Új privát üzeneted érkezett!

Ágota! Hát úgy látom hülyeséget tanácsoltam azzal kapcsolatban, hogy hogyan oldd meg, hogy ne fuldokoljon a babád, amikor szopik. BOCSÁNAT!!!
Ide másolom az LLL ajánlását erre az esetre. Puszi! Menta

"Sokkal hasznosabb, ha megpróbálja úgy szoptatni a babát, hogy a feje magasabban legyen, mint a mama mellbimbója. Ez néhány párna segítségével könnyedén kivitelezhetõ, de fekveszoptatásnál is megoldható, ha egy összecsavart törülközõre fektetik a kisbabát úgy, hogy a feje kissé elõredõljön, lefelé, és úgy érje el a mama mellét.
Lehet hónaljtartásban is, a kisbaba fejét a mama a kezében tartja, a teste a hóna alatt van, így meg tudja emelni a fejét. Ebben az esetben dõljön hátra, s párnákkal támassza meg magát is és a kisbabát is.
Ha ilyenkor a baba sok levegõt nyel, érdemes gyakrabban büfiztetni a szoptatások alatt. Vagy próbálja meg közvetlenül ébredés után megszoptatni, még félálomban, olyankor ugyanis gyengébben szívnak a babák.
Jó lenne, ha gyakrabban tudná, mindkét mellbõl szoptatni a babát, akkor nem telítõdne annyira a melle, hogy a szopizás kezdetén ilyen erõsen folyjon belõle a tejcsi.
Szerkesztette: Rózsa Ibolya"
menta

Kata007,
Szuper, hogy minden rendbe jött a szoptatással kapcsolatban!Kép Azért jó volt olvasni a sok tanácsot, persze remélem nem lesz rá szükségünk soha. Most olvasom, hogy Dóri nem fogadja el a cumisüveget, hát ez önmagáért beszél, ez a lány tudja, hogy mi jó és kell neki, hát a tejcsi. Miért is elégedne meg a cumisüveggel?Kép Nagyon okos lányod van!Kép

Andysj,
KösziKép.

Ágota,
Gratulálok Ákoshoz!Kép Szerintem is túl van ölöztetve. Az én Lilim álltalában rövid újjú kombidresszben szokott lenni, a hûvösebb napokon hosszúujjút adok rá és zoknit. Rugi szerintem felesleges még, valahol olvastam is a túlmelegedés veszélyérõl. Az etetéssel kapcsolatban pedig mi amikor hazahoztuk a kórházból Lilit elsõ éjszaka mi is felébresztettük mert a 6 órát mi is sokaltuk, aztán másnap kijött a doki bácsi és megkérdezte, hogy hallottunk már olanról, hogy valaki álmában éhenhalt?Kép Mert õ nem és kéri, hogy hadjuk azt a babát aludni,sõt örüljünk, hogy ilyen jól alszik éjszaka. Azok a babák akk éjszaka ennyit alszanak azok nappal egyébként is bepótolják az evéseket, és ez igaz is, van, hogy fõleg du. óránként eszünk. Szerintem úgy és akkor jó etetni a babát amikor és ameddig õ akarja. Nekem nem jött be a 3 óránkénti etetés, sok sírással járt és fontos, hogy bízzon a baba bennünk. Ha valami baja van segítünk. Bocsi, hogy hosszúra nyúltam.

Pusz,
Ilke és a lassna 3 hetes Lili

KépKép
KépKép
ilke

Hahó minden új és régi anyuka!

Akinek van már tapasztalata errõl kérem írja le, mert igazán találékony vagyok, de már nem mindig elég a helyzet megoldásához. Szóval Lili lányom elérte azt a kort, amikor is gyorsan szopizik, hogy a gyomra már ne legyen üres pl. 10 percet és utána elkezd nézelõdni. Egy darabig próbáltam mindig úgy tartani, hogy lássa amit szeretne, de már ez sem elég, mivel mindig a másik irányban van valami érdekes dolog - Kép én már uncsi vagyok -, ha meg beszélek hozzá vigyorog rám és elkezd szövegelni. Szóval mostanában jobban megizzaszt a szopinál, mint az elején. Aztán próbáltam cserélgetni melyik oldalon egyen, de ez is sikertelen volt, csak a cicijeim teltek meg újra teljesen a szopi végére. Minden reményt elvesztve kipróbáltam az ingermegvonást és egy takaró alá bújtunk mindketten, amin azért átszûrõdik a fény - erre a lányom nagy boldogságában azonnal rugkapálni és kapadozni kezdett próbálva elérni a kellemesen bojhos takarót és kedvesen gurgulázva kacagott. Szerencsére még nem veszítettem el a humorérzékem és együttörültem vele. Persze lehet hogy ennyi idõ alatt is jól lakik és a plussz mûsornak meg eleve örül?

Minden tanácsnak örülök illetve a hasonló sikertelen próbálkozások alapján tudnám mi az amit már ki se próbáljak.

