Új privát üzeneted érkezett!

Dorki!
Az első időszak ilyen. Főleg az első hat hét. Nem véletlen, hogy eddig tart hivatalosan is a gyermekágyas időszak. Szóval teljesen normális, hogy szinte állandóan a ciciden lenne. És az lenne a legideálisabb (tejtermelés és hízás szempontjából is), hogy hagyod is annyit rajta, amennyit csak ő akarja. Ha jól van a melleden, akkor akár órák hosszat is cicizhet egyfolytában, nem fog a melled felázni vagy kisebesedni. De főleg éjjel kell nagyon figyelni, hogy nehogy lecsússzon a melledről.

Sokak babája valóban sokat szeret cicizni, de egy idő múlva, nem is olyan soká, sokkal érdekesebb lesz neki más. A plafon, a csillár, a játékok, a fülbevalód, stb. Olyan dolgok, amikre nem is gondolnál. És akkor már nem akar majd annyit a cicin tölteni. Lehet, hogy pár hónap múlva már azért írsz, mert nem akar napközben enni, mert minden más jobban érdekli. Kép
Szóval az a 20-30 perc minimum egy ilyen korú babánál. Ha már jó a technikája, akkor hagyd nyugodtan mindig addig mellen, amíg ő szeretné.

Két mellből etetéssel pedig abszolút egyetértek Besztivel és Kriszivel!

Egy ilyen babát még tényleg nem kell nevelni. Kb. 6-10 hónapos koráig ezzel bőven ráérsz. Addig csak szeretni kell és kielégíteni minden igényét!
Ne félj, nem tudod elkényeztetni! Ez tuti, tapasztalatból mondom! Kép

Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Dorki!
Csak csatlakozni tudok Mentához! Ha egy ekkora babát nem lehet lerakni, az nem elrontás kérdése, hanem az a normális, az a baba "működik jól".Kép Most erről szól az élet. 9 hónapig benned volt, amit a külvilágból egyedül ismer, az a mama szívdobbanása, testmelege, hangja, illata. Persze, hogy erre van szüksége!!
Később - ha akarjuk, ha nem - lerövidítik majd a szopiidőket, és ezellen semmit sem tehetsz, még akkor sem, ha akkor meg az lesz majd az aggasztóKép
Ráadásul a komfortszopinak a szopási igény kielégítésén túl is van élettani szerepe: egyrészt az is inger a mellnek, ami a tejtermelést fokozza, másrészt a "cumizás" hatására indul be az emésztőnedvek termelődése, amik a tejcsi hatékonyabb fölhasználását teszik lehetővé. Csak tényleg az a fontos, hogy jól legyen mellen.

Tina!
A hasfájás arról ismerszik meg, hogy a baba keservesen sír, és fölhúzogatja a lábait a pocakjához. Ilyesmi volt? Elképzelhető, hogy a kivi viselte meg ennyire.

Kriszi!
Esetleg ha ilyenkor közelebb húzod magadhoz/közelebb csúszol hozzá?

Gabi!
Éljen, éljen!!! Biztos, hogy az első napokban nyűgösebb lesz cumi nélkül, de hamarost túl lesztek ezen! Kitartást és nagyon ügyik vagytok!!!

Pele
pelcsi
 
 


Szia Pele!

Már azt hittem senki nem ír a kiviről.Kép Mindenesetre nem merek enni. A lábát nem húzogatta fel mert nem akart feküdni csak kézbe volt el, de ott is sírt azért. Még soha nem volt ilyen, még nappal se. Úgy altattuk el végül, hogy az apja simogatta a hasát és egymás mellett elaludtak. Nagyon sírt szegényke. Vagy még arra is gondoltam, hogy aznap sok program volt és eddig ilyenben nem volt része. Lehet, hogy az is közrejátszott?

Tina
tkriszta
 
 

 
 

Dorki,
én példaként annyit tennék még hozzá, hogy az én babám is állandóan cicin volt az elején (első két hónap), tényleg nem nagyon tudtam mást csinálni a szoptatáson kívül, viszont rengeteget hízott (1-1 kilót havonta). Azóta viszont volt már 15 perces szopi is, persze most is van, hogy hosszabb időt tölt a cicin (most 3 hónapos), de már sokkal kevesebbet, mint az elején, és a hízása is lelassult.
Nekem a felázott mellbimbóra kiválóan bevált az anyatejes kenegetés, másfél hónapig csináltam, azóta már nincs rá szükség, valószínűleg alkalmazkododtt a mellem.

Minden jót, remélem elkezd hízni a babád!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Sziasztok Lányok!
Egy másik topicon azt mondták nekem, hogy itt a szoptatással kapcsolatos kérdéseimre biztosan kapok választ, úgyhogy hozzátok fordulok.
Először is kezdeném a bemutatkozással: 26 éves vagyok, október közepén szültem első gyermekemet, egy gyönyörű kislányt és még szeretnénk három babát. Előre is elnézést kérek, hogy Névtelenként írogatok, de valahogyan nem sikerült bejelentkeznem, úgyhogy végül hagytam a fenébe.

A kérdésem a következő: A dokim Cerazettet írt fel fogamzásgátlás gyanánt. Állítólag nem változtatja meg a tej összetételét (tehát a babám nem fogja abbahagyni a szopást), mégis véd.
Van valakinek valami tapasztalata ezzel a gyógyszerrel?
Kicsit aggódom, mert a cetli szerint azért egy minimális mennyiség átmegy a tejen keresztül a babába és nem nyugtatott meg teljesen, hogy ez nem okoz gondot.
Arról nem is beszélve, hogy nem kéne ilyenkor megvárni, míg helyreáll a ciklusom szülés után? Nem fog ez bekavarni, hogy még helyre sem állt, máris elkezdek szedni valamit, ami megakadályozza a peteérést? Nem okoz ez esetleg másodlagos meddőséget? Azért kérdezem, mert nekem az első baba is 1,5 év kemény munkájával jött össze.
Az rendben van, hogy most nem akarok teherbe esni, de azért jövő nyár derekán már igen!
Tud valaki ehhez hozzászólni? (Bocsánat, a második kérdés kicsit "off", de hátha valaki ahhoz is hozzá tud szólni)
Előre is köszönöm a segítséget. Ha valaki esetleg privátba akar írni: medvike@freemail.hu

Üdv
Mackoo
Névtelen
 


Szia, Mackoo!

