-szabad-fejni elmélet, és Karmen meg azonnal megköszönte a jó tanácsot..Nem akartam kötöszködni, inkább megkérdeztem hozzáértöktöl,hogy is van ez.

Pele, akkor ha jól értelmezem, szülés után, ha minden rendben(baba a mamával, a babát lehet szoptatni, NEM szükséges a fejés, csak ha túltelitödnek a cicik. (ez viszont a belövellés után valószinü csak,igaz?) De ha a baba nincs az anyukával (korababa, császáros, vagy mittudomén), akkor igenis lehet fejni a szopik helyett is, már a belövellés elött is.Ez igy akkor korrekt??
Köszi
Barbi

Kép
Kép
barbi
 
 


Barbi!

Igen, jól értelmezted, annyi kiegészítéssel, hogy ha nincs a baba a mamával, akkor nemcsak lehet fejni, hanem inkább úgy mondanám, hogy KELL is.

Pele
pelcsi
 
 


Pele,

jo ezt igy utolag tudni. Meg jo, hogy a noverek azt mondtak nem kell, bar ezen nem csodalkozom, hogy nem tudjak. Igaz, amikor belovellt a cicim a fajdalomtol meg jarni is alig tudtam. (Jobban fajt, mint a szules). Mostmar ezt is tudom, remelem nem lesz szukseg erre a tudasomra. Kép

Ejszaka nagyon rosszul aludtak a gyerkocok. Reggel lattam, hogy telihold volt. Kép

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok, én még nem írtam nektek, de látom, hogy sokat segítetek egymásnak. Most nekem is segítségre lenne szükségem.
3 hónapos a babám, 1 hónapig csak fejtem és úgy kapta, mert nem tudott szopni, pedig semmi baja nem volt. Kínlódás volt. Aztán 1 hónaposan valahogy mégis sikerült, de azóta meg azért aggódok, hogy eleget tud e szopni, mert így meg nem látom a mennyiséget. Mondjuk szépen fejlődik 5,2 kg.
A gondom most nem is ez, hanem ma reggelre lett egy makacs tejcsatorna elzáródásom, és hiába masszírozom, meg szoptatom, meg fejem nem javul, és már fáj rendesen. Eddig egy alapos fejéssel mindig sikerült megszüntetnem.
Mit csináljak?
Attól félek, hogy begyullad. Vagy az egy-két nap alatt azért még nem következik be?
Borogassam egész nap?
Vizes ruhával, vagy melegítős palackkal jobb, hogy fel ne ázzon?
Előre is köszi a segítséget!
Andana
Andana
 


SziasztokKép
Elsősorban a profik segítségét kérném, tehát Iboly, Pele, Menta léccilécciKép:
Bárányhimlő elleni oltást kaphat-e szoptató anya? Ha igen, van-e valami regula ezügyben? Köszönöm,
matska
matska
 
 


Sziasztok!

Szeretnék megint tanácsot kérni, a kisfiam nemsokára 2 hónapos lesz. Korábban már írtam párszor, mert nagyon nehezen indult a szopi, Iboly megnézte, hogy a nyelvét nagyon hátrahúzza. Nem tudom, hogy azóta javult-e a technika, mert már akkor elhatároztam, hogy addig próbálkozunk a szopival, amíg jól gyarapszik, mivel fejni nem tudok, más alternatívát nem láttam. Eddig nagyon szépen gyarapodott, a heti átlaga 300 g, ennek az az ára, hogy naponta 8-10 alkalommal szoptatom, pedig egy-egy szopi is nagyon el tud húzodni. A mostani rendszerünk az, hogy ébredés után szopik, ekkor tud ugyanis rendesen szopizni csak, utána kb. 1 órát ébren van, és utána ugyanarra a mellemre teszem vissza, így altatom el. A problémám az, hogy az elalvós szopik egyáltalán nem mennek. Az elején, amikor nagyon jön a tej, csúnyán félrenyel, ezt sírás követi, majd mivel nem szopik, a tej ürülése leáll, ekkor meg ezen bosszantja fel magát, mert ilyenkor kell 1-2 perc mire megint beindul. Ha már félálomba kerül (a kislányom ilyenkor szopott a legjobban, így vészeltük át az 1 hónapig tartó szopisztrájkot), akkor egyáltalán nem tud szopni, ha véletlenül jön a tej, akkor 1-2 korty után megáll, olyan is van, hogy félrenyel, és akkor persze megint sírás van. A furcsa az, hogy ébredés után, amikor a teltebb mellre teszem, semmi gond nincs, probléma nélkül megy a szopi. Próbáltam már kendőben altatni, de nagyon utálja, pedig a lányom ezt is nagyon szerette. Az az érzésem, hogy az alváshoz olyan szopizós eszközre lenne szüksége, melyből nem jön tej. Sajnos cumit nem merek neki adni, a rossz technikája miatt sem, meg nekem sokszor van gondom a tejleadó reflexszel, főleg délután, néha nagyon nehezen indul a tej. Nem szeretném, hogy csak táplálékforrás legyen számára a cici, így is olyan furcsa, hogy egyáltalán nem igényli a komfortszopit, az ébredés utáni szoptatások is nagyjából addig tartanak, amíg a tej jön. Van ötletetek, hogy mit lehetne ezzel kezdeni, hiszen nemsokára csökkeni fog a napközbeni alvások száma, és jelen állás szerint csak ekkor megy normálisan a szopi. Az egész jelenség kb. 6 hetes kora óta kezdődött. Ha valaki tapasztalt már ilyet, légyszi segítsetek, minden tanács jól jön.
Gondoltam arra is, hogy elalváskor még nem éhes, és ez a baj, de ez így nem áll meg, mert az esti elalvás előtt is kínlódunk, pedig akkor egy hosszabb ideig nem eszik, illetve ébredés után sem mindig éhes, van olyan, hogy csak fél órát alszik, olyankor mégis jól szopik. Bocs, kicsit hosszú lettem, de úgy tűnik, hogy a második gyerekemmel is meglehetősen problémásra sikeredik a szoptatás és ezért most kicsit magam alatt vagyok. Azt sem könnyű megemészteni, hogy ennyi időt kell a kicsire és a szoptatásra áldoznom, mindeközben a nagy is igényelné a társaságomat és törődésemet. Köszi

