Új privát üzeneted érkezett!

Csodálkozom, mert rizs a legkeményebb, zab a legpuhább.

hordozo
 
 


Zabbal tudtommal az a gond, hogy zsíros. Nekünk le is áll tőle a gép (Arabella), eldugul, utána alaposan ki kell takarítani, hogy újra működjön. Úgy tudok zabot őrölni vele, ha előtte megmosom és sütőben kiszárítom (mármint a zabot, nem a malmot :)).
pindi
 
 


Ez most a pelyhesitesre vonatkozik, v a liszt orlesre? A zab dugito hatasa:)

Kezi pelyhesitovel lehetne rizst pelyhesiteni? Nekunk Anni van.

Biobaba
biobaba
 
 

 
 

biobaba
 
 


Kannácska, a Ferenc krt-i metrómegállónál levő bioboltban elfogadták a Ticket Restaurant-os (hideg) étkezési jegyemet fél évvel ezelőtt, azóta nem jártam ott.
lszg
 
 


Csodálkoznék, ha lehetne kézivel rizst pelyhesíteni, de igaziból fogalmam sincs. A mi malmunk viszi a zabot, mint bármi mást.

hordozo
 
 


Biobaba!

Lisztőrlésről van szó.

És épp a puhasága miatt nehéz őrölni, dejó, hogy mondod Pindi ezt a dugulást, nem próbálkozom meg vele még egyszer. Marad a sütős módszer.
Rizst én pelyhesítettem Anniban, de olyan apróra töri, hogy tejbegríz lesz belőle, ha felfőzöm. Nem tudom, hogy a bolti rizspelyhet hogyan készítik. Ötlet?

klári /puma
pumama
 
 


Lányok, most akkor kézi pelyhesítőből melyiket ajánljátok? :)

OFF Saara, de, vígasztal :) Én azóta megvettem a bérletemet...

GyeZsu
gyezsu
 
 


Gyezsu!

Nekünk Anni van, de nem tudom, hogy ennél jobb van-e? (igazából a zabon kívül minden egyéb gabonát darabosra oelyhesít, nem lapítja ki minden szemet, hanem összetöri egy részét. Ettől a kása olyan papi lesz, nekem nem annyira tetszik.) Többiek?

klári /puma
pumama
 
 


OFF

Nincs valakinek elado 70*140-es (tomorfa) kisagy??
saara
 
 


Sara,
nekünk van, de lehet, hogy kisebb, megmérem.

o
orsko
 
 


Klári! Szoktad gőzölni/mosni a gabonát pelyhesítés előtt, vagy szárazon tekered? Szárazon törik.

hordozo
 
 


Saara: nekünk olyan van ami pár cm-val kisebb, kikás kókuszmatrac van beleszabva. Nagyon boldog leszek, ha valaki elviszi és örömmel használja, szóval nem eladó, hanem elvihető :D

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


S.O.S!
Csillárlegyek kiírtására kéne valami tuti tipp!!!
(ezek azok a kis picuri, össze-vissza röpködő, mindent összekakáló legyek)

KépKép
livus
 
 


Livus!

Valaki ajánlgatta a teafaolajat, próbáld meg, hátha eltakarodnak.

Ági!

Nem szoktam gőzölni, azt hogy kell? S ha meggőzölöm, akkor a nedvesség miatt nem nyomódik szét a hengerek között, s rátapad?

klári /puma
pumama
 
 


A teljesen száraz gabonát töri a pelyhesítő. A túl nedveset szétkeni és lehet takarítani a hengert. Akkor jó a nedvessége a gabonának a pelyhesítéshez, ha ránézésre nem vizes, de a fogad között még nem roppan, ha elharapod. Kicsit fel van puhulva a víztől.
Én gőzölni szoktam. Van egy párolóedényem, abba rakom a gabonát, alatta forr a víz. 5 perc elég, de ha több se baj, mert így nem lehet túlnedvesíteni. Utána megy a pelyhesítőbe. Minden szemet szépen kivasal a gép. :) Másik verzió, hogy megmosod a gabonát, szétteríted konyharuhán és fél nap múlva pelyhesíted. Nekem ez macerásabb, de már próbáltam és tökéletesen működik.

hordozo
 
 


lehet, h nem ide illik, de:

megjelent magyarul a Liedloff konyv!!! :) (konyvbemutato: nov. 7. 16 h, irok boltja)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Ági!

