Új privát üzeneted érkezett!

Borcsa:
Köszi, akkor megnyugodtam. Majd kipróbálom, hogy szereti-e (csak magában a tejet), de ha nem fogadja el, nagyon szomorú leszek!! :(

Pzita:
Nagyon érdekes, amit írsz! Sajnálom, hogy akaratlanul is hülyeséget írtam. :)
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok!


Köszi szépen Mindenkinek a tanácsot! :)
Tényleg úgy néz ki, hogy elég a babának a tejem, most egy kicsit azért megnyugodtam. Lehet, hogy eddig csak azért problémáztam, mert maximalista vagyok és mindig azt szerettem volna, hogy dőljön belőlem a tej bármikor és bármeddig, de lehet, hogy akkor meg az lenne a baj. :) Azt hiszem, hogy pont annyi termelődik, amennyi kell neki, így még csak fejnem sem kell. :)

Erika
erika2004
 
 


Még egy dolog...

Irtam, hogy amikor a jobb cicire rakom a gyereket, akkor szinte csillagokat látok, úgy fáj a mellbimbóm egész szopi alatt. A bal csak akkor, amikor ráharap, utána már nem, ezért gondoltam, hogy lehetséges, hogy esetleg rosszul van rárakva a gyerek, ezért fáj, de ugyanúgy van rajta, mint a bal cicin, tehát nem ez lehet a gond. Viszont már hetek óta, olyan mintha az egyik nyílás nem lenne nyitva. Nem tudom, hogy hogyan írjam le, de sokáig hiába nyomkodtam, abból nem jött a tej, viszont a gyerek időnként jól megszívja és akkor olyan, mintha kifakadna egy pattanás (bocsi!) és jön belőle a tej. Érzésre meg olyan utána, mint amikor egy vízhólyagot kiszúrunk, ég és fáj. Olyan, mintha egy kis bőr lenne a nyíláson, látszik, hogy alatta fehérlik, gondolom a tej. A mellem nincs begyulladva, de a bimbón az a kicsi pötty okozza, szerintem a fájdalmat. Miután "kifakad", utána a következő szopira újra ott a fehér "pötty", olyan mint egy mitesszer...
Mit csináljak vele? Minden szopi után bekenem a cicit az Aventes bimbóápolóval, de nem akar elmúlni, és biztos, hogy ezért fáj a mellbimbóm. Volt már valakinek ilyen problémája?

Erika
erika2004
 
 

 
 

Nekem még nem volt szerencsére, csak olvastam róla...
Tejkőnek hívják, tulképp a tejből származó lerakódás.
Húzópakolást szoktak rá javasolni (A húzópakolás: olívaolaj a bimbóra, rá nagyon forróvizes vatta, rá egy száraz pelus/zsepi, folpack és a melltartód - gyakorlatilag egy dunsztkötés, ami meglazítja kicsit a követ. ha kihűl, ill. szopik után cserélni érdemes.
forrás: http://www.nlcafe.hu/index.php?id=192&s ... tion=keres )
Illetve megelőzésnek lecitin fogyasztását.
Elképzelhető, hogy látod is, hol van elzáródva a tejcsatorna: olyan mintha rászáradt volna a mellbimbódra egy csepp tej.)

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Szia Borcsa!


Pont úgy néz ki, ahogy leírtad. :( Látom is a fehér pontot. Akkor ezek szerint az a tejcsatornám fel van telve ezekkel a kövekkel, mert minden szopi után eltűnik, de a köv. szopira már újra látható. :(
Nem nyugodtam meg... :( Nem sok helyen lehet róla olvasni, de a Liga oldalán van egy rémtörténet róla. Hát, mindig van valami.
Az első gyereket 15 hóig szoptattam, de semmi bajom nem volt, lehet, hogy a bimbóvédő ettől is megóvott?

Erika
erika2004
 
 


Amit én összeolvastam róla, aszerint inkább vmi zsíranyagcsere gond, és lecitint kell rá enni.
Esetleg próbáld elérni Schneiderné Diószegi Esztert, én az ő nlc-s tanácsadó rovatában találtam ezt a lecitin dolgot. (Tel.: 30/9522-115 )

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Szia Borcsa!


Hát, a tejköves jobb cici rendbe jött, a gyerek jól megdolgozta. :)
Úgy látszik, hogy csőstül jön a baj, mert most a másik mellem van begyulladva. :( :( 3 órán keresztül nyüstöltem, a gyerek 2 órán keresztül szívta, majd a kádban, forró vízben ücsörögve fejtem, de egy cseppet nem tudtam belőle kifejni és a gyerek sem bírt enni egy grammot sem. Az egész cici alsó része egy óriási csomó, először egy dió volt, most lehet, hogy a nyüstölés hatására, egy db. óriási csomó lett, még a bimbóudvar is feldagadt. :( :( Hiába masszírozom, semmi sem segít, nagyon el vagyok keseredve. :( Csillagokat látok megint, de olyan szinten, hogy már állandóan lüktet, fáj és ég az egész, és már rettegek attól, hogy mikor lesz éhes a gyerek újra. :( Egy mell neki nem elég, de a másikból meg semmi sem jön, és annyira fáj, hogy még a melltartó anyagát sem bírom elviselni rajta. Nem tudom, hogy mit tegyek.... :( :( :(

Erika
erika2004
 
 


Erika:
szerintem holnap menj el orvoshoz!! Én sem tudtam kimasszírozni a csomót, mikor begyulladt, de nekem nagyon pici gyulladás volt, mégis nagyon magas lázzal járt. Neked is van lázad? Nekem az orvos csak lázcsillapítót adott (nem mindegy, hogy mit veszel be szoptatás mellett!), de lehet, hogy Neked antibiotikum is kéne. :(
Mindenképpen mutasd meg a dokinak!

Jobbulást!
zsuzsi 81
 
 


Szia Zsuzsi!


Azt hiszem, hogy én beleroppanok a szoptatásba. :( :( Ahogy az egyik baj elmúlik, úgy jön a másik. :( Tegnap este 3 órán keresztül nyüstöltem a mellemet a fürdővel, masszírozással és a babával is. Az eredmény az lett, hogy az én mohó lányom kiszívta az összes csomót. Gondoltam, hogy még egy kicsit én is rásegítek és kifejtem a maradékot. Erre elapadt a tejem. :( Azt hiszem, hogy begogyózok...
Csomó elmúlt, hála a szopibajnokomnak, erre meg nincs tejem. Hajnali 2 óta 2 óránként szoptatok, és csak 20g tej jön le, és ami még oltári furcsa, hogy már a másik mellemben is csak ennyi van. Az "csak" tejköves volt, de azt is kiszedte a kiscsaj, így nem értem, hogy mi lehet a gáz. Tiszta lottyattak a melleim, és a gyerek 1 órán keresztül szívja őket és csak 20-20g jön le belőlük. :( :(
Mit csináljak? Szegény gyerek ordít, mert éhes, és már lassan belefárad abba, hogy hiába szívja őket, semmi sem jön, így sokszor álomba sírja magát. :( Eddig még nem nyúltam a tápszerhez, de azt sem szeretném, ha a gyerek éhezne és csak most volt 2 hónapos.
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj? :( Olyan nincs, hogy 1 nap alatt valakinek elapadna a teje, nem? Lehet, hogy agyonnyüstöltem a mirigyállományt és vmi baja lett, ezért nem termel több tejet? De akkor a másik cicinek mi baja van? Biztos, hogy a stressz is közrejátszik, de ennyire? :( :(

Erika
erika2004
 
 


Erika!

A stressz nagyon le tudja gátolni az oxitocin termelést, és ezáltal a tejleadó reflex kiváltódását. És olyankor nem nincsen tejcsi, csak nem tud kijönni. Úgyhogy, most a legfontosabb, hogy megnyugodj. Eddig is ügyesen megoldottátok a szopibajnokkal a nehézségeket, most is menni fog. Hasznos lehet, ha pár napig nem foglalkozol grammokkal, és amikor csak hajlandóságot látsz a szopibajnokon, akkor hajrá, hadd szopizzon. De a legfontosabb, hogy nyugodj meg, bízz magadban, no meg a babádban!