Nincs tapasztalatom a gyógyszerrel, viszont miután olvastam a hozzászólásodat, eszembe jutott, hogy van nálam egy jegyzetféle, ami érdekelhet téged. A LAM-ról van benne szó (Lactation Amenorrhea Method). Először 1988-ban, Bellagioban (Olaszo.) írták le szoptatási szakemberek: "Az anya, aki kizárólag, vagy csaknem kizárólag szoptatja csecsemőjét, és nem menstruál, 98 %-ban kap védelmet a következő terhesség ellen a szülést követő első 6 hónapban." A kizárólagos szoptatás az igény szerinti, vagyis a 24 órán belül 8-12-szer való szopit jelenti, amely fokozatosan 6-10-re csökken. Addig véd rendesen, amíg két szopi közt kevesebb, mint 6 óra telik el. A gyógyszergyártó cégek egyébként tudtommal 6 hetet ajánlanak várni a szülés után. Tehát ha nem tervezed, hogy 6 hónapnál előbb visszatérsz dolgozni, vagy másra hagyni a manót, vagy ha igen, de 2-3 óránként elegendő ideig fejsz, akkor nyújt akkora biztonságot a szoptatás, mint a gyógyszer. Kép Remélem, valaki tud a gyógyszerrel kapcsolatban is pontos adatokkal szolgálni. És gratulálok a kisbabádhoz. Kép

Virág
Virág
 


Szia Virág!
Köszi szépen, megfontolom. Bár valahol mintha azt olvastam volna, hogy ez inkább a természeti népeknél működik (azoknál, akik pl. a csecsemőjüket hátukra kötve gyűjtögetnek vagy vadásznak a szavannákon, gondolom), ahol az anya idő előtti újabb terhessége a meglévő kisbaba életét veszélyezteti. A "civilizált" társadalomban már nem ilyen egyértelmű a dolog: van, akinél működik és van, aki szinte egyből teherbe esik (bár én sajnos nem az a fajta vagyok, de ki tudja). Egyébként a férjem is ezt tanácsolta, hogy ne vacakoljak a gyógyszerrel, ne kockáztassak, hanem inkább "bízzuk a véletlenre". Úgyis akarunk még gyereket. De én tartok attól a 2%-tól, mert a kórházban azt mondták, inkább várjunk egy évet a következő terhességgel, ugyanis egy újabb terhesség hatására megváltozhat a tej összetétele és lehet, hogy a baba nem fogja elfogadni, ráadásul a szopás méhösszehúzódásokat vált ki, ami a kis magzat elvetéléshez vezethet. Nem 100% persze, hogy így lesz, de megtörténhet.
Úgyhogy most nem tudom, mi legyen. Az óvszerhez pedig nem fűlik a fogam.

Mackoo
Névtelen
 


Sziasztok!

Szeretnék én is tanácsot kérni, mielőtt végleg kétségbe esek. Kép
5 hetes a kisfiam, 3120 grammal született. A kórházban nagyon szépen elkezdett szopizni, már az első héten itthon 100 g-okat evett. Még a terhességem idején fölkészületm szoptatásügyileg, és próbáltam mindent a tanácsok szerint csinálni. Nem kötöttem időhöz a szopit, nincs cumi, cumisüveg, pótlás, tea, víz, semmi ilyesmi, csak cici. Az első időben nagyon szépen gyarapodott Dani (300 g hetente), aztán egyre kevesebbet. Legutóbb 140 g / hét. Tudom, még ez is elég, és van elég pisi, kaki pelenkája is. Mégis, úgy érzem, nem elég neki a tejem. Igaz, nem szívesen mérem az egyes szoptatésok után a mennyiséget. De szinte minden szopinál teljesen üresre kiszívja a mellemet, és kétségbeesetten próbál még szívni belőle, sokszor sír is, hogy nem jön. Főleg estére van ez így. Próbálnék fejni, de egy csepp sem jön a szopik után. Sokat alszik, az utóbbi napokban átaludta az éjszakát, már többször is 10 után 6-kor evett, akkor is én mentem már be hozzá; most éjjel viszont fölébredt a 10 óra után fél 4 kor - tudom, ezzel sokan boldogok lennének). Napközben 3,5 óra után szoktam ébresztgetni, de alig tudom magához téríteni. És aztán szopik, de elégedettségnek utána ritkán van nyoma rajta, nem pilled el, hanem csak próbál még tejhez jutni, sikertelenül. Így aztán utána az elalvás is nehezebben megy. Ja, sokat hagyom a mellemen, a minimum a 35 perc, de van, hogy egy óráig is. (Ebből sokszor csak negyed óra a tényleges szopi, a többi a szenvedés.)
Mit tegyek? Keltsem föl gyakrabban? Milyen gyakran? Két óránként? Három óránként?
És még egy kérdés! Ha fáj a pocija (szokot neki), attól még mellre lehet venni:? Sokan azt mondják, azzal csak rosszabb lesz a gyomrának. (Én úgy tapasztaltam, hogy nem is szívta akkor a mellemet, amikor hasfájáskor mellre vettem, de legalább megnyugodott - úgyhogy lehet, hogy már meg is válaszoltam a saját kérdésemet Kép ).
Annyira szeretném őt minél tovább szoptatni!!! Az meg végképp álomnak tűnik, hogy fagyasztani is tudok, a majdani főzelékekhez... Kép
Ugye tudtok segíteni?
Köszönöm:

Pindur
pindur
 
 


Szia Pindur!
Próbáltad már a Maci kávét? Nekem azt ajánlották a kórházban a tej mennyiségének növelésére.
De állítólag a sör is jó.
Az nem lehet, hogy ez csak átmeneti probléma? Én úgy tudom, hogy a tej termelődése nem egyenletes.

Mackoo
Névtelen
 


Sziasztok!

Egyszer már kaptam sok hasznos segitséget Tőletek mellgyulladással kapcsolatban. Most más témában szeretnék segitséget kérni.

Kisfiam szept. 10-én született, hamarosan 3 hónapos lesz, és ma éjjel először hosszabb ideig aludt. Eddig max. 4-5 órát aludt át, de inkább kevesebbet. Ma pedig 6,5 órát! Kép Ráadásul nem közvetlenül elalvás előtt evett utoljára. Egészen pontosan az történt, hogy 21 órakor volt az utolsó szopi, aztán 23 órakor aludt el, végül 1/2 6-kor ébredtünk. Akkor viszont már a mellem nagyon fájt, és csupa tej volt minden: melltartó, hálóing, paplan.

A kérdésem az lenne, hogy alkalmazkodik-e a szervezetem ahhoz, hogy éjjel tovább alszik a pici, és nincs szopi? Vagy keljek fel fejni? Nagyon félek egy újabb mellgyulladástól... Valahogy biztosan meg lehet ezt oldani, olvastam is, hogy a 3 hónapos babák nagy része már átalussza az éjszakát.

Előre is köszönöm a segitséget!

Üdv:
Gabi

pgaboka
 
 


Szia Mackoo,

nem, tudom, hogy átmeneti-e. Ilyen többször volt már, kb. hetente egyszer, aztán helyrejött, de most kezd állandósulni a dolog, és úgy érzem, egyre kevesebb a tej.
Remélem, jól vagytok! Kép

Pindur
pindur
 
 


Pindur!

A legvégén levö kérdésel kezdeném: igen, kaphat hasfájáskor is szopit. Teljesen igazad van, a szopás nem scak étkezés, hanem nyugtató jellegü is.

