Új privát üzeneted érkezett!

Pocok!

Nem javasolt a doki v.mi megelőző gyógyszert, minimálisan calciumot, megfelelő étrendet? Talán ez az 1-2 hónap még nem okoz csontritkulást, ha pótolod v.hogy a szoptatás által veszített Ca-t.

Zsizsa!
Vashoz: a mi dokink is ránézésre diagnosztizált. Megkérdeztem Ibolyt, és azt mondta, hogy fél éves kor előtt normál időre született, csak anyatejes babánál nem szokott vashiány lenni.
Én csináltattam vérképet, és bizony van egy kis vashiánya Dórinak(már addigra elmúlt fél éves és a hozzátáp. nem úgy indult, ahogy kellett volna), így ő most kap vasat.
SZtem potyára nem szabad adni, ha viszont kell neki, akkor meg nem szabad nem adni. Dóritól úgy vettek vért, hogy meg sem nyikkant és mivel a rendelési idő végén mentünk, várni sem kellett.
rjuli
 
 


Pocok!

Nem úgy van!!! A szoptatás az első hetekben valóban kálciumot von el a szervezettől, később azonban visszapótlódik és a hosszútávú szoptatás véd a csontritkulás ellen. Ha szeretnéd, küldök mailben szakmai hivatkozásokat, amiket elvihetsz a dokidnak. Lehet, hogy még örülni is fog neki Kép

Iboly
iboly
 
 


Rjuli,
köszi, úgyis el kell mennem a gyerekdokihoz, mert ő tudja felírni Gabinak a vasat, akkor majd megbeszélem vele a dolgokat. Egyébként Gabi sápadtságáról annyit, hogy én is és a férjem is meglehetőst fehér bőrűek vagyunk (a strandon mindig virítunk a tömegben), szóval ez is közrejátszhat benne.Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 

 
 

Sziasztok!

Off lesz.

Kriszi, Tina, és a többi éjjel is szoptató anyuka, mit szóltok ehhez? Nekem nagyon nem tetszik - megosztom Veletek:

Anyák Lapja, 2004. januári szám
21. oldal
Álmatlanságok kora c. cikk

"...Azok a csecsemők, kisgyerekek, akik párhetes koruktól nem tanulják meg az éjszakát átaludni, éppúgy alvászavarban szenvednek, mint az elalvással, éjszakai felébredéssel küszködő felnőttek. Sok anya - akaratlanul is - ellentmondásos üzeneteket küld pici babájának azzal, hogy miközben vágyódik saját pihenésére, mégis ugrásra készen várja a csecsemő éjszakai felébredését. Súlytól, tápláltságtól, a baba életkorától függetlenül rendületlenül szoptat, etet, teáztat, bármily elgyötört és kialvatlan..."

A cikk szerzője Dr. Hajduska Marianna

Kommentárom:
Kép

Ugye nincs igaza??
Kép
szipola
 
 


Sziasztok!
Még nem írtam ide, csak olvasgatom a Babanetet egy ideje, de most már nagyon szükségem lenne egy segítségre a szoptatással kapcsolatban, hátha ti tudtok segíteni. Kisfiam most 3,5 hónapos, az első hetekben nagyon nehezem indult a szopi, neki sem sikerült rögtön, én is bénáztam. Heteken keresztül egy óráig tartott minden szopi. Az utóbbi időben azonban átállt arra, hogy sokszor csak néhány percig szopizik, nem is tudom "visszagyömöszölni" a szájába a mellemet. Ezért úgy érzem, hogy csökken a tej. Sajnos sehol nem sikerült még elolvasnom, hogy mennyi tej az elég??? Botond kb. 700-750 gr-t eszik egy nap (bár két hete már nincs mérlegünk, addig ennyit evett), ez elég? Vagy kevés? Miért nem írják le sehol, legalább -tól -ig, hogy mennyit kellene ennie?
Nagyon hálás lennék, ha tudnátok segíteni.
Zsófi
(sorry, hogy névtelen, egyszer volt már jelszavam, de elfelejtettem...).
Névtelen
 


Sziasztok!
Nem írtam még ide, egy ideje olvasgatom a Babanetet, de most segítségre lenne szükségem, hátha ti tudtok segíteni. Kisfiam most 3,5 hónapos, az első hetekben sokat szenvedtünk a szopival, neki sem sikerült rögtön, tej sem volt elég. Általában egy óráig tartott egy szoptatás. Az utóbbi hetekben azonban egyre rövidebb ideig szopik, sokszor már csak pár percig, pl. 3 perc egyik mell, 3 perc másik mell. Ez normális?
A másik problémám, hogy sehol sem sikerült utánaolvasnom, hogy mennyit kellene ennie? Botond kb. 700-750 gr-t eszik meg egy nap, ez elég? Kevés? Teljes bizonytalanságban vagyok, mert eddig szépen gyarapodott, heti 200 gr-t, de most a héten mintha egyáltalán nem hízott volna (igaz, elég bizonytalan a mérlegünk is). Nagyon hálás lennék, ha tudnátok segíteni.
Zsófi
(bocs, hogy névtelen, de elfelejtettem a jelszavamat)
Névtelen
 


Bocs, kétszer írtam, mert először úgy tűnt, mintha az egész levél elveszett volna...
Zsófi
Névtelen
 


Kriszi, Szipola,
köszi a választ. Nem tettem semmit, hogy ne szopizzon éjjel. Gondoltam hagyom sírni de nem volt szívem. Szerintem egy kis hasmarsa is volt. Úgyhogy vígan szoptattam éjjel ahányszor csak akarta nehogy kiszáradjon.

Tina
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Zsófi!
Az egyes szopik mérése abszolút nem informatív, csak arra jó, hogy bestresszeljen az ember. Onnan tudhatod, hogy eleget eszik-e a babád, hogy megfelelő számú kakis-pisis pelusa van, a pisije világos színű, szagtalan, a baba gyarapszik, élénk, éber, a bőre feszes.
Biztos, hogy elget eszik a babád! ha éhes lenne, akkor szopizna tovább is, nem? Az normális, hogy ahogy a baba nagyobb, erősebb lesz, egyre kevesebb időre van szüksége a szopizáshoz. Ráadásul 3-4 hónaposan sokszor nagyon elkezdi őket érdekelni a világ, kevésbé hajlandók órákig cicizni, inkább nézelődnének. Kínálgasd mindig, amikor csak elfogadja, és ne idegeskedj az elfogyasztott mennyiség miatt, ha eleget pisil-kakil a manó.
Van egyébként egy ÁTLAGOS mennyiség, amit általában elfogyasztanak biz. áletkorokban a manók. Menta be is tette valamikor ebbe a topikba, meg nekem is megvolt elmentve, de most nem találomKép. Lényeg, hogy ez a mennyiség nem egyenletesen növekszik, vannak időszakok, amikor többet igényelnek, később esetleg kevesebbet, aztán megint többet.

Szipola!
Ááááááááá!Kép Drnénit elhívnám egy továbbképzésre...

