Új privát üzeneted érkezett!

Kata,
én is úgy tudtam, hogy fogzás esetén fellépő hasfájás és nyűgösség ellen jó, de Ákosnál nagyon bejött a "sima" hasfájásra is. :shock: Ezért írtam, hogy érdemes minél több dolgot kipróbálni, hátha valami segít.

Réka már 5,3 kg, mégsem érzem meg, mert Ákos 13,5 és én az ő fenekének hordozásásához szoktam hozzá. :D Ő az én igazi chokito lánykám :lol: Kép [img]

Ő pedig a nagyfiam.
http://www.babanet.hu/tarsalgo/attachme ... 646.25.jpg[/img]

Nyákdugó: nekem sárgás, a korábban észlelt folyásoktól teljesen eltérő valami volt. Az eleje kicsit "szilárdabb" is volt. :oops: Bocs a naturális részletekért. Aki még szülés előtt van, annak mondom, hogy az ember a végén már minden percben a testét figyeli, és nagyon befelé koncentrál, aztán amikor megindul.... Mekkora öröm is az!

Zita,
gratula Ákoshoz.:)

Cic,
nálunk is volt olyan, hogy Ákos elesett és a taposóban van ilyen mozaik rész, na azon felsebezte az ajkát. Rossz volt nagyon, pedig akkor egyedül volt még.... Mégis egy pillanat alatt megvolt a baj.:(
vizimano

Sziasztok!

De lüke vagyok :oops: de mindegyj,jobb kétszer,mint egyszer se :oops: :oops: :oops:

Kataa! Köszi megvagyunk,de amint te is rájöttél két gyerekkel kitsit nehezebb "összedolgozni",de alakulgatunk.Holnap már Dáviddal megyünk Tücsökzenére :D
Örülök,hogy jobban van Alex! :wink: jól néztek ki nagyon a képen,sugárzol! :D és Leon szokás szerint egy kis angyalka.

Tök jó az egyenszerkótok!!! :D

Tünde!
Nagyon édes Ákos babó,és örülök,hogy nem lett semmi komplikáció végül is a szívével.!

Vizimanó!
Üdv!
Azt hiszem ezáltal vezetnek a Rékák az Ákosok előtt :wink:
szépek a gyerekek!

Winnie!Andyka! Ti még itten? Na irány a szülőszoba :!: :D :D :D

Brigó!Help! Sokat gondolok rátok és Zsombika tejpöttyeire mostanában,lécci gyere és mesélj,mert a múltkori képeken már mintha nem láttam volna . :shock: nekünk nagyon csúnya....mit csináljak?

Zsuzsu!
Nagyon helyes Fanni babó. Bocsika,de akkor ezek szerint összekevertelek Korenával,ezer bocs :oops: meg voltam győződve,hogy ő a kozmetikus.

Mi berakattuk két hetesen kb. a fülbevalót a Rékának,de egyáltalán nem zavarja. Pár napig alkoholos gézzel,vattával kenegettem a kis fülét ,de nem volt semmi gond./ Ahogy írtad/ Pedig nekünk szúrták :oops: tűvel.

Most nem lapozok át a másik oldalra,hogy név szerint reagáljak,de az ott fellelhető babák is csodaszépek!

Egy páran nagyon eltűntek,Sziszike,Balázs Éva például...

Na megyek aludni,mert Réka reggel korán ébreszt :D :wink:

Ildikó
ilgya1

Sziasztok!

Lassan fog menni, mert Hugi ül az ölemben és szopja az én ujjamat. Mert a sajátját még nem tudja, pedig naponta sok percet szán a száj-kéz koordináció javításra, csak egyelőre eredménytelenül... :D

Tünde!
Hát ez az Ákos az első pillanatban ránézésre egy óriási kiáltás. Mekkora száj! :shock:
Gyönyörűen életrevaló! :D

Minden frissen született babának és frissensült anyukának sok boldogságot és kevés aggodalmat és nyugtalanságot kívánok. Az apák általában jobban szokták viselni a megpróbáltatásokat és távolabbról, objektívebben szokták kezelni az ilyen ingoványos kérdéseket, de a sok boldogság nekik is kijár.

Zsuzsi!
Az első kép gyönyörű! A másodikból pedig a nyugalom sugárzik.

Persze minden babakép tetszik, amit csak felraktatok, de ezek voltak a legközelebb.

Zsumaty!
A problémátok nem kicsi. Ami a kézbebabákról alapvetően eszembe jut: Ahogyan többenis említették, a baba 9 hónapig anyában lubickolt, vannak olyan babák, akik innentől még vagy egy hónapig nem tudnak ellenni kicsit sem anya nélkül. Akár alva sem. Ezek a babák nem erőszakosabbak, vagy elkényeztetettebbek a többieknél, csak más a teskontaktusigényük. Alapvetően egy babát, gyereket, felnőttet csak akkor lehet elkényeztetni, ha valami olyat csinálunk meg helyette, amire egyedül is képes. Ezek a babák egyedül nem képesek elaludni, alva maradni, stb. És semmi más lehetősége nincs a segítségkérésre a helyzet megoldására, mint a sírása. Ha erre nem felelünk, azaz hagyjuk sírni egyedül, akkor cserbenhagyjuk.
Amikor egy baba még ilyen kicsi, akkor sem manipulálni nem tudja a szüleit, sem hisztizni. Akkor sír, ha valamiben segítségre szorul. Később persze más a helyzet, de addig még el kell telnie legalább fél évnek.
Hogy a 24 órás szolgálat nehéz? Az, bizony. De semmi nem helyettesítheti anyát és apát, ha ő is megfelel az apróságnak, bár ez a több emberes babáknál nem mindig reális alternatíva, mert a babák úgy több emberesek, hogy anya minden percében a baba mellett van szolgálatban és anya minden egyéb funkcióját valaki más látja el. Viszont ez a szakasz is elmúlik egyszer. (Mint ahogyan az is, hogy a törpicur nálunk most aludt el, így 23 óra felé, de erre azért emlékeztetnem kell magamat is, amikor több mint 1.5 órája próbálom megírni ezt a hozzászólást...)
Ez persze nem azt jelenti, hogy anya nem is alhat, nem is ehet. Szerintem pisilni akkor is el lehet menni EGYEDÜL, ha a baba ordít (bár babák és mamák temperamentuma különbözik).
Mindamellett erről az esetről azt gondolnám, hogy érdemes lenne összeírni, hogy a baba egy napon valóban mennyit alszik. Ha ez a percek beszámolásával is 4 óra körüli időtartam, akkor itt valami gubanc van. Egy gyermekorvosi vizsgálat, vagy kivizsgálás elfér. Vannak olyan betegségek, amik nem hagyják aludni a babát. (Bár mindig csodáltam a ygermekeket, akik 5 perc alvás alatt úgy kipihenik magukat, hogy utána 1.5 órát játszva ébren töltenek.)

A fiam félévesen egy hétig ébren töltötte az éjszakákat. Már mindent kitaláltunk, hogy a fény, vagy a sötét, vagy velünk, vagy nélkülünk, szopival, vagy anélkül sehogy sem ment. Te jó ég, milyen lelki stressz érte a féléves dedet, hogy pszichés problémái támadtak, vagy valami gyermekbetegsége van....mindenre gondoltunk. Majd kiderült véletlenül, hogy minden egyéb tünet nélkül kétoldali középfülgyulladás ütötte fel a fejét. Este 5-kor megkapta az első adag antibiotikumot és este 8-kor elaludt és normálisan alva-szopva töltötte az éjszakát.

Ha mégis többet alszik, mint ez a 4 óra, csak az ember észre sem veszi, akkor segítség lehet a hordozókendő, ami szabaddá tesz két leszakadófélben lévő kart, de legalább az egyiket. A másik infó, hogy elalvás után 20 perccel válik a babaalvás elég méllyé, hogy kevésbé ébredjen fel, amikor vízszintesbe kerül. Viszont alvásciklusa 45 perces, így annak elteltével ismét könnyen ébred...
Ki lehet próbálni, hogy mennyit bír a gyerkőc, az egyes pillanatokban. Mondjuk, ha melléfexik valaki, akkor meg lehet úszni a nyávogást....? Stb.

Monstre szopi: igen oviban vannak a nagyok, bár hétvégén, amikor nincsenek, akkor is mennie kell ennek a szopimennyiségnek... De ehhez az kell, hogy gyorsan szopishyelytzetbe hozható ruháza kell hozzá és a biztos csecsemőfogás, hogy egyik kezemben a babával, aki mellen van az a legkevesebb, hogy be tudjak sétálni a fürdőbe és megmossam a másik kezem segélyével a nagyok fogait.... :D

Zsu!
Kataa jól mondja. Minél többször vissza a cicire. Ha a kiegészítést szoptanítból adnád....Lehet, hogy csökkenteni is lehetne a tápszer mennyiségét....Esetleg jól elhagyni.... :wink:

Nagyon álmos vagyok, megyek is.

Szép álmokat mindenkinek...
Snoopy

KépKép
snoopy

Na jó reggelt!

Úgy látszik én vagyok az utolsó, de az első is!
:D
Amit tegnap elfelejtettem írni!: Bunny GRATULÁLOK!!!! :D ehhez a teljesítményhez! Ügyes ez a lurkó akárki megmondja... :D

Balesetek: Sajnálom Cic! A legfontosabb ilyenkor, hogy a pánik ne uralkodjon el a résztvevőkön. Amíg nem folyik a piros, addig a gyerekek nem szoktak nagyon megrémülni, csak ha a felnőtt mutat félelmet, ijedelmet. Ha viszont csobog a piros (fejsebekből általában csobog) akkor a pszichés vezetés elengedhetetlen.
Egy sztori: Balatonparti sétány, lépcsővel. Gyermekeim fogócskáznak. Prücs elöl. A lépcső tetejéről látom, ahogy a sétány köveiben megbotlik és vízszintes repüléstechnikával a 1.5 méterre lévő lépcső szegélyéhez neki csapja a homlokát. Dől a piros. Gyereket hónom alá kaptam, másik kézzel sebesülést fogtam be és berongyoltam vele a szálloda mellékhelyiségébe, hogy legalább a csapba follyon, ne végig az egész szállodát vérezzük. Egyik farzsebembenzsebkendő, másikban telefon, Zsombi is Prücs is zokog. Prücsöt hasammal tartom a csap felé, egyik kezem a seben, másik kutat az ingóságaim után. Zsepivel kiváltom a kezemet, Prücsöt ráveszem, hogy fogja oda , hogy ne vérezzen, és tovább kutatom a telefont (Zoli az autóval vásárol, amiben az egészségügyi cuccunk van), mert szűk a zseb és Zsombi nem tudja kivenni.
Mire apa odaér nagyjából eláll a vérzés és látható a 3cm hosszú repesztett seb. Prücsöt felravatolozzuk a folyosó foteljára és nekilátunk megragasztani a sebet, folyamatosan szóval tartva az érdekeltet. Egész jól állunk, amikor elmegy mellettünk a szálloda adminisztrátora, vagy ki és megjegyzi, hogy "Jézusom, ezt biztos meg kell varrni!"
Szerintetek mi volt Prücs reakciója? Nyert! Sakálként kezdett ordítani és dobálta magát.