Sokat segíthet, ha beszélsz egy Ligás tanácsadóval, vagy egy laktációs tanácsadóval. http://www.lll.hu/telefon és http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak oldalon egtalálod őket és az elérhetőségeiket.

Zita
pzita
 
 


Sziasztok!

Lehet, hogy rossz topik alatt írok, de talán mégsem. Mindenesetre szoptatási gondokról, emiatt olyan nagyon nem lehet téves.
14 hónapos a kislányom. Szeretném sokáig (2-3 éves koráig?) szoptatni.Eddig minden rendben ment a szoptatással, az utóbbi időben éreztem, hogy kevesebb a tej, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, míg egyszer csak azon vettem észre magam, hogy már elégedetlenkedik (azaz harap, türelmetlen, elfordul) a kislányom.
Éjszaka még így is működött a dolog, de nappal egyre kevésbé, csak ezzel nem foglalkoztam, mert volt más (szilárd étel, játék, stb.).
Csakhogy- valószínűleg a nappali ritkuló szopizások miatt éjszaka is egyre kevesebb lett a tejem.
AKkor felhívtam egy LaLeche tanácsadót, és azt a tanácsot kaptam, hogy minden etetés előtt próbáljak szoptatni, sokat tegyem mellre, sokat legyünk együtt nyugodt, oldott körülmények között.
Ezen az úton el is indultam, de hamarosan gyomorrontás (vagy vírus?) következtében olyan hasmenésem lett,hogy nem tudtam rendesen enni napokig. Ez részben még most is tart. Ez nem tett jót a tejmennyiség gyarapodásának, sem az oldottságnak.
Volt valakinek hasonló tapasztalata, hogy hogy sikerült visszahozni a tejet egy "sztrájkoló", ám a szopizást láthatóan nagyon hiányoló kisbabánál, kb. ilyen idős (vagy idősebb) korban? (Azért kérdezem, hogy ilyen idős korban, mert szerintem korábban könnyebben visszajön a tej). A sztrájkolás pedig azt jelenti, hogy nincs türelme kivárni, amíg beindul a tej (csak éjszaka, félálomban, de az két alkalom az egész napból, és túl kevés ahhoz, hogy jelentősen növelje a tej mennyiségét, szerintem). Ehelyett rögtön harap , ez igaz az elalvás előtt, amikor próbálkozunk, meg a felkeléskor is. És olyankor kénytelen vagyok abbahagyni a próbálkozást.

Judit
saadj
 
 


Szia Zita!

Köszi szépen a válaszodat!
Én érzem, amikor beindul a reflex, csak az a baj, hogy hiába van reflex, ha nem jön le csak pár gramm. Egy szopi alatt 2-3x is beindul, de sajnos csak nagyon kevés tej jön le 2 napja. Már alig birom a maratoni szopikat, mert 2 óránként eszik és akkor is 1 órát erőlködik rajta, amitől a bimbóim teljesen kipurcannak. Pláne elég nehéz úgy szoptatni, hogy közben a 2 éves másik gyerek meg a hátamon ücsörög, és ordít, hogy semmi időm sincs rá most, ami még jobban stresszel. Én nem tudom, hogy akinek 3 gyereke van, hogy csinálja, de le a kalappal elöttük. Mondjuk eddig nem volt gond, mert legalább volt tejem, és közben tudtam a nagyobbal foglalkozni, miközben szoptattam, de hogy most 2 napja semmi sincs szinte, így eléggé ki vagyok borulva. :(

Erika
erika2004
 
 


Erika,
nyugi, nyugi. Egy nap alatt nem apad el a tej, ez tuti. Hol laksz? Sürgősen beszélj egy tanácsadóval, és ha lehet, lássa is, ahogy szopiztok. Az is jó lenne, ha lenne segítséged a nagyobbal, tudom, milyen rossz, amikor az ember szoptatna, nagy a dolog tétje, és közben rángatja a nagyobb. Pedig lehet, hogy ennyi stresszelés után az segítene, ha pár napra be tudnál költözni a nagyágyba a kisasszonnyal kettesben, és egész nap csak heverészni és szoptatni. Vissza fog jönni az a tejecske, csak kitartás, pár nap mindig beletelik. A szopibajnok a lehető legjobban kezeli a dolgot.
Ja és még az is előfordulhat, hogy menstruálni fogsz, attól pár napra keményen csökkenhet a mennyiség, aztán visszajön, gyakori szoptatás hatására.
Hallod, ti aztán sok mindent megéltetek eddig...kitartás, kitartás.

Judit,
azért már nem tartotok ott, hogy ezen kell élnie a kislányodnak. Nem biztos, hogy a mennyiségen kellene legyen a hangsúly. Néhány (akár 1-2) szopi is mehet évekig, ezen nem múlik. Még az is lehet, hogy egy-két hónap múlva jobban fog ragaszkodni hozzá, mint valaha. A példa a fiam: kb. 2-3 hónapos korától kizárólag félálomban volt hajlandó szopizni nagyon hosszú ideig (majdnem egyéves volt, de még mindig 4x fél órát aludt napközben). Aztán olyan 15 hónapos kora körül hirtelen megfordult minden: most másfél éves, és ahogy leülök, akármilyen céllal (enni, olvasni, számítógéphez, telefonálni, akármi), azonnal jön és kéri. Mióta beszélni tud, még egyértelműbb a dolog ("most akkoo mingyáá kapsz cicáááát"). Szóval sosem gondoltam volna, de másfél évesen komplett cicifüggő. Szerintem szoptass, amikor megy, és amikor a lányod hajlandó rá.
(Nekem a fiam a második gyerek. A nővérével, aki szintén nem volt oda kisbababként a szopizásért, 22 hónapig húztuk végül a dolgot - terhes lettem, megváltozott a tej íze.)

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Kriszi!

De jó megint látni téged itt!

Hogy vagytok?

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!
Kösz, megvagyunk. Babanetezem ám folyamatosan, de mivel itt jó sokáig nem volt élet, egy ideje ebbe a topikba már nem néztem be. Tegnap kíváncsiságból mégis, akkor meg olvashattam vissza...

Ahogy látod, a szopival már az égvilágon semmi gond nincs :lol: Kivéve ha megrúgnak vagy rám fekszenek :shock:
Zeze igazi cicfan lett vénségére :P

Cicó ovis, igazi nagylány... nincs már sok hátra a babás időkből :(

Hát veletek mi újság?

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia Kriszi!


Köszi a bíztató szavakat! :)
A helyzet azóta sokat javult. Tejkövek és csomók elmúltak, de a tejmennyiségem még nem tért vissza. Már lassan óránként szoptatok, mert a kiscsaj nem akar egyszerre 60-70grammnál többet enni. Eltuszkol magától és ordít, ha próbálom szopiztatni. Erre meg óránként kér enni, amit a nagyobbik gyerkőc nagyon nehezen visel. Nem tudom, hogy mit tegyek, nem is tudom, hogy az jó-e, hogy a cicik csak kicsit vannak megszívva óránként. Nem tudom, hogy mi van a babával, de böfizni meg teljesen elfelejtett, alig bírom kipréselni a büfiket, gondolom ezért nem tud enni többet egyszerre. Azt hittem, hogy a 2. gyereknél már olyan rutinos leszek, hogy nem érhet semmi meglepetés, de tévedtem. :lol:

Erika
erika2004
 
 


Sziasztok!

Képzeljétek, lebetegedtem. Torokfájás, nátha, hőemelkedés. Tegnap bekaptam egy algopyrint, de azért rendszeresen nem lehet. Van vkinek vmi jó módszere? Ha lázam lesz, kihívom az orvost, de addig talán magam is kúrálhatom magam.