Bubu
bubu

En kezdo Anyuka vagyok (lehet, hogy a gyakorlottabbak mast mondanak), de szerintem ha ehes, akkor tovabb enne. Nem tudom Lili mennyi idos? Az en Picim 3 honapos, es nala is mostanaban elofordul mar, hogy tekergeti a fejet, es nem nagyon tudom a cicin tartani. Egy ideig utana pihenunk, megint megprobalom, es ha akkor sem ker, amit egyertelmuen tudtomra ad, akkor vege az evesnek. Szoval szerintem ne eroltesd, mert nalunk abbol eddig semmi jo nem sult ki.
Kati
Névtelen

Szia Bubu,
csaltalakozom Katihoz. Azt hiszem most ebben az idõszakban vagytok. Erõltetni nem szabad, de azért egy kis pihi után kínáld újra. Nálunk is így volt, aztán ha megszokta, hogy jééé, nem szalad el a világ, akkor majd eszik, aztán utána szemlélõdik. Volt olyan, hogy 10 perc után odafordult és evett még 20 percig.Kép
Ágci

Kép
Ágci

Ilke!

Hát igen, minden ok. A cumisüveg elhagyását nem is bánom. Legalább nem kell fõzögetni, fertõtlenítgetni. Kép

Ma voltunk a 2 hónapos szurin. Kép
Dórikám nagyon hõsiesen viselte, bár a szívem majd megszakadt amikor beleszúrták a tût a fenekébe.

Bubu!
Igaz Dóri még csak 9 hetes, de újabban õ is ezt csinálja 10 perc után. Nézelõdik körbe, közben a cici a szájában, mintha az valami olyanból lenne, ami nyúlik a szája után. Kép Sokszor én veszem ki a szájából mert húzza magával amerre néz. Én ilyenkor megbüfiztetem, és utána folytatjuk. Kíváncsi leszek, hogy késõbb ha már jobban érdekli a külvilág mit fog csinálni. Azt hiszem eszembe fogsz jutni! KépKépKép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Kata007

Akkor ugy latszik felreertettelek, amikor azt irtad potlast adtal neki. A fagyasztottra gondoltal ugye, nem a tapszerre? Persze en sem akarok neki tapszert adni, de annyi meg nincs lefagyasztva, hogy ha esetleg beteg leszek es mondjuk tobb napig nem tudok szoptatni eleg legyen. Azert gondoltam a tartalek tapszerre. Vagy nagy hulyeseg?

Petra,

Emilia lanyom is kis sullyal szuletett, (2650g) es a Kutvolgyiben is homlokegyenest ellenkezo tanacsokat adtak a csecsemos noverek. Egyik azt mondta hagyjam, majd o szol ha enni akar, a masik meg azt, hogy igenis ebresszem es etessem surun, mert meg kicsi es gyenge. ugyhogy most egy kevert modszert alkamazok, ejszaka hagyom, hadd aludjon kedvere, nappal probalom surubben etetni. De neha nappal nem is kell ebreszteni, mert masfel ora mulva keri. De velunk is elofordult mar nem egyszer, hogy nem birtam felebreszteni...Kép

Agota

EMilia is egyszal rovidujju bodyban van itthon napkozben...Kép

Nyuszi
Nyuszi

Sziasztok!

Jó téma e a nézel?dés. ÉN a hétvégén beijedtem, hogy Vilinél cumizavar van (kaki gondokra kapott kamillateát cumibol), mert egyik nap csak rövid ideig evett és aztán csak nyammogott, én meg ha sírt mellre raktam, hogy bizti éhes. Kiderült, hogy nem. Katáékhoz hasonlóan kiváncsiságból mi is lemértük, hogy mégis mennyit eszik egy ilyen 6-4 perces rövid szopi alatt, hát kiderült, hogy nem eszik hanem zabál. Ennyi id? alatt 100 gramm tejcit benyakalt. Ezután persze még ordított, mert az kevés volt neki. No és persze délutánra még fájt a pocija. Mivel zabál és ilyan hakapeszi maki is, tejem meg rengeteg van (még ? se tudjakiszívni egy mellb?l) fogalmam sincs mikor elég neki. PErsze van, hogy csak cumizik, szóval akkor tuti elég volt neki. MEg gondolom a zaba után már hamar meg is fájdul a pocija, büfizni meg ritkán sikerül.

Amugy éjjel átalszik 6-7 órát is egyben, aztán eszik félálmában és újra alszik 4 órát. Megint eszünk egyet, ilyenkor könnyedén kakil, fennt van egy órát, Majd még 3-at alszik aztán eszünk, ill. ilyenkor zabálunk és egész délután fent van egész estig, max fél órákat alszik, meg a babakocsiba, ott is max felet Ebben a melegben délután két másfél óránként enni, vagy inkább inni kér. ÉS sokszor úgy csinál mint akinek kakilni kell, er?lködik, nem sikerül és hatalmasakat ordít. Ma is ez volt, adtunk neki este cseppet, attól megnyugodott kaki is sikerült és minden oké.
Szerintetek mit csináljak? A cseppet nem szívesen (sab simplex) mégis csakgyógyszer! Kamiilateára meg azt mondják a csajoka szoptatás topicba, hogy nem jó rendszeresen.

BMárti meg akinek még Hakapeszi makija van és zabagép, ti mit és hogyan csináltatok?

Holnap megyünk a két hónapos oltásrami is Kép izgulok!

Norci
Norci

Ágota!