Kriszi!
Azért ne építs rögtön a legrosszabbra! Forró vizes zuhi után, C-fogással sem megy a fejés? Folyamatos túltermelésre jó lehet egyébként a káposztalevél-borogatás, de figyeld közben a tejmennyiséget, nehogy túllőj a célonKép Vannak egyébként ilyen alkatú mamák, akik alapból túltermelnek. De látod, a másik cici is szépen, fokozatosan apadt el, tehát várható, hogy azért itt is ez lesz majd.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok! egyszer már elbúcsúztam tőletek innen az év hátralévő részére, de most megint előjöttem, hogy egy hosszabb időre is búcsúzzam-vége lett a szopinak, és szeretnék mindenkinek minden segítséget, támogatást megköszönni. Sonka 14.5 hónapig szopott, ebből gyakorlatilag 10.5 csak szopi volt. azóta, hogy 2 hete abbahagyta, már 5 ször átaludta az éjszakát:-))))Mert biztos, hogy azért kel fel a gyerek éjjel, mert éhes.... Fog melegfront, éberen alvás,megérés erre az állapotra esetleg, stb. az nincs... Szóval, tényleg köszi mindent, ha nem lettetek volna ti, meg az LLL, meg a Kismama, a gyerek 8 hetes korától tápszerezne. Persze, az is oké, de csak ha nincs más megoldás. Megyek, mert mindjárt bőgök, pedig nem vagyok elérzékenyülős fajta, asszem. Páfrány
dlilla
 
 


Páfrány (ha esetleg még beleolvasol),
Kép

Pele,
köszönöm a biztatást. Ami azt illeti, a fejéssel már nem is nagyon kísérletezem, mert minden megvolt már, csak a fejenállva fejés nem, de azt akut vészhelyzetre tartogatom Kép Remélem, neked lesz igazad, de azt hozzá kell tennem, hogy a bal cici fokozatos apadása is két enyhébb gyuszikezdeménnyel és sok-sok fejéssel történt. Ugyanis abból tudtam fejni, és tudnék a mai napig annyit, hogy vészhelyzet esetén megkönnyebbüljek, minden hókuszpókusz nélkül. Eleinte fejnem kellett minden egyes alkalom után, amikor nem kellett neki, aztán már csak este és/vagy reggel, a végén már csak akkor, ha kicsit túltelítődött, kb. három naponta egyszer, aztén végleg elhagyhattam. A jobb viszont, amit használ a kölkec, folyamatosan termel és termel, és gyakorlatilag fejhetetlen. Tényleg, volt már forró borogatás, forró zuhany, forró ásványvizes palack, forró cseresznyemagos zsákocska, C-fogás, masszírozás (ez utóbbi olajjal is, ill. védőnő barátosném segítségével), elektromos fejőgép, kézi fejőgép, kádba lógatás négykézláb (Zulu receptje szerint). Egy nem volt még, és szerintem nem is lesz: a szopi közbeni fejés, ugyanis útban van a kölök szája Kép
Ami a leállítást illeti: káposztalevél gyulladáskor (apadás alig érzékelhető), hidegvizes kendőben alvás, zsályatea (bár ezzel nem nagyon mertem ugrálni, csak egyértelmű csomós túltermeléskor használtam).
Úgy tűnik, tényleg alapból túltermelek - meg aztán maximálisan adottak a feltételek is hozzá, Cicó napközben minden körülmények között három óránként húzgálja, éjszaka mostanában, hogy időváltozás volt, külön ötször-hatszor.
Ágci írt egyszer egy mélt, abban voltak homeós bogyók, amik szintén használhatók e célra, majd jól utánanézek, és talán majd azt is kipróbálom, ha itt lesz az ideje.
De még mindig nem fér a fejembe, hogy van az, hogy egyszercsak abbahagyja, és kész... már a harmadik anyukával találkozom, aki vállat vonva mondja, hogy a gyermeke most nemrég hagyta abba a szopást... és folyamatosan ott van bennem a kérdőjel, hogy hogyhogy az anyának mégsincs mellgyuszija??? Ezek szerint nem a világ ilyen, csak én Kép
(Csak úgy gondolkodva: ezt se hittem volna...én magam három hónapig szophattam, a nővérem lányainak "éppenhogy elég volt" a tej kb. féléves korukig, erre itt vagyunk mi... hát ennyit számít a tájékozottság! Ilyen nagyon sokat. Kép )
kriszi
 
 


Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni! Korábban már jó tanácsokat kaptam koraszülött keresztfiaim szoptatásával kapcsolatban.
Időközben megszületett a kislányunk, így az a szerencsés helyzet áll fenn, hogy a testvérem babáinak tudok adni anyatejet (csak az egyik hajlandó szopizni, a sok kórházi cumiztatás miatt a másik csak üvegből hajlandó elfogadni.) Testvérkém teje folytonos fejés mellett is csak egy babának lenne elég jelen pillanatban, de az enyémmel együtt elég nekik.
Kislányom megbetegedett a héten (valószínűleg a bátyustól kapta el), és nagyon úgy néz ki, hogy én sem úszom meg. Nátha, torokfájás, köhögés.. Mi legyen a mostani tejekkel, ha igazán megbetegszem? Kaphatják a fiúk is? ha valami gyógyszert kellene szednem (ha minden kötél szakad)? Szerencsére van lefagyasztva tartalék, így ez a pár nap semmi gondot nem okozna. Természetesen a szoptatás mellett továbbra is fejnék, hogy ne csökkenjen a mennyiség.
Válaszotokat előre is köszönöm, békés, boldog ünnepeket,
lilia
anilla
 
 


Meglett a régi jelszavam, úgyhogy innentől regisztrálva jelentkezem majd.
lilia-anilla
anilla
 
 


Sziasztok!
Pele!
Köszi a biztatást, bár egy kissé elszomorodtam ma este. Férjem ui. hozott haza egy kölcsönzött babamérleget, és úgy néz ki, hogy egy hét alatt babónak sikerült 50 gr-t fogynia. Kép( Eddig szinte minden héten (az első két hetet kivéve) kb. 200 gr-t hízott. Azon gondolkodom, hogy holnap iratok a doki nénivel tápszert, jönnek az ünnepek, legyen itthon. Nem szívesen adnék neki, az első hetekben kellett egy kevés pótlást adni, elég rossz érzés volt...
Ami a pelusokat illeti: Boti egy igazi kis kakimanó, napi 4-5 kakinál nem adja lejjebb. Ez már mindig is így volt, ha volt rendesen tej, ha nem, úgyhogy lehet, hogy ez nála nem mérvadó. Egyébként többször próbáltam a 3 perces szopi után fejni azzal, hogy még nem fogyhatott ki, és pár cseppnél többet sose sikerült kipréselni, tehát tényleg elfogyott, szegény törpe hiába is próbálkozott volna.
Zsófi
Névtelen
 


Zsofi,

2 merleg kozott igen nagy kulonbseg lehet. Nem biztos, hogy fogyott a babod. Nekem van itthon merlegem, 2-3 hetente merem a gyerkocoket. Nem is erdekel, hogy mashol mennyit mernek. Nekem is volt 1 ilyen idoszak, amikor Simon 2-3 percig szopizott, de ez elmult es ismet hosszabb ideig szopizik.

A multkor irtam Szipolanak a szilvat, es erre irta vki, hogy hasfajast okoz. Elnezest, remelem nem lett 1 baba sem miattam hasgorcsos, de nalunk bevalt. Igaz 8-9 honaposan asszem.

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Páfrány!
Én is meghatódtam a soraidon!Kép Nagyon boldog Karácsonyt nektek is!!

Kriszi!
Nálam 2 gyerek hagyta abba egyszerre (na jó, a kicsi kicsit előbb, a nagyobb kicsit később), mégsem lett mellgyuszi. Alapállapotban a leállás fokozatosan történik, egyre kevesebbet és kevesebbet szopizik a lurkó, a cicinek meg van ideje alkalmazkodni. Aztán egyszer nem kéri pl. este, de másnap megint, aztán 2 napig nem, de megint eszébe jut, stb. Szóval azért nem olyan hirtelen a dolog. Igazából nem tudnék megjelölni egy napot, hogy na, akkor hagyták abba.
A tájékozottság tényleg nagyon sokat számít. Nekem az első babámnál nem volt elég tejem. Aztán ahhoz képest, mikor egész másképp csináltam mindent, elég jól beindultKépKépKép

Lilia!
Gratula a pici lányhoz! Asszem ebben az esetben az általános tejadói feltételek vonatkoztathatók rátok is, azaz föl kéne függeszteni addig a tejciadást, amíg beteg vagy vagy gyógyszert szedsz. Azért jó, hogy van tartalék! Saját babának nyugodtan félre lehet tenni ezt a tejet.
Nagyon klassz vagy, hogy tejet adsz a pici keresztfiaidnak!
A cumizavaros babácskát vissza lehet szoktatni a cicire, nem tudom, hogy érdekelné-e ez a testvéredet.