Kinga
*kinga*
 
 


Sziasztok,

nem nagyon olvasgattam vissza ezért lehet hogy már korábban is volt valakinek ilyen próblémája. A lányom 6 és fél hónapos 6 hónaposan kezdtük a hozzátáplálást addig szigorúan csak szopi volt. nem nagyon akart semmit sem megenni de én nem is erőltettem. aztán rájöttünk hogy a frissen préselt gyümölcsök levét szívesen issza ezért 10óraira szopizott és kapott levet meg próbálkoztam gyümölcspürével is. ebédre pedig megint szopott és kapott kicsi főtt krumplit, nem nagyon ette. aztán 1 hete megfázott és avédőnő mondta hog y csak szoptassam, igen ám de a bedugult orrátl ez több kevesebb sikerrel ment, vasárnap addig jutottunk hogy meglátta a cicit elfordult vagy sírdogálni kezdett, én gondoltam hogy n e haljon éhen lefejtem a tejet és úgy adtam neki, azóta viszont nem nagyon akar szopni, éjszakánként (még 2-3* szopizik) nem volt gond evett rendesen és az most is így van. én nem csináltam gondot abból hogy nem eszik annyit hiszen jó kedve volt nem látszott éhesnek sőt gondoltam most nappal minden érdekli nincs neki ideje szopizni fel kell fedezni a világot. meg volt a napi 1-2 kaki is.most viszont elmentünk méreckedni és 1 hónap alatt fogyott 200 grammot, és a védőnő azt mondta hogy várunk 1 hetet de ha nem hízik akkor tápszert fog kapni, amit én nem szeretnék hiszen van tejem, egy ciciből le tudok fejni 150 grammot simán. gondoljátok hogy ha elmúlik a nátha visszaszokik a cicire vagy megszokta 1 hét alatt hogy a lefejt tejet könnyebb inni. most fejem a tejet adom neki így bármennyit megiszik cumisüvegből csak azért hogy hízzon de félek végleg leszokik a ciciről. a hozzátáplálást is újrakezdtük tegnap már mert már nem volt annyira náthás, a szokásos de. gyümi ebédre pedig krumplit kapja.nagyokat sétálok vele hogy a friss levegő meghozza az étvágyát! mit csináljak? rettegek a jövő keddtől! a egyébként sokat mozog még nem úsik nem ül de hason már kinyomja magát és ringatja magát, most 7400 gramm körül van, 3200vel született.

köszi előre is minden tippet! Laura
tabajd
 
 


Szia Laura,

fenn áll még a problémátok vagy időközben megoldódott?

Kata
ka-ta
 
 


Laura, az én babám még nem volt náthás (még nincs 4 hónapos), de a barátnőm a Sterimar orr spray-t használta. Neki bevállt. Lehet, hogy az eldugult orra miatt nincs kedve szopizni. Szopi előtt tisztítsd ki neki, és úgy kínáld meg a melleddel. Ha nem fogadja el, ne erőltesd, de gyakran vedd fel, és tedd a ruhás melledre*, hagy érezze a tej illatát. És minden étkezés előtt kínáld is meg a melleddel. Valószínűleg, ahogy kifelé lábal a náthából, úgy fog visszatérni a szopira.

Az is lehet, hogy annyira elbágyasztja a nátha, hogy erőlködni nem akar, és könnyebb neki a cumisüvegből.
* Az én mellemet az elején utasította el a kisfiam, mert nagy baba volt, viszont alig volt a tejem, tehát erőlködnie kellett, és én ezt csináltam. Most ott tartunk, hogy egyfolytában keresi a mellem, és felváltva szopizik: egyik étkezés csak szopi, a másik szopi+tápszer cumisüvegből. Bevállt. Vidám, kiegyensúlyozott, nem hasfájós, alvós, stb. Szóval, az én babám így eszik, és gyönyűren fejlődik. Több mint 7 kg-os. Te se keseredj el.
Ja, jut eszembe, lehet kapni olyan cumit az üvegre, amit épp akkora erővel kell szívnia, mint a mellett. Kipróbáltuk....... Ha jól emlékszem, azóta szopizik (is).

Kata
ka-ta
 
 


Szia Kata,

Köszi a tippeket, bátorítást és a segítséget majd írok csak most nem tudok.

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok, Eszter vagyok a 2006. tavaszi topicból!

Figyelmetekbe ajánlok egy hiánypótló, vadonatúj kiadványt, melyet bátyám, dr. Krivácsy Péter (intenzív terápiás orvos, gyermekorvos) írt.
Mindenkinek ajánlom a könyvet, melynek címe: Gyermekkori vészhelyzetek - S.O.S. megoldások. Idegen szavak nélkül, röviden és egyszerűen, sok képpel illusztrálva segít eligazodni sürgősségi állapotok esetén.

Mikor hívjunk orvost, és mikor mentőt?
Mik az első teendőnk súlyos helyzetekben?
Enyhe vagy súlyos? Hogyan ítéljük meg gyermekünk állapotát baj esetén?
Ilyen egyszerűnek tűnő, de a gyakorlatban nagyon is komoly kérdésekre választ kaphatsz.

Kiknek ajánljuk? Szülőknek, nagyszülőknek, babysittereknek, óvónőknek és mindenkinek, aki gyerekekkel foglalkozik.
Néhány fejezetcím a könyvből: Áramütés, Bőrkiütések, Bölcsőhalál, Csonttörés, Félrenyelés, Gyógyszermérgezés, Kiszáradás, Láz, Rovarcsípések, Szemsérülés, Újraélesztés, Vérzések...stb.

Kapható a nagyobb könyvesboltokban (2850,-Ft), de az alábbi honlapon rendelve olcsóbb.
http://www.leghajo.hu/
Vendég
 


Sziasztok!

Most nekünk adódott egy kis probléma. Igaz, hogy nem a szopival szerencsére, hanem a hozzátáplálással, de leírom, hátha valaki tud segíteni: Alida már 8 hónapos, a hozzátápit 6 hónaposan kezdtük. Nem vittük annyira túlzásba, napi 1-2-szer kap gyümölcsöt rizspéppel ill. valami zöldségpürét. Az utóbbi idôben azt vettem észre, hogy egyre kevésbé érdekli a kanalas kaja, icipicit eszik csak belôle, azt is úgy, mintha "szívességet tenne" vele, közben játszik, beszélget, jól elvan. Cicit 3 óránként kér. Kiegészítô kaját általában 1/2-1 órával a cici után kínálom, mert közvetlenül utána egyáltalán nem enne. Szóval eljutottunk odáig, hogy néhány kanállal eszik csak a tejen kívül. A súlya miatt nem aggódom, két hete volt 8.5 kg és jókedvü, nagyon élénk, egész nap nagyon aktív. Szerintetek változik majd magától, vagy esetleg kínáljam napi háromszor mással?

Írjatok, ha valakinek van ötlete!
Köszi
zsuzsi 81
 
 


Szia Zsuzsi!

Sok gyerek csak kilenc-tíz hónapos (de olyan is van, aki egyéves) korában érzi úgy, hogy szüksége van azokra az "izékre", amit anya megpróbál már féléves kora óta kínálgatni neki. Nekem a két lányom csak tíz hónaposan fogadott el bármi mást az anyatejen kívül. Ennek ellenére tizenöt hónaposan kb. ugyanolyan menün éltek, mint a bátyjuk ugyanannyi idősen, aki hat hónaposan rögtön hajlandó volt eszegetni. Szóval kínálgatni persze kínálgathatod. Egyre vigyázz, ne váljon az egyebek evése központi kérdéssé. Ha te rendszeresen kínálod a korának megfelelő egészséges ételekkel, akkor ha arra tényleg szüksége lesz a szervezetének, akkor egyszercsak elkezd majd enni.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!