Kucori
kucori
 
 


Andana,
csak gyorsan leírom, ami nekem bejött, de majd jönnek a profik és adnak kimerítőbb választ is: melegítsd jó forróval, és utána rögtön tedd melre a babát, úgy, hogy fekszik, te pedig négykézláb állsz fölötte, a szájába lógatod a cicit, úgy, hogy a csomó az álla felé nézzen. Úgy tudom, hogy szopik közben lehet hideggel borogatni, de ne sokáig. Remélem neked is bejön ez, de biztos, hogy kapsz még pár ötletet.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Pele!
Köszi Kép! De igen, volt egy fehér hártyaszerűség a mellbimbómon, amit megpróbáltam kipiszkálni, de nem sikerült. Sejtettem, hogy az lehet a bűnös Kép. De már teljesen oké minden, egyáltalán nem fáj, nem piros, jön a tej rendesen.
Alvás: már én is gondolkodtam ezen, pont erre a következtetésre jutottam, de a férjem szerint várjunk még, hátha hamarosan rendesen fog aludni (értem ezalatt, hogy mondjuk nem 3x, hanem csak 1x ébred), mert azért már elég nagyfiú. Azért is macerás ez a kinti alvás, mert ő reggel munkába megy (másik héten meg éjjel jön haza), és nem tud rendesen reggelizni/vacsorázni, mert az ebédlőben lehetne, de ugye ott alszik a gyerek Kép. Nem baj, igyekszem Ádám lelkére beszélni, hogy aludjon már végre Kép. Hátha hajlik a szülői könyörgésre Kép.

Andana!
Melegítsed (talán a palack jobb, mert nem hűl ki olyan hamar) és masszírozzad egész addig, amíg a csomó meg nem szűnik (nekem 2 napja 2,5 órámba telt, de még utána is nagyon fájt). A babádat "mindenféle pozícióban" szoptasd belőle (hónalj tartás, lefekteted az ágyra és fölé állsz négykézláb -ez a kedvencem Kép). szerintem ez segít, nekem legalábbis bejött, pont most vagyok túl egy hasonló "incidensen". Ja, és amit Pele javasolt, nézd meg, nincs-e a mellbimbódon egy fehér "hártyaszerűség", vagy kis pont, mert ha van, akkor azt próbáld meg kipattintani.

Mindenkitől bocs, hogy belekontárkodtam a szaktanácsadásba Kép,

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Kucori!

Az én kisebbik lányom (negyedik gyerkőc) dettó ilyen volt!!! Ugyanigy 2 hós kora táján esténként merő egy hiszti volt, elalvásra nem tudta használni a ciciket, mert jött a tej, és ő csak komfortszopizni akart. Kaptam olyan tanácsot, hogy próbáljak ilyenkor hanyattfekve szoptatni, úgy kevésbé jön, nekem ez nem sikerült. Nálunk a ringatás (akár kólika tartásban, hason a karodban) jött be. Én is mindig ébredés után tudtam őt szoptatni!
És most ez a gyerkőc lassan 9 hónapos és fél éjszaka komfortszopizik!!! (ha mázlim van, akkor 2-3 óránként, ha nincs 40 percenként megébred és cicit követel a visszaalváshoz) Nappal is tud már komfortszopizni, cicin elaludni.
Ezt csak azért irom, hogy tudd, ez az állapot nem végleges, ha vágytok a komfortszopira, lesz még az is!
Cumit én se adtam neki, félve a káros következményektől. A mai napig előjön páromnál, hogy adjunk már neki cumit, de én juszt se, pedig néha nagyon ki vagyok éjjel.

Tudom, ezzel most nem sokra mész, csak tudd, nem vagy egyedül vele, és változhat még a dolog!!

