Sziasztok!
Eloszor is nagyon, nagyon szepen koszonom mindenkinek a tortas hozzaszolast!
nagyon jo otleteteket adtatok!
Azert Agci, majd varom, hogy hogy sikerult a sajat otletu tortad es persze ha nem titkositod a receptet!
Szila! Ugye a piskotaban egesz tojas van? Te mar adtal Hanganak tojasfeherjet is?
Afonya! En sem tudok ujdonsagot mondani, csak a tobbieket ismetelni: en szinte kezdetektol a fozolevel higitottam a fozit (sot nagyreszt ma is azt teszem)- talan az elso egy par fozinel fejtem frissen bele par csepp tejcsit (de valoban nagyon keves mennyiseg kell, hiszen a bevezetesnel csak 1-2 kanallal izlelgeti a babo). Sok sikert!
Norcsi! Rossz lehet ez a tejerzekenyseg, nagyon drukkolok, hogy egy kis kihagyas utan minden rendezodjon! Amit a lanyok irtak otletet nagyon jok, sajnos nem tudok tobbet en sem irni.
Akkor itt vannak a receptek. Remelem, mindenki talal koztuk olyat ami tetszik...
Norcsi! Most vegigfutottam a recepteket es van benne tejmentes palacsinta! Hatha izlik Banknak!
Padlizsánpástétom
(7 hónapos kortól)
Hozzávalók négy személyre: két darab feszes héjú, friss padlizsán, egy közepes fej vöröshagyma, négy evõkanál olaj, ízlés szerint só. A padlizsánt megmossuk, félbevágjuk, citromlével bekenjük, majd sütõben megsütjük. A héját fakéssel vagy kézzel lehúzzuk, hogy megelõzzük a barnulást. Ismét rácseppentünk pár csepp citromlét. Ez után a padlizsánt és a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd lehûtjük. Egyéves kor elõtt a hagymát elõbb apróra vágjuk, és kevés olajon megpároljuk, s csak ez után turmixoljuk össze. Nagyobb gyerekeknek és felnõtteknek majonézzel kikeverve is adhatjuk. A majonéz tejet nem, de tojást tartalmaz, ezért egyéves kor elõtt semmiképp se adjuk.
Csicseriborsó-pástétom
(7 hónapos kortól)
Hozzávalók egy családi adaghoz: egy csésze fõtt csicseriborsó, negyed csésze vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, két evõkanál frissen facsart citromlé, egy teáskanál aprított petrezselyem és zellerlevél, negyed csésze olaj, fél teáskanál só, harmad csésze fõzõlé vagy víz.
Az elkészítés roppant egyszerû: minden hozzávalót krémszerûre turmixolunk. Ha a nyers hagyma és fokhagyma ízét szelídíteni akarjuk, pároljuk meg kevés olajon, mielõtt összekeverjük a borsóval. A nyers hagymafélék még csíphetik a kisgyermek száját, de sokan szívesen fogyasztják ezeket az erõteljes ízeket.
Tipp: a pástétomot két evõkanál nyers citromlével még pikánsabbá és tartalmasabbá tehetjük.
Csicseriborsó helyett készíthetjük lencsébõl, sárgaborsóból vagy feles borsóból is.
Kukoricavaj
(7 hónapos kortól)
Hozzávalók egy családi adaghoz: negyed csésze finomra darált kókusz vagy kesudió, negyed csésze forró víz, egy kávéskanál só, negyed teáskanál juharszirup (elhagyható), egy csésze frissen fõtt kukoricadara.
A kukoricakása kivételével mindent összeturmixolunk, majd ha már krémes, hozzáadjuk a fõtt darát is. Magas fordulatszámon újra turmixoljuk. A turmixoláshoz aprítógépet is használhatunk.
Avokádókrém
(7 hónapos kortól)
Hozzávalók egy családi adaghoz: két nagy, érett avokádó, egy evõkanál friss citromlé.
Az avokádót törjük össze villával, majd keverjük a krémes állag eléréséig. Fokozatosan csepegtessük hozzá a citromlét. Hûtõben, légmentes tárolóedényben tartsuk! A krém tetejére önthetünk egy kis citromlevet, hogy megvédjük a pástétomot a barnulástól. Ha ezt tesszük, akkor tálalás elõtt keverjük össze a citromlevet a krémmel. Huszonnégy órán belül fogyasszuk el. Ha a baba idegenkedik a savanykás íztõl, az avokádót citromlé nélkül is rákenhetjük a kenyerére, vagy magában is adhatjuk a kis, puha darabkákat.