Szerintem is túl van öltöztetve a kisfiad. De ezt Te is könnyen leellenõrizheted, nyaka, buksija , háta izzad-e? Elég egy rövidújjú body, esetleg egy kis zokni. Én azt tanácsolom Neked, hogy még egy pelust hajtsál hosszában 2szer félbe és azt tedd a kis pocakjára-derekára. Én a mai napig így csinálom a lányomnak,pedig Õ már elmúlt 4 hónapos. Nagy kánikulában nem, de a Te babád még picike, igányli a meleget és azt hogy érezze van valami körülötte. Nem szabd túlöltöztetni a túlmelegedés veszélye miatt sem, és olvastam valahol, ha állandóan túl vannak öltöztetve, az immunrendszerük megszokja, és ha majd egy kicsit jobban megfújja a szél, könnyebben meg is betegszik.
Egyébként gratulálok!
Heni
heni

Norci!

Tornáztatással próbálkoztál már? Az én Árminom rengeteget szopizott mindig, elég hasfájós is volt tõle (igaz, kakilni is napjában 8x kakilt), és a hasnyomásos torna nagyon jót tett neki! (lábakat a hashoz nyomni, bicikliztetni, lábkörzés, hasmasszírozás, stb)

Márti
márti

Márti!

Egész délután azt játszuk, de ritkán vezetett eredményre.

Norci
Norci

Nyuszi!

Nem értettél félre, mert tényleg volt egy nap amikor kapott pótlást, de fagyasztott tejet, nem tápszert.
Viszont tápszert csak azért nem akarok itthon tartani, hogy nehogy hamarabb hozzányúljak mint szükséges, mert talán nem leszünk elég kitartóak. Kép
Így muszáj szopizni, mert nincs más. Vagyis fagyasztott tejcsi van bõven. Kép

Norci!
Dórit nem viselte meg a szuri! Kép Nem volt még hõemelkedése sem, bár a dokibácsi szerint ennél a szurinál nem is szokott lenni. Én raktam rá neki vizesruhát. Kicsit sírt amikor hozzáértem a fenekéhez, de nem mondom vészesnek a dolgot.
Nem próbáltad még kaki ügyben az autósülést otthon? Nálunk tutira bejön, ha Dóri erõlködik! Kép Vagy pedig hátradõlve leülök, az ölembe ültetem magammal szemben. Olyan mintha az autósülésben ülne. Nálunk ilyenkor mindig van eredmény. Kép

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Na, egy-két fárasztó nap után újra itt vagyok. Ma voltunk Ádámmal a sárgaság miatt a dokinéninél. Szépen javul, úgyhogy a teáztatás téma tulajdonképp fel sem merült, így nem volt gond, hogy mit is mondjak a teával kapcsolatban. Az esti elalvással egyre inkább gondban vagyok. Ma 1 óra 20 percig szoptattam, de aztán kicsit meguntam, gondoltam, elringatom. Na, persze! Két percig hagytam bömbölni, aztán Noémire való tekintettel újra cicire raktam. Még 10 perc cuppogás, és már aludt is... Már gondoltam, ki kellene próbálni a cumit, hátha bejönne (Noémi utálta, óriási ívben köpte ki, ahogy betettem a szájába). De mivel kizárólag hason szeret aludni, háton 2 perc után felébred és sír, elvetettem az ötletet, mert hason nem igazán lehet cumizni. Meg ugye, hátha megzavarja a szopásban is. Ha ébren teszem az ágyába (mindegy, hogy hason vagy háton), 1-2 perc után ordít. Muszáj kivennem, mert Noémi is rákezd, és õt még nehezebb megnyugtatni. Már rengeteg babás ismerõsömet kérdeztem ezügyben, de senkinek nem volt ilyen gondja. Mindenkinek simán elaludt a babája, ha berakta az ágyba. A cicin elalvás egyelõre nem zavar, de ez a mai maratoni altatás azért nem volt semmi. Már tegnap is egy óráig tartott, de úgy gondoltam, csak véletlenül. Most kicsit parázok, hogy mi lesz késõbb, ha nem tanul meg elaludni.

Petra!
Szerintem se ébreszd fel a babádat! Én is úgy gondolom, hogy nappal egyen inkább sûrûbben, éjszaka meg aludjon, amennyi jólesik neki. Akkor fog nõni, ha alszik, mert a növekedésért felelõs hormonok csak alvás közben termelõdnek.

Éljen a nyár!!! Nem kell agyon öltöztetni a babákat, elég nekik egy kombidressz, vagy napozó. Nekik is pont olyan melgük van, mint nekünk. És mosni sem kell annyit..

Panda

panda
Halásztelek

Kedves Norci!
Tudod konkrétan mikor fáj a babád pocakja? (nálunk pl. 6-fél 8 között volt minden este) HA nálatok is hasonló, akkor ha van babakendõd vagy tudsz kölcsönkérni, akkor mielõtt jönne a várt idõpont, tedd bele. Azt hiszem Menta tanácsolta még korábban vkinek, neki bevált. Különben nálunk is rohamosan csökkent a hasfájósság ill. az intenzitása, mikor el kezdtem kendõben hordani napközben. Még esetleg az is segíthet, hogy ilyenkorra teszitek az esti sétát, a levegõn a babakocsiban, fõleg, ha egy kicsit rázósabb a járda jobban elviselik. Legrosszabb esetben jön a gyógyszertár, Kitartás, ha minden a nagykönyv szerint alakul, már csak 1 hónap!KépKépKép
Próbáltad úgy büfiztetni, hogy a térdedre tetted? Fekszel hanyattfekvésben, behajlított a lábad, babót pedig a combodra teszed, hogy õ hason feküdjön. Illetve nálunk pl. az is jó volt, mikor evett és hirtelen vállra tettem. Lehet, hogy egy kis tejci is jön eleinte, de hatásos.