Ez a párolóedény hogy néz ki? Nem elég egy kisebb lábosba tenni a gabonát, és alatta rottyantani a vizet egy másikban?

klári /puma
pumama
 
 


Nem hő kell a gabonának, hanem nedvesség. Át kell, hogy áramoljon rajta a gőz. A párolóedényem egy lyukasaljú lábos, amit rárakok egy másik lábosra. Egy lyuggatott körgyűrű van a kettő között, hogy hatékony legyen a gőzölés, de anélkül is működne.

hordozo
 
 


Nem igazán atláltam meg a neten, hogy nézhet ki. Egy szűrő nem jó erre a célra? Forralok vizet, szűrőbe teszem a gabonát, és a víz fölé teszem úgy, hogy ne érjen bele. Mi az a lyuggatott körgyűrű? Nem tudom elképzelni, bocs...

klári /puma
pumama
 
 


Tudtok olyan könyvet, folyóiratot mondani nekem, ami a környezetbarát-környzettudatos házépítésről szól?

klári /puma
pumama
 
 


Pumama!

Könyveket tudok, majd este keresek, s linkelek konkrétat. Folyóirat engem is éredekelne....Úgy ált. az építésről, vagy gépészet, anyagok, stb?
Építész(hallgató :oops: ) lennék, tanultam ilyet is, de nem vagyok naprakész sajnos. Pedig ezerszer elhatároztam, hogy ha úgyis :lol: itthon vagyok a gyerekekkel :lol: :lol: , akkor beleásom magam a témába. Me annyi időm van. :wink:

Anna
kannácska
 
 


Klári! Szűrő tökéletes, enyémet felejtsd! Nem fontos, csak nekem van egy ilyenem.

hordozo
 
 


Ági!

kösz

Anna!

Várom:)

klári /puma
pumama
 
 


Az épités téma engem is érdekel, egyszer megbeszélhetnénk alaposabban. Mi nonstop épitkezünk, és annyira nehéz nem kommersz módon.

óóó, de elmennék a könyvbemutatóra....

o
orsko
 
 


Recca: nagyon kösz az infót! Nem gondoltam volna, hogy valaha sor kerül erre... Már annyiszor volt szó róla, hogy majd, majd...

Már le is diktáltam az angyalkának! :)

Pumama: pár hete volt a Nők Lapjának egy valamelyest tematikus száma. Sok környezetvédelemmel kapcs. téma volt benne. Volt benne gy cikk, hogy a vályogház micsoda szuperjó. Van egy építész pasi, aki valami különleges technikával készít ilyen házakat. Az övéről volt egy fotó is, nekem nagyon tetszett :)

KépKép
livus
 
 


Borsts, de rendi vaaagy!! :D
Irok privit mindjart.

Anna, neked is szigetelessel kapcsolatban.

A nok lapja fele pasi epitette a mi hazunkat is... :?
saara
 
 


Na, elszállt. Egy órája írtam. :evil: :evil:
Klári, Orskó, holnap újra próbálkozom.
Megyek teregetek inkább egy kicsit: A :D
kannácska
 
 


Nekem nem sikerult eljutni tegnap a konyvbemutatora. Bedugult a buszunk a Moszkva ternel:( Volt valaki? Mi volt?

Biobaba
biobaba
 
 


aki nem jutott el a konyvbemutatora (en sem ;)), lesz meg: nov. 14. de 11. Alexandra Podium, Nyugati ter, ill. nov. 19. Alexandra kavezo, Karoly korut

Klari, van egy ilyen folyoirat, h Okohazak (http://www.okohazak.hu). nem ismerem, de a cime utan... :lol: egyebkent engem is erdekel, veszek majd, es beszamolok :)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Hány köbméter vizet használtok/hó? Férjem kicsit kiakadt, de nem tudom mennyire sok valójában a 7 köbméter, amit múlt hónapban fogyasztottunk...pedig állóvízben mosogatunk, vécét ritkán húzzuk le, a két gyerek egy vízbe fürdik, felnőttek zuhanyoznak. Viszont a mosógép tényleg sokat megy. Majdnem minden nap.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Nem 7, hanem 15 köbméter :oops:

