Új privát üzeneted érkezett!

*Kinga*!

Azt szokták mondani, hogy a szoptatás sikeréhez három dolog kell, elhatározás, információ és támogatás. Az elhatározás már megvan. Valószínű a jó információkkal is már elláttad magad. Egy nagyon jó anyag e témában a Szoptatásért Magyar egyesület oktatóanyaga: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato Ha a családod, meg az egészségügyi személyzet nem adna megfelelő támogatást, akkor meg itt vagyunk Neked mi is, így virtuálisan. Gyere ide a topikba, ha kérdés, öröm, nehézség, vagy bármi adódik a szoptatással kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy bízz magadban és a babádban! Jól vagytok összerakva mindketten. A természet meg remekül kitalálta a működésünket.

Üdv:

Zita

P.s.: 1. Meg lehet tudni, hogy ki a húgod? Lehet, hogy ismerem is. Jöhet privibe is, hogy itt ne offoljunk.

2. Melyik kórházban fogsz szülni?
pzita
 
 


Szia Zita!

Köszi a jó tanácsokat, a szoptatasert.hu honlapra már én is rátaláltam, a La Leche-t is végigolvastam. Igen, én is a támogatást várom, majd tőletek! Előre is köszi!! Még - papíron - egy hetem van hátra a szülésig. De nagyon jól érzem magam. Lehetséges, hogy később jön ez a kis babi. Pedig már izgulunk, nagyon várjuk, van két nagy tesó (8 és 6 évesek).

A Dél-pesti Kórházban fogok szülni. Itt nincs rooming-in, este 11 felé elviszik a babikat, aztán reggel hatkor vagy hogy hozzák. Délelőtt elviszik vizitkor, meg 5-6 között a látogatási időben, akkor lehet megnézni a piciket ablakon keresztül. Higiéniai szempontból nagyon jónak tartom. Éjjel viszont nem lehet szoptatni. Szerinted ez nagyon gáz? Sajna be is szokták tápszerezni őket. Majd azért meg szeretném kérdezni, hogy nem szólnának-e éjjel, ha sír, és nem mehetnék-e megszoptatni. Vagy lehet fejni, ha az ember tud, és akkor azt adják neki oda éjjel. nem tápot.

No, akkor majd még magánba is küldök egy levelet neked.

Kinga
*kinga*
 
 


Szia Zita!

Te hol szültél? Milyen feltételekkel?

Kinga
*kinga*
 
 

 
 

Szia *Kinga*!

Érdeklődésképpen felhívtam a Dél-Pesti gyermekágyas osztályát és megkérdeztem tőlük, hogy van-elehetőség a 24 órás rooming-in-re (Mert úgy emlékeztem, hogy valamelyik ismerősöm már beszélt erről.) és azt mondták, hogy minden további nélkül. Azt hiszem, hogy ez jó hír. Szerintem Te is kérdezz rá, mert CTG-re már biztosan járogatsz.

A Schöpf-Méreiben szültem egyébként. Egyágyas fizetős szobában voltam mindháromszor, aminek remek tulajdonsága, hogy a gyerekorvosi viziten és a fürdetésen kívül velem lehetett végig az éppen aktuális csemetém. Maga a kórház szemlélete elég konzervatív szülésvezetés szempontjából (persze itt is vannak kevésbé konzervatív orvosok), a csecsemősök között is akad egy-kettő, akinek igencsak elkelne egy frissítés a fejében a szoptatás élettanáról, mert akkor talán nem mondana akkora zöldséget. De összességében mivel az én gyerekeimmel nem sokat találkoztak, így egyet kivéve, senkivel nem volt problémám. Nekem nagyon bevált a rooming-in. És az is jó volt, hogy bármikor látogathattak, persze éjszaka nem. Így nem volt probléma a császároknál sem a szoptatással közvetlenül a műtétek után, mert a párom velem lehetett és segíthetett. És a gyerekeim is látogathattak.

Remélem, hogy amit telefonban mondtak nekem a kórházadban az a valóság.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!

Köszi, hogy megérdeklődted a dolgot, én is gondoltam, hogy megkérdezem, van-e rá mód, hogy éjjel szoptassak. De akkor mostmár erre kérdezek rá. Biztos jobb lesz, a szoptatás szempontjából, ha a pihenés szempontjából nem is.

csak kíváncsiság: mennyit kellett fizetni a szobáért? Persze kórháza válogatja.

Egyébként mit tanulsz? én is fo ntolgatom a dolgot. angol nyelvtanárin végeztem, és majd szeretném megcsinálni az egyetemi kiegészítőt.

Szia,
Kinga
*kinga*
 
 


Sziasztok!
ezt találtam, talán még nem olvastátok. Nem csak a szopiról van szó, de nagyon érdekes:
http://www.lll.hu/node/198

Kép
sasha
 
 


Szia Zita!

Nem tudtam neked privit küldeni, remélem, azért majd benézel a társalgóba.

Épp egy hete megszületett a harmadik gyermekünk, Sebestyén! Kértem a kórházban rooming-int, egyágyas szobába raktak, fizetni nem kellett érte. Én voltam az egyedüli, akinek kint volt a babája éjjel. Az első éjszaka szörnyű volt, de utána már jobban mentek a dolgok. Egyik anyuka mondta, hogy jól csinálom, hogy ezt választottam, mert így ezt a rendet szokja meg a baba, míg az övék a kórházi napirendet, és otthon újra hozzászokhatnak egy másikhoz.

Hétfőn jöttünk haza, nagyon aranyos a babi, élvezem nagyon, jól is viselkedik. Szopizik, még kevés tej van, mindig két mellből szoptatok, Laktoherbezek, pihenek, anyukám segít a házimunkában. Majd teszek fel képeket az internetre, és akkor megadom az elérhetőséget.

Szia

Kinga
*kinga*
 
 


*Kinga*!

Tiszta szívemből gratulálok. Én ugyan már másnap tudtam a hírt, mert a "kémem" jelentette, de nem akartam előled elvenni az örömteli hír közlésének az esélyét.

Jól csinálod a dolgokat! Pihenj csak sokat, amíg van segítséged, addig úgyis könnyebb ezt megtenni. Az meg egyáltalán nem baj, ha mindig két mellből szoptatsz. Nekem rengeteg ismerősöm van, akik végig két mellből szoptatott. Ezt csak azért írtam le, mert úgy érzem negatívumnak írtad, pedig nem az.

Jó babázást!

Zita
pzita
 
 


Szia Zita!

Köszi a gratulációt, meg a bíztatást is! Jó, hogy írtad, hogy van aki két mellből szoptat végig, mert jó tudni, hogy ez akkor nem abnormális dolog! Végül is a lényeg, hogy a baba meg legyen elégedve, és szépen fejlődjön.