Köszönöm szépen, megnyugtattál! Csak az zavart meg, hogy eddig annyira szívesen evett mindent. De az is lehet, hogy a fogzás miatt nem eszik olyan jól, már majdnem kibújt két újabb foga. Mindenesetre jó, hogy írtad, hogy ne csináljak belôle ügyet.

Zsuzsi
zsuzsi 81
 
 


Farsang 2007 február 24-én szombaton!
Farsang, jelmezvásár, jelmezbemutató jelmezbál!

http://www.szulokhaza.com/szulokhaza_pr ... ujabb.html

Helyszín:

Szülők Háza Családi Központ és Játszóház
Budapest XI. Gazdagrét, Eleven Center
1118 Bp., Rétköz utca 7. I. emelet (P2 szint)

Program:

10:00 - 11:00 Kreatív játékok, kalandfal, alkotó
foglalkozás (kézműves)
11:00 - 12:00 Varázserdő: zenés drámajáték a
gyerekek részvételével
12:00 - 13:00 Jelmezvásár, könyvvásár,
arcfestés, farsangi köröm az anyukáknak
- szünet -
16:00 - 17:00 Kreatív játékok, kézművesség,
kalandfal
17:00 - 18:00 Bábelőadások
Hol lakik az idő?
Manómese
18:00 - Zenés jelmezbemutató: mutasd meg
magad, és ha kedved van, mondj verset, énekelj,
táncolj az otthon készített, vagy a délelőtt itt
vásárolt jelmezedben; ajándékok a résztvevőknek.

Árak:

Gyerek jegy:
1.500,- Ft / gyerek (1-14 év)
Kísérő jegy:
500,- Ft (14 év fölött)
Családi jegy:
3.000,- Ft / család
szulokhaza
 
 


sziasztok

ibinek hivnak.egy kicsit ketsegbe vagyok esve,ezert is fordulok hozzatok,kerlek irjatok meg a velemenyeteket.
szoval az a problemam,hogy van egy egyhetes kisfiam es nem szereti a cicibol valo szopizast.
probaltam es minden etetest is a szoptatassal kezdunk,de 1.nem tudja sehogyse bekapni a mellbimbom,valoszinuleg,mert nagy es nem tul kiallo.2.vettem bimbovedot is,hatha azzal jobb lesz,de azon meg allandoan sirdogal,nyuszog es elhuzza a fejecskejet.
most lehet megszolnak sokan,de csak ugy eszik,hogy allandoan lefejem a tejem es uvegbol odaadom neki,mert csak abbol eszik vagy fecskendobol,amit a korhazban kellett csinalnunk.
tegnap volt a 6napos sulymeres es nem veszitett semmit a szuletesi sulyabol,szoval megkapja a meg elegendo tejmennyiseget,de allandoan fejnem kell es nincs hude sok tejem se.kb 3 orankent letudok fejni 60-80 g-ot ket cicibol.
mit tegyek,van vmi jo otletetetek
????
irjatok kerlek
van vki aki csak lefejt tejet adott a kicsijenek es meddig huzhato ez a dolog igy,mert nem szeretnek tapszert adni neki

koszi mindenkinek
ibigirl
 
 


Kedves Ibi!

Egyrészt lefejt tejjel is bármeddig tápláláhatod csak anyatejjel a babádat. Nekem több ismerősöm is van, aki így etette a babáját, miután ilyen vagy olyan okból magát az anyamellet elutasította a babája. Ennek egyetlen nagy hátulütője van, hogy rendkívül unalmas hónapokon keresztül rendszeresen fejni. Márpedig ez a mód ezzel jár. Ezért, ha tudsz, keress meg ott kinn olyan szakembert, aki tud neked segíteni akár személyesen is (Abban, hogy lehet visszaszoktatni esetleg a babádat az anyamellre, illetve, ha ez nem megy, akkor segítsen ötletekkel, hogy a fejés-üvegből etetés minél zökkenőmentesebb lehessen.)

Egy kis segítség a szakember-kereséshez: http://www.ilca.org/ Értelemszerűen a Find a Lactation Consultant fülre kattints.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


zita

nagyon szepen koszonom,el se hiszem,hogy ilyen gyorsan irt vki nekem.megnezem a linket.koszike megegyszer
puszi
ibigirl
 
 


Ibi,

Kaptál "Birth to Five" könyvet a védőnőtől? A végén van egy csomó telefonszám, elérhetőség. A La Leche League és azt hiszem a Natural Childbirth Trust is foglalkozik ilyesmivel. Védőnő nem segít? (Az enyémek nagyon jók voltak, csak azért kérdezem).

Kati
kat_ica
 
 


kaptam.koszi katica.de nem szopizik...marad az uveg sajna.legalabb anyatejet kap.iszom a laktoherb teat,meg van egy masik is a milusan,ezek jo tejserkentok.puszi csajok
ibigirl
 
 


Sziasztok!

Ibi!
Hasonló cipőben járok. Nekem január 19-én a 34. hétre születtek az ikreim és nem tudnak szopizni. Fejek állandóan és üvegből kapják.

Nekem az a bajom hogy egyik nap eltört a fejőm és hát nem volt mivel fejni reggel első dolgunk volt venni másikat, de azóta nem jön ki annyi tejcsi mint előtte. Mit tegyek? Én három óránként fejek és 150-160 ml-nél ha megfeszülök se jön le több. Ez most még pont elég nekik mert fejenként 80-80 az adagjuk. Latcoherbet és homeos bogyot eszem én is.

Minél tovább szeretném anyatejjel tápláni őket. Segítsetek hogy tudnám visszahozni a 200 ml fejésemet? Illetve növelni a tej mennyiségét valami hatékony módszerrel?

Zsebi
Kép
zseboroszlán
 
 


Szia Zseboroszlán,

Szerintem az a titka mint amit a szoptatásra mondanak minnél többször annál több termelődik. Mivel szoptatni sem mindig 3 óránként szoptatunk hanem mikor éhesek a babák ezért lehet hogy fejni is gyakrabban kéne? Tudom ez nehezen megvalósítható pláne két baba mellett de szerintem így nővelhető a mennyiség, ja és fontos hogy éjszaka is fejjél! Akkor termelődik a legtöbb!

Üdv Laura
tabajd
 
 


Laura!
Köszönöm a választ. Fejek éjszaka is. Most kicsit már jobb a kedvem mert két napja a több a tej is elég mindkét babának kicsit több is. :) Az is betett nekem szerintem hoy eltört a fejőm meg volt más idegeskednivaló is és hát a tej nem szereti az idegességet. Igyekszem amikor csak lehet fejni hátha még ez is segít.

Másik szoptatos topikokban (itt a babán) olvastam hogy a laktoherbet és a homeopátiát sem jó állandóan szedni. Azzal is visszaálltam. Nem iszom a laktot sem és nem szedem a homeot sem.

Remélem bírom még egy darabig az igényöket a babáknak. :)

Zsebi
Kép
zseboroszlán
 
 


Zseboroszlán,

Akkor hajrá drukkolok hogy legyen elég tejcsi sokáig!

Laura
tabajd
 
 


Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy hol találok motoros mellszívó kölcsönzési lehetőséget?
Előre is köszönettel:
mikoo
mikoo
 
 


Mikoo!

Én kapásból kettőt tudok, de van több is.

Az egyik a Mini-Manó babacentrum: a feltételeket megtalálod a http://www.minimano.hu/index.php?main=m ... 59&start=0 oldalon.

A másik a Tiva-Med. Az ő oldaluk: http://www.tiva-med.hu/elektromosmellszivok.htm itt az elektromos mellszívók leírását találod. A http://www.tiva-med.hu/arszoptegyeb.htm oldalon pedig a bérlési árakat.

A Medela Lactina Electric Plushoz mindkét helyen meg kell vásárolni a a Lactaset részt, amit önmagában később kézifejőként használhatsz.