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Safrany, szia,
megnéztem a júliusi számlánkat, azon van a kéthavi fogyasztásunk(május-június). Direkt nem nyárit néztem, mert nem voltunk itthon, a legújabb pedig még nem érkezett meg. Tehát a kéthavi hideg-melegvíz összesen 13 köbméter. Mosogatásnál folyóvízzel öblítek, a két gyereket hétköznap zuhanyozom (tudom, hogy Vajk még kicsi, őt nem lehet zuhanyozni.) Hétvégén fürdenek, felnőttek zuhanyoznak. Mondjuk én ritkán használok mosható pelust :oops: , de a mosógép elég sokat megy. Az a program, amivel legtöbbször mosok, 45 liter vizet használ fel. (másfél éves Whirlpool AWE 8725).
Üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


Szia Safrany, nekunk 14 m3 a ket havi. 2 naponta mosok pelust. Hetente kb 1x mast is.

Ez hatha erdekel vkit:
http://naturalfestek.hu/

Biobaba
biobaba
 
 


Tökre ki vagyok akadva, hogy mitől lett ennyi. A szüleimnél is ennyi, és ők nem spórolnak a vízzel, a testvérem minden nap káédban fürdik pl. Bár az is lehet, hogy elszámolta a zuram (reménykedem legalábbis). A gyerekek kis babakádban fürdenek itthon, az szerintem nem nagy mennyiség, kábé egy zuhanynyi :) A mosógépünk 3 éves Whirlpool AWT 2288/3, és szintén 45 lityós program a leggyakoribb.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sizasztok!
Többeteket ismerem innen-onnan, de még soha nem írtam ide. Most viszont azt gondolom, hátha van valaki, aki tudna segíteni. Vettünk egy házat, és szeretnénk valamennyire egészségesen berendezni. A burkolat a gond, nyilván pénzügyi korlátok vannak, a laminált padló a jelölt, de a férjem aggódik, hogy esetleg káros anyagokat bocsát ki magából. Mit gondoltok?Ragasztani semmiképp se fogjuk, klikkeljük, esetleg az jöhet ki, ami magában az anyagban van. Műanyag dolgok vannak benne, nyilván ez nem a legjobb, de azonkívül, hogy az elkészítése nem túl környezettudatos gondolkodásra vall, nem hallottam róla kipárolgásos infókat.

Kösz a segítséget!
Noémi
vghnoemi
 
 


Nekünk kéthavi 25-30köbméter. :oops: Álló vízben mosogatok, öblítek, figyelek, hogy a lehető legkevesebb vízzel. WC sokat van lehúzva. Szeretném is, hogy ne ivóvízzel legyen, de nem találtam még elfogadható megoldást. Hogy csökkentsem? Gyerkek kakilnak, pisilnek... Meg én is. ;) Hetente egyszer mosok pelust gépben, többit kézzel (szerintem ez fajlagosan több vizet használ, mint a gép, mert folyóvíz. Lehet, hogy álló vízben kéne a kézi pelenkamosást? Ezt úgy ki szoktam öblíteni.) Biobaba! Neked hogy elég egy héten egy mosás a pelenkákon kívül??? Nekem 3 megy kb. Nincs nálunk fürdés minden nap, amikor van, az egy nagyon gyors zuhany. (Télen csak egy héten 2-3szor van locs-pocs este.) Én minden nap zuhanyzom, és az a gyengém, hogy ez legyen nagyon forró, és nem sietek... Lehet, hogy itt van a kutya elásva? Hányk köbméter lehet ez? Lehet, hogy megmérem.

hordozo
 
 


Eszter, ez a 15 tenyleg eleg soknak tunik, a megadott "parameterek" mellett. nem lehet, h elneztetek vmit? v esetleg elfolyik/szivarog valahol?
(mi egyebkent olyan 3,5 max 4 m3-t fogyasztunk havonta, ahogy szamolgatom (majd' mindennapi mosassal, mindennapi zuhannyal). de ez abszolut nem mervado, mert mi mar eleg magas fokra fejlesztettuk a sporolast. bar pl. nyaron kiderult, h meg nem elegge...)
recca
 
 


Szia Noémi!

