Sziasztok!
Most csak a szopi témához szólnék hozzá, kifejezetten Ildinek
. A varázsmondatokat,hogy csak ránk vonatkozik,csakis szerintem,bla-bla már ismered. A múltkor amúgy bemásoltam ide Rózsa Ibolya cikkét éjszakai szopi témában,szerintem nagyon jó,keress vissza,ha érdekel egy szakember véleménye. Amit pedig én gondolok. Az éjszakai szopi mennyisége nem jelentős ,nem is lehet az,hiszen pár percig tart és 15-ször ismétlődik. Ugye nem is gondoljuk,hogy míg napközben 4-5-ször esznek,éjjel ennyiszer törne rájuk a farkaséhség. Ilyen szempontból nagy valószínűségggel az éjjeli szopi nem befolyásolhatja drasztikusan az egyéb étkezések mennyiségét, és ha nem befolyásolja,akkor ugye az is kérdőjeles,hogy miért fejlődne jobban az a gyerek,aki nem kap éjszakai vagy egyéb szopit
. Hiszen az anyatejben még ebben a korban is csupa hasznos dolog van és a WHO szerint /ha jó az infóm/,akkor is fedezné a gyerek szükségleteit ha kétéves /!!!/ koráig nem kapna egyebet. Az egyetlen gond,hogy ehhez napi több liter kellene arányosan,valamint ha akkor kezdenénk a fokozatos hozzátápit,akkora nem biztos ,hogy lenne tej. De elméletileg működhetne. A gyakorlatban a mai állás szerint ugye félévesen optimális elkezdeni a hozzátápit,de ez egyre inkább tolódik az egyéves kor felé. Én pl. a köv. babánál szeretném megpróbálni,de ez az én dolgom. Ez esetben mondjuk Zsófi kb. egy másfél hete kapta volna az első falatot,és egyáltalán nem aggódnál emiatt
. Szóval nekem meggyőződésem,hogy a gyerek tudja,mennyire van igénye szopira és egyéb táplálékra. Igen,kell próbálkozni minden alkalommal,lehetőséget kell adni egy alkalommal több íz közül választani, esetleg találhat egy kedvencet,amiből sokat eszik,de a szopi ettől függetlenül működhet! ha vmit nem kér,úgysem eszi meg,vagy csak nagy utálkozás árán és csak rossz élménye lesz. Ha szopizik,tudod,hogy jóllakik
. Nálunk A,B,C menü működik. Első körben adok neki vmi "hasznosat". Főzelék,hús. Utána jön a friss gyümi, és a végén a HIpp őszibarack-alma v. sütőtök-alma. Mindegyikből annyit eszik,amennyit akar,meglepő módon az utóbbi mindig jól csúszik
. Próbáld ki,hátha tetszik Zsófinak is. Szóval szerintem ha Zsófi nem fogy /stagnálni már szabad ebben a korban/,jó a közérzete,kedélyállapota,akkor nincs lemaradva még a nagy zabálásról
. Ilyet meg még nem hallottam,és az orvosunk sem /felhívtam,hogy mit gondol
/,hogy vki azért nem fejlődne,mert sokat szopizna. Az új kajákat meg majd eszi akkor,ha tényleg érdekli,nem pedig akkor,ha már szopi hiányában koplal. A példa egyébként csak azt bizonyítja,hogy ebben is sok-sok vélemény van, alapvetően "szopisok" és "nem minden áron szopisok" a szakemberek is,anyukák is ,és ki-ki a maga véleményét tudja alátámasztani számtalan érvvel. Én így látom,és így csinálom,hogy legyen egy ilyen példa is az étlapon. Pl. betegen csak szopizik még mindig 2-3 napig is. Visszatérve konkrétan az éjjeli szopira. Hát persze ,hogy szinte csak lelki oka van,néha esetleg egy kis szomjúság. Hogy is mondják? Életkori sajátosság
Képzeld bele magad a helyébe! Egész nap levakarhatatlanul lógnak rajtunk,anya létkérdés. És éjszaka van,felébred,sötét van,és anya sincs. Ehhez nem társul annak tudata,hogy hm... fél három,na jó,akkor még 5 óra és kivilágosodik,és akkor majd jön anya. És ugye már nam alszanak olyan mélyen,már fel tudnak ébredni,anyahiány is van és ennyi. ne értsetek félre, elfogadom,ha valaki már nem bírja tovább,zombiüzemmódban él,és azt mondja,végetvet ennek,nyílván szól ez arról is ,hogy nekünk mi fér bele. Én már azt sem bírom,ha csak úgy kiabál nekem össze-vissza,de egy hosszabb "aja-aja gyeje"-től megszakadna szívem. Valamint annak is oka van,hogy vmikor végigalussza az éjjelt,vmikor tényleg 15-ször kel fel. És mit tudhatjuk ,mi játszódik le bennük,mi zavarja a nyugodt álmukat?! valószínűleg nem így fognak megnősülni,férjhez menni,úgyhogy én folytatom,amíg magától nem kéri.Két dolog történhet: nem lesz tejem /de lesz!/,vagy pedig ő úgy dönt,hogy nincs tovább. Ezt most nem azért írtam le,hogy vitatkozzunk rajta,mint ahogy általában nem azért írok le valamit, hanem hogy legyen egy vélemény erről az oldalról is. Mérlegelj,és dönt súgy,hogy az a gyereknek és persze neked is jó és elfogadható legyen.
Andi!
Elolvatam az írásod az alvás topikban,és a fentiek mellett is nagyon ügyesnek tartalak és Petit is,és egyetértek azzal,hogy ha Te nem bírod tovább a zombilétet,azt a gyerek sínyli meg,tehát változtatni kell rajta
Cipőt megdumálhatjuk holnap.
Szilvi!
Mi van veletek napsütötte csokibarna afrikai
emberkék?
Orsi!
Isten éltesse sokáig a nagyzsiványt!
Nelli!
Én meg most már hetek óta nagyon vidámban nyomulok
Küldök belőle ,jó?????? Nem tudom,hoyg hogy döntöttetek a holnapi buli ügyében,de nem lenne jobb mindneféle komyol dolgok helyett tortát falni ezzel a csipetcsapattal?
Noresz!
Szerintem is dejódejó
!
Ed!
Sziget 15 év múlva: tuti,hogy így lesz,de alapvetően biztonságosabb kispapival ,mint 15 egyéb punkkal,akik mindenféle...hm,terveket fognak szövögetni Kincsővel
Tünde!
pelust köszi előre is
,bár ma éjjel bevált a Libero maxi plus+ Upandgo páros...
Orsko,
Tényleg vannak csodák,szombathoz hogy állsz?
Puszi mindenkinek!
Buksi
Akiket hiányolok a teljesség igénye nélkül: Noémi,Móki,Judit,Ini,Ági,Rebi és még sokan mások.
Ja!
Ma is bébiszittereztünk, egy kicsit próbáltam háttérben maradni. Vencel néha odahozott megmutatni vmit,de amúgy nagyon jól elvolt. Pénteken nálunk talizunk és majd megpórbálom itthagyni őket egy félórácskára
.