SZia:
Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Andana!
Azt, hogy eleget szopizik-e a babád, jól láthatod a gyarapodásából! Hiszen szépen növöget ezek szerint! Ami még fontos lehet, az a pisis-kakis pelusok száma. Hiszen csak az tud kijönni, ami be is mentKép
Tejcsatorna-elzáródásra jó lehet még a nagyon meleg, szinte forró vizes zuhany szopi előtt, illetve ha olyan forró vízbe, amit még elbír a cicid, be tudod áztatni a cicidet (pl. kádban ülve). Tényleg nézd meg, hogy nincs-e fehér folt, hártya a mellbimbódon. Szopikor az elzáródott cicivel kezdjed, és a baba álla nézzen a csomó felé.
Ha fájó, piros folt alakult ki, azt jegelheted 2 szopi között pár percre.

Kucori!
Először is le a kalappal a kitartásod előtt!!!!
Tejleadó reflexre próbáltál már C-fogássl rásegíteni?
Elaltatáshoz tényleg nagyon jó lehet a kólikás tartás, amit Ildi írt, esetleg más pózban a kendőbe kötve? Ha az zavarja, hogy jön a tej, a tiszta ujjadat is odaadhatod neki szopizni, hátha az megnyugtatja annyira, hogy szopizzon vagy hogy elaludjon. Az ujj zavarja meg a legkevésbé a szopási technikát, ráadásul azzal a nyelvét is a "helyén" tarthatod, szóval még arra is jó.
És tényleg könnyen lehet, hogy egyszercsak magától megváltozik a helyzet.

Panda!
Örülök, hogy megoldódott a tejcsatorna-elzáródás! Az a fehér hártya zárta el a tej útját, azért nem tudott ürülni.
Alvás: hát, meg lehet próbálni, hogy hallgat-e rátokKépKép
pelcsi
 
 


Sziasztok!
Én itt új vagyok, bár már régóta olvasgatlak bennneteket. A kérdésem a következő: Két hete született a negyedik gyermekünk (a többiek már nagyobbak, így nem emlékszem az esetükre pontosan). Szépen beindult a tej, jól szopik a leányzó, de a cicim egyre kevésbé telik meg a következő szopiig. Elképzelhető, hogy ilyen hamar beáll a kereslet-kínálat?

Ildikó
b_ildikó
 
 


Ildikó!

Gratulálok a negyedik lurkóhoz! Hányszor szopizik a babád egy nap? Ha elég sűrűn, igény szerint, akkor simán elképzelhető, hogy már meg is szűnik a kezdeti mellfeszülés. Tudod, a tej nagyrészt nem a szopik között gyűlik össze a mellben, hanem szopi közben, magának a szoptatásnak a hatására termelődik.
Hogy álltok a gyarapodással, pisis-kakis pelusokkal?

Pele
pelcsi
 
 


Zsizsa, Panda, Pele!

Köszi a tanácsokat. Nagy nehezen sikerült a csomót kiszedni. Tényleg a mellbimbóban volt az elzáródás, de hiába masszíroztam, meg már tálban is áztattam nem jött ki. Akkor felhívtam egy szoptatási tanácsadót, aki azt mondta, hogy ez egy tejhólyag lehet, meleg, de száraz kezelést igényel, és végső esetben egy steril tűvel lehet megpróbálni kiszedni, de ezt csak zárójelben mondta. Hát nekem pont ez sikerült.Kicsitmegpiszkáltam nagyon óvatosan, és tényleg hólyag volt mert szabályosan kidurrant, és utána szépen ki tudtam fejni az egész csomót bár a helye még mindig sajog egy kicsit.

Kucori!

Szerintem lehet, hogy túl sokszor szoptatod, és nem éhezik meg a övetkező alkalomig.Az enyém is ezt csinálta mert én akartam ,hogy tovább szopjon de neki elég volt, és ezért szokott sírni meg hisztizni.

Az enyém most 3 hónapos, és szerintem most jön az étvágynövekedés mert most alig alszik egész nap, pedig jó alvó volt.Most meg ezért aggódok, hogy elég lesz-e neki. Tegnap már este vettem elő fagyasztott tejcit, de aztán mégsem kellett neki, mert elaludt.Olyan jó hogy ti olyan sokáig tudtok szoptatni, Én is szeretnék, de szerintem nagyon kevés az önbizalmam, és mindig aggódok valamiért.Állandóan méricskélem, pedig a súly nagyon tág határok között mozoghat.De múltkor láttam egy szintén 3 hónapos kislányt, aki 7,5 kg volt. Az enyém olyan kicsi volt mellette.Pedig Ő is 5,3 kg, ami azért nem rossz, ugye?(születési súlya 2,9 kg)
Az a baj, hogy sok ismerősöm is csak a súllyal van elfoglalva,ez az első kérdés, meg hogy elég-e még a tej.Akinek sok önbizalma van azt ez nem zavarja, de én sajnos nem ilyen vagyok, és szerintem még sokan vagyunk így.Adjatok egy kis lelki támaszt!
Köszi !

