Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Olvasó üzemmód.
Besűrűsödtek a napjaink, nincs türelmem írni, mert mire belekezdek már mennem kell.
Jövő héten megpróbálok jönni.

Mindenkinek nagyon kellemes hétvégét kívánok.
regina3
 
 


Sziasztok!

Melinda! Nekem személyes tapasztalataim az ovival nagyon jók, sőt a nagyok jártak bölcsibe is és azt is nagyon szerették.
Az óvodában két olyan rendes óvónénit fogtunk ki, hogy imádtak oviba járni.
De..... A bátyám kislánya most 5 éves, és 2 éve szinte pontosan ugyanarra panaszkodott a sógornőm a beszoktatásnál amire te. Ráadásul őt szorította az idő, mert ment vissza dolgozni. És minden nap úgy jött el az oviból, hogy tiszta lelkiismeret furdalás volt. És ezt az óvónőnek köszönhette....
Nem értem, hogy miért kell ennyire elhúzni a beszoktatást???? Hogy megszokja a gyerek, hogy Anya megy érte ha egyet szól :roll: :roll: ??
Nem írigyellek....
De azért mindenki látja, hogy milyen értelmes kisfiú Benji! Már ilyen kicsi korban be lehet íratkozni a könyvtárba?


Icus!Hát sokkal több olyan óvónő kéne mint Te vagy :lol: ! Szerintem ha valaki a pedagógus szakmában (meg még sok másban) nem elhivatott akkor semmit nem ér a munkája....Emese is imádja a könyveket. Ma jött hozzánk a barátnőm és az Anyukája, akiket elég ritkán lát Mese. Kapott egy plüsmacit, azt nem vette el, meg kindercsokit, azt sem, egy szép mesekönyvet, és erre elmosolyodott és elvette a könyvet.
Minden nap "olvasunk" Ő mutogat a dolgokra, mi meg mondjuk, hogy mi az. Vagy kérdezzük, hogy pl. hol van a süni? és megmutatja.
Csak magán úton lehet menni erre a vizsgálatra, valóban nem támogatja a TB. Igazából a szülinapomra kaptam :lol:
Nagyon jónak néz ki a könyv!
Nekünk ez a kedvencünk, a fényképes mesekönyvek, de a többi is nagyon aranyos. http://www.bartoserika.hu/mesekonyv.htm

Mennem kell, szép estét mindenkinek!

KépKép
mandula35
 
 


Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtátok a véleményeteket. Mikor Bencének meséltem, hogy mi a helyzet az oviban, teljesen odavolt, hogy ez hogy lehet, hiszen ő nagyon jól érezte magát ott annak idején.( az ő egykori óvó nénije már nyugdíjas) Nem is szeretném az egész intézményt minősíteni, egyszerűen pechünk van ezzel az óvónővel. Megfogadom Icus tanácsát és a másik óvónőre koncentrálok, valamint igyekszem mindent tisztázni. Ha végképp nem működik a dolog, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy szeptembertől egy induló kiscsoportba kérjem Benjit. (gondolom erre van mód) Egyébként eddig én is azt vallottam, hogy a magyarországi óvodák nagyon jók, és ezt a véleményemet továbbra is fenntartom, mert általában ez szerintem igaz. (a kivétel ugye erősíti a szabályt)
Ma egyébként a lelkivilágom kicsit helyreállt, mert az egyetemen áradoztak a kolléganők Benjiről. (múlt héten elvittem a beiratkozásra, akkor találkoztak vele)

Icus!
Én is úgy gondoltam, hogy nagyon fontos a kicsiknek a babusgatás, ölelgetés. Örülök (és őszintén szólva erre is számítottam tőled), hogy te is így gondolod. Azzal is messzemenőkig egyetértek, hogy minden gyerekben van olyan, amiért dicsérni lehet, amiben a gyerek különleges. Ezt én is mindig szem előtt tartom pedagógusi munkám során. Lehet, hogy valamelyik tanítványom az én tantárgyamból éppen nem remekel, de ugyanakkor kiváló sportoló vagy remek irodalmár.(viszont a sikerélményt a saját maga szintjén matematikából is biztosítani kell neki.)
Ezt a könyvsorozatot nem ismerem, de tényleg nagyon jónak tűnik. A szakemberek szerint az ilyen kicsiknek nem is a felolvasott mesére van szükségük, illetve maximum néhány mondatos történetekre. Ilyenek a Bartos Erika könyvek, amiket Mandula ajánlott. Ezeket én is most ismertem meg, mert a nagyok idejében (az írónő fiatal anyuka) még nem léteztek.

Mandula!
Nem tudom, hogy hány éves kortól lehet könyvtárba beiratkozni (szerintem nincs alsó korhatár), de 3 éves kortól biztosan. Múltkor egy Szabó Ervin könyvtárban kérdeztem rá, oda is beiratkozhatna már Benji és 16 éves korig ingyenes a tagság.

Melinda
fermel
 
 

 
 

Sziasztok lányok!

Ovis témához: Nem lehet elég korán kezdeni a protekciot hogy egyáltalán felvegyék. Mi ha jo idő lessz már megyünk ismerkedni az ovonénikkel. /Vezetőnővel/ Anyosommal megyünk mert ő 30évig volt ott dajka. Ha ezek után se lessz helye 3évesen akkor feladom.
:lol:

Nálam a gyerekek már másnap nem akartak hazajönni az oviból. Rendesek voltak az ovonők mert mondták hogy egyen ott nyugodtan és utána jöttünk csak el. Egy hét volt a szoktatás.

Sziasztok
Vendég
 


Csak 1 gyors...
Szombaton megnéztünk 1 bábelőadást, és azt ajánlom, messze kerüljétek el a Maszk nevü társulatot! Én még ilyen pocsék játékot nem láttam, a nő éneklését nem lehetett érteni, ráadásul a darab egyáltalán nem kicsiknek való volt, pénzről, adóról, börtönbe vetett szegény növényekről szólt, akit a narancs báró meg a citrom herceg vetett tömlöcbe. Aztán végül persze a hagymácska jól megcsipte a gazdagok szemét és igy kiszabadultak a szegények, dehát ez nem óvodás korosztálynak való mese volt, a nézők pedig zömmel 2-4-5 évesek voltak. Többen kimentek az előadás alatt, de nem azért, mert a gyerek nem jól viselkedett... Én is fontolgattam, de Emese végigülte, ezért nem zavartam meg inkább. Ugy döntöttem, elfelejtjük ezt a délutánt és nem is nagyon beszélgettünk a látottakról, illetve gyorsan utána elmentünk a Camponába megnézni az állatboltban a sok szép papagájt, halacskát meg a kisegereket :D , és igy jó napunk lett.
Ma pedig megint autóztunk kicsit a Velencei-tó környékén, és persze utbaejtettünk 1-2 pacinéző helyet is :D Emesém pedig felmászott Sukorón egy kilátódombra de nem ám a felvezető uton, hanem a hegyoldalban ahol felnézett, indulni is kellett rögtön ott felfelé :lol: :shock: A hegytetőn érdekes látványban volt részünk: láttuk a lenyugvó Napot, vele szemben pedig a Holdacskát már jó magasan :)

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Sziasztok!

Melcsi!
Sajnos nagyon sok a rossz, színvonalon aluli bábelőadás, tapasztaltuk az oviban. Nekünk legjobban a Fabula együttes bábelőadásai jöttek be, ha őket látod kiírva abban valószínűleg nem fogsz csalódni. A színházukban nem voltam azt nem tudom ilyen, hozzánk kijöttek mindig az oviba, a jelenlegi repertoárból láttam a Mazsolát, a Makk tündért, az Egy kiskutya történetét és a Bátor nyulacskát, ezek jók voltak.
Van honlapjuk, ha érdekel: http://www.fabula.hu
A Maszk előadásáról nem lehetett előzetesen tájékozódni ( a darab tartalmát illetően, hogy kiknek ajánlják) ?

Mandula
Köszi :D de tudod "messziről jött ember azt mond amit akar..." - lehet hogy csak fényezem itt magam :lol: na jó ez csak vicc, én tényleg fontosnak tartom az egyéni bánásmódot ( minél kisebb a gyerek, annál inkább), az érzelmi kötődés mindennek az alapja. És ugyanilyen fontos a szülő, sőt a gyermek tisztelete.
Megnéztem a Bartos Erika honlapját, nagyon jónak látszik. Ahogy olvasom, Vekerdynek is tetszik :wink: Én még nem ismertem a könyveit. Meg is akarom venni az Anna és Peti - kistestvér érkezik c mesegyüjteményét, de most épp elfogyott a neten :cry:

Apropó, Vekerdy: Most ajánlottak nekem egy új könyvét: Felnőttek és gyerekek - mit akarunk egymástól? Állítólag szenzációs. Olvasta valaki? Én el akarom feltétlenül, de ha valaki már olvasta írjon róla pár sort.

Melinda
Az Erdősor ovi szóba sem jött nektek? Közelebb is van. Vagy hallottál valami rosszat róla hogy nem oda mentetek? Én azt céloztam meg Annának egyenlőre.


Judit
Miért gondolod hogy külön protekció kell az ovihoz? Olyan nagy a túljelentkezés abban a körzetben? Egyébként ti oda tartoztok vagy csak te szeretnéd oda vinni Robikát?