Bocs, hogy hosszú voltam:
Ágci

Kép
Ágci

Kata007!

Naná, hogy próbátam az autós ülést. Sõt v.melyik nap itt is én ajánlottam elõször aszem Ilkének, de sajna az utóbi napokban az sem használ.

Ágci!

Mindig ilyenkor megyünk sétálni. Ill. kicsit idõjárás függõ, csak épp ebbõl is tud nagy ordítás lenni. Van hogy fél, van hogy másfél órát bír ki a babakocsiban.
Büfit persze, hogy próbáljuk mindenhogy. Tegnap azt csináltam, hogy amint hallottam, hogy kicsit is másképp nyel, azonnal felkaptam, így sikeült. Csak ha nagyon éhes, ilyenkor is ordít Kép , hogy mit képzelek, õ még nem fejezte be. Azért próbálom neki magyarázni, hogy csak a büi miatt szereltem le a cicirõl, ha az megvan visszakapja. Volt, hogy megértette Kép

A combomon nem fér el, ez nem vicc apja fia és kicsit nagyra nõtt. A babaocsiból már most lelóg a lába. Így õ úgy van a térdemen, hogy felém néz, a lábszáramon fekszik én kicsit hasizomból is tartom, így még lát is engem és nagyokat kacag ilyenkor Kép

Kendõt még nem próbáltuk, nincs is. Kölcsönkérni sem tudok.
Ami még bejött, hogy a kezemben tartom, feje a mellkasomon egyik kezem a hóna alatt, másik a feneke alatt és így mászkálunk, akkor megnyugszik. Tegnap délután ezután már kétszer egy órát is aludt talán.
De ezektõl a kaki még mindig nem lesz kint könnyedén Kép

Amúgy gondolom azért délután tör rá, mert a többi evésnél félálomban van, akkor nem ez a szédületes tempó megy, a dél körüli evésre meg jól kialussza magát, akkor kakil is, és utána, mint aki egy hete nem evett zabál. Errõl le lehet szoktatni? (Bár nálunk a férfiak igy esznek a családban, sajnos)

Ágci nálatok is kaki bajbanjlentkezett a hasfájósság? Van azért, hogy sikerül neki délután, de olyankor is sír elõtt szegény Kép .

Norci
Norci

Mamik,Kép
Lehetne egy olyan kérésem, hogy odaírnátok az üzenetek végére, hogy mennyi idõs a babátok? Ne haragudjatok, de nem bírom kikeresni mindenkiét és olyan jó lenne rögtön látni, hogy amikrõl írtok, az mikori probléma.
Nagyon köszönkeKép.

Ma megyünk az elsõ súlymérésünkre mióta itthon vagyunk, annyira kíváncsi vagyok, hogy mnnyit szedett fel Lili.

Norci,
Pont olyan a napirendünk mint nektekKép. Én még nem adtam neki cseppeket, habár már kiválltotuk, itthon van de tartogatom legvégsõ esetre. Eddig azért mindíg valami bejött.Kép

Pusz,
Ilke és a 19 napos Lili

KépKép
KépKép
ilke

Ilke!

Nektek milyen cseppet irtak fel? A mienk recept nélkül kaphatók.
Ilke nálunk ez a probléma hat hetes kor után jelentkezett, amikor is elmúlt az hogy mindenszopinál reflexb? kakilt, persze ezzel egyidejúleg az örökös cicin lógás is elmúlt.

Ja és Vili ma két hónapos Kép , csak a szuri is ma jön Kép

Norci
Norci

Sziasztok!

Köszi a tanácsokat, a háromórás etetéssel felhagytunk, hagyjuk, hogy Peti mondja meg, mikor akar enni.

Viszont új problémánk van. Kiderült, hogy Peti keveset eszik, mert nincs elég tejem, és már feléltük a lefagyasztott tejecskét, most jön a tápszer, persze csak pótlásként. Kép

Sok ötletet leírtatok már, hogyan lehet tejet szaporítani, de nem egészen tudom, hogyan tudnám megvalósítani. Peti nyugtalan, nem alszik, ha nem eszik eleget, és ha csak szoptatnám, akkor sose lakna jól, nem aludna egész nap, nyûglõdne. Szóval hogy is van ez? Fejek is szorgalmasan, de egy alkalommal 10-20 grammnál több nem sikerül. Ja, és az nem segít, ha tovább tartom mellen a babát. Amíg csak szopizott, egy evésre 40-60 grammot tudott enni, pótlással együtt megeszi a 100-130-at.

Vagy akinek eleve nincs sok teje, azzal nincs mit kezdeni?

Tudtok segíteni?

Köszi elõre is.