A 140 g/hét is még teljesen tökéletes. és az sem gond, hogy a korábbiakhoz képest csökkent, hisz gondolj bele, mekkora nagy baba lenne belöle, ha folyamatosan tartaná a 300 g/hét ütemet. A hivatalos értékek 115-220 g/hét az elsö 3-4 hónapban, azaz a baád még mindig középtájon van. persze, értem én, hogy azért a hízási ütem lassulása megijeszt, de hidd el, nem kell még emiatt aggódnod, teljesen rendben van vele minden. És pont ez az, ami mutatja azt is, hogy elegendö tejhez jut. Persze erre mondhatod, hogy pont az a baj, hogy kevésnek érzed a tejmennyiséget, és csökken is a súlygyarapodása. De mint irtam, a korábbi hizási ütem egy kicsit több is volt, mint szükséges lett volna.
Az egyéb jelek is nagyon fontosak:
Van-e elég nedves pelenkája, ill. széklete?
Szintelen a vizelete?
Sima a böre, szemei csillognak?
Ha ébren van, akkor érdeklödö?
A tejmennyiséggel kapcsolatban:
Egy vagy két mellböl szoptatsz? Mert ez nem derül ki abból, amit irtál. Ha egy mellböl, akkor próbáld a szopi után megkinálni a másikkal is, ha éhes, akkor el fogja fogadni, ha nem fogadja el, akkor nem kell aggódni, nem volt éhes.
Idönként elöfordul, hogy a babáknak több tejre van szüksége, mint ami éppen termelödik, ilyenkor ugyakrabban kérnek enni ill. "nem elég" neki az a mennyiség sem, amit két mellböl kaphatnak. Kb. 6 hetes, 3 ill. 6 hónapos korban szokott lenni növekedési ugrás, amikor a legtöbb anyuka ilyesmit tapasztal (persze ettöl eltérö idöben is lehet). Több megoldás is van, ami mind azt célozza meg, hogy a tejtermelést fokozza a szoptatás fokozásával:
1. Gyakran kell mellre tenni, annyiszor, ahányszor csak kér. A te babád elég ritkán "kér" (ami szerintem épphogy azt mutatja, hogy elég neki, hacsak nincs egyéb baja: de gondolom az orvos egészségesnek találta), megpróbálhatod süriteni neki. Az ideális az lenne, hogy annyiszor kinálod, ahányszor ö akar szopni, mert ez a tényleges igény szerinti szoptatás.
2. Ha mindkét mellböl evett már, és még mindig éhes, akkor vissza lehet tenni az elsö, majd újra a második mellre, mindaddig, amig jólakottnak nem tünik. Ez nagyon sokszor maratoni szopit jelent, ami elég fárasztó, viszont egy ilyen 2-3 nap után jelentös tejcsinövekedés szokott bekövetkezni. Nem kell attól aggodni, hogy ha már kiszopizta, akkor úgysincs benne, minek tegyem rá újra. Ugyanis a tej a szopi közben termelödik, a mell soha nem üres, az ilyen szoptatás nagyon sok ingert ad mellnek, és mégha akkor nem is lakik teljesen jól a baba, a szoptatás másik oldala (megnyugtatás) elégedettséggel tölti el a babát.
A sírás oka egyébként nem mindig az, hogy nem jön. Van, amikor pont az ellenkezöje az oka, ö már nem igazán szopizni akar, csak cumizna, de jön a tej. Ilyenkor is szoktak sirni, ekkor az a megoldás, hogy az üresebb mellet kapja meg cumizásra.
Gond lehet, hogy esetleg fesziti a pociját a lenyelt levegö, szoktad közben büfiztetni? Érdemes közben egyszer megállni, megbüfiztetni, és úgy folytatni a szopit (nem csak a végén büfiztetni).
Van más jele is annak, hogy éhes? Valószinü ezt elég nehéz megmondanod (mert te ébreszted), de süritette a szopik számát? Lehet, hogy rosszul gondolom, de ha ö éhes lenne, annak nem az lenne a jele, hogy sokkal gyakrabban kér enni?
Egyébként ahogy az idö telik, úgy nö, már egyre többet van ébren, egyáltalán nem kell minden szopiba belealudnia, mint az elején. Ált. van egy rosszabb idöszak (számomra legalábbis az volt), amikor már elég nagy ahhoz, hogy ne aludjon el, hogy ébren legyen, viszont még nem elég nagy ahhoz, hogy kezdjen magával valamit. Ilyenkor aztán nyüglödik.
Az is tapasztalat, hogy estére a mamák kevesebbnek érzik a tejüket, de mig a reggeli tej sok, addig az esti zsírdúsabb, laktatóbb.
Ha éjszaka újra ébred: ennek is több oka is lehet. Ha a nappali szopik számára nem biztosítják az elegendö mennyiséget, akkor bizony éjszaka is felébredhet. És ezt nem úgy értem, hogy neked kevés a tejed, ahnem úgy, hogy a babák az elsö idöben hihetetlen mértékben növekednek, és az anyatejnek ezzel kell lépést tartania. Szerencsére olyan jól vagyunk "mgecsinálva", hogy ha a mama a baba igényi szerint szoptat, akkor ez nagyon jól müködik. De fontos, hogy nem megijedni kell, és rögtön arra gondolni, hogy kevés a tej, hanem minél jobban igazodni a gyerek igényeihez.
Azt irtad, hogy sokat hagyod a melleden. Ez jó is. De vajon mennyi ideig szopizik és nyel ténylegesen? Mindvégig éberen szopizik, vagy közben szunyókál?
Pihensz eleget, és eleget eszel és iszol elég folyadékot? Az ivásban a másik véglet sem jó, túl sokat sem szabad inni.
Egyébként a legfontosabb, ami már sok mamát átsegitett a nehézségeken: nyugi!!!KépKépKépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok,
Sándor Beának,
nem sajnos odáig még nem "fajultak" a dolgok, hogy orvosi diplomát szerezzek!Kép
Mivel az én kisfiam gyakorlatilag cumizavarosan született, és ez senkinek nem volt jó, hát egy kis segítséggel meg furfanggal megtanítottam szopizni 6 hetesen. Nekünk sikerült, és azóta már több anyukának is, ezért mertem felajánlani a segítségemet.
Szia:
Ágci

bocs,
hogy csak most írtam, de beteg, és most elég zavarosak voltak a mindennapjaink.

Kép
Ágci
 
 


Beszti,

nagyon köszönöm a hosszú válaszodat.
Igen, szerintem eleget pisil-kakil, nézelődik, éredeklődik, mosolyog, úgy tűnik, minden rendben van vele.
Általában két mellből szopik, amikor ilyen kevés tej termelődik, mindkettőt teljesen kiszívja. Utána oda-vissza teszem egyikről a másikra, hétha még jön valami, ezzel sokáig el szoktunk szórakozni. Ternészetesen volt már olyan, hogy sok tej volt (amikor átaludta az éjszakát, akkor reggelre), ilyenkor elég lenne neki az egyik mell is, és látszik, hoyg nagyon mohón szív és borzasztó elégedett utána. Kép . De ez elég ritka. Kép
Ha hagynám, hogy akkor egyen, amikor éhes, akkor kb. 4-5 óránként enne, és mindenhol azt hallom, hogy ennyi időt ne hagyjunk ki. Ráadásul tényleg az van, hogy amikor jelez, akkor meg nem elég a tej és éhes marad ill. még enne. Vagy legalábbis úgy tűnik. Igaz, más jele nincs annak, hogy éhes, csak hogy szopi után nagyon bánatosan, olykor ingerülten szívogatja a mellemet, és látszik, hogy kérne még. A melleim is állandóan puhák, szinte sosem érzem, hogy lenne bennük valami. A szopik számát nem sűrítette (masszívan öt szokott lenni), de ma ébresztgetem, és majd meglátjuk, javul-e valami.
Büfiztetni szoktam, általában sikerül is neki.
Éberen szokott szopizni, a tejmennyiségtől függően tíz-húsz percet. Utána vagy elalél vagy húzogatja az üres cicit.
Úgy érzem, eleget pihenek, van segítségem itthon, és iszom is, amennyit kívánok, de biztos eleget.