Sebi, úgy veszem észre, meg van elégedve a kajával. Néha nyűgösebb és többször kéretszkedik mellre, lehet, hogy ilyenkor kicsit kevesebbet tud szopni, azért kell újra, de sebaj, újra meg újra megszoptatom, legyen minél több tej. Kakis pisis pelus pedig minden nap van, Sebi is kiegyensúlyozott, úgyhogy nem gondolom, hogy gond lenne. Pénteken pedig, akkor lesz 2 hetes, megyünk a védőnőhöz, és megmérjük. A kórházban nagyon nyomatták, hogy béreljek mérleget és mérjem, de Beninél, az előzőnél is stresszelt a mérleg. A védőnő is azt mondta, hogy felesleges, elég, ha kb. kéthetente megmérjük, abból minden következtetés levonható.

Kezd olyan érzésem lenni, hogy ez a társalgó a mi kettőnk privát társalgója, de sebaj. Remélem, hamarosan más is rátalál, aztán ad még okos tanácsokat!

Szia

Kinga
*kinga*
 
 


Sziasztok!

Régebben sűrűn irogattam ide a topikba, még márciusban is, amikor éppen tejapasztási gondjaim voltak. Most, más jellegű kérdésem lenne, lehet, hogy visszaolvasással megoldódna a dolog, de sajnos 2 gyerekkel, egy majdnem 2 évessel és egy 3 hetessel nem igazán van időm erre.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az igény szerinti szoptatásnál nem kell/lehet fejni, ugye? Mivel nem tudom, hogy mikor eszik a gyerek legközelebb ezért nem kell lefejni, mert akkor esetleg pont addigra nem termelődik, amikorra kellene, nem? Nálunk a gyerek beállt a durván 4,5 óránkénti etetésre, de éjszaka van, hogy 6 órát is alszik, amitől egy kicsit tartok, hogy nem használ a tejhozamnak. 2 mellből etetek állandóan, de ekkor elég az 1 mell is, viszont akkor a másik mellre mikor lesz szükség? Jó pár óra múlva, de kiszámíthatatlan. Nem fog így megcsappanni a mennyiség? Eddig mondjuk összesen 2x fejtem le a tejcsit, de akkor meg pechemre rá egy 2 órára akart enni a gyerek, amikor meg nem volt elég szopizós tej, az üveget, poharat meg kiskanalas módszert meg nem fogadta el. Most a fő kérdés fejni v. nem fejni?


Köszi előre is a válaszokat!


Kinga!

Véletlenül nem október 6-án szültél? Lehetséges, hogy én voltam a másik egyágyasban melletted a "menyasszonnyal" ?

Erika
erika2004
 
 


Szia Erika, kedves kórházi szomszédom!!

De jó, hogy egymásra találtunk, sajnáltam, hogy nem kértem el az elérhetőségedet, mert kíváncsi vagyok, hogy mi van veletek!

Én az előző kettővel nem voltam túl sikeres a szoptatásban, így most nagy elhatározásokkal indultam, hogy fejek. Kórházból hazajőve nem ment, mert Sebi annyira kiszívta a tejet, hogy néhány csepp jött csak. Most már több tejem van, de továbbra sem fejek. Sebinek elég a tej, mert szépen gyarapszik. Kéthetente fogunk ellátogatni a védőnőhöz, és ott lemérjük. Szóval 2 hetes korában volt, és akkor már átlépte a bűvös szülési súlyát, 3850-nel született, akkorra 3910 lett. Most megyünk megint pénteken, kíváncsi vagyok, biztos van már 4kg.

Én is két mellből etetek, és éjszaka nekem is sokat alszik, múlt éjjel 7 óra telt el a két etetés között. A melleim feszültek és fájtak már, és bőven volt neki tej. Én úgy tudom, hogy éjjel nem szabad, ill. nem kell felkelteni, ha sokat alszik. Nem hiszem, hogy a tejhozamnak ártana - de erre talán Zita válaszol majd, ő szakember.

Egyébként sok helyen azt olvastam, hogy fejni nem kell, mert ha igény szerint szoptatsz, akkor a kereslet-kínálat elve alapján mindig annyi tej termelődik, amennyire szükség van. Csak ha leadni akarsz, vagy fagyasztani.

No mi van a kis Mini Manóval? Mennyi a súlya? Szépen fejlődik?

Kinga
*kinga*
 
 


Erika!

Még annyit, hogy jó hasfájós a kisfiam. Emiatt nem jött be az igény szerinti szoptatás, vagyis tegnaptól figyelek, hogy kb. minimum 3 óra legyen a szopások között. Mert a hasfájás miatt minduntalan sírt, keresett, mellre tettem. Lehet, hogy ez se tesz jót a hasfájásnak, mert sose tud kiürülni a pocija, így nem tud rendesen emészteni. A másik hogy abbahagytam a Laktoherb tea ivását, mert édeskömény, kömény, ánizs van benne, ezek ugyan segítik a szelek távozását, de plusz szeleket is csinálnak - mondja a gyerekorvos. Most abbahagytam, kíváncsi vagyok, javul-e az állapot.

Tudom, hogy te is nagy Laktoherbes vagy, neked nincsenek ilyen panaszaid? Egyáltalán, hasfájós a pici?

Kinga
*kinga*
 
 


Szia Kinga!


Az első gyereknél én is megszenvedtem a szoptatással. Csak akkor szopott, ha dőlt a tej és akkor is a 80%-ot le kellett fejni, mert szinte alig szopott. A 6 hónapos korától 15 hóig már négykézlábra állva szoptattam és még napi 3x fejtem is neki. Közben terhes lettem a 2. babával és kénytelen voltam abbahagyni a szoptatást, mert görcsöket okozott.
Most a Minimanóval jobb a szitu, tutira leeszi rólam a zsírt... Olyan 4,5-5 óránként eszik 110-130g-ot, aztán jön az ordítás, de már van pár trükköm a kezelésére.
Nálunk a dokinő azt mondta, hogy a GripeWater-t Angliában a szülészetek már a hazajövetel napjától javasolják, így adható 1 hónapos kor alatt is. Nekünk használ is, mert jóval kevesebb a cirkusz. Ami még sokkal jobb, az a szélcső. Gondolom, hogy a kettő együttes használata sokat segít, mert mostanában csak este van hasgörcs és napközben legalább nyugodt a gyerek.
A hasgörcséhez valószínű, hogy az is közrejátszik, hogy szinte habzsol a baba, szinte megfullad olyan mohó, pedig többször is visszafogom a tempót.
2850g súllyal született, a kórházból 2600g-mal hoztuk haza és a 3 hetes súlya 3400g volt, tehát 800g-ot hízott mióta itthon vagyunk. A napi eddigi adagja kb. 500-600ml, és az első gyereknél ennyi volt maximum. Nagyon remélem, hogy majd a későbbiekben is elég lesz a tejem, mert az egy kicsit aggaszt, hogy ennél több nem volt az első gyereknél pedig éjjel-nappal fejtem, most meg nem fejek.

Egyébként újra Laktoherbezem, szerintem nálam már muszáj, mert a lelkivilágomhoz kell, nehogy már emiatt elapadjon a tejem szindróma, és beszereztem még egy kis csalánteát és görögszénamagot is. Ebből a háromból keverem magamnak a napi kb. 4liter teát, úgyhogy megint jól jár velem a Herbária. :)

Erika
erika2004
 
 


Kedves Kinga és Erika!