Snoopy

KépKép
snoopy

Zsumaty!

Egyetértek a többiekkel: az első időben nem nagyon lehet napirendet elvárni a babáktól, ha az ember valamit eltervez, az többnyire úgyis borul, mert tuti nem úgy ébred, nem akkor akar enni, stb.
Ált. néhány biztos pontot érdemes kijelölni a napban, ez eleinte esetleg csak az esti fürdés behatárolt időpontja (mondjuk este 7-8 között). Ill. nálunk még azt biztos, hogy éjszaka éjszaka van, nappal meg nappal. Éjszaka nincs szórakoztatás, villanyfény (max. félhomályban pelenkázunk), éneklés, hangosabb dologok. Ha kell is dajkálni, azt is csak csönben, esetleg járkálva. Nappal viszont az ébrenléti időben lehet beszélgetni hozzá, vannak nappali zajok, zene, stb.
Így nálunk viszonylag hamar megszokta a különbséget, és éjszaka szopi után vissza alszik, még ha kicsit nézelődik is.
Hogy ne mindketten merüljetek ki, én azt javasolnám, hogy ha megoldható, akkor legyen anya- és apaidő. Tehát olyan időszakok, amikor csak az egyikőtök foglalkozik vele, a másik meg biztosan pihenhet. Persze anyu kell az etetéshez, de a köztes időket kihasználva. Nálunk pl. este, ha apa hazaért, akkor ő dajkál, hogy én mégse 24 órázzak (éjszaka úgyis én kelek hozzá), bár ilyenkor nem alszom de legalább nem kell állandóan babázni, pihenhetek.
Nekem is eszembejutott, ami Snoopynak, hogy a babák sokkal lassabban jutnak mélyalvási fázisba, mint a felnőttek, és más is az alvási ritmusuk. Ezért lehet az, hogy esetleg nem sokszor ébred a baba éjszaka, de mégis kialvatlanul éred az anyuka, mert pont "rosszkor" ébred fel a csöppség éjszaka. Illetve az is, hogy bár úgy látszik, a karunkban mélyen alszik pár perc altatás után, mégis mire az ágyba kerülne, kipattannak a szemei. Ilyenkor ki kell próbálni kicsit többet ringatni és úgy letenni, ill. eleve olyan helyzetben altatni, hogy ne kelljen mozgatni. Pl. ezért nagyon tuti a fekve szopiztatás. Egyébként ez az elalvási hossz később rövidülni fog. A 2 éves lánykám már úgy el tud aludni, hogy az előző pillanatban még beszél, a következőben pedig olyan mélyen alszik, hogy bármi történhetne mellette.

Bunny!

Gratula a forduláshoz! :):):)
Könyv: Nekem elsősorban az a gondom, hogy egyáltalán nem mindegy, mekkora gyerekről van szó. Egy újszülöttnél teljesen természetes, ha éjszaka is 2 óránként ébred, hisz nekik a pociban egészen más ritmusuk volt, nem várhatjuk el azt, hogy rögtön a mi időbeosztásunkat kövessék. Az anyatej nagyon jól emészhető táplálék, bőven elképzelhető, hogy a pici gyomrába egyszerre beleférő tejcsi kis mennyisége miatt már hamar megéhezik.
Hányan tapasztaltunk éjszaka is boxmérkőzéseket odabent, miért lenne ez idekint először másként.
Ehhez szokniuk kell, amit mi is segíthetünk, ebben semmi rossz nincs (nem véletlenül írtam az éjszaka és nappal elválasztássát), de semmiképpen nem sírással, és a könyvben leírt altatási módszert újszülöttekre, fiatal csecsemőkre alkalmazni szerintem borzasztó. A baba sírására regálni kell (persze itt sem extrém módon, tehát azért pl. mindenképpen menjünk el pisilni, akkor si , ha addig le kell tennünk és sír).
Még a későbbiekben sem értek a módszerrel egyet, de azért azt elhiszem, hogy egy 2 évesnél 4-5 ébredést tapasztalni már egészen más, szerencsére nekem nem volt részem benne (előbb-utóbb mindegyik leszokott az ébredésről, fokozatosan, az utolsó időkben már csak 1 ébredés volt, igaz, Hanna 19 hónapos koráig kelt és szopizott, ez nekem bőven bírható volt).
Viszont az újszülött biztos nem rosszaságból sír, és ha belegondolok a ő helyzetébe, hát... Eleinte nem lát rendesen, nem tud rendesen mozogni, ki van szolgáltatva, nem érzi magát biztonságban, esetleg más dolgok is vannak (éhes, fázik, zavarja a pelus, stb.). 9 hónapig mindennel el volt látva, most meg kiszakadt onnan ide. Szerintem teljesen természetes, ha bizonyos helyzetekben sír, jó ideig esetleg le se lehet tenni, ha ébren van, ha órákig akar szopizni, merthát finom és meleg az anyatejcsi, és közben ott az anya, aki biztonságot ad.
A sokszori ébredésre vannak olyan megoldások, amik még bevállhatnak, "mártíromkodás" nélkül is. Bár ezt sem szereti mindenki, de nálunk pl. tökéletes megoldás az együttalvás. Így én csak annyi időre ébredek, amíg szopizunk, és utána aludhatunk. (Érdekes, hogy az utóbbi napokban azt tapasztalatam, hogy én az ő ébredése előtt 1/2 órával felébredek, mintha az én szervezetem is beállt volna Simon ritmusára.)
Ezzel, amit leírtam, nem vitatkozni akartam, csak anynit, hogy érdemes meggondolni, hogí biztos úgy szeretnénk-e.

Tünde!

Jó szüléstörténet! :)
Az ember mindig újraéli a sajátját is...
Mekkora ordítás! :D

Ilgya!

Simonnak is voltak tejpöttyei, elég csúnyán. Aztán ahogy jöttek, egyik napról a másikra el is múltak. Még picit gyógyulgahtana a bőre, mert nem olyan sima, mint előtte, de legalább nem csúnya. A dokinő Fenistil kenőcsöt ajánlott rá, de én csak egyszer használtam, attól biztos nem múlhatott el. Emlékszem, Hannáak is volt, csak azt nem tudtam, nála mennyi ideig tartott, és úgy szerettem volna, ha Simonnak minél hamarabb elmúlik.

Zsuzsu!

Én Hannának anno nem is akartam fülbevalót, csak egyszer megkérdezték, hogy kisfiú-e (pedig rózsaszínben volt), meg amúgy is mindenki azt mondta, hogy nagyon hasonlít Nátánra, gondoltam csináljunk kislányt belőle! :D 3 hónaposan kapott fülbevalót, először lövöttet, de aztán hamar átraktam a karikát neki (aminek nem nyom a hátulja, teljes kör).
Mondjuk nem bántam meg, mert így is nehéz kiderítenünk, hogy épp ki van az aktuális babafotón, annyira egyformák azokon. :D

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

Még mindig itt......

Tünde, gratulálálok a szép és gyors szüléshez ,és hogy nem lett végül semmi baj közben! A képek zseniálisak, nekem főleg a magzatmázas tetszik :)

Ildi, nem is Korena, hanem Viki kozmetikus még :) Zsuzsiról szerintem, ha jól emlékszem, csak most derült ki ;)

Nálunk semmi készülődés. :( olyannyira, hogy tegnap este / éjszaka hatalmas parti volt a hasamban, órákig nem bírtam elaludni tőle. Biztos megijedt a kiscsaj, este beszéltünk vele, hogy ideje lenne kibújni, erre biztos mutatott egy fityiszt, hogy francokat, ő még szuperül érzi magát bent, és ezt bebizonyítandó, végigtombolta az éjszakát..... :) de annyira ki sem fáradt, hajnalban már újra jelentkezett. szóval, összefoglalva, nem úgy néz ki, hogy ebből egyhamar baba lesz... :(
Más: az normális, hogy én fogyok?!?

KépKép

KépKép
winnie27

Winnie,
igen, teljesen normális az, hogy ilyenkor a vége felé fogynak a mamák. Ez is biztos jele annak, hogy közel már a nagy nap. :wink:

Bunny,
nagy gratula a forduláshoz! Olyan aranyosak ilyenkor és milyen büszkék tudnak lenni a kis tudományukra.:)

Tünde,
tegnap már nagyon fáradt voltam, azért írtam Zitát, persze, tudom, hogy a lányodat hívják így, és még kicsit korai lenne neki a baba :lol:

Sírni hagyás... az ember úgyis megismeri miért sír a babája. Másképp sír ha éhes, ha fáradt, ha elunta magát, ha megijed, ha fáj a hasa... most hirtelen nem jut eszembe más. Ákos 6,5 hónapos koráig úgy aludt el, hogy az ölemben volt, és simogattam a fejét. Már baba korától úgy tettem le, hogy szóltam: beteszlek a kiságyadba. Nem akartam "becspni" azzal, hogy kilopakodok mellőle. Aztán egy napon nem engedte, hogy az ölembe vegyem, feszített. Letettem az ágyába, simi és azóta ott alszik el egyedül. Engem a szüleim 3 hónapos koromban hagytak ordítani majd néhány nap alatt megtanultam elaludni. Vannak egészen extrém helyzetek amikor már a szülők annyira kivannak, hogy nem találnak más megoldást. Gondolom akkor jön a sírni hagyás.... Nem akarom megítélni ezeket az embereket, mert nem voltam ebben a helyzetben. Nekem az bőven belefért, hogy Ákost 10 -15 percig altattam este és délután. Réka meg nem is igényli.

Snoopy,
teljesen egyetértek azzal amit a balesetekről írtál. Nálunk a férjem rosszul van, és ájulás kerülgeti a vér látványától, vele Ákos sírva zokogva jött fel a játszóról amikor lehorzsolta a lábát. Velem meg játék lett belőle, megyünk és "takarítjuk babú"-t. (a fájdalom babú) :D

Megyek, mert Réka megébredt. :cry:
vizimano

Sziasztok :)

szívesen leveleznék oylan kismamikkal akiknek október- novemberben született manócskájuk :lol:

Előre is köszi,

Szép napot mindenkinek

Tünde

hooligirl

Tunde
Akos nagyon edes,es orulok hogy vegul is minden ugy volt ahogy szeretted volna.