Dió
Dió

Szia, Dió,
kb 2 hónapja már alig volt tejem, szinte csak tápszert kapott a kicsi. A következõ tanácsok segítségével kb. 10 nap múlva elértük, hogy csak cicibõl evett. Iboly, a cicibiblia (LLL) mondta: a szoptatásban semmi sem visszafordíthatatlan. Kép Nyugi, minden rendben lesz (Nem ide akartam írni, de nem elérhetõ az ímélKépcímed. Pusssz:

Virág

„TÉVES AGGODALMAK”
Sok anya úgy gondolja, teje nem elegend? annak ellenére, hogy nincs problémája a tejképz?déssel. Aggódnak azon jelek miatt, melyeknek más az oka, illetve nem ismerik fel azokat a tényez?ket, amelyek egy szopós csecsem?re jellemz?ek. Semmi gond nem lehet a tejtermeléssel, ha a csecsem? jól fejl?dik, sok vizeletes és székletes pelenkája van, s?t még akkor sem, ha Ön a következ?ket tapasztalja:
Csecsem?je nagyon gyakran szopik. Sok csecsem? gyakrabban igényli a szopást és az anya közelségét. Gondoljon arra, hogy a gyakori szoptatás biztosítja az elegend? tejmennyiséget, és nem a tej hiányának a jele.
Csecsem?je éhesnek látszik a szoptatások után. Az anyatej gyorsabban emészt?dik, mint a tápszer, nem terheli meg a csecsem? éretlen emészt?rendszerét, ily módon gyakrabban kell szoptatni, mint a mesterségesen táplált csecsem?ket.
Csecsem?je hirtelen gyakrabban, és/vagy hosszabb ideig szopik. Azok a csecsem?k, akik újszülöttként aluszékonyak, sokszor hirtelen meggondolják magukat, és gyakrabban kezdenek szopni. A csecsem?kre jellemz?, az ún. hirtelen növekedési szakasz (kéthetes, hathetes, három hónapos kor körül). Ezen id?szakok alatt általában gyakrabban szopnak, hogy a szükségletnek megfelel?en emelkedjen az anyatej mennyisége.
Csecsem?je hirtelen kevesebb ideig szopik, akár csak öt-tíz percig mellenként. Sokkal könnyebben és gyorsabban képes kiszívni a tejet a mellb?l most, hogy már gyakorlottabbá vált a szopásban.
Csecsem?je ny?gös. Sok csecsem?nek van minden nap egy ny?gös id?szaka, körülbelül a nap ugyanazon id?szakában. Néhány csecsem? az id? nagy részében ny?gös. A ny?gösségnek az éhségen túl több oka is lehet, de gyakran ez nem ismerhet? fel. Ha úgy t?nik, hogy a szoptatás nem segít, próbálkozzon azzal, hogy bepólyázza egy könny? takaróba, megváltoztatja a helyzetét, sétál vele vagy ringatja. Ne felejtse el, bármi legyen is a csecsem? ny?gösségének oka leggyakrabban a dajkálás nyújtotta biztonságérzetre vágyik.
A melléb?l csak kicsit, vagy egyáltalán nem csepeg a tej. A tejcsepegés nincs kapcsolatban a tejképz?déssel. Valószín?leg azt fogja tapasztalni, hogy ha a tejképz?dés beindult, és a csecsem? igényeihez alkalmazkodik, akkor a szoptatások közötti tejcsepegés megsz?nik.
A melle hirtelen puhának t?nik. Ez akkor következik be, ha a tejképz?dés a csecsem? igényéhez alakult, és a kezdeti túltelít?dés alábbhagyott.
Soha nem érzi a „let-down” reflexet vagy a tejkilövellési reflex érzése nem olyan er?s, mint régebben volt. Ez id?vel bekövetkezik. Sok anya egyáltalán nem érzi, de felismerése megtanulható, ha megfigyeli a csecsem? szopását és nyelését.
AMIKOR AZ AGGODALMAK JOGOSAK
Ha úgy t?nik, hogy a tejképz?dés nem felel meg a csecsem? igényeinek, akkor fontos meghatározni, hogy mi az, ami megzavarja a tejképz?dést, és a tej mennyiségének csökkenését okozza.
Pótlások. A cumisüvegb?l való tápszer, gyümölcslé vagy víz adása az els? hetekben, még ha csak alkalomszer?en is, gyakran akadályozza az anyatej képz?dését. A pótlás eltelíti a csecsem?t, és emiatt hosszabb id? múlva szopik, ezért csökken a szopások száma. Minél több tápszert kap naponta, annál kevesebb tejet képez az anya a következ? napon. A hozzátáplálás nem emeli, hanem csökkenti a tejképz?dést.
A csecsem? helytelen mellretétele. A csecsem?nek az oldalán kell feküdnie, egész testének az Ön testével szemben. Ne kelljen elfordítania a fejét ahhoz, hogy elérje az Ön mellét. A hatékony szopás érdekében a csecsem?nek nagyra kell nyitnia a száját, miel?tt az anya gyorsan a mellre helyezné, hogy ajkát összezárva a bimbóudvarból a lehet? legnagyobb területre harapjon rá.
Bimbó-cumi zavar. A csecsem?t megzavarhatja bármilyen cumi használata, a cumi eltér? szopási módot kíván. Ha a csecsem? nem szopja helyesen a mellet, akkor nem lesz képes úgy stimulálni azt, hogy elegend? tej képz?djön.
