Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Kisegér!
Azért álljon itt egy pozitív tapasztalat is: nekem sokkal-sokkal könnyebb volt a 2.,3. lurkóval, és nemcsak a szopi terén.Kép

Pocok!
Ez nem föltétlenül azt jelenti, hogy most már záros határidőn belül elválasztja magát a lánykád. Szoptasd meg mindig, amikor hajlandó rá, és természetesen adj neki mindig szilárdat is, amikor csak kér (persze korának megfelelőt).
Hannám kb. 10-11 hónapos volt, mikor egyik napról a másikra szó szerint falni kezdett mindent. Bármikor és bármilyen mennyiséget képes volt eltüntetni. De azért 3 éves korán túl szopizottKép

Amcsi!
Lehet, hogy érdemes megbüfiztetni éjszaka, bár akkor meg talán nehezebb visszaaltatni.
Amit viszont a nappali szopikról írsz, az arra utal, hogy éjjel pótolja a nappal kimaradt szopikat, táplálékmennyiséget. Ez elég gyakori 4-5 hónaposan, amikor a baba nappal "nem ér rá"Kép szopizni, mert olyan sok érdekesség van a világban, hogy folyton elvonja a figyelmét. Szóval valszeg ezért is kel ilyen gyakran. Próbáld nappal minél ingerszegényebb környezetben szoptatni.
Kakicsökkenés természetes, érettebb lett a bélrendszere, ezért jobban hasznosítja a kajcsit.

Menta!
Akkor talán már mindjárt vége ennek az émelygős időszaknak!
De, nagyon furcsa, hogy nem szoptatok! Még szerencse, hogy nemsokára megint lesz egy kis szopisomKép

Melinda!
Előfordulhat, hogy nagyon erős a tejleadó reflexed, és az zavarja a babát. Egyébként tudják befolyásolni, hogy mennyire jöjjön a tejcsi, de erős tejleadó reflex esetén megesik, hogy a nagyon pici babák nem tudnak megbirkózni ezzel. Megpróbálhatsz szopi előtt esetleg kifejni egy kis tejcsit, hogy ne jöjjön olyan erősen a babának. Az a póz is be szokott válni ilyenkor, hogy a mama hanyatt fekszik, és rajta hason a baba, mert ilyenkor sem jön annyira erősen a tejcsi.
Egyébként vannak ilyen babák, akik hajlamosak behergelni magukat. Amit ilyenkor tehetsz, hogy megpróbálod előbb megnyugtatni, és aztán mellre tenni. Az ujjadat is odaadhatod neki szopizni ilyenkor.
Amennyiket evett és hízott az szuper!!! Biztos, hogy jól csináljátok!Kép
A cici sosem fogy ki teljesen, mert a tej nagy része szopi közben termelődik a szopizás hatására.

Andi!
Tényleg tanulságos volt!
Persze, hogy sikerülni fog a sokáig szopi! Csak ne hagyd magad!Kép
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Menta!
Köszi! Mindig tanul az ember! Kép
Akkor maradjon a PureLan!
Bár valószínűleg az is erősen hámosít, mert az orrnyálkahártyámon a sebeket, ami hosszú ideje nem gyógyult 2 nap alatt gyógyította. De azt a Medela forgalmazza, direkt a cicire.

Amcsi!
Igen normális. Prücsi épp ezt csinálta.

Snoopy
snoopy
 


Melinda!
Szerintem két dolog is lehet:
1. Azért bömbizik az elején, mert nem jön rögötn a tej, ekkor rá lehet segíteni, már elinditani elötte fejéssel, hogy jöjjön
2. Az is lehet, hogy ténylegesen ö nem szeretne tejcsit, csak cumizni szeretne a cicin, és ekkor tényleg zavarja a tej, ekkor az a megoldás, hogy az üresebb mellett kapja meg. Az is lehet, hogy a tejleadó reflexed erös, ilyenkor olyan helyzetet kell találni, amikor nem megy olyan erösen neki, pl. ülve szoptatáskor hátradölve, oldalfekvéskor ugy, hogy a babát összetekert takaróra téve, hogy a cici lejjebb legyen, mint a baba. Egyébként a babák idövel megtanulják, hogyan lehet kezelni az erös tejspriccelést.
Hát azt tényleg nehéz elkülöniteni elöször, hogy éhes-e vagy más a gond. Igazándiból csak akkor elég egyértelmü, ha a szájával is olyat csinál, hogy látszik (pl. cuppog, eszi a kezét, nyelvét nyújtogatja). Egyébként ki kell tapasztalnod! De menni fog, nagyon ügyesek vagytok!KépKépKép

Andi!

Drukkolok, hogy hizzon, és ne piszkáljanak vele! De azt is tudom, hogy minden doki, védönö együttes kisérletnek is ellen tudnak állni a babákKépKép, pl. a kisebbiket nálunk senki nem tudta volna rávenni arra, hogy ne cicizzen. Egyszerüen nem tudta használni a segédeszközöket (cumisüveg, kanál), nem volt hajlandó szivni a cumit (szelepes) vagy köpködött ha jött (nem szelepes). Bár én nem ilyen korban próbáltam, hanem a hozzátáplálás kezdetén (6 hó) és nem tápszerrel. A kanál láttán szorosan összezárta a száját. Ugyhogy neki csak akkor lehetett már mást adni, amikor ö is akarta!KépKépKép
Kitartás!KépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 

 
 

Sziasztok!

Az szerintetek normális, hogy a majdnem 4 hónapos kislánykám kb 60-120 gr-kat szopik? Elég ez neki?Ez nem valami sok. Nappal nem sokszor eszik, éjjel viszont 2x, de van amikor 3-4x is. Mikor pici volt óránként evett. A dokinénink azt mondta, hogy a súlyának a másfélszeresét kell megenni 1 nap. A baba majdnem 7 kg, akkor kb. 1 liter kéne ennie. Ennyit biztos nem eszik meg.
3800 kg-mal született. Félek, hogy így elapad a tejem. Hogy lehetne rávenni, hogy több tejcsit egyen? Hagyjam, hogy éjszaka szopizzon v. le kéne már szoktatni?
Köszönöm.

Tina
tkriszta
 
 


Még egy kérdés:
Kell a 4 hós babának vízet adni? Cserepes a szája. Hiába rakom cicire nem kell neki.
Köszi.

Tina
tkriszta
 
 


Tina,
ne aggódj amiatt, hogy mennyit eszik a kislányod egy-egy szopi alkalmával. Nyugodtan felejtsd el a számokat! Sokkal fontosabb szempont, hogy a havi súlygyarapodása jó. Az életkorának megfelelően fejlődik? Élénk, aktív? Pisil, kakil eleget? (Csak az tud kijönni, ami bement...) Nyugodtan hagyd éjjel is szopizni, szüksége van még rá, különösen, ha nappal már annyi minden érdekli, hogy kevesebbet szopizik. Vízre nincs szükség, az anyatej 88 százaléka víz. Inkább tedd mellre, ha úgy érzed, szomjas lehet. Ha nem kéri, nem kell erőltetni. Ha nincs cumija és a komfortszopási igényét is a melleden elégíti ki, akkor jól van ez így: a kislányod pontosan tudja, mennyi tejcsire, szopizásra van szüksége. Ha már fűtesz a lakásban, akkor párásíts, legjobb, ha kiteregeted a frissen mosott ruhák egy részét a szobában!
És nyugi! Nem apad el a tejcsi olyan könnyen! Kép

Lányok, örömmel jelentem, hogy kész a honlapom! www.iboly.hu Remélem, érdekesnek és hasznosnak találjátok majd az olvasnivalókat.
Az emailcímem is megváltozott, szia@iboly.hu

Sziasztok,
Iboly
iboly
 
 


Iboly
Gratulálok a honlapodhoz.