Vizimmano
Reka nagyon huncut es milyen ugyesen tartja a fejet :D

Ildi
Hat akkor meg sugaroztam,most latnal a laz kozben....aaaa,jo kis karikas a szemem :roll:

Snoopy
Ma felhivtam egy lll tanacsadot,de azert a te velemenyed is erdekelne.
Tudom,hogy lehet lazasan ,hoemelkedesre is szoptatni,sot azt mondtaacsaj hogyen beteg vagyok az a jobb,mert a szerveztem termeli az ellenanyagot,es talannme lesz a bababeteg.
Alex mar a 6.napja lazas,ugy nezem lassan javul,en emg a 3. (de mar csak hoemim van.Szerinted elkaphatja meg Leon???

Beszti
En is ezen csodalkoztam hogy pontban 10 perccel Leon ebredese elott kelek es varom hogy jelezzen,ugylatszik jol egyutt dolgozunk :wink:

Kata

Kép
Kép
kataa

Sziasztok!

Vizimanó!
A chokito lánykádnak adj át jópár puszit a nevemben, ez a vigyor!!!!! :D :D :D

Kata!
A tejben 1-2 kósza vírus lehet, amit Leon gyomorsava önkretesz. Ezek a vackok légi úton terjednek, gyomron keresztül nem. Azaz senki beteg ne köhögjön rá a friss babára és aki a kezébe köhög, az gyakran mossa. Amíg valaki lázas, addig a keringésében úszkálnak a kórokozók (attól van a láz, mert az immunrendszer is akkor aktivizálódik, amikor épp úszóversenyt tartanak), azaz fertőz. Felnőtt, gyerek. A hőemelkedés már nem olyan gáz. A tejben viszont az ellen a baci -vírus ellen, ami anyába beköltözik biztosan van ellenanyag. Sőt, amikor megpuszilod Leont, akkor a bőrén előforduló kórokozók is bejutnak a szervezetedbe és az ellen is ellenanyagot termelsz, még ha egyáltalán beteg sem leszel tőle. Ezért jó, ha anya és baba egy környezetben él, mert arra a flórára és faunára lesz a tejben ellenanyag, amivela baba is találkozik.
A ded anya minden állapotában szophat, csak akkor nem, ha a melltályog gennye belemegy a tejbe. Ehhez is a tejet meg kell vizsgálni, hogy van-e benne. Úgyhogy szopira fel. Maszk, vagy 1 méteres távoltartási rendelet a többieknek, ha betegek.

Snoopy

KépKép
snoopy

Sziasztok, itt Matykó apu,

csernusn, bnéhtimi, cicmerák, kataa, mágnes, vizimano, snoopy, beszti és mindenki akit esetleg kihagytam: nagyon szépen köszönjük a sok jó ötletet és megnyugtató hozzászólást! Zsu éppen altat, utána elolvassa ő is amit írtatok.

Igazából asszem mindent úgy csinálunk nagyjából, ahogy írtátok, csak azért nem voltunk nyugodtak, mert még - mint kiderült idejekorán - vártunk nagy eredményeket. Türelmesnek és kitartónak kell lenni, ennyi az egész :) Mióta Hanna megszületett, rá kellett döbbenjek, hogy fizikai és szellemi teljesítőképességem képzelt határa teljes illúzió, nagyságrendekkel többet bírok szerencsére. Ez azért ad némi önbizalmat a folytatáshoz. :)

Csak kicsit be voltunk már ijedve, tejlefejegetés, cicire próbálás, ordítás-elforgás-cicinemkellés vagy éppen cicinbealvás azonnal vagy éppen különböző változatai a hibás cicihasználatnak (rágcsálás, csak bimbóbekapás, párat szivogatás-megállás, figyeljük és nem nyel, csak úgy fest, hogy jól szopizik ...), fecskendőveletetés*

Most a hordozókendőkérdésre álltunk rá, találtunk egy érdekes táblázatot:

http://www.babakozelben.hu/hordozok/tablazat1.htm

Csak egyáltalán nem tudjuk, hogy hol lehet jóféle választékból beszerezni 1-2 típust, van javaslat vagy ellenjavallat? Holnap megpróbálom Zsut egy időre 100% tehermentesíteni, addig el tudna ugrani 1-2 helyre vásárolgatni, levegőzni, és megvenné a hordozót is :)

Ma volt egy óránk bürakratikus ügyintézések megkezdésére, GYES GYED, anyasági támogatás, millió ilyen mindegyik száz példányban, mindegyiket másnak kell leadni, a lapok felét nem tudjuk kitölteni, előre égnek áll a hajam, hogy belegondolok miket fogok sorbaállni a Teve utcában, és Zsu nem feltétlenül legjobb fej munkaadójánál... :PP Kész őrület, kár nagyon, hogy nem lehet online intézni, ha valamit nem jól töltünk ki a robot pár mp alatt visszaküldi megjelölve a hibás mezőket, mittomén ...:)

Csudaaranyosak a babák, az elköv 1-2 hétben majd mindketten visszaolvassuk a topikot minél rendesebben visszamenőleg, hogy ne legyen kivülállóságérzés kicsit sem, bár itt nagyon családias a hangulat, mindenki nagyon kedvesnek tűnik :*** :)

Könyvkérdés: kaptunk Spock könyvet (állítólag valamikor visszavonta tanainak egy részét, de ez lehet csak városi legenda), van itt vaskos fejlődéslélektan, csomó babamagazin, anyák lapja, az alvós könyvről hallottunk, de nincs meg, lehet most már nem is lesz, majd ahogy a sors intézi :) Személy szerint nekem Desmond Morris - Babafigyelőben c. könyve volt a legmegragadóbb, középiskolában került a kezembe, 17 évesen elolvastam, nagyon meghatónak és izgalmasnak találtam és tudtam, hogy majd nyolc gyereket akarok, ha eljön az ideje, bár most már 2-3 is bőven elégnek tűnik :)))

Na Zsu épp felkelt, szólt is, én meg nem hallottam meg lelkes gépelgetésemben...:O

Mindenkinek Üdv és Béke, jó pihenést és miegymás..

PS: a weblinken láthattok pár képet és 2 videot is a kicsiről, de azért beszúrok egyet ide is, hogy nyomot hagyjunk :))

Kép
Zsu és Hanna a születés utáni első órában

* ezt a módszert a LLL ligás Ibolyától tanultuk, aki kint volt kb két hete - az ujjunkkal imitáljuk a cicit, ha jól kapja be és a kis ajkai is jól állnak, jó a szopimozgás, akkor mellette titokban fecsiből adagoljuk az előre lefejt tejet :) Sajnos így is csak néha, kb kétnaponta van egy rendes szopizás, és azt sem tudjuk egyáltalán mihez kötni, miért sikerült éppenés máskor miért nem akkor :P
zsumaty

Zsumaty: nagyon édesek a lányok, ahogy pihennek! Gondoloma szerelem most a négyzeten van! Sajnos én eddig a ti problémátokhoz nem tudtam hozzá szólni, mert a baba még a pocakban van, de jó olvasni az ilyen bajokról is, hogy felkészülhessünk. Igazad van, nagyon családias ez a topic, mindenki nagyon jó fej, és tényleg ha van néha egy kis időd, érdeme visszaolvasni mert nagyon sok jó és tanulságos téma illetve hozzászólás volt már!

Tünde: gratula még egyszer Ákoshoz, bőven beelőztél minket, úgyhogy tényleg nem kell aggódni! :lol: Mármint a csere miatt!
Örülök, hgyo ilyen jól végződött a szülés, ügyesen megoldotta a dokid a helyzetet. Hát abban a pillanatban, amikor nem volt tökéletes a szívhang, volt stressz gondolom. Az a lényeg, hogy minden ok, és gyönyörű a baba. Zita hogy reagál a kistesóra? Érdeklődik, féltékeny, vagy egyenlőre közömbös és idegen neki a szitu?
Bent lehetett a férjed is meg a dúla is a szülés alatt? Itt nálunk egyszerre csak egy személy lehet bent a kismamánál!

Andi, Winnie: nem hozott a hó kisbabát? Andi, te vagy a sanszos, hisz már no dugó! :wink:
Nálunk tegnap este nagyon csúnya idő volt. Este voltunk dokinál, 6-kor végeztünk, akkor még 8 fok volt kint, de akkorákat villámlott...ááá mondom ,ebből úgysem lesz havazás, mert túl meleg van. Aztán apósomék telefonáltak (60km-re laknak) hgoy náluk ítélet idő van, és akkora jégeső, hogy elvert mindent. Mire hazaértünk, már csak 3 fok volt (kb 1 óra múlva), és éppen beértünk, mikor leszakadt az ég. Először jég, majd havazás, de úgy hogy negyed óra minden hófehér lett, és vastagon megmaradt a hó.
Hát Ákost viszont nagyon nem izgatta ez az idő. Olyan nyugis volt egész este, és hát doki bácsi vizsgálatára sem gerjedt be. A helyzet, hogy szerinte nem ostanában fogunk babázni, méhnyak igaz hogy megrövidült (de már 3 hete is), viszont éppen hogy csak nyitva vagyon egy picikét! Szerinte van még pár napom! Pedig nem bántam volna, ha azt mondja, hogy kedves kismama, legyen készenlétben, mert csak órák vannak vissza! Azt mondta, férjem nyugodtan elmehet ma vidékre, nem valószínű hogy riasztani kell. Így ma férjem elment! Majd csak késő este jön, úgyhogy megint egy unalmas nap! De ma megpróbálkozok az aranygaluska sütéssel. Ezt még nem csináltam soha, itt az ideje, hogy kipróbáljam.
Ezek szerint bejön a papírforma, és tényleg én zárom a sort! :?

Kata: remélem túl vagytok egy újabb éjszakán, és nem volt semmi gáz, Alex aludt, Leon meg tejcsizett békésen, és te sem voltál priznicfürdőn!
Mondtam férjemnek a rucit, teljesen belelkesedett, nagyon tetszik neki is, és oda van mind a két kis lurkóért (Leon, Dani) hogy nagyon vadítóak ebben a szerkóban!

Vizimanó: nagyon aranyos Réka baba, nagyon bajnok ez a kacagás! :lol:
Vendég

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok, hogy akik még 2in1-ben vannak mi újság velük?

