Új privát üzeneted érkezett!

Zsizsa!

Sokszor ami majdnem-mindent-kiadó bukásnak tűnik, az valójában nem is olyan sok a teljes szopizott mennyiséghez képest. Bukás után megpróbálhatod esetleg megint megkínálni, ha nem kell már neki, akkor tényleg csak a fölösleg jött ki. Az is előfordul, hogy a babák kibukják a vizesebb előtejet, hogy több zsírdús hátsótej férjen a pocijukba, ez is egy módja a kalóriafelvétel-szabályzásuknak, még ha kicsit furának tűnik is.Kép
Én volt, hogy éjszaka is a kendőben ringattam el a babámat, aztán azzal együtt tettem le aludni. Meg volt, hogy úgy aludtunk, hogy az oldalamnak támasztottam, így kevésbé bántották a pocit a szelek, de azért én is tudtam pihenni.
Igen, kendőben is lehet szoptatni, akár séta közben is. Nagyon praktikusKép Nálunk is bevált már akár tűzijátéknézésre, akár bevásárlásraKép Eleinte tényleg kicsit gyakorolni kell, mert bonyolultnak tűnik, de hamar bele fogtok majd jönni!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Már jó ideje rendszeres olvasója vagyok a topiknak, és most úgy döntöttem, hogy én is felteszem a kérdéseimet, mert hasonlókkal itt nem találkoztam.
A lányom júliusban volt két éves és kb. 22 hónapos koráig kapott anyatejet, de még mindig szopizik. A magyarázat: november végére várjuk fiúnk születését, a 10. terhességi hét után kb. 3 hét alatt teljesen elapadt a tejem, pedig lányom éjjel, nappal, kb. 6-7 alkalommal szopott még. A végén már csak egy mellből szoptattam, de ez sem segített. A gyerek nem vette zokon a dolgot, mindig is jobban érdekelte a cici, mint a tej (szerencsémre, ilyen gyereket tényleg könnyű szoptatni). A technikája is így alakult, kb. 5 hetes korától, ha mellre tettem, akkor elkezdett cumizni, és csak amikor csöpögött a tej, akkor kezdett nyelni és aktívan szopizni. Később előfordult, hogy egyből elkezdte szívni a tejet, de már annyira másra állt be a cici, hogy ilyenkor nem is váltódott ki a tejleadó reflex. Az ő technikájával és türelmével, így akkor is tudott még szopizni, ha 5 perc múlva ugyanarra a cicire visszatettem. Mivel elég bonyolult történet a miénk (5 hetesen az átaludt éjszakák miatt kevés tej, 4 hónapos korában több mint egy hónapig tartó szopási sztrájk, majd az állandó szorongás miatt gyakori tejleadó reflex kimaradás)ezért a 31. hét után egyre több kéréds foglalkoztat (a hozzászólásból gondolom kiderül, hogy újabban órákat töltök álmatlanul, sajnos ez az első terhességnél és szoptatásnál is ugyanígy előfordult). Kérdéseim:

Szinte minden helyen azt olvasom, hogy már a terhesség félidejétől termelődik előtej, de nekem még egy csepp tejem sincs, pedig a lányom még mindig cicizik az elalvásokhoz. Ilyenkor méhösszehúzodást is érzek (nem csak ilyenkor), de tej nincs. Eddig még arról sem olvastam vagy hallottam, hogy a terhesség miatt apadt volna el valakinek a teje. Akkor most mi az igazság? Első alkalommal is nehezen, csk kb. az 5 napon indult a tejem, de akkor sem éreztem a tejbelövellést. Az akkori kórházban csak nappali rooming-in volt, de most a MÁV-ban fogok szülni, hogy bír ki ennyi időt pótlás nélkül egy gyerek? Tudom, hogy minél gyakrabban szoptat vlalki, annél hamarabb indul a tej, de ott is a legtöbb nőnek már a 3. nap bőven volt teje.

Kb. 2 napja a lányom mintha elfelejtett volna cicizni, egyik napról a másikra. Nagyon furcsán tarja a cicit, nem képez vákuumot, érzem a nyelvének a mozgását és a legkisebb húzásra kiesik a cici a szájából. Ha ilyenkor mondom, hogy nem jól csinálja, akkor egy idő után mondja, hogy nem kéri a cicit, tegyem el. Sajnos így viszont kb. 2 napja nem is alszik délután, ezt éjszaka sem pótolja, és mivel én már nagyon rosszul alszom, nekem is nagy szükségem lenne a napközbeni "pótlásra".Eddig is foglalkoztatott, hogy mennyire lenne jó, hogy a kicsi születése után két különböző módon szopó gyerektől éri inger a mellemet (gondolok itt arra, ahogy a lányom mindig olyan furán indította be a tejet).Minden gondra megtaláltam előbb vagy utóbb a megoldást,de a tejleadó reflex kimaradása volt az, amit nagyon nem tudtam befolyásolni, ez egy örödgi kör, amiből szörnyen nehéz kimászni.
A fejés soha nem ment igazán, és a hosszú szoptatás ellenére, a problémák miatt mindig azt éreztem, hogy ez inkább az ő érdeme, mert ő akkor is elvolt a mellemen szó nélkül, ha fél óráig egy csepp tej sem jött belőle.

Légyszi segítsetek, jól jönne bármilyen személyes tapasztalat vagy ha már olvastatok ilyenekről. Mint már említettem, sajnos én magam is sok problémával találkoztam, de ezekre a kérdésekre nem tudom a választ. Előre is köszi.

Kucori
kucori
 
 


Kucori!
Kicsit hasonló helyzetben vagyok, mint te. Én a 10. hétben vagyok és már most alig van tejem. A nagy átlag az, hogy kb. a 4. terhességi hónap tájékán csökken le drasztikus mértékben a tej, azaz, akkor válik előtejjé. De látod, pl. nekem már most sokkal kevesebb.
A másik pedig, hogy lehet ám, hogy azért nem kéri már, mert a napokkal egyre másabb az íze a megszokottnál. Van egy ismerősöm, az ő kislánya se egyik napról a másikra "dobta el magától" a cicit, hanem hetek alatt és ő is azt mondogatta, hogy nem kell. Gondolom, nem ízlett neki.
De pl. majd biztos ír Pele is, az ő kislánya pl. végig szopizott, bár a végén már csak nagyon ritkán, nem zavarta sem az íz, sem a mennyiség.
A délutáni alvás. Biztosan azért van egy holtpontja a kislányodnak. Ezt kellene kihasználni és lefektetni, mesélni neki, énekelni, esetleg ringatni valahogy. (Hintában, hintaszékben, labdán ülve úgy, hogy a karodban van, vagy babakocsiban.) Én pl. mindig mondom is a kislányomnak, hogy itt az alvás ideje, csukd be szépen a kicsi szemedet. És annál könnyebben alszik el.

A tandem szopiról még nincs tapasztalatom, de sokaknak van róla nagyon jó tapasztalata. Majd erről is biztosan ír Pele, meg talán idetalál Márti is.
Addig is ne aggódj, ha ilyen ügyes voltál eddig is, akkor ezután már tuti, hogy még ügyesebb leszel, mégiscsak 22 hónapja szoptatod már a kislányod. Kép
Puszi!
Menta++

Ui.: Olvasgasd el a www.lll.hu -n a tandem szopiról írottakat, meg van a terhesen szoptatásról is írás.
menta
 
 

 
 

Pele,
köszi! A kendős szopit mindenképp kipróbálom, jól jön majd, ha megyünk valahová. Amúgy meg gratulálok, most olvastam, hogy a negyedik babádat várod!KépKépKép Mi is négyet szeretnénk jó esetben, de ez még a jövő zenéje, lévén Gabi még csak az első.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Sziasztok!

Én még elég kezdő anyuka vagyok, a fiacskám szeptember 4-én született.
Tudnátok segíteni abban, hogy hogyan lehet a tej mennyiégét növelni? Patrik naponta általában hatszor eszik, ebből a délelőtti két szopi 100-110 g körül van (és ezt egy ciciből sikerül megennie), a kora délutáni szopik már két mellből mennek, és összesen olyan 80 körüliek, estére pedig nem tudok 50-nél többet adni neki (és ez is 2 cicis verzió). Mit tegyek, hogy estére ne fogyjon el így a tejci? Mit kellene szerintetek inni napközben? A szoptatós tea tényleg okozhat neki hasfájást? AZt is hallottam, hogy ásványvíztől nem lesz tej. Ez igaz?
Azt hiszem, túl sokat kérdezek... Ha tudtok, légyszíves segítsetek!

Böbi
szlopi
 
 


Böbi!