A nyugtató cumi. Sok csecsem? hajlandó kielégíteni szopási igényeit cumival, amely jelent?s mértékben lecsökkentheti a szopási id?t és akadályozza az igény szerinti tejképz?dést.
Bimbóvéd?k. A bimbóvéd? csökkenti az agyhoz vezet? impulzusok számát, melyek eredetileg az eml?bimbó közvetlen szopásakor keletkeznek. A tejkilövellés és a tejképz?dés lelassulhat, amely közvetlenül befolyásolja az egyes szopások alkalmával elfogyasztott tejmennyiséget.
Id?höz kötött szoptatás. Az óra szerinti táplálás akadályozza a kereslet-kínálat elvén m?köd? tejképz?dést. A megfelel? mennyiség úgy biztosítható, ha a csecsem? akkor szopik, amikor éhségét jelzi.
Nyugodt, álmos csecsem?. Néhány csecsem? az id? zömét alvással tölti és csak ritkán, rövid ideig szopik. Ha ez jellemz? az Ön csecsem?jére, valamint nem gyarapszik, nincs elég vizeletes és székletes pelenkája, akkor fontos, hogy rendszeresen felébressze és finoman próbálja legalább minden két órában megszoptatni.
Amíg a csecsem? meg nem tanulja azt, hogy elegend? mennyiséget egyen, addig Önnek kell eldöntenie, hogy milyen gyakran szopjon.
Az etetés id?tartama. A hosszú szoptatási id? (20-45 perc) segíthet a megfelel? tejmennyiség biztosításában és abban, hogy csecsem?je elegend?, kalóriadús ún. utótejet kapjon. A táplálási id? lerövidítése megakadályozza, hogy a tejtermelés a csecsem? igényeinek megfelel?en növekedjen.
Egyszerre csak egy mellb?l történ? szoptatás. Miután a tejtermelés kialakult, sok anya szívesebben szoptat egyszerre csak az egyik melléb?l. Azonban ha azt szeretné, hogy több teje legyen, szoptasson mindkét melléb?l. Az a csecsem?, amelyik csak az egyik oldalról szopik, kevesebb tejhez jut egy-egy alkalommal, egyúttal a mellek is kevesebb ingert kapnak.
AZ ANYA GONDOZÁSA
A fáradtság és feszültség gátolhatja a tejkilövellési reflexet, ami elégtelen tejképz?déshez vezet. A nap folyamán gyakran fordítson id?t pihenésre, különösen a szoptatások alkalmával.
Az er?sen dohányos anyák esetében azt tapasztalták, hogy csecsem?ik gyorsabban fejl?dnek, ha az anyák teljes mértékben abbahagyják a dohányzást. A tablettás fogamzásgátlás csökkentheti a tejképz?dést és megváltoztathatja az anyatej tápértékét. Sok LLLI (La Leche League International) orvosi tanácsadó más illetékes szervekkel egyetértésben úgy vélekedik, hogy a szoptató anya ne szedjen fogamzásgátló tablettát. A hormontartalmú, méhen belüli fogamzásgátló eszköz szintén hasonló hatást fejt ki.
A legtöbb gyógyszert biztonságosan szedheti a szoptató anya, azonban néhány közülük befolyásolhatja a tejtermelést csakúgy, mint a csecsem? egészségét. Ha az orvos Önnek gyógyszert ír fel, feltétlenül említse meg, hogy szoptat.
Néha az anya egészségügyi problémája befolyásolhatja a tejképz?dést és a csecsem? súlyfejl?dését.
Ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy bármilyen gyógyszert szed, ellen?riztesse orvosával, hogy lehet-e bármiféle hatással a szoptatásra.
A szoptatás megemeli a folyadékigényét, mivel a tejképz?déshez az Ön szervezetének többletfolyadékra van szüksége. Igyon 6-8 pohár folyadékot naponta, ahogyan a természetes szomjúságérzete diktálja. Ha a vizelete sötétsárga szín? és kevés, Ön kevesebbet iszik, mint amennyi szükséges. Fontos az is, hogy mit iszik. A víz és a nem édesített gyümölcslé a legjobb választás.
A szegényes táplálkozás feszültséget és fáradtságot okozhat. Rontja a közérzetet és a tejképz?dés csökkenéséhez vezethet. Alakítson ki vagy állítsa vissza jó étkezési szokásait. Sok anya inkább naponta hatszor eszik kevesebbet, mint háromszor sokat. A helyes táplálkozás és a többszöri étkezés megtérül. Egyen friss gyümölcsöt, salátát, zöldséget, húst, sajtot, diót és halat. Kerülje a gyenge tápérték? ételeket (édességek, keksz, cukorka, stb.).
A PROBLÉMA
Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön esetében a fent említett okok vagy azok valamelyike vezet a tejképz?dés csökkenéséhez, akkor a következ?kben leírt pontok utasításait követve, a tejmennyiség egészen biztosan növelhet?.
Kérjen segítséget!