Andana
Andana
 


Andana,
sem a gyerek alapmérete, se a mama alapmérete Kép nem függ össze a sokáig szopizással. Az én leányom a létező legnehezebb eset volt: eleinte felébreszthetetlenül alvó, majd örökké fent levő örökmozgó, nemevő, rapszodikus étvágyú, szopisztrájkra hajlamos, növekedésével egyre inkább megrögzött lassú gyarapodó, alkatilag vékony, pici...Ami meg engem illet, a cicim csomósodásra-gyulladásra hajlamos, alapból nehezen fejhető, lapos mellbimbójú, stb. Én magam ideges, pesszimista, könnyen kétségbeeső alkat vagyok, önbizalmam alapból szinte semmi (szüléskor tolás közben azt hajtogattam, hogy "nem fog sikerülni"). Hozzátéve: a családban mindenki arra készült, hogy én - hasonlóan családom nőtagjaihoz - nem fogok tudni sokáig szoptatni, nem lesz elég a tej. Még a kórházban is azt hitték, Cicó azért szopizik annyira keveset, mert nincs (pedig csak ő inkább aludni akart). DE eltaláltam ide, és tájékozódtam.
Cicó most múlt egyéves. Jelenleg mintegy nyolc kiló, vidám, kiegyensúlyozott, egész nap ugrál, dumál, nevet, táncol, énekel (legalábbis igyekszik). Picike, étvágya továbbra is hullámzó, noha már mindent eszik. Ja, és napi átlag nyolc-tizenkét alkalommal szopizik... Kép
Ezt az egész litániát azért írtam le, hogy lásd, mindenki úgy kezdi, hogy ki tudja, meddig fog menni. Ha tájékozott vagy, kérdezel, ha nem tudsz valamit biztosan, és csinálod, ahogy tudod, ahogy nektek jó, akkor menni fog, ebben egészen biztos vagyok. Az önbizalom meg együtt nő a babával, minden szopis héttel, hónappal egyre több lesz belőle, hidd el! És minden héttel-hónappal egyre természetesebb lesz, hogy "még mindig" szopiztok. Én se hittem volna, hogy eddig jutunk, aztán egyszercsak itt van. Nálad is így lesz, biztos vagyok benne, mert nagyon ügyik vagytok.
Nálunk is mindenki a súllyal macerált, lehetett is, lévén Cicó pici, de most is pici, pedig már ehet két pofára, de nem teszi - a babók nagyon különbözőek, de hát a felnőttek is, kíváncsi vagyok, mit szólnának a macerálók, ha azt mondanánk, nem jó, ha a néni csak X kiló, többnek kell lennie, éhen fog halni! Kép (igaz, Borcsa?)
Az én lányom is öt kiló körül volt, de négy hónaposan, pedig 3.15-tel született! Ezzel együtt makkegészséges, boldog baba, és garantálom, hogy nem lesz anorexiás tinédzser, és soha nem lesznek gondjai a kilóival!
Meg hogy elég-e még a tej. Egy idő után már azt mondtam: óóó, hooogyne, még sok is! Erre mindenki elhallgatott. Kép

Ami meg az alvást illeti, ez csak mindig kevesebb lesz Kép (Az enyém három hónaposan nappal összesen három-három és fél órát aludt.)
Ha az esti elalvással van gondotok, nekünk bejött a maratoni szopi, beültem a tévé elé, és Cicó akár két óra hosszat is lógott rajta, hol egyiken, hol másikon, amíg be nem ájult. Ha kényelmesen ülsz, vagy leginkább fekszel, nem fárasztó, sőt. Addig csinálhatod, amíg a kölök el nem kezd a tévére bandzsítani Kép

Szipola,
lesz Cicó (vagy a másik topikban írtad?), csak át kell halászni a képeket egyik gépről a másikra. Valami mindig van... Kép

Pele,
drukkdrukkdrukk! Pocakot meg tessék továbbra is ilyen szépen növeszteni a dobozok között is Kép

Üdv
Kriszi és apró Cicója, akinek az első szava az volt, hogy cici...
kriszi
 
 


Pele, háááááát én igazából nem kizárólag az alvásról szóló művekre gondoltam, de azután rájöttem, hogy nagylány vagyok (ahogy kinéz) és vettem magamtól egy kis Ranschburg-ot, az még nem a vad szakszöveg, de nem is képeskönyv Kép

Az egész csemete-lét megismerésén fáradozom, - aktuálisKép - még gyerekrajz-elemző könyvet is találtam, de az még picit odébb van
Kép

Kriszi!
Én kivárok. Kép Kép
szipola
 
 


Pele!

Köszi szépen a válaszod. Amúgy én is úgy vettem Robón észre, hogy érdeklik már az ízek, mostanában nagyon figyeli ahogy mi is eszünk, kanál a mindene. Pár napja adjuk az almát. Elejében volt széklet, viszont most két napja nincs. Tudom ez még benne van az időben, de én úgy vélem az alma miatt nincs. Ilyenkor esetleg lehet vmit hozzáadni, ami lágyító(pl őszibarack)?
Még egy kérdésem lenne, hogy a fagyasztott anyatej meddig tartható el? Lassan már hat hós tejcsink is van a fagyóban , meddig felhasználható?
Mellesleg az alvással nem tudom mikor jutunk majd düllőre. Én személy szerint sajnálom este sírni hagyni. Egy kis konfortszopi belefét, csak azt nem tudom sokszor miért nem alszik 1-2 óránál többet és ébred. Én is gondoltam már a fogacskára, de akkor gondolom jobban sírna...Jaj, ez tényleg nehéz terület, nem tudhatjuk, hogy mitől lehet, lehet , hogy éppen az ő lelki világa érzékenyebb esetleg és jobban igényli az anyai közelséget.Az "aludj jó"-val nem igazán értek egyet.Talán eljön az az idő is, amikor Robó nem ébred már annyiszor.