Gratulálok a Babácskáitokhoz!!! És persze a szoptatáshoz is! Az én nagylányom már lassan fél éves és még mindig csak szopik. Az elsô héten két cicibôl evett, aztán mikor bejött a tej, egy is elég volt neki. Én is hallottam olyat, hogy egy baba mindkét cicibôl eszik minden etetésnél és náluk ez vált be, így m?ködik jól. Én majdnem két hónapig nem is tudtam fejni, mert nem jöttem rá a technikájára (kézi), azóta szoptatás után fejek, ha csak egy cicibôl evett és még maradt. A másikhoz hozzá sem nyúlok, mert ki tudja, mikor eszik legközelebb, kivéve ha egy átaludt éjszaka után annyira tele van, hogy muszáj hogy kicsit lefejjek belôle. Néhány hete már nem is fejek egyáltalán, mert nincs felesleg. :)

Kinga:
hasfájáshoz nem értek, de nem tudom, hogy célravezetô a 3 órás kihagyás. Alidának szerencsére nem fájt a hasa (igaz, hogy nem ittam egy csepp tejserkentô teát sem), viszont csecsmôként nagyon sokszor csinálta azt, hogy zsinórban óránként evett, aztán meg 6 órát végigaludt. Ez teljesen normális és hamar beállt egy rendszeres evési rendre, de magától.

További jó babázást és szopizást! :D
zsuzsi 81
 
 


Kinga!

A hasfájás okaként nagyon szeretik megjelölni az igény szerinti szoptatást. Pedig valószínűleg ez sosem ok. Viszont annál többször okoz problémát, hogy húzzák az időt a szoptatások között. Ilyenek a teljessség igénye nélkül: Az első és legfontosabb, kevés lesz a babának a tej, mert nem kerül elégszer mellre. Ezt orvosolandó, anyuka ideges lesz, elkezd fejni, ami esetleg nem megy, mert egyszerűen olyan fajta, aki nem tudja fejéssel kiváltani a tejleadó reflexet. Kétségbeesés, idegesség. Amit a baba is átvesz. Tudom, hogy sokan utálják a természeti népekkel való példálózást, de érdekes lehet, hogy náluk vajon miért van, hogy szinte ismeretlen a hasfájás, pedig a babáik egy nap, akár nagyságrenddel többször kerülnek mellre, mint a mi babáink.

Sokkal többször áll a háttérben az anyuka által elfogyasztott tehéntej. Illetve a szoptatós teák is szoktak hasfájást csinálni. Én a legtöbbször a Laktoherbbel kapcsolatban hallottam anyukáktól, hogy hasfájást csinált a babájuknál, de a többiekkel kapcsolatban is tapasztaltak már ilyet.

De hafájást okozhat az is, ha a baba túl gyorsan kerül át egyik mellről a másikra. És így arányaiban több első tejet fogyaszt, ami magas laktóz tartalma miatt tényleg okozhat hasfájást.

Nem hatékony böfizés is állhat a hasfájás hátterében.

És még valószínűleg van jó néhány ok. De most hirtelen ennyi jut eszembe.

Meg, ami még eszembe jutott, hogy sokszor kiderül babákról, hogy nem is hasfájósak voltak, csak a sírósságukat félreértelmezték.

(Nem vagyunk kis családommal statisztikailag megfelelő számú minta, de három apróságom közül egyiknek sem okozott hasfájást az igény szerinti szoptatás. De szerintem a tesód is hasonló tapasztalatokról tud beszámolni.)

Nálamnál egy sokkal összeszedettebb írás a hasfájásról, ami hasznos lehet: http://www.szoptatasert.hu/belso.php?in ... roblema1#7 Már nem egy ismerősömnél okozott nagy felismeréseket a délután hazaérkező családtagokkal kapcsolatos része az írásnak.

Szép estét!

Zita
pzita
 
 


Szia Zita és mindenki!

Az az én problémám, hogy babóm szinte állandóan a mellemen lógott. Az egyik mellem még mindig sebes, már lassan 4 hete. Ez azt jelenti, hogy nagyon fájdalmas a mellrehelyezés, ill. szoptatás után is fáj. A hasfájás fix, mert húzza fela lábát, ereget, stb. Viszont egy jó hír: most jobb, hogy nem iszom a laktoherbet. Így mostmár jobbakat alszik napközben is. De van, hogy szoptatás után újra sír és keres. Most kapott egy cumit, így el tud aludni. Tudom, hogy nem a legjobb megoldás, de ez sikerült.

Honnan lehet vajon tudni, hogy eleget volt-e az egyik mellen? én jó sokáig hagyom rajta, azzal a mellel kezdem, amelyik "rosszabb", amelyikből úgy érzem, hogy kevesebb tej jön. Először nagyojat kortyol, nem sokáig, aztán már nem érzem, hogy nyelne valamit, sőt már csak nyammog rajta.

No ezekről mi a véleményetek?

Kinga
*kinga*
 
 


Sziasztok!

Kinga: a hasfájásra nem a 3 óránkénti szopi a megoldás, hanem pl a ritkább mellváltás, mert a túl sok első tej okozhat gondokat a pocaknál. Én pl úgy csináltam, hogy 6-9-ig akárhányszor is kért, a jobbat adtam, aztán 9-12-ig a másikat... A tejtermelésnek bagyon nem jó az időre etetés.
A mell sebesedés rossz mellre helyezéstől szokott lenni, és nem a sok szopizástól.
A tej úgy "ürül", hogy váltják egymást a szívások és a nyeldeklések. Nálunk pl: szív 2-3 percig, ezzel kiváltja a tejleadó reflexet, akkor elkezd nyeldekelni, majd megint csak szív, és újabb 3-5 perc múlva nyeldekel. Van, hogy egy szopi alatt 3 tejleadó reflexet is igényel. Mellet csak akkor váltanék, ha magától elengedi a baba. Nálunk ez már nem aktuális, mert Liza egy ideje csak a jobb mellemből szopik.

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Cory
Szia! De érdekes amit írsz, hogy több tejleadó reflexed is van egy szoptatásnál! Nálunk csak egy van, de az annál erôteljesebb! Nem is tudtam, hogy ez is ennyire különbözik mindenkinél. :)

Kinga:
sajnos az én mellem is hosszú hetekig sebes volt, valószínüleg attól, hogy az elsô nap fekve szoptattam és a mellbimbónak is edzôdnie kellett. Mivel folyton rá kell rakni a babát, nehezen gyógyul. Sokat hagyd szabadon szoptatás után és egy kis anyatejet kenegess rajta szét. Lassan, de hidd el hogy be fog gyógyulni!

Mikor a kórházból hazajöttem, azt mondták, hogy most már csak egyik cicire tegyem egy szoptatásnál. Pont azt mondták, amit Cory is írt, hogy ha csak az elôtejet kapja, akkor felfújódik, hasfájós lesz és ny?gös. Az elején én sem éreztem, hogy vajon meddig kéne hogy rajtahagyjam, de kis idôvel megéreztem a mellem súlyán, mikor kiürült. Sokkal könnyebbé és lágyabbá válik. Persze az elsô hetekben folyton feszült a mell és nehéz eldönteni. Nekem azt tanácsolták -nem tudom, hogy helyesen-e -, hogy max 15-20 percig hagyjam egy cicin, aztán böfiztessem és kínáljam meg a másikkal is. Nálunk általában nem volt szükség 2 mellre egy etetésnél. Ha elkezded egy etetésnél egy mellbôl szoptatni, szerintem hamar rááll majd a szervezeted és annyi tejet fog termelni. Remélem elmúlik a hasfájás is!