Gyermekeim megérzik rendesen a frontokat, tegnap este Ákos nem akart elaludni, mesét, tejet stb. mindent követelt volna, pedig már fáradt volt, délután jó másfél órát gyalogoltunk. Aztán Réka ébredt negyed négykor enni, és nem aludt be, hanem nagy szemekkel nézett rám és mosolygott és közölte, heö, ah stb. Betettem az ágyába, bealudt. fél 5-kor Ákos kezdte a műsort, bementem hozzá, de nem volt hajlandó megnyugdoni nekem, apját követelte.... :cry: Aztán 6-kor megint Réka jelzett, de nem enni akart, hanem a fene tudja mit, mert visszaaludt fél 8-ig. Persze most nem látok ki a fejemből, mert Ákos nem bírt magával délelőtt - álmos volt szegény - Réka meg megint nyűgös. :roll:

Szilvi
rettenetes idő lehetett nálatok. Nálunk itt csak egy rövid hózápor volt tegnap délután. Sajnos... Én nagy tél és hóimádó vagyok.

Zsumaty,
tündéri a családod! Még az is eszembe jutott, hogy Ákost sokszor bugyoláltam, mert nyugtalan baba volt és a kezeivel kaszálva halálra rémítette magát, ill. a moró-reflex-szel rendszeresen felébresztette magát. ( átkaroló reflex, Snoopy tudja hogy kell írni)

Ákos a kendőben
Kép

Ákos bugyolálva
Kép
vizimano

Hajaj, Winnie, Andy ma még nem jelentkezett be....ez lehet hogy jelent valamit, és a hó tényleg babát hozott? :wink: :lol:
Ne máááár, egyedül maradtam duopackban! :cry:
De látom mindenki elfoglalt, ma szinte senki nem jelentkezett be! Kv vizimanó! Nagyon szép neve van a kisfiadnak!!!!!!!! :wink: :wink: :wink:
Vendég

Hajaj, Winnie, Andy ma még nem jelentkezett be....ez lehet hogy jelent valamit, és a hó tényleg babát hozott? :wink: :lol:
Ne máááár, egyedül maradtam duopackban! :cry:
De látom mindenki elfoglalt, ma szinte senki nem jelentkezett be! Kv vizimanó! Nagyon szép neve van a kisfiadnak!!!!!!!! :wink: :wink: :wink:
Vendég

Snoopy
Koszi,hat mossuk rendesen a kezunket,Alex hozza sem er,erti hogy nme elhet,en meg fertotlenitem minden babafoagas elott a kezem.Van kulfoldrol zselenk amit nem kell lemosni es rogton szarad,nagyon hasznos a rokonoknak,orvosnak/vedononek is amikor jonnek :wink:

Zsumaty
Csak turelem,sok sikert a szopihoz,minden kezdet nehez.Az az igazsag, en mindig azt mondom,hogy az ember lanya/fia el sem tudja kepzelni mivel jar a szuloseg elso par hete..aztan meg vegig aggodni (persze egeszsegesen ) az egesz eletutjat a kicsinek :roll: :D ...
Nagyon jo a kepetek,latszik az szeretet rajta :P

Szilvi
Alex aludtes tegnap ora nem lazas vegre (remelem ez mar igy is marad !!!! ) en emg mindig ugyanugy..de nekem is ki kell varni a kitelezo lazas napokat es remelem vege lesz egyszer. Tuti hogy a szopi miatt kaptam el en is,hiaba a vitami bevitel,lestrapal ez mindenkit.

Vizimano
Nagyo jo Akos a kepeken en is lattam mar ilyen bebugyolalt babat akinek ez hasznalt :)

Mennem kell
Kata

Kép
Kép
kataa

Sziasztok!
Végre tudok írni, Anna szájában már vagy 5 perce benne van a cumi. Ma tiszta hiszti szegénykém... Biztos a hülye idő.. Folyton a cumi kell neki, az sem mindegy melyik, ívben köpi ki, amelyik nem tetszik. Ciumizni persze nem tud, mindig kibokszolja, aztán meg jön a hiszti, hogy nyomd már be a számba Anya! Így ma a vasalás 2 órát tartott, mert folyton abba kellett hagynom..

Zsumaty: Nagyon édes a babátok, kérünk olyan képet is, ahol már több látszik belőle! :)

vizimano: milyen szép szempillái vannak Ákosnak!

Képzeljétek, Anna 2 napja nem sír sem fürdetéskor, sem utána! :D Igaz, azóta összepisilte az összes fürdőlepit, meg a hálózsákot, dehát nem lehet mindig kerek a világ!

deszilvi: te leszel az utolsók egyike szülni indulók közül?:)

Kép
Kép
Kép
mágnes

Cic: Ha adsz egy mail címet, küldök neked kenyérsütős recepteket!

Kép
Kép
Kép
mágnes

Megírtam a szüléssztorimat végre. Íme.
17-én, szerdán délelőtt NST-re mentem. Ekkor hivatalosan két nap túlhordásban voltam, de mivel semmit nem éreztem, már a pénteki NST-re készültem lelkileg. Az NST semmi fájást nem mutatott, úgyhogy a szülésznővel már azt is megbeszéltük, hogy valószínűleg pénteken jövök legközelebb, de azért menjek át a doktornőhöz, még megvizsgál. A dokinő először UH-ot csináltatott, ahol a szonográfus azt mondta, a baba még nagyon jól érzi bent magát – magzatvíz normális mennyiségű, méhlepény II-III-as, de legyen inkább III-as. Aztán megkérdezte, érdekel-e a becsült súlya. Persze érdekelt, mert eddig még nem mondták soha. 3400 gr-ra becsülték és nekem virult a fejem, hogy milyen jó. Aztán jött a vizsgálat. Hát kiderült, hogy bő egy ujjnyi a méhszájam, érett a szülésre, a baba feje nagyon is lent van, úgyhogy hiába nincs fájás, még ma szülünk. Menjek szépen haza, pakoljam a bőröndöt és még kora délután érjek vissza a kórházba. A doki még jól megturkált és mondta, hogy szerinte jönni is fognak a fájások. Szépen hazabuszoztunk, és elkezdtünk pakolni. Kb. akkor kezdtem el érezni már valami fájásszerűségeket, mikor indultunk vissza. De semmi komoly és inkább már örültem, hogy végre érzek VALAMIT! BKV-val mentünk be, mert hát ugye ráérünk… Kb. fél 3 körül értünk be, egy kis ügyintézés, miegymás, aztán jött a vizsgálat. Na vizsgálat közben aztán elment a magzatvíz. És kértem beöntést, bár nem lett volna kötelező. Utána elkezdtek erősödni a fájások és a férjem beöltözött, átmentünk az alternatív szobába. Mielőtt átmentünk volna, ránéztem az órámra, akkor volt ¾ 4. A szülésznő szépen megengedte a kádba a meleg vizet és én belezuttyantam. Igen, ott bent a vízben azért már rájöttem, milyen is az igazi fájás. :) A férjem odaült mellém a sámlira, a szülésznő is az ágyra és biztattak, hogy jól csinálom. Itt még emlékeztem rá, hogyan is kell lélegezni. :) Egy órát töltöttem a vízben, amikor a szülésznő mondta, hogy akkor kiszállhatok a kádból és megnézi, hol tartunk. De akkor már azért éreztem egy-két tolófájásszerűséget is. A vízből nem volt olyan jó kiszállni, egy kicsit felfeküdtem a franciaágyra, amíg – gondolom – előkészítették a szülőszobát, de az a pár perc már elég fájdalmas volt. A szülésznő megvizsgált és mondta, hogy jól van, mehetünk is a szülőszobába. Igazából hihetetlen volt az egész, olyan gyorsan történt. Nem gondoltam volna, hogy akkor ennyi volt a vajúdás… Utána felmásztam a szülőágyra, jött a doktornő is és átállították nekem ülősre. A doktornő mondta, támasszam a lábam a derekára, a másikat pedig a szülésznőére. Ez tényleg kényelmes volt. Két kezemmel meg erősen markoltam a szülőszék oldalát. A férjem meg a fejemnél állt és tök jókat mondott. Most is, ahogy visszagondolok rá, teljesen meghatódok, mert annyira jó volt az egész. Biztattak, mondták, hogy mit csináljak, ha nem egészen voltam képben, akkor a férjem segített (pl. a fejemet előre hajtani – ezt az irányt nem voltam képes betájolni akkor :)). Kb. 4-5 tolófájás volt, amiben a legnehezebb az volt, mikor a gátvédelem miatt a végén vissza kellett fognom magam és „elfújni a gyertyát”, meg hogy nem lehetett hangot adni, pedig belőlem az jött. Kaptam egy vénás nospát gyorsan – gondolom ezt is azért, hogy minél kevésbé szakadjak. A férjem hangján hallottam a lelkesültséget, mikor mondta, hogy már látja a fejét! Ez is olyan gyorsan történt, hihetetlen! 17.26 volt, mikor végül kibújt a kislányom. Ahogy kisuttyant, a magzatvíz jól szétspriccelt, a doktornő nem is tudott elég gyorsan félreugrani, úgyhogy kapott egy adagot. :) Még észhez sem tértem, és már ott feküdt a mellkasomon a kiscsaj. Olyan meleg volt és rögtön sírt. Gyöngéd születés ide, gyöngéd születés oda, én boldog voltam, hogy sír és biztos voltam benne, hogy nem azért, mert rossz neki. Tündi a nagy születés után le is pisilte, kakilta a hasamat, úgyhogy jelezte, részéről elvégezte a dolgát. :) 3250 g-mal született és 56 centivel. A férjem elvágta a köldökzsinórt, amitől egy kicsit beparázott, de végül túl lett rajta. Aztán elvitték fürdetni, engem meg egy kicsit megstoppoltak, bár nem volt nagy sérülés lent, nem is kell varratszedés, állítólag majd kidolgozódik. Tényleg volt méhtisztogatás is, az kellemetlen volt. Ja, meg a méhlepény is megszületett, de már nem is emlékszem mikor – nyilván még a stoppolás előtt. :) A doktornő jól megnyomta a hasam és már ki is pottyant. Meg is tekintettük, a férjem csinált róla fényképet is. :) Szóval az egész annyira professzionális volt, egyszerű és gyors. Teljes mértékben elégedett vagyok a szülésznőmmel is és a doktornővel is. Kedvesek voltak, szakszerűek, gyorsak, szinte alig bírtam követni az eseményeket. Folyamatosan dicsértek, hogy milyen ügyes voltam és hogy úgy mentek a dolgok, mint a nagy könyvben. Ez maradt meg bennem, hogy milyen elégedettek ők is az egésszel és nekem is mennyire egyszerűnek tűnt minden. Úgy éreztem, hogy nem is én szültem, hanem valahogy történtek a dolgok, amelyen átsegítettek ők és Tündi pedig csinálta a dolgát, megszületett.
Aztán visszamentünk az alternatívba és ott a szülésznőm segített mellre tenni a kiscsajt. Akkor még minden olyan egyszerűnek tűnt, Tündi szétszívta a bal mellemet. :) Egyetlen bajom az volt, hogy talán ha 1 órát tölthettünk ott és már mennünk is kellett. Na ez is gyors volt. Férjem el, gyerek el, engem meg áttoltak egy kórterembe. Az eufória persze maradt még egy ideig, de a következő 3-4 nap már nagyon másról szólt. :(
És néhány kép még a kórházból telefonnal.
Kép
Kép

Kép
Kép
tinu

Sziasztok Lanyok,

Igertem, hogy bekukkantok az UH eredmenyevel. Hat, sajna, a bizakodas ellenere is Aron fiam vidaman ucsorog a pocakomban es esze agaban sincs fejjel befordulni (vegulis nem denever :)). Nagy valoszinuseg szerint ez mar igy is marad, bar van esely a valtozasra, vajmi kicsi. Mindegy, hat akkor lesz csaszi... Fo, hogy o egeszseges legyen - a szules meg legyen ugy, ahogy o akarja. A dokim szerint oka van annak, ha a baba igy helyezkedik el, o tudja, neki mi a jo. En meg ugy vagyok vele, ami neki jo, nekem is jo...