Zsófi!
Ha megnyugtat a tápszer jelenléte otthon, akkor szerezzetek be, de sajnos az a tapasztalat, hogy ha kéznél van, akkor hajlamosabb hozzányúlni az ember, mielőtt még mindent kipróbált volna. Inkább azt mondom, hogy mielőtt felbontanád, írj ide a fórumba, vagy hívjál föl, ha sürgős!!!
Cumit, cumisüveget, bimbóvédőt használtok? Kap bármi mást anyatejen kívül a babád? Hányszor szopizik egy nap? Mi a helyzet az éjszakákkal?
Ha csak szopizik, akkor ha ennyit kakil, mégiscsak kell, hogy eleget egyen, hiszen csak az tud kijönni, ami be is mentKép Milyen színű a kakija? Mennyit és milyent pisil?
Az, hogy fejned nem sikerült, semmit sem jelent. A fejés sokszor nem indítja be a tejleadó reflexet. Lásd föntebb Kriszi példáját, akinek még túltelítődött ciciből sem sikerült fejnie. Ráadásul nincs az a fejési technika, ami fölérne a babáéval. De a cici sosem üres, mert a tej nagyrésze szopi közben termelődik. Tehát ha végzett a manód mindkét cicivel, akkor megint visszateheted az elsőre, aztán megint a másodikra, stb, amíg jól nem lakik. És nagyon ajánlanám még a szopi közbeni C-fogást: a cicin a hüvelykujjad fölül, a többi alul a bimbóudvar határa körül, és szopi közben, ha látod, hogy lankad a babád érdeklődése, akkor picit a mellkas felé és összenyomod a cicit. Ezzel a szopizott tejmennyiséget és a tejcsi zsírtartalmát is növelheted. Sok sikert és ne keseredj el!!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!
Pele!
Bátorkodom leírni a részleteket, mert olyan kedvesen érdeklődtél: babó nem kap semmi mást, kb. 2-3-szor fordult elő eddig, hogy vizet, vagy teát adtam neki, de csak próbaképpen, hogy kéri-e. Cumit muszáj használnunk, nem tud elaludni nélküle, már az első hetek óta, de amikor egy-egy órát szopizott, akkor is cumizott, úgyhogy nem vettem észre, hogy ez befolyásolná. A kakijával is volt gondunk, egy időben olyan spenótzöld volt, hogy el sem hittem, hogy ez belőle jött, erre egy doktornő azt mondta, hogy valószínűleg túl sokat eszik, úgyhogy csökkentsem a szopi időtartamát. Annyit tettem, hogy amikor elengedte, nem adtam vissza neki "erőszakkal". Egyébként az elejétől kezdve már két mellből kell szoptatnom, mert még így is kevés volt a tej (előfordult, hogy két mellből 30 gr jött ki). Pisi is van minden tisztába tevéskor (kb. 6-7 alkalommal cseréljük a pelust), nem tudom milyen, szerintem színtelen-szagtalan, elszívja a pelus. Mostanában próbálkozom az újra, meg újra cicire tevéssel, de nagyon szokott tiltakozni, ha végzett a 2x 3 perccel, addig sír, amíg fel nem állok vele, és abba nem hagyom a próbálkozást a szopiztatással. Igazából attól félek, hogy így nem kap elég ingert a mellem, és egyre kevesebb lesz a tej. Egyébként a C-fogást is csinálom, bár nem tudtam, hogy így hívják, de lehet vele ösztökélni manókát, hogy folytassa, ez akkor volt hasznos, amikor még állandóan elbóbiskolt a cicin.
Még egy jutott eszembe: azt hiszem, nekem nincs teljeadó reflexem, legalábbis sose éreztem ilyet.
Bocs, hogy ilyen hosszúra sikeredett.

MINDENKINEK NAGYON BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!
(Nekünk ez lesz az első karácsonyunk "igazi" családként Kép! )
Zsófi
zsóf
 
 


Sziasztok!

Zsófi!
A zöld kaki azért lehetett, mert csak az előtejet szopizta ki a babád. Igazából a megoldás az lett volna, hogy épp tovább hagyod mellen a babát, illetve csak egy mellből szoptatsz. Ezért lehetett, hogy 2 ciciből csak 30 gr jött össze: mindkettőből az előtejet szopizta, ahelyett, hogy - bár hosszabb idő alatt - egy ciciből szopizott volna ennyit.
A pisimennyiség elégnek tűnik, szóval valamennyi tejhez biztos jut a manókád.
A tejleadó reflexet nem mindenki érzi. Van, akinél nagyon intenzív, bizsergő érzés, van, aki meg észre sem veszi. Viszont ilyenkor is láthatod abból, hogy a baba szopási ritmusa megváltozik. Az elején gyorsan, intenzíven szopizik, aztán mikor beindul a tej, akkor elkezd lassabb ütemben szopizni, és közben nagyokat kortyol, hallani, hogy nyel. Ilyesmit szoktál tapasztalni?
Tök ügyi vagy, hogy magadtól rátaláltál a C-fogásra!!!
Valszeg a cumi és a szopiidő korlátozása ott zavart be, hogy a babád most csak táplálékforrásnak tekinti a szopizást, és a komfortszopási igényét a cumin éli ki. Meg lehetne próbálni, hogy a cumit nagyon-nagyon végszükségre korlátozni, csak, ha muszáj, és helyette minél gyakrabban mellre tenni a babát. ha 2x3 perc után nem kéri vissza a cicit, akkor fél óra, óra múlva kínálni megint, tehát olyan gyakran, amilyen gyakran csak elfogadja és hajlandó szopizni. Fontos azonban, hogy ne tukmáld, mert ha rossz élmény kötődik a szopihoz, akkor még sztrájkba is léphet, az meg igazán nem lenne kellemes.
Ha mégis a pótlás mellett döntesz, akkor nagyon fontos, hogy ne cumisüvegből add a babának, mert az aztán tényleg összezavarhatja, hanem pohárból vagy kanálból. De én először a minél gyakoribb mellretétellel próbálkoznék.
Biztos nagyon emlékezetes lesz az első "családos" karácsony! Az olyan jó, amikor már picur is van a fa körül!

Nagyon boldog karácsonyt mindenkinek tőlem is!

Pele
pelcsi
 
 


Mindenkinek boldog és szopizós karácsonyt kívánunk!

Szipola és Borsa
szipola
 
 


Sziasztok!
Rég jártam erre.. annyira jo tanácsokat kaptam itt, hogy csak olvasgatni jártam be néha. Nem is oly rég az volt a problémám, hogy a kicsim harapott, az megoldodott, majd nem szopizott eleget, mintha le akart volna szokni (kb. 8 honapos kora körül) de az is megoldodott, tehát ujra szopizik többször naponta, és éjjel is.. hát ez utobbi a probléma.. csatlakozva Tinahoz, Szipolahoz, Kriszihez stb.. minden paplanos-párnás kisértethez..
Dilemmám oka leginkább az, hogy 10 honapos létére mindig kb. 3-4-szer néha többször kel éjjelente, és csak szopival nyugszik meg a kicsim. Én lelkesen hiszek abban, hogy erre szüksége van. De itt mindenki (föleg a párom) mondja, hogy éjjel nem éhes a gyerek, nincs rá szüksége, csak megszokásbol szopizik, probáljam leszoktatni az éjszakai alvás/nyugalom érdekében. Az én szivem és jozan eszem azt diktálja, csináljam, majd magátol megoldodik a dolog... de már félek, hogy a párommal kerülök szembe ebben a témában. Eddig mellettem volt mindenben, most ez a kérdés nagy vitákat okoz. Azt mondja, hogy elsö nyekkenésre ugrok, és ezt megszokja, pedig neki már magátol kéne elaludni stb... mit tegyek.. hol van erre valami szakirodalom, hogy meg tudjam öt gyözni, hogy a gyereknek ez a jo.. vagy nem ez?? Látjátok, már el is bizonytalanodtam. Páfrány! Nem ismertem az elözményeket, de örülök, hogy eddig szopiztatok, és az éjjeli alváshoz gratulálok... kicsit irigykedve :-)
Remélem tudtok most is segiteni! Szivesen veszem e-mail válaszaitokat is!