Ha aggódik a teje miatt, hasznos lehet felvenni a kapcsolatot egy La Leche Liga vezet?vel, aki az Ön egyéni helyzetét mérlegelve ad segítséget.
Ha csecsem?je nem gyarapszik megfelel?en vagy esik a súlya bizonyára a gyermekorvoshoz fordul. Sok esetben a szoptatás technikáján történ? változtatás gyors javulást eredményez, de néha a lassú súlygyarapodás mögött betegség lehet az ok.
Szoptasson gyakran!
Szoptasson olyan hosszú ideig, amíg a csecsem? kívánja. Úgy tervezze, hogy 24-48 órán keresztül, vagy ha nagyon kevés a tej akkor még hosszabb ideig els?sorban szoptasson és pihenjen. Az álmos csecsem?t szükséges felébreszteni, és többszöri szopásra ösztönözni.
Minden szoptatáskor kínálja fel mindkét mellét!
Ezáltal csecsem?je több tejhez jut, és mindkét melle gyakrabban kap ingert.
Gy?z?djön meg arról, hogy a csecsem?t helyesen teszi-e mellre!
Annak érdekében, hogy a csecsem? megfelel?en harapjon rá a mellre, egyik kezével emelje meg a mellét úgy, hogy hüvelykujja felül, többi ujja pedig alul legyen, az areola felett (a barna terület a bimbó körül). Érintse meg a csecsem? száját az eml?bimbóval, és várjon addig, amíg a csecsem? a száját nagyra tátja. Irányítsa a mellbimbót a szájába, a nyelve fölé, és gyorsan húzza ?t közelebb magához. Az ajkak az areola (barnás terület) széléhez közel, a bimbótól elég távol legyenek. Ha a csecsem? jól ráharapott, semmi fájdalmat vagy kellemetlenséget nem szabad éreznie.
Próbálja meg a váltott oldalról történ? szoptatást!
Ha minden szoptatás alatt kétszer- háromszor váltogatja a mellét, akkor a csecsem? érdekl?dését ébren tartja, és a csecsem? a tej tápanyagokban legdúsabb részéhez jut. Miközben szoptat, figyelje a csecsem? szopását és nyelését. Váltsa a mellét akkor, ha a szopás ereje csökken, és a nyelés ritkul. Néhány csecsem? esetében ez kb. 10 perc mindkét oldalról, míg másoknál csupán 2-3 perc. Minden szoptatáskor legalább kétszer próbálja váltani mindkét mellét.
A csecsem? minden szopási igényét a mellen elégítse ki!
Ne használjon cumisüveget vagy nyugtató cumit, mert ez megzavarja a csecsem?t! A cumisüveg cumiját másképpen kell szopnia a csecsem?nek, mint az anyamellet. Ha id?nként szükséges kiegészítést adni, kiskanállal vagy hozzátáplálóval tegye! Ez egy olyan eszköz, amellyel a csecsem? kis csövön át kapja a tejet, miközben szopik. A nyugtató cumi gátolhatja a többletszopást, ami ahhoz szükséges, hogy az igény szerinti tejmennyiség kialakuljon.
Csak anyatejet adjon a csecsem?nek!
Kerüljön mindenfajata pépes ételt, a vizet és a gyümölcslét! Ha csecsem?je tápszeres hozzátáplálást kap, ne akarja azonnal abbahagyni, hanem fokozatosan csökkentse az adagot olyan mértékben, ahogyan az Ön tejtermelése n?. Szükséges a vizeletes és székletes pelenkákat is figyelni, hogy biztos legyen abban, csecsem?je elegend?t eszik-e. Szükséges megbeszélni a gyermekorvossal is, hogy a csecsem? tápszeradagjait csökkenti.
Igyon sok folyadékot, és táplálkozzon megfelel?en!
Egyen változatos ételeket lehet?leg természetes állapotukban, minél kevésbé feldolgozva! Minden szoptatáskor próbáljon inni egy pohár vizet vagy gyümölcslevet!
Pihenjen és lazítson sokat!
A tejképz?dés gyorsabb, ha lazítani és pihenni tud. Néhány napig csak a lehet? legkevesebb teend?t ütemezze be! A szükségtelen feladatokat próbálja kiiktatni! Szundítson csecsem?jével olyan gyakran, amilyen gyakran csak lehet, a lazításhoz próbáljon meg meleg fürd?t venni, lágy zenét hallgatni, tornázni vagy bármit, ami Önnek jól esik. Naponta legalább néhány percre tegyen valami olyan különlegeset, ami kellemes Önnek.
Miután elolvasta ezt a cikket, bármilyen további kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba egy La Leche Liga vezet?vel vagy más szoptatási specialistával. Ne felejtse el, hogy az a csecsem?, aki nem fejl?dik, rendszeres orvosi ellen?rzésre szorul!
Normális körülmények között lépjen kapcsolatba más szoptató anyákkal a La Leche Liga csoporton keresztül, amely támogatást és bátorítást nyújt ahhoz, hogy több legyen a teje. Az Ön boldog, egészséges és szoptatott csecsem?je hamarosan meghálálja a fáradozását.
Fordította: dr. Ádám Borbála és Mezeiné Odor Andrea 1992.
Átdolgozta: Tátrai Katalin 2000.
Virág (fiore)