Még egy kérdés: Ha netán bekövetkezne újra az a várva várt állapot, és megint nagyon telinek érezném a mellemet, mit csináljak? Hagyjam, hogy egy mellből kiszívjon mindent; vagy szoptassak egy mellből és a másikból egy picit, a maradékot pedig fejjem le az elsőből; vagy kb. 50-50 %-ban mindkettőből etessek és fejjek? Melyik módszerrel lesz több tej?
Nagyon köszönöm a segítséget, olyan nagy szükségem van a támogatásotokra!!

Pindur
pindur
 
 


Pindur!

Az egyáltalán nem biztos, hogy akkor van nagyon sok tej, amikor a melled megtelik. Ez csak inkább azt jelzi, hogy hosszabb ideje nem volt kiüritve. A teltségérzet egyébként is csak idöszakos, a puha mell is termel annyit, mint az, amelyik megtelik söt még a tejleadó reflexet sem kell feltétlenül érezni.
Nem tudom, de nekem egy ekkora babánál kevésnek tünik a napi 5 szopi egy nap. Érdemes lenne gyakrabban mellre tenned (kb. 7-8-szor egy nap), mert ekkor több tej termelödne, illetve ö sem lenne annyira éhes egy-egy szopinál.
A tejtermelödés és a baba szempontjából is a legjobb, ha az egyik mellet egy szopinál teljesen kiüriti, ez leg. kb. 15-20 percet jelent, de késöbb rövidülhet. Azután meg kell kinálni a másikkal, és azt is annyi ideig szopizza, amig el nem engedi. Ezután a másodikként szopizott mellböl a maradékot még le lehet fejni, igy mindkettö minden szopinál kiürül. Hozzá kell tennem, hogy hosszú távon, ha csak a babád szükségleteit akarod kielégiteni, akkor nincs szükség fejésre, ezt csak az elsö 6 hétben szokták javasolni, ill. különleges alkalmakkor (pl. tejszaporitás céljából). Az igény szerinti szopinál pont az a szuper, hogy mindig annyi termelödik (fejés nélkül is), amennyire szükség van (az ideiglenes megnövekedett babaigényeket pedig az ideiglenes gyakori szoptatás által megnövekedett terjtermelés ki fogja elégiteni).
A két mellböl való szopinál egyébként, az egyensúly megtartására úgy érdemes csinálni, hogy az elözö szopinál másodikként adott mellel kell kezdeni a következö szopit (ettöl csak akkor érdemes eltérni, ha nagyon gyakran, 1/2-1 óránként kéri a baba a mellet, akkor is csak azért, hogy hozzájusson biztosan a hátsó, zsírdús tejhez). Így mindkettö mellet közel azonos szopizás és fejés éri (a fejés kevésbé hatékony, mint a baba szopizása).
Az utolsó részét a kérdésednek nem teljesen értem. Ha arra gondoltál, hogy telt mellnél kell-e mindkét mellböl szoptatni: akármilyen a melled érzésre, minden esetben érdemes mindkét mellel megkínálni (természetesen úgy, hogy az elsöt kiüritse, az nem jó, ha csak félig szopizza ki, mert akkor az az eset fog elöállni, hogy ugyan sok tejhez fog jutni, viszont pont a zsírdúsabb hátsó tejhez nem), de rá kell bizni, hogy elfogadja-e a másodikat. A másodikat meg vagy lefejed vagy ha nem (ill. ha nagyon feszül, akkor egy picit csak).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


OFF
Menta,
megkaptam múltkor a mail-edet, köszi szépen, csak már nem tudtam akkor válaszolni is, mert vírusos lett a gépem és mindent újra kellett telepíteni. Jól emlékszem, Veronika volt a nickje a lánynak, akinek a hozzászólását keressem?

Pelcsi,
ez is OFF, de tudom, hogy itt mindig megfordulsz Kép
Mikortól ,,kell" a gyereknek sacc/kb:
-megkülönböztetni és (helyesen) megnevezni néhány színt? Esetleg van valami jellemző sorrend is?
-helyesen alkalmazni az egy, kettő, sok fogalmakat?
-,,hazudni"? Kép
(Ezek több anyuka kérdései egy csokorban.)

Köszönöm:
Jamina
jamina
 
 


Sziasztok!

Pindur!
Kiegészítések a részletes válaszokhoz. A gyermekek pár hónapos koruktól az eddig átaludt éjszakákon is felébrednek. Hogy miért? Mert éberebben alszanak, nehogy leálljon a légzésük. Ha már felébrednek, akkor szívesen szopiznak, nehogy anya kiiktathatónak érezze magát a folyamatból (biztonság, odabújás), illetve azért is, ha nappal a szopiidőt nézelődéssel töltötték és csak annyit szoptak, amennyi a túléléshez kell.
Hasfájás: rásegíthet a fájásra, ha mindig új ciciből kap enni, azaz gyakran váltogatod (4 óránál gyakrabban). Folyton az elsőtejet szopizza, akkor laktózban gazdag, zsírban szegényebb tejcsihez jut. A laktóz pocifájást okozhat. A szopi azért is segíthet pocifájáskor, mert megindítja a perisztaltikát, azaz végre az a baba is tud kakilni, pukizni, aki eddig amiatt szenvedett.

Cerazette: szedem is. De az ismeretek ettől függetlenek. A cerazette minipill, minimális progeszteron tartalmú tabletta. Jellemzője, hogy nem gátolja a peteérést. A méhnyálkahártya lesz tőle túl vékony, hogy beágyazódjon a petesejt, ezenkívül megváltoztatja a méhnyak nyákcsapját, olyanra, amin nehezen férkőznek át a spermiumok, illetve van egy harmadik hatása is, amire már nem emlékszem. Mindenesetre mellette nyugodtan menstruálhatsz, ha szeretnél.Kép A tej összetétele nem tudom, hogy mennyire változik meg, vagy nem. A többi azért nem jó, mert az ösztrogén apasztja a tejet. tehát nem biztos, hogy más lesz, hanem egyszerűen nem lesz.

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Sziasztok!

Pindur!
A legjobb tejszaporító a minél több szopi, ahogy már mások is írták előttem. Akár gyakrabban is fölkeltheted. Ha sokáig szopizik a cicin, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy éhes maradt, lehet, hogy csak komfortszopizna még egy sort.
Az első hetek telimell-érzését nagyrészt a ciciben lévő ödéma okozza, azaz a szövetek között fölgyűlt folyadék. Szóval nem azt jelenti, hogy a feszülő cici tele van tejjel, a lappatag meg üres.Kép Ha beáll a kereslet-kínálat, akkor már mindig lappatag lesz a cici, egy idő után még az átaludt éjszakák után is, mégis rengeteg tejet tud termelni.
Hasfájásra nagyon jó még, ha magadra kötöd a babád, és így ringatod.
És főleg: nyugi!! Persze, hogy sokáig fogod szoptatni a babádat!!!!