Egyébként Szipola! Nekünk kökaki van, kb. 4 naponta, de a szilvapüré segit. Itt Svédországban már 4 honapos kortol ajánlják az aszaltszilva pürét. Persze nem gyakran, de néha kap a kicsim, mert olykor teljesen belevörösödik az erölködésbe..

Remélem mindenkinek jol telt a karácsony, és elöre is BUÈK!!!
Üdv:
Heni (10 honapos Patrik mamája)
kheno
 


Szia Heni! Köszi szépen a gratulációt! Azt hittem, már kétszer, hoghy nem fogom ezt a részt olvasgatni a babaneten, de valahogy visszahúz a szívem. Olyan jó érzés!!!
Nálunk egyértelmű volt, hogy nem azért kel fel 13 hónapos korában, mert éhes!!!!!! Októberben, akkor lett 1 éves, itt járt a francia uncsitesóm, és Szonja sem akarta Krisztiánt elszalasztani. Egész addig nem lehetett ágyba dugni a gyereket, amíg K. hajnal 1kor el nem ment. 11kor kapott 200 babastejet a gyerek, és még szopott is elég szépen. Fél kettőkor úgy felkelt, mint annak a rendje. Kénytelen voltam szopit adni neki, hogy ne legyen nagy ribillió-én is aludni akartam. Majd 5 kor is jelentkezett a kis drágám. stzintén kellett szopi. jó, ötkor már esetleg éhes is lehet, de ebben ösztönösen kételkedem. Szerintem nálunk megszokásból ébredt fel, de sokszor a napközben ingerbőségét is így tudta csak feldolgozni.
Dec. elején gonmdoltam, kipróbálom, mit szól Sonka, ha nem adok neki a nagy vacsora után cicit. Csodák csodájára, semmii reklamáció, csak nagy-nagy odabújás, vasmarokszerű ölelések. Ez egy hétig így, a gyerek 5 perc alatt elaludt. Majd gondoltam, akkor az éjszakai is elmaradhatna. Mondtam neki, hogy alszik a vakond, a nyuszika, apa, a cici. Megint semmi tiltakozás, tökre elfogadta, azóta nulla szopi. Viszont reggel 5 után együtt alszunk. Valamit valamiért, nem olyan rossz ez, anyának legalább is tetszik:-)) Szóval, azóta alussza át totál az éjszakát, van úgy hogy 11 órát, amit eddig soha nem tett meg, sőt olyan mélyen, hogy járkálni is lehet mellette, eddig meg minden neszre felébredt. Az éjszakai szopi elhagyása óta viszont sokkal matricásabb, pedig erre aztán eddig sem lehetett panaszom.Ssokkal többet kell hordozni megint, meg ölben tartani.
Bocsi, ha hosszú voltam, remélem, tudtam segíteni valamit.
Sok sikert, és kellemes babázást!!!! Páfrány
dlilla
 
 


Sziasztok!

Most járok itt először és tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Az igazság az,hogy sajnos nincsen időm végig olvasni az egész topicot,néha lecsíptem egy egy olyan részt a levelekből amik engem érintenek,de bízom benne,hogy valaki tud nekem segíteni közületek.
December 2-án született a kislányom.Szerencsére csak anyatejet kap,vagyis csak szopizik.
Viszont néha nem tudom,hogy van-e elég tejem,mert amikor nagyon nyűgős és nem bírom megvigasztalni egyből mellre teszem.Ez van,hogy félóránként megtörténik.Jó az ha ilyen sűrűn mellre teszem?Elegendő ennyi idő,hogy termelődjön a tej?
3250gal született,3150 gal jöttünk haza a kórházból,és a tegnapi mérés szerint 4355g a súlya.
Tényleg nagyon sokat van cicin,éjszaka is kelnem kell hozzá kétóránként,és napközben is ritka,ha 3 órát kibír cici nélkül.
Lányok! Jól teszem ha ilyen sűrűn szoptatom?
Tápszerezni nem szeretném,de amikor úgy érzem,hogy nem lakott jól,és a melleimet teljesen üresnek érzem néha a tápszeren gondolkodom,hogy adok neki pótlásként,de aztán lebeszélem magam róla,és mondom magamnak,hogy ugyan már hiszen hízott több mint egy kilót,tehát van tejem.
Szóval lányok légyszíves segítsetek,hogy jól csinálom amit csinálok?
Előre is köszönöm a segítséget,holnap megpróbálok benézni.
Sziasztok,Rita.
rita01
 


Rita!

Ennél jobban nem is csinálhatnád!!! Kép A tej szopi közben termelődik leginkább, nem a szopiszünetekben!

Márti
márti
 
 


Heni (Kheno),

amit irtal, azon en is elgondolkodom mostanaban. Az en kicsifiam Simon, 10,5 honapos. Uazt csinalja, mint a te fiad. Hol 2x, hol 5x is szopizik 1 ejszaka. En is ugrok minden nyekkre, mert tudom, ha nem megyek, 5 perc mulva ujra kezdi. Arrol nem is beszelve, hogy a nagy 25 honapos, es o is eszik meg 1x ejszaka, bar o nem szopizik, hanem tapot. Igy en mar 25 honapja nem aludtam at 1 ejszakat. Kép De biztos lesz 1x jobb is....

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Egyszer-kétszer már segítettetek, ezért merek újra tanácsot kérni. Pár napja a kislányom szoptatás közben lerángatja magát a ciciről. Előszeretettel a jobb oldaliról, úgyhogy már kezdek csillagokat látni. Ugyanis közben valami eszméletlen technikával meg is rágcsálja. Ha elveszem - hátha büfizni kell - akkor megsértődik és sír. Teljesen eltolja magát a kis kezével a cicitől. Mitől lehet ez? Van valakinek ötlete? Előre is köszi:

Timi
Timi
 


Sziasztok!
Az én babám ugyan még csak 4 hónapos, lehet, hogy később változik a helyzet, de gyakran előfordul, hogy felsír éjszaka, de 1-2 perc után visszaalszik. Persze sokszor szopizni kell, mert annyira felébredt, hogy nem alszik vissza. Egy ismerősőm hasonló korú babája is ezt csinálja, igaz, hogy ők már régóta nem szopiztatják éjszaka, csak teát adnak neki. Nálunk egyébként kezdettől fogva a nappali alvással vannak gondok (30 percnél többet nem alszik egyfolytában), úgyhogy nem is tudnám kialudni, ha 2-3 óránként ébresztene.
Pele!
Megfogadtam a tanácsodat: három napja olyan gyakran mellre teszem, ahogy sikerül (leginkább 2 óránként, hacsak nem alszik éppen, ami nappal igen ritka eset), majd meglátom néhány nap után, ha visszatérek a 3 óránkénti szopira, hogy nőtt-e a tej mennyisége. Mindenesetre már hízott egy kicsit szerencsére. Tápszert egyébként nem kértünk, úgyhogy nincs kísértés sem Kép, a doktornővel egyébként sem vagyok kiegyezve, ami a tápszerezést illeti: az elején, amikor kevés volt a tej, azt tanácsolta, hogy a tápszert tejfölsűrűségű péppé keverve, szoptatás előtt !! adjam a babának. Amikor mondtam neki, hogy ezzel elment a baba kedve a szopitól és vagy 20 gr-t tudtam még fejni (akkoriban ez nekem óriási mennyiségnek számított), közölte, hogy az nem lehet, a 20 éves praxisában még ilyen nem fordult elő, és csináljam csak így tovább. Mondanom sem kell, hogy nem így csináltam, olyan kevés tápot adtam neki, amennyire csak tudtam: azóta pikkel rám a doktornő. De ezt csak mellékesen meséltem el.
Zsófi
zsóf
 
 


Sziasztok!