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Szia Szücsi!

Nálunk rengeteg a gyerek. A barátnőm lánya már 5éves és csak szept.-től veszik fel. Oda tartozunk de nagyon sok ismerősömet elutasitották. Igy hát marad a protekcio.

Szia
Vendég
 


Sziasztok!
Ma reggel már szerencsére a kedves óvó néni fogadta Benjit. Hatalmas különbség van a két óvónő között. Kedvesen, szeretettel fogadta Benjit és hozzám is másként viszonyult, mint a kolléganője.

Melcsi!
Ezt a társulatot én sem ismerem, de akkor tanácsod szerint messze elkerüljük majd őket. A Fabula Bábszínházat én is csak ajánlani tudom. Eddig a Vukot és egy Mikulásról szóló darabot láttunk. Mindkettő nagyon színvonalas volt. A bábművészek (egy hölgy és egy úr) is nagyon kedvesek, közvetlenek. A bábokat is meg lehetett az előadás után simogatni. A saját színházukat én sem ismerem, mert az említett előadások művelődési házakban voltak.
Ajánlok neked egy előadás sorozatot a Műpában. Havonta szombat délelőtt van két előadás. Fél tizenegykor és tizenkettőkor. Kicsinyek zenés délelőttje a címe. Kb. 45 perc egy előadás. Legközelebb március végén lesz. Úgy láttam, hogy a 12 órásra még van jegy. (egyébként igen népszerű és hamar elkapkodják a jegyeket) Októberben pld. már se a novemberi, se a decemberi előadásra nem kaptunk már jegyet. Úgy kellett bekéredzkednünk, mert azért általában akadnak üres helyek.(pld. betegség miatt) Így én már májusig megvettem az összes előadásra a jegyeket. (nem vészes, 600 Ft darabja) Bővebben a Műpa honlapján olvashatsz. www.mupa.hu

Icus!
Az Erdősor utcában lévő ovi valóban egy kicsit közelebb van hozzánk. Két dolog miatt nem azt választottam. Egyrészt két nagyon forgalmas út határolja. Amikor az udvaron vannak a gyerekek, ez nem túl jó. Másrészt az ÁMK- ba mi már szinte hazajárunk. Péter harmadikos korától jár oda egy vagy két gyerekem. (ez pedig már több, mint 12 év) Különösebb gondom pedig nem volt az intézménnyel eddig. (apróbb problémák, nem a legtökéletesebb tanárok sajnos mindenhol vannak)
Ezt a Vekerdy könyvet nem ismerem. Pedig most van néhány elolvasásra váró könyvem tőle és Ranschburgtól. Múltkor 35%-os akció volt az Alexandránál ezekre a könyvekre.

Melinda
fermel
 
 


Melinda
Nekem is a forgalmas út az egyetlen ami nem tetszik ott, de végül is mennyi időt töltenek az udvaron a gyerekek? (Sajnos) elég keveset. Nyáron mikor egész nap kinn lennének, úgysem fog járni, mivel többnyire én is szabin leszek.
Igazából azért gondoltam erre az ovira, mert mindenképp olyan kell ami babakocsival is elérhető lesz majd, elérhető távolság 2 kisgyerekkel is, ha a picivel még itthon leszek, illetve a mamának is könnyen megközelíthető, tudna menni érte esetenként. Ami ennél közelebb van azt az ovit nagyon nem tartom jónak, a saját ovimba sem akarom vinni, és az gyalog amúgy is nagyon messze van, busz nem jár arra tőlünk.
Aztán lehet hogy még változik a véleményem, pl. ha lenne addigra saját autóm :wink: akkor ez nem lenne szempont...

Judit
Ennyi a gyerek felétek :shock: :?: Merre laksz? Más szóba jöhető ovi nincs, ahol kevesebb a gyereklétszám? Hát igen, csak 5 éves kortól kötelező az óvoda...

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Icus!
Itt kellett volna gyanakodnom, hogy nem volt még 2 mondat sem a tartalmat illetően!
Azt hiszem a Fabulával láttuk decemberben a Katicás történetet :D Meg is nézem a honlapjukat, köszi!
Mikor akarod Annát oviba adni? (A babakocsis megközelités miatt kérdezem)
Melinda!
Sajnos nekünk a szombat még nem jó, hiszen Lukut még nem viszem, Apa pedig szombaton nyitva van, nem tud vigyázni Rá. Majd 1 év mulva talán.

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Icus!
Felénk ez van, 5 éves kor alatt alig vesznek fel gyereket. Itt csak épülnek a lakóparkok, ovi, iskola 1 szál se hozzájuk... 25-26 gyerek van 1 csoportban, a suliban van hogy 30 is :evil:

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi
Igaz, a babakocsi nem is fog már kelleni, ha terv szerint Anna 4 évesen megy oviba, addigra a Pici is 2 lesz. De sokat gyalogolni vele sem lehet még, az én munkahelyem 2 km tőlünk, ( nekem jól kilépve 20 perc) az oda-vissza 4 km, esetleg naponta 2x, ha épp nincs más aki hozza-vigye... gyalog sok, busz meg nem jár tőlünk arra. Így aztán nincs a közelben más lehetőség, csak amit írtam, a legközelebbibe akkor sem vinném ha fizetnének érte...
A csoportlétszámok itt is hasonlóak, nem ritka hogy 28 fővel indul a kiscsoport :evil: ennyi 3 évesre személyre szabottan figyelni, ezt annak kéne kipróbálni aki kitalálja :evil: És nem az a baj hogy nincs elég ovi, az Önkormányzat spórolásból folyamatosan bezár ovit, vagy csoportokat, hogy "gazdaságosabb" legyen az zemeltetés. Az persze senkit nem érdekel hogy ez óhatatlanul a minőségi munka rovására megy. Én dolgoztam 33 fős csoportban is, nem leányálom. Ott bizony akit lehetett rávettünk hogy ebéd után vigye haza a gyereket :oops: , mert 25-nél több ágy nem fért el a teremben...

Melinda
Nálatok magas a csoportlétszám?

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Nagyon szomoru vagyok.
A Kicsikém, aki eddig nagy szeretettel és bizalommal igyekezett Emese felé, ma este ahogy egymás mellé kerültek, behuzta a nyakát, mint aki készül hogy kapni fog... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Nagyon bánt.
Mit csináltam rosszul hogy hirtelen igy megváltozott az én csupasziv kicsi lányom???

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi
Jajj Melcsi, biztos rossz lehetett ezt látni, de semmit sem csináltál rosszul!!! Ne hibáztasd magad!
Én azt hiszem, utópia azt hinni hogy a testvérek között nincs konfliktus, és mindig csupa mosoly és béke a viszonyuk. Luku már tapasztalta hogy a nővérkéje néha "neveli" őt, ezt Te is írtad már. És ha majd egyre nyilvánvalóbban érvényesíteni akarja a saját akaratát, ami ütközik Emeséével, ilyesmire még inkább számítani lehet. De ettől még ők szeretik egymást! A konfliktusokban fog edződni az alkalmazkodóképességük stb. és ettől ők még nagyon jó testvérek!

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Melcsi!
Bizony mostanában, ahogy Benji egyre nagyobb, néha Bence is túl határozott vele. Pedig köztük 11 év van. Nálatok meg aztán nagyon kicsi a korkülönbség. Nemsokára kölcsönös lesz a dolog.

Icus!
Benji a névsor szerint a 27. a csoportban. (ha jól emlékszem, de valahol 25 körül, az biztos) Hatalmas zsúfoltságot azért nem láttam Gondolom, hogy néhány gyerek mindig hiányzik.

Melinda
fermel
 
 


Sziasztok!

Judit hívta fel a figyelmemet a topicotokra, és jól tette, mert nálunk is pont ezek a problémák aktuálisak... Ráadásul korom miatt is illek ebbe a csoportba :lol: :lol:
,
Nálunk az a helyzet, hogy a lányomat az oviban egy kis barátnője állandóan lökdösi, stb. Hanna viszont nagyon mimóza, ő egy kis konfliktusra is sírással válaszol, bár mostmár előfordul, hogy ő is lökdösi, de ami a nagyobb gond, hogy itthon is a kistesót, aki elég labilisan megy még, és emiatt sok az esés. TErmészetesen beszéltem az óvónővel, (akit egyébként nagyon jó óvónőnek tartok, na persze hibái neki is vannak), ő azt mondta, az oviban pozitív nevelés folyik és azzal próbálkoznak, hogy ti barátnők vagytok, szeretitek egymás stb... (Ami egyébként igaz is, szeretik egymást, jót játszanak együtt). Na mindegy, hosszabb egyébként a sztori, de most nincs sok időm, arra lennék kíváncsi Icus, hogy szerinted mit csináljak?? Nyilvánvaló az ovis nevelésbe nincs beleszólásom, lehet, nem is lenne jó, ha megbüntetnék vagy szétválasztanák őket, de olyan tanácstalan vagyok.... Mert azért azt senki sem szereti, ha a gyerekét bántják... Sziasztok, várom a hsz-eket, és majd figyuzom a topicot, mert sok érdekesség van benne!

Ildi
Kép
Kép
Kép
true
 
 


Sziasztok!

True!