Gabi!
Ha csomósnak érzed a cicid, akkor picit muszáj lefejni, hogy tényleg elkerüld a mellgyuszit.

Tina!
Lehet, hogy az is fölzaklatta, ha tényleg sok volt a program, sokan fogdosták, nyüzsiztek körülötte. Vannak babák, akik erre érzékenyek.
Végül is megpróbálhatod azt, hogy egy nyugis napon reggel eszel kivit, így jó eséllyel nem éjjelre esik majd az esetleges hatása, és figyeled a babádat.

Mackoo!
A tej összetételét nem változtatja meg a gyógyszer, de még az egykomponensű tablettáknál is előfordulhat, hogy csökkentik a tejmennyiséget. Szóval erre mindenképp érdemes odafigyelni, és ha ilyen mellékhatást tapasztalsz, akkor beszélj a dokiddal. A LAM hatékonysága egyébként vetekszik a tablettákéval, és még mellékhatásmentes isKép

Ágci!
Jobbulást a manódnak!

Jamina!
Akkor válasz az OFF-okraKép:
- színek: nagyobb óvodás koráig bőven ráér ezzel, tehát kb. 4-5 évesen is normális, ha még téveszt. Jellemző sorrendről én nem tudok, gyereke válogatja.
- számok: ugyanez a kor. Mindkét dolog elvont fogalom, előbb a gondolkodásnak kell megérnie rá, az meg kb. 4-5 évesen fog bekövetkezni, persze vannak kivételek.
- hazudás: na, ezen mit értetek? A kicsik (3-4 évesek) azért "hazudnak", mert úgy gondolják, hogy ha mást mondanak, akkor más is történt (pl. nem ő verte le a vázát, tehát nem a megtévesztés a cél. A túlzós hazugságok sem igaziak, mert még nehéz megkülönböztetniük a belső fantáziavilágot és a valóságot. Igazi hazudás inkább 5 éves kor után van. Nem tudom, erre gondoltál-e?

Pele
pelcsi
 
 


Pele!

A tej összetételének változásának lehetőségét (szépen mondtam, nem?) úgy értettem, hogy lehet, hogy egy kicsi átkerül a gyógyszerből a tejbe és az az összetétel változása Kép (bírom a 100%-os gyümölcsleveket, amiket vitaminnal dúsítanak, és így lesz az egész mondjuk 102% Kép)

A könyvért sajnos nem sikerült eljutni. Tegnap sem. Pedig szerettem volna... Kép
Talán Zoli be tud ma menni érte. Ott van még?

LAM: a hat óra szopi nélkül egy éjszakaátalvós babával könnyen összejön. Onnantól pedig sajna nincs meg a 98 %. Hogy kevesbedik-e a tej a tablettától, azt csak kipróbálással lehet kideríteni. Talán azért ajánlják a nőgyógyászok, hogy az a 2 % is fedve legyen?

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Snoopy!

Hát igen, ki kell próbálni, és akkor kiderül, hogy beválik-e a tabletta.
Könyv még ott figyel és vár rátok, menjetek nyugodtan! Ma asszem csak fél kettőig van Ákos, holnap 10-18-ig.
Tejci:ja, már értemKép 102%KépKép

Puszi: Pele
pelcsi
 
 


Köszi szépen a hozzászólásokat. Arra jutottam, hogy nem fogom szedni a Cerazettet. (Két doboz Cerazette eladóKép) Aztán meglátjukKép
Mackoo
Névtelen
 


Sziasztok,
örömteli hír, hogy meg lehet kapni a Szoptatás című könyvet. Kismama újságban nagyon kedvező az ára a boltihoz képest. Én csak ajánlani tudom, nagyszerű könyv, a legújabb elvek tárháza, szép képekkel.

Pele,
köszi,
épp most úsztatja el a fürdőszobát. kell egy kis öröm neki is.Kép
Ági

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Tudnátok segíteni? 6 hetes lesz a kisfiam, és a szülés után maradt rajtam egy 20 kiló plusz súly. Nem is pontos, hogy maradt, mert inkább azelőtt dagadtam meg, hogy teherbe estem, de most ennyivel kell megbirkóznom. Több helyen olvastam, hogy a mozgás (sport) nem tesz jót a szoptatásnak, a tejtermelésnek. Igaz ez? Most nincs semmi gondunk, a tejem elég a kicsinek, jókat eszik és fejlődik is szépen. Sétálgatunk, de beleférne az időmbe még egy kis gimnasztika videokazettáról itthon. Szerintetek lehet? Előre is köszi a segítséget!

szirom

szirom, Miksa és Ede

Kép

Kép
szirom
 
 


Sziasztok!

Ágci!
Meg neked isKépKép

Szirom!
Persze, hogy lehet mozogni, arra kell odafigyelni, hogy rendesen fogyassz folyadékot. Az erőteljes testmozgástól megváltozhat a tejcsi íze, elképzelhető, hogy kicsit sósabb lesz, némely babák erre fintorognak, ezt érdemes figyelni. De aztán vannak babák, akiknek ez az égvilágon semmi gondot nem okoz.

Pele
pelcsi
 
 


Pele,
köszi a választ. Most megint meggggyőződtem, milyen okos kisfiam van Kép Az egész kérdéscsokor abból indult ki, hogy Ádi már megkülönbözteti a feketét, a sárgát és a pirosat valamint az egy, kettő és a sok dolgot -néhány anyuka erre izgulni kezdett, hogy az övé ennyi idősen mé' nem. Én mondtam, hogy ez nem egy általános dolog, de inkább megkérdeztelek. Kép
Hazugság: -Mi van a kezedben, Ádi?
- Semmi.
-Mutasd a kezed!
- Nincs!- és mutatja a jobb kezét, holott tudom, hogy a bal kezében van az ellopott tamponom.
-Mutasd a másik kezed is!
- Nincs! -közben a háta mögött kiejti a kezéből a ,,nekednemszabad" tárgyat.
Ilyen ,,hazugságra" gondoltam Kép

Köszi még egyszer:
Jamina
jamina
 
 


Pele,
akkor hagy offoljak én is egy kicsit:
Gábor 2 éves lesz néhány nap múlva, teljesen jól kialakult az egy és kettő mint számfogalom. Hihetetlen, de így van. Magától tudja. 1 példa a sok közül: ma lehúztam az ágyneműt, apukája húzta rá a tisztát. Egyik párna már ott volt, odaadta neki a másikat, gyerkőc mondta kettő, mutatott a párnákra. Ez nem baj? Nem baj, hogy ilyen korán alakul ki nála az elvont gondolkodás? (hozzá kell tennem apuka egyetemet végzett matek tanár szakon - hi-hi: még terhes voltam, mikor differenciálni tanította manókát...)
Bocsi a többiektől..


Szirom,
fontos lehet az is, hogy mit eszel. Főleg zöldség, sovány hús, szénhidrátot lehetőleg csak délelőtt egyél. ne lgyen sok a tejtermék, a tejet hanyagold. A gyakorlatok közül felső testre ne dolgozz, esetleg, ha van kimondottan szülés utáni torna kazettád, az jó. Amint észreveszed a tej apadását (alkati kérdés), kicsit függeszd fel a tornát.
Esetleg érdemes megpróbálni baba-mama jógát:
http://www.konkretkonyvek.hu/babyom.php
vagy, ha lakóhelyed közelében van baba-mama torna, járjatok el, lassan már lehet a kicsivel menni.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Pele, Ágci!