Szilvi, kitartas, nemsokara szulsz am! Mar telleg csak napok kerdese... Lassan nalunk is kezdodnek az izgalmak, en talan a 2-3. lehetek a sorban papirforma szerint... elmeletileg meg egy honap...

A tobbieknek tovabbi jo babazast, Andykanak meg gyors, szep szulest, ha epp azert maradt el...

Udv,
Kami a tavasziaktol
kami

Sziasztok!

Kami! Drukkoltam neked. :) De nem baj, az a lényeg, hogy jól érzi magát Áron, és hogy egészségesen szülessen meg.

Tinu! Tényleg jó szülésed volt! Úgy látom tényleg mindenkinek az a "legrosszabb" amikor a végén már nem kellene nyomni :shock: :shock: :shock: Ja és hát Tünde gyönyörű!

Vizimanó! nekem is ilyen kendőm van :) Lénának is nagyon bejön, mert beleteszem, aztán már alszik is. És így sok mindent meg tudok csinálni a mosogatástól kezdve a porszívózásig.

Ja, voltunk csípőszűrésen. Minden ok. Amin viszont kiakadtam, már megint az emberek hozzáállása volt.
Fél háromtó volt rendelés, pont kezdésre mentünk. Ekkor már tömve volt a váró, de úgy hogy egy szék sem volt, a pelenkázón egy nagyobb gyerek ült. És basszus senki fel nem állt volna, még a kislány anyjának is úgy kellett szólnom, hogy vegye már le a gysereket, hogy a picit le tudjam öltöztetni, mindezt ugye hatvan fokban. :evil: :evil: :evil: Az ott várakéozók 90%-a nyugdíjas. Az ajtóra ki van írva jó nagy betűkkel, hogy kisgyerekeket és csecsemőket sorszám nélkül legyenek szívesek beengedni. Persze az ajtóban mintegy sorfalat állva három kisnyugdíjas állt, de komolyan olyan szorosan, hogy magát az ajtót alig láttam. Gondoltam jó, azért bunkó nem vagyok, nem fogok kétvállal áttörni rajtunk, megszólítottam az egyik mamát, hogy ő jön-e, és hogy előre engedne-e minket a babával. Erre felháborodottan közli, hogy nem, mert ő már mióta itt vár :shock: (kb. öt perccel a rendelés kezdete után) és hogy ő cukorbeteg, neki enni kell ötóránként, és különben is miért rakják a csecsemőket egyhelyre a felnőttekkel. :x Persze az összes nyugdíjas csatlakozott és vasgy bőszen bólogatott, vagy megvető pillantást vetett ránk. Na szóval itt durrant el az agyam, és mondtam, hogy elvégre azért van az ajtóra kiírva az ami, hogy picivel pont ne várjak a betegek között, különben is egy öt perces vizsgálat, és mellesleg az én gyerekem meg óránként eszik. És közöltem, hogy igenis be fogunk menni soron kívül. Közben jött egy másik kismama, aki "merte" megkérdezni, hogy ide kell-e jönnie. Szegényt rögtön terelgetni kezdték, hogy menjen egy másik ajtóhoz :shock: :shock:
Úgyhogy elképesztő volt. Sajna már Gergővel meg kellett tanulni anyatigriskedni.

Snoopy! Balesetek! :wink: Hát, én nem tartom magam figyelmetlen anyának, de olyanok megtörténtek már, hogy el sem hiszem, hogy Gergőnek nem esett komolyabb baja. Volt számtalan alkalommal ágyról leesés, volt olyan, hogy koppanás és sírás nélkül, egyik másodpercben még ágyon, másikban a padlón nézeget nagy szemekkel.
Mikor mászni kezdett (na ez a horrorok horrora :wink: ) ráesett a fejére a dvd egyik kis hangfala, még pattant is rajta egyet. :oops:
Mikor kibújt a foga (négy hónaposan) rengetegszer harapta el az ajkát. Ezekből meg nagyon ömlik a vér, én mindig attól rettegtem, hogy kitört a foga. Volt, hogy beszorult a feje a korlát rácsai köze, de az hamar megoldódott egy sapkalevétellel.
Aztána keze ragadt a videóba, később kiderült, hogy előtte bedugott egy kisautót, ki akarta venni, persze ökölbe szorított kézzel. Mindezt úgy, hogy ment a videó. 8)
Egyszer át akart mászni a ruhaszárító alsó részén, ami összezárta.
Volt, hogy kajakra odazártuk az ujjait a bejárati ajtóhoz, máig nem értem, hogyhogy nem tört el. És akkor még a fejbekoppintásokat, székről-asztalról leeséseket, futás közbeni eleséseket már nem is számolom.

Kata! Te írtad a tévézést? Hát ne is mondd! Én már nem is úgy mérem az időt, hogy este fél hét, este kilenc, hanem híradó, barátok közt :oops:

Na mennem kell, a nagy nem hagy.

cic
cicmerák

Képdömping következik:

Léna bűvöli a cicit, a képek bal oldaláról azért levágtam :wink:

Kép

Kép

Kép

Kép Kép Kép

Gergő dajkál:
Kép

Kép

Kép :?:
cicmerák

Gergő énekel:

Kép

Léna figyeli:
Kép

Ezért kap egy puszit:
Kép

Kép Kép Kép
Kép
cicmerák

Képdömping következik:

Léna bűvöli a cicit, a képek bal oldaláról azért levágtam :wink:

Kép

Kép

Kép

Kép Kép Kép

Gergő dajkál:
Kép

Kép

Kép :?:
cicmerák

bocs a duplálért :oops:
cicmerák

Cic!

Nekem is van kenyérsütőm. :) Általában igaz, hogy a géphez adott receptek nem jók, ill. az sem mindegy, milyen géped van, mert nem ugyanúgy sikerülnek a receptek különböző gépekben (nekem egy kétlapátos gépem van). Szóval érdemes úgy receptet keresni, hogy egy bizonyos géphez mit ajánlanak.
Jó kenyérsütő topik van az Indexen (Mindennapi kenyerünk) és az Nlc-n (http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?id=19&forumid=5102).
Egyébként rengeteg receptem van, ebből most egy kalácsreceptet írok ide, ami eddig mindig sikerült, és azért merem ajánlani, mert ált. sokfajta gépben szokott (másoktól olvastam), ez is netről van:

Kalács

2, 5 dl langyos tej
35 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
7 dkg cukor
1 vaniliás cukor
7 dkg Rama /amit nem kell olvasztani, apró darabokban kerüljön bele/
1 TK só
2 tojássárga
1 EK tejföl
1,5 dkg friss élesző
1 marék mazsola /5 dkg/
(1 KK sikér, 1 késhegynyi aszkorbinsav)

Sütés normál 3 órás programon, világos színnel és a sütés vége előtt 15 perccel kivenni, nehogy nagyon sötét legyen, mert a cukor miatt jobban megpirul.

Olyan gépben süthető, ami 1kg-os kenyeret süt.
Fahéjashoz +2 TK fahéj.
Kakaós kalácshoz +1 EK kakaópor, vagy 2 Nesquick, amit az utolsó 1/2 perc dagasztásnál hozzáadva csíkos lesz a tészta.
Lehet bele ciromhéjat tenni.
Ha gépközelben vagy, és a tészta már eléggé feljött, akkor érdemes leállítani a programot, és kézzel elindítani a sütést, nehogy túlkeljen.
A TK a géphez adott mérőkanál nagyobb része, a KK a kisebb része
Elsősorban az élesztő mennyisége a kérdéses egyes gépeknél, azzal lehet, hogy kísérletezned kell. Ill. a folyadék mennyisége lehet még eltérő, mert ez függ a lsizttől, a jó gépi tésztának nem szabad annyira lágynak lennie, mint egy kézzel készítettnek, egyrugalmas gombóccá kell összeállnia dagasztás végén, ezért érdemes az elején a folyadék egy kicsi részét visszatartani, és ha kell, később adagolni hozzá. Ez persze csak az első sikeres sütésig igaz, emrt utána már tudod, hogy mennyi kellhet. Pont ezért az első időben nem érdemes programozottan sütni vele, hanem akkor, amikor ott tudsz lenni, és időnként ellenőrizni tudod. Később már lehet kenyérillatra ébredni!! (Tojásos, tejes dolgokat amúgy nem nagyon szabad időzítve sütni, pont azért, mert ezek az anyagok romlandóak.)

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!

A 2005/2006 téliektől vagyok.
Winnie-nek tegnap este megszületett a kislánya! :D
56cm, 3,5kg, Rékának hívják, és császár lett a vége. Majd Winnie beszámol részletesebben!

Kép
andi27

Winnie!

Hát nagy gratula Rékához! Tökéletes méretek, és csaszi meg így alakult, és a végeredmény a lényeg! Ügyesen a tejcsizéssel, és kérünk hamar képeket! Vigyázzatok magatokra!!

...és szerintem Anditól is órákon belül megérkezik a gólyahír, két napja nincs már!
Hát egyedül maradtam! Ma volt nst, de semmi extra, minden ok. Hétfő uh, aztán péntek megint nst! Aztán várok egyedül és türelmesen itt a topicban!

Tegnapi aranygaluskám tökéletes lett, az egész család jól lakott belőle.
Beszti, ma kipróbálom a kalács receptedet.

Cic: nagyon szép baba Léna, és tök jó látni, jhogy Gergő hogy odavan a kishugicáért! Klassz érzés lehet nagyon!!

Tinu: hát ez aztán az álomszülés! Nem semmi, nagyon ügyesek voltatok. Gyönyörű Tünde baba! Viszont az uccsó mondat nem volt valami pozitív! Minden ok? Vagy csak elkezdődtek a hétköznapi nehézségek?