Szeretettel köszöntelek itt, és nagyon örülök Neked :)
sajnálom a kislányodat, talán Icus tud valami lyen jó tanácsot adni a helyzet javítására :wink:

Lányok!
ne haragudjatok, hogy most jobbára magunkról írok, nem volt időm visszaolvasni, viszont annyira hiányoztatok :(
most fél kézzel írok, remélem Maya hagyja, hogy leírjam, amit szeretnék...

szóval, nagyon el vagyok keseredve :( ...
ma pl. hajnali 3-kor aludt el a baba, és 7-kor már kelnünk kellett, mert Melissa oviba ment másfél hét kihagyás után...több napot már vele sem bírtam volna itthon :roll:

visszatért a féltékenysége, még rosszabb, mint először... :(
nem fogad szót, szemtelen, néha úgy viselkedik, mint egy 2 éves...
a szobája szó szerint ragad a mocsoktól, mert beviszi a kaját és közben tv-zik, pedig mindennap leszidom érte :(
nem értem kislány létére hogy lehet ilyen :roll:
és az a rendetlenség :evil:

ha csoda történik és alszik Maya, nekiugrom a szobájának és kitakarítom, mert már nem merek oda bemenni, fizikai fájdalmat okoz... :(

a legrosszabb viszont az, hogy Maya nem alszik vissza az éjjeli etetések után, nem sír, de nyög, szuszog órákig, így egybeérnek az etetések, nagyon kimerítő :(
rosszul tűröm a kialvatlanságot, úgy látszik, öregszem :oops:

a többiek ilyenkor már átaludták az éjszakát, nem hittem volna, hogy ilyen is létezik :roll:

megyek etetni, még jövök :arrow:

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Icus!
Remélem nem tapasztalod meg, milyen rémes érzés látni ezt... Ma reggel megismétlődött, pedig most Emese nem csinált semmit. Elbőgtem magam... Azt hiszem, fél már tőle, menne felé, de mikor odaaér, eszébe jut, hogy bántani fogja... :cry:
Apával beszélgettünk, szerinte a hetek óta tartó bezártság is kihozhatta belőle. Valóban, ezen a télen nagyon kevés volt a levegőzés, rossz volt az idő, egymás után voltunk betegek, stb, most meg a karja miatt is félek hiszen kint még jobban kedve van rohangálni és itthon sincs semmi ugrabugra... Talán emiatt összeférhetetlen, és a bátyjával is. Máté térden csuszik egyetlen pusziért, ma is Kindercsokit hozott Neki, Ő meg eltolja magától. Olyan mint egy kis terrorista neveli itt a családot.
Sheila!
Remélem hamar kijuttok már az alagutból, én ugy tapasztaltam, hogy az első 2-3 hónap azért a legnehezebb. Talán ha megtanulja hogy kell aludni, akkor minden sokkal egyszerübb lesz. Melissán ne csodálkozz, szerintem könyveld el hogy visszafejlődött ideiglenesen pár évet. De az hogy beviszi az ennivalót és közben tévézik, ez nem hangzik jól, ezt a szokását meg kéne szüntetni...
True!
Üdv köztünk! Majd Icus biztos tud valami okosságot a bajodra. Nem is állapot, hogy bántják az ember gyerekét (de mi van akkor, ha az én gyerekeim egymást bántják akkor kit féltsek?).

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Sziasztok!

Ildi (True)
Üdv nálunk. Mindig örülünk az új tagoknak, főleg akkor ha nem csak „figyuzzák a topicot” hanem írnak is gyakran...
Nem könnyű amit kérdezel. A testvérféltékenység kezeléséről nincsenek tapasztalataim, sőt ez a legnagyobb félelmem nekem is, nálunk max. 23 hónap lesz a két gyerek között, és biztos hogy nem lesz sima ügy... De vannak elképzeléseim, amik aztán vagy bejönnek, vagy nem. Én azt hiszem az eleje lesz nehéz, de ha eljutunk abba a korba hogy mindkettővel értelmesen lehet beszélgetni, ott már minden egyszerűbb ( hacsak addig nagyon el nem rontok valamit)
Más az ovi és más a család. Mások a konfliktus okai, mások a körülmények, mások a szokások-szabályok, és a gyerekek pontosan tudják hol, mit lehet és mit nem. De minden konfliktuskezelésnek ugyan az az alapja: a gyerek gondolatainak megismerése, érzéseinek figyelembe vétele, tisztelete és elfogadható reakciók tanítása.
Nálatok már elég nagy a lányod ahhoz hogy meg lehessen beszélni vele a dolgokat, illetve hogy ő is ki tudja fejezni mit érez, mit gondol. Ez a legfontosabb. Fontos tudni mi jár a fejében, mit miért csinál vagy nem csinál.
Pár sorban nehéz erről írni, órákat lehetne beszélni róla.
1.Először is mindig kérdezd meg, mi történt, miért lökte meg a kicsit? Attól függően hogy mit válaszol, folyik tovább a dolog. Minél árnyaltabban el tudja mondani annál egyszerűbb.
2. Tartsd tiszteletben, mit érez, értsd meg őt is. Lehet hogy véletlen volt, egy csetlő botló kicsi gyakran láb alatt van. Ha szándékos, fontos tudni az okát, ami frusztrálta vagy felbosszantotta a nagyot. Nálatok a kicsi abban a korban van amikor mindenhez hozzányúl, elvesz, ledönt, ezt bizony nehéz elviselni, gondolom ebből van a legtöbb gond. Egyrészt persze meg kell értetni a nagyobbal hogy a kicsi (MÉG!) nem tudja hogyan kell játszani, másrészt érezze hogy te próbálod őt ebben segíteni, amennyire lehet neked kell résen lenned hogy ne zavarja túlságosan a tesóját. Ne hagyd hogy mindent elvegyen tőle, a kicsinek is meg kell tanulni mit lehet és mit nem.Ha a nagy azt látja hogy a kicsire sincs minden ráhagyva, könnyebben elfogadja hogy ő MÉG nem tudja a szabályokat, viszont nemsokára meg fogja tanulni, ez reményt ad és türelemre, toleranciára tanít. Érezze a nagy hogy őt is megérted, joga van néha haragudni a kicsire, viszont meg kell tanulnia hogy bántani nem lehet. Inkább találjátok ki együtt, hogyan segíthet ő is abban hogy a kicsi mielőbb megtanulja a rendet.
3. Elfogadható reakciók tanítása: mit tehet a nagy és mit nem? Bántani nem lehet, ez szabály. Viszont mondja el a kicsinek ő is amit gondol. Nagyon fontos hogy ne csak a felnőttől várja a gyerek a megoldást, ő maga is fejezze ki a másik számára érthető módon és kedvesen a kívánságait, mert csak így van esély rá hogy azt mások megértsék és elfogadják. Ez persze hosszú folyamat, de szerintem az egyetlen járható út. Oviban tapasztalom, a legtöbb gyerek mennyire képtelen erre, pedig ha ezt megtanulja már fél siker. Ha a kicsi szeretne valamit, vele együtt, a nevében kérd el a nagytól, mikor már tud beszélni a kicsit is tanítsd arra hogy elmondja mit szeretne, ne te kérd el helyette. Ha a másik odaadja, dícsérd meg, de ne várd el hogy mindig azonnal oda is adja, taníts meg olyan mondatokat neki hogy pl. várj egy kicsit, majd később odaadom- és a kicsi tanuljon meg várni. Ilyenkor célszerű olyan dolgot hozzáfűzni ami a várakozás időtartamát szemléletessé teszi pl. mindjárt odaadom a motort, csak előbb megyek vele még egy kört – és utána viszont adja át. Vagy mindjárt odaadom csak előbb megfőzöm az ebédet a babának stb. Meg kell tanulni kérni – várni – odaadni mindkettőnek. Ha a kicsi durva, szóljon rá ő maga: nem szabad, ne bánts stb.
Ha a gyerek olyan reakciókat produkál egy konfliktushelyzetben ami felnőttként nem elfogadható, ezt mindenképp mondd el neki, ilyet nem tehet. Sőt, kérdezd meg tőle hogy szerinte ez helyes-e, miért nem, ő mit érezne ha vele ezt csinálnák stb. De ezzel ne hagyd magára, mondj helyette alternatívákat, találjátok ki együtt mit tehetett volna, olyat ami mindkettőnek megfelel. Lehet jogos a dühe, ezt ki is mondhatja, nem kell elfojtani, de ne bántsa a másikat.
Az ovis konfliktus kezelésében az óvónő a kompetens. Amit írtál abban csak az a bibi hogy nem az a lényeg hogy azért ne bántsa mert barátnők és szeretik egymást, hiszen bántani azt sem szabad akit nem kedvel. Ott már mind a két fél elég nagy ahhoz hogy értelmesen ki tudják fejezni a kívánságaikat, de ha ezt nem teszik meg, nincs rá esély hogy a másik megértse azt. Itt is az a legfontosabb hogy a lányod saját maga el tudja mondani a barátnőjének az érzéseit, ne csak az óvónőtől várja hogy megvédje. Persze az óvónőnek is van szerepe, figyelmmel kell kísérni az ilyen próbálkozást és segíteni a folyamatot ahol elakad. Mondja el a lányod a barátnőjének hogy ez neki rossz, fáj, szóljon rá határozottan hogy ne csinálja, mert akkor nem fog vele játszani stb,. illetve ennél is fontosabb hogy kérdezze meg hogy ezt miért csinálja, mit akar ezzel? Ez az egy mondat sokszor csodát tesz, a másikat ráébreszti arra hogy agresszói nélkül is elérheti amit akar, csak el kell mondani a másiknak a kívánságát. Ez felnőtt szemmel evidens, pedig nem is hinnétek hány konfliktus származik abból hogy a gyerek nem mondja el mit akar, csak odaüt, ellök, elvesz.
Persze lehet hogy a másik olyan dolgot akar ami neki nem jó, pl ráerölteti az akaratát, elképzeléseit a játékban és ha ő nem enged, akkor lökdösi stb. Ha neki nem jó amit a másik akar, mondja meg de találjanak ki együtt kompromisszumot, ami mindenkinek megfelel. Az oviban mi ezt nagyon gyakran alkalmazzuk, mert arra késztet hogy egymás érdekeit megtanulják figyelembe venni, és ha együtt találnak ki alternatívát, az erősíti az együttműködést és mentesít a frusztrációtól.
Na, írhatnék kisregényt, mégsem érnék a végére sosem... ahány helyzet, annyi féle megoldás.