Márti!Köszi szépen,most megnyugtattál!Kép
Lehetne akkor még kérédsem?KépHa eszik egy etetésre a jobb ciciből,és aztán kb.fél óra múlva a másikból(de a kettő között volt egy kis szünet)és a balból csak éppen cuppogott akkor melyik mellemet kínáljam ha újra megéhezik?Mondjuk a jobbat teljesen kiszívta,vagy legalábbis a nagyját,de a balból meg csak kortyolt párat aztán elaludt rajta.Akkor következő etetésnél nem megint a ballal kéne kezdenem?
Ha kevesebb a tejem akkor érdemes mindkét mellből adnom neki,ugye?
Előre is köszi a válaszokat,most mennem kell ciciztetniKép
Rita
rita01
 


Sziasztok!

Legkisebbem épp most törölte ki egy gombnyomással a szép, hosszú hozzászólásomat...
Na, megpróbálom újra!

Heni!
A párodnak alighanem igaza van abban, hogy a babátok nem az éhség miatt kel föl. Bár az ilyen izgő-mozgó, érdeklődő korban lévő babáknál az is megesik, hogy nappal keveset szopiznak csak, mert leköti őket a külvilág fölfedezése, és éjszaka tudnak igazán belehúzni a cicizésbe.
Viszont: a tejcsi és a szopizás nemcsak étel-ital a babáknak, hanem anyaíz, anyaillat, biztonságigény, megnyugvás is!!! Nemcsak a testnek táplálék, hanem a léleknek is!! És a lelki "éhség" éppolyan jogos igény, mint a testi!
Kiváló példa erre Páfrány babája, aki az éjjeli szopik elhagyása után (egyébként ha már leszoktatás: nagyon klasszul csináltátok, Páfrány!!) nappal pótolja a biztonság és testkontaktus iránti szükségletét, amit eddig az éjjeli szopikból fedezett.
Nagyon helyesen teszed, hogy minden nyekkre ugrasz! És nem, nem kéne még magától elaludnia a babátoknak! Ha megérik rá, el fog aludni egyedül is, addig meg szüksége van anya jelenlétére, hogy létrejöjjön az az ellazult, befelé forduló állapot, ami az elalvás fölétele. A tejcsiben meg eleve benn vannak azok az anyagok, amik ezt segítik, szóval az anyatejet arra (is) "gyártották"Kép, hogy segítse az elalvást.
A La Leche Liga oldalain is találhatsz információkat ezzel kapcsolatban. Sok sikert a párod meggyőzéséhez!!

Rita!
Nagyon ügyi vagy!!! Nem is csinálhatnád jobban! Bizony nagyon jól látod, hogy ha nem egész egy hónap alatt már több, mint egy kilót hízott a babád, akkor nem lehet gond a tejmennyiséggel!Kép A gyakori szopizni akarás teljesn normális, és nem azt jelenti, hogy nincs elég tej. Hanem ahogy föntebb írtam, a tejecske és a szopizás nemcsak étel-ital, hanem biztonságérzet, összebújás, mamaíz, nyugtató, ellazító, fájdalomcsillapító is egyben, azaz mindenfélére jó "csodaszer"Kép
Egy babát nem lehet túl gyakran mellretenni. Ahogy Márti is írta, a tejecske legnagyobb része nem szopik között gyűlik össze (a mellben nem nagyon van tárolókapacitás), hanem szopi alatt, magának a szopizásnak, mint ingernek a hatására termelődik. Ráadásul minél "üresebb" a mell, annál zsírosabb, laktatóbb a tej, amit termel, tehát amikor te úgy érzed, hogy most már aztán semmi, de semmi nincs a cicikben, akkor jut hozzá az igazán laktató tejcihez a manó. Viszont ha tápszert kezdenél adni, akkor tényleg elkezdene csökkeni a tejed mennyisége.
Nagyon gyakori szopinál arra érdemes figyelni, hogy ha a baba hasfájós és/vagy zöld a széklete, akkor valószínű, hogy inkább a laktózban dúsabb előtejhez jut, ezért érdemesebb 2-3 óránként váltani csak mellet, tehát ezen időszakon belül mindig ugyanarra a cicire visszatenni. De erről talán nálatok nincs szó. Viszont ennek kapcsán utolsó kérdésedre válaszolva: igen, akkor a balra érdemes visszatenni, pont azért, hogy a zsírosabb tejcsit is kiszopizza.
Tényleg jó mindkét mellből megkínálni, de arra nagyon kell figyelni, hogy ő maga fejezze be az első cicin az evést, nehogy ne szopizza ki a zsírdúsabb tejet.
Neked egyáltalán nem kevesebb a tejed!!!!!! Nézz rá a fantasztikusan gyarapodó babádra!! A te tejcsidtől gyarapszik így!!!!

Timi!
Nem lehet, hogy kényelmetlen neki azon a cicin a póz? Nem volt taknyos? Nem fájhat a füle? A kezecskéje nem szorult alá? Próbálkozhattok pl. hónaljtartással, fekveszopival.

Zsófi!
Örülök, hogy nem került sor tápira! Azért arra vigyázz, hogy ne te térj vissza a 3óránkénti szopira, hanem a babát figyeld, hogy mire van igénye, mikor kéri a cicit. Akkor ritkítsd csak a szopikat, ha ezt ő jelzi! Ugyanis máskülönben visszatérhetnek a gondok.
Hű, amit a dokinéniről írtál, az elképesztő!! Mondjuk eleve a szopi előtti! tápszerkínálás, de a legelképesztőbb a tejfölsűrűségű tápszer, ugyanis ez komoly egészségkárosodáshoz, kiszáradáshoz, vesekárosodáshoz vezethet a babánál!!!! Nem véletlenül van ráírva a tápszeres dobozokra, hogy a higítási arányt pontosan be kell tartani!!! Ha sűrűbbre csináljuk, az vizet von el a szervezettől és nagyon megterheli az éretlen vesét!!! Még jó, hogy nem tartottad be az utasítást!!! Brrr!!!

Pele
pelcsi
 
 


Pele,

Próbáltam a hónaljtartást, a fekveszopit is, akkor is kirántja a szájából a cicit. A kezét mindig figyelem, hogy kényelmesen elférjen. Tegnap és ma is szívtuk egyszer az orrát, és jött is belőle egy kevés váladék. Lehet, hogy ez a baj? Kényelmetlen nem hiszem, hogy lehet a póz, mert eddig is így ettünk, és eddig nem volt semmi probléma.
Lenne egy másik kérdésem is. Januárban el kell mennem vizsgázni, vidéki vagyok, és Pestre kell utaznom. Egyik gondolatom az volt, hogy itthon hagyom a kislányom, és majd az apja megeteti cumisüvegből. Kb. három szopit kellene üvegből megoldani. Kérdésem, hogy este mikor hazaérek, akkor el fogja a cumisüveges etetések után a cicit? Félek, hogy a kihagyás után nem akar majd ciciből enni. Lehetséges ez?
A második gondolatom az volt, hogy viszem magammal a babát, hogy szopizni tudjon. De nem szívesen citálom magammal a 3 hónapos babámat.
Ha nem viszem magammal, akkor nekem is kell fejnem, hogy ne apadjon a tej mennyisége, ugye? Kb. reggel 7-től, du. 3-ig leszek távol.
Bocsi, hogy ilyen hosszas voltam, előre is köszönöm a választ.