Köszönöm a választ. Heti 10 gr-kat gyarapodik a baba. Ez elég? Gondolom igen mert már 7 kiló. Meg most már lassúl a gyarapodása, nem? Élenk, sokat mozgó, nyugodt baba. Még azért nem forog. Napi 1x van kaki de, hogy hányszor pisil azt nem tudom mert elég jók ezek a pelusok.
Mit lehetne használni hámló, viszkető mellbimbóra? Gondolom rosszul teszem cicire a babát.
2 hónappal ezelőtt beszéltünk telefonon is mellgyuszi miatt. Kaptam antibiotikumot és rendbe jöttem. Köszönöm.

Tina
tkriszta
 
 


Sziasztok!

Mar jo reg akarok irni, de nagy porges van nalunk mostanaban, es a heten eleg kemeny, 3-4 ebredeses ejszakak voltak, ugyhogy csak terv maradt. Most viszont csoda tortent: lanyom eleteben masodszor ataludta az ejszakat :-))) eloszor el se hittem :-))) ugyhogy most van annyi energiam, hogy jottem helyzetjelenteni :-)))

Multkori mazsalasnal 6030g-ot mertunk, ami kozepesen jo, 12 deka/het, viszont vegre, 3,5 honaposan atleptuk a 6 kilot :-)
Amugy meg kuzdunk rendesen. En Violam most eli azt a periodusat, amikor minden jobban erdekli, mint a szopizas :-( Napkozben atlag 2-4 perces evesek vannak, aztan a kovetkezok tortennek:
- szajat a cicihez nyomja, es berregve fujja a cicit, ami kellemes altesti hangot eredmenyez (ezt mostanaban tanulta, es nagyon buszke ra)
- eles torokhangon visit, kozben bamban nez maga ele (szinten uj fejlesztes, jokat szoktunk egyutt is visibolni - persze, ha nem cicizesrol lenne szo...)
- felfele forditja a fejet, az arcomba vigyorog, es kedves, vekony hangon beszelgetni kezd (meg kell zabalni)
- ketsegbeesetten sir :-(
es ezek kulonfele kombinacioi... Most mondjatok, hogy nem kreativ! :-)))

Most en is mosolygok ezen, de neha nagyon kell tartani magam, hogy ne essek ketsegbe. Raadasul semmifele ehsegjelzest nem ad, csak onnan lehet tudni, hogy ehes, hogy mar reg evett, es hajlando elfogadni a cicit...

Ejjel meg reggel eleg jol eszik (ezert ugyan nagyon jol esett az atalvas, de aggodnek, ha rendszeresitene...), ilyenkor este is megmarad a cicin, csak bealszik. Igy a jo kis ketcicizes meg maratoni cicizes csak szep emlek marad... :-(

Pedig mar besotetitett szobaban, kislampanal szoptatok, alig merek pisszenni, moccanni... Felalomban szopizas sajnos nem nagyon muxik, mert ezt az allapot nala cicin 0 percig tart, vagyis egy pillanat alatt tud atbillenni a mely alvasba, amikor szopo mozgast ugyan vegez a szaja, de nincs benne ero, nem is nyel...

Hat igy allunk... Nem tudom, ettol nem csokken le a tej mennyisege, hogy nap kozben ilyen keves a szopi? Bele kellene huzzak a fejesbe, hogy fenntartsam?
Es az alvas kozbeni komfortszopit meddig celszeru hagynom? Biztos en is turelmetlen vagyok, de kicsit faraszto ott dogleni, mikozben erzem, hogy a hatasfoka nulla...

Andianyu,
en ugyanugy elszantam magam, mint Te, ne hagyd magad, biztos sikerulni fog a 6 honap csakszopi! :-)))

Tina,
szep sulyban van a babad :-)))
Nem lehet, hogy gombas fertozes miatt viszket a mellbimbod? Azt, ha jol tudom, boraxos oldattal szoktak lemosni, es sokat kell szelloztetni.

Amcsi,
nalunk neha par napig egy kaki van naponta, aztan ujabb par napig 5. Semmi rendszer nincs benne.

Megyek aludni, mert tartok tole, hogy egyszer volt Budan kutyavasar...
Csak jokat minden mamanak, babanak es pocilakonak :-))) es elore is koszi mindenfele lelki megtamogatast...

Kaska
kaska
 
 


sziasztok!
köszönöm a jó tanácsokat! közben újabb kérdések merültek fel. a babám ha ébren van, elég gyakran képes cuppogni , a kezét enni és hasonlókat. mivel nyűgös természetű szegényke, jo sokat van ébren. ezen kívül ha nyűgös, rendszeresen elalszik szopi közben, majd újra sírni kezd, vagy büfizéskor, vagy utána amikor leteszem. próbálkoztam azzal, hogy ilyenkor újra mellre teszem, de egyrészt nem nyugszik meg, csak folytatódik a körforgás, másrészt attól tartok, hogy ilyenkor jelentősen túltömöm: folyton bukik, rengeteg pisije és túrós kakija van. a másik próbálkozásom a cumi, arról nem tudom mit gondoltok, egyenlőre semmi sem válik be igazán.
sziasztok és jó babázást!
melinda
Bálint Melinda
 


Hahó Lányok,
kérdésem van, ami felmerült már korábban is, de nem jött rá válasz (nyilván túl sok minden volt akkor egyszerre). Lehet, hogy hülyeség, de tényleg nem tudom.

Mi lesz azzal a tejjel, ami nem ürül ki? Mert ugye nálunk már egyáltalán nem megy a fejés, még akkor se, ha csomós, vagy gyulladt (a jobból már hónapok óta, a bal pár napja nem reagál a fejésre, de az nem is igen telik már, mert a kisasszony teljesen bojkottálja) - bár most hálistennek már régen volt, kopogok is rendesen.

De most arra gondolok, hogy amikor majd a baba abbahagyja a szopit, akkor mi lesz a termelődött tejjel? hogyan tűnik el a cicibeől?

2. Mi van akkor, ha a csomók egyáltalán, hónapok alatt sem múlnak el a ciciből? Hogyan hat ez a tejtermelésre és a tejelválasztásra? És mikorra-hogyan várható, hogy valahogyan kivarázsolódnak onnan? Nekem a jobb cicim külső oldala és belseje folyamatosan ronda csomós már négy hónapja. Cicó az első babám, de még akarunk, és nem szeretném, ha a tesó ilyen cicit örökölne. Ja és létezik-e valami kezelés vagy ilyesmi, amivel elő lehet ezt mozdítani? A masszírozás meg a fejés teljesen hatástalan, a meleg víz és társai is, már nem is nagyon próbálkozom.
Amúgy Cicó ezzel együtt boldogan szopizik, őt nem zavarja.
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!

Ugy latszik, Viola meghallotta, hogy tegnap panaszkodtam ra: ma eszik, mint kisangyal :-)))
Holnap mazsalunk, drukkoljatok lecci!

Melinda,
nekem mindenki azt mondta, anyatejjel nem lehet tuletetni, ha sok lenne neki, valszeg mar nem fogadna el. De hallgasd meg a profikat! :-)

Kaska
kaska
 
 


Kriszi!

