Sziasztok!
Látszik, hogy tegnap milyen álmos voltam. Apát, mint segítséget szerettem volna írni. Tulajdonképpen a szopitechnika mindegy, ha a tej kijön. Nálunk apa a szagát sem bírja, bár a leadóreflexet profin kiváltja, így ez igazán nálunk nem pálya, de többeket hallottam, hogy ez a módszer bejött.
72 óra? Ki volt aki azt mondta, hogy utána nem kaphatja a meg a tejet a baba? 72 óráig nem tud a tej. Folyamatosan szívódik fel és termelődik újra. Az egyetlen szabály, hogy gennyes tejet nem ehet a baba. Véreset, lázasat, bármilyen másat igen.
Tinu!
Igény szerinti szoptatás: az nem azt jelenti, hogy bármikor megszoptatod, ha valami baja van. Az azt jelenti, hogy ha szopni akar, akkor megszoptatom. Ez egyébként eshet egybe, de a nyilvánvaló más okokat (kakis, fázik) elhárítva még mindig bőg és szopizni akar, akkor adok neki. A hasfájáskor ha ráeszik, az nem feltétlen baj, csak jó, ha hátsó tejet teszünk rá, mert attól nem fáj a hasa (abból adunk neki amiből az előbb kiszívta az elsőtejet), de a szopi két úton is segít. Egyrészt fokozza a bélműködést, ezért az addig bennrekedt kakit könnyebben kikakilja, másrészt szopikor a babában és a mamában is endorfinok termewlődnek, amik a tejjel is bejutnak a babába és igen hatékony fájdalomcsillapítók, azaz a hasfájás sem fog annyira fájni.
Elalváskor pedig abban segítenek az endorfinok, hogy a mama és a baba is ellazult állapotba kerüljenek és jól elaludjanak. Ennek ellenére nem minden baba alszik bele a szopiba, de sokukon segít, ha nem megy nekik nélküle.
Bimbóvédő: ha nem jelentkezik negatív hatása, akkor mindegy, hogy azzal szopizik, vagy sem a babó. Nekem ilyenkor csak azzal van bajom, hogy valami van a babóm és a mellemközött, aminek nem kellene ott lennie. Egy plusz macera egyébként, bár jóval kevesebb, mint a cumisüvegezés....
Szórakoztatás: szerintem a csecsemőknek nem lehet meghatározni, hogy mikor pontosan mennyi ingerre van szükségük, hogy jól fejlődjenek, meg talán az sem meghatározott, hogy mikor kell mondóka, mikor dal, mikor masszírozás. Azt minden gyereknél anya érzi meg, hogy mi a legjobb. Szerintem elég, ha szeretjük, sokat szeretgetjük őket, figyelve, hogy mikor adnak pozitív visszajelzést. Ez viszont ösztönösen megy. Az elején az ember azt ismétli, amire a gyerök abbahgyta az üvöltést. Később azt énekli, úgy forgatja, hintáztatja, ahogyan gyöngyözőn kacag. No nem? A lényeg, hogy sokféle inger érje, de legyenek szünetek is, ha éppen arra van szükség, ilyenkor ha abajgatjuk, akkor sír és mutatja hogy mit szeretne. Beépített válogatóprogramja van a babaagynak. Mindig azt csatolja vissza pozitívan, ami legjobban fejleszti az agyát. Dalok, mondókák, masszírozás, tornázás, hintázás, tánc, stb. Kivétel a hasonfekvés, mint erősítés. Szerintem az az egy, amit akkor is icsinálni kell, ha annyira nem szereti. Pont azok a babák nem szeretik, akiknek gyengébb a hátizmuk és csak úgy erősödik, hogy hasal.
Snoopy