Szopi, szopi és megint csak szopi. Minden más csak lárifári, sok tej a sok szopitól lesz. Ebben az életkorban teljesen normális, ha többet van cicin a baba, mint nem.
Inni bármit ihatsz, ami ésszerű, nem azon múlik, inkább a mennyiség az, ami számit. A szoptatós teákkal tényleg előfordul. Meg a tejre is azt mondják, jobb fél liternél nem többet inni. Ásványviztől nem lesz tej?? Ekkora marhaságot! Nem a viztől lesz, ez oké, de a folyadék kell, és az ásványviz tökéletes. Természetesen igyekezz egészségesen táplálkozni is, valamint pihenni. De a leg leg főbb dolog, hogy rakd cicire a babát, amikor csak hajlandó rá, és addig, amig csak hajlandó rá, legyen ez akár másfél óra! Ha úgy érzed, hogy egyik cicit kiette (ez ekkora korban kb 20 perc minimum!), akkor tedd át a másikra, és ha kell, akkor utána megint jöhet az első és újra a második. A tej nagy része szoptatás alatt termelődik.
Olvasgass a La Leche Liga oldalain (www.lll.hu), meg itt is az archivban, már ha ráérsz.

Teljesen normális, hogy estére kevesebbet esznek, ez nem jelenti azt, hogy kevés a tej. Legyen meg a napi 5-6 pisis pelus, kapjon igény szerint cicit a baba, és ne izgulj azon, hogy mikor mennyit eszik! A heti gyarapodást érdemes mérni, az egyszeri evéseket nem, az csak arra jó, hogy izgulj.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok! Nekem egy olyan gondom van, hogy begyulladt a mellem (ami már többször elöfordult) és lázam is van, de most ugy érzem nem egyszerü a dolog. A jobb mellbimbom az elmult hetekben ki volt sebesedve, és mire elmult, jött a gyulladás. Gondoljátok, hogy van összefüggés? Vajon ugyanugy ki tudom e szopik alkalmával ürittetni a babámmal, mint ezelött, mikor be volt keményedve/gyulladva? Elég hosszan érezni a mellemben a keményedést, mintha egy teljes csatorna be lenne dugulva. Probáltam masszirozni, melegiteni, fejni, de semmi. Az utolso fejéskor már alig jött tejcsi. Most meg ettöl estem kétségbe! A fiam egyébként 7 honapos, és még sokáig szeretném szoptatni. Kérem segitsen, akinek hasonlo tapasztalata van! Elöre is Köszi:H.
Heni
 


Heni!

Csak mint laikus: lehet, hogy a múltkori seb és a gyulladás között van összefüggés, nekem azt mondta a védőnő, hogy 2 nap láz után már antibiotikum. Sebre Bactrobant adhatnak. Ami viszont biztos, mert láz nélkül pont egy ilyenen vagyok túl:én is azt hittem, hogy hiába fejek, masszírozok, meleg zuhany, semmi, aztán vagy tíz nap után végre oldódott, pedig már azt hittem, hogy nekem annyi. Próbálj meg meleg vizes fürdés közben fejni, ill. szokták mondani a gyakori mellretételt. Nekünk ez nem ment, mert Dóri nem eszik csak úgy. Viszont pózt váltani, méghozzá úgy, hogy az állkapcsa, vagyis a száj alsó része legyen a csomó felé, azt meg lehet próbálni.
http://www.birth.hu/szoptatos_fuzet_ha_baj_van.shtml -ezt nyisd meg, ott van egy csomó cím, telefonszám, ahol személyesen is tudnak segíteni attól függően, hogy hol laktok.
rjuli
 
 


Sziasztok!

Kucori!
Nagyon ügyik vagytok, hogy ennyi nehézség ellenére ilyen sokáig tudod szoptatni a lánykád!!!
Igen, előfordul, hogy már hamarabb is nagyon megkevesbedik a tejcsimennyiség. Azért a kislányod mindig talál benne pár cseppetKép
Amit a szopitechnikáról írtál, az nem teljesen volt egyértelmű számomra. Ez a normális szopitechnika, vagyis a babák először cumiznak, csak akkor kezdenek el nyelni, amikor kiváltódik a tejleadó reflex. Sok nő a reflex kiváltódását nem is érzi, csak abból látja, hogy a baba szopási ritmusa teljesen megváltozik.
MINDIG lehet tejet találni a ciciben akkor is, ha 5 perc múlva visszatesszük rá a babát. Ennek az a magyarázata, hogy tej nagy része a szopi közben, a szopi hatására termelődik.
Ami a kérdéseidet illeti:
Igen, mindenkinél termelődik tej a várandósság 16. hetétől. Az, hogy te ezt nem észleled, nem azt jelenti, hogy nincs tejcsid, csupán azt, hogy nincs tejleadó reflex, ami miatt kifolyna. Szóval nyugi!!
Ha nem volt eü. problémád (pl. terhességi cukorbetegség), akkor könnyen lehet, hogy a hosszú éjszakai szopikimaradás okozta azt, hogy később indult be a tejed. De most ezek szerint lehetőséged lesz rá, hogy éjjel-nappal az első nyikkra cicire tedd a babód, úgyhogy biztos lesz előbb tejcsid. A babák gyomrocskája nagyon pici, úgyhogy az a kis mennyiségű előtej, ami az első napokban van, pont elegendő a számukra, ha elégszer szopizhatnak.
Ahogy Menta is említette, lehet, hogy azért szopizik ilyen furán pár napja a lányod, mert másabb ízű lett a tej, nem olyan finom, de azért vágyik is a szopi közbeni intimitásra.
Menta nagyon jó tippeket írt, hogy hogyan tudnád legalább egy kis pihenésre rábírni a lánykát. Vágső esetben azt is megteheted, hogy becsukod magatokat egy bababiztos szobába, és megpróbálsz mellette szunyókálni.
A tandem szopi nekem nagyon sokat segített, pihenésben, testvérféltékenység leküzdésében, a kezdeti napokhoz való alkalmazkodásban. Csöppet sem okoz gondot, hogy az egyik másképp szopizik, mint a másik.
Tejleadó reflex serkentése: segít, ha lazítasz, nem várod görcsösen (ha-ha, könnyű azt mondani, mi??). Pl. ha tévét nézel, olvasol szopi közben, vagy beszélgetsz valakivel, ami eltereli a figyelmedet. Azzal is rásegíthetsz, ha C-fogásban (hüvelykujj felül, többi alul a bimbóudvar mögött) összepréseled szopi közben a cicit.
Jobb éjszakákat, könnyű szülést, és hosszú, örömteli szopis hónapokat-éveket kívánok nektek!

Zsizsa!
Köszi!Kép

Böbi!
PIldi hozzászólásához annyit tennék még hozzá, hogy a tejcsi mennyisége és összetétele napszakonként változik. reggel több, de hígabb a tejcsi, este MINDENKINÉL kevesebb, de sűrűbb, laktatóbb. Ezért elég este a kisebb mennyiség is, és ez teljesen normális.
6 evés egyébként kicsit kevésnek tűnik nekem egy ekkora baba számára. Nem sír föl többször? Alszik evések között? Éjszakát átalussza? Kap teát, vizet a szopik között?

Heni!
Igen, van összefüggés a cicisebek és a gyulladás között. Valószínű, hogy valami baci szépen bejutott a sebeken, és begyullasztotta a tejcsatornát. A legjobb, amit tehetsz, hogy sokat, sokat szoptatsz, és mielőbb fölkeresed a dokidat, mert valszeg antibiotikumra lesz szükséged. Ez a szopit nem befolyásolja, biztos, hogy még szép hosszú szopis hónapok állnak előttetek!!!
Jobbulást!

Pele
pelcsi
 
 


Pildi! Pele!

Köszönöm a jótanácsokat. Azért lenne még egy kérdésem. Amennyiben a tej mennyisége csak kb 80%-ban elégíti ki a baba igényeit, mivel egészítsem ki az étrendet? Cukros víz? Tea? Tápszer?
Megköszönném, ha segítenétek.