Remélem nem irok butaságokatKépKép:
1. Ha az elválasztás(tódás) folyamata elég lassú, akkor a mell mirigyállománya a szoptatás végére majdnem a terhesség elötti mennyiségre visszafejlödik (és mivel a zsirszövet mennyisége a terheség sorá csökken a mellben, esetleg egy ideig még kisebb is lehet a mell, mint terhesség elött). Bár még megtermeli a szükséges mennyiséget. Ezért lehet az, hogy a "legeslegutlsó" szopi után már nem telik meg teljesen, feszülösre a mell.
2. A tej a mellet átszövö véredényekböl termelödik (tejkepző sejtek) és a "maradék" - a túltermeléshez hasonlóan - ugyanezen az úton fel(vissza)szivódik.
3. A szoptatás után egy darabig még lehetne kifejni, ez amiatt van, hogy a hormonális rendszer nem egyik napról a másikra reagálja le a szoptatás befejezését, hanem ha nem éri inger, akkor ahhoz alkalmazkodik.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Szia Kaska!

Köszi!Kép Egyébként amit leírtál a lányodról szituációk az evés elkerülésére, teljesen olyan, mintha az én lányomról írtad volna, azzal kiegészítve, hogy ha elégedett, akkor nyálbuborékokat fúj.Hi-hi!Kép Csak ő öt hónapos lesz a jövő héten. Hát ilyenek ezek a mini-hölgyek!Kép
Szia! Andi
Andianyu
 


Iboly honlapja nagyon jó!! Kép
Végre egy ilyen is van lemaradt magyaréknál Kép

Elolvastam, milyen feltételekkel lehet IBCLC szopis vizsgát tenni - nem semmi! Bárcsak eljutnánk addig, hogy minden védőnő és gyerekorvos a birtokában lenne egy ilyen diplomának! Az lenne csak a jó világ, cicista forradalom! Kép Kép

Kaska, Andianyu!
Állj! Nem csak a lányok ilyenek ám!!
Nálunk Kölök még mindig "pornózik", szórakoztatja a szopinál jelen lévőket (ha csak ketten vagyunk, akkor magát és engem) - egy korty és egy hosszú mondat, vagy csak cicinyalogatás és kiabálás közben Kép Mókás egy figura!
Szóval itt egy rosszcsont fiú is a csajoknak!

Tegnap megkapta a négy hónapos szurit, szülők meg este a frászt, úgy elkeseredett Kölök ettől, még a cici sem nagyon kellett, egész este csak sírt, nyöszörgött, izzadt...

Egy havi hízásunk 6980-ról 7640-re rúg, a doktornéni nagy megelégedésére - és szó sem volt "gyümik" és pépek elkezdéséről, már készültem a határozott elutasító válasszal, de nem volt rá szükség - pedig előre már felhúztam magam, hogy jól megmondjam majd, mint egy egér - erre semmi Kép

Határozottan ritkulnak a nappali szopik, éjjel viszont tartjuk a három, ritkán négy evést, de ezek tényleg evések, hosszú nagy kortyos kajálások - már családfő sem ébred ezekre, végre mindenkinek jó az együttalvás - négy hónap kellett Kép

Megígértem, hogy megkérdezem:
Barátnőméknél Marci 3 hónapos, kizárólag szopis, bár cumit néha használó kisbaba, hirtelen bojkottálja az egyik cicit és a másikból is ritkábban kér - ugyanakkor a cumit is elutasítja és a kezét szopizza - vajon ez mi lehet?
Szipola
 


Sziasztok!

Köszi a válaszokat. Sajna nem lett jobb a helyzet mostanában, de úgy látom vannak még akik hasonló cipőben járnak.
Nappal csak rábeszélésre lehet megkajáltatni akár 4-4.5 órát is kihúz egyben, éjjel viszont teljesen rendszertelenül ébred. Van, hogy 2-3 órát alszik, de van hogy fél óra múlva már nyöszörög.
Régebben az olvastam, hogy két étkezés között min. 2-2.5 órát kell várni, hogy a baba gyomrában megemésztődjön a tej? Akkor most gond ha én fél óránként vagy óránként szoptatom (már ha sikerül)?
Remélhetem, hogy ez a rendszertelenség és az cici iránti érdeklődés hiánya nem fog oda vezetni, hogy idő elött elutasítja majd az anyatejet és nem tudom szoptatni?
Mivel eléggé leamortizáltak az éjszakák eszembe jutott, nem lenne e jó ha szednék valami vitamint? Mit ajánlotok szoptatás alatt? Valami multi vagy vas, kálcium?
Még egy utolsó kérdés: szoptatás mellett lehet sportolni (futás, konditerem, úszás)? Nem fog csökkeni a tejmennyiség?

Köszi,
Amcsi
Amcsi
 


Amcsi!

Pl elevitet szedhetsz. De lehet, hogy az összes várandós vitamin jó.

Sportolás. Saját tapasztalat. Nekem nő tőle. Csak inni kell rendesen. Mondjuk nekem alapállapotban is több tejem lesz, ha bezárom a cicijeimet. Azaz melltartó esetén. A sporthoz pedig ugye muszáj.Kép
Nálam a futás és az erősítés/step játszik.

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!
Van egy kis problémám, és mindenképpen kíváncsi lennék a véleményetekre, mielőtt a háziorvossal, meg a gyerekorvossal beszélnék. Az a helyzet, hogy elkezdtem fogyni, ami nagyon jó, és aminek eddig nagyon örültem, mert világ életemben túlsúlyos voltam egy kicsit. Csakhogy most visszagondoltam egy kicsit, több mint tíz kilót fogytam néhány hónap alatt. Mielőtt terhes lettem, 68-70 kg voltam, most meg úgy tűnik 55 vagyok, ennyit mutatott ma reggel a mérleg. Ehhez hozzá kell fűznöm, hogy nem teszek az ügy érdekében semmit. Úgy tűnik, hogy tisztán a szoptatástól fogyok. Szonja naponta még 4-6-szor szopik, sőt néhány napja, amióta rájött, hogy pólórángatással kérni tudja a szopit, sokkal többször, pedig nem is mindig engedem, próbálom játékkal elterelni a figyelmét. Eddig tartottam azt, hogy ha a szopizás és az evés kb. egy időre jött ki, akkor előbb szoptattam, utána etettem. Egy ideje már naponta ötször adok enni a lánynak, ha az alvással nem zavarja össze a dolgokat, de elég keveset eszik még mindig. Egyszer olvastam valahol, hogy egy anyukának el kellett választani a babáját, mert rövid idő alatt nagyon sokat fogyott. Szerintetek hol a határ ezügyben? Kell aggódnom, ha továbbra is mennek le a kilók? (Egyébként kiszámoltam, a testtömeg indexem most 21, ez a szám 18,5-24,5 között normális, tehát ez alapján akár 49 kg-ig fogyhatnék, de nem hiszem, hogy lenne még rajtam 5 kg súlyfölösleg, szerintem most vagyok a normálisnak mondható súlyomnál.)
Kalinta
Kalinta
 


Azt elfelejtettem írni, pedig lehet, hogy fontos, hogy Szonja éjjel is szopik legalább kétszer, és hogy egy éves. Kép
Kalinta
 


Sziasztok!

Tul vagyunk a meretkezesen, Viola kisasszony 6140g, vagyis 11 dekat hizott. Hat nem mondom, hogy tori a mazsat, de ez meg bajt sem jelent. Lassan, de biztosan novekszik.

Es ma megint egesz bekesen csungott a cicin, teljes 6-8-10 perceket :-)

Andianyu, Szipola,
hat ha megint birkozasra kerul sor, majd gondolok Ratok es legalabb nem erzem magam olyan maganyos harcosnak :-]

Szipola,
gratula Koloknek a havi gyarapodashoz, igazan kitett magaert :-))) es remeljuk, hamar kiheveri a ronda szurit!