Sziasztok!
zsuzsi 81
 
 


Bocs nem elôtejet, hanem elsô tejet akartam írni!
zsuzsi 81
 
 


Zsuzsi: én úgy tudom, hogy ez a maximálás nem jó. Az az igazik, ha a baba magától engedi el a cicit. Én nem nagyon mértem a gyerekeimet, de Balu 4 naposan azt alkotta: fél óra szopi alatt evett 20g-ot, majd újabb fél óra alatt ugyanabból a mellemből szopott még 20-at. Ma már 5 éves és még mindig nagyon lassan eszik. A felnőtteket sem korlátozza senki, hogy mennyi idő alatt ebédeljenek meg. Jól is néznénk ki, ha pl 15 perc múlva jönne a pincér és elvinné a tányért.

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Na írtam és elszállt az egész! :evil:

Cory:
Teljesen egyetértek azzal, amit írsz és én sem szabom meg, hogy mennyi ideig egyen. Az elején viszont én sem tudtam, hogy vajon meddig eszik rendesen és mikortól cumizik csak, erre kaptam ezt az átmeneti tanácsot. Aztán hamar beletanultam, hogy nálunk ez hogyan megy.
Nekem is van egy kérdésem: Alida nemsokára féléves lesz, így elkezdem majd a hozzátáplálást. Valahol azt olvastam - és nagyon tetszett ez a megközelítés -, hogy 1 éves korig a fô táplálék az anyatej, így minden más csak azt egészítse ki. Tehát nem kell "kiváltani" egy szopit sem fôzelékkel, gyümölccsel stb. Úgy tudom viszont, hogy a legtöbb "hiedelem" nem ezt sugallja, hanem hogy fokozatosan egyre több szoptatást kell elhagyni és más étellel kiváltani. Te hogyan csinálod/tad?

Elôre is köszi:
zsuzsi 81
 
 


Zsuzsi: én erre mindig megkérdeztem: és mi van akkor, ha csak cumizik? Szabad neki azt is, nem? ;) A tejtermelésnek mindenesetre jót tesz a komfortszopi is.
Lizával most vagyunk ebben nyakig :) Az első, és legfontosabb dolog, hogy szoptatás UTÁN kínálom mindig, mert így nem azért eszik, mert éhes veszettül, hanem szép nyugisan kóstolgathat. Ha nem tetszik neki, akkor sem kényszer. Heti egy új dolgot adok, nem rohanunk sehova. Liza most 7,5 hónapos, már eszik: alma, őszibarack, körte, meggy, sütőtök, rizs, sárgarépa. Van ami bejött, van ami nem, rábízom. Az első 2-3 hétben például egyáltalán nem fogadta el, akkor két próbálkozás között akár 1 hét is eltelt.
Szerintem ez egy nagyon jó cikk ebben a témában
http://www.iboly.hu/faq_first_solids.htm

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Zsuzsi: csatlakozva az előttem szólóhoz: a csak cumizás nem baj!
Az igény szerinti szopi azt is jelenti, hogy a tejecske a baba igénye szerint lehet étel, ital, fájdalomcsillapító, unalomüző, altató vagy csak egy kis mamaközel. Ezek a kisbabának mind-mind valóságos szükségletei.

Hozzátáplálás: nálunk most úgy működik, hogy Gergő részt óhajt venni a családi étkezéseken, és ilyenkor lehetősége van vmi nekivalót elfogyasztani a társaságunkban.
Amíg reggelizünk, puffasztott rizslapot csócsál, ebéd közben megpróbálom rávenni pár falat zöldségpürére, és amikor én uzsi-vacsizom, ő ehet gyümölcsöt, ha akar. Jobb napján már így 3 részletben megeszik egy evőkanál kaját :wink:

Kinga: hosszú szopi+sebesedés: nagyon jól el kell helyezkedni az elején, hogy ne csússzeon le a baba a mellről - a sebesedés leggyakoribb oka a rossz pozíció.
A játszócumira viszont érdemes némi gyanakvással tekinteni: ha bármi szopiprbléma van (pl a baba elkezd harapni vagy más módon dilizni szopi közben vagy nem hízik) első jelöltként azt kell megpróbálni elhagyni - azzal együtt hogy a legtöbb esetben nem csinál különösebb gubancot.

Honnan lehet tudni, hogy eleget volt mellen a babód? Alapesetben onnan, hogy elereszti a mellet :D Vagy elalszik olyan mélyen, hogy már nem ébred fel a cicimegvonásra.

(Nagyon örülök, hogy megint él a topik :) )

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


A mennyit legyen cicin kicsit bővebben.
A babák nagyon különböző szopi igénnyel születnek. Nálunk a két lány félelmetesen nagyigényű volt. És Luca, ha hagynám, most is többet szopizna mint Gergő :) Az ifiúr hozzájuk képest nagyon kisigényű.
Szóval normális az is, ha a bébi 6x 10 percben lerendezi a szopikérdést, meg az is, ha 24 órából 20-22-t töltene mellen. Meg minden verzió e kettő között :)

A másik nagy kérdéskör, hogy a szűk család igényei (mármint anya, apa, tesók) hogy passzinthatók ezzel össze... Itt mindenkinek magának kell a komprpomisszumokat megkötni - bizonyos nem is olyan szűk határok közt a babák is tudnak alkalmazkodni.

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Zsuzsi!

A kórházam topikjában pont téma volt a hozzátáplálás. Az egyik kérdés többek közt az volt, hogy van-e olyen, hogy egy baba nem fogadja el az egyéb kajákat, azaz nem igazán lehet egyéb evésére bírni. Ide másolom, amit ott válaszoltam, mert az hiszem, válasz a te kérdésedre is:

Igen. Van olyan. De nem kell kétségbeesni. Nagyon sok baba csak 8-10 hónaposan fogad el anyatejen kívül bármit is. Többek között az én két lányom is ilyen volt. Míg Ádám szépen kóstolgatott hathónapos kora után, a lányok tíz hónapos korukig semmit. Annyiban különböztek, hogy Csilla ekkor elkezdte a pépeset elfogadni, Réka viszont ezt kihagyta és csak és kizárólag a darabos volt jó neki. Mindezek ellenére vagy mellett, kb 15 hónapos korukra mindhárman körülbelül ugyanolyan étlap szerint ettek.