Közben megnéztem a Medela oldalát is. Itt is van egy felsorolás, hogy kik azok a partnereik, akiknél a Lactina Electric Plust bérelni lehet. A lista: http://www.medela.hu/kolcson/frames.htm

Remélem, sikerül olyat találnod, ahová könnyen el tudtok jutni érte.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok!

VAn már egy lányom, most várjuk a tesót.
Sajnos annak idején nagyon megszenvedtük a szoptatást, de bízom benne, hogy másodjára jobban megy majd...

A lányomnál az elején sok mellgyulladásom volt, mikor megtanultam fejni, utána már fejtem is szopi mellett, és többet nem lett.

Viszont pár dolog kérdéses maradt bennem.

A kórházban az ügyeletes orvos azt mondta, szűkek a tejcsatornáim, nem tud rendesen kijönni a tej. (a láynom meg nem volt egy szopógép, rossz technikával, lassan keveset evett).

Szerintetek ez változik még? (mármint kiszélesedhet a tejcsatorna?)

A másik: mindenki azt mondta, hogy fejéskor spriccelni kell a mellből a tejnek, meg eleinte szoptatás közben is.
Nekem még akkor sem spriccelt igazán, mikor már egyértelműen éreztem a tejleadó reflexet. Max egy kicsit gyosabban csöpögött, vagy pár másodpercre egybefüggő lett, ha mellszívóval fejtem,de így is kb fél órába telt 60-70 g tej lefejése, ennyi volt 2 mellben.

Később több tejem lett (érdekes módon azután, miután átaludta az éjszakát, reggel és délelőtt sok lett), de pl. ha szopi közben kiesett a szájából a cici, sosem csöpögött, nemhogy spriccelt volna...

Lehet, hogy az én "készülékemben" is hiba volt?

[url=http://www.TickerFactory.com/]
Kép
poldi
 
 


Mikoo!
Én is kinlódtam még egy héttel ezelőtt a fejéssel,mint fentebb is írtam nemtudnak szopni az ikrek. :( Kölcsönöztünk is elekromost a medela elektriket hát nekem nem jött be nekem az avent sokkal jobban bejött. Gyorsabban kifejem ugyanazt a mennyiséget tény és való hogy fájdalmasabb. De ez az én tapasztalatom. Én a Nyírő GYula Kórházból hoztam ott 10 ezer a kaució és napi 200 forintot kell fizetni érte. Annyi napra hozod el amennyire akarod. :)

Köszönöm s asegítségetnekem bejött hajnalban is 280-at fejtem imádom hogy van annyi tej amennyi kell nekik. :)

Zsebi
Kép
zseboroszlán
 
 


Szia Zsebi!!! :lol: :lol: :lol:

Gratulálok a babáidhoz!!! :lol: :lol: :lol:

Hát az a 280 az rengeteg, szerintem még a 160 sem rossz. Én annó örültem, ha 100-at le tudtam fejni... Mert Márk sem szopott 2 hétig....

És miért nem szopiznak a babák, még túl picik? Vagy valami más oka van?

A tej fokozására nagyon jó a szénhidrát. Barátnőmtől hallottam, de tényleg beválik nálam is: ha sok krumplit, vagy tésztát eszek, másnap érezhetően több a tejcsi. és a rostos őszilé is szerintem működik :-). Persze a gyakori fejés az elengedhetetlen... :cry:

És próbáltad már őket úgy cicire rakni, amikor nem éhesek és nyugodtak? Nekem így sikerült Márk-ot megtanítani. Amikor éhes volt, akkor csak sírt, és nem tudta bekapni a cicit, egyszerűen nem tudta, hogy mit csináljon vele, soha, egyszer sem sikerült. Még a csecsemősök a kórházban is teljesen tanács talanok voltak... :cry: Aztán 2 hét után - amikor már teljesen kezdtem feladni, hgoy ez valaha sikerülni fog - épp jól volt lakva (cumisüvegből), és jó hangulatban v olt, megmutattam neki a cicit, és csakúgy bekapta, és elkezdte szopizni. Nem akartam hinni a szememnek... Aztán 1 hét alatt teljesen leszoktunk a cumisüvegről, most már ott tartunk, hogy nem is tudja, hogy mit kell a cumisüveggel kezdeni, nem tud belőle enni egyáltalán...

puszi, Almodo
almodo
 
 


Almodó!
Jó hallani felőled is. :)
Hát szóval valóban nem rossz a 160-an ha az ember lányának egy babája van, de nekem kettő van és már 90-et esznek fejenkét szóval kell a tej bőven. :)

De most én sem panazskodom a sok fejés és a sok pihenés meghozza a gyümölcsöt.

Hát a szopizás.... az úgy kezdödött hogy úgye a 34. hétre születtek alig két kilóval... majd visszafogytak inkubátor, lélegeztető stb. Három óránként mehettem be hozzájuk az intenzívre fél órára amikor is arra nem volt idő hogy szopizzanak mindketten. Viszont ha szopztattam az egyiket és nem ette ki ciciből az adagját (amit soha nem tettek) akkor megkaptam anyuka a gyerek elfáradt szondázni kell. Én meg ezt nem akartam inkább odadtam nekik cumiból. Így valószínűleg ez is baj volt. De gyengék elfáradnak hamar és em eszik ki az adagjukat. Nem a technikájukkal van baj.

De én sem adtam fel mellre teszem őket és azért van hogy sikerül 30at is kiszívni. Meglátjuk. Ha marad az üveg mára már azt se bánom, nekem a legfontoabb hogy anyatejcsit kapjanak a többi már hogy hoy az nem érdekel. :) No meg így sokat tudnak segíteni anyáék is és a párom is az etetésben. a párom sokat etet késő este és nekem akkor csak fejni kell. :)

No puszi

Zsebi
Kép
zseboroszlán
 
 


Kedves Poldi!

Nem írtál róla, hogy mi, hogy volt az első babád születésénél, így igazán nehéz megítélni, hogy történt-e olyan dolog a kórházban, aminek következménye, hogy nem volt zökkenőmentes a szoptatás kezdete, vagy egyszerűen csak össze kellett szoknotok, a mellednek hozzá kellett edződni az igénybevételhez, a babádnak kicsit erősödni kellett.

Az ügyeletes orvosra nagyon kíváncsi lennék. Röntgen vagy netán ultrahang van a szemében? Ezt így ránézésre megmondta? Másrészt nagyon kíváncsi lennék, hogy ezen a diagnózison mit értett? Lehet, hogy nem tudná megmutatni a szakirodalomban ezt a dolgot.

Valószínűleg nincs veled semmilyen probléma, vagy ahogy Te írtad, nincs semmilyen hiba a "készülékedben". (Szerencsére nagyon kevés olyan nő van, akinek szervi probléma áll a szoptatási gondjainak a hátterében.) Nem mindenkinek spriccel a tej. Van, akinek soha egy melltartó betétet el nem kell használnia, és mégis remekül szoptat. Sőt olyan is van, aki soha nem tud egy cseppet sem fejni, mert egyszerűen nem tudja fejéssel a tejleadó reflexet kiváltani, és mégis tud elég tejet termelni.