Timi
Timi
 


Pele,

most jol megijesztettel! Ugyanis en a tapszert Jazminnak kicsit surubbre csinalom. 150 ml vizhez 5 kanallal kellene adni , de en 6 kanallal rakok. Ezt gasztroenterologus ajanlotta, mivel Jazmin nem akar gyarapodni. (25 honapos Jazmin)Remelem nem terhelte meg a vesejet, arrol nem is beszelve, hogy vizhajtot is szedett 2 honappal ezelottig, a mutetjeig. Remelem nem tettem vele rosszat. Mikortol erett a babok veseje? Kb. 9-10 honapos koratol kapja igy a tapot, de en nem vettem eszre semmi kulonoset. Remelem az ilyen merteku "tuladagolas" nem okoz gondot.

Timi,

ha otthon hagyod a babodat, akkor ne cumisuvegbol, hanem kanallal adja a ferjed a tejcsit esetleg poharbol, bar az nehezebb. En a helyedben legalabb 1x fejnek, de a 2 az meg jobb. Szerintem 1 nap annyira nem befolyasol semmit es gyorsan vissza lehet allitani az eredeti allapotot. Az en kicsibabom 11 honapos es 2,5 honapos koraban voltunk Bp-en. (szegedi vagyok). Igy nem maradt ki 1 szopi sem es egeszen jol birta a gyurodest. Igaz o 2. baba, az elsovel en sem csinaltam volna ilyet, de masodszorra mar nagyon rutinos lesz az ember es igen laza.

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Timi!
Igen, lehet, hogy bedugul az orra, és az zavarja. Ez esetben a kicsit függőlegesebb tartás segíthet.
Ami a vizsgát illeti: tényleg az lenne a legjobb, ha a párod pohárból vagy kanállal tudná megetetni a babát. De azért szerencsére ha eddig nem volt gondotok, 3 hónaposan már sokkal-sokkal kisebb a valószínűsége a cumizavar kialakulásának egyetlen ilyen nap után. Viszont az előfordulhat, hogy a cumisüveget nem fogja elfogadni, nem fogja tudni, hogy hogyan is kéne szopizni abból a tejet. Úgyhogy erre felkészülve sem árt, ha van kéznél pohár, kanál.
Fejni nem a tejcsi elapadása miatt muszáj, mert az ilyen gyorsan azért nem következik be, hanem a túltelítődés megelőzése céljából. Tehát ha csomósnak, feszülőnek, kényelmetlennek érzed a ciciket, akkor mindenképp próbálj meg fejni.

Gabómamó!
Nem, nem hiszem, hogy ez Jázminnál gondot okozott volna, azért ez nem ugyanaz, mint a tejfölsűrűségű tápszer. Bár azért így is csodálkozom egy kicsit... És ettől jobban gyarapodott?

Pele
pelcsi
 
 


Pele,

aaaaa, dehogy, nem gyarapodott jobban. De a mutet ota 65 dkgot hizott, kb. 6 het alatt, pedig a klinkan fogyott is. Szerintem ez nagyon jo, meg 1 ujszolottnek is epphogy jo lenne ennyi gyarapodas.Ha enni nem is fog Jazmin jobban, remelem jobban tudja majd hasznositani az ennivalot. Kép.

Mindenkinek boldog uj evet kivanok!

gabomamo
gabomamo
 
 


Szeretném megköszönni az idei évben mindenkinek, hogy annyi mindenben segítségemre volt.Rengeteg hasznos tanáccsal ötlettel látattok el ! Nagyon köszönöm.
Nagyon boldog , egészsgégben , örömökben gazdag új évet kívánok nektek és szeretteiteknek:

Anita +Robó és apájuk
anita77
 
 


Sziasztok!

Nagyon boldog, tejciben gazdag új évet kívánok mindenkinek, és én is szeretném megköszönni, hogy segítettetek, ha problémám volt!Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Szia Mindenki!

Nagyon boldog uj évet, sikeres szopizást, az alvásra vágyoknak több átaludt éjszakát, jo egészséget, mamáknak, babáiknak és az apukáknak is! Köszönöm én is a segitséget, amit itt kaptam, és kivánom, mindenkinek olyan jol beváljanak az itteni tanácsok, mint nekem..
Minden mamának sok-sok önbizalmat kivánok!
Szeretettel: Heni (és ma 10 honapos Patrik)
kheno
 


Pele, Páfrány, Gabomamo..

Egyébként ugy érzem én is, hogy még hagyni kell öket szopizni éjjel is ahányszor igénylik.. tul.képpen máshogy nem nagyon nyugszik meg.. ha nincs szopi, üvöltés van, és ha apa probálja altatni, lehet, hogy fél oráig is tart.. nekem meg fáj a szivem az üvöltés miatt.. szoval ez nem lesz. Marad a természetes verzio.. még egy ideig.. nyár elejéig (akkor lesz 14 honapos kb.) adok magunknak és Patriknak idöt, azután Páfrány a Te modszereddel fogok probálkozni, remélem beválik. Sajnos augusztusban oviban kezdünk, ugyhogy muszáj is valahogy csökkenteni majd a szopikat. :-(((
Remélem természetes modon magátol áll le majd! :-)

Mégegyszer köszi mindenkinek!
Heni
kheno
 


Sziasztok Mamák és Babák!
Mindenkinek boldog új évet kívánok!
Szeretném ha az év első prolémájára segítséget kapnék. A lányom 7 és fél hónapos és még szopik (a sikertelen hozzátáplási próbálkozásokat leszámítva). És egyben ez a gondunk is. Úgy érzem van némi gond a szopival. Egész nap enne a csajszi. Idáig éjszaka max. egyszer evett, de most 3-4-szer akár 5-ször is. Napközben meg már nem is számolom. Rengetegszer. Van, hogy 1,5-2 óránként. Olvastam itt régebben, hogy ez biztos jele annak, hogy nem tápláló a tejem. Akkor most mi legyen? Vegyek tápszert, vagy más tápláló bébikaját, amit esetleg megeszik? Mert azon az áron nem ragaszkodok a szopihoz, hogy a babóm éhezik és lefogy. Bár erről egyelőre nincs szó, de azért pánikolok. Előre is köszi a válaszokat!
Sziasztok!
Andi és Kriszti
Andianyu
 


Andianyu!

Olyan nincs, hogy nem elég tápláló a tejed! Ne ijedj meg! Biztos, hogy elég neki a tejed!

Mennyit pisil, mennyit kakil a lánykád?
Hogy gyarapszik?
Mennyire nyálzik?
VAn már foga?
Nem beteg? Nem volt mostanában beteg?
Mennyire van meleg a lakásban?
Sok látogatótok volt az ünnepek alatt? Vagy ti mentetek vendégségbe? Felborult a szokásos rend?

Iboly
iboly
 
 


Szia Iboly!
A válaszok. Naponta 3-4 pisis pelus, 2-3 naponta kaki (normális). Dec. 1-én volt 6760g. (szül.:3840g) Nincs foga,néha jobban, néha kevésbé nyálzik. Nem beteg és (kopp-kopp-kopp) nem is volt még náthás sem. A lakásban 22-23 fok van általában a fűtési szezon óta.(kiv. fürdés) Látogató nem sok volt, de volt és mi is csak 2-3 órára mentünk el itthonról. A szokott rend nem borult fel, mert a fürdés-szopi-alvás esti ceremónia az egyetlen fix dolog a napban, a többit a kiscsaj alakítja.
Remélem ki tudsz hámozni ebből valamit.
Szia! Andi
Andianyu
 


Szia Andi,
ha ez megnyugtat, gyakorlatilag a babák 70-80%-a ezt csinálja ennyi idős korban. Mivel úgy látom gyarapodási probléma nem adódott még ebből, valszeg csak csatlakozott ehhez a %hoz.Kép
Mikor ennyi idős volt a kisfiam, mint a te lánykád, uez volt a műsor. Egy jó dolog volt a közvetlen környezetemben még volt 3 barátnőm, akinek majdnem egy korú volt a kicsije. Ők is uezt produlákták, pedig az egyik tápszert kapott, a másik már igencsak vegyes táplálkozó volt, a harmadik sokkal kevesebbszer szopzott, mint az én fiacskám. Tehát nem az anyatej volt a "hibás"Kép Igaz, akkor nyár volt, de akkor ráfogtuk a frontokra, meleg időre stb. Mikor nem volt már mire, akkor elolvastuk az Alvásos topikokat, aztán egyikünk így másikunk úgy döntött az alvással kapcsolatban. Több lehetősáég is van, mindegyikben van jó és rossz is, ezt nektek a pároddal jkell eldönteni. Egy szerintem nagyon hülyeség: rászoktatni a teázásra, vagy víz ivásra éjszaka, mert arról iszonyú nehéz leszoktatni, míg az éjszakai szopikról magáról le fog szokni. Nem mondom, hgoy mostanában, de pici még nagyon!
Hát nem tudom, segített-e, kitartás kívánok, mert lassan befejeződik a néhány nugisabb hónap, ami a születés utáni pihenésből kijárt nektek, és önállósödni kezd csemetétek, ami bizony néha a kedves szülőket megnyaggatja egy kicsit. Próbál olvasni a témáról a Kismama újságban, honlapjukon, archívjukban, itt az alvásos topikban, ha látod, hog más is így van velel, talán több erőt gyűjhetsz.KépKépKép

Iboly,
megoldódott a honlap kérdés?