Amcsi,
en ugy tudom, ez a nezet a felig emesztett anyatejrol mar tulhaladott. Az igeny szerint szoptatott gyerekek siman gyakrabban kernek 2 oranal, es ez nem okoz semmi bajt.
Azt persze elhiszem, hogy jo faraszto lehet, hogy a babad igy megforditja a nappalt es az ejszakat... Viola se egy jo alvo, en mostanaban mar megreszkirozok egy-ket kavet, es nem tunt fel, hogy barmi hatassal lenne ra. Mondjuk mindig szopi utan iszom meg, hogy ne telibe kapja.

Kaska
kaska
 
 


Sziasztok!

Tina, köszi! Az a hámló mellbimbó eléggé candidának hangzik, érdemes lenne megmutatni egy bőrgyógyásznak. Esetleg elkezdheted glycerin bóraxszal kenni, de az a tapasztalatom, hogy arra már eléggé rezisztensek a gombák. Mindenesetre a kislányod száját is ecsetelni kell vele, még ha nincs is látható jele a gombának!
Örülök, hogy rendbejött a mellgyulladásod!
A heti 10 deka gyarapodás teljesen jó 4 hónaposan!

Kaska, Viola igazán nagyszerűen elszórakoztat szopi közben (helyett)! Kép Nem fog elapadni a tejed. Arra gondolj, hogy nem csak egyszerűen rövidebb ideig szopizik, hanem erősebben és ügyesebben is, mint kiskorában. 5 perc alatt legalább annyit eszik, mint újszülöttként 20 perc alatt.
Nem alszotok együtt? (Bocs, ha már volt róla szó, sokáig nem olvastam a topikot.) Akkor te is visszaaludhatnál, amíg ő komfortszopizik. Remélem, lesz még sok-sok végigaludt éjszakátok!

Melinda, nem lehet túletetni a babákat: ha nem kell nekik, akkor vagy nem szopiznak, vagy kiengedik szopi közben a tejcsit, de az is lehet, hogy visszabukják. Nyugodtan tedd mellre a babádat, amilyen gyakran csak szeretné, ha rágja az öklét és cuppog, akkor bizony szopizna! Még ha nem az éhség gyötri is, csak cumizni szeretne. A játszócumi nagyon rossz megoldás: rengeteg bajt csinál, sok szoptatási probléma forrása. A cumizavar bármikor előjöhet. Az is általános tapasztalat, hogy a cumizó babák hamarabb hagyják el a cicit, mint a nem cumizó társaik. Ha esetleg az erős tejleadó-reflex miatt nyűglődik a babád a szopi elején, akkor próbáld ki, hogy hátradőlve szoptatsz: a kisbabád szinte hasaljon rajtad, a feje pedig legyen följebb, mint a teste. Így nem dől a torkára azonnal a tej, könnyebben meg tud birkózni vele. Cumisüveget nem használsz? Bimbóvédőt? Ezek is cumizavart okoznak, amitől ugyanúgy rángathatja a cicit, mint a tejleadó-reflextől.
Szerintem egy hordozókendő jó szolgálatot tehetne nektek, ha –amint írod- nyűgösködik és sokat van ébren a pici.

Beszti, nagyon profi vagy! Kép

Kriszi, csomókról: érdems lenne kipróbálnod, hgy közvetlenül szopi előtt forró (amit még éppen elbírsz) borogatást teszel rá 2-3 percig, majd olyan pozícióban szoptatod a kislányodat, hogy az álla nézzen a csomók felé. (Ha a külső oldalon vannak, akkor hónaljtartásban.) Ha ez nem hoz megoldást és a csomók meg se moccannak, akkor el kéne menni egy ultrahang vizsgálatra, biztos, ami biztos.

Szipola, örülök, hogy tetszik! A te kis Kölköd is jópofi és szépen hízik.
Marci babánál ez lehet pl. fogzás, fülfájás.

Amcsi, az anyatej rendkívül hamar megemésztődik, bármilyen gyakran lehet szoptatni a babákat. Már ha akarja, ugye… Nem hiszem, hogy hamarabb abbahagyná a rendszertelenség miatt a szopit, ha valamikor sztrájkba lépne, keress fel egy szoptatási tanácsadót, az adott helyzettől függően rendbe lehet majd hozni a dolgot.
Vitamin: ha rendesen, változatosan táplálkozol, akkor szerintem teljesen felesleges a vitaminkészítmény. Ha nem, akkor bármit szedhetsz, szerintem is a legjobbak a várandósság alatt javasolt szerek. Vasat csak akkor szedj, ha vashiányod van!!!
Sportolni, tornázni szabad szoptatás alatt. Erős felkar tornát (fekvőtámasz pl.) hanyagold inkább, mellgyuszi lehet belőle, bár nem törvényszerű. Ha azt tapasztalod, hogy torna után a csöppség nem akar szopizni, akkor várj legalább fél órát mielőtt mellretennéd: olyankor megváltozik a tej PH-ja, sósabb lesz az íze.

Kalinta, az nagyon fontos, hogy kivizsgáltasd magad. A szopitól valóban lehet fogyni, ez is az egyik áldásos hatása, de inkább csak fokozatosan, lassan mennek le a kilók. Ha az orvos mindent rendben talál (szorítok!), akkor étkezz egészségesen, normális mennyiséget, igyál meg kb. 2 literfolyadékot naponta, mozogj és örvendezz a karcsúságodnak. Kép

Jó éjt!
Iboly
iboly
 
 


Sziasztok!

Köszi lányok a válaszokat! :-))
Annyi mindent tudok a szopiról és az anyatejről! Hol lehet ilyeneket tanulni vagy olvasni róla? Van valami ajánlott irodalom amatőröknek?
Úgyan én kedvelem a védőnönket -már amikor otthon vagyunk- de azt hiszem ő is elmehetne valami továbbképzésre. (Itt csendben megjegyezném, hogy az otthoni házhoz járó védőnő, gyerekorvos stb... rendszert jobbnak tartom a hollandiainál).

Kaska,
Megnyugtatásodra közölném lányom, aki holnap után lesz 4 hónapos, hétfőn mért súlya 6200g, és 63 cm.

Amcsi
Amcsi
 


Sziasztok!
Biztos volt már róla szó, de nincs időm visszaolvasni: szabad betegen szoptatni? Részletek:torokgyulladás, nátha, hőemelkedés van nálam, 6 hónapos gyerkőcnek is folyik az orra. Csak C vitamint és Strepsilst szedek. Gyerek szinte csak szopizik (kis gyümölcs már lecsúszik azért).
Szóval lehet-e így szoptatni? Illetve lehet-e valami gyógyszert szedni, ha nem múlik? (Antibiotikumot szabad???)

Köszi

Pimpa
pimpa
 
 


Pimpa!

Igen lehet szoptatniKépKép, a gyereknek sem ártasz vele, söt ha ö is megkapná a betegséget (ami a szopi nélkül is elöfordulhat), akkor a szopival együtt a termelödö immunanyagokhoz is hozzájut. Nyügös gyereknél meg különösen jó az ilyen összebújás, illetve ha lázas, akkor a szükséges folyadékpótlást is megkapja (ilyenkor persze, ha szükséges lehet külön is adni neki folyadékot, hogy nehogy kiszáradjon).
Ne felejtsd a sok folyadékot te sem!
Ha szükséges, lehet antibiotikumot is szedni, de a feliró orvosnak mindenképp szólj, hogy szoptatsz.

Amcsi!