Böbi
szlopi
 


Böbi!
Miből gondolod, hogy nem elég a babádnak a tej?
Ahhoz, hogy sokáig tudj szoptatni, és elég legyen a babádnak, ahhoz az a legjobb, ha SEMMi mást nem adsz neki. Se cukros vizet, se cukortalant, se tápit. Se cumit. Ezek a dolgok csak megzavarják a szoptatást. Valahányszor a babád sirással jelzi, hogy kéne valami a pocijába-szájába, akkor cicit kapjon. Komfortszopira (cumizás) is, mert ez is serkenti a ciciket a tejtermelésre. Ha vizet (stb) adsz neki, eltömöd vele a pociját, kevesebbszer kéri magát ill. kevesebbszer teszed cicire, ettől viszont kevesebb lesz a tej.
Ha kiderül, hogy tényleg kevés a tej,akkor tápival kell pótolni (hisz a többi csak szomjoltás, de szomjoltani is a tej a legjobb, a szopi elején ugyanis higabb, szomjoltóbb tej jön), de azt is lejgobb kiskanállal, mert a cumisüvegből egész másképp kell szopizni, mint ciciből, és megzavarhatja a technikáját, másfelől pedig fennáll amit irtam, adsz neki cici helyett mást, kevesebbet lesz cicin, kevésbé ösztönzi a cicit, még kevesebb lesz a tej, mégtöbb pótlást adsz stb ördögi kör. Szóval ezt az utolsó bekezdésemet csak azért irom, hogy végül is a kérdésre válaszoljak, de véleményem továbbra is az, hogy nem szabad könnyen azt mondani, nem elég a tej.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Böbi!
Én is csak azt kérdezem: miből gondolod, hogy kevés a tej?? És pont 80%-ban?
Az elegendő tejcsibevitel fokmérője a te babód korában: napi min. 6 pisi és min. 1 kaki. Ha ez megvan, akkor elég tejcsit fogyasztott. Mennyit gyarapodott a születése óta? A heti min. 10-12 vagy havi 45 deka megfelelő.

Pele
pelcsi
 
 


Böbi!

Még annyit: ha sírások miatt érzed kevésnek a tejet, akkor sok-sok szopi!!! Ismét mondom, a 6 evés kevésnek tűnik, min. 8 jobb lenne, de ha 50x teszed cicire, az sem túl sokKép A babák esténként ált. gyakrabban szopnának, az sem kirívó, hogy akár fél óránként kérik a cicit.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Örülök Pele hogy itt vagy! Remélem jól vagytok, jól telik a várandósságod! Kérdésem volna (nem csak Hozzád, bárkihez aki segíteni tud.) Pici lányom 7 hónapos, eddig érdekes módon egyenletesen havi fél kilókat gyarapodott (születési súly 3800g, 6 hónaposan 6600), de a 7. hónapban csak tíz dekát. Igény szerint szopizik, kb másfél hónapja kap gyümölcsöt, kb négy hete főzeléket is, de minden alkalommal szopizik is. Az éjszakai szopit mostanában hagyta el, kb 7 órát alszik át. Szeptemberben két foga kinőtt, elkezdett mászni és felállt!! (Nem vicc, tényleg!) Szépen szabályosan feltérdel és feláll. Szóval jó erőben van, és jókedvű. De nem gyarapodott. Ti mit tennétek a helyemben?
Köszönöm
Manka
mankazs
 
 


Lányok!

A kismama szeptemberi számában, az 53-54. oldalon szerepel egy cikk Kezdődik a kóstolgatás címmel. Egy dologra kérdeznék rá, mert minket érint.

Idézem:
"Ha hat hónapos kor előtt alakul ki "szoptatási válsághelyzet" (kevés anyatej, szopási sztrájk, éjszakai ébredések), akkor sem pótlást javasolnak, hanem a kizárólagos szoptatás fenntartására keresik a megoldást..."

Az éjszakai ébredésekre figyeltem fel, tehát ez probléma?? Vajon pontosan mire gondol a cikk szerzője (Sződy Judit) - éjjeli többször szopikra? Mert az nálunk van, sőt!! Éjjelente Borsa minimum háromszor még kér cicit, és három és fél hónapos! Csak azért kérdezek rá, mert a doktornő is ezt említette a múltkor, hogy ha még négy hónaposan is gyakran kér enni éjjel, akkor pótlás kell, meg jöhet a gyümi, stb. Nem értek egyet a doktornővel, és nálunk nem lesz gyümi és hasonlók hat hónapos kor előtt, de a cikkben mit jelent az éjszakai ébredés, mint probléma?

Ezek szerint nem jó, hogy Kölök még ennyiszer cicizik éjjel?
Biztosan az lesz a válasz, hogy semmi gondot nem jelent, maximum én szakaszosan tudok aludni, de szeretném ha leírnátok és akkor megnyugszom! Kép

Ja, dicsekszem; hétvégén extrém szopis helyzetet teremtettünk Kölökkel, autóztunk hazafelé, ő a hordozóban ült szabályosan, én meg láttam, hogy szomjas, ezért odahajoltam és ciciztünk!! Kép Kép
Ez azért volt lehetséges, mert hosszú lett a cici, hogy mindenhol elérje Kölök és mert nem én vezettem... Kép Kép

Pele bevásárlás közbeni szopijáról jutott eszembe, hogy kendőnk van nekünk is!
Jó lenne, ha mi is kendőzhetnénk és Borsa mindig cici-közelben lenne, csak nem boldogulok a megkötésével Kép egyelőre, de majd próbálkozom tovább...
Szipola
 


Ja, és persze rengeteget kakil is Kölök, éjjel is gyakran ébredek arra, hogy tojik és végül a pelenkázón kötünk ki, ami eléggé felébreszti, tehát utána egy óra kb. mire újra rendesen visszaalszik a család (együtt) Kép
Éjjeli kaki + nappali 4-5, az is belefér egy ilyen nagyfiúnál??

Csupa kérdés az élet! Kép
Szipola
 


Sziasztok!

Pele: olvastam feljebb, hogy kendőben is szoktál szoptatni. Milyen helyzetben? Nekünk igazából csak az elöl keresztezős jött be, a fektetős póz valahogy nem akart sikerülni.

Még egy kendős kérdés: Én a Minimanóból rendeltem. Nagyon szeretjük, csak az a baj, hogy nagyon vastag és irtóra melegít. Egy óra a szabadban a mai időjárás mellett és rólam mindenhol folyik a víz. Létezik olyan, hogy "nyári" kendő?

Köszi:

Kati

Kati
katicabogár
 
 


Pele, rjuli, köszi a tanácsokat, még ma probálom a melegitést, szopiztatást, fejést, mert lázam már nincs, de a csomosodás továbbra is erösen érezhetö, ha holnapig nem lesz jobb, irány a doki. Kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert külföldön vagyok, itt szültem, nem tudom rendesen a nyelvet, igy mindig a párom segitségére szorulok ha orvoshoz kell menni, igy tanácsadot sem tudok egyedül felkeresni. De jo, hogy legalább itt van aki segit!

Kedves Mannka!
Gratulálok a kislányodhoz, igazán ügyes! Az én kisfiam is 7 honapos, de még nem áll fel magátol, de sokat mozog, forog, ül, és hátrafelé tolat hasonfekvésben, meg néha feltérdel ülésböl... na nálunk is ez van, hogy alig gyarapodott, egy honap alatt alig 30 dekát, pedig eddig sokkal többet hizott. Engem megnyugtatott az orvos a 6 honapos kontrollon, hogy ez nagyon is normális, ez igy szokott lenni, állitolag a növekedés ilyenkor kicsit lelassul, a szervezete most már többféleképpen használja az energiát mint eddig. Sokat mozog, összetettebb feladatokat megold stb... Egyébként Van rendszer az étkezéseknél nálatok, gondolok itt arra, hogy reggel szopi+gyümölcs, délelött szopi, délben szopi+fözelék, vagy hogy csinálod?
Jo egészséget nektek! Heni
Heni
 


Hahó,
hosszú szünet után megint van netünk (költözés után nem talált ide a szolgáltató Kép ). Most mindig rohanok, mert Cicó (jövő héten kilenc hónapos, te jó ég, hogy megy az idő!) mostanában napközben csak félórákat alszik, úgyhogy most csak kérdezek, olvasni majd legközelebb...
Tud valaki egy tippet arra, hogy apasszam el (majd, ha már itt lesz az ideje) a tejemet? Ugyanis nálunk az van, hogy Cicóka a bal cicit most már nagyon nem akarja, hiába kezdünk mindig azzal. Ezzel semmi vész, ha nagyon telne, fejek belőle egy kicsit, de egyre ritkábban kell, az máris apadozik. Nem úgy a jobb, amit mindig szeret nyúzni. Az sokkal jobban telik, a nagy igénybevételnek köszönhetően rettentő gyorsan és sok van benne. Cicó most három óránként eszik kb., és a három óra végére már majd kidurranok (a bal meg csak lóg, eléggé vicces látvány). A jobb cici pedig nem egyszerűen tele van, hanem a majdnem három hónappal ezelőtt lezajlott, meg az egy hónappal ezelőtti két nagy mellgyuszi óta nem is jött helyre igazán. A közepében van egy mozdulatlan nagy, tömör, nagyon kemény rész (ami szopi előtt is, után is ugyanolyan), és az oldala is rögtön elkezd csomósodni, amint nem ürül eléggé. És kb. négy hónapja csak néhány cseppet tudok fejni belőle, akármennyi is maradt benne. Nahát ez a bajom, mert még mindig több a tej, mint amennyit Cicóka megeszik, és ha ez így marad akkorra, amikor el akarja választani magát, akkor baj lesz. Már attól is rettegek, hogy mi lesz, ha átáll kevesebb szopizásra, vagy netán átalussza az éjszakát (most átlag kétszer kel, és minimum egyszer szopizik is, de inkább kétszer). Tudtok tanácsot adni? Ágci talán írt egyszer természetes apasztókról, amik a fölöslegesen sok tejet csökkentik le. Engem valami lassú, kíméletes módszer érdekelne, amit mondjuk egyéves kora után elkezdenék, és hosszú-hosszú hónapokig fokozatosan csinálhatnék, mert ha Cicó nem eszik sokat, vagy ritkábban, egyből csomósodik, gyullad, meg minden. Az anyatejapasztásos topikban ilyesmiről nincs szó.
Egyébként hogy vagytok, babavárók?
Üdv az újonnan (utóbbi két hónapban) csatlakozottaknak is! Meg mindenkinek Kép
Kriszi + Cicóka (kis híján kilenc hónapos)
kriszi
 
 


Sziasztok!