Régebben 2-3 hetet írtak egy étkezés kiváltására. De ma már azt javasolják, (én is így tettem), hogy nem kell étkezéseket kiváltani. Hat hónapos kor után is marad az igény szerinti szoptatás, és szoptatás után kínáljuk a babákat az új ételekkel. Így tényleg szó szerint hozzátáplálunk. És ahogy rákap a baba a nagyobb adagokra, úgy ő maga fogja csökkenteni idővel a szopizások számát. De nem feltétlenül azonnal. Sőt általában nem azonnal. Ennek az az előnye, hogy a kiegészítő táplálék nem veszi el a helyet az anyatej elől a baba gyomrában, szemben azzal a módszerrel, ha szoptatás előtt adják a gyümölcsöt, zöldséget. Ugyanis az elsőként ajánlott ételek energiatartalma még messze elmarad az anyatejétől, az első időben nem is igazán szívódik fel, szóval a helyet elfoglalja, a legkönyebben emészthető és magas energiatartalmú anyatej elől. Ami viszont annak hatására, hogy így kevesebbet tud szopizni a baba, kevesebb is termelődik. Általában elég gyors elválasztódás szokott a vége lenni, ha előbb a kiegészítő táplálék és utána a szopi a sorrend.

Tavaly a szoptatás világnapjának a hozzátáplálás volt a fő témája, egy írás ezzel kapcsolatban:
Hozzátáplálás a szoptatás mellett

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok!

Köszi mindenkinek a sok hasznos tanácsot. A teázást abbahagytuk, tényleg rossz ötlet volt. Egy kis átmeneti nehézség után most megint könnyebb. A cumi maradt, mivel Sebi szó szerint állandóan mellen lenne néha napközben, azért annyit megpróbálok, hogy minimum 1 óra teljen már el a két étkezés kezdete előtt - és néha majdnem egy óra elmegy a szopival meg a büfivel. De tényleg így termelődik több tej! De továbbra is két mellből szoptatok, mert így elégszik meg a babóca.

A mellem már majdnem teljesen meggyógyult (4 hét után), már csak egy pici seb van rajta, de legalább már nem fáj mellrehelyezéskor. Tuti jól van mellrehelyezve, az elején viszont én is éjjel-nappal állandóan szoptattam, fekve is, elképzelhető, hogy ott történt a gubanc.

Köszi mindenkinek!

Kinga
*kinga*
 
 


Sziasztok lányok!
Ha nem haragszotok, jönnék egy kicsit "vendégeskedni" közétek, hátha tudtok segíteni!
4 hetes a pici fiam, és hál'istennek minden rendben van vele.A gond velem van:
3 napja már, hogy egy csomó alakult ki a jobb mellemben, valószínűleg elzáródott egy tejcsatorna.Természetesen beszéltem védőnővel, dokival, szopis tanácsadóval, a mellemet borogatom, maszírozom, fejem, szopik belőle a baba váltogatott pózokban, de a csomó mégsem múlik!
Kezdek félni, hogy nehogy begyulladjon!Esetleg, ha van valaki köztetek, aki járt hasonló cipőben, kérem írjon, hátha tud valami újat mondani!
Normális ez, hogy több napig tart?Vagy sokat akarok, ha arra számítok, hogy elsőre elmúlik?
Milyen erősek szabad maszírozni?
Előre is kösz a válaszokat!

rimar
(lassan már kétségbeesve)
rimar
 
 


Kedves Rimar!

Ezt a cipőt sajnos nagyon jól ismerem. Csak a legkisebbemmel kétszer sikerült ilyenbe belefutni, legutóbb két vagy három hete. Ami nekünk bejött: meleg (inkább forró, ami még elviselhető) borogatás az érintett területen, szopizás úgy, hogy a kicsi a hátán fekszik az ágyon és föléhajolok, úgyhogy az álla a csomó irányába legyen. Plussz fejés kézzel. Masszírozni nem erőteljesen, mert azzal több bajt lehet csinálni, mint jót. Legutóbb két nap volt mire, mire az elzáródást sikerült megszűntetni.

És ami még fontos. Elgondolkodni, hogy vajon mitől alakult ki. Nálam legutóbb a túlélő táskánk pántja okozta a gubancot. De volt olyan is, mikor pelenkázás közben véletlenül a mellembe rúgott a csemetém. De bűnös lehet egy melltartópánt, vagy egyszerűen elfekszed, meg még számtalan ok.

Hogy mennyi idő alatt lehet megszüntetni, az sem mindig egyforma. Volt olyan, hogy 4-5 napi küzdelem árán múlt el, és rá három napra kezdődött előlről. Aztán másodszor már nem záródott el újra.

Remélem, gyorsan javul a helyzet.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Kedves Zita!
Köszönöm a jó tanácsokat, kipróbálom ezeket is.
Naponta hányszor csináltad ezeket végig?Mármint a borogatás, szopi, fejés...?Minden szopinál borogattad, vagy mondjuk csak napi kétszer?

rimar
rimar
 
 


Rimar!

Ahányszor csak lehetőséged van rá. Mivel nekem a legkisebb gyermekem elmúlt két éves, így nála a minden szopi már nem jelent olyan nagy számot.

A kézi fejéssel kapcsolatban eszembe jutott, hogy nem tudom, hogy téged megtanítottak-e jól kézzel fejni. Egy jó módszer: Marmet módszer képekkel illusztrálva. Itt a fejésen kívül leíródott az is, hogy hogyan nem szabad fejni, és hogyan lehet masszírozni.

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Sziasztok!

Köszönöm szépen a sok jó és hasznos tanácsot, én is ösztönösen így gondolnám a hozzátáplálást! Majd meglátom, hogy fog alakulni, egyelôre még várok egy-két hetet. Szerintetek az sem gond, ha esetleg nem fogad el semmit (amit nem nagyon tudok elképzelni, mert mindent kinéz a szánkból), hogy nem kap elég vasat? Nálunk mondjuk a tejpépeket vassal dúsítják, lehet hogy azzal kéne próbálkoznom ilyen esetben.

Rimar:
Nekem is volt ilyen kétszer is, elôször próbáltam mindent csinálni, de semmi nem segített, aztán egyszer csak magától elmúlt! Másodszor sajnos begyulladt, szerncsére enyhén és rövid ideig tartott, de nagyon fájdalmas volt. Legközelebb (ami remélem nem fog bekövetkezni - én is kipróbálom majd Zita "receptjét", ami nekem álmomban sem jutott volna eszembe! :) Apropos álom: még pocakosan azt álmodtam, hogy négykézláb szoptatok!
zsuzsi 81
 
 


Zsuzsi: nem gond :) Nagyon ritkán (főleg koraszülött babáknál) fordul elő komoly vashiány. Akkor kell vaspótlás - erről azonban doki döntsön.

Tejpép: a vízzel elkészíthető bolti tejpépekről nekem nagyon rossz a véleményem - az összetételük miatt.
Rengeteg (a felirat szerint módosítatlan!) tejfehérjét, sok cukrot tartalmaznak, és minimális mennyiséget a nevüket adó gyümölcsből.
Pl. Mildibé sárgabarackos tejpép: 44 % teljes tejpor vs. min 1% sárgabarackpor :shock:
Szal én erről lebeszélnélek :) Viszont ha nagyon vérszegénység parás vagy, akkor az első pár gyümi (pl. alma, barack meggy) mellé vezesd be a husikat.

Nálunk Luca volt lelkes híve az alma-megy-csirkemell-rizs kombinációnak.