Nagyon szépen köszi a választ, a tanácsokat. Szerintem óvatosan megpróbáljuk, aztán meglátjuk. Azt hiszem beszerzek speckó kazettát, amit Ágci említett. Csak sikerülKép

szirom

szirom, Miksa és Ede

Kép

Kép
szirom
 
 


Lányok,
2 hónapos hasfájós baba mellett szabad mértékkel szénsavasat inni? (Vitaminos pezsgőtabletta)

Virág
Virág
 


Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Második gyerekem nincs még két hetes és az első problémák már jelentkeztek. Az első gyerek 2 és fél éves, még mindig szopik, habár a terhességem alatt nem volt tejem, de a ciciről nem mondott le. A jelenlegi problémám már a lányomnál is jelentkezett, de nem ilyen korán. Tegnap annyira beindult a tejem, hogy szinte ömlött a gyerek szájába. Feltehetőleg ilyenkor nem fogyasztja mind el, éjszaka sem nagyon ébred, és ma délelőttre lényegesen kevesebb lett a tejem, most délután már ott tartok, hogy hiába teszem mellre óránként, már gyakorlatilag alig van tejem, olyan is volt, hogy egyáltalán semmit nem tudott szopni. (2 és fél év gyakorlatom van, tényleg nem evett semmit, nem nyelt egyáltalán). Tudom, hogy mia tennivaló, gyakran mellre teszem, és várom, hogy lassan meglegyen a hatása, de egy nagy gyerek mellett ez nagyon körülményes. Senkitől nem hallottam még, hogy a mell a túltermelésre így reagáljon, másnak esetleg mellgyulladása lesz, nekem gyakorlatilag szinte leáll a tejtermelés. A problémát fokozza, hogy a kicsi éjszaka nem nagyon akar szopni, ha félálomba meg akarom szoptatni, akkor is legtöbbször belealszik szopás nélkül, még a cicit is elengedi. A korábbi gyerekkel is az volt a tapasztalatom, hogy éjszakai szoptatás nélkül (nagy éjszakai szünettel)nem volt elég a tej. Mit tanácsoltok? Hogy lehet áthidalni az ilyen helyzeteket? Ha sokáig fennáll ez, és esetleg pótlás kéne adni, honnan tudnék neki tejet szerezni (sajnos én magam fejni még akkor sem tudtam, amikor a gyerek száján ömlött a tej)? Hogy lehet rávenni egy ilyen kis babát, hogy éjszaka is szopizzon, és ezáltal egynletesen termelődjön a tej. Az első gyereknél is előfordult már ilyen, amikor 5 hetesen átaludta az éjszakát, de emlékeim szerint akkor azért nem volt olyan, hogy mellrehelyezéskor egyáltalán nem jött tej. A szorongás miatt voltak már problémáim, most ez nem olyan, tényleg úgy tűnik, hogy minimális a tej, és szoptatás után egy órával egyáltalán nem jön. Légyszi segítsetek, ha tudtok, bármilyen tanács jól jön, ha valakinek volt ilyen tapasztalata, vagy hallott már ilyenről.
kucori
 
 


Sziasztok!

Kucori!
Ha a tej nem ürítődik ki a mellből, akkor elkezd benne fölszaporodni egy olyan anyag, ami a tejtermelés leállításáért felelős. Valószínűleg nálad is ez történt, és a szervezeted nagyon erőteljesen reagált erre.
Amit tenni lehet: sok és intenzív szopi, a cici minél alaposabb kiürítése. Ha a pici szopik, esetleg közben megpróbálhatod fejni a másik cicit, lehet, hogy így be tudod indítani a mellszívóval is a tejleadó reflexet. A nagyot is megkérheted, hogy szopizzon minél többször, ha a pici nem hajlandó rá. A picit megpróbálhatod mellre tenni, ha álmában szopómozgást végez vagy cuppog. Segíthet, ha melletted alszik, akkor rögtön tudsz reagálni minden rezdülésére. Ha belealszik a szopiba, akkor megpróbálhatod kézzel mintegy belefejni a szájába a cicidet: C-fogásban a mellkasod felé préselve-összenyomva (nem szabad fájnia!). Ha jól csinálod, látszik, hogy megint elkezd nyelni.
Ha más nem válik be, akkor esetleg késő este/éjjel beiktathatsz egy plusz fejést. Előtte jó forró vízzel zuhanyozd le a cicidet, közben olvass, beszélgess, nézz tévét, hogy ne a fejésre koncentrálj görcsösen. lehet, hogy "üresben" kell fejned jónéhány (akár 10-15) percig, mire egyáltalán megindul valami, szóval kicsit türelemjáték.
És nyugi!!!! A tej nem apad el csak úgy hirtelen!! Sír egyébként a babád a szopi után? Vagy miből vetted észre, hogy egyáltalán nem jön tejci/nem elég neki a tej?
A nagyot a sűrű szopik közben szintén mellre teheted (nem tudom, mennyire működik nálatok a szimultán szopi, a mellszívónál biztos hatékonyabbKép). Közben lehet neki mesélni, énekelni, diát vetíteni, esetleg fél kézzel gyurmázni, építőzni a földön ülve (nem tudom, nálatok mennyire kivitelezhető ez).
Nem hiszem, hogy rögtön pótlásra lenne szükség, de nagyon figyeld a kakis-pisis pelusokat!! Védőnővel vedd föl a kapcsolatot, ő összehozhat tejadó anyukával a közelben végső esetre.
Sok sikert kívánok, és jelentkezz, hogy hogy alakulnak a dolgok!!

Virág!
Ki kell próbálni. Tök egyéni lehet, hogy mire reagálnak a babák. Meg a pezsgőtabletta nem annyira szénsavas.

Szirom!
Sok sikert, és jó mozgást!

Jamina!
Pont erről akart szólni a válaszom, hogy nem kell parázniKép
"Hazugság": na pont ez az, amikor úgy gondolja, hogy ha letagadja, akkor az nem is történt megKép

Ágci!
Jaj, dehogy baj!! A világért sem akartam volna, hogy megijedj emiatt!!! Nagyon egyéni a babák fejlődése, de hát ezt te is tudod. Van, aki csak másfél évesen kezd el járni (ami szintén normális), van, aki meg 10 hónaposan, azért ez is elég nagy szórás!! Csak azt jelenti, hogy roppant okos kisfiad van!!KépKép Vagy ragadt rá az apai tanításKépKép

Pele
pelcsi
 
 


Kucori!
Hiába, keveset aludtam maKép, szóval egy nagyon fontos dolgot kihagytam: sok-sok közvetlen bőrkontaktus!!! Ez a tejtermelésre nagyon serkentőleg hat!!! No és a babát is ébreszti-nyugtatja.

Pele
pelcsi
 
 


Pele!