Nem tudom, hogy melyik kórházban szültél, és hogy most hol fogsz, mennyire szoptatás barát a szemlélet ott. Sok problémát megelőzhet, ha megpróbálsz rákészülni arra, hogy minél kevesebb zavaró tényező lehessen a szoptatásban, és legyen támogató segítséged az első hetekre, hogy stresszmentesen telhessen az összeszokás időszaka. Hasznos lenne ha már a kórházban veled lehetne egész nap a babád, és akkor nincs módja senkinek engedélyed ellenére cumisüvegből pótlást adnia, vagy esetleg cumit nyomnia a szájába, ami az első napokban kifejezetten sokat árthat a baba szopási technikájának. Ehhez persze olyan szoba ill. kórház kell, ahol rooming-in van. (Ilyen előre készülés például: Nálunk például a második szülésem császár volt, így harmadikra tudtam, hogy mire számíthatok, ha az is az lenne. Előre megbeszéltük a párommal, csecsemősökkel, mindenkivel, hogy a császár ellenére rögtön hozzák a babát az orvosi vizsgálatok után. A párom volt velem a szigorú fekvés alatt, és már ekkor mellre tudott kerülni a lányom.) És ha minden körülmény megfelelő, és van segítséged, aki támogat, és még úgy is adódnak problémák, akkor még mindig megkereshetsz szakértő segítséget akár az István Kórház szoptatási ambulanciáján, akár a Máv-ban, akár a Péterfy-ben dr Kiss Eleonóra, vagy bármelyik IBCLC, akiket itt találsz meg: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=ibclc_szak Szerencsére már elég sokan vannak ahhoz, hogy jó eséllyel sikerüljön valakivel kapcsolatba tudj lépni.

A szülésig meg jó olvasnivaló lehet: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato

Remélem, minden rendben fog menni, és kiderül, hogy tényleg nincs semmi probléma a "készülékedben".

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!

Hát, lehet, feláll a szőr sokak hátán, ha leírom. Az enyémen is feláll, ha visszagondolok. :shock:

Nem épp szoptatásbarát kórházban szültem.... :? Volt ott minden, cukrosvíz bekészítve a szobába, a gyerkeket tápszerezték a csecsemősök (éjszakára nem lehettek kint, az első nap nappal is csak 3 óránként.)Kihozták, persze nem tudtam felébreszteni, csak aludt, fél óra múlva elvitték. A csecsemősök próbálták csipkedni, meg a tarkóját masszírozni, hogy egyen.
Minden szoptatást mérni kellett, ahány napos a baba, annyiszor 10 grammot kellett szopnia 3 óránként. :? Ez persze nem ment, mindig megkérdezték, és csak csóválták a fejüket.
Azt sem tudtam, van -e tejem, egyik éjjel hatalmasra bedurrant, de nem voltak kint a gyerekek, így csak szenvedtem. Az egyik nővér megnyomta a bimbót, akkor láttam először, hogy kicsöppent a tej. Ez volt az első csepp anyatej, amit láttam, örültem neki, mint majom a ... annak a bizonyos testrészének :wink: .

Megpróbáltam éjjelre fejni, ha már nem lehet ott, legalább ne tápit kapjon. Első fejésemet azzal az indokkal akarták a csapba önttetni velem, hogy ne röhögtessem már őket, 20 grammmal nem fognak összekenni egy cumisüveget. Én meg bedühödtem, és éjfélig fejtem (addig lehetet ledani), összejött még 50g hozzá, azt már bevették. 3 órán át mellszívóztam. :roll:
Ahogy nővér, annyiféleképp mutatták, hogy tegyem mellre, de sehogy nem volt jó, egyik úgy megnyomorgatta a mellem, hogy csillagokat láttam, meg pöckölni kellett a baba arcát, hogy egyen, ne aludjon.

Mindehhez jött egy hatalmas gátmetszés+repedés a másik irányba, szóval mozdulni alig tudtam, csak állva nem fájt annyira, de már majd összeestem a sok ácsorgástól. Fekve nem sikerült, ülve próbáltam volna szoptatni, de az meg a gátseb miatt nem ment.(szülés után 3 héttel tudtam először ülni, 9 hónapig fájt a helye :x :shock: ).

Mindegy, szülés előtt elolvastam 6 évre visszamenőleg a Kismama magazint, kaptam egy barátnőmtől, kiolvastam minden LLL kiadványt, szoptatós füzetet, honlapot, amit csak lehetett, nem volt cumink, cumisüvegünk, úgy készültem, hogy 6 hónapig nem is lát mást, csak cicit...
Ehhez képest a lányom nem tudott szopni, véresre-gennyesre rágta a mellbimbóm, az egyikből már hiányzott egy kis darab (ma is felkete a helye) csillagokat láttama fájdalomtól és bőgtem minden szopinál. Hívtunk LLL tanácsadót, ő legalább azt megmutatta, hogy kell mellre tenni, de utána sem lett sokkal jobb a technikája. Azt mondta, cumizavaros lett a kórházban a baba.
Én meg idegroncs, pont amiatt, hogy nem sikerült, (állandóan üvöltött a lányom, pedig nem volt hasfájós), mértük, egy nap max összesen 200-250 grammot sikerült szopnia, a fejés meg nem nagyon ment, meg nem is erőltettem, mert igény szerint szoptattam, akkor meg a gyerekorvos szerint nem kell fejni.

Ekkor jöttek a sorozatos mellgyulák... Kénytelen voltam megtanulni fejni (ami csak úgy ment, ha letérdeltem, fejem az ágynak támasztva, mellet lelógatva egyik kézzel mellszívóztam, a másikkal meg masszírozás, nyomkodás).
Ezután jobb lett. Mivel nem szaporodott a tej, kaptunk tápit, először mindig 2 mellből szoptatás (minimum 1 óra), utána jöhetett a pótlás, ha volt fejt tej, az, ha nem, tápi.
Üvöltéseknek egyből vége lett, gyereke szépen gyarapodni kezdett, mert addig csak fogyott, én meg már totálisan kikészültem, hogy nem siekrül csak szoptatni.

Aztán rájöttem, hogy nem számít senki véleménye, lényeg, hogy egészséges, szépen fejlődő babám van, amíg van tej, kapja és kész, nem fogom magam kikészíteni, csak mert most ez az uralkodó nézet, hogy 6 hónapig csak szoptatás... (Amivel egyébként teljesen egyetértek, de nem azont az áron, hogy idegroncs legyen valaki miatta).
A tápit és a fejt tejet jobb híján cumisüvegből kapta, mert másból nem ment. :?
Amit olvastam, abban mind az volt jósolva, hogy innen már nincs visszaút, most már 1-2 hónap alatt vége lesz a szopinak, de már en mérdekelt, őszintén szólva csak a "józan eszem" miatt nem adtam fel, igazából már nem bántam volna, ha nem kell szenvedni. De mivel nyilván az anyatej a legjobb, így nem akartam, hogy elfogyjon.

Mégsem ez történet. Kéthónapos korára elmúlt a harapása, megtanult szopni. Lehet, akkor mégsem cumizavaros volt?
Napi 5-6-szor evett, először mindig 2 melles szopi, aztán ha kellett, pótlás. Este, mikor már aludt, plusz egyszer fejtem (6 hetes korától átaludta az éjszakát). 3 hónapos korára már alig kellett tápit adnom, majdnem meg3szorozódott a tejmennyiség, ő is kicsit ügyesebben szopott, amikor meg nem sikerült, kifejtem, és megkapta később.
Ezzel már el is voltunk, ennyire futotta, de legalább nem lett csak tápszeres 2-3 hónapos korában.

Nem így terveztem, és marha kényelmetlen a vegyes táplálás, sokal kényelmesebb csak szoptatni (még a csak tápizni is!), de legalább zömében anyatejet kapott.

A következőt az Istvánban fogom szülni, majd meglátjuk.
Csak ne lenne bennem már most az az érzés, hogy "csak szoptanti ne kellene"...
Ettől félek, sosem igazán szerettem szoptati, lassan, sokáig és keveset evett a lányom, sokáig fájt is, később már csak hosszadalmas volt. Nem tudom, egy 21 hónapos "nagy" mellett hogy alakul, de bízom benne, most jobb lesz. Legalábbis tuti nem fogom magam kikészíteni, akárhogy is lesz.
(És szerintem az már fél siker...Tuti, hogy nálam a görcsös akarás volt az egyik fő oka, hogy nem ment :wink: )

Mindenesetre (lehet, hogy akkor másként gondolom majd), ezt a macerát még egyszer nem szeretném végigcsinálni.
Leginkább saját lustaságom és kénylemem miatt :oops: szeretném, ha sikerülne szoptatni, ne kelljen állandóan fejni-sterilezni, tápizni...