Tipp: az avokádót csak akkor vásároljuk meg, ha héja hibátlan, fényes, és tapintása kemény. Otthon addig érleljük a szekrény tetején, amíg kissé megpuhul, ekkor a legfinomabb. Felhasználás elõtt meg kell hámozni. Ha érett, úgy le lehet húzni a héját, mint a barackét.
Mandulatej
(7 hónapos kortól)
Hozzávalók: 5 dl víz, 20 szem héjnélküli mandula, egy evõkanál méz, egy csipet só.
A hozzávalókat nagyjából öt-hat percen keresztül turmixoljuk, hogy finom, tejszerû anyagot kapjunk, majd sûrû szövésû gézen vagy szûrõn átszûrjük.
Tipp: a mandulát úgy tudjuk legkönnyebben lehéjazni, ha egy pillanatra lobogó, forró vízbe dobjuk.
Kókusztej
(9 hónapos kortól)
Hozzávalók: 8 dl víz, 10 dkg kókuszreszelék, egy evõkanál méz, egy csipet só.
A hozzávalókat úgy öt-hat percen keresztül turmixoljuk. Miután tejszerûvé fehéredett, átszûrjük egy finom szövésû gézen vagy szûrõkanál segítségével átszûrjük. A megmaradt sûrûjét sütemények ízesítésére tudjuk felhasználni.
Banános diótej
(Egyéves kortól)
Hozzávalók: fél csésze víz, háromnegyed csésze pirított, darált dió, egy evõkanál méz, két közepes banán, negyed teáskanál só, két és fél csésze víz.
A darált diót, mézet, banánt és a fél csésze vizet egy-két percen keresztül turmixoljuk a krémes állag eléréséig. Majd adjuk hozzá a megmaradt vizet és rövid ideig turmixoljuk tovább. Öntsük kancsóba és hûtve kínáljuk.
Zabtej
(8 hónapos kortól)
Hozzávalók: egyharmad csésze zabpehely, két evõkanál darált mandula, egyéves kortól ízlés szerint fél teáskanál vanília-kivonat vagy vaníliás cukor.
A száraz zabpelyhet õröljük lisztté aprítógépben vagy gondosan kitisztított kávédarálóban, majd fõzzük öt percen keresztül egy csésze vízben. Ez után turmixoljuk össze a mandulával, a vaníliával és a sóval. Addig keverjük, amíg nagyon sima lesz, majd adjunk hozzá folyamatosan egy csésze hideg vizet. Végül egészítsük ki annyi vízzel, hogy egy liternyi zabtejet kapjunk.
Tipp: a kész zabtejet még tartalmasabbá tehetjük, ha egy kisebb banánt is hozzáturmixolunk.
Tejmentes palacsintatorta
Hozzávalók huszonnégy darab palacsintához:
40 dkg liszt, 2 tojás, 7 dl szénsavas ásványvíz (szódavíz), két kávéskanál cukor, egy késhegynyi só, olaj a sütéshez és a töltelékfélék.
A tojást a cukorral és a csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és annyi ásványvizet, hogy sûrû masszaként simára keverhessük. Fokozatosan, kevergetés közben adjuk hozzá a többi folyadékot. Palacsintasütõben kis olajon vagy teflonedényben olaj nélkül egyenként kisütjük a palacsintákat. Egyet alulra fektetünk egy kerek tálra, ezt megkenjük a töltelékkel, ráfektetjük a következõ palacsintát és így tornyozzuk tovább, amíg el nem fogy. A tetejére étcsokiöntet, citromos cukormáz vagy darált mandula kerülhet. Tölteléknek a túrón és pudingon kívül bármi alkalmas, például reszelt alma, fahéj, lekvár, kakaópor, darált dió.
Tipp: csoportosítsuk a töltelékeket ízlés szerint. Az alma-fahéj-dió és a dió-lekvár variáció mellett kísérletezhetünk gesztenyepürével, citromos porcukorral, különféle gyümölcslekvárokkal is.
Danimama