Nagyon köszi a válaszokat. A problémám éppen az, hogy a kicsi nagyon lusta. Akkor is nagyon nehezen veszi a szájába a cicit, ha éppen ébren van, álmában egyáltalán nem csinál szopó mozdulatot, sőt tulajdonképpen felébreszthetetlenül alszik (ez van kb. este 7 óta, pedig így, hogy kevés a tej, sokkal többször kéne szopiznia)Első perctől velem van, a kórházban is, éjszaka együtt alszunk, de sajnos, nem csak hogy nem ébred fel, de ha a kisebb nyöszörgésekre felveszem, akkor is jó esetben bekapja a cicit, és utána 1-2 perc után bealszik, anélkül, hogy beindítaná a tejet. Ha véletlenül beindul a tejleadó reflex, és éppen mellen van, akkor is csak annyit nyel, amennyi a szájába belecsöpög, nem kezd el rendesen szopni. Teljesen úgy viselkedik, mint egy aluszékony, gyenge koraszülött, pedig a 40. héten, 3 és fél kilóval született. Szülés után sem lehetett megszoptatni, mert semmiféle érdeklődést nem mutatott.
kucori
 
 


Kucori!

Akkor mindenképp azt ajánlom, hogy fejd a szjába a tejet ill. kézzel indítsd el a tejleadó reflexet szopi közben. Amúgy is aluszékony napközben? Jó lenne esetleg valakinek személyesen megmutatni, hogy fölmérje a szopáskészségét. Merrefelé laktok?

Pele
pelcsi
 
 


Pele!

Az a legnagyobb problémám, hogy gyakorlatilag semmi érdeklődést nem mutat a szopi iránt. Most, hogy már megtörtént a gond, este 6 óta próbálom lesni, hogy mikor lehetne megszoptatni, eddig kétszer tudtam elérni, hogy annyira felébredjen, hogy kivárja, mire megindul a tej (és ő maga is tesz ennek érdekében valamit), lassan több mint 12 órája nem ébred, nem sír, és nem csinál semmi olyat, ami arra utalna, hogy szopni szeretne. Eddig is csak azért nem volt gond, mert első perctől kezdve velem volt, ha lassan is de beindult a tejem, és ami passzivan a szájába megy, azt megette. Eddig nem volt gond a pisi,kakis pelusokkal, most van a gond, hogy tényleg drasztikusan visszaesett a tejmennyiség. A nagylányom maximum 3-szor szopk már csak, a délután és esti elalváshoz, és reggel ébredéskor, neki ha lassan is, de beindul a tej, és akkor elfogadható mennyiséget tud szopni. A legnagyobb baj, hogy nekem soha, semmilyen fejési módszerrel nem sikerült kiváltani a tejleadó reflexet, fejni csak akkor tudtam, ha a lányom beinditotta a tejet, de utána mégsem akart szopni (szopi sztrájk). Bp.-en lakunk, kb. egy hete próbálom hívni Ibolyt, de a honlapján megadott szám nem működik, és mivel lassan kezdtek beindulni a dolgok, azt hittem, hogy mégis belejön a kicsi a szopiba. De most, hogy minimális atej, nagyon fontos lenne, hogy aktívan és gyakran szopizzon, de erre ő teljességgel képtelen. A mellre sem harap rá rendesen, amikor teljesen éber, akkor is kb. 6. próbálkozásra sikerül csak, akkor is picire tátja a száját és beszívja a mellbimbót. Hiába ingerlem a szája környékét, nem tátja ki rendesen a száját.
Egyáltalán normális, hogy egy 10 napos baba ilyen ritkán akarjon szopni, és 12-13 órát is megvan szopi nélkül? Mikor kell legalább vízzel pótolni? Tegnap délután kezdődtek a gondok, eddig nem volt gond a pisiléseel, de ha ez így megy tovább, szerintem lassan nem lesz pisi a pelusba, hacsak a reggeli időszakban nem lesz éberebb.
kucori
 
 


Szia Pele!

Mivel már az elején is úgy találtam, hogy nem kakr elég gyakran és intenzíven szopizni, próbáltam hívni Ibolyt (Bp.-en lakunk), de a honlapján megadott szám nem működik. Napközben vannak éberebb időszakai, amikor már beindult a tejem, és jókat tudott enni, akkor sokat volt ébren, szerintem az emésztés miatt nem tudott aludni. Amikor kevesebb a tej, akkor viszont alszik napközben is. Tegnap délután kezdődtek a gondok, akkor éreztem, hogy annyira kevés a tej, hogy ő már nem tudja beindítani. Tegnap 6 óta kétszer tudtam elérni, hogy annyira felébredjen, hogy a tejet beindítsa (most, hogy kevés van, ez sokkal több idő)és egy keveset szopizzon. A nagylányom azóta 3-szor szopott, neki is nehezen indul, de azért ő tud szopni rendesen, és be is tudja indítani a tejet. Sajnos nekem soha, semmilyen fejési módszerrel nem sikerült a tejleadó reflexet beindítani (hiába fejtem akár 20 percig amikor ennél több volt a tej). A kicsi máskülönben a cicit is nagyon nehezen kapja be, ha éber, akkor is legalább 6 próbálkozás, nem lehet elérni, hogy rendesen kitátsa a száját, amikor sikerül, akkor is beszívja a mellbimbót. Most már este 6 óta alszik, és még kisebb nyöszörgésen kívül semmit nem jelzett, hiába veszem fel, nem ébred, vagy ha igen, a cicit nem veszi a szájába, vagy ha mégis, elalszik rajta. Én ezt a lányom után, és a környezetemben látott kicsik után nem tartom normálisnak. Egy 10 napos babának szabad 13 órát szopi nélkül aludnia, úgy hogy nem lehet felébreszteni sem? Most már teljesen tanácstalan vagyok.
kucori
 
 


Azt hittem, hogy az előző hozzászólás elveszett, azért írtam még egyszer.

Kucori
kucori
 
 


Kucori,
írj Ibolynak mailt, mások is panaszkodtak már, hogy nem műxik a telefonszám, de nekem a mailre mindig másnapra válaszolt. A címe:
szia@iboly.hu

Kitartás és nyugi!
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Szeretném megköszönni a hozászólásokat, segítségeket! Sajnos csak ritkán tudok géphez ülni, úgyhogy most csak annyit, hogy valamelyest javult a helyzet. Nappal három óránként ébresztem Danit, így kijön a napi hat evés, és a tej is többnek tűnik.
Egy kérdés még: most minden alkalommal (kivéve a reggeli ébredést), én ébresztem a babát, hogy egyen (neki elég lenne a napi öt szpoi, bár még csak most lesz 6 hetes). Meddig kell ezt csinálnom, úgy értem, hány hetes, hónapos koráig? Igaz, így sokkal jöbb a helyzet a tejmennyiséget illetően, de utálom, hogy szegényt mindig föl kell keltenem... Kép
Köszi!

Pindur
pindur
 
 


Sziasztok Lányok!

Mindig szerettem volna megkérdezni,
a jód bejut-e az anyatejen keresztül Borsa szervezetébe, tehát ha én jódozott sót zabizom, akkor rendben minden? Olvastam, mennyire fontos a jód az első életévben az idegrendszernek, ezért foglalkoztat...