Anita
anita77
 
 


Andana,
Kép
3 hónapos kor körül szerintem minden anyukában megfordulnak ezek a gondolatok. Az ismerősökre rá kell hagyni, igen jól fejlődik, elég a tej. Semmi közük hozzá!!!! Lehet fecsegni és csevegni velük, de ezek olyan dolgok, amikkel ne hergeld magad. A MÉRLEGET PEDIG KI KELL HAJÍTANI, DE IZIBEN!!! Bár természetesen én is így voltam, és csk azt szerettem volna ennyi idős korában, hogy 6 hónapos koráig legalábbi szopizzon. Most volt decemberben 2 éves, még mindig "opiszok, jó?Kép" mint ahogy ő mondja pedig már bölcsis, stb.
Vedd magad mellé akár napközben is, bújjatok össze, aludjatok napközben együtt, legyen sok a testi kontaktus, előbb megnyugszik, a tejcsi termelés pedig úgy fog növekedni.

u.i. bocs, de mi nem ismerjük egymást a babaszoba.huról?

Anita,
Fagyasztóval kombinált hűtőben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább, de azért én nem nagoyn forszíroznám tovább. Ha a pici nem issza meg, ajándékozd oda vkinek.
Írok, csak nem volt még időm. Barack mehet, de kell egy kis idő míg beáll a szilárd táplálékra az emésztőrendszer, lehet ezért is székrekedés.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Pele, köszi a gyors választ! Abszolút igény szerint, és kb. 8-10 napos korától egy mellből. Naponta 7-9-szer,pelusok rendben. Gyarapodása múlt hétfőtől (akkor jöttünk haza, kórházi adat) most hétfőig (dokinéni hozott mérleget) 400 g, ami bőséges, főleg az eddigi gyerekeimhez képest.
Amúgy az eszemmel tudtam, hogy nem lehet gond, de meglepett, hogy már plöttyek voltak a cicijeim.

Ha már itt vagyok, egy másik kérdés. Van-e valahol leírva, akár ebben, akár másik topikban szoptatós menü? Van rajtam jónéhány plusz kiló, amit nem szeretnék gyarapítani, mint az előzőekkel tettem. Azonkívül nagyon hiányoznak a zöldségfélék, mert amik ilyenkor kaphatók, azok a káposztafélék,amik tudtommal nem javasoltak.
Köszi

Ildikó
b_ildikó
 
 


Kriszi, Ágci!

Köszönöm a bíztatást, ma már szerintem javult is a helyzet, legalábbis aludt annyit amennyit máskor szokott, úgyhogy lehet nem is ez volt a baja.Tegnap volt egy bimbódugulásom is, ami miatt ideges voltam, lehet, hogy ezt érezte meg.
Olyan jó, hogy bíztattok. Már szinte látom magam elött, hogy a nyáron bárhova elmehetünk a babával, nem lesz gond a kaja mindig kéznél lesz. Pedig az elején cak abban bíztam, hogy talán 1-2 hónapig tudom szoptatni.Ez azért is van, mert az első(5 éves)egyáltalán nem szopott, mert nem volt hajlandó, és nem is vette a szájába a cicit, úgyhogy teljes kudarc volt, pedig én nagyon is akartam szoptatni.Úgy fejtem neki aztán 2 hónapig, de tovább nem bírtam.Ezek után a 2. pontosan így kezdte a kórházban, semmit nem szopott, csak sírt egész nap. Tiszta idegbetegen jöttem haza, és tápszert is kellett adnom neki, mert már fejni sem tudtam. Aztán itthon beindult a fejés,mer a szopást hiába próbáltam, ami 1 hónapig ment, aztán elromlott a mellszívóm és utolsó reményem volt, hogy talán most elkezd szopni. És sikerült!Úgyhogy most nem adom fel, pedig a gyerekorvos is mindig tukmálja a tápszert.
Szóval ezért nem voltam túl magabiztos.

Ágci, nem én voltam a babaszoba.hu-n,én még abszolút kezdő vagyok, ezek az első próbálkozásaim, de nagyon örülök, hogy idetaláltam.

Sziasztok!
Andana
Andana
 


Sokat gondolkodtam, hogy hová is lehetne a kérdéssemmel fordulni, de úgy döntöttem ide írok.
Kicsit aggaszt ,hogy kislányom, most öt hónapos és szájpenész alakult ki nála. Mitől lehet? Mindent nagyon tisztán tartok és mégis kialkult...Boraxos ecsetelőt írtak fel. Ti mit ajánlotok? Meddig tart és ez fáj ez a kicsimnek?