Ágci

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Kép
Ágci
 
 


Szia Ágci!
Valóban jó tudni, hogy másnak is ilyen a babája. A férjem szerint én a legkisebb problémára is bepánikolok és felnagyítom. Hát lehet, hogy igaza van. Ezek szerint valóban én éreztem csak problémának a "természet rendjét". Az biztos, hogy amíg lehet maradunk a szopinál. Olyan kényelmes!Kép
Szia!
Andi
Andianyu
 


Szia Andi!

Sajnos nem jutottam a géphez tegnap, örülök, hogy közben Ágci tudott írni pár megnyugtató sort. Valóban életkori sajátosságról lehet szó nálatok is. A legtöbb baba 3-6 hónapos kora körül elkezd gyakrabban szopizni éjjel. Ez részben a fogzásnak tudható be, részben pedig annak, hogy nappal nem ér rá, éjjel pótolja be a szopikat. Még ha ezerszer szopik is napközben a lánykád, gondolom, nálatok is úgy van, hogy ezek inkább csak rövid szeánszok, minden neszre felkapja a fejét, odafordul, abbahagyja a szopizást. Úgyhogy az éjszakai szopira szükség van, ha a fogacska bántja, akkor különösen. Csak te próbáld meg túlélni! Kép Próbáld egyszerűbbé tenni az éjszakákat: vagy aludjatok együtt, vagy ha ezt nagyon nem szeretnéd, akkor legalább "költözzetek" minél közelebb egymáshoz, ne kelljen félálomban messzire botorkálnod érte.

Kitartás, Andi!

Ágci, folyamatban van a dolog!

Puszi,
Iboly
iboly
 
 


OFF.
Ágci,
várom a leveled. Kép
Virág
Virág
 


Sziasztok!

Egy kis tanácsot kérnék tapasztalt anyukák. Bár szoptatásban van némi tapasztalatom, de a második gyermekem egész más mint az első. Kép
Szoptatás igény szerint éjszaka is, vagy nem? Ha igen, akkor meddig szopizzon éjszaka is?

(Jól, kimondottan jól fejlődik a "kicsi"fiam. 5 és fél hónapos 8350 gr. Kép csak anyatejes, eleget szopik, nappal keveset alszik, élénk, jókedvű, mozgása jól fejlődik.)
Honnan tudom, hogy valóban szüksége van-e az éjszakai szopira, vagy sem?
Van amikor fél 8 kor (este) fürcsi után szopik, alszik, de még felkel 10kor enni. (van amikor fél 8, 9, 10kor is) de alszik hajnal 5ig. Ez azonban az 5 hónap alatt max. 5ször fordult elő.
Elég gyakori, hogy az este 10es szopi után még hajnal 2kor, 4kor, 6kor is felkel.
Tehát abszolút rabszódikusan eszik éjszaka.

(nem annyira akarom leszoktatni, de rászoktatni sem az éjszakai felébredésre, mert az első lányka 2 évig nem aludt rendesen. Kép De a fiammal ellentétben, ilyen éjszakai szopi probléma nem nagyon volt a lánykánal, mert 3 hónapos kora után magától elhagyta az éjszakai szopit. De olyat is hallottam, hogy 10-12 hónaposan is 4-5 szopi/ éjszaka)

Lilla

U.i.: Ja és lehet hogy várnom kellene a leszoktatással, míg telítősebb kajákat is kap majd 6 hónapos kora után, nem?
mlilla
 
 


Régen jártam erre kérdéseimmel, de most ismét bizonytalan periódusba estem.Robóka most lesz hat hós 15-én. Éjszaka sokat fent vagyunk. Nem tudom mikortól várható , hogy átaludja az éjszakát? Bár tudom ez gyermekfüggő, de kb mikortól áll be az, hogy éjszaka már nem kell a konfortszopi? (mert nagy mennyiségeket nem eszik), Nem is azzal van gondom, mert szivesen felkelek még most is szoptatni, hogy fel kell kellnem, hanem az a zűrösebb, ha nyügi és nem alszik tovább, hanem óránként ébred. Persze nem mindig, de legtöbb alvása hajnalban két óra. Kb így néz ki az esténk: este 18-kor szopi, majd 21 ismét, itt elalszik általában és éjféj 1 órakkor ébred, majd innen besűrűsödik és két óránként kelünk. Még fogacskája nincs. lehet, hogy ez zavarja még? Lehet, hogy a hat hós ugrásnál tartunk? Mostani mérés alkalmával 7400 gramm volt (2500 jöttünk haza), szerintem ez jó, nem hiszem, hogy klevesebb lenne a tejcsim és emiatt szopizna többet. Azt is szeretném még kérdezni, hogy természetesen szeretném még sokáig szoptatni és nagyon örülök, hogy eddig is kizárólag anyatejcsis baba volt, de hat hó után az ízek bevezetését hogyan kezdjem? Nem igazán hozzátáplálás céljából, kizárólag ízek, darabosabb ételek kóstolgatása miatt gondoltam. Segítenétek benne. Tudom, hogy ez nem az a topik, de biztosan tudtok segíteniKép.Köszi, köszi, köszi.

Anita
anita77
 
 


Szia Lilla!

Szerintem is érdemes várnod az éjszakai szopiról való leszoktatással. Szerintem még nagyon sokáig érdemes várnod vele! Kép

A legtöbb kisbaba több-kevesebb rendszerességgel ébred éjjel. De még azoknak a babáknak a nagy része is elkezd felébredezni éjjel valamikor 3-6 hónapos kora körül, akik addig végigaludták az éjszakát. Ennek egyik oka a fogzás. Még akkor is, ha egyelőre nincsenek látható jelei és csak hónapokkal később bújik ki az első fogacska, kellemetlenséget, éjszakai ébredéseket okozhat, hiszen a fogzás már a magzati korban elkezdődik. A kisbaba számára a szopás fájdalomcsillapító hatású, s mivel a szoptatás hatására az anyában is felszabadulnak endorfinok, amelyeket a kisbaba az anyatejjel megkap, a baba kétszeresen részesül a fájdalomcsillapító hatásban. Szerintem már csak ezért is érdemes minden ébredéskor megszoptatni a babát!
Másik oka az ébredésnek a baba életkorából adódik. Ebben a korban a kisbabát már egyre több inger éri napközben, minden neszre abbahagyja a szopást. Sok kisbaba éjjel pótolja be a nappal kimaradt szopikat.