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borsts:
Köszi a nyugtató szavakat! Én Kanadában élek és ahogy nézegettem, vannak tényleg jó tejpépek is és itt annyira nyomatják a vastartalom miatt... Persze majd megkérdezem az orvost is ezügyben és elôbb-utóbb a husi is bevezetésre kerül. De ahogy elnézem a lányom, nem úgy t?nik, mint aki bármiben hiányt szenvedne! :)
Jókedvü a fiacskád!! :D
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok!

Már megint gondjaim vannak a szoptatással. :(
Amint már írtam, a baba most lesz 6 hetes pénteken és igen nagy az étvágya, amivel lassan nem leszek képes lépést tartani. Általában 4-4 és fél óránként eszik, éjjel kb. 130-150g-ot, napközben csak 120g-ot, többet nem tudok kipréselni magamból. A napi mennyisége kb. 650g, ami úgy néz ki, hogy nem elég neki. Nála az nem működik, hogy szopik annyit, amennyi van és max. elöbb eszik a köv. etetésnél, hanem már a szopi befejezése után rögtön ordítani kezd. Az csak megjegyezném, hogy min. 1 órát tart nálunk egy etetés, 2 mellből és váltogatva is, hogy minden cseppet kiszívjon, de így is van olyan, hogy 2 órát is ordít, hogy csak újra cicit kapjon. Min. 1 órás etetés után 2 órát várok legalább, mert nincs egy csepp tejem sem, és a bimbóim meg már kirojtosodnak, ahogy a végén már dühében össze-vissza tekereg rajta. Büfibaja tuti nincs, mert azt kipréselem belőle. :) Addig nem nyugszik, amíg újra mellre nem kerül, de ha nincs benne elég tej, akkor meg 3 órát is képes végigsírni. Próbáltam már fejni is, de akkor meg kiszámíthatatlan, hogy mikor akar újra enni, meg egyébként is, a szopik után még 10g-ot sem tudtam lefejni, annyira kiüríti a ciciket.
Van valakinek ötlete, hogy mit lehetne vele csinálni? AA doki szerint ki kellene pótolni tápszerrel, de azt nagyon nem szeretném, viszont azt sem szeretném, hogy éhes maradjon a gyerek. :(

Köszi Mindenkinek a válaszát előre is!
Erika
erika2004
 
 


Sziasztok!

Hat hadd panaszkodjak en is. Az elso babam szoptatasaval semmi gondom nem volt, hat honapig csak anyatej, aztan meg masfel eves koraig szopi -o maga valt le.
Nem gondoltam volna, hogy barmi gondom lesz a masodikkal. A kislanyom most nyolc hetes, kb 120 gr-ot eszik egy alkalommal, altalaban napi otszor, van, hogy tobbszor eszik de akkor beiktat
egy-egy 80gr-os szopit. Miutan megszultem, mar a harmadik napon nyolcvanat evett, volt olyan, hogy egy heten 300 gr-ot hizott. Eleinte nem mertem, mennyit eszik egy-egy evesnel, szepen gyarapodott. Aztan az egyik heten hirtelen csak 40gr-ot hizott. Baratnom javaslatara kabe ket hete kezdtemmeregetni, eleinte rendszertelenul, de aztan egyre rendszeresebben. El is fogadtam volna, hogy oke, ennyit eszik, passz, mert amugy nyugis volt es elegedettnek tunt, de par napja nagyon nyugos minden egyes szopinal. Leeszik kabe 80-at, utana sirva fakad ha tovabb probalom etetni. A vilagert nem akarja a szajaba venni a mellemet, csak a karomban akar lenni. Ha lerakom, ordit. Ha etetni probalom ordit, csak akkor nyugis, ha ringatom.
Persze elkezdtem stresszelni, mert ugy erzem, a helyzet megoldhatatlan, es nem is ertem mi van. Ugy erzem ilyenkor, hogy tej lenne meg a mellemben, es ha fejek, jon is a tej, de miert nem issza meg??
Segitsetek legyszi, probaltam olvasni a topikot, dehat a kisfiam mellett ez szinte lehetetlen.
Koszi:
P
panzej
 
 


Panzej:
Szia! Sajnos én nem vagyok szakember, de azt tudom, hogy egy ilyen kisbabánál ezek átmeneti állapotok. A Te helyedben nem méricskélném minden evés után, mert az tényleg csak stresszforrás. Próbálj az ösztöneidre hallgatni és lehet, hogy megérzed, hogy mire is van szüksége. Nem lehet, hogy ha egy ilyen kicsi evés után 1-2 óra múlva megkínálod, akkor elfogadja? A cicit semmiféleképpen se próbáld "ráerôszakolni", akkor egyen, ha szeretné. Éhezni biztos nem fog, hiszen ott a tejecske, amikor csak kéri. Ne haragudj, nem tudok okosabbat írni, hátha ír valaki jobbat.

Erika:
Nálatok javul a helyzet?
zsuzsi 81
 
 


Panzej!

Nincs szájpenész, vagy afta a szájában? Mert akkor fájhat a szopizás.
Nem náthás, vagy annak az előzménye, amikor is esetleg a bedugult orr miatt nem kap rendesen levegőt és azért nem szopizik.

Füle nem fájhat? Foga nem jön?

Nem érte valami kellemetlen dolog szopizás közben?

Üdv:

Zita
pzita
 
 


Zsuzsi!


Sajnos a helyzet változatlan. :( Nem elég neki a tejmennyiségem, bár a doki szerint elég kellene, hogy legyen. Neki mégsem elég. Tegnap szopott 110g-ot este, majd 2 órára rá újabb 120-at, ebből a fele lefejt tej volt, ekkor a mennyiség elég volt, viszont 2 órát ordított, mert annyira feszítette a hasát. De legalább nem rágta az öklét, bár nem tudom, hogy melyik a jobb. Csak reggelente szoktam fejni, de csak akkor, amikor éjszaka 6 órát alszik egyhuzamban és sok neki a két mell. Viszont akkor is megjárom, mert hiába eszik 160-at, rá 3 órára már csak max. 120g-om van, ami nem elég. A lefejtet meg estére szoktam tartalékolni, amikor 3 órán belül muszáj neki enni, mert különben éhen hal. :) Hát, nem tudom, már sokszor gondolkodtam azon, hogy bedugom neki a cumit, mert lehet, hogy csak állandó cicifüggése van, v. lehet, hogy tényleg éhes, nem tudom. A cumitól tartok, nehogy rontsa a szopikedvét. Az öklét akkor is rágja, amikor tudom, hogy nem lehet éhes és kínjában csinálja, de ha megsajnálom és 1 órára rá mellre rakom újra, akkor meg szívja, mint a kisőrült, aztán v. azért alszik be, mert nem éhes és csak cici kell, v. mert már elfáradt a nagy ordításban és ráadásul tej sem jön a ciciből. Tanácstalan vagyok. :(
Az első gyerek hol akart, hol nem akart szopni, akkor az volt a baj, a 2. meg állandóan cicin akar lenni, most meg ez a baj. Hát, nem tudom, hogy mit csinálok rosszul...

Erika
erika2004
 
 


Sziasztok!