[url=http://www.TickerFactory.com/]
Kép
poldi
 
 


Anyám, de hosszú lett! Bocsi... :oops:

[url=http://www.TickerFactory.com/]
Kép
poldi
 
 


Szia Poldi!

Továbbra is az az érzésem, hogy a te "készülékedben" nincs hiba. És tiszta szívemből remélem, hogy az Istvánban egy sokkal, de sokkal jobb kezdet jusson majd nektek a kicsivel a szoptatáshoz, mint a nagylánnyal.

Remélem, hogy a gátmetszés-repedés párost is sikerül elkerülnöd. Mert azért gondolom már neked is bebizonyították a nagyobbik lányoddal megélt dolgok, hogy nagyon sokat számít a szoptatásnál (vagy fejésnél), hogy az ember lánya fizikailag illetve lelkileg mennyire van jól a bőrében. Nem tudom melyik doki-szülésznő páros segít majd a babád világrahozatalánál, de a szülésznők az Istvánban elég jók a gátvédelemben, meg ha jól tudom, a dokik nagy része sem az a mindenáron vágós típus.

A cumizavarról. Ezt így utólag nehéz eldönteni, hogy akkor tényleg az volt, vagy más miatt harapott.

Így egészben olvasva a történeted, az az érzésem, hogy a második apróbetűs megjegyzésed tényleg nagyon igaz. Úgy tűnik, hogy mikor már a görcsösség eltűnt, csak azért fejtél, mert az eszed tudta, hogy jó lenne a tej, de nem mindenáron akartad, akkor táltosodtál meg tejügyileg. Az hogy a lányod is megtáltosodott technikailag, az már csak egy külön nyeremény volt.

Esetleges ötletem még, hogy keress egy olyan tanácsadót ( a linket már a múltkor beszúrtam), akivel megbeszéled, hogy ha az István minden bababarátsága, és a tapasztalataid ellenére is lenne valami probléma az első napokban, akkor keresheted, esetleg már a kórházba is be tud menni hozzád.

A 21 hónapos nagynak meg majd próbálj meg olyan elfoglaltságokat kitalálni, amivel szopizás közben is tudod szórakoztatni. Legyen esetleg egy kuckó a szoptatáshoz, ahova ő is befér, és egy olyan mesekönyv, vagy játék, ami kifejezetten ilyenkor kerül csak elő. Apával beszéljétek meg, hogy már az elejétől segítsen abban, hogy mindennap legyen egy 20 perc-fél óra, ami csak a tiéd és a nagyé. Nálunk egyszer 19 és egyszer 24 hónap van a gyerekek között. Nem hiszem, hogy valami eszement szerencsém lenne, de nálunk egész jól mentek a kezdeti dolgok egy icipicivel és egy még nem igazán nagy nagyobbal, illetve másodszor naqgyobból már kettő is akadt.

Nagy kérés, ha azt kérem, hogy majd számolj be, hogy alakultak a dolgok? Akár itt, akár privátban.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok !

Olvasgattam soraitokat, és ha nem gond, én is elmondanám szoptatással kapcsolatos problémáimat. 3 lány anyukája vagyok, az első gyermekem megszületése után „csak” annyi problémám volt,hogy már a szülőszobán Eszter lányom eléggé kiszívta a mellbimbómat, igy mellbimbóvédő segítségével tudtam csak szoptatni 2 hó-ig, majd utána anélkül. A második babám 16 hó . múlva született, úgyhogy Hannánál mondhatni már a mellem bevolt edződve, igy hál’Istennek promblémáktól mentes volt a szoptatás.
Harmadik gyermekem tavaly jul.-ban született, volt amitől tartottam a szülést követően, de eszembe sem jutott, hogy szoptatási problémáim lehetnek. Hát tévedtem. Sára már a szülőszobám, mohón szopizni kezdett, pár csepp előtejnél több még nem volt, de én hagytam hagy szopizzon, hiszen olyan jó volt újra átélni ezt a gyönyorű pillanatot. Ebből adódóan a mellbimbóm borzasztó állapotba került. Baba-mamás kórterembe kerültem, így mindig akkor raktam cicire, amikor igényelte, a párommal behozattam a mellszivót, igy már a kórházban is éjjel-nappal fejtem. A mellem pedig egyre ramatyabb állapotba került, a kórházból hazaérve már nagyon ki volt sebesedve, gondoltam majd csak regenerálódik, már odáig fajult a dolog, hogy a babácskám csak vért csórizott fel, én pedig iszonyú fájdalmat éreztem minden szoptatás alkalmával. Emlékszem éjszakánként sirva fohászkodtam a Jó Istenhez, hogy enyhítsen ezen a kínzó fájdolmon, mert egész testem görcsbe rándult, ill. minden alkalommal próbáltam percekkel húzni a szoptatás idejét. Próbálkoztam a mellbimbóvédővel is de szegénykém azt sem tudta mit kell vele csinálni, csak nyalogatta, így ez sem jöhetett számitásba. Védőnő ismerősömtől kértem tanácsot, aki azt javasolta, hogy egy pár napig fejjek, így cumisüvegből adjam neki oda a tejcsit, igy is tettem közben kentem mindenféle krémmel. Kipróbáltam, a Garmastan, Krömvirág, Bepanten krémet, Aloe vera krémeket. 3. nap után semmi változát nem tapasztalam ugyanúgy szabályosan, szét volt nyilva a mellbimbóm, gennyes volt, semmiféle ruhanemű hozzá nem érhetett. Féltem, hogy nem tudok tovább szoptatni, ezért vállalva ismét a fájdalmat újra próbálkoztam. A védőnő ismerősöm személyesen is ellátogatott hozzám, az Ő véleménye az volt, hogy nem tettem helyesen mellre a leánykámat. Minden kis részletre odafigyeltem, igyekeztem rendesen mellretenni, próbáltam fekve, ülve, de nem javult a helyzet. Végül is arra az elhatározásra jutottam, hogy 3 óránként fejek és cumisüvegből adom neki oda. Sírva hivtam fel a dr. néninket, hogy mit tegyek, mert emellett 2 hét alatt 15 dkg hiztunk, kértem irjon tápszert, vagy adjon vmi tanácsot, mert már nem bírom tovább. Igy ha szükséges volt pótlásként adtam tápszer, de sokszor elég volt 10-20 gr. Ezt 3 hétig folytattam, éjjel,nappal fejtem, míg nagyjából megyógyult a mellbimbóm. Először nehézkesen ment a mellretétel, sok kitartás kellett hozzá. 1 hétig 1-2-3 óránként raktam mellre, ennyi kellett mire ismét helyreállt Sára számára a megfelelő tejcsi mennyiség. Most már 7 hónapos és napi 6-7 szer szopizunk, emellett kap délben zöltségféléket, ill. du. gyümölcsöt. Köszönöm, hogy meghallgattatok, erőt és kitartást szeretnék kivánni mindenkinek a szoptatási problémákkal kapcsolatban.
Minden jót kivánok nektek, szilvi3

Kép

Kép

Kép
szilvi3
 
 


Sziasztok!