Jó kérdés. Sajnos tudomásom szerint nincs olyan könyvesboltban is kapható könyv, ami a szoptatásról szól.
Nekem szinte az egyetlen infoforrásom az internet (volt), illetve kincsként örizgetem a 4 éve, a fiam születése elött kapott LLL füzetecskéket (de azt persze nem tudom, hogy ha akkor gondom lett volna, mit csináltam volna, mert akkor még nem volt internetünk, iagz legalább az akkori védönönkKép igyekezett (bár azt nem tudom, probléma esetén mit tudott volna mondani)).
A Szoptatásért Magyar Egyesület adott ki ugyan könyvet (Szoptatás c. Kép), de sajnos kereskedelmi forgalomba nem került, kölcsönözhető (az Egyesület irodájában, a fövárosi Szabó Ervin Könyvtárban és kerületi fiókjaiban, megyei könyvtárakban).
Külföldön azért vannak kiadványok, az LLL nemzetközi honlapján biztosan találnék olyat, ami a kérdéseimre választ adna!KépKép (Pl. itthon nagyon nehezen találokKép infót a tandem szoptatásról (várandósság alatti szopiról és két különbözö korú gyermek szoptatásáról), a http://www.lalecheleague.org -on pedig épp most hirdetnek egyet...)

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Amcsi,
http://www.lll.hu/main.shtml
http://www.c3.hu/~hab/
kellemes olvasgatást!
Ágci

u.i. Iboly,
örömmel látom, újra a fedélzeten!Kép hurrá!

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Iboly,
hat remelem, tenyleg hatekonyabban burkol ez a kis ordogfioka :-)))
Egyuttalvas: tobben mondtak mar, de ez az en heppem meg a ferjeme, hogy nem szeretnenk... Egyreszt nekem kenyelmetlen, nem pihenteto, masreszt nem tudom, sikerulne-e elkapni a megfelelo pillanatot az atszoktatasra, hiszen szerintem az erzelmi fejlodese ugyanugy nem naptarhoz kotott ezeknek a prucskoknek, mint a testi. Es azzal sok szulo kinlodik, hogy ovodaskoru gyermekeit se tudja kilakoltatni a hitvesi agybol.
A kisagya fel meterre van tolem, igy halljuk egymas szuszijat, mozgasat es nem egy nagy cucc ki-be pakolni. Amugy volt mar, hogy belealudtam a szopiba, nekem nem volt jo, elgemberedtem. Es reggel viszont, amikor mar tul eber es a kisagyban nem maradna meg, a hasamra szoktam rakni, es ott meg jol elvan 1-2 orat. Erdekes, ez nekem is kenyelmesebb, pedig van sulya, de igy erzem a kis testet. Szoval ez egy kompromisszum, van jo kis osszebujas, de a szulok intimszferaja is tiszteletben van tartva.

Amcsi,
koszi Kép Nincs is nekem semmi bajom azzal, hogy mekkora Vilcsi. Igazabol a heti 15 deka gyarapodas lenne az, amitol a szeles, elegedett mosoly szetterulne az arcomon, de ha nem, hat nem. Biztos o tudja, mi kell neki.

Kerdes: ha Viola nem jelzi, hogy mikor ehes, jo az, hogy 1,5 orankent megkinalom a cicivel? Mert most ez megy, es igy szepen eszik legalabb 5 percet, aztan vagy belealszik, vagy elforditja a fejet es jatszani kezd velem. Ha gyakrabban kinalom, akkor a korabban mar leirt musort produkalja. Ritkabban meg nem merem, mert mar ugy megszoktam, hogy ilyen gyakran eszunk, hogy felek, ehenhalna :-)))
Igazabol azert kerdezem, mert ugye az igeny szerinti szopinak a babahoz kellene igazodni, de hat ha egyszer a baba nem szol? Cuppogni csak ejszaka szokott, amikor tenyleg izombol ehesen ebred. A kezet nagy neha eszi, de inkabb onvigasztalasbol, amikor almos es nyugos. Ilyenkor neha elfogadja altatonak a cicit, neha nem. Amugy meg az egesz vilagot a szajaba szeretne tomni, de ezt kaja utan 5 perccel ugyanugy csinalja, mint kaja elott.

Kaska
kaska
 
 


Hali!

Segítsetek!
Úgy tűnik, kezdődő mellgyuszim van, van egy csomó a bal cicimben a bimbóudvar alatt, és innen sugárirányban is keményebb és fájdalmas a cici. Melegítettem, masszíroztam, próbáltam fejni, babát mellre tettem minden létező pózban (lógattam is), mégis egyre jobban fáj, a csomó meg nem múlik. Mit lehet még tenni? Mennyire erősen szabad ilyenkor masszírozni? Nem akarok belázasodni, segítsetek!!!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Köszi Beszti!
Pimpa
pimpa
 
 


Zsizsa!

Én azt szoktam csinálni (a friss mamákban ajánlották, és nekem nagyon bevált), hogy amikor fürdök melegvízben négykézláb állók a kádban Kép és ahogy a cici a vízbe lóg kimaszirozom a csomókat v. ahol fáj. Közbe fejem is, hogy ürüljön ki. Szerintem negyon jó módszer.
Majd jönnek a profik és biztos mondanak valamit.

Iboly köszi.

Kaska
Igen jó súlyba van a babám anyukám szerint is. Apukám már megkérdezte, hogy nem fogy még? Kép találkoztam ma egy ismerősömmel és az Ő gyermeke annyi idős mint az enyém (4 hós lesz) és 8 és fél kiló. Igaz már csak keveset szopik. Tápszert és gyümölcsöt is kao. Szóval nem egyformák a gyerekek.

Tina
tkriszta
 
 


Zsizsa, kipróbálhatod azt is, hgy nagyon meleg, majdnem forró borogatást teszel a csomóra 2-3 percig, majd rögtön utána úgy szoptatod a babát, hogy az álla legyen a csomó felé. Két szopi között rövid ideig jegelheted is. Ha a lázad 38,5 fölé megy és nem múlik el 24 óra alatt, piros lesz az érintett terület és influenzához hasonló tüneteid vannak, akkor hívj orvost, antibiotikumra lehet szükség. Szoptass igény szerint, mindkét mellből, ne adj cumit, cumisüveget, pótlást és vigyázz, hogoy ne nyomja, szorítsa semmi a melledet!
Jobbulást!

Ágci, köszi! Kép De máris eltűnök, ledöntött valami baci, csak úgy feszíti a fejem a tkny. Forró teára vágyom és az ágyamra.

Sziasztok,
Iboly
iboly
 
 


Pele és a többiek: mint írtátok hogy három hónapos korban ismét van egy ugrás...Most Robónak vmi miatt nincs minden nap széklete, lehet, hogy ettől van? Szerintem a tejci elég neki, bár sokszor játszik a cicivel, húzogatja , mintha nem jönne belőle, bár ha én megnyomom jön belőle a tejci, de lehet, hogy nehezebben esetleg és jobban kell neki szívni?Súlyra most három hósan voltunk 5320 gr és 2500 gr jöttünk haza. Ez elegendő?Bocsi az ismételt parázásomért.Teszek ide is fel egy beígért képet róla az én szerelmemről:
Kép
még egy kedvenc fotó:

Kép



Anita+Robó(aki tegnap volt három hónapos)
anita77
 
 


Sziasztok!