Koszonom a multkori valaszt a repulessel kapcsolatban, nem volt semmi gondunk.

Lenne egy ujabb kerdesem. Lanyom most mult 3 honapos (3450-nel szuletett es most kb. 6 kg) szerintem szepen novekszik, nem "tul hurkas" inkabb hosszu. Mikorra varhato, hogy atalussza az ejszakat vagy legalabb 2x6 orat egyben?
Az elso 6 ora mar megvan, es mikor ejjel felebred sem vagyok benne biztos, hogy ehes mert nyoszog, forgolodik, szunetet tart, majd ujrakezdi, de igazabol csak akkor fejezi be ha megszoptatom. Van amikor nem is szopik intenziven, csak nyammog egy kicsit.
Nem ararok semmit sem eroltetni, de neha jo lenne egyben 5-6 orat aludni.

Elore is koszi,
Amcsi
Amcsi
 


Sziasztok!

Egy nem hivatalos válasz az éjjeli alvás és a tejmennyiség, meg a korhoz: semmi közük egymáshoz!!!! Erre legjobb példa az ikreim voltak, akik ugye azonos korúak voltak, lényegében azonos súlyúak, és ugyanannyi és ugyanolyan tej állt rendelkezésükre. A lányom 3 hetesen, még nem egész 3 kg-osan elkezdte átaludni az éjjelt (eleinte 6 órát, majd szépen kitolta), a fiam viszont 7 hónaposan többet ébredt mint valaha előtte, pedig szilárdat is kapott. (végül leszoktattam). A szopi nem csak a tej miatt, sőt éjjel sokszor egyáltalán nem a tej, az éhség miatt kell nekik, hanem az anyahiány-anyaközelség megnyugtató, ellazitó szerepe miatt. Erről pedig teljesen eltérően tudnak leszokni.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


PIldi!

Megkerdezhetem hogy szoktattad le?

Amcsi
Amcsi
 


Amcsi,
Legkesobb ugy iskolas koruk tajan rajonnek, hogy marpedig aludni jo dolog! Kép Bocs, hogy beleszoltam!

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Hahó,

Amcsi,
nekem egy nemalvós babám van, úgyhogy sok jóval e tekintetben nem tudlak biztatni Kép Három hónapos korában volt két nap (!), amikor átaludta az éjszakát, se azelőtt, se azóta semmi nyoma ennek (ja, nem igaz, volt még egy nap valamikor öt hónapos kora táján, de csak véletlen lehetett...). Kb. két hónapos korától négy hónaposig csak egyszer ébredt, az még egészen oké volt. Aztán kitört a hőség, és négyszer-ötször kezdett kelegetni. Mára átállt kb. kettőre (ez a kilenc órán belül van, amit alszik egyáltalán éjjel), én ennek is örülök. Boldog lennék, ha eljutnánk újra egyig, mert annyi a tejem, hogy nem tudok mit kezdeni vele (ti. semmivel nem tudok fejni). De persze a babák nem egyformák... Egyet viszont észrevettem: ha hűvösebb van, Cicó nyugodtabban alszik, kevesebbet ébred, és hosszabban szundikál. Viszont ha hideg- vagy melegfront jön éppen, akkor teljesen megőrül Kép Tán az ősu elhozza nálatok az átaludt éjszakákat is Kép
Üdv
Kriszi + Cicóka (9 hónaphoz közelítvén)
kriszi
 
 


Amcsi: van egy rakás tipp a különböző alvós topikokban. Megpróbálom idegyűjteni:
Gyermekek: Alvászavaros gyerek
Gyermekek: Gyermeknevelés: Alvás
Gyermekek: Együttalvás
Gyermekek: 1,2, majd 5 perc múlva visszamegyünk és....
Anyaságról: ÉJSZAKA ÁTALVÁSA

Plusz vannak még a nem futott topikok is. hú szerkesztőnek is el kéne küldenem már a gyűjtést, összerakhatná.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Kaska vagyok, valszeg mar tobben ismernek. Jelen pillanatban kisse elkeseredett Kaska.

Violam ma unnepli 3 hos szulinapjat.
A lanyzo az elso honapokban nagyon szepen gyarapodott, 20-30 dekakat hizott hetente, buszke is voltam magunkra :-))) Aztan a gyarapodasa ingadozni kezdett, es az utobbi hetekben szinte teljesen leallt. Pontosabban: en az utobbi ket hetben 3, illetve 6 dekat mertem, a dokino 12 nap alatt 11-et.
Be kell valljam amugy, hogy sokaig merlegfetisisztakent mukodtem, vagyis minden este mertem. Nem tulajdonitottam ennek tul nagy jelentoseget, csak a heti adatot neztem, csak ugy voltam vele, igy jobban latszik, ha egy meres csak kiugro veletlen.
Aztan mostanaban egyre csak stagnalt, stagnalt a kislanyom sulya... :-(((

Sajnos a dokino egybol tapszeres potlast javasolt, de en visszautasitottam, mert nagyon elkotelezett vagyok az anyatej mellett.

De szerintem pont az a baj velem, hogy borzasztoan gorcsos vagyok es aggodom, mar Viola szuletesetol fogva, hogy legyen tejci. Mar beszeltem telefonon LLL-es tanacsadoval, es akarok is meg hasonlo jo helyekhez fordulni, csak az a baj, hogy minden ilyen alkalommal megnyugszom egy kis idore, aztan ahogy egyedul vagyunk a babammal, ismet feltamad bennem az aggodalom. Es nem tudom kikapcsolni.
Ezert lehet, hogy gyakran fogok itt vendegeskedni, mert ugy erzem, nagyon sokat segit, ha tamogatast, biztatast kapok... :-)

A kerdeseim:
- A merleget el fogjuk tuntetni itthonrol, de utoljara meg megmertuk a 24 ora alatti szopik mennyiseget. 680 g-ot mertunk, es ugy tudom, kb. 800 szokott lenni a normal mennyiseg. Tudom, hogy ez pontatlan is lehet, es talan nem is annyira mervado. De a nem gyarapodassal egybecseng!
Viszont emellett kifejtem az Aventtel ugyanazon 24 ora alatt 200 g-ot! Hat akkor csak nem a tejci keves!? Es akkor miert nem eszi meg ezt Viola?
-Egyaltalan: 24 ora alatt 200 g lefejt tej az sok, keves, atlagos? Mindezt nagyon aprankent gyujtom ossze, nappal 15-20 g jon egyszerre, ejjel 20-40. Szopi utan szoktam mindket cicit csontra kifejni.(Kerem, ne mondjatok, hogy ne fejjek, most nagyon kell a biztonsag, hogy van jo sok tartalekunk a melyhutoben, es ha mar nem fogok sulyt merni, legalabb ennyi megfoghatot lassak...)

Viola amugy nagyon rovid ideig szopizik intenziven, kb. 5 perc utan bealszik, vagy bohockodni kezd, teljesen fuggetlenul attol, hogy mennyit evett. En nem igazan erzem a tejleado reflexet, csak neha hallom, hogy kortyol. Atlagosan 10-14 alkalommal eszik egy nap, azert nehez megmondani, mert delutan, amikor mar csak 10-30 g-okat eszik, neha nehez eldonteni, hogy ez egy szopi volt ket cicibol, vagy ketto... Csak anyatejet kap, meg a sajat lefejt tejemmel se potolok (persze ha kiszaradas jeleit latnam, azzal kezdenem).
- talan nekem gyenge a tejleado reflexem? Lehet ezt serkenteni?
-lehet, hogy a babam "lusta"? Akkor hogyan serkenthetnem intenzivebb evesre, es kell-e egyaltalan? Felebreszteni nem nagyon tudom, ha cici van a szajaban, oszinten szolva kedvem se nagyon van hozza.(Elvileg eljut a hatso tejig, mivel a kakija sarga, ezt a tampontot az LLL-es holgy mondta.)
-miert csinalja azt neha, hogy a par perc szopi utan elkezdi felfele huzogatni a fejet, a cici kicsuszik a szajabol, aztan ujra bekapja, megszivja... es neha a kezevel is kapalozik, koroz hozza, ami akkor rossz, amikor elloki a kezem, vagy belemar a mellembe... (ezt hivom bohockodasnak)? Ilyenkor vegyem el tole a cicit? (ja, amugy fekve szeretek szoptatni.)