Az én babóm hasfájós, és ezért sír sokat, és szeret kézben lenni. Semmit nem tudok tőle csinálni, de most erre van szüksége, és ez az idő majd el fog múlni. Erika, ha cibálja a mellet, az hasfájás. Én adtam Sebinek cumit, amikor már fáj a mellem és nem bírom, akkor jól jön. Szerintem ne méregesd annyit. Ha gyarapszik, akkor nincs gond. Engem a 2. gyerkőcnél csak stresszelt a mérleg, így most itthon nem mérünk, 2 hetente elmegyek a védőnőhöz, és ott mérjük. Heti 10 dkg hízás a minimum, havi 45dkg - így tudom. Szerintem Boginak más a baja, nem a kaja kevés. Írtad, hogy ő is hasfájós. Meg én azt vettem észre Sebin, hogy igényli a társaságot, a foglalkozást. Van, hogy éktelenül sír, és mikor felveszem és mellre szeretném tenni, csak néz a szemembe és várja a beszélgetést.

Most ez a 6. hét kritikus, mert ilyenkor megnő az étvágya, ilyenkor hajlamos mindenki hozzátáplálni, mert nem elég. Elég lesz, csak gyakran, ahogy kívánja, mellre kell tenni. Ez elég fárasztó, tudom mi az, de megéri. Tudjátok,korábban már én is majdnem feladtam, de észheztérítettetek!
*kinga*
 
 


Szia Kinga!


Szerintem, Bogi nem mindig a büfi ill. a hasfájása miatt tekereg a mellemen. Megfigyeltem, akkor is tekereg, amikor nem jön neki a tej, ha átteszem a másikra, akkor ilyen gond nincs, csak akkor, ha az is üres.
Nem lehetséges, hogy esetleg azért nem termelődik több tej a sok és hosszú szopik után, mert a csalánteának vízhajtó hatása is van? Szinte átfolyik rajtam a folyadék...

Nálatok rendeződött már a szopigond?

Erika

U.i. Voltál már a 6 hetes kontrollon?
erika2004
 
 


Erika: Ezek a 100 feletti grammok szuperek :) pisi-kaki mennyi van?

Általában rossz módszer ritkítani a szopikat tejszaporítás szempontjából: a baba éhesebb, türelmetlenebb, a ritka ürítés pedig a szervezetednek épp hogy azt sugallja, hogy nem kell annyi tej.
A No. 1 tejszaporító a sok hosszú szopi. Ha a baba jól van mellen, nem szabad fájdalmat/sebesedést okoznia.

Ha lefejt tejet kap, miből kapja? (A cicin tekergés lehet a cumizavar jele is :( meg persze azé is, hogy a szopi hatására beindult a bélmozgás...)

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa!


Pisi szerintem bőven van a pelusok súlyából ítélve, kaki, amíg nem szélcsöveztem, addig minden etetés után volt, most inkább csak a szélcső után, ami minden szopi után van. Sajnos muszáj használnom a szélcsövet, mert a gyerek hasa akkora a szopik után, hogy hasról hátra tud gurulni rajta, annyira fel van fúvódva. Órákig tombolt, amíg nem használtam a csövet, de amióta rendszeresen használom szinte alig van cirkusz, és a gyerek is szinte várja már, hogy megdolgozzam egy kicsit a hasát. :)
A hízásával is elégedett vagyok, 6 hét alatt 1650g-ot hízott, ami szerintem nem rossz.
Eddig, a 6 hét alatt összesen 2x fejtem, akkor is csak 50g-ot, amit igaz, hogy cumisüvegből kapott meg, de már elég rég volt. Próbáltam kiskanállal is, de úgy nem fogadta el a tejet.
Egyébként, átlag 4 óránként eszik a gyerek, akkor is min. 1 órán keresztül, esténként 2-3 óránként, de éjjel csak 1x kel, akkor van, hogy 6 órát is alszik egyhuzamban. Akkor van az egyedüli időszak, amikor van egy hosszabb szünet.
Csak a jobb mellbimbóm fáj, de csak akkor, amikor ráharap. Nem sebes, csak fáj. Olyan mohó, hogy nem kapja be nagyra nyitott szájjal, hanem ott próbálja beszívni, ahol éppen megtudja ragadni. Ez akkor is van, ha 4 órája evett utoljára, de akkor is, ha csak 2 órája, amikor nem lehet annyira éhes. Általában, ha úgy igényli, akkor bármikor megetetem, de azért a 2 óra szünetet tartom, ha pláne elötte 130g-ot evett. Kevés lenne ez a mennyiség egy evészetre?
Egyébként a vízhajtó hatású csalánteának lehet olyan hatása, hogy elvonja a szervezetből a vizet, és ezért nem lesz több tej a hosszú szopik hatására? V. lehet, hogy amit én csinálok, nem is nevezhető hosszúaknak?

Erika
erika2004
 
 


Szia Erika!

Hál Istennek, jól megy a szopizás. W. Ungváry Renáta azt tanácsolta, hogy 3 órán belül ugyanarra a mellre tegyem vissza a babát. Ez nagyon jól bevált nekünk, mert egyréaszt így most egy mellből tudok szoptatni, megszaporodott a tej, másrészt tudom, hogy nem csak az első tejet szopizza. Rengeteget van mellen, a hasfájása miatt igényli a dajkálást, mellen való cumizást. Két hét alatt 37 dkg körül szokott hízni. Úgyhogy növekszünk, fejlődünk. Múlt héten voltam a 6 hetes kontrollon, és minden rendben.

Neked mi van a lábaddal?

Kinga
*kinga*
 
 


Szia Kinga!


Csak hétfőn este mehettem haza a kórházból, mert nem tudták, hogy mi legyen velem. A belgyógyász doki is igazolta a felületi vénatrombózist, de azt mondta, hogy csak a mélyvénás a veszélyes, így mégis hazamehetek. Azóta is injekciózom magamat a véralvadásgátlóval. A kontrollon fogják eldönteni, hogy továbbra is lőnöm kell-e magamat, mennem kell majd egy újabb UH-ra és valamilyen speciális vérvételre is. A kontrollt még halogatom, nagyon nehéz a 2 gyerekkel összehangolni, de lassan döntenem kéne.

Ha valaki egy mellből szoptat, akkor a másik mellre kb. 8 óra múlva kerül csak sor, nem? Ez jobb, mint a 2 mellből szoptatás? Tudom, hogy mindenki inkább az 1 mellből való szopit forszírozza, ha lehet, de akkor nem ritkábban van 1-1 mell teljesen kiürítve? Ez jobb a tejtermelődésnek?

Erika
erika2004
 
 


Szia Erika!

Én 3 óra elteltével teszem másik mellre, de közben ugyanarra sokszor visszateszem, így elég inger éri a mellemet. Nekem szinte állandóan a mellemen van, így viszont 3 óránként van egy rendes szopi, aműgy meg csak sokszor keveset szopizgatott. Így most nekem ez bevált. Úgy tudom, a két mellből való szoptatás ugyanúgy jó, mint az 1 mellből.

És fáj a lábad mostanság?

Kinga
*kinga*
 
 


Erika: a pisi,kaki rengeteg, a babád jól hízik = nem kevés a tejed :) :)
Az, hogy nyugtalan, millió más dologtól is lehet - ha ennyire mohó, és rendre sok levegőt nyel, pl. azért.