Anita!
Hát nem csodálom, hogy ő a te szerelmed!!!Kép Gyönyörű kisfiú!!
Igen, van 3hónapos növekedési ugrás, ezt azonban inkább arról lehet észrevenni, hogy egész nap cicin lenne a gyerkőc. Ráadásul nem is minden baba produkálja 3 hónaposan, vannak, akik csöppet sem tankönyv szerint haladnakKép
A cicihúzogatás inkább életkori sajátosság, most már játszogat is evés közbenKép A kakik ritkulása pedig arra utal, hogy ahogy érik a babád bélrendszere, egyre hatékonyabban dolgozza föl a tejcsit, és egyre kevesebb salakanyag marad belőle.
Robó súlya is gyönyörűen alakul, szóval aggodalomra semmi ok!Kép Nagyon ügyik vagytok!!!

Pele
pelcsi
 
 


Tina, Iboly,
köszi! Mindkettő módszert alkalmaztam, és nem akarom elkiabálni, de a csomó eltűnt, és a cici is már csak halványan "emlékfáj".Kép

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Sziasztok!

Kisbabám 7 hónapos, már kap pár gyümit és ami megengedhető, de a fő forrás még mindíg a tejecske. Délelőtt és délután szokott mást is kapni. A kérdésem az lenne, hogy normális-e, ha a széklete zöld (mert régen ez utalhatott arra, hogy keveset, eszik, vagy éppen sokat), de naponta 2-szer 3-szor szokott kakilni.
Ja és van ilyenkor valami amit tudni kellene, mert mostanában éjfél után ébred és utána 3 óránként, holott már 2 hónaposan végigaludta az éjszakát.
Köszi a segítséget

Bea
Bea
 


Sziasztok!

Tudom-tudom, 1 évesen még nagyon jó, ha szopizik egy baba, mint ahogyan azt a kisfiam meg is teszi. De nem ám 2-3 alkalommal, hanem ennél sokkal többször. Amikor eszébe jut, jön és ráncigálja a pólómat, v. csak odatéved a keze és máris eszébe jut, hogy szopizni kéne. Ez ellen nincs is kifogásom, de nem mindig szolgálhatom ki ilyen-olyan ok miatt. Legtöbbször ezek a napközbeni szopik nem tartanak tovább 2-3 kortynál, de néha egész sokat szopizik. Vagy azt csinálja, hogy jön én ülök és ő állva szoizik, közben rugózik a cicivel a szájában és rötyög. Szórakozik vele. Akkor inkább szopizzon normálisan, de ha ölbe veszem, vagy lefekszünk egymás mellé, akkor megy, mert jobb dolga is akad. Szóval naponta legalább 10-15x eljátszuk ezt, és kicsit zavar. Éjjel is szopizik, azzal alszik vissza. Ezzel sincs bajom, mert természetes. De ez a játékszopi aminek nincs semmi összebújás jellege, és még csak nem is iszik belőle az már nem olyan kellmes, pláne, ha a foga közé akad. Ilyenkor persze rászólok, meg úgy isten igazából nem is harapott meg, eszébe se jutott és igazi nagy fájdalom még nem is ért.
De mostnában mégcsak nem is hajlandó elaludni vele. Egymás mellé fekszünk, szopizik és már fordul és mászik el. Átszokott a ringatásra cumival. Ülve ringatom, de akkor sem tetszikKép Ja és ha viszont már ringatom akkor sem rakhatom el a cicim, mert annak ott kell lennie az arcánál, hogy érezze a bőrt és közben markolássza.. Félálomban éjjel simán visszaalszik cicin is, de akkor sem szívja úgy igazándiból.
Az összebújás, dédelgetés nagyon sokszor van egyébként is. Majd meg tudnám zabálni és mégis ezt csinálja. Most akkor ez életkori sajátosság, vagy neki még több közelség kell, vagy mi?
Ha módomban áll (általában igen) akkor mindig engedek, de tényleg kíváncsi vagyok, hogy miért játszik a cicivel.

sasha

Kép
sasha
 
 


"...közben rugózik a cicivel a szájában és rötyög..."

Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

Ezt elképzeltem!

Na haragudj, Sasha nem kinevetlek benneteket, de ez nagyon mókás jelenet lehet - azzal együtt, tényleg el tudom képzelni, hogy a kialakult helyzet zavaró számodra...
Még én is járhatok így, akkor majd te mosolyoghatsz rajtunk! Kép

Puszi Mindenkinek!
Szipola
 


Bea,
írj egy mél címet, magánba is jöhet, az enyémet megtalálod, ha rákatintasz a nevemre.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Szipola!

Tényleg vicces, mert én sem csinálok mást, mint nevetek rajta, ill. vele, na de a kisfiam azt szeretné (úgy vettem észre), ha egész nap egy szál ciciben lennékKép Na ez az ami igazán zavar. Cici ki, cici be és ez megy szinte egész nap.

sasha

Kép
sasha
 
 


Sasha!

Detto, csak még + 3 hónap.
Ma kicsit ki vagyok akadva rajta, pedig nem szoktam, mert másfél óránként szopizna (nem éhes), és ha esetleg valami miatt nem kapja, akkor földhözvágja magát és hisztizik.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Jesszus, mi minden vár még ránk Kép
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok!
Próbálok együttérezni Sashával és Besztivel, bár alig egy hónapos babával még kicsit nehéz beleélni magam...
Hadd tegyek közzé még néhány nagyon értelmes és mélyenszántó kérdést, és köszönöm az eddigi válaszokat!
Ha a babám továbbra is rángatja a fejét a cicin, és néha nyöszörög is, az lehet attól is hogy büfiznie kéne? De hogy tépjem le a ciciről, hogy büfizzünk, amikor gőzerővel szívja? Van valami jó nódszer? Az ujjbedugós meg sem próbáltam alkalmazni, örülök ha félálomban sikerül, amikor már percek óta nem eszik...
Fejés közben is termelődik tej, mint szopi közben? Néha ha elég sokáig bíbelődök, hirtelen megindul, és egy csomó kifolyik. Vagy olyankor sikerült végre kimaszírozni egy csomót?

Melinda
Bálint Melinda
 


Hahó,

Beszti,
tényleg nagyon profi tájékoztatást adtál Kép Most már kezd ködös fejemben is valami fogalom alakulni a cici működéséről Kép

Iboly,
remélem, már jobban vagy, és hamarosan újra jössz. Mindenesetre jobbulást!!!
Ami engem illet, hát jól rám ijesztettél Kép Ugyanis a forró bizes borogatás már megvolt. Cicó pedig a maga kilenc és fél hónapos érett egyéniségével Kép nem hajlandó, csakis balra fordított fejjel szopizni, azaz hónaljtartásban csak a bal ciciből (már ha valahogy egyáltalán, de abból általában sehogy). Ha a jobbon a hagyományos karban fekvéstől eltérő módon akarom szopira bírni, úgy néz, mint akit megmérgeztek. Azért ezzel még próbálkozunk, de nem sok reményt látok. Ugyanis a csomós rész már július közepén keletkezett, az első mellgyuszim alkalmával. Akkor éppen Cicó sehogyan sem volt hajlandó cicizni, a cicim meg már nem reagált semmilyen fejésra. Akkor azért egy kicsit sikerült lazítani rajta, de nem lett teljesen oké. Augusztus végén újra begyulladtam ugyanott, ezúttal viszont nem is sikerült egyáltalán fellazítani. A jobb cici most elég aggasztó, mert nem is olyan, mintha csomós lenne, hanem mintha az egész mirigyes állomány a felszín alatt mélyen be lenne keményedve, és a külső oldali "csomók" csak ezen kemény rész kijjebb elhelyezkedő változatai. Azt gondolod, ebből valami rosszindulatú dolog lehet? Erre eddig nem gondoltam, mert a keményedés egyenes csomósodási következménynek látszik, ugyanis pontosan azóta van, mióta a Nagy Nemevés korszaka volt nálunk (a nagy meleg kitörésekor, már közel fél éve), és azóta nem reagál a jobb cici a fejésre sem, mintha be lenne dugulva, vagy mi. Ezzel együtt Cicó vígan szopizik belőle, sőt most már jóformán csak ebből (holott a bal teljesen rendben van, attól eltekintve, hogy most már egyre kevesebb tejecske termelődik benne). Kár, hogy olyan messze vagyok (Pécsett), és nem látod...
Azért elmegyek ultrahangra, oda elvileg a nőgyógyász tud elküldeni?
Üdv,
Kriszi
kriszi
 
 


Melinda!