Most raadasul a 3 honapos szurit heverjuk ki, es sajnos meginkabb aluszekony, es ugy erzem, meg gyengebben szopizik... de szerencsere pisi van szepen. Kerlek, szoritsatok, hogy legyunk tul a krizisen, es ha barmi hasznalhatot tudtok javasolni, nagyon fogok orulni...

Kaska
kaska
 
 


Kaska!

Jönni fognak a profik, én csak arra reagálnék, hogy Viola pár perc cicizés után bohóckodni kezd - na ez akkor talán életkori sajátosság? Ugyanis nálunk Kölök is pont ezt csinálja, és ő is három múlt - ha esti szopi van, akkor nyugodt és altatja közben magát, egyébként délután majdnem minden szopi ilyen játékosan telik - pár szívás, egy kis "beszélgetés", vissza cici és megint pár szívás...
Ha ilyenkor Kölök hadonászik is közben és esetleg nyögdécsel, akkor tuti, hogy kakilással próbálkozik közben, olyankor is csak párat szív, mert a szopi inger kiváltja a kakilási nyomóingert is...azt hiszem legalábbis Kép
Viola nem ilyenkor kakil?

Szorítok nagyon nagyon!

Semmi baj nem lesz, szerintem a tejeddel is minden rendben, egyszerűen megállt picit a gyarapodása, de fontos, hogy kitartsatok a szopizás mellett - de mondom, várj picit, esténként szoktak jönni a szakemberek!!!
Szipola
 


Sziasztok!
Már régóta olvasgatom ezt a topikot, találtam is sok jó tanácsot. Most lenne egy problémám, amire így hirtelen nem találtam választ. Kislányom 4 és fél hónapos, kizárólag szopik. Tegnap délután óta egyre többet sír keservesen, csak pár percig szopik. Tegnap még nem is volt igazán gond, de ma egész délután sírdogált, aztán 7-től 8-ig egyfolytában, hiába próbáltam szoptatni, kicsit szopizott (pát korty), aztán kiköpte a cicit és sírt tovább. Teljes elkeseredésemben gyorsan kiolvasztottam egy zacsi lefejt tejet, de az sem kellett neki, csak pár kortyot ivott. Egyébként szerintem éhes volt. Tudom, hogy szenved a fogzás miatt. Létezik, hogy annyira fáj neki, hogy nem akar egyáltalán szopizni? Akkor, hogy lakjon jól? Próbáljam ki a Hoemopátiás szereket a fogzás enyhítésére? Szerencsére az éjszakai szopinál nincs gond, mert félálomban szopik. Vagy lehet, hogy kevés a tejem? Igény szerint szoptatok, naponta kb. 8x. Ma végül adtam neki Panadol szirupot és kenguruban elringattam. Egyébként hétfőn kapta meg a 4 hónapos szurit, de a védőnő szerint annak mára (3. nap) már nem lehet hatása.

Előre is köszönöm
Tünde
Stróbl Tünde
 


Sziasztok!

Szeretnék segiteni egy rokon anyukanak,ezért megigértem neki,hogy megkérdezlek titeket!
Persze el fogom kuldeni neki az LLL-es telefonszamokat,de addig is hatha tudtok egy par otletet.Az informacioim ezek:
A kisfiu szombaton lesz 1 honapos,2 oranként szopizik éjjel is.Ami a gond,hogy éjjel nagyon nyugtalan.Automatikusan ébred 2 oranként,de sokszor fordul elo,hogy nem kapja be a cicit,rangatja a fejét.
A védonojuk azt tanacsolta,hogy hagyjon ki egy etetést az anyuka és helyette adjon teat a babonak,mert valoszinuleg tul suru a 2 orankénti szopi.Biztos tele van még a pocija és az a baj.
Az anyuka elmondasa szerint nem igényli a baba a teat,mert par korty utan mar csak cumizza.A cumisuveg allitolag cici formaju és az a baj,hogy cumi helyett is ezt adjak,mert nem kaptak cici formaju cumit.Na,ezt most jol leirtam!Kép
Probaltam neki mondani,hogy ne adjon teat,ne adjon cumisuveget,stb,de értitek,hogy nem akartam megbantani és elbizonytalanitani sem.
Légyszives segitsetek,hogy mit mondhatnék,amivel nem okoskodonak fog tartani,hanem segitek vele.
Egyébként édeskomény teat ad neki,mert hasfajos a baba.Ugye,hogy attol is fajhat a hasa?

Elore is koszonom!

Edit
edith16
 
 


Sziasztok!

Manka!
Teljesen normális a babód gyarapodása!! Minden baba növekedése lelassul a 2. félévben, de ezen belül a szopis babákra jellemző, hogy míg az 1. fél évben átlagon fölüli gyarapodást mutatnak sokszor, addig a 2. fél évben átlagon alulit (persze itt máris fölmerül, hogy akkor valószínűleg rossz az átlagszámításKép) Amikor meg a mozgásfejlődésük meglódul, akkor pláne lassul a gyarapodás. Amíg pisil eleget, jókedvű, mozog, alszik, nincs okod aggodalomra!

Szipola!
Őszintén megmondom, nem tudom, mire gondolt pontosan Judit. Talán arra, hogy van, aki azt gondolja, az éhség miatt ébred a baba, és elkezd pótolni/hozzátáplálni, pedig csak megnyugtatásra lenne szüksége, hogy ez így rendjén való. Szóval semmi gond nincs Kölökkel!!Kép
Extrém szopiKép
Kendő nem olyan ördöngösség, csak gyakorolni kell picit.
Kaki: vannak ilyen sokat kakiló babák is, Hannám is ilyen volt. Aggodalomra semmi ok!Kép

Kati!
Szoptatni lehet a kendőben a fekvő pozícióban, de az elől keresztezettben is (ez a póz Borcsa Boszorka copyrightjaKép), ha lefekteted a gyerkőcöt a keresztbe, amelyet előzőleg jól széthúztál, hogy az egész hosszát alátámassza a lurkónak (na nem tudom, mennyire lettem érthető...). Így a kendő még a fejecskéjét is eltakarja. Aztán szopi végeztével vissza lehet ültetni függőlegesbe.
Nyári kendő: varrhatsz is magadnak vékonyabb anyagból, persze a babád súlyától is függ, hogy az elbírja-e még.

Heni!
Hű, az nem könnyű, egy idegen környezetben!! Azért remélem, párod segítségével boldogulsz!
És további jobbulást!

Kriszi!
Éljen-éljen! Már hiányoztál!
Örülök, hogy jól van Cicó! Igazából nem lesz rá szükség, hogy elapaszd a tejed, majd fokozatosan alkalmazkodik az egyre kevesebb mennyiséghez. Pont úgy, ahogy a másik cici is apadozni kezdett. Természetes tejapasztóként hat egyébként a káposztalevél-borogatás és a zsályatea is, de azért csínján kell vele bánni, nehogy túllőj a célon.

Amcsi!
Még ha ez nem is tűnik túl bíztatónak, Zsuzsihoz tudok csatlakozniKépKépViccen kívül: teljesen élettani dolog, hogy a babád fölkel éjszakánként. Szükésge van az éjszakai szopikra mind fizikai mind pszichés oldalról. Ha már megérik arra a lelke és az idegrendszere, hogy átaludja az éjszakát, akkor át fogja. Kérlek, ha lehet, ne próbáld leszoktatni, főleg ne sírni hagyással és más olyan "nyalánkságokkal", amiket a fönti topikok ajánlgatnak, mert örök életére szóló károsodást okozol a lelkében!
Ha nagyon fárasztónak találod a fölkeléseket, akkor talán meg lehet találni azt az elrendezést, ami mindkettőtöknek megfelel. Pl. nappali szunyókálás a hiányzó alvásmennyiség pótlására, együttalvás éjszaka, hogy a lehető legtöbbet tudd pihenni.