Azért írjátok meg érthető voltam-e, illetve más véleményeket is szívesen olvasnék, ki mit gondol erről.

Könyvajánló: Adale Faber és Elaine Mazlish: Testvérek – féltékenység nélkül. Ha valakit érdekel, 1800 ft-ért átadnám, vadonatúj ( én olvastam de ez nem látszik rajta) a bookline-nál 2300 ft. Jó is de nagyobb gyerekekre vonatkozik akik már jól tudnak kommunikálni. Sok olyan módszer van benne amit én is használok az oviban. Viszont nálunk még a koruk miatt nem erre lesz szükség.

Igen, biztos nagyon rossz lehet ha az oviban bántják az ember gyerekét. Az én lányomat múltkor a játszóházban egy 4 év forma kislány húzta-nyúzta egyfolytában, csak „játszani” akart vele de erőszakosan és nem Annának való dolgokat. Dobta neki a labdát hogy kapja el, mondom : ő még nem tudja elkapni – erre hozzávágta erősen hogy de akkor is kapja el. „Körjátékozni” akart vele, Anna elesett, ő meg csak húzta a földön stb. Szörnyen izgága, hiperaktív gyerek volt, Anna az ő kis nyugodt, megfontolt egyéniségével meg volt rémülve tőle. Szegénykém egy darabig tűrte aztán muszáj volt kimenetenem mert már sírt is, pedig próbáltam szép szóval terelgetni a nagylányt de falrahányt borsó volt... Az anyja meg a kisebb gyerekével volt elfoglalva. Ha szólt is a nagynak, az nem ért semmit...



Sheila
Nem tudok neked okosat írni a féltékenységről, én is ettől félek...Viszont szabályokat igen is fel lehet állítani, pl. csak a konyhába-étkezőben eszünk, a szobában nem és pont!
Maya ha nem sír éjjel, próbálj aludni, nem baj ha ő ébren van. Majd beáll a ritmusa.

Melcsi
Jajj, biztos hogy nálunk is lesz ilyen. Nincsenek illúzióim, csak remélem hogy nem ez lesz a jellemző, de ilyen esemény nélkül szerintem nem nőnek fel testvérek... el tudom képzelni mit érzel. Emese egyébként nem is tett semmit, ami konkrétan okot adott volna erre, csak régebbi tapasztalat lehet Lukunál? Majd elmúlik, ha Emese visszazökken a régi kerékvágásba. Addig légy résen, legyél ott Luku mellett és ha ilyet látsz, próbáld rávenni Emesét valami kedves gesztusra, illetve próbáld elfogadtatni Vele hogy bántani nem lehet a kicsit, ha valamit akar, mondja meg mi az, ő már nagyon szépen ki tudja fejezni magát. Jobb ötletem nincs...

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Icus!
Bizony ez a legfájóbb, hogy ma konkrétan semmit nem csinált, a kicsi egyszerüen a közelébe érve behuzta a nyakát, tehát félhet tőle hogy bántani fogja.
Tul.képp semmi konfliktus, tehát nem veszi el, nem dönti le, stb, Emese csak lekever egyet, ha már arra jár...Mint a viccben, ugyan nem az asszonyt kellett volna felpofozni, de majd ő is kiérdemesül rá egyszer :lol: :shock: .
És az a szörnyü, hogy bizony teljesen párbeszédképes a lány, és elmondja, hogy szereti Lukukát, és mégis megy a nyuzás! Kérem hogy ne csinálja, ez fáj, ezt nem szabad, aztán mégis! Csináltam már azt is, hogy ha meghuzta a haját, és is meghuztam az övét, közben mondva, látod, igy fáj a hajhuzás. Nem hat.
Azt remélem, ha jövő kedden gyógyultnak nyilvánitják Emesét és ujra csuszhat-mászhat kedvére, akkor visszamegy a Luku szintjére és ujból a régi nagy barátok lesznek.
Nagyon érdekes volt amit irtál True-nak, ezt vissza fogom olvasni még magamnak!

Fanny!
Neked holnapra nagyon sok erőt kivánok, ez nagyon nehéz nap lesz! Egyuttal viszont némi enyhülést is hozhat, holnap végképp átadod a Teremtőnek és megnyugszik a teste, és a Te lelked is megkönnyebbül!

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi
Ha nincs konfliktus, kérdezz rá: miért csináltad? Mit akarsz ezzel? Ha azt mondja : semmit, ne hagyd rá, mondd meg hogy aki nem akar semmit az nem csinál ilyet. Ha megütötted, akartál valamit, mi az??? Forszírozd hogy ki mondja mi van benne, valami biztosan, de lehet hogy még nem tudatos. Ha tudatos lesz az ok-okozat, akkor tudsz tovább lépni a hogyanra.
Kérdezd meg tőle, szerinte jó ez így: Mit érez a másik? Ő még biztos nem gondol ebbe bele, de ezt is érdemes tudatosítani.
Na nem okoskodok tovább...

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Jajj, nehogy azt higyjétek, hogy én ENGEDEM a szobában enni!! :shock: :shock:

a helyzet az, hogy tűzzel-vassal tiltottuk mindig, de egyszerűen "becsempészi" a dolgokat a szobájába és eldugja :evil:

sajnos, ha épp pelenkázok, fürdetek, etetek vagy épp vigasztalom az üvöltő Mayát, nem tudok arra koncentrálni, mit csinál épp Melissa...éás hát, mint azt korábban is írtam, folyton a hűtőt nyitogatja :roll: : egy kis Túró Rudi, Kinder Pingui, puding, üdítő, keksz stb...hát ezekkel őrületes koszt tud produkálni :evil:

persze, mikor észreveszem, nagyon megszidom (kiabálni is szoktam :oops: ) de rá se ránt...szerintem direkt kihasználja, hogy nem tudok rá figyelni :(

most elment érte a párom az oviba, ha hazajönnek, nekiállok a szobájának (eddig még nem volt rá időm,mert sétáltam Mayával) de ma mindenképp megcsinálom, már nem tűr halasztást :roll:

folyt. köv. jöttek hozzám...

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Sziasztok!

Melinda! Remlem mir a másik óvónő jön megint reggel, addigra beszokik Benji!

Melcsi! Szerintem semmit nem rontottál el, egyszerűen ahogy Luku okosodik, tudja mire számíthat Emesétől, és reagál rá! Biztos ha lekerül Emeséről a kötés és Ő is a régi lehet, akkor visszatér a régi "barátság". Szerintem majd fogja még Emese is húzni a nyakát ha Luku mellé kerül. És még valami: ahogy Te tudod nevelni a gyerekeidet, úgy nem lehet rontani :lol: :lol: :lol: !

Icus! Nagyon érdekes amit írtál! Nálunk (sajnos) már nem lesz téma a testvér féltékenység....
Én sosem értettem ha egy szülő a játszótéren nem figyelt a gyerekére, vagy egyszerűen csak ráhagyta, hogy erőszakoskodjon a többiekkel :roll:

Sheila! Remélem nemsokára rendeződik Mayácska éjszakája, és azzal a tiétek is. Nálunk ez "hullámokban" volt. Most például már megint felkel éjszaka 6x is, "mekeg" (komolyan, meee, meeee :lol: ) akkor odanyújtom a karom, megsimogatja és visszaalszik. De sajnos én kb. akkor tudok visszaaludni, mikor már Ő újra ébred...
Látnád a nagyok szobáját nálunk..... :evil: :evil: . Mi lenne ha megkérnéd Melissát amikor takarítassz, hogy segítsen?

True! Üdv. köztünk :) !

Szép napot mindenkinek!

KépKép
mandula35
 
 


Melinda! Remélem mire....