Várom válaszotokat: aggódó anyuka Mazsola
Névtelen
 


Sziasztok!

Rövid leszek, mert elég késő van. Van egy 4 és fél hónapos kisfiam, aki csak szopik. Az elmúlt 1 hét alatt nem hízott, az elmúlt egy hónapban mindössze 600g-ot. (mindig azonos körülmények között mérjük). A súlya egyébként nem kevés, 6700g, amiatt nem aggódom. Úgy gondolom, a tej is elég neki, mert szopik után kb. egy órával szépen elalszik, ha éhes lenne, nem aludna. Ám nagyon nézi az ételt, amit eszünk, mindent a szájába gyömiszköl, ha épp nem az ökle van a szájában. Ilyenkor mit kell csinálni? A hozzátápláláson nem gondolkodtam, lévén 4 és fél hónapos, de nem szeretném, ha "koplalna" miattam, mert ragaszkodom a féléves kizárólagos anyatejes szoptatáshoz. Hogyan lehet eldönteni, hogy mikor szükséges elkezdeni a hozzátáplálást?

Másik kérdésem: ha nem szoptatások között, hanem alatt termelődik a tej nagy része(ami szerintem nagy munka a szervezettől), akkor mi van azzal a gyerekkel, aki rövidebb ideig szopik. Mennyi idő kell, amíg termelődik elegendő tej? És mi van akkor, ha a baba kiszopizta az első tejet, éhes, de még nem készült el a hátsó tej, de nincs türelme szopizni. Lehet, hogy hülyeségeket kérdezek, de én magamon azt vettem észre, hogy amikor a pici "ráérősebben" szopizik, akkor a tejleadó reflexek alkalmával nyel: elkezd szopizni, jön a reflex, nagyokat nyel, aztán a nyelés ritkul, szinte csak szopizik, aztán jó pár perc múlva újabb reflex jön, akkor megint nyel. Ilyenkor eltart egy szopi 45-60 percet is. De van, amikor nincs türelme ennyi ideig szopizni. Vajon akkor is elegendő tejhez jut? Pontosabban annyit eszik, amennyit szeretne, és nem csak annyit, amennyi a gyarapodásához szükséges? (lehet, hogy enne többet is, ha lenne, de ennyitől is gyarapodik.) Pisis, kakis pelusok száma megfelelő, a baba is jókedvű, nyugodt. Csak napközben rövid ideig szopik, amíg a reflex tart, meg utána pár percet. Szerintem most kevesebbet eszik, mint korábban (pontosan nem tudom, mert nem mértem, nehogy elborzadjak).
Nem tudom, elég érthető voltam, remélem, tud vki segíteni. Köszi: Orsi

Orsi
orsi
 
 


Sziasztok!

Andana!
Örülök, hogy megoldódott a dugulás!
A huhogókkal nem kell foglakozni!! Hát persze, hogy elég a tej a babádnak, ha elégszer szopizhat! És persze, hogy fogod tudni sokáig szoptatni!!! A súlyával semmi gond nincs! Tudod, ez olyan, mint később az, hogy mászik-e már, meg megy-e már, meg van-e foga, meg szobatiszta-e már. Vannak anyukák, akik a frászt tudják hozni a többiekre, mert versenyként fogják föl a gyereknevelést. Pedig ez csöppet sem erről szól. Hanem arról, hogy jól szopizik a babád, megelégedett, kiegyensúlyozott. Fagyasztott tejci helyett pedig szerintem tedd nyugodtan mellre újra és újra, ha úgy látod, hogy még szopizna. Sok sikert és bízz magadban meg a babádban!!
Tényleg, a kórházban kaptak a babáid pótlást? Nem lehet, hogy már ott cumizavarosak lettek, ezért nem akartak szopizni?

Ágci!
Ez az "opiszok" nagyon aranyos!!KépKép

Anita!
Látom, Ágci már válaszolt, én csak az alvásról írnék. Szóval sok oka lehet annak, hogy 1-2 óra múlva már föl is sír a manód. Lehet tényleg a fogacska, néha nem fáj nagyon, csak épp annyira, hogy rosszul alszanak tőle. De az is, hogy rád vágyik, a közelségedre, mert az olyan megnyugtató! Tényleg jó, ha nem hagyod sírni, így lesz belőle a világban és önmagában bízó emberke.

Ildikó!
Hát ez tényleg szuper gyarapodás!!
Szopis menü? Igazából nincs olyan, amit biztosan tilos. Tejet, tejterméket jó nem nagyon túlzásba vinni. Ami meg a zöldségeket illeti, ki kell próbálni, mert a babák különböznek érzékenység tekintetében. Persze jó, ha nem a legfújósabb káposztával kezded, de van pl. brokkoli, karfiol is, esetleg sütőtök.