Kami: hát lehetnek még csodák, hátha beforedul, ha nem akkor meg van időd felkszülni a császárra! Viszont ez pozitív szerintem, hogy nem próbálkoztok faros szüléssel. Én azt tuti nem szívesen vállalnám be! A császáron meg hamar túlleszek, mindennek van előnye és hátránya! Fel a fejjel!
Vendég

Winnie,
hatalmas gratula Rékához! Nagyon sok boldogságot kívánunk!

Cic,
nagyon tündériek a gyerkőcök! Ugye milyen jó találmány a hordozókendő? Nem is tudom mi lenne velem nélküle, ezzel megyünk délután sétálni, magamra kötöm Rékát, és Ákos sétál. Így szabad mindkét kezem! 8) Délelőtt ha boltba, vagy valahova menni kell marad a testvérkocsi, de az ügyintézés után séta, akkor 1 kézzel tolom a kocsit, a másikban kézenfogva jön Ákos.

Tinu,
csodás a szüléstörténeted!

Balesetek,
én sem tartom magam gondatlan anyának... de Ákos is esett le ágyról, asztalról, táncolás közben esett neki az ajtó élének, harapta el a nyelvét, a fürdőszobában lefeszegetett egy csempét :shock: , ami elvágta az ujját, több esés is szerepel a listán. Ez van, jobb mintha úgy lenne mint az egyik barátnőm, aki úgy tanult meg járni, hogy nem esett el - mert anyukája nem távolodott el tőle 3 cm-re. :roll:

Röviden én is megosztom veletek Réka születésének történetét:
Ákos császárral született, időelőtti burokrepedés volt, a magzatvíz mekoniumos volt, mégis belevágtunk a szülésbe, volt oxitocin, kézzel tágítás, a gyerek kinyomásának megkísérlése... minden volt csak szép szülés nem. Aztán leesett Ákos szívhangja és sürgősséggel megcsászároztak. A két gyerek között 19 hónap van, én nagyon szerettem volna természetesen szülni a dokim is támogatott. Így a 39. héttől saját felelősségre voltam otthon, mert a doki tudta, hogyha befektet, akkor meg is császároznak. Aztán a 41. hét betöltésére befektetett, mert még mindig csak 2111 volt az értékem.... Pedig én már mindent bevetettem! 6X mentem le-fel a 10-re, hashajtó, egyedül szex nem volt. Szorgalmasan szedtem a hoomeopátiás szereket is.
A kórházban vizsgáltak erre arra, semmi. Türelmes voltam, de folyton azt kérdeztem mi lesz velünk. mindenki a vállát vonogatta. Dokimat nem láttam. Aztán a fő-fő atyaúristen beszólt az ajtóból, ja dr-nő magát holnap megcsászározzuk.
Mit ne mondjak.... Hazamentem kérdés, kérdezés nélkül, a férjem beszélt rá, hogy menjek vissza mégis. :oops:
Másnap hajnalban vittek borotválni stb. Szóltam 6 körül, hogy vannak ám jóslófájásaim. Majdhogynem kinevettek. Üldögéltem vártam, és az én jóslófájásaim szépen 3, majd 2 perces jó kis fájások lettek. Ez senkit nem érdekelt. Fél nyolc körül mondták, hogy csinálnak egy nst-t még a császár előtt, és másszak fel egy szülőágyra. Mondtam, hogy nem fog menni mert épp fájásom van. De leintettek, így kínkeservesen felmásztam, abban a pillanatban elfolyt a KRISTÁLYTISZTA magzatvíz. Volt kapkodás, mert az ügyeletes doki megvizsgált, és már több mint 4 ujjnyi voltam. Ekkor kezdődtek az igazán komoly fájások. Jött a dokim is - műteni - és akkor már szedték szét az ágyat, szegény férjem is beért - beesett - annyit tudott segíteni, hogy eltette mellőlem a mobilomat, hogy mégse azzal szüljek. Fél kilenckor meg már a hasamon volt kistündér. Nem sírt, csak nyöszizett. Én annál jobban bőgtem a meghatottságtól. Volt egy kis gátmetszés, mert turbóban ment minden... de 2 öltéssel megúsztam. Utána elaltattak - megvizsgálták a heget betapintással. Ébredés után még zavartalan 3 órát töltöttünk a szülőszobán. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen szép szülésélményem lehetett másodjára.
Bocs, hogy ilyen hosszan unatattalak benneteket. :)
vizimano

Sziasztok!
tinu: nagyon szép szülésed volt, fel is rakjuk a honlapra. A táblázat is frissítve lesz, ha Anna hagy minket..:)
Nekem nem volt olyan, hogy nem lehetett nyomnom.:)

Kami: Hát akkor tévedtünk a baba fekvésével kapcsolatban, na de sebaj, fő, hogy minden redben legyen!

cic: nagyon jók a képek, édesek a gyerekek!! Milyen nagy már a lányod! Pont néztem, hogy ezek szerint lassan már mi is ilyen tudatosan vigyorgósok leszünk! :)

Az egész hetem mosásból és vasalásból áll! Anna folyton összepisili a hálózsákot, az ágyneműt, aztán lekakilja a pelenkázót, és ráadáskéépen bukik párat az ágyba a textilpelusra. Minden nap ágyat húzok! Nincs már annyi lepedőnk, muszáj lesz venni, mert így csak mosok és vasalok. Én nem tudom már milyen pelust adjak rá! Pedig jól rápasszintom a gyerekre, mégis kijön a pisi.. Lehet, hogy nagy még rá a 3-6 kilós?
Ráadásul mostanában 80-akat szopik cicből, mindezt kb. 10 perc alatt. Kezdek biztos lenni benne, hogy nem jól mér a mérleg...

Kép
Kép
Kép
mágnes

Sziasztok

Magnes
Ha Anna nem keri miert teszitek be neki a cumit? Bocsi, csak ha ennyire kikopi akkor lehet hogy pont ezert sir mert nem akarja hogy a szajaban legyen.

Tinu
Ez tenyelg gyors volt :wink:
Es mi volta orhazban?Engem ez is erdekelne.

Kami
Jo a hozzaallasod,lenyeg a baba egeszsege,ugyhogy sok sikert a csaszarhoz.Hidd el siman megy majd en is ateltem mar kettot :D

Cic
Jok a kepek, foleg az a fodros kis feher rucikas :wink:
En bizti nem irtam a tv-t,mi keveset nelzunk,ha Alex nincs otthon orulok a csendnek vagy zene szol.Ha otthon vanaert hogy ne legyen tv manias :wink:
De a BK az nala mis kotelezo esti program,na akkor betomom a baba szajat szopival :)
Latom Medicoros legzesfigyelotok van.En is kaptam ilyet kolcson,de beriasztott oktalanul,ugyhogy kivettukes vettem egy megbizhatot.Vagy csak az enyemvolt bena??? a tied OK?

Winnie
Gratulalok szivbol!!!! Remelem a mai napot gyorsan atveszeled es holnapra mar jobban leszel,kitartas.
Varom majd a velemenyed a korhazrol is te is csaszis szemmel :)

Viziman
Hat ez tenyleg nagyon szep happy end-es szules,gondolom hogy orultel neki.
Te is orvos vagy?

Kata

Kép
Kép
kataa

Magnes
Az tuti jel ha kijona pisi,plane lanynal, hogy nagy a pelenka.
Mi 4 kgig hasznaltuk a 2-4 Liberot.Most jo neki a 3-6 kg,pedig lassan 5 kg mar.Probalj ki kisebbet,csak bejon :lol:

Kép
Kép
kataa

Mágnes,
sztem is nagy az a pelus! Rékára rápróbáltam az eggyel nagyobbat, mert volt, hogy a kakker jött ki a kisebből, erre kijött a pisi. Visszatértem a kisebbhez.:) Egy próbát megér!

Kata,
nem, jogász vagyok.
Ne tudd meg mennyire boldog voltam.:)

kami,
biztos megvan annak a magam oka, hogy Áron így helyezkedik el. Így legalább felkészülsz lélekben a császárra, ne aggódj, az is szép élmény tud lenni, ha nem sürgősségi.:)
vizimano

Sziasztok,

Hát Dani elég kézbenlevős volt az utóbbi napokban, de még mindig starjánból jelentkezünk.Most már kezd hiányozni az otthoni élet, itt sem sokkal könyebb mint otthon, meg hát hiányzik apa.

Tinu,
A születéstörténetedet olvasva, annyi minden eszembe jut, hogy mit hagytam ki a magaméból. Ha nem írom le akkor el fogom felejteni.

Winnie,

Gratulálok és sok sok tejcsit és nyugamat és boldogságot kívánok!!!!

Cic,

Nagyon jók Lénáról a képek és most láthatjuk nem rózsaszínban is.:)

Lányok, ha álmában felsír Dani, utána visszanyugszik, meg ébren egyik pillanatról a másikra, akkor az hasfájás, igaz? Vagyis megint fájhat neki, hogy nem tud kakilni. Megint itthon vagyunk és nincs kakija, szerintem tuti a környezetváltozástól van. Viszoont nem akarom glicerinkúpozni, úgyhogy ma megpróbálom még a szélcsövet, mert már csak azt nem próbáltuk.:( Szegényt annyira sajnálom...

Mágnes, köszi hogy az én születéstörténetem is felkerült a honlapra.

Kép

csernusn

Winnie!

Gratulálok!!! :):):)

Mágnes!

Eleinte én is ki voltam akadva, mert állandóan kifolyt a pisi, cserélhettem ruhát még az éjszaka közepén is (lepedőt csak azért nem, mert ugyan a mi ágyunkba alszik, de teszek alá kistakarót, meg az alá tettem Fixis pelenkázóalátétet is, ha esetleg még a takarója is átázna). És szerintem nálunk nem volt nagy a pelus, mert Simon 3,65 kg-val született és newborn pelenkát használtunk, tehát ennél kisebbet már nem lehetett volna. Mondjuk én fekve szoptatok, és a pisi is ekkor folyt ki mindig (Simon az oldalán feküdt). Először gondoltam arra, hogy lehet, hogy a Pampers a gond, mert az nem gumis hátul, de Huggies-szel is ugyanígy jártunk.
Érdekes, de most valamiért már nem folyik ki, pedig most már eggyel nagyobb méretet használunk (minit).
Tehát tuti nem nagy volt neki, ha a nagyobb pelenkából nem folyik ki, de azt se gondolnám, hogy rögtön kicsi lett volna, hisz a newborn elvileg 2-5 kg-ig jó, és nem volt annyira husis, hogy az lett volna a gond.
De te tényleg próbáld ki az eggyel kisebb méretet, de csak pici csomagot, hátha mégsem szűnik meg a probléma. Próbáld meg jól felhúzni hátul és elől is, és oldalt is rendesen.