A két mellből szopi + és a két órán belül ugyanaz a cici úgy kombinálható össze, hogy amikor nyüszög az egy hosszú szopi után 10 perccel, akkor visszateszed arra a mellre egy kicsit, amelyiken befejezte a szopit.

Sok levegő: erre lenne érdemes kisütni vmit. Egyrészt, ha nem próbálod húzni az időt a szopik közt, talán kevésbé lesz mohó.
Másrészt elképzelhető, hogy inkább a túl sok tek/túl erős tejleadó reflex a gond. Ha ez utóbbi, akkor az olyan pozíciók segíthetnek, amikor szinte felfelé kell folyni a tejnek. Pl. ültödben hátradőlve, a mellkasodra/hasadra fektetett babával, fekve félig hanyatt fordulva, babát párnával/összehajtott takaróval megemelve.

Pocakmasszázst próbáltatok már? Én annó a kórházi csomaggal kaptam Johnsonos leírást meg a neten is van pl itt: http://www.vitalitas.hu/konyvek/bab/babmasz.htm

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa!


Köszi a sok tanácsot! :)
Szerintem is sok levegőt nyel, ezért elég sokszor megszakítom a szopit, és akkor jön is belőle a levegő. A szélcső nálunk csodákra képes. Szopik után azt is bevetem, így a beleiből is kimegy a sok buborék. Sokat szoktam tornáztatni és a pocimasszázst is rendszeresen csinálom, persze, csak úgy, ahogy gondolom, hogy jó neki, semmi szaktudással, és a lábait is tornáztatom. Oltári nagyokat nyög közben, de biztosan élvezi, mert alig várja, hogy elkezdjem a tornát, rögtön elcsendesedik, amint levetkőztetem. :) Igy napi 1x van csak kb. egy max. 2 órás esti cirkusz, amikor kicsit nehezebben lehet belőle kipréselni a görcsöket.
Egyébként, anno az első babánál bimbóvédővel szoptattam 15 hóig oldalfekvő pozícióban, de most bimbóvédő nélkül csinálom bölcsőpozícióban. Próbáltam újra fekve szoptatni, de valahogy nem ment. Szegény gyerek valahogy nem bírta bekapni, és mivel mohó, össze-vissza szívogatta befele, melynek eredménye az lett, hogy 5 napig az egész bimbóudvarom fele bedagadt és a mellem fél tenyérnyi helyen kipirosodott és alig tudtam kimasszírozni belőle egy óriási csomót. Azóta félek máshogy szoptatni. A tejleadó reflexem nem tudom, hogy mennyire erős, bár lehet, hogy pár percig erős csak, mert utána már nem olyan intenzitással nyeli a tejet a gyerek.

Erika
erika2004
 
 


Erika:
Szia! Örülök, hogy jobban állnak a dolgok! :) Szerintem ha nagyon erôs lenne a tejleadó reflexed, azt megéreznéd! Nekem eléggé erôs, ilyenkor dôl belôle a tej, baba csak nyeldekel és próbál lépést tartani. Nekem csak azt tanácsolták, hogy emeljem feljebb a baba fejét, de ösztönösen hátradôlve szoptatok. :) Szerencsére hozzászokott a tempóhoz, így nincs gond. Lehet, hogy Neked is beválna, ha 3 órán belül ugyanarra a cicire tennéd, így nem ürülne ki mindkettô és mindig készenlétben állna egy teli cici!

Borcsa!
Lehetne egy kérdésem Hozzád? Fagyasztottam le elég sok tejet és a minap, mikor egy kicsit felolvasztottam és megkóstoltam, hát valami nagyon fura íze lett! :shock: Elôször azt hittem, megromlott, de aztán a férjem bizonygatta, hogy jó ez, egy barátnôm pedig azt mondta, hogy a zsírsavak megváltoznak, így az állaga és az íze is más lesz. De ennyire??? Neked vannak tapasztalataid? Elôre is köszi! :)
zsuzsi 81
 
 


Sziasztok!

Most csak egy nagyon rövidre van időm. Csak Zsuzsi írásában van egy közszájon forgó tévhit. Még pedig a készen létben álló teli cici. A tej nagy része szoptatások alatt termelődik. Nem igazán van tároló kapacitás a mellben.

Nagyon szépen leírta ezt Schneiderné Diószegi Eszter (IBCLC, azaz laktációs tanácsadó és pszichológus, és nem mellesleg négy gyönyörű gyerek anyukája) egy anyukának a tanácsadói oldalán. Ide másolom. Remélem, ezzel nem sértek semmilyen jogot, vagy törvényt. (Merthogy belinkelni nem tudom, mert időnként odébb mennek az oldalak azon a lapon.) Szóval a 3793-as válaszának egy része:

"Igen, lehet, hogy első ránézésre úgy tűnik, mintha a tej tényleg két szopi között gyűlne össze a mellben, és minél több idő maradna ki, annál több lenne benne. :o))csakhogy ismerve a mell felépítését, működését, tudjuk, hogy ami ilyenkor feszíti a melledet, az kb. 20-30 ml tej, mert több egyszerűen nem fér el benne! A mell teljesen ki van töltve szövettel, és ha pl. kiteszel magad elé 1, 5 dl vizet, látod, hogy az elég nagy térfogat, hol lenne annak helye? És ha ez a kicsi, 20-30 ml tej összegyűlt, akkor összenyomja a környező szöveteket, amitől ödéma alakul ki, és ezt érezzük feszülésnek. Ráadásul ilyenkor egy olyan fehérje kezd el fölszaporodni a mellben, ami az agyban megakadályozza, hogy tovább termelődjön a tejtermelésért felelős hormon - logikusan, hiszen úgy érzi a mell, hogy minek termeljen, ha nem kell senkinek:o)) Persze, iylenkor csöpög a mell, tele a mellkagyló, hisz a cici próbál a tejleadó reflex beindításával megszabadulni a fölös tejtől."

Akit érdekel a tejtermelődés mikéntje is, ami természetesen megmagyarázza a fentebb idézett mondatokat is, az a www.szoptatasert.hu oldalon vagy a www.szoptatasportal.hu oldal szakmai oldalain keresztül, rengeteg angol nyelvű orvosi lapra el lehet jutni, ahol szintén a tejtermelés mikéntje íródott le.

Erika!

Néhány ötlet szoptatási testhelyzetekre. Hátha valamelyik bejön még a bölcsőtartáson kívül, vagy a leírások alapján ötletet vagy ihletet kapsz.
Hét szoptatási testhelyzet
Illetve itt a szoptatás topik körül is van egy Szoptatási pozíciók topik.

Szép estét mindenkinek!

Zita
pzita
 
 


Zsuzsi: a fagyitej sajnos ilyen - mivel tartalmaz a megemésztését segítő enzimeket, ezért változik állás közben az összetétele = íze, szaga. Nem romlott, de van baba, aki nem fogadja el.
(Én épp ezért csak a legnagyobbal fagyasztgattam tejet - én se bírtam a szagát, meg aztán lusta is vagyok. :P )

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?