KépKép
mandula35
 
 


Mandulácska!
Nem vagyok biztos már benne, hogy tudom nevelni Őket... :shock:
Icus!
Nem okoskodás, nagyon köszönöm a tanácsot, hiszen Ő teljesen értelmes már, legalábbis ami a beszédjét meg az indoklásait illeti, remélem ezt is meg tudja majd indokolni.
Ma délután látványosan javult a helyzet (remélem nem csak átmenetileg), ahogy köztük ültem, ujra a régi Pöri volt, kedveskedett Lukuval is, beszélgettek, odaadta a cumisüvegét, stb, és most Luku is ujra a régi bizalommal volt Emese iránt.
Délelőtt hosszu időt kint töltöttünk a szél ellenére, bujócskáztunk, futott kicsit, lehet hogy ez a kellemetlen élethelyzet okozta volna a bajokat? Mert utána normális volt.
Sheila!
Persze hogy kihasználja a helyzetet, és ebben az az üzenet is benne van, hogy "miért nem figyelsz rám, mindig csak Mayára". Most látom, milyen könnyü helyzetben is voltam, mert Luku alig sirt, aludt éjszaka, nappal is békés volt picinek, igy Emesére az elején fokozottan tudtam figyelni, hogy ne érezze magát hátrányban. Egy nyugtalanabb baba mellett ezt nehéz megvalósitani.

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Sziasztok, köszönöm a részletes hsz-eket, még nem is tudtam úgy igazán velősen átnézni, de sort fogok keríteni rá.

Egy két gondolat a ti dolgaitokhoz:


1. testvérféltékenység: nálunk is pontosan 23 hónap van a két kicsi között, nálunk az vált be egyedül, hogy Hannát is kisbabaként kezeltük. Mondogattuk magunk között, hogy nézd az én kisbabám is milyen szépen mosolyog, úgy ahogy a tiéd (az egyik az enyém volt, amásik apáé) és akkor a Hanna olyan boldog volt, hogy csak úgy ragyogott a szeme. Szerintem ennek köszönhető, hogy átvészeltük az első időszakot, mert nagyon nehéz volt! Amikor pl. hazahoztuk Levit a kórházból, és Hanna látta a fürdetést, nem akart fürödni, úgy hisztizett, hogy nem tudtuk berakni a kádba. Azt mondta a drnő, próbáljuk meg napközben, és úgy sikerült. Szóval nem volt egyszerű. Folyt köv. de most itt üvölt mindkettő kórusban

Ildi
Kép
Kép
Kép
true
 
 


Na alszanak, de rengeteg dolgom van, csak gyorsan:

nálunk éjjeli szopiknál az vált be, hogy alva szoptatás... odaraktam magam mellé, mindketten oldalra fordultunk egymással szemben, esetleg a hátát kitámasztottam takaróval, amikor még nagyon picur volt, nekem a vállam és fejem közé a kispárna, olyan komfortos volt, hogy pár percen belül aludtunk mindketten. Később vagy visszaraktam a kiságyba, vagy maradt ott, de ennek ellenére nem velünk alvó, ahogy elkezdett kiegészítő kaját kapni, onnantól nem kelt fel éjjel, most se teszi, max ha nagyon beteg.
Nekem a nagyfiam nagyon rossz alvó volt, 3 éves koráig átlag 10x ébredt éjjelente, a lányom már nagyon jó, nála inkább az volt a gond, hogy nem kelt fel éjjel szopizni, és ezek után nagyon nehezen vettem volna, ha éjszakázni kellett volna Levivel.

Sheilal, nálunk az egész lakásban ez a helyzet sajnos... kb. 4 éve nem tudtam olyan igazi átfogó nagytakarítást csinálni, nekem az csak úgy sikerülne, ha apa a 3 gyerekkel elmenne legalább 1 egész napra, dehát ez csak álom marad... Így marad a tűzoltás. Pl. a nappalit naponta kell porszívóznom, de gondolom ez nálatok is így van...

Oviba beszokás: nekem azt mondták, azért kell fokozatosan, több időt hagyva, mert később nagyon visszaüt, ha elkapkodjuk - még ha a gyerek jól is érzi magát az oviba az első időszakban. Nálunk eleinte nem volt gond, csak 11-re már nagyon elfáradt a lányom, akkor sírdogált, hogy haza akarok menni, de odaadták neki a cumiját meg a kistakaróját, akkor pihent egy kicsit, és utána nem volt gond. Ez kb. 2 hónapig eltartott, utána jött a feketeleves... Először csak sírt egy csomót (már nem kapta meg a cumit, meg a tetét, mert akkor nem játszott, csak feküdt a matracon), aztán 2 alkalom volt, hogy reggel olyan hisztit levágott, hogy ketten sem bírtuk felöltöztetni, egyszerűen nem lehetett lefogni. Szerencsére sikerült mindkét alkalommal leszerelni, gyorsan megkérdeztem: kérsz egy cukrot?? mert láttam, hogy már szeretne kijönni a helyzetből, de nem tudott, akkor megnyugodott, és utána mint amit elvágtak, véget ért ez, és mostmár megint semmi gond az oviban. Szerintem itt is a testvérféltékenység volt a helyzet kulcsa, ugyanis belegondolt a kisasszony, hogy én otthon vagyok Levivel, és ez ellen harcolt. Szóval a testvérféltékenység nálunk hullámokban jön, és nem vagyok biztos benne, hogy már vége.
Most mennem kell, sziasztok, remélem, írtam valami használhatót.

Ildi
Kép
Kép
Kép
true
 
 


True!
Érdekes volt olvasni a Ti megoldásotokat, magunkra ismertem benne. Nálunk is ha Emese ugy dönt, akkor Ő is kisbaba, mi meg mondogatjuk egymásnak szinte ugyanazt mint Ti :D
Lányok, ugy látszik csak panaszkodnom kellett (pedig már legalább 1 hete tartott!) és visszakaptam az én aranyos kis tündérkémet, aki "szereti Lukukát, én kistestvéremet". Igaz, a héten szinte mindennap volt valami program nemcsak kint voltunk vagy sétáltunk, de a bent töltött idő ujra olyan lett mint régen, Pöri megint a földön bohóckodik Lukuval, aki mostmár nem huzza be a nyakát, hanem visitva nevet Emesével.
Tegnap először elmentünk a Ringató nevü zenés programra, Icus talán hallottál róla, Kodály módszerrel történő játékos zenei foglalkozás. Igen komoly képzettséggel rendelkező csak diplomás nők vezethetik, a név védett, saját honlapjuk van amin minden részlet megtalálható (www.ringato.hu). Talán Felétek is van ilyen, Mandulácska! Nekünk nagyon tetszett, mindkét gyerek el volt büvölve, Emese ugy viselkedett, mintha hónapok óta odajárnánk, bekapcsolódott, tapsolt, az ismerteket énekelte, Luku meg kiskutyázott és dülöngélt. Emese mondta, hogy "holnap is menjünk "Lingatóba" ".Igazán figyelmébe ajánlom a kisbabás asszonyoknak! (lassan Fannyék Hannácskája is elkezdheti).
Végre találtam olyan babakocsit, amit még én is könnyen össze tudok csukni, igy az is begyógyult mostmár az autóba, igy egyre könnyebb a 2 kicsivel még egyedül is elmászkálni. De már kell is, biztos tul ingerszegény voltam ezen a télen, és Luku is láthatóan élvezi hogy nem engem lát, hanem előre néz a babakocsiban :D

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi!
Jaj, de örülök, hogy rendeződött a helyzet :lol: :lol: :lol: ! Látod, megmondtam, hogy nem hibázol :wink: :lol: !
Megnéztem a ringató honlapját, persze, hogy nincs miskolcon..... :cry: :cry:

Nagyon nincs ezen a környéken ilyen piciknek való program :cry: .

Na, de hétvégén kocsonyafesztivál :lol: , lesz megint állatos sátor, jégszobrok, meg sok más program, amit ugyan nem tud Mese végigülni, de legalább kimozdulunk. Na, meg kocsonya :lol: :lol: !

Szép estét mindenkinek!

KépKép
mandula35
 
 


Sziasztok!

True
Érdekes dolgokat írtál. Tényleg ekkora különbség van 2 testvér alvása között?? Az én lányom most már jól alszik, de kicsinek ez nem volt jellemző. De remélem a második az lesz!
Nálunk a karácsonyi nagytakarítás marad el rendszeresen :oops: , mert vagy épp terhes vagyok az I. trimeszterben és nem merem belevetni magam, vagy épp pici baba mellett nincs elég időm rá, és ez még jövőre is így lesz.

Melcsi
Igen, ismerem a Ringatót, mi is voltunk párszor, de nekem nem igazán tetszett. Nem volt módszertanilag felépítve a foglalkozás, a nő csapongott, és nem kereste a személyes kapcsolatot a gyerekekkel, csak a csoportot látta bennük, nem az egyéniségeket. Pedig ez fontos. Valószínűleg túl sokat vártam tőle, épp a beharangozójuk miatt hogy Kodály módszer meg védett név stb, lehet túl kritikusan ítéltem meg, ez szakmai ártalom is :roll: . Ennél jobb a Csiribiri Muzsika, és a Zöldalma klubja is, ahová most járunk. De nyilván nagyon függ attól hogy ki tartja a foglalkozást, hiába volt zenetanár a miénk, nem ez számít, hanem az egyénisége, szóval nem akarok ebből általánosítani, biztos vannak sokkal jobbak nála a Ringatón belül. Meg értetlenül álltam pl. az előtt hogy a zömében 1 évesek csoportjában ugyan minek a ritmusvisszhang... :shock: és alig volt ismétlés, pedig a kicsiknek ez a fontos, egy foglalkozáson belül is. A személyességre visszatérve: ahová most járunk, ott pl. minden gyerek nevét elénekeljük az első, játékba hívó dalnál pl: - Sári néni utazik, ki száll be? – Anna ( énekli a gyerek vagy anyukája) -Anna (ismétli mindenki), beszállhatsz... és így sorban a többieket. És ezalatt mindenki ránéz, a gyerkőc pedig boldog hogy őt éneklik a többiek. Ez csak egy példa a személyes kapcsolatteremtésre. Vagy pl. a Csiribiriben a búcsúdal: - Csipp csepp aranycsepp, szomjas a föld itasd meg, akis Anna hazamegy... és mindenkitől egyesével elköszönnek. Nekem az ilyesmi fontos. Vagy a Ringatóban szinte csak olyat énekeltek amit ismertem, ( hiába, én is Kodály módszert tanultam a képzőben) a Zöldalmánál meg mindig tanulok én is újat, főleg népi játékokat. De örülök hogy találtatok olyat ami tetszett nektek, tudom egyszer már írtad egy másikról hogy nem voltál elragadtatva.