Vizimano!

Nagyon jó szüléstörténet!:) Én is átéltem császár után sima szülést, nagyon jó, hogy ilyen szépen kijött Réka, és ő jobban tudta, hogy meg tud születni így is! :):)

KépKép
KépKépKép
beszti

Nagy gratula Winnie-nek!!!!!

Megírom azt a részt is, ami a kórházban volt - azt nagyon nehezen viseltem. Készülget...

Kép
Kép
tinu

Gyorsan bekopizom akkor a szülés utáni napokat is. Végül nem is írtam olyan depresszívre, mint amennyire ki voltam akkor borulva. :wink:
Az első éjszaka nem tudtam aludni, valószínűleg az adrenalinlöket miatt – folyamatosan a történtek mentek a fejemben. Tündit beadtam éjszakára az újszülöttrészlegre, mert ezt tanácsolták – de most már tudom, hogy felesleges volt, úgysem igazán tudtam aludni, csak hajnalban pár órát. Sajnos másnap délelőtt a szobatársamat hazaengedték és kaptam egy másikat. Na, ez az istencsapása volt… Most már tudom, hogy akármennyibe is kerül, legközelebb kizárólag egyágyas szobába vagyok hajlandó menni!!! Amúgy is gyűlölöm a kórházakat, szerintem semmi keresnivalója nincs egy megszült nőnek egy ilyen egészségügyi intézményben, de egy ilyen szobatárssal megfejelve, maga volt a pokol. Úgy éreztem magam, mint egy női börtönben – látogatás csak az üvegajtón kívül, folyton jöttek vizitelni, meg hőmérőzni, meg kajáltatni stb. A szobatársam az a fajta volt, akiben a minimális tapintat sincs meg, amelyet a beszédkényszerrel párosított. Vagyis non-stop beszélt, nem törődött azzal, hogy esetleg a gyermekemmel szeretnék amennyire lehet kettecskén lenni, vagy egyszerűen csak pihenni. Ráadásul folyamatosan azt éreztem, hogy ő milyen egy fasza anyának érzi magát, és bezzeg az ő gyereke milyen szupi, míg az enyém „sírós”. Pedig szerintem Tündi egyáltalán nem nehéz gyerek. Kifejezetten jól alkalmazkodó, jól megnyugtatható baba, és ha itthon lettem volna, akkor senkit nem zavart volna a sírása, ami teljesen normális volt.
Nagyon vegyes érzéseim maradtak a kórházi személyzettel kapcsolatban is. Igazából mindenki nagyon kedves volt, segítőkészek is voltak, de csak addig a szintig, amíg nem kellett túl személyre szabottnak lenni, vagy igazi segítséget nyújtani. Az első nap az egyik csecsemős el is mondta, hogy ha azt szeretném, hogy velem foglalkozzanak, akkor bizony csecsemőst kell fogadnom… Az egyetlen bajom nekem a mellretétellel volt. A mellbimbóm – ahogy kiderült – nem igazán funkcionális. Vagyis nem emelkedik ki eléggé a mellbimbóm és a babó nem tudta bekapni rendesen (bár érdekes, szülés után azért úgy, ahogy sikerült neki). Megnézték számtalanszor a mellemet, a gyereket rászívatták, majd 2 percen belül mondták, hogy akkor elő a bimbóvédővel. Szóval én ezt nem nevezem igazán segítségnek – rászívatták Tündit a mellemre, majd otthagytak, hogy csináljam ezt még 5 percig. De azt nem nézték meg, vagy mutatták meg, hogy akkor én egyedül hogy tudom mellre tenni a gyereket rendesen. Fekve szoptatni amúgy is iszonyú macerás volt azon a béna ágyon, amelyen megfordulni kész katasztrófa volt annak ellenére, hogy nekem még gátsebem sem volt és fitt voltam, el se fáradtam a szülésben. Előtejem sem volt, csak egy-két csepp, de valószínűleg az át sem ment a bimbóvédőn. A lényeg, hogy a második éjjel Tündit nem lehetett sehogy sem megnyugtatni. Próbáltam megszoptatni, de nem sikerült – valószínűleg még nagyon béna voltam én is, ő meg kapkodta a fejét, kifordult stb. Adtam neki cukros vizet – egy ideig elhallgatott, aztán ismét sírni kezdett. A következő körnél a csecsemős már rögtön benyögte a tápszert. Először nem akartam, de mivel éjjel semmi segítséget nem kaptam annál, minthogy szoptassam meg (de épp ebben kellett volna a segítség…), végül hajnali 2-kor belementem a tápszerezésbe. Ennél a pontnál kezdődött a kétnapos sírásom, mert azt hittem, megszakadt a szívem a látványtól, mikor a csecsemős nyomta bele a tápszert Tündibe, aki szépen szlopálta befelé, majd nagy megnyugodva elaludt… És aztán végig ez volt. Az összes csecsemős elmondta, hogy tápszerellenes, elmondták, hogy ne idegeskedjek, meg fog jönni a tejem stb., majd pedig szépen rövid úton mindenki végül belenyomta a tápszert. De ez volt összességében mindenben: az orvosok, nővérek, csecsemősök napjában többször jöttek, hogy hogy vagyok, tudnak-e segíteni stb., de ennek ellenére minden annyira személytelen volt, mert mindenki kb. 5 percet akart, tudott foglalkozni a problémáddal.
Szerencsére mivel Tünde nem sárgult be nagyon, a súlya is megfelelő volt, ezért elengedtek haza és aznap reggel a tejem is megindult. (Megjegyzem, teljesen normális módon a 3 és feledik napra.) Végülis Tündi egész motivált lett a szopásra ezzel, úgyhogy azóta gyakorlunk. Tápszer azóta nincs és én meg igyekszem túllenni a parázáson. :)

Kép
Kép
tinu

Szilvi! En itt vagyok es szurkolok neked am! :) Meg persze a tobbiek is tuti :)

Namarmost, hoyg ennyire csaszarnak nez ki a dolog, ebben lenne szuksegem nemi tanacsra / infora. Akiknek csaszarral szuletett a babajuk, meseljenek nekem - nem is a mutetrol magarol, hanem a gyogyulas folyamatarol. Pl: igaz-e, hogy erdemes "homokzsakot" kerni az elso 1-2 napra, hogy lenyomja a sebet? Milyen lassan gyogyul a seb? Mit lehet enni-inni az elso 24 ora alatt? Van-e koztetek olyan, akinek a sebheley korul minden tok erzeketlen?

Eddig ilyeneket hallottam es erdekelne, hogy ezek a dolgok mennyire jellemzoek... A csaszirol szinte semmit nemtokk meg, mivel inkabb a termeszetes szulesre keszultem... de mosma erre is kell gondolnom, igy jott ez a par kerdes... Remelem tudtok segiteni, tk kivancsi vagyok a tapasztalataitokra!!!

Szep estet,
Kami es Zsebibaba
kami

Tinu,
nagyon együttérzek veled atekintetben amiket írtál! Nekem azt mondták, hogy a gyerek szája kicsi, ezért nem tud szopizni :shock: :roll: Szerencsére Réka második baba volt, ezért nem látta a csecsemősöket a benntöltött napok alatt.
A tápszer miatt meg ne emésszed magad. Megtörtént, ennyi, felül kell emelkedni rajta. :wink:
Az én első szülésemnél a szobatárs szinte egész nap mobilon veszekedett a férjével :!: másodjára egy nagyon aranyos kismama volt a szobatársam, de úgy HORKOLT mint egy favágó. :evil:
Szívem szerint én is hazaléptem volna. Ha lenne rá mód én is nagyon támogatnám az ambuláns szülést.
vizimano

Kami,
én császárral is szültem. Az első felkelés brutál, de érdemes mielőbb túlesni rajta. Azért mert utána - nálam legalábbis - csak jobb jött. Nálunk nincs homokzsák, ez uis a méh összehúzódását hivatott segíteni - de Snoopy jobban tudja - csak oxitocin inj. :( A folyás uaz, mint a hüvelyi szülés esetén, hálós bugyi jó, mert a vágás fölé ér. Enni-inni rostosat nem tanácsos elejében. De ezt úgyis elmondják. Hasszorító öv: van aki esküszik rá, én ellene vagyok, mert a hasizmoknak dolgozniuk kell, attól erősödnek és a sebfájdalom a természetes fék, hogy ne tegyél meg olyan dolgokat, amiket megtennél ha mesterségesen tartaná valami a hasadat.
A gyerkőt én a műtét utántól 24 órás rooming in-ben láttam el. Fájt, de kit érdekel olyankor?!
A heg: itt minden nagyon személyfüggő, ha van korábbi heged valamilyen sérülés miatt azt nézd meg, olyanra számíthatsz. Nekem csak egy nagyon vékony fehér vonal van. Nincs keloid. Kb fél évig éreztem a hidegfrontot, azaz viszketett olyankor a vágás helye. nincs érzéketlen rész. Volt ilyen persze kezdetben, de ez gyorsan - sajnos nem tudom már hány hét után - elmúlt. Tornázni 6 hét után kezdtem.
Ha bármiben tudok segíteni nyugodtan szólj. Ja, és tejbelövellésem is pontosan ugyanúgy a 2. napon volt mint most.
vizimano

Vizimanó: én nem is ambuláns szülésre gondoltam, hanem mondjuk egy olyan házra, intézményre, amely nem egészségügyi intézmény, hanem mondjuk egy hely, ahova bejár az orvos megvizsgálni, ha kell engem, a gyereket, de alapvetően nem kórház. Nekem pl. sok segítségre volt (lett volna) szükségem (és van is), mivel első gyerekem született, és nem szívesen jöttem volna haza rögtön a nagy tudatlanságomba.

Kép
Kép
tinu

Tinu!

kérdezz és ha tudok/tudunk, tudod, hogy számíthatsz ránk :-)

Van msn messengerem is, skype is... Én is első gyermekes mama vagyok, igaz nagyon sokat sintérkedtem, már 15 éves koromban 1 évig vigyáztam egy 1 hónapos babára, de az azért más volt...

De tényleg bármikor hívhatsz is :-))

Bunny

KépKép
KépKép
bunny75

Vizimano
Azert kerdeztem csak,mert a dokinom mondta hogy neki mindig a kollegakkal van a legtobb baja,na ok aztan semmi beavatkozast nem kernek es varnak akar 42 hetig is ha nem bujik ki a baba.
:wink:

Niki
Akkor Danit erzekenyen erinti a valtozas kaki szempontbol,remelem ha hazajottok akkor minden visszaall a regi rendre.
Egyebkent nalunk is egy het mar csak napi egy adag van,tok furaa minden pelushoz kepest.