Aggódó Mazsola!
A szájpenészt okozó gomba sok helyen elbújhat. Nincs pl. hüvelyi folyásod? Meg hát 5 hónaposan azért elég érdeklődő már a baba, szájába vesz dolgokat. Arra ügyelj, hogy az ecsetelővel alaposan töröld ki a száját, és a melledet is mindig kezeld le, nehogy onnan visszafertőződjön.
Hogy meddig tart, az függ attól is, hogy mennyire kiterjedt már a fertőzés. Reméljük, pár napon belül elmúlik nálatok (a tünetek megszűnése után még pár napig kenjed, nehogy visszajöjjön a gomba). És igen, ez kellemetlen, fájdalmas lehet a babának, főleg, ha nagyon sok gombatelep van a szájában, úgyhogy az is lehet, hogy a szopiban is zavarni fogja picit. Érdemes még a baba fenekét is nézni, mert sokszor a gomba végighalad a tápcsatornán, és a babák fenekét is fölmarja, ami szintén elég fájdalmas lehet. A dokid írhat ebben az esetben megfelelő popsikenőcsöt.
Mielőbbi gyógyulást!

Orsi!
A 600 gr hízás egy hónap alatt nem kevés!! 3 hónapos kor után amúgy is lelassul a gyarapodás üteme, de ez a hízás még egy fiatalabb babánál is kielégítő lenne.
Az egyes evéseket tényleg ne méricskéld, csak arra jó, hogy bestresszeld magad. Merthogy a babák is pont úgy működnek, mint mi: hol kevesebbet enni van kedvük, hol többet. A súlygyarapodás amúgy nem egyenletes. Lehetséges olyan hét, mikor csak nagyon keveset vagy egyáltalán semmit nem hízik egy baba, mivel pl. egy betegség vagy egy oltás vagy egy új mozgásforma megtanulása vitte el az energiákat. Nálatok nem volt ilyesmi?
A hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt nem ajánlatos elkezdeni, mert a baba emésztőrendszere még éretlen a szilárd táplálék földolgozására, ezért nem is nyer annyit a hozzátápival, ráadásul az allergiák kialakulásának a veszélye megnő. Azért nézi az ételt, mert az érdekes, hogy ti esztek, de hát minden mást is néz. A szájába meg azért gyömöszöl mindent, mert a kisbabák egyik elsődleges "érzékszerve" a szájuk, ezen keresztül ismerik meg a világot. Ha úgy látod, hogy sokat szopizza az öklöcskéjét, sokat cuppog rajta, akkor nyugodtan próbáld meg megszoptatni, bármennyi idő telt is el az előző evés óta.
Ha a pisis-kakis pelusok száma megfelelő, akkor biztosan elég tejhez jut a babód. Egy négy és fél hónapos már nagyon ügyesen és erősen tud szopizni, képes rá, hogy akár pár perc alatt elegendő mennyiségű tejet szopizzon. Amit megfigyeltél a tejleadó reflex működéséről, az nagyon is helytálló. Ez a normális, vagyis hogy egy-egy szopi alatt többször is beindítható a reflex. De ahogy mondtam, nem mindig ugyanannyit eszik a baba, ezért lehet, hogy egyszer több reflexet is kivár, máskor kevesebbel is beéri. Ha igény szerint van szoptatva, vagyis amikor jelentkezik, akkor mindig mellre teszed, akkor ő tökéletesen szabályozni fogja a táplálékfelvételét. Lehet, hogy amikor kevesebb ideig szopizik, akkor szomjas volt csak, és utána hamarabb fog jelentkezni a tartalmasabb lakomáért, amit ráérősebben is fogyaszt majd el.
A tej folyása és "elkészülése" folyamatos a mellben, szóval nincs olyan, hogy még nem készült el a hátsótej. Egyébként minél feszülősebbnek, "telibbnek" érzed a melled, minél régebbóta szopizott belőle utoljára a baba, annál vizesebb, szomjoltóbb tej jön belőle, és minél "üresebbnek" érződik, minél gyakrabban lett kiürítve, annál zsírosabb, laktatóbb.

Pele
pelcsi
 
 


Megint kezd visszajönni a dugulásom Kép! Ugyanott, mint pár napja, de most nincs a mellbimbómon semmi. Mikor elkezdtem érezni, hogy valami nem kóser, rögtön melegítés, masszírozás, kb. 15 perc alatt oké lett minden. De 2 óra múlva megint kezdődött. Jelenleg itt ül Ádám az ölemben, szemben a cicivel, és szívja Kép. Úgy veszem észre, csak akkor tudja kiüríteni rendesen, ha totál szemben van a cicimmel, és úgy szopik. Pedig 2 napig egyáltalán semmi baj nem volt, teljesen eltűnt az a hártya, nem volt csomó, semmi fájdalom, és most megint kezdődik Kép. Mi lehet az oka? Azért remélem, nem fog annyira bedurranni, mint kedden...