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Icus!
A mi Ringató nénink szerencsére kontaktusteremtő volt, több dalban meg-megszólitotta név szerint a gyerekeket, Emesét is rögtön bevonta (Lukut ugyan még csak a szemével). Én tegnap több eddig ismeretlen népdalt hallottam, felvidéki és erdélyi népdalok voltak.
Csiribirit én is néztem a neten, de nekem tetszett ez a Ringató, és helyben van, ugyhogy egyelőre maradunk.
Mandulácska!
Sajnálom hogy nincs arra Ringató :(
Kocsonyafesztivál hmmmmmm az idén nálunk elmaradt a kocsonyafőzés (is) kár hogy olyan messze van Miskolc.

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép
Remélem a képeink meghozzák a kedveteket az iráshoz :D

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi!
Most éppen táblázatokat gyártok a szakdolgozathoz. Gondoltam pihenésképpen bekukkantok ide. Érdemes volt! Fantasztikusak a gyerkőcök. Luku már kész fiatalember. Mindegyik kép nagyon jó, de nekem a foteles tetszik a legjobban.
Ma(illetve már tegnap) a húgomék elvitték Benjit. Holnap is náluk lesz, így teljes gőzzel írom a szakdolgozatomat(már 20 oldalnál tartok), így nem valószínű, hogy jövök.
Mindenkinek kellemes hétvégét kívánok!

Melinda
fermel
 
 


Sziasztok!

Melcsi!

Nagyon klasszak a képek :) :) :)
Luku milyen nagy már, és mennyi haja van!!! :) :)
nagyon édes :)

örülök, hogy a kisasszonnyal is minden rendben :wink:
úgy látom Ő a Párodra, Luku pedig Rád hasonlít :)

képzeljétek Mayácska megjavult :) :) :) (kopp-kopp)
már két napja az esti etetés után ( 21-21:30 körül) némi nézelődés és játékaival folytatott "beszélgetés" után elalszik, és hajnalban ébred fel...utána evés, majd jó esetben alvás, egyébként némi "nyekegés" a kiságyban, de ez már nem annyira zavaró, mert tudunk tőle aludni, és ő is elalszik egy idő után.
Eddig köztünk aludt :oops: :oops: , mert miután kikerült a pocakból, nehéz volt "megválnom" Tőle...de Neki nem jött be az együttalvás (hiába olvasom mostanában mindenütt, hogy az a legjobb a babának...Maya nem tud úgy rendesen pihenni, és bennünket sem hagy)...egyébként Melissa épp ilyen volt, Ő sem tudott soha aludni köztünk, bár tettünk néhány kísérletet, általában akkor, mikor beteg volt.

remélem ettől még nem nem leszek rossz anya :wink: és belőle sem lesz lelki sérült gyerek...egyébként az ágyacskája karnyújtásnyira mellettem van, és tényleg nagy megnyugvást nyújt a légzésfigyelő.

már egész kipihentek vagyunk :)

jó hétvégét, Mindenkinek!

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Kép Kép Kép Kép

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Sheila!
Ma is érdemes volt benéznem! Gyönyörű a kis Maja!!(tényleg, hivatalosan hogy írják a nevét, y-nal vagy j-vel?) Ahogy az apukája hasán fekszik, az valami fantasztikus! Na és ez a csupa-csupa rózsaszín. Ilyenkor azért irigykedem kicsit.

Ildi!
Bocsánat, hogy figyelmetlenségből csak most üdvözöllek. Gratulálok a gyerekeidhez!

Benjit ma haza kellett hozni már kora este (csak holnap reggel jött volna haza), mert szegénykémnek fájt a füle. Ez eddig még nem fordult elő. Csepegtettünk a fülébe kövirózsát, meg melegítettük is. Meg persze előkerült az orrszívó, mert taknyos is. Úgy tűnik, hogy jobb lett, később már virgonckodott is. Most már jó ideje alszik. Remélem, hogy nem lesz komolyabb baj. Szerintem már az is nagy szó, hogy 3 heti óvodába járás alatt nem volt beteg, pedig éppen tartott az influenzajárvány is.

Melinda
fermel
 
 


Sziasztok!

Óóóó, mennyi szép babafotó :lol: érdemes volt benézni!

Sheila
Nem attól jó anya valaki, hogy vele alszik a baba. Nálunk sem volt szokás, Melcsiéknél se, Melindáéknál se, ( bocs akit kihagytam) és azért gondolom nem vagyunk rossz anyák :D Én örülök is hogy nem szokott be Anna a nagyágyba, láttam az oviban elég gyereket akit még 4-5 évesen se lehetett kirakni a szülői ágyból...
Látod, megtanulja lassan ő is mi a rend az alvás körül.
Nagyon édes a kis Hercegnő!

Melinda
A közösséget sajnos ilyen szempontból is meg kell szokni ( betegség)... Jobbulást a kis betegnek, a fülfájás elég fájdalmas tud lenni, emlékeim szerint. Kapott gyógyszert Benji? Van Bioptron lámpátok? Lehet hogy jót tenne az is.
Nagyon ügyi vagy hogy így haladsz a szakdoliddal. Ugye milyen nagy könnyebbség ilyenkor egy szövegszerkesztő? Emlékszem az első két szakdolimat még kézzel írtam, javítgattam, aztán keresni kellett valakit aki írógéppel legépeli, aztán később már hiába akartam rajta változtatni... valóságos megváltás volt a későbbieket géppel írni. Mikorra kell leadnotok? Jól teszed hogy nem hagyod az utolsó pillanatra, én sajnos hajlamos vagyok az ilyesmire :oops:

Melcsi
Látom Luku lassan már nem ismer akadályt :D Olyan jó nézni a testvérfotókat, már nagyon várom hogy nálunk is legyenek ilyenek :D Annáról már amúgy se nagyon lehet egy jó képet csinálni, mert ha meglátja a kezemben a gépet már jön is oda és és nézni akarja benne a babát :D
Képzeljétek 2 napja azt álmodtam hogy megszületett a Baba, ( na persze ráér még kb. 4 hónapot!!) de nem mondták meg, fiú vagy lány. Csak akkor adták oda mikor már fel volt öltöztetve. Az egész család nagy izgalommal leste ahogy levettük a pelust, és kiderült: kukija van :D
Holnap megyek az eredményért a Klinikára, kiderül jó-e a megérzésem.

Akinek van kedve, tippeljen, fiú lesz vagy lány? :D

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Icus!

Szerintem kisfiú :lol: :lol: !

KépKép
mandula35
 
 


Icus!

én úgy érzem:kislány :lol: :lol:, nem tudom miért... :wink:

de az én megérzéseim már nem a régiek, arra nem lehet adni :wink:

Maya is sokáig Marci volt, talán emlékeztek :lol: ...

milyen izgalmas lehet, hogy holnap minden kétséget kizáróan megtudjátok :) :) :)
azért halkan megjegyzem: a kislány nálatok is "praktikusabb" lenne :wink:

de gondolom, boldogan beruháznátok egy kisfiúra :)
egészséges legyen, csak ez számít...

látod, még negyedik babás, elvileg tapasztalt anyaként is megtudnak zavarni bizonyos információk...sajnos túl sokat olvasok...pl. az "éjszakai gondoskodás" c. könyv szerint enyhe túlzással a baba boldogságához az kell, hogy a szülei éjjel nappal mellette legyenek...ez az enyémeknél nem vált be, Ők jobban alszanak a kiságyban :lol:

és őszintén szólva én sem vagyok túlzottan a módszer híve, bár néha jó, ha ott szuszog mellettem, de állandóan :roll:
olyan jó hozzábújni a páromhoz végre :)
a terhesség alatt köztünk volt a szopipárna :wink:

Melinda!

köszönöm :)
hivatalosan Maja, nem hivatalosan Maya, a "Maya és Miguel" c. rajzfilm alapján :lol:

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Icus!

Szerintem kisfiú!

Éva
fanny01
 
 


Sziasztok!

Szücsi!
Várom holnap az irásodat hogy mi, de szerintem kislány.

Melcsi!
Ma este 7-kor elmentünk kocsival a házatok elött. Nagyon furcsa volt tudni hogy ott laktok.