Igen, a fejés közben is termelödik. Az, hogy egy idö után megindul, nem azt jelzi, hogy egy csomót sikerült kimasszirozni, hanem azt, hogy a tejleadó reflexed beindult. Ugyanezt tapasztalhatod szopi közben is, ha a baba nyelése megváltozik, hallhatóan nagyobbakat és gyakrabban kell nyelnie. Vannak, akik alig érzik ezt a reflexet vagy egyáltalán nem, mások viszont nagyon erösen (mint én is, ha kicsit jobban megtelik még most 15 hónaposan szinte fáj, ahogyan megindul).
A cicröl való levételre én mindig az ujjbedugósat szoktam alkalmazni. Nem is tudom, van-e más, mert az a lényeg, hogy meg tud szakitani a kialakult vákumot, ami nagyon erös (plusz nekem még a fogakkal is meg kell küzdeni, hogy ne szoritsa össze az inyét (és ezáltal a fogaitKép)). A szájzugba oldalt beleteszed a kisujjadat, és szépen óvastosan kicsit megnyitod a száját, ekkor a vákum elenged. Nem biztos, hogy hagyja, mert visszaszivhatja, de azért igy mindig sikerül.

Kriszi!

Mindezzel együtt boldogok lehetünkKépKép, mert még mindig szopizik. Csak a végét nem látomKépKépKép...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Melinda!
Az ujjbedugás a legjobb módszer a vákuum megszakítására. Próbáld határozottan csinálni.

Kriszi!
Fekve sem szopizik Cicó? Úgy is ki lehet próbálni többféle pózt. Nem arról van szó, hogy a csomó rosszindulatű lenne, hanem esetleg egy tejjel teli ciszta pl. Szóval azért ne ijedj meg!!! Ezért is érezheted, hogy mintha be lenne dugulva. A mellbimbód felszínén nincsenek apró fehéres foltok?

Pele
pelcsi
 
 


Kriszi!

Lehet, hogy most tök hülyeséget irok, de már többször ez jutott eszembe. Anno még tán az első gyereknél, vagy az ikreknél volt nem is tudom. Lényeg, hogy néhány hónapos gyerkőc volt már, nem újszülött. Amikor is úgy éreztem, hogy a mellem közepe (belseje) merő egy csomó, kimaszirozhatatlanul, lefejhetetlenül. De semmit nem változott a dolog, nem fájt, nem pirosodott, semmi bajom nem volt, de ott volt és idegesitett. Végül megmutattam az épp kijövő gyerekdokinak, aki megállapitotta, hogy nincs ott semmi extra, egyszerűen csak a tejcsatornákat/mirigyeket lehet jobban érezni. Valahogy előtte az egész cicim (üresen) olyan volt, mint lánykoromban, általánosan sima, laza állagú, onnantól meg érezni lehetett a közepét. Azóta alapban ilyen.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Beszéltem a dokival, ahogy Iboly is tanácsolta néhány napja. Meg eszembe jutott, hogy van nekem egy kis táblázatom, amibe időnként felírogatok ilyesmi dolgokat, és visszanéztem, hogyan is alakult ez a fogyás. Szóval:
terhesség előtt 68-70 kg
szülés előtt (szeptemberben) 80 kg
januárban 65 kg
júliusban kb. 62 kg
és akkor most vagyok 56 kg.
Végül is így számszerűen látva nem tűnik olyan vészesnek, mint néhány napja. Azt mondta a doktornéni, hogy ez így rendben van, egyenlőre ne aggódjak, szerinte is ez egy pont jó súly nekem. De figyeljem, hogy fogyok-e tovább, ha év végéig lemegy még kb. 5 kg, akkor elküld laborba.
Ezzel együtt mindenképpen szoktassam le Szonját az éjjeli szopiról, és év végéig szorítsuk le a nappali szopik számát is háromra, mert biztos, hogy a szopitól fogyok. Viszont nem úgy tűnt, mintha tisztában lenne az igény szerinti és az egy éven túli szoptatás kérdéseivel. Szerinte pl. egész biztosan nincs már sok tejem, hiszen már többször is megjött a havim, és csak játszik az a lány a cicivel. (Csak tudnám, hogy akkor min él a szerencsétlen, hiszen alig eszik. Kép)) )

Nos, egészen más okból én is úgy gondolom, hogy szeretném Szonját leszoktatni az éjjeli szopizásról.
Azért, mert esténként tanulnom kellene, csakhogy a kisasszony éjfél előtt (eddig tudom számon tartani, mert utána már alszom) 2-3-szor (időszakonként többször is, néha kevesebbszer, vagy egyszer sem) felsír, ha nem érek be időben a szobába fel is ébred, és az esetek 99,9%-ában csak szopival alszik vissza (maradék esetben elég megsimizni). Ilyenkor ugye bebújok mellé az ágyba, és nagyon nehéz egy-egy ilyen visszaaltatás után újra felébredni, visszatalálni az íróasztalomhoz, rájönni hol tartottam, stb. Már ha egyáltanál ki tudok menni, mert sokszor nem csak pár perc, hanem sok-sok perc mire ki lehet jönni tőle, és olyankor elalszom, vagyis lőttek a tanulásnak. Kép A kérdésem tehát az lenne, hogy ha leszoktatom a szopiról, mekkora az esélyem rá, hogy aludni fog, és mekkor arra, hogy ugyanilyen gyakran felébred? Tudom, hogy az ő szempontjából jó lenne még várni egy kb. fél évet ezzel a leszoktatással, ha már le akarom, de én úgy érzem, nekem ez már nagyon sok, ami most zajlik. De azt sem szeretném, ha őt nagyon megviselné a leszoktatás. Egyrészt nem tudom, hogy én legyek-e vele, vagy az apja, ha felkel éjjel. Másrészt nem tudom, hogy egészen leszoktassam-e, vagy jelöljek-e ki egy időintervallumot, amikor nem szopizhat. Mondjuk az altatás után hajnali kettőig nem szopizhat, vagy mondjuk eseményhez kötve: amíg én is le nem fekszem aludni, addig nem szopizhat.

Anyósomék és a gyerekorvos azért szorgalmazzák, hogy leszoktassam az éjjeli szopiról, mert szerintük nem tesz jót a gyereknek, hogy nem alussza át az éjszakát, így nem tudja rendesen kipihenni magát. Ezügyben is egy kicsit elbizonytalanodtam, hiszem amikor Szonja véletlenül csak 1-2-szer ébred éjjel, akkor sokkal kipihentebbnek tűnik, jobban eljátszik napközben, mintha kevesebb lenne a nyafi... Szóval ez is egy érvnek tűni a leszoktatás mellett.