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Kedves Pele!
Köszi a gyors választ. Lehet, hogy nem voltam elég érthető, megpróbálok világosabban fogalmazni.
Nem szándékozom 6 hónapos kora előtt hozzátáplálni, csak valahol azt olvastam, hogy itt az ideje a hozzátáplálásnak, ha gyakori szoptatások után is éhes marad, stagnál a súlya, mindig a szájában van a keze stb. Azért gondolkodtam el a változatlan súlyon, mert korábban olyan szép egyenletesen gyarapodott. (Meg kell említenem, hogy van egy nagyobb lányom is, vele rengeteg gondom volt szoptatás és evés terén, nagyon lassan gyarapodott, és olyan boldog voltam, hogy a kisfiam szépen szopizik, és csak az anyatejtől így "hízik"; ha mértem a szopás mennyiségét, csak azért tettem, hogy hízzon a májam, lám mégis csak tudok sok tejet termelni; ennyi a kitérő.)
Napközben többnyire úgy érzem, hogy szinte üres a mellem, elég puha. Elkezd szopizni, és a reflex után már nem szopik, hanem kiköpi, majd újra bekapja, szopizik párat, megint kiköpi, ezt megcsinálja párszor, aztán átteszem a másik mellre, akkor megint rendesen szopik, míg tart a reflex, aztán ugyanazt csinálja. Szóval én arra gondoltam, hogy hamar kiszopizta a szomjoltó tejet, éhes, de nem tudja kivárni, míg jön a zsírdús tej; ha tovább szopizna pár percig, jönne a reflex, és ürülne a tej. Néha úgy érzem, hogy ott van a tej a mellemben, csak nem tud ürülni. (Egyébként fejni se nagyon tudtam, akármennyit szopott, 10 ml-nél többet sosem sikerült.) Másnál is úgy van, hogy többnyire csak a reflex alatt jön a tej? (Szerintem nem.) Amikor telibbnek éreztem a mellem, akkor pl. sokkal tovább szopott, vagyis hosszab ideig tartott, amíg nyelt is közben.
Nem tudom, elég érhető voltam?
A hozzátáplálást, gondolom, nem pontosan akkor kell elkezdeni, amelyik napon épp 6 hónapos, hanem 6 hónapos kora körül bizonyos jelek alapján merül fel, hogy hozzá kéne táplálni. Ezekről akartam kérdezni.
Szia: Orsi

Orsi
orsi
 
 


Pele: köszönöm szépen a válaszod, aranyos vagy, hogy mindigsegítesz egy két vigasztaló sorokkal.Kép

Ágci: várom a mail-t. Köszönöm neked is a segítségedKép.

Azóta hamizzuk az almát meg most kezdtük a barackot. Nem igazán értem ezt az allergia dolgot. Most hogy almáztunk(nem tudom attól e), pár pötty volt a hátán de max 2. persze lehet, hogy nem is attól, de ez még nem allergia , ugye?
Tudom, hogy bugyuta kérdéseim vannak, de jó, hogy tudok tőletek kérdezni.Barack után esetleg meggy mehet, majd keverve a többi dolog? Bár szopi az nagyon kell még neki és nem is akarom elválasztaniKép. Most 7600 gr (2500 volt) Kép.Olyan kis husi, hogy soha nem gondoltam, hogy egyszer dundi baba lesz belőle.

Köszi szépen: Anita
anita77
 
 


Sziasztok!
Ismét bejelentkezem, mert a segítségetekre lenne szükségem.
Bori babám 3 hónapos. Eleinte gyönyörűen gyarapodott, 30-35 dekákat hízott hetente. Viszont az elmúlt néhány hétben egyre kevesebbet hízott, már csak 10-15 dekát. A gyerekorvos még erre is azt mondta, hogy elegendő, viszont tegnap megmértük és kiderült, hogy a múlt héten egyetlen grammot sem hízott. Teljesen kétségbe estem. Szerintetek mit csináljak?
Éreztem én, hogy egyre kevesebbet szopizik. Az éjszakákat már átalussza és már 5-re csökkentette a szopizások számát. Legtöbbször nem is ő sír a kajáért (korábban szinte örjöngött), hanem én teszem mellre, mert úgy érzem, itt az ideje az evésnek. Eleinte szopik ímmel-ámmal, de messze nem úgy, mint régebben, amikor olyan "ökörkortyokkal" kezdte, aztán, amikor már elverte az első éhét, csak cumizott. Most már az elején sem szopik rendesen és nagyon hamar áttér a cumizásra.
Nap közben gyakran rágja a kis öklét, de hiába teszem mellre: éppen hogy csak eszeget.
Szerintetek ennek mi az oka? Mit tehetnék? Fogalmam sincs, hogyan kényszerítsem evésre.
Lehet az az ok, hogy mostanában elég sok vendégeskedés volt nálunk? Többnyire olyan vendégek, akik nem igazán tudták, hogy csecsemős házhoz nem kell "bekvártélyozni" magukat órákra, ráadásul gyerekekkel jelentek meg, akik feje tetejére állították a házat iszonyú üvöltözés keretében... Szerintetek ezzel lehet összefüggésben az étvágytalanság? Vagy ilyen ingerekre szüksége van egy kisbabának?

Fogalmam sincs, mit tegyek, de teljesen kétségbe vagyok esve, hogy éhezik a gyerekem.

előre is köszönöm a segítségeteket.

Üdv: Mackoo
medvike
 
 


Ja, azt kihagytam, hogy 3350 grammal született, a kórházból 3100 grammal bocsátották el és most 5480 gramm a súlya.

Mackoo
medvike
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?