Bocsi holnap többet irok! :oops:

Jo éjt!
Vendég
 


Icus!
Azt hallottam, hogy ha a gyerekek között kicsi a korkülönbség, akkor nagyobb az esély az ellenkező neműre (ennek mennyi a tudományos alapja, nem tudom). Így a tippem, hogy fiú.
Benji jobban van. Még taknyos, de szerencsére a füle már nem fáj.
Gyógyszert nem kapott. Nem vagyok híve a sok gyógyszernek. Persze, ha nem múlt volna el így a fülfájás, akkor valamilyen fájdalomcsillapítót kapott volna (nálunk a kövirózsa ilyen esetekben eddig nagyon bevált). Volt kint ebben a szép napsütéses időben, ez is jót tett.
Április 30. a leadási határidő. Előtte még a referens is átnézi. Egyébként meg nagyon nem szeretem utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. A szövegszerkesztő (hát még az Excel) tényleg nagy könnyebbség. Korábban én is kézzel írtam a szakdolgozataimat, aztán gépeltettem.

Melinda
fermel
 
 


Judit!
Nem sokkal 7 előtt értünk haza :D
Icus!
Szerintem kisfiu :D Az álmok (főleg a kismamáké) sokszor bejönnek.
Emese is mindig kéri, hogy megnézhesse a képeket a gépben, ilyenkor végigcsodálkozza ami benne van.
Tényleg, hogy álltok a kisbaba érkezésével kapcsolatos magyarázattal? Észrevette már Annácska, hogy gömbölyödsz?
Melinda!
Remélem Benji tovább javul. Neked jó szakdolgozatirást kivánok, ha lehet ilyet mondani.
Fanny!
Olvasgatsz? :)
Sheila!
Hát itt volt akkor a bibi kérem szépen! Csak azt nem értem, ha Melissánál nem jött be, miért kisérleteztél ilyen sokáig Mayácskával? :P
Nálunk sem volt soha együttalvás, őszintén még betegség esetén se, de nem vettem észre, hogy lelki sérültek lennének :D Olyan fantasztikus irások forognak manapság a babák igényeiről, ha azt minden szülő kötelességének venné, akkor még egy zsiros kenyeret se tudnál kenni, mert mindig és örökké első a gyerek. Majd meghálálja ugye kamaszkorában, vagy még később, amikor öregkorodra bedug valami otthonba, Na ez igy tulzottan sarkos, de icipicit el kell kezdeni babakorban már, hogy ha minden igény kielégitve, szeretgetés is megvolt, akkor azért egy hajmosás belefér az anyukának is. Az éjszaka ugyanez szerintem (nálam biztosan, éjjel alszunk és kész!)
Ma kirándulni voltunk a Hüvösvölgyben, igazából most először tettünk nagy sétát erdőben lábon. Mindannyian élveztük, Emese rengeteget futkározott (a válla... már nem lehet birni vele). A kocsiban odafelé meghallgathattuk a Kismalac és a farkasok c. mesét A.E. feldolgozásában, aminek sarkpontja, hogy mikor a farkas be akarta dugni az egyik hátsó lábát, a kismalac közölte, hogy "menjél haza te farkas!" Ezzel a mese rövidre volt zárva :lol: Egyébként végig tudja az egészet, velem szokta mondani.Az erdei séta során pedig, mikor leültünk egy padra pihenni, előadta a "Kiültek a vénasszonyok a padra" c. népdalt. Ezenkivól megnéztük hogy milyen puha a moha, merthogy Micimackóék mikor az erdőben sátoroztak, mohaágyat készitettek maguknak.
Este, már itthon, megnéztük Micimackó egyik epizódját videón, és megállapitotta, hogy "a könyvnek nincs hangja, csak a tévének!" Na ezt tudtátok? :lol:

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 


Melcsi!
Köszönöm. Már egész jól van Benji. Azért holnap még nem megy oviba. (bár most már tényleg csak taknyos valamelyest) Láza meg nem is volt.
Nálunk is kezdetektől fogva külön aludt Benji (ráadásul ő külön szobában is). Egyszerűen a hálóba be se tudtunk volna tenni egy kiságyat a beépített bútorok miatt. Én is úgy gondolom, hogy mindenkinek megvan a maga helye, az egy ágyban való alvásnak nem vagyok híve. Bár pont tegnap éjjel majdnem végig velünk aludt. Éjfél körül hallom, hogy jön a szobájából. Nem volt szívem visszavinni. Persze, ha nem lett volna a fülfájós előzmény, akkor lehet, hogy visszaviszem.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de én szívesen írom a szakdolgozatomat, elvégre a témát magam találtam ki és tényleg foglalkoztat. Az más kérdés, hogy mondtam a családomnak, hogy igazából el kéne vonulnom egy „alkotó táborba”. Tegnap ugye Benji napközben nem volt itthon. Ehhez képest a két nagynak többször volt valami „hasfájása”. Például miközben írtam a dolgozatot, ők tőlem néhány méterre tárgyalták, hogy felháborító, hogy nincs itthon tojás sem és margarin sem. Mondtam, hogy akkor talán gyalogoljanak el és vegyenek, bár úgy emlékeztem, hogy kell még lennie mindkettőnek. Mint kiderült úgy is volt, csak piszok fárasztó lett volna a lenti hűtőt is megnézni. Csak egy fél kilós bontatlan margarin és 20 tojás volt ott. Egyébként meg telefonközpontos és portás is voltam munka közben. Persze az apjuk is elvonult dolgozni, csak ő a munkahelyére, ott meg ugye nem zavarta őt senki (lévén hétvége).
A gyermekvasutat nem néztétek meg? Péter nagy vágya, hogy majd a nagyvasúti munka mellett állomásfőnök lehessen ott (ők ugye ott is felnőttek). A legtöbben mellékállásban csinálják, miközben valahol forgalmi szolgálattevők. Péternek nagyon nagy élmény volt az ott eltöltött több év és nagyon boldogan menne vissza felnőttként is.
Éjféltől megint vasutas sztrájk lesz. Péterem meg most éjszaka dolgozik (ő eddig sem sztrájkolt). Kérdés, hogy reggel haza tud-e jönni a műszak végeztével, mert aki leváltja, az vonattal jönne. Ha nem, akkor maximum négy órával meghosszabbodhat a szolgálata. Ő szerencsére haza tud jönni, mert odaadtam neki a kocsimat és azzal ment el.

Éva!
Írjál nekünk! Hogy van a kis unokád?

Melinda
fermel
 
 


Melcsi!

Szégyellem, de néha még most is elbizonytalanítanak bizonyos írások :oops:
azon már túltettem magam, hogy "mindenki tud szoptatni aki akar",
és, hogy "egész nap lógjon cicin a gyerek", úgy lesz több tej, mert én nem így működöm :wink:

ha megfeszülök, akkor sem tudok többet produkálni 1ml-rel sem a 300-nál, sőt igazából 280...
pedig minden létező módszert bevetettem, most is használok 2 féle "csodaszert" és a Laktoherb teát,

de ez a folyamatos testkontaktusban lenni a babával, kicsit megzavart annak ellenére, hogy józan ésszel tudom, hogy kivitelezhetetlen :roll:

egy 3 gyerekes anyuka blogjában olvastam egy könyvről (most született a harmadik baba) , ő azt írta, hogy depressziós lett, mikor elolvasta a könyvet, amiben ecsetelték, hogy a baba milyen magányos a kiságyban, és tulképp. egész nap az anyán kéne lógnia hordozókendőben :shock:

én marha szintén megrendeltem a könyvet "Az elveszett boldogság nyomában" de már fenntartással olvasom...
lesz amivel egyetértek, de olyan is, ami a mi esetünkben nem válik be...de attól még nem fogom rossz anyának érezni magam :wink:

pl. nincs lelkiismeretfurdalásom, hogy a mai napig képtelen vagyok megkötni a q...va hordozókendőt :evil: , pedig pánikszerűen megrendeltem mikor Maya két hetes volt :roll:

azóta vettem még 2 féle kengurut is, az egyik 4 hós kortól, a másik 9 hó felett használható, szerintem ezek jobban bejönnek majd :wink:

egyébként ma már 4-kor evett Maya először!!!! :) :) :)
viszont utána hiába tettem vissza az ágyába, sírdogált :(
ekkor kivettem, és a mellkasomra fektettem, és elaludtunk mindketten :) (ez valami csodálatos, de csak végszükségre tartogatom)
szegényke most szenved, mert 4-ik napja nincs kaki :( :(

ilyenkor belefér ehgy kis kényeztetés, számomra ez az arany középút :)

Melinda!

örülök, hogy Benji jobban van :) :) :)
szegényke, a fülfájás az egyik legszörnyűbb :(

fanny!

Tényleg gyere és mesélj Hannácskáról!!! (képekkel) :)


és persze nagyon várom Icust :) :) :) :)

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Sziasztok!