Ja, és tegnap a testvér-fórumon megtanítottak végre hivatalos Szipolaként is bejelentkezni Kép Kép
hihi
szipola
 
 


Sziasztok !
En is szeretnem megkoszonni a tanacsokat csak nem ertem ra korabban irni.
Nalunk semmi kulonos nincs, Niki lassan elkezdett hizni, bar meg kozel sem eri el a 100g/hetet, de jol erzi magat. Ugyhogy nem is foglalkozom vele annyira. Pisis kakis pelus van eleg . Bar ejjel ugy bealszik neha (6-7 orakra) hogy nekem is folyik a tejem ossze-vissza reggelre. Ilyenkor folkeltem szegenyket. Bar meg sosem volt folhaborodva egy potya szopi hallatan. Kép
Mindenkinek sok sikert, es tenyleg nagyon rendesek vagytok, hogy segitetek azoknak, akiknek valami gondjuk akad ! Kép
Dorki + 3 hetes Niki
Dorki
 


Pindur,

eljon az az ido, amikor mar nem kell ebreszgetned Danit, mert mar nem fog annyit alukalni.

gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!

Kucori!
Kérlek, hívj föl, a számom: 30/9522115, este akár éjfélig hívhatsz, délután, amikor alszanak a csemeték (no meg én isKép), akkor ki van kapcsolva, kb. 1-4-ig, de különben bármikor jó. És nem, nem szabad 13 órát aludnia egyhuzamban, igazából 5 óránál több nem szabadna, hogy elteljen 2 evés között. Valszeg az elégtelen bevitel miatt is ilyen aluszékony.

Pindur!
Addig kell ébresztgetni a babád, amíg nem kezd el magától jelezni, ahogy gabómamó is írta. Hamarabb bekövetkezik, mint gondolnádKép

Szipola!
Ha a szervezeted elég jódhoz jut, akkor biztos, hogy Borsa is kap elegendő mennyiséget!

Dorki!
Hurrá-hurrá! Nagyon ügyesek vagytok!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Pele!
Lenne egy kérdésem a baba mozgásfejlődésével kapcsolatban a "Válaszol a vedőnő"-ben már feltettem téged ajánlottak...:-)
Szoktál arra járni? Feltegyem ide, vagy küldjem emailben?

Köszi,
Amcsi
Amcsi
 


Sziasztok!

Reg jartam itt es megint a segitsegeteket kernem.
Egy ismerosom panaszkodik: borzaszto hanyinger fogja el szoptatas kozben es akkor is ha a baba alszik es megindul a teje. Mikor befejezik a szoptatast, kesz a hanyinger erzett is. Mit javasoltok?

Koszi elore is a tanacsokat,
Ericmama
Ericmama
 


Sziasztok!

Pele, köszi! Kép
Jó darab jód darab benyalva minden nap...
szipola
 
 


Sziasztok!

Amcsi!
Rég nem jártam a Válaszol a védőnő-ben, elküldenéd inkább, légyszi? Eléggé el vagyok havazva uis...

Ericmama!
Mekkora az ismerősöd babája?

Szipola!
KépKép
OFF: Milyen eredetű név a Borsa? Nagyon tetszik!

Pele
pelcsi
 
 


OFF
Pele! Örülök, hogy tetszik Kép Kép
Régi magyar név. A helyzet az vele, hogy sokan lánynévnek gondolják (ilyesmi a Borka mint lánynév, vagy Boróka) - vagy hüledeznek, hogy ilyet még nem hallottak... Kép
De mi nagyon szeretjük! Kép

Adott még hozzá egy furi vezetéknév, tehát nehéz dolga lesz, mikor majd pizzát rendel... Kép
Uff
szipola
 
 


Sziasztok!

Segítsetek, mert ismét el vagyok kicsit kenődve. Most mázsálkodtunk és Robó eddig szépen 20 dkg hízott hetene, de most csak 10 dkg lettKép. Tudom, hogy egy idő után már nem híznak annyit a babák, de mostanában mind a két cicit kiszívja és nem tudom mit kéne tennem, hogy elég legyen neki a tejcsi. Lehetséges, hogy kezd fogyni, vagy éppen most majdnem öt hónaposan kezd kevés lenni a mennyiség? Remélem nem erről van szó. Bár a tejserkentő teát sem ittam már régen, de biztosan tudtok nekem vmi jó ötlettel szolgálni. Amúgy ma 6650 gr vagyunk és 2500 gr a kórházi súlyunk, ja és 15-én leszünk öt hósak.Annyira büszke vagyok pedig magamra naés a ti segítségeteke, mert aki végigkísérte a szoptatásom kezdetét, az tudja, hogy mennyire nem volt könnyű (mellgyuszi, védőnő "segítő " tanácsa, amitől mára már tejem se lenne...) és az itteni infók segítettek átvészelni ezt az időszakot, de én még mindig szoptatni szeretnék. Robóka még csak anyatejet eszik és remélem azt is fog !!
Help, Help, Help!!!

Köszi előrre is. Anita+Robó
anita77
 
 


Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Pár napja a kislányom szopás közben egy idő után elkezdi magát húzkodni, és rángatja a cicit. Van, hogy annyira rángatja, hogy a végén kicsempészi a szájából. Ha viszont leér a ciciről, akkor elkezd keservesen sírni. Ha viszont visszateszem, akkor csak nyammog rajta, tehát nem éhes. Mi baja lehet? Vagy a hasa fáj?Lehet, hogy büfiznie kell? Vagy már nem éhes, és így akar "szólni"? Az a baj, hogy fáj, ahogy rángatja a mellbimbómat. Ja igen és Picúr csak 7 hetes.
Másik kérdés. Nekem még mindig nagyon érzékeny, fáj a mellbimbóm. A szülés utáni napokban kirepedezett, kisebesedett, de utána először gyógyszertári krémmel, majd Bepanthennel kentem, és az begyógyult. De miért maradt érzékeny? Ha hozzáérek fáj.
Előre is köszönöm a segítséget.

Timi
Timi
 


LLL-esek!

Szerintetek megoldható lenne, hogy a másik topikban kifogásolt füzetke(nem a nestlé) helyett egy általatok összeállított kiadvány legyen a kórházi csomagban? Ezért nem lehetne lobbizni valahol? Vagy a csomagtól függetlenül "bejutni" a szülészetekre egy prospektus, szórólap, plakát erejéig? Lenne rajta egy telefonszám, internet-elérhetőség, akármi, hogy "Na, ezt jegyezd fel, és, ha otthon gondod van, akkor minket keress!"
Vagy a körzeti védőnőknél terjeszteni az igét? Először mondjuk nekik felajánlani egy előadást vagy ismertetőanyagot, majd otthagyni a rendelőben egy elérhetőséget a mamáknak is? Biztos sok olyan védőnő, gyerekorvos van, aki magától nem megy elébe a dolgoknak, de, ha már felkeresik, akkor nem mond nemet. Mert, aki nem netezik vagy nem vesz kismama-újságot(mindkettő sokba kerül, nem mindenkinek futja rá), az hol "botolhat" az LLL-be? Hogy jöhet rá, hogy van-e egyáltalán valaki, aki segíteni tud, ha a védőnő sokszor "áldásos" tevékenysége nem hozta meg az eredményt?
Vagy volt már erről szó?
rjuli
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?