Kaska!
Először is: NYUGI!!! Tejecske ezek szerint van elég, hiszen szopi után tudtál még fejni is. Sok nő nem érzi a tejleadó reflexet, de ez nem baj. meglétének legékesebb bizonyítéka, hogy a baba hallhatóan nyeldekelni kezd.
Szopott tejmennyiség nagyon eltérő lehet. A felnőttek sem egyforma mennyiségű kaját vesznek magukhoz.
Hány pisis/kakis pelusa van egy nap? Megfelelően van-e mellen: teljes testével feléd fordul, a bimbóudvarból is bekap egy min. 2,5-3 cm átmérőjű részt? Nem fáj a cicid szopi közben/után? Nincs ellapulva a mellbimbód, mikor elengedi?
Nem volt beteg mostanában? Kapott most oltást?
A "bohóckodás" teljesen normális. Egyszerűen elkezdi őket nagyon érdekelni a külvilág, és nem tudja eldönteni, hogy egyen-e, vagy nézelődjönKép
Első körben megpróbálhatod a szopi közbeni C-fogásban ciciösszenyomást. Ez növeli a szopott tejmennyiséget és a tej zsírtartalmát is. És tedd mellre, amennyiszer csak hajlandó szopizni, ha 50x, az sem bajKép
Gyere gyakran, írj, hogy hogy alakulnak a dolgok!!! Drukk, hogy minden rendben legyen!

Pele
pelcsi
 
 


Azt el felejtettem irni,hogy a baba mindkét cicibol szopizik.Az elso utan pihen,bufizik és ujra nyoszorog.
Ja és 3 hét alatt 60 dekat gyarapodott a sulya!

Edit
edith16
 
 


Szipola,

Viola ezt mar jo regota csinalja, es igen, regebben csak akkor csinalta, ha kakilt vagy pukizott, csak igy is hosszu volt a levelem, ezt mar nem irtam bele! De ujabban ugy tunik, nem mindig kiseri kaki az extrem sportjait :-) sot, a jobb cicin szinte mindig korozni kezd a felul levo kezevel, ha az elso par percet vegighabzsolta. Ilyenkor vegigsimit a hajan, gyurogeti a fulet, aztan kis eles kormeivel vegigszant szegeny pucer mellkasomon... :-[
De engem leginkabb a fejhuzogatas aggaszt, mert elkepzeltem ugyanezt, ha lesz foga, es megborzongtam :-0

A drukkot koszonjuk! :-))) igazabol mar attol is jobb, hogy kiirtam magambol a kinjaimat...

Kaska
kaska
 
 


Sziasztok!

Tünde!
Amit leírsz, az nagyon arra utal, hogy a fogzás van a háttérben. Ilyenkor a babák ínye fáj, viszket, nem esik jól a szájukban tartani a cicit. Az is előfordul, hogy sztrájkba lépnek. A tejed biztosan nem kevés, nem hiszem, hogy ez lenne a gond.
Nagyon jókat találtál ki egyébként. A félálomban szopi az tuti be szokott jönni. Az is segít, ha elringatod, és amikor megnyugodott, akkor próbálod mellre tenni. De mindig csak finoman! Segíthet a szopi előtti fájdalomcsillapítás: hűtőrágóka, Dentinox, Chamomilla, Panadol, ami beválik.

Edit!
A teáztatás biztos, hogy nem megoldás!!! A 2óránkénti evéssel semmi gond nincs, viszont a cumisüveg, cumi adásától valószínűleg cumizavaros lett a kisfiú, ezért a nyugtalan szopi. Abba kéne hagyni a tea, cumisüveg, cumi használatát, mert ez csak tovább rontja a szopási technikát.
Kérdés, hogy mennyire alakult ki a cumizavar, elfogadja-e még a cicit a baba. ha igen, akkor elég abbahagyni a pótszerek használatát, minden alkalommal mellre tenni a kisfiút, amikor csak kéri (ha fél óránként, akkor fél óránként), és nagyon ügyelni a helyes mellrehelyezésre!!
Hasfájásra nem a tea a megoldás. Először megnézném a mama étrendjét, hogy iszik-e szopis teát, illetve mennyi tejterméket fogyaszt.
A másik fontos kérdés, hogy milyen színű a baba kakija?
Mikor jelentkezik a hasfájás? Jellemzően a délutáni/esti órákban, vagy az egész nap folyamán?
Jó lehet rá a pocimasszázs, tornáztatás, sok-sok hordozás és testkontaktus.
Sok sikert a meggyőzéshez!

Kaska!
Akkor gyere, írj! Tényleg már az is jó lehet, ha megnyugtat!

Pele
pelcsi
 
 


Hahó,
Pele,
köszönöm-köszönöm! Olyan jólesik mindig, amiket írsz! Te amúgy hogy vagy? Sokat alszol-aludnál még mindig? A közérzeted amúgy oké? Remélem, minden rendben van nálatok. Az apadozásban annyira nem vagyok biztos, szerintem most éppen megvan a kereslet-kínálat, de úgy, hogy kétszer szopizik éjjel is Cicó. De reméljük, tényleg elrendezi a természet. A zsályára egyébként emlékeztem, de nem tudom, hogyan-mennyit kell/szabad használni. Gondolom, forrázat-tea kell belőle, de mennyi és hogyan? Tényleg nem szeretnék túllőni a célon, meg nem is sürgős (Cicó ugyan eszik már többször szilárdat, de a fő táplálék még mindig a szopi), csak amikorra esetleg kell, már tudni szeretném biztosan Kép
Ja, és hízásilag a szokásos formáját hozza, 7 hét alatt 39 deka, dehát ez van. Már kapaszkodva tipeg, úgyhogy nem izgatom magam - nyilván lemozogja.

Hasfájás:
Nálunk Cicó egy kicsit az volt eleinte, és hatalmas puttyokkal (Kisapa kifejezése) kísérte, pedig három, majd négy óránként evett. Amikorra két órára állt be a melegben, akkor érdekes módon sokkal jobb volt, de persze akkor már elmúlt négy hónapos. Én naponta fél litty szopiteát ittam, illetve az elején, amíg ki nem művelődtem, sok tejet-tejterméket is. Ezzel egy idő után leálltam, szopitea fél éves koráig ment. Aztán egyszercsak abbahagytam, mondván, nem igaz, hogy ezek után már ezen múlik bármi is, és a puttyolást (addigra már csak az maradt) mintha elvágták volna! Amúgy azt vettem észre, hogy nekem a Laktoherb nagyon nem jött be, még nekem is hasmarsom volt tőle (abba is hagytam gyorsan, aztán mást ittam).
Azt már itt nálam okosabbak többször írták (én csak szajkózom), hogy az anyatejet a babagyomor kb. másfél óra alatt megemészti, tehát simán lehet akár farkaséhes két óra múlva, ha neki olyanja van Kép

Fejrángatás:
itt sem tudlak benneteket sok jóval biztatni (még a végén én leszek az ügyeletes vészmadár): a fejrángatás nálunk is négy hónaposan kezdődött, periodikusan folytatódott kb. havonta, a fogacska ki is bújt nyolc hónaposan (!). DE: amikor szilárdat kezdett enni Cicó, akkor a fejrángatás áttevődött a ciciről a kanálra Kép Kép Kép
Harapás: nekem talán mázlim van, mert Cicó csak akkor harap, ha már nagyon nem kell neki a cici, és pocsék kedvében van - ilyenkor egy jóízű harapással fejezi be a szopit (teljes egytértésemmel, mert ettől egyből a csillagokat látom).

Mellgyuszi:
nekem a káposztalevél jött be, meleg vízzel lemosva, kicsit megtörve, cicire helyezve, kívülről folpackkal burkolva, ráhúzva egy melltartó helyett viselhető pamut top, rá meg a pólóm Kép - és gyakran cserélni (én úgy cserélgettem, hogy amikor már nem éreztem a szagát magamon Kép Kép Kép, akkor tudtam, hogy most már friss kell). De Pele éppen most írta, hogy apaszt az is...

Oltás:
Igenis, van, hogy tovább is megviseli szegénykéket. Cicó minden egyes szuri után egy teljes hétig alig szopizott és nem hízott - azt hiszem, Pele írta nekem erre, hogy ilyenkor az immunrendszer elhasználja az energiát.

Na rohanok, mert anyahiány van, meg csokipapírevés,
üdv
Kriszi + Cicó (9)
kriszi
 
 


Sziasztok!

Pele,
koszonom a valaszt! :-)))

Kaki: minden nap van, ugy 1-3 kozott. Altalaban szep mustarsarga, de az oltas ota jott nehany sotetebb barnassarga es nyalkasabb! Ja, azota valamivel tobb Laktoherbet is iszom, 1-2 liter kozott, de hasfajas nem jelentkezett.

Pisi: nehez szamolni, mert ejjel nem pelenkazom, es a nadragpelus sokat kibir. Igy 5-6 pelus fogy egy nap, plusz a varatlan esetek :-) Az 5-6 tobbnyire mind pisis, sot nehany kozuluk nehez, mint a sar, de komolyan! Altalaban azt tudnam mondani, hogy ugy 1-2 ora alatt biztosan pisil egyet a pelenkaba. A pisi viztiszta, szintelen, szagat sem ereztem.