Tinu
Csatlakozom Bunnyhoz,itt mindenki barmiben segit :D
Bocs nem emlekszem,mleyik korhaz volt ez???
Hat nekem tobb doodlg eleve nem tetszett.Az hogy minek adnak tapszert egy masnapos babanak,amikorelvileg 2-3 napi eleg neki az par csepp ami neked van (amirol nem is gonolod hogy van ),es mi az hogy fogadj csecsemost????Nem elega doki,szuleszno mara csecsemosoknek is jattolni kell elore ha azt akarod hogy segitsenek???Hat ez durva....
Egyebkent hasonloan keseru napokat eltem meg a SOTE-n anno,csak fuszerezve egy jokora mellgyulladassal.
Ezert volt jo valtas az Istvan,itt mindig jottek-segiettek,es ugyan ajanlottak a befele fordulo bimbora a bimbovedot de eneluasitottam es akkor ugy segitettk.Egyszer sem adtak fel,pedig eleg nehezen ment az elso napokban,mniden szopi kezdetekeor kihivtam oket ,csak igy sikerult a mellre tetel.Aztan mar magamtol is mire hazajottunk,tudatlanul-elso gyerekeskent eljonni igy korhazbol nem jo.Nekem azert sem jott ossze a szopi mar egyedul otthon...De orulok hogy nem estel a tapszer csapdaba es nem adsz neki otthon,enanno feltem hogy lemegy a cukra a gyereknek (vedonom ijesztgetett ) es adtam tapit.
Szerintem ha egy korhaz baba baratnak hivja magat az nem fer mega tapszer adassal (az Istvanban mas anyukak tejet adjak ha kell ) es azzal hogy elengedik haza a mamat ugy hogy nem tud szoptatni!!!!

Kami
Nekem elsore volt homokzsak,fajt is rendesen.De semmivel nem lett isebb a hasam,az oxitocin az hizta ossze a mehet,de ami igazan jo az a szopi az hizza szepen ossze a pocakoat.
Most nem volt homokzsak,es felkeltem 6 ora utan.Eloszor kefirt meg zsomlet lehetett enni aznap meg szurt gyumileveleket.Masnap mar mindent ami jol esik.
Mindket seb (nem ugyanott vagtak ) bugyi alatt van.Az elso nagyon kicsi volt es fel evign is erztem az idojaras valtozasokat.Aztan mar nem ,de nem volt sehol erzeketlen.Szep halvany lett.
A masodik mar hosszabb (a farfekves miatt ) ez nem erzekeny az idojarasra.Es ami a plane hogy most Bioptronnal lampaztam ,koromviraggal kenegettem oket sokat es szepen begyogyult,es a regi heg meg TELJESEN etunt.Hihetetlen volt szamomra hogy lehet egy 4 eves heget eltuntetni,de a dokinom is mondta hogy lehet. :lol:
Remelem tudtam segiteni es megnyugodtal ezekkel kapcsolatban is.

Bunny
Eltartott egy darabig mire rajottem hogy Te vagy az de aztan visszigazoltalak :wink: :lol:

Mi vegre meggyogyultunk a nagyfiammal es Leon nem kapta el hala az egieknek :!: :)

Kata

Kép
Kép
kataa

Kata: szívesen megtanulnék én is bimbóvédő nélkül szoptatni. Lehet, hogy ki fogok hívni egy szopis tanácsadót. Félek, hogy Tündi nem tud elég hatékonyan szopni. Még mindig esik egy kicsit a súlya. Egyébként elég nyugis, meg minden pelusban van tartalom, de gyakran csak 10-15 percet szopizik, aztán minden ébresztgetés ellenére bealszik. Néha meg rendesen elkapja és akkor sokáig szopik és folyamatosan. De sokszor úgy kell hadakozni a mellretevéssel, meg a szopival, mert tekergőzik, a kezét dugdossa a szájába, leveri a bimbóvédőmet, forgatja a fejét, vagy rázza. Szóval valami nem stimmel, de egyedül nem tudon kijavítani a hibát. Igyekszem gyakran szoptatni, csak nem akarom túletetni sem.

Kép
Kép
tinu

Sziasztok!
Hát cumi ügyben épen az a gond, hogy kell neki, de nem tudja a szájában tartani még, és ilyenkor üvölt...

Ma végre nem pisilte össze magát Anna, de tiszta hiszti..Ha ellépünk az ágyától ,elkezd üvölteni.

Moték üdvözölnek mindenkit, 3100 grammosak, 19 naposak, és szopizik a kislány, mostmár bimbóvédő nélkül is. Azt üzeni jövő héten lesznek. Viszik a Manót bölcsőhalál szűrésre jövő héten.

Na megyek, mert áll a bál..

Kép
Kép
Kép
mágnes

Tinu

Máté még mindig bimbóvédővel szopik... Tud anélkül is, de nekem így kényelmesebb :oops: Ja és elég nagy mennyiségeket szopik 280 grammtól a 120ig....

KépKép
KépKép
bunny75

Tinu
Szerintem is hivj csak ki valakit, lehet Snoopy kijavit,de szerintem 10 napos babanak mar nem tul jo ha esik a sulya,ha stagnal az ok de ha esik akkor nem eleg neki a tej.Az hogy nyugodt nem biztos hogy attol van hogy nem ehes,hanem meg pici es aluszekony esetleg sarga is.
En a helyedben minel tobbszor szopiztatnam,szigoruan 2 orankent,ejjel 3 es ha ezek utan is esik a sulya akkor pedig kiskanalbol vagy itatva vagy fecskendovel tapit adnek neki.Hidd el tudom mit beszelek,en most igy csinaltam,csak akkor meg volt lefejt tej es azt adtam kiegeszitesnek.Ez ment 2 hetig,jo faraszto ,de megerte :wink:
Vagy talan hivj fel egy tanacsaadot es kerdezz ra erre is.

Magnes
Erdekes nekem Alexnak akkor kerult elo a cumi amikor nagyon sirt de akkor be is tudta kapni es szivta ezerrel,tehat tudta hogyan kell.

Brigo
Mi ujsag?Jol eltuntel.

Kviki
Tul vagytok mar biztos az elso heteketn,jelenktezz te is,kivancsiak vagyunk ratok!

Szep szombatot
Kata

Kép
Kép
kataa

Kata: mit jelent, hogy nem elég neki a tej? Általában azért hagyja abba a szopit, mert elalszik. De a mellemből attól még nem fogyott ki akkor. Ha picit megnyomom, simán jön belőle. Egyébként nehéz megítélni ezt a súlyesést, mert a kórházban ugyebár tápszert kapott, attól a súlya a kezdeti esés után még nőtt is. Mióta itthon vagyunk, csak azóta szopik. De kb. most érte el a születési súlya 10 %-os csökkenését, mert a kórházban igazából nem fogyott olyan sokat. (3250 g-mal született és 3100 g-mal engedtél haza.)

Kép
Kép
tinu

Tinu
Huha ez mar fogos kerdes :roll: Ha a korhazban nem fogyott az ugye a tapszertol van.Ez is fura,mert ugye a gyerekeknek tisztulni kell,tehat az elso koplalos napok nem problemak,nem kell rogton adni valamit.
Szerintem ha minden este megmered az eleg,ha viszont folyamtosan csokkennea sulya azzal kell valamit kezdeni.
Ha erzed hogy van meg a melledben akkor fejj,hogy uruljon ki es minel tobb termelodjon.
Az hogy elalszik 15 perc utan ,azt jelenti hogy elfaradt a szopiban,persze jol is lakhatott,csak akkor hiznia kene.
Probald meg felebreszteni,tudom nehez,de ha pl:atpelenkazod,levetkozteted,te is levetkozol akkor a borkontaktus felelenkiti a babat es tovabb fog enni.
Vagy nekunk vegso esetben a vizes kezes simizes jott be az arcan,annyira aludt ket ora uran is es ennie kellet volna,es amikor felkelt erdekes tudott enni.A sargasag miatt nagyon tudnak durmolni am ez ez megteveszto tud lenni elso babas mamiknak de az anyatej ezt is elmulasztja.

Kép
Kép
kataa

Sziasztok!

Tinu!
A bimbóvédő egyik jellemzője, hogy a baba több munkával kevesebb tejhez jut. Ez kitikkaszthat jóllakás előtt is egy babát és ettől csökkenhet a súlya is.
Kata!
Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy nincsen elég tej, hanem azt, hogy a babába nem jut elég tej. Ilyenkor az anyukát megrémítheti, hogy azt mondják, hogy kevés a tej.
Szerencsére Tinunak eszébe jutott, hogy szopi után még jön a tej a melléből, ha akarja.
Amit én tennék ebben az esetben és az tök jó tanács volt, hogy amíg a Tünde csak bimbóvédővel szopizik, addig fejje le Tinu a szopi után, ami benne van a mellében (és lefejhető), amit jó lenne, ha bele lehetne tölteni Tündébe, ha így kifárasztja a szopi, de olyan módszerrel, ami nem zavarja a szopitechnikát. Viszont ami sokat egyszerűsítene a helyzeten (pl.: a szoptanítból adott póttejcsi a bimbóvédőn keresztül dugva, és a szopi után fejés....(Brrrrrrrrrrrrrr.....)) , ha gyorsan megtanulnának bimbóvédő nélkül szopizni és hatékonyan fel lehetne ébreszteni Tünde-babát, hogy eleget egyen.
Bimbóvédőről való leszokás: van akinél bejön, hogy amikor a baba belefeledkezett a bimbóvédős szopiba,és már folyik a tej, akkor egy pillanatra megszakítva a vákumot kivenni a cicit, le a bimbóvédőt és vissza cicit a szájacskába.
Ha ez nem jön be, akkor van aki minden szopi előtt 1-1 mm-t levág a bimbóvédőből, amíg elfogy. De hogy belülről, vagy kívülről azt nem tudom, meg csak azzal a bimbóvédővel lehet megcsinálni, aminek a vágott felülete nem éles, hogy meg ne sértse a baba száját...

Ébresztés: váltsunk mellett, amikor még nem aludt be teljesen, vagy váltsunk testhelyzetet, pl bölcsőből hónaljtartásba, vagy fordítva.
A másik, ami bimbóvédő ellen is dzsal, bőrkontaktus.
Anya bugyiban, ded egy szál pelusban közös takaró alatt. Bimbóvédő nincs, cicifelajánlás van. Ugyanilyen az együttfürdés, ha anya már mehet fürdővízbe.
A testkontaktus az álmos babát ébreszti, a nyugtalant nyugtatja, a szopikészséget javítja.
Aggodalomra még semmi ok, naponta mérjétek, ha csökkenős, akkor lefejt tejcsivel illene pótolni...
Hajrá! ügyesek lesztek! Szurkolok! :wink: :D

Pussz!
Snoopy

KépKép
snoopy

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?