A laminált padlót - ha jól tudom - ugyanúgy állitják elő, mint az MDF-lapokat, azokban pedig bizony van egy káros anyag, amit a ragasztáshoz használnak és az párolog is. Ráadásul műanyag fólián jár az ember, akkor már inkább a linóleum (nem PVC!) - az egyébként is környezetbarát, bár drága, lenolajból készül.
De leginkább a hajópadló: a fenyődló ugyanannyiba kerül, mint egy középkategóriás laminált padló és hát a különbségről operát lehetne irni több felvonásban :wink: Igaz, le kell ragasztani vagy szügelni, valamint felületkezelni kell - lúggal és viasszalvagy lazűrral, de utána 20 vagy több évig gyönyörú és egészséges fa melegiti a talpat.
indianyo
 
 


Agi, nem igazan tudom. Nem fogyasztunk annyi ruhat:) Nyers selyem felsom van par darab, es azok ugy mukodnek, mint a gyapju, eleg szelloztetni oket a legtobbszor. Pulcsik leginkabb gyapjubol, azokat is szelloztetni kell altalaban. Fehernemu meg nem teliti a mosogepet gyorsan. En is szeretek forro viz alatt acsorogni:)

Biobaba
biobaba
 
 


Nekünk is 15 köbméter körül fogy a víz. Minden nap fürdünk (négyen), minden nap van főzés, mosogatás álló vízben. Mosógépünk elég sokat fogyaszt 60 l mosásonként (hétéves Siemens), és heti 2-szer mosunk.
m_andi
 
 


A fiam elpisil napi 2 hosszúgatyát minimum, hozzá harisnyanadrágokat és alsónadrágokat... Pedig itthon nem adok rá derékon alul csak zoknit, pont ezért. Nem elég csak megszárítani, próbáltam, de _nagyon_ büdösek! Nagyon telik a mosógép! Recca! Hogy csináljátok ezt az alacsony vízfogyasztást? Mesélj! Mit nem tudok? Nem tudom, a mosógépünk mennyit használ.

hordozo
 
 


Jaaa, ertem. A "nem eleg csak szaritani", az a nadragokra vonatkozik? Osszepisilt pamutgatyat en se csak szaritgatnek:) Igy meg tenyleg hamar tele a mosogep.

Biobaba
biobaba
 
 


Csatlakozom Indihez: nekünk is hajópadló van az egész lakásban és hát szívet-lábat melengető! :D

Varróknak: környezettudatos bevásárlótáska varrás lépésről lépésre! Ahh, olyan profi, képekkel: itt.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Nagyon köszönöm a válaszokat, akkor megnézem!!!! Örülni fog a férjem, ha meghallja, hogy mégis jól emlékezett:) NAgyon kösz, tényleg!
vghnoemi
 
 


Igen, pamutgatyákat mosok egyfolytában. A gyapjút én is csak szárítom, csak időnként mosom, amikor már muszáj.

hordozo
 
 


Recca, engem is érdekel, hogyan takarékoskodtok.
orsko
 
 


Agi, asszem a legfontosabb, h szinte minden vizet tobbszor felhasznalunk: pl. a wc-t csak mar hasznalt vizzel (mosoviz, furdoviz, akarmi) ontjuk le, v. a furdovizbe aztatom be a ruhakat, meg ilyenek. ezen kivul persze: csak zuhanyozas (minimalis vizzel), mosogatas allo vizben, nincs semmifele folyo viz alatti logybolgetes ;), stb.
de mielott tul elvakultnak tunnek: itt nalunk nagyon limitaltak a lehetosegek. a kutunk mar nem egyszer megmutatta, h - finoman szolva - nem ad akarmennyi vizet... es ott van a folyamat masik vege is: a pocebe sem fer vegtelen mennyiseg...

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Nekünk a konyhai vízfelhasználás 1 köbméter, a fürdőszoba 14! Azt hiszem, nagyrészt én lehetek a ludas, hosszú ideig zuhanyozok
:oops: Ez az egyetlen 10 perc a napban, amikor mindenki békén hagy...No meg a mosás: férjemnek minden nap új ing+atléta, a két gyerek pedig hihetetlen mennyiségű pisis pamutot gyárt.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Pumama!

Én párolásra a tésztafőző edényünket használom. Tudod: fazék, benne kisebb lukacsos fazék, és tető. Tésztafőzésre kevésbé használható, a vízmennyiség korlátozott benne, de párolásra a legjobb. Persze a szűrő is ok. Ebben 1 kg répát kb. 1/4 óra alatt puhára tudok párolni. Az ára kb. 5 e forint, minden nagyobb boltban lehet kapni.

Dóri
foldori
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?