Mellretetel: nahat, itt lehet, hogy van valami, mert a mellbimbom bizony am, hogy lapos szokott lenni! Nem tudtam, hogy ez baj!
Amugy szules elott elolvastam egy csomo irodalmat, nezegettem fenykepeket, es igyekeztem jol cicire rakni. Azt nem tudtam megcsinalni, hogy a szajat nyomjam a cicire es nem a cicit a szajba, mert nekunk a fekvos pozicio jott be, es nem erem el a fejet!
Aztan ugy 6 hetes kora korul Viola kitalalta, hogy o nem tatizik, ha megbokom a szajat a cicivel, hanem szlutty, beszivja! Ha elveszem, addig kinalom, mig nem tatizik, aztan beadom a cicit, akkor nehany szivas utan kiengedi es ujra beszivja maganak! Ez annyiban gond, hogy nem igazan tudom szabalyozni a mellretetelt. Vegul is a bimboudvarbol is sziv a bimbo melle, nekem az egesz csak ugy 4 cm, es a bimboudvar pereme log ki, de ha feszesre huzom, akkor tobb...
Azt megfigyeltem meg, hogy ahogy az oldalan fekszik, alul befele hajlik az ajka, es szopi utan neha piros csik van az orra es szaja kozott! De hiaba probalom igazgatni a cicit vagy ujra beadni neki, nem megy! Azert is nehez, mert a nem tul nagy bimbo mellett maga a cicim nagy es puha, es ugy "szetfolyik", ahogy az oldalamon fekszem! A kezemmel kell tartanom vegig.
Lehet, hogy akkor mas poziciokkal kellene kiserletezni? Csak azokkal meg sokkal benabbak voltunk... Tudom ulve szoptatni, csak nem ugy, ahogy le van irva, mert a konyokhajlatomban nem tudom biztosan tartani a fejet, igy azt az egyik tenyerembe fogtam, de akkor a masik kezemmel vagy a testet forditom magam fele, vagy a cicit fogom, nem tudom, mennyire lehet ezt igy kovetni...
Meg annyi van, hogy nekem nagyon rovid a derekam, es a cicim lelog, vagyis elegge melyen van, nincs sok hely az olemben fekvo babanak!

Ja, meg egy utolso: talan az is hiba volt, hogy amikor mindig elaludt a cicin 2-3 perc utan, es semmilyen finom modszerrel nem tudtam ebreszteni, akkor elkezdtem huzogatni a cicit a szajaban, mert ilyenkor mindig intenzivebben szivta egy rovid ideig! Ez ugy alakult ki, hogy el akartam venni, mondvan, hogy mar jo regota nem mozog a szaja, es akkor mindig visszaszivta! Lehet, hogy igy alakult ki a cicibeszippantas? :-((( Most mar igyekszem ezt nem csinalni, hiszen nekem is rossz lenne, ha eves kozben elhuzogatnak elolem a tanyert... :-(((

Bocs az extrem reszletessegert, csak gondolom, konnyebb megtalalni az esetleges hibat, ha en is pontosan irok le mindent! Es elore is nagyon-nagyon koszi mindenert! :-)))

Kaska
kaska
 
 


Sziasztok!
Lehet szoptatás mellett Demalgont szedni? A dobzora az van írva, hogy van benne: carbromalum 180 mg, aminophenazonum 270 mg tablettánként. A tájékoztatóba az van írva, hogy csak különösen indokolt esetben. Ha ezt nem szabad szedni, akkor tudna esetleg valaki valamit ajánlani helyette?
Köszi
Kata
Kalinta
 


Sziasztok!

Zsoma ma 2525g volt az esti mérlegelésen Kép Már képes 50-et is szopizni Kép Ja, és 3,5 hetes.
Hogy Balu se sértődjön meg, ő meg fél kg-t hízott az elmúlt 2-3 hétben Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok!
Köszönöm a tanácsot. Ma megvettem a homeopátiás bogyókat. Azt hiszem beválik.
Az éjszakai szopiknál nem volt semmi gond. Aztán reggel megint nem akart szopizni. Mivel elég nagyok a melleim ülve szoptatok. Eddig ez vált be. Na most, ahogy az ölembe ültettem azonnal ordítani kezdett a cicit be sem kapta. Teljesen paff lettem, hogy ez most meg mi. Aztán kipróbáltuk a fekve szopit, úgy elfogadta és szépen szopizott. Azóta nincs is gond, csak nem értem, mi a gond az ülve szopival. Eddig egyébként kb. 2,5-3 óránként szopiztunk nappal, éjszaka 1x 2x, meg amikor úgy gondoltam ez kell neki. Ma nem fogadta el a cicit csak 4 óránként, hiába próbáltam, amikor nyugtalan volt, azzal megnyugtatni. Nem értem....

Tünde
Stróbl Tünde
 


Kedves Pele!

Koszonom szépen a valaszodat!Remélem sikerult hatnom az anyukara és szot fogad!Kép

A baba kakija sargas,rendes anyatejes kaki.Anyuka nem iszik szopis teat és lecsokkentette a tejtermékek fogyasztasat is.
A hasfajas altalaban délutan,este jelentkezik,de elofordult mar maskor is.

Még egyszer koszonom!

Edit
edith16
 
 


Sziasztok!

A mai napot gyakorlatilag atciciztuk :-) vagyis amikor felebredt, vagy kicsit is nyugos volt, megkinaltam, es ha nem aludt el, "vetesforgoztunk" is :-)
Sajnos van ujabb gondunk is. Tegnap este csinalta eloszor, ma egyszer delben, es egyszer megint este, hogy bekapta a cicit, egy kis ideig evett, aztan elengedte, es nagyon keservesen felsirt :-( amikor visszaadtam neki ujra bekapta, egyaltalan: nem keltette a jollakott, lenyugodott csecsemo benyomasat, de par szivas utan megint felsirt, neha a fejet is elforditotta :-( olyan sz*r erzes volt... :-(((
Tegnap este es ma delben hirtelen belealudt ezekbe a balhekba. Most viszont sajnos ugy ert veget, hogy folyamatosan, elkeseredetten sirt :-( karba kellett venni es lenyugtatni...
Ez meg mi a csoda lehet? Faj valamije? Nem tudja eldonteni, hogy inkabb aludna, vagy enne? Vagy nem izlik neki a tejci? De nem ettem semmi extrat a napokban...

Bekes ejszakat kivanok mindenkinek, es nagyon kivancsian varom a valaszt...

Kaska
kaska
 
 


Szia Kaska!

Nahát, hogy itt látlak. Egyszerűen képtelen vagyok a Friss topikokat is olvasni, ezért régen olvastalak.
Szóval nekünk ez Zsombinál a levegőnyelést jelentette. Azaz büfiztetéssel oldható. Ami egyébként nem biztos, hogy az előtte lenyelt 3 korty tejtől van, lehetett sokkal régebbi keltezésű levegő is. Egyébként a második babával számomra kimondhatatlanul macerás (csak fekve hajlandó számottevő mennyiségű tejet szopizni, időnként csak a bal oldalára fordulva (ergo időnként hason fekve szopiztatom))3 korty után vállra venni, hogy előcsalogassam a levegőt...

Lehet az is, hogy nem ízlik, esetleg a ciklusod készül visszatérni...

Tünde!
Vannak gyermekek, akik egyszercsak kitalálják, hogy csak fekve (Prücsök), vagy csak ülve(Zsombi), vagy csak bal mellből (Zsombi), vagy csak a jobból (Prücsi) hajlandók enni. Rutinból tudom, hogy valahogy kitalálom, hogy mit szeretne, aztán taktikázom, hogy az is legyen, ami nekem is jó. Jelenleg a saját bébi éppen azért teper a szabad kezével, hogy a cici mellé a szájába tegye, amivel csak a vákumot szünteti meg, nekem fájdalmat okoz és nem jut tejhez. Ha megfogom a mancsot, akkor küzd és ettől nem alszik el, ha pedig nem tudom megfogni a mancsát (pl hasonfekvésben, ld fenn), akkor ordít, hogy éhes. De tudom ám, hogy erről is le fog szokni! Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Hello Snoopy!

Nekem is feltunt, hogy eltuntel, de aztan lattam valahol a neved felbukkanni, es megnyugodtam, hogy ezek szerint megvagy, csak el vagy havazva :-)))

Koszi :-) probalkozom a bufiztetessel is - Viola amugy nem egy konnyen bufizo alkat. (Meg az az igazsag, en se vagyok az a tipus, aki birkaturelemmel orakig roja a koroket...) De ma az apja vette fel, es nala sem bufizett... De neha tenyleg azert nyig, csak ez most valami masnak tunt, valahogy keservesebb, duhosebb hang volt...

Az az elmeny ismeros, hogy be akarja tomkodni a cici melle a kezet is... :- pedig en mindig mondom neki, hogy az is finom ugyan, de abbol nem jon tejci...