Az éjszaka átalvásához egy fajta agyi érettség szükséges. Az alvás során négy alvási szakasz váltogatja egymást, ezek közül az első az ún. aktív alvásszakasz, a gyors szemmozgásos fázis, amit REM-nek (rapid eye movement) szoktunk nevezni. Ilyenkor álmodunk. Alváskutatók bebizonyították, hogy az agy fejlődésében nagy szerepe van a REM-fázisnak. Az újszülöttek teljes alvásidejének mintegy 50%-át teszi ki a REM, míg az agy érésének megfelelően, az életkor előrehaladtával ez csökken. Egy hároméves gyerek alvásidejének még 30%-át, egy 14 éves kamaszénak már csak 20%-át teszi ki a gyors szemmozgásos szakasz. 30 éves korban 19%, 50 évesen 15%, 70 évesen 14%.
A REM fázisban az alvás felületesebb, a csecsemők könnyebben felébrednek bármilyen neszre. Ha ilyenkor megszoptatjuk őket, az álmosító, nyugtató hatású prolaktin segít visszaaludni mind a mamának, mind a babának. Az éjszakai szopizás során a baba magához veszi a szervezete számára szükséges folyadékot és tápanyagokat, és az agyfejlődéshez szükséges zsírsavak jobban hasznosulnak.

Az éjszakai szoptatásnak megvannak a maga pszichés előnyei is. Minden embernek elemi szükséglete a gyakori testkontaktus, nincs ez másként a babákkal sem. Irreális elvárni egy gyerektől, hgy jól érezze magát a szüleitől távol, egy kiságyban, esetleg másik szobában, de még irreálisabb elvárni, hgy el is aludjon egyedül. Mint említettem a szoptatás során felszabaduló prolaktin lazító, nyugtató hatású, ellazítja, elaltatja a babát, tehát evolúciósan is úgy alakult, hgy a kisbaba belealudjon a szopásba. Ranschburg Jenő pszichológus szerint az elalváshoz szükséges allazuláshoz, befeléforduláshoz szükségük van a babáknak a szopómozgásra. A mellen való elalvás tehát természetes jelenség, akár csak az éjszakai többszöri ébredés, bár nagy divat ezeket manapság alvászavarnak minősíteni. Amint a gyermek megérik rá, képes lesz az önálló elalvásra és az éjszakát is végig fogja aludni, csak ki kell várni. Ezt ugyanúgy nem szabad siettetni, mint a szobatisztaságot.

Nyugodtan bízd rá a dolgot a kisfiadra, Lilla! Addig is próbáld úgy alakítani az éjszakai szopikat, hogy a lehető legkényelmesebb legyen. Minél közelebb legyen hozzád, hogy ne kelljen egyikőtöknek sem teljesen felébrednie, szopizzatok félálomban, s hagyjátok, hadd dolgozzon a prolaktin! Kép

Iboly
iboly
 
 


Szia Lilla!

Szerintem is érdemes várnod az éjszakai szopiról való leszoktatással. Szerintem még nagyon sokáig érdemes várnod vele! Kép

A legtöbb kisbaba több-kevesebb rendszerességgel ébred éjjel. De még azoknak a babáknak a nagy része is elkezd felébredezni éjjel valamikor 3-6 hónapos kora körül, akik addig végigaludták az éjszakát. Ennek egyik oka a fogzás. Még akkor is, ha egyelőre nincsenek látható jelei és csak hónapokkal később bújik ki az első fogacska, kellemetlenséget, éjszakai ébredéseket okozhat, hiszen a fogzás már a magzati korban elkezdődik. A kisbaba számára a szopás fájdalomcsillapító hatású, s mivel a szoptatás hatására az anyában is felszabadulnak endorfinok, amelyeket a kisbaba az anyatejjel megkap, a baba kétszeresen részesül a fájdalomcsillapító hatásban. Szerintem már csak ezért is érdemes minden ébredéskor megszoptatni a babát!
Másik oka az ébredésnek a baba életkorából adódik. Ebben a korban a kisbabát már egyre több inger éri napközben, minden neszre abbahagyja a szopást. Sok kisbaba éjjel pótolja be a nappal kimaradt szopikat.

Az éjszaka átalvásához egy fajta agyi érettség szükséges. Az alvás során négy alvási szakasz váltogatja egymást, ezek közül az első az ún. aktív alvásszakasz, a gyors szemmozgásos fázis, amit REM-nek (rapid eye movement) szoktunk nevezni. Ilyenkor álmodunk. Alváskutatók bebizonyították, hogy az agy fejlődésében nagy szerepe van a REM-fázisnak. Az újszülöttek teljes alvásidejének mintegy 50%-át teszi ki a REM, míg az agy érésének megfelelően, az életkor előrehaladtával ez csökken. Egy hároméves gyerek alvásidejének még 30%-át, egy 14 éves kamaszénak már csak 20%-át teszi ki a gyors szemmozgásos szakasz. 30 éves korban 19%, 50 évesen 15%, 70 évesen 14%.
A REM fázisban az alvás felületesebb, a csecsemők könnyebben felébrednek bármilyen neszre. Ha ilyenkor megszoptatjuk őket, az álmosító, nyugtató hatású prolaktin segít visszaaludni mind a mamának, mind a babának. Az éjszakai szopizás során a baba magához veszi a szervezete számára szükséges folyadékot és tápanyagokat, és az agyfejlődéshez szükséges zsírsavak jobban hasznosulnak.

Az éjszakai szoptatásnak megvannak a maga pszichés előnyei is. Minden embernek elemi szükséglete a gyakori testkontaktus, nincs ez másként a babákkal sem. Irreális elvárni egy gyerektől, hgy jól érezze magát a szüleitől távol, egy kiságyban, esetleg másik szobában, de még irreálisabb elvárni, hgy el is aludjon egyedül. Mint említettem a szoptatás során felszabaduló prolaktin lazító, nyugtató hatású, ellazítja, elaltatja a babát, tehát evolúciósan is úgy alakult, hgy a kisbaba belealudjon a szopásba. Ranschburg Jenő pszichológus szerint az elalváshoz szükséges ellazuláshoz, befeléforduláshoz szükségük van a babáknak a szopómozgásra. A mellen való elalvás tehát természetes jelenség, akár csak az éjszakai többszöri ébredés, bár nagy divat ezeket manapság alvászavarnak minősíteni. Amint a gyermek megérik rá, képes lesz az önálló elalvásra és az éjszakát is végig fogja aludni, csak ki kell várni. Ezt ugyanúgy nem szabad siettetni, mint a szobatisztaságot.

Nyugodtan bízd rá a dolgot a kisfiadra, Lilla! Addig is próbáld úgy alakítani az éjszakai szopikat, hogy a lehető legkényelmesebb legyen. Minél közelebb legyen hozzád, hogy ne kelljen egyikőtöknek sem teljesen felébrednie, szopizzatok félálomban, s hagyjátok, hadd dolgozzon a prolaktin! Kép

Iboly
iboly
 
 


Bocs, hogy kétszer, igazán nem a nyomatékosság kedvéért! Kép
iboly
 
 


Iboly, Pele,

szerintetek a fenti dolog 1 26 honapos gyerkocre is igaz? Bar nem szopizik, hanem 1x meg ejszakankent tapszert kap. Felsir, sirdogal mindaddig, mig nem kap tapot. Persze azon mar nem is csodalkozom, hogy a pici (11 honapos), meg szopizik 3-4x ejszaka. A nagyot apu eteti. Van, hogy egyszerre ulunk a gyerekszobaban, apu eteti a kicsit en meg szoptatom a picit. Eleg muris. Kép
Szoval meddig normalis, hogy eszik ejszaka 1 gyerek? Ehhez hozza kell tennem, a nagy (Jazmin) eleg rossz evo Kép , a pici (Simon) mar elhaladta sulyban. Kép

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Pele, Iboly, kóborMatska Kép!!
Valakiiiiii!!!
A hozzátáplálás fórumon nem válaszol senki Kép


Borsa mikor ihat? Kell-e szopizáson kívül innia?
Mit? A cukros gyümölcsleveket nem, mert rászokik és a vizet bojkottálni fogja?

(7 hónapos, rengeteget szopizik éjjel-nappal, öt kipróbált kajából csak az almát fogadja el, de az is minimális mennyiség)
szipola
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?