Sajnos nem volt idom meg atolvasni, megtortenhet, h mar volt hasonlo problema, de most nekem nagyon surgosen szuksegem van valamilyen mukodo tanacsra :roll:

Nem gondoltam volna, h velem fog ez megtortenni, 10 honapos kisfiam az egyik naprol a masikra egyszeruen nem ker a cicibol :( SKet napig azt csinalta, h amikor odakinaltam neki, beleharapott, tudom nem rosszasagbol, inkabb jatekbol, jelezve, h nem ker. Erre en felorditottam (szornyen fajt :( ), aztan o kezdett el sirni az ijedtsegtol :cry:

Most mar nem eroltetem, ha elfordul,csak nem tudom mi a kovetkezo lepes. :roll: Szegeny gyermek szinte egyaltalan semmit sem ivott eddig, no cumi, no csoros pohar, ezekkel csak jatszott, neha keves teat v gyumilevet poharbol. Arrol nem is beszelve, h mindig szopival aludt el :roll:

Hogyan fogok most neki, egyelore lefejt, tejet adni? Az elobb probalkoztunk, nagyon keves ment le a torkan, felvaltva cumibol, poharbol. Nem akarom a cumit, de eleg elkeseredett vagyok, ha abbol inna, nem bannam. ma reggel a pelusa majdnem szaraz volt, felek a kiszaradastol :( Kulonben -nem tudom veletlen egybeeses-e- ma este 9tol reggel fel9-ig aludt, ami nem volt szokasa. (ejjel is szopiztunk, neha tobbszor)
Egyszoval nagyon hirtelen jott nekunk ez az egesz, nem voltam ra felkeszulve. Egyaltalan megtortenhet, h nem vegleges? Azert en meg probalkozom alvasok elott.

A masik problema: fajnak a melleim, keptelen vagyok megfeleloen fejni. Az elejen probalkoztam meg, amikor solti pici volt, aztan felhagytam vele, egyreszt, mert nem ment, masreszt, mert ugy tunt, szuksegtelen: elegseges volt a tejem es nem tul sok. Azt is inkabb kezzel tettem, sem az egyszeru, sem az Awentes pumpa nem jott be.

Ha valaki kuzdott hasonlo helyzettel v van vmi otlete, kerem segitsen!

Lilypie Second Birthday tickers
Code snippet: HTML, Used for some forums.
Lilypie Third Birthday tickers
Lilypie Kids Birthday tickers
bangham
 
 


Szia Móni (Bangham)!

A babák nem igazán nem igazán szoktak úgy elválasztódni, hogy egyik nap még rengeteget szopiztak, másnap meg már nem kérik. Az ilyen egyik pillanatról a másikra történő mell-elutasítás sztrájk szokott lenni. Ezt támasztja alá, amit Te is írtál. A legtöbb sztrájkoló babánál bejön, hogy félálomban, álmukban őket is meg lehet szoptatni. Egy dolog biztos nem jön be, ha kényszeríteni akarjuk a szopizásra.

Rengeteg jó ötletet kapsz a szopási sztrájk leküzdésével kapcsolatban a Szopási sztrájk oldalon.

Ahol még érdemes keresgélni Schneiderné Diószegi Eszter laktációs tanácsadó oldala, ahol ha a lap alján a szókereső a tárgyban mezőbe beírod, hogy sztrájk, és mehet, akkor kifog adni neked nagyjából 20 oldalnyi olyan kérdést, ahol anyukák a sztrájkkal kapcsolatban kérdeztek, és persze a kérdésekkel együtt a válaszokat is.

Egy biztos, sok-sok türelem és testkontaktus kell a cicire visszaszoktatáshoz.

A fejéssel kapcsolatban. Nem tudom, hogy kézzel milyen módszerrel fejsz, de van egy, ami nekem bevált, amikor végszükség esetén szükségem volt valamiért fejni, ez a Marmet módszer . Ami még fontos, hogy próbálj ellazulni, mikor fejsz. Ne a fejésre koncentrálj, hanem esetleg egy jó zene, amit szeretsz, vagy egy Tv-műsor, ami eltereli a figyelmed. Szóval bármi, ami ellazít. És még van néhány jó ötlet a Fejés oldalon.

És ha az olvasottak mellett még segítségre lenne szükséged, akkor a IBCLC szaktanácsadók vagy a LLL tanácsadók közül hívhatsz telefonon képzett segítőket.

Remélem, gyorsan megoldódik a problémátok.

Üdv:

Zita[/url]
pzita
 
 


Sziasztok!


Nem olyan régen írtam, de most újra rákényszerültem. :( Kigyógyultam a tejkőből, erre itt a következő gond. Mellesleg a tejkövet a birsalmasajt okozta, tehát, aki hajlamos bármiféle kövesedésre, az a szoptatás alatt ne egyen túl sok birsalmát...

Szóval a mostani gond az, hogy 3 napja nincs tejem. Megkaptam ezt a nyavajás influenzát, most már túl vagyok rajta, de a tejem nem jött vissza. 40 fokos lázzal is szoptattam, akkor nem volt gond, de 3 napja szinte semmi sincs. A most 5 hós babám egy etetéssel max. 80g-ot tud enni a 2 ciciből, ami nulla. :( :( 2 ill. van, hogy óránként etetek, és így a napi mennyiségem max. 400g. A doki Semicillint írt fel, amiből csak 2 db-ot vettem be, de Algopirinből kb. 5 db-ot a magas láz és fejfájás miatt. Azt is észrevettem, hogy a tejleadó reflexem se indul be, bár lassan minek is, ha a melleim olyanok, mint egy üres bőrtarisznya... :( :(
Mit csináljak? Hiába szoptatok 2 óránként, nincs több tej, a gyerek meg éhes. :( Az antibiotikum apasztotta volna el a tejet?
Eddig kizárólag csak anyatejet kapott, de tegnap bepróbálkoztam a táppal, de elutasította. Próbálkoztam egy kis almával, de azt is kiköpködte, a teától meg szinte borzongott az undortól. A vizet sem fogadja el. Most már ott tartunk, hogy inkább semmit sem eszik, és alszik egész nap, a kutacsa meg be van horpadva. :( :( :(
Mit csináljak vele? :(

Erika
erika2004
 
 


Erika,
nyugi, nyugi! Egy garantáltan biztos dolog van: egészséges gyerek, aki kap kaját/inni, nem fog éhen és szomjan halni! Emiatt ne aggódj, pláne hogy a feszültség durván gátolja a tejleadó reflexet (saját tapasztalat :( ). A tejnek meg kell azért egy pár nap, mire visszajön. Szopizzatok, pihenj, egyél-igyál, ha a kölöknek van kedve, nagy baj nem lesz. A kutacs behorpadása nem mérvadó, illetve csak szakember tudja ebből megállapítani, hogy fennáll-e folyadékhiány (a lányomnak függőlegesben világéletében horpadt volt, a fiamnak meg dudoros, tekintettel a csonttaréjra a koponyája közepén). A pelusokat nézd, az az informatív. Anno egyszer nekem azt mondta Eszter (Schneiderné Diószegi Eszter), hogy három darab pisis pelus ha van, akkor azért kiszáradástól nem kell tartani, bár kétségtelen, hogy megahízáshoz nem elég.
Elapadva pedig nincs, talán jóval kevesebb lett, és a tejleadó reflex nem jön, talán az aggódás miatt, de apadáshoz sokkal több idő kell. Amúgy meg az én lányom öt hónaposan pontosan napi 400 g tejjel volt el tökéletesen, még hízogatott is valamennyit (kánikula volt, ennyit volt hajlandó enni, igen gyakran pár kortyot, pedig lett volna ennél sokkal több).
Üres bőrtarisznya fíling egyébként nekem is van, ehhez képest a fiam azért elég jól el tud kluttyogni azokból a tarisznyákból, naponta minimum háromszor (igaz, nálunk már nem megy vérre, elég nagy a kölök).
A gyakori etetésnek plusz pihenésnek pedig meglesz at eredménye, csak ki kell várni. Érdemes egy kicsit ki is kapcsolódni, ha van segítséged, de legalább mindennap csinálni valamit, ami eltereli a figyelmedet egy kicsit, bármit, ami jó neked - nekem egy jó könyv vagy film (amiben nem babáznak), egy séta (egyedül), egy jó kis fürdő, vagy beszélgetés valakivel, aki nincs benne a gyerekbizniszben, be szokott jönni annak idején.

Kitartás,
sok-sok tejet kívánok ;)
üdv
Kriszi
kriszi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?