Ilyenkor, ahogy olvaslak, erzem am, hogy tipikus elsogyerekes anyuka vagyok :-))) Gratula az optimizmusodhoz :-))) Vajon miert van az, hogy amig a pocakban volt a lany, annyira derus voltam, es annyira magatol jott minden, most meg egy paragyar lettem... :-(

Csak jokat! :-)))

Kaska
kaska
 
 


Sziasztok!

Kriszi!
Köszönöm a kérdésedet, jól vagyok, szerencsére már túl a legálomkórosabb időszakon, mint az a hozzászólásaim keltezésén is látszikKépKép
Nem biztos, hogy szükség lesz a tejapasztó praktikákra, lehet, hogy Cicó szépen beállítja magának az adagjátKép Zsályatea adagolásának utánanézek!

Kaska!
Akkor kiszáradás miatt nem aggódnék, szerintem nincs akut veszély.
Valószínűleg bezavar a helytelen szopis technika. A lapos mellbimbó arra utal, hogy nincs elég mélyen a szájában a cici, és nekinyomódik a kemény szájpadnak, ahelyett, hogy a kemény és lágyszájpad határánál lenne. De írod is, hogy igazából csak beszippantja a cicit. Asszem igazad van, hogy a cicielvevés bezavarta egy kicsit.
Az nem túl jó, ha alul behajlik az ajka. Az ujjaddal is kiigazíthatod, amikor már a szájában van alul is meg fölül is, ha fölül is bepöndöríti. szóval az lenne a feladat, hogy a helyes szájtartást megtanítsd nekiKép Ha nem akarja kinyitni a száját, te is kitáthatod a sajátodat, szívesen utánozzák a felnőtt arckifejezését. Mondhatod is neki, hogy "tátsd ki szépen a szád, picim!" Azt is megpróbálhatod, hogy az ujjadat adod neki szopizni, az ujjbeggyel fölfelé, aztán kihúzod a szájából, miközben a nyelvét lefelé nyomod, és úgy adod a szájába a cicit.
Megpróbálkozhattok más testhelyzetekkel is, pl. a hónaljtartásban nagyon jól lehet látni a baba száját. A szopis pozíciók topikban vannak képek. A cicit C-fogásban támaszd meg szopi közben, meg szükség lehet pár párnára segédeszközként, de szerintem kis gyakorlással menni fog. Érdemes akkor kísérletezni, mikor a babád is nyugodt, és nem túl éhes.
Az átcicizett nap nagyon jó!!!
Sírás: több oka is lehet. Nem volt beteg mostanában? Nem náthás? Lehet a levegő is, amit Snoopy írt, lehet egy kis reflux, azaz bukás, ami bántja a nyelőcsövét. Nem volt bukós különben?
Ilyenkor jó hatású lehet, ha kissé függőlegesebb testhelyzetet próbálsz teremteni.
Paragyár: hát, ezzel mindnyájan így vagyunk! Legalább megvan a programunk az elkövetkező 25 évreKép

Kalinta!
Párom szerint az egy régi gyógyszer, ő inkább mást ajánlana. Milyen problémára kell egyébként? Általánosságban jó pl. az Advil.

Cory!
Ez aztán fantasztikus!!! Le a kalappal előttetek!!! Balu meg ezek szerint hozza Hannus formájátKép Cserélheted le a ruhatárátKép

Edit!
Kép A délutáni/esti "hasfájást" jellemzően az okozza, hogy a baba addigra kimerül. Túl sok inger éri az egész nap folyamán, és egyszerűen túltelítődik, elfárad. Megoldás: sok-sok cici (általában esténként amúgy is a sűrűbb cicizés a normális a piciknél), testkontaktus, hordozás. Ez megnyugtatja őket, segít csökkenteni a stresszállapotot.

Tünde!
Van olyan, hogy nem kényelmes nekik egyik vagy másik póz. Szerencse, hogy fekve elfogadta a szopit. Azért csak kínálgasd gyakran, ha fekve szeretne, hát fekve. Bizony már ilyenkor is egyéniségekKép Lehet, hogy a kezecskéjének volt kényelmetlen, vagy nehezebben kapott levegőt, vagy valami rossz élménye volt, amit az ülveszopival kapcsolt össze, ki tudja?

Snoopy!
Na igen, többedik gyereknél már megvan az embernek az az előnye, hogy az ilyen embert próbáló időszakokról tudja, hogy egyszer el fognak múlniKép

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Mi szerdan voltunk 3 hetesek, es Kismano kezdettol nagyon jol csatlakozik es szopizik (szuletese utan egybol kb. 3 orat szopizott).

Az erdekelne, hogy van-e olyan etel, gyogynoveny (pl. tea), ami befolyasol(hat)ja (noveli/csokkenti) a tejtermelest? Illetve mit ajanlott/nem ajanlott enni szoptatas alatt. Bocs ha errol mar volt szo, de nincs sok idom keresgelni...

Tudom, hogy a gyakori szopi a legjobb tejserkento, es szerintem van is eleg tejcsi, de megis... egy kis onmegnyugtatas jol jonne.

Tegnap elegge kivoltam, mert 2. napja allandoan csak szopizni (vagy cumizni - persze a cicin) akart. Ha nem volt felcsatlakozva, sirt... meg aludni is csak rajtam aludt (kb. 30 perceket). Ez "normalis". Ugye?

Egyebkent nagyon tuti ez a topik, teljesen megnyugodtam, hogy mashol is non-stop szopi a program. Ja, es Kismanonk elegge hasonlit Kaska Violajara (marmint amit irt rola), persze mi meg csak 3 hetesek vagyunk Kép

Koszi,

batkamano
batkamano
 


Lemaradt...
es lehet hogy ez nem is ebbe a topicba valo, de a kaki-problemat nem igazan ertem... nekunk itt (Uj-Zeland) azt mondtak, hogy a csak szopis babaknal az sem gond, ha 2-3 hetig nincs kakis pelus, az a fontos, hogy sok pisis legyen.
Nekunk kb. 5-6 naponta van kakis, es rengeteg pisis, igy en nem aggodtam... Kellene? Kép

batkamano
batkamano
 


Batkamanó!

Szerintem azért akar két napja állandóan cicizni Manócskád, mert ilyenkor van az első növekedési ugrásuk, erre számíthatsz még hat hetesen, három ill. hat hónaposan is - persze nem mindig pontosan akkor jelentkezik, lehet eltérő, de általában ilyenkor van...

Én annyira megijedtem amikor nálunk ez volt, hogy össze-vissza írtam mindenféle topicba, végül megkaptam Rózsa Ibolya elérhetőségét, és Ő olyan de olyan kedves és pontosan tájékoztató levelet írt nekem, egy levélből "tanultam meg" mindent!! Oké, azóta is vannak néha kérdéseim, olyankor jövök ide, de hát első babás anyukánál folyton történik valami Kép

Szóval várhatóan pár napig most ez lesz a műsor nálatok, cici, cici, ciciiiiii!!! Kép Kép
Szipola
 


Sziasztok!

Kaska: Ancsi is csinál ilyet néha. Régebben akkor csinálta,, ha cicizni akart, de enni nem, viszont jött a tej. Most meg a fogára gyanakszom, eszik, érzem, hogy még nem lakott jól, de elfordul és sir sir sir és nem a büfi. És amúgy is, szájban matatásból szintén nagyon be tud dühödni mostanában megint.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Szia Pele!
Be van gyulladva az ínyem a bölcsességfognál, és írtózatosan fáj. Algopirynt vettem be, valamennyit használt, de úgy emlékszem, régebben a Demalgon csodát tett.
Kalinta
 


Kaska!

Az én lányom kb. annyi idős mint Viola, ha jól emlékszem. 3 hósak vagyunk mi is. Szóval nálunk is
van, hogy bekapja a cicit majd kiköpi és ordít ezt csinálja hosszú ideig. Nem is eszik rendesen. Ez nem délutáni órákban van Nálatok? Nekem az érzésem, hogy olyankor már nagyon fáradt a babám és nincs ereje??? szopni. Viszont szerintem enne v. csak cumizna de jön a tejcsi és ezért még mérges is. Nagy nehezen bealtatom és a köv. szopinál általában már rendesen eszik.
Volt már úgyis, hogy délután 5-kor evett majd a fáradtságtól nem akart szopni és én másnap hajnalban 5 után robbanó cicikkel sertepertéltem körülötte, hogy egyen már.
Rendesen alszik napközben?

Kitartás!

Tina
tkriszta
 
 


Köszönöm szépen Pele!

Titkon reméltem hogy ezt válaszolod, sokat számít a véleményed. A védőnénink egyenlőre csak annyit mondott hogy jó lenne ha kéthetente megmérnénk nem csak havonta, de nem akart belekavarni az étrendbe. Ti ketten együtt megnyugtattatok, köszönöm!

Manka
mankazs
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?