Látom szinte mindenki tippelt, aranyosak vagytok :D és bátrabbak mint a férjem, mert ő, bármikor kérdeztem, diplomatikusan csak annyit mondott: mindegy, csak egészséges legyen :D ebben persze teljesen igaza van, de tudom hogy vágyott egy kis kukisra :lol: , még ha nem is mondta.
Abban már szinte biztos voltam hogy genetikailag rendben van a lelet, mert ha nem, már értesítettek volna. És valóban ez a legfontosabb, ahogy Sheila is írta.
De ugye mégiscsak izgalmas dolog a neme is :D bizony, jó volt a megérzésem, igaz volt az álom, és többségeteknek bejött a tipp: Kisfiú lesz :lol: :lol: :lol: A férjem csak somolygott a nem lézető bajusza alatt és annyit mondott: legalább kiegyenlítődnek az erőviszonyok :lol: :lol: :lol: de tudom hogy nagyon boldog és ettől én is :D :D :D és a nagypapák is odáig lesznek :D
Most már elkezdünk majd gondolkodni a neveken. Mindenképp magyaros, nem túl modern és viszonylag rövid név illene a vezetéknevünkhöz.

Sheila
Szerintem se szabad bedőlni minden könyvnek, különösen ezeknek a nagyon modern felfogásúaknak. Különösen egy olyan szubjektív témában mint a gyereknevelés, szerintem nagyon eltérőek a vélemények, mivel minden szülő és minden gyerek más személyiség, ami az egyiknek bejön, a másiknak nem, és ez nem is baj. Alapvetően maximálisan egyetértek Melcsi álláspontjával ez ügyben.


Melinda
tudom nehéz így koncentrálni, nekem is folyamatos, összefüggő időre van szükségem ha ilyesmit írok, rossz ha folyton kizökkentenek a gondolatmenetből. Én most 2 gyerkőc mellett pár évig biztosan nem kezdek bele semmi komolyabb tanulásba.
Péter magától nem sztrájkol, vagy felsőbb "utasításra" ? Mondjuk már kicsit sok ebből, szerintem...

Melcsi
Anna tudja hogy a Kistesó a hasamban van, meg is szokta nézni, felhúzza a pulcsimat és puszit ad a pocakomra. De szerintem nem igazán érti, mi ez :wink: majd ha itt lesz igazán...
Jövő csütörtökön megyünk a Praxisba 4d-re. Kíváncsi leszek Annának fog-e tetszeni vagy inkább megijed, azt hiszi a vizsgálattal bántani akarnak engem - volt már ilyen.
Nem gömbölyödök feltűnően, lezser pulcsiban észre sem venni.

Fanny
Jobban vagy? Írj pár sort. Hanna már biztos nagyot nőtt, mióta nem láttunk róla képet. De szívesen néznénk :D

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Sheila
Látom, írtál, közben én is...
Szóval az arany középút az igazi tényleg, nálunk bár nem volt szokás az együttalvás, néha-néha hajnalban, ha nagyon nyűgös volt, odavettem Annát 1-2 órára, és ez tényleg olyan jó.
Hordozókendót én is csak úgy tudtam használni hogy előre megkötöttem és belebújtam, utána tettem bele Annát, elöl keresztezett ülő pozícióba lehet így felvenni de ez csak 4-5 hós kortól. A fekvőst én sem tudtam megkötni sosem. Láttam egy jót ami tetszik, Baboo babahordozó, azt nem kell kötögetni, de lehet benne picitől nagyobb korig, fekve is, ülve is, ismered?
Nagyon ügyi vagy a tejcsivel hogy fejsz és nem adtad fel, az a 2-300 ml is nagyon sokat számít!!!

Icus

Kép

Kép
szücsi_66
 
 


Icus!!! :D

Nahát, engedd meg, hogy elsőként gratuláljak a kisfiúhoz, nagyon ügyesek vagytok!!!! :D :D :D

nálunk nem jött össze a kis kukis (legalábbis a Párommal) de Ő Patrikot a saját fiaként neveli, úgyhogy van fia Neki is :wink:


megnézem azt a Baboo-t, de már nem merek beáldozni egy újabb hordozóeszközre :wink:
egyébként én is maximálisan osztom Melcsi véleményét :)

apropó Patrik: el is felejtettem írni, hogy 80 pontos lett a felvételije,
ezzel a második legjobb az iskolájában :)

olyan de olyan büszke voltam :)
mikor közölte a Párom az eredményt telefonon ( Ő ment el megnézni) mondta, hogy ne mondjam meg a gyereknek, majd csak ha Ő is hazajött...

de én berohantam Patrikhoz (gép előtt ült, természetesen :evil: )
és össze-vissza pusziltam...na azt a megdöbbent arcot (a kamaszok nem csípik az ilyesmit :lol: )

most már csak azért izgulunk, hogy felvegyék valamelyik gimnáziumba

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Sziasztok!

Icus! GRATULÁLOK :lol: :lol: :lol: ! Persze tényleg az a lényeg, hogy egészséges :lol: ! Anna is megy a 4D-re? Majd írd meg mit szólt hozzá!

Melinda! Örülök, hogy jobban van Benji! Az oviban kapott el valamit? (én továbbra is nagyon irigyellek, hogy tanulsz, különösen azért mert van is kedved hozzá)

Melcsi drága! Látom minden rendbejött :lol: :lol: ! A kötést már levették Emeséről?

Fanny! Én is nagyon várlak vissza!

Sheila! Ha az én fiamnak (vagy akár a lányomnak is) ilyen jó lett volna a központija, azt sem bánnám ha a gép előtt ül! Nagyon ügye Patrik, gratulálok neki! És szerintem nagyon jó eséllyel indul bármelyik gimiben :lol: ! Örülök,hogy összerázódik a kis családotok, és Maja is szépen alszik már! Ugye mennyivel vidámabb dolog kipihentnek lenni :lol: :lol: Én a mai napig úgy altatom Mesét, hogy a mellkasomon fekszik....

Együttalvás: szánom-bánom, de sajnos Emese velünk alszik, igaz a saját ágyában. De az ágy rácsa le van szedve és odafordítva a mi ágyunkhoz. (régebben raktam fel képet róla)Vele ez válik be, mindent kipróbáltunk.
A két nagynál nekem is elveim voltak, de náluk be is vált a külön alvás. Nem tudom miért, Mese sokkal anyásabb (sokan azt mondják azért mert sokáig szopott, sztem nem azért). Hétvégén vendégségben voltunk, igaz, hogy sok ember volt, és végig nem mozdulhattam el mellőle.... Olyan kis... félős, bár nem ez a legjobb szó rá.

Kitti most jár felvételikre azokba az iskolákba ahol van saját felvételijük a központi mellett.
Az első iskolába pénteken ment. Bement a terembe, köszönt a tanár úrnak, leült, és annak az elmés embernek az volt az első kérdése az én vöröshajú, szeplős kislányomhoz, hogy tudja-e mi az a pulykatojás :shock: :shock: :shock: . Mármint átvitt értelemben.... Szerintem ez annyira bunkóság, bár Kitti szemrebbenés nélkül válaszolt, szerintem észre sem vette benne a "sértést", de engem akkor is felháborít. Már csak azért is, mert ha egy más "tipusú" lánytól kérdezi meg, lehet el is sírja magát. (én biztos elsírtam volna magam annak idején)
Egyébként nagy önbizalommal ment ma is felvételizni, azt hittem legalább izgulni fog :lol: .

Voltunk a kocsonyafesztiválon. Nagyon sok ember volt, és az idén igazán színvonalasra sikerült a rendezvény. (mi igaz leragadtunk a kutyusoknál, így kevés sátorba jutottunk el)
Ettünk füstölt csirkemelles kocsonyát és pontykocsonyát. Mindkettő finom volt, de én úgy döntöttem, hogy maradok a sertés kocsonyánál.

Szép napot mindenkinek!

KépKép
mandula35
 
 


Icus!
Aaaaaaasztaaaaaa! Kisfiu! A kisfiuk türelmesek, nyugodtak, erősek és... nagyon örülök! És persze annak is, hogy egészséges! Mostmár csak növeszteni kell :D
Mandulácska!
Az általad felsorolt kocsonyaféleségekről most hallok először. Érdekesek lehetnek, de azt hiszem én is a hagyományos mellett maradnék.
Az a pulykatojásos kérdés nagyon sértő volt valóban, szerencse, hogy Kittit nem zavarta meg. Talpraesett kislány lehet.
A kötést holnap veszik le remélem, mert be van igérve a nagy pancsizás meg a játszótér is.
Sheila!
Azok a könyvek nem a többgyerekes, tapasztalt, mi korunkbéli asszonyoknak készültek... Tessék elővenni az önbizalmadat és rend lesz!Amint látom haladsz is vele, a 4 óra az már egész jó!
Nekünk csak 1 hagyományos kengurunk van, de nem használtam nagyon sokat egyikkel se, inkább csak az emeletről lecipelésnél, sokkal könnyebb mert nem csuszhat ki a kezemből.
Kiságyban magányos :? Napi több órát alszik. Aztán nézelődni is szokott, ebben a korban pedig már nyulkálhat is játék után. Közben eszik, peluscsere, ez is több óra naponta. Ha folyton a hordozóba tesszük, akkor sosem kezd el önállóan játszogatni!
Gratulálok Patriknak a jó felvételijéhez! Szerintem nyert ügye lesz a gimiben!
Melinda!
De megnéztük a vonatot, integettünk is neki, és megbeszéltük, ha majd igazán tavasz lesz, és már a Luku is megnő addigra, felülünk rá. Most jól elfoglalta az is, hogy integettünk neki :)
Örülök hogy Benji már jól van!

[url=https://lilypie.com]KépKép[/url
melcsi1967
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?