Mit tudnátok tanácsolni?
(Ha tudtok valami jó ötletet adni arra, hogyan lehet ilyen gyakori éjjeli szoptatás mellett tanulni, az is érdekelne. Gondolkoztam raja, hogy megcserélem a dolgokat, nappal csak tanulok, este meg csinálom a többi dolgom, de valahogy nem tűnik ez jól működő rendszernek, nekem folyamatosan kellene egyszerre 2-4 óra szabadidő tanulásra, és ennyit nap közben sem tudok összehozni Szonja mellett.)

Kalinta
Kalinta
 


Kimaradt az előző hozzászólás elejéből a konkrét kérdés, pedig kétszer is átolvastam: végül is kell szerintetek a nappali szopiban korlátoznom a lányt?
Kalinta
 


Sziasztok!

Kalinta!
Nem, így már tényleg nem hangzik olyan rosszul a fogyás alakulása.
Azt gondolom a dokinéni megjegyzéséről (nappali+éjszakai szopik korlátozása), hogy elképzelhető, hogy itt most a szopira, mint legfeltűnőbb tényezőre "fogódik rá" valami, aminek nem biztos, hogy így direktben van köze hozzá. Merthogy ezek szerint ott van az éjszakázás a tanulással, a stressz, ráadásul nem biztos, hogy mindezek mellett rendesen oda tudsz figyelni az evésre.
Mindenesetre én a nappali szopik korlátozását nem ajánlom, inkább azt, hogy magadra figyelj oda jobban. Az meg úgy főleg nagyon sok lenne, hogy éjjel is leszoktatod, meg nappal sem szopizhat annyit, asszem lenne egy atomnyűgös lánykád!
Éjszakai szopi: azt gondolom, hogy ha nem tenne jót Szonjának, akkor nem csinálná. A lurkók általában nem szoktak a maguk ellenségei lenniKép Lehet, hogy amikor kevesebbet alszik, többször kel, akkor te is nyűgösebb, fáradtabb, feszültebb vagy, erre reagál több nyafival.
Mi a helyzet a fogzással? Mert ha épp akutan fogzik, akkor bizony szopival vagy szopi nélkül, de mindenképp föl fog kelni rengetegszer (ráadásul szopi nélkül sokkal nehezebb megnyugtatni ilyenkor). Viszont ha ez az ok, akkor megpróbálhatsz valami fájdalomcsillapítót bevetni lefekvéskor, ezzel legalább a kezdeti egybefüggő alvás idejét meghosszabbíthatod.
Az is lehet, hogy a száraz levegő irritálja, próbáljatok meg párologtatni a szobában, ahol alszik!
Tanulás: amikor gyerek mellett tanultam, akkor mindig égett nálunk a kislámpa, így szopi közben is tudtam olvasni az anyagot. Nem tudom, nálatok ez mennyire kivitelezhető...
Szóval én először még kipróbálnék pár dolgot, mielőtt a leszoktatás mellett maradok...
Ha a leszoktatás mellett döntesz, akkor megpróbálhatjátok azt, hogy mondjuk éjfélig apa megy be a lánykához, amikor fölébred. És ő ringatja, simizi, dédelgeti, melléfekszik, de SEMMIKÉPP SEM HAGYJA EGYEDÜL SÍRNI!! Biztos, hogy acélos idegek kellenek majd hozzá az első pár alkalommal mindkettőtök részéről, mert valószínűleg nem fogja szó nélkül hagyni SzonjaKép Az is könnyen lehet, hogy napközben extra mód anyafüggő lesz az első időkben, többször fog szopizni is.
Lefekvés előtt mindenképp mondjátok el neki, hogy apa fog majd bemenni hozzá!
Ha kihagytok egy vagy több éjjeli a szopit, akkor azért figyelj arra, hogy nem csomósodik-e be a cicid!

Üdv: Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Szintén éjszakai kevesebb szopihoz való kérdés: Gabi mostanában nappal továbbra is 2 óránként, viszont éjjel 3 óránként helyett 4-5 óránként eszik. Ez nem is lenne baj, csak a cicijeim úgy feszülnek már a végére, és határozottan kemények, néha betonszerűek egyes helyeken, hogy félek, hogy baj lesz belőle. Mit lehet ilyenkor tenni? Muszáj lesz fejni éjjel? Remélem nem, mert nem hiszem, hogy képes lennék ezért felkelni, bár ha muszáj... Vagy magától be fog állni a cici? Én egyébként egyáltalán nem fejek, nincs rá szükség szerencsére.

Köszi a választ előre is!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Hahó,

Kalinta,
ha egyet belekottyanhatok én is (hozzáértés nélkül): szerintem valószínűbb, hogy Szonja eleve ébred valami miatt (ahogy Pele fent írta, fogzás stb.), és a szopi segít benne, hogy visszaaludjon. Tehát a szopi nem ok, hanem következmény. Azaz: ha csak ritkán ébred éjjel, akkor persze hogy többet alszik, ez logikus Kép, de akkor is szopizik, gondolom, azaz akkor a szopi nem zavarhatja meg a nyugodt alvásban, sőt. Vagyis ha gyakran ébred, az nem a szopi miatt van, hanem csak ott van az is, és "ráfogódik"... Kissé tán zavaros voltam, de tán érted, mit nyökögök Kép

Melinda,
nálunk az jött be, hogy egy kicsit, nagyon finoman megnyomom a cicit a szája közelében, akkor megszakad a vákuum, és mégse dugtam be az ujjamat (arra nekem Cicó rögtön felébred). Igaz, néha erre is felébred, de nekem így mégis könnyebb óvatosan kicsúsztatni a cicit, mintha még az ujjamat is belekeverném mellé - kinek ez, kinek az a jobb Kép

Beszti,
hát, direkt csoda, hogy nem harap, tizennégy foggal, meg amik még jönnek Kép

Pele,
ciszta a.m. tályog? Amit fel szoktak metszeni??? Neeemár... Kép Fehéres foltok egyébként nincsenek, a cici ponto olyan felszínileg, mint a másik (most direkt megnéztem). Csak éppen
1. A közepe nagy tömegben kemény, érezhető, fejésre "dugult" benyomást tesz (vagyis csak néhány csepp jön, egyáltalán nem sugárban, akkor sem, amikor még nehéz).
2. A külső oldalán ez a keményedés kijjebb türemkedett egy kicsit (ott volt begyulladva kétszer is, de már rég nincs); ez a rész szopi előtt nagyobb és keményebb, szopi után kisebb és egy picit puhább is, de nem számottevően.
3. Szopi előtt még mindig feszül (tíz hónapos lesz a kölök mindjárt), de folyton ezt használja, és alapban is kicsi a cicim, talán ezért is.
4. Cicó minden dugulásérzet ellenére/mellett vidáman kluttyol belőle egy-két szívás után, és klasszul jól is lakik belőle, legalábbis a látszat szerint (kb. öt perc után elforog, amikor még bőven jönne, elalszik rajta, stb.).
Hát nem tudom... Megfordult a fejemben, hogy elmegyek és elküldetemmagam a nődokimmal valami vizsgálatra, de csak elválasztódás után gondoltam, nehogy találjanak valamit, ami miatt abbahagyatják velünk, most, amikor még szemmel láthatóan nagyon fontos neki, és szilárd kaját azért még nem eszik annyit, hogy abból tartsa el magát. Tudjuk, mi a megítélés a "sokáig" (itt a tíz hónap is annak számít!) szoptatással szemben. Kép

Ildi,
remélem, neked lesz igazad, és én is úgy vagyok, mint te - nagyon megnyugtató lenne Kép
Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Jaja,
Pele,
Cicó csak félálomban hajlandó fekve szopizni, akkor sem akárhogy, csak ha mellébújok, és átölelem - ébren elforog, rötyög, miegyéb Kép
kriszi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?