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

Persze, hogy nem tömöm! Egy az, hogy nem is lehetne, másik meg tudja õ, mennyit egyen. Ha egyik nap kevesebb, akkor bepótolja másnap.

Hahó Norci!

A hordozókendõ nekem is bevált estére, amikor végleg kitört a balhé. Egyébként a kakilást segítheti ha eszel egy kis szilvát - akár pár szem aszaltat. Tutira bejön! Én amikor szülés után a kórházban voltunk saját fenekem kímélése végett ettem, hát a babánál is meglett az eredménye. Olyan szépen távozott a szurok, mint a sicc. Persze aztán leálltam vele, mert nem akartam bajt. Kicsit pukizott is tõle, olyan szilvapálinka illatút :-). Szerintem egy-két szem tutira nem árthat meg és egy próbát megér. Ha más nincs, jó egy kis sárgabarack vagy szilva lekvár is. Persze a hatás nálad is jelentjezik majd.
Egyébként a gyakori szoptatásnál nagyobb részt a tej elejét szívja a baba, ami mivel sok benne a cukor hajt és görcsöket is csinálhat. Ha meg nagyon gyorsan eszik lehet hogy még sok levegõt is nyel. De ezeket már írtuk neked...

Ilke!

Lili most múlt 3 hónapos.

Bubu
bubu

Sziasztok!
Dió,
írj nekem egy e-mail címet légyszi!Kép

Norci,
igen volt, hogy a "nemkaki" miatt fájt a pocakja, hakapeszi volt õ is, szóval az is szerepet játszott.
Nekünk nagyon bevált, ha õszibarackot ettem (vagy ittam, elõbbi gyorsabb hatású), olyan jól tudott kakilni...Kép Iszol tejet? Ha igen, hagyd el néhány napra, lehet, hogy az is segít.
Most mennem kell, még majd gondolkodom, meg a kendõvel kapcs, aakarok írni vmit:
Ágci

Kép
Ágci

Norci,
Nekünk az Espumisan L nevû emulsiót írta fel a doki. Még 1x sem adtunk neki.
Ma voltunk súlymérésen, sikerült nem egész 3 hét alatt 3750gr-ra feltornáznunk magunkat. Doki bácsi szerint nagyon szép súly.Kép

Virág,
Nagyon jó volt olvasni a tanácsokat!Kép Köszi, még ha nem nekem írtad is.Kép

Pusz,
Ilke és a 19 napos Lili

KépKép
KépKép
ilke

Sziasztok!

Köszi a tanácsokat.

Ágci!

A rázósabb úton való séta bejött, ma ott egy órát aludt a babakocsiban Kép

Tejet próbáltam elhagyni, de csak mintha lett volna változás. De az egyéb tejtermékek, mint joghurt, meg sajt az mehet? Õszibarackot azt meg legjobban tejjel turmixolva szeretem Kép azt iszom amikr nincs itthon baracklé. Most megpróbálok megint csak baracklézni. Nekem is kell, mert még mindig szedem a vasat.

Bubu!

A kórházban én multivitamin vegyyes gyümilét ittam, meg gyümölcssalit ettem. Az is hatásos volt.

Meg volt ma a szuri Kép Vili már a folyosón elkezdett ordítani. Ez a délutáni egy órás alvása meg volt, és elõtte két és fél órája evett. Nem lehetett tudni, hogy megéhezett, vagy pocifájás, nem nagyon tudtam megnyugtatni. Ekkor már csak egy baba volt elõttünk, aki az igazak álmát aludta. Senkinek se védõnõnek, se anyukának nem jutott eszébe, hogy talán az ordító babával elõbb be kellene menni Kép fordított helyzetben én simán magam elé küldöm õket!
No mindegy bejutottunk, megkapta az oltást, nem sírt jobban, mint elötte Kép Sõt utána meg is nyugodott, a kocsiban egy hangja nem volt, aztán itthon megetettem majd jó másfél órát sikerült sétálnunk Kép
Most este volt egy hatamas ordítás megint, de már alszik.

Az oltás miatt én meg jobban izgultam, mint szigorlatok elõtt.

Nem a mi dokinénink adta be az oltást, mert szabin van. Ez a doki közölte, hogy mivel nagyon sír Vili biztos éhes, csak ha Vili sír, tök mindegy miért, akkor u.így ordít.
Pocifájás ügyileg érdeklõdtem tõle, de nem nagyon akart szóba állni velem Kép Szerinte a babák délután sírósabbak punk tum, a védõnõ meg mondta, hogy nyugodtan cseppezzek, és lehet mindennap, nem ártalmas. Ebbe a hülye rendelõbe mindig úgy érzem, hogy azt akarják, hogy minél elõbb takarodjunk, mert még mások is vannak. Mindig egyszerre rendelnek be mindenkit, és akkor nagyüzem van. Itt ez az egészséges rendeléses tanácsadás.

Ja a védõnõ hozzátok is örökké bejelentés nélkül jön?
Nekem ebbõl elegem van, féleg, hogy még egy ép kézláb tanácsot nem adott Kép .Különben is a saját szüleimhez nem megyek bejelentés nélkül, hanem megkérdezem, hogy alkalmas-e. Legközelebb nem fogom beengedni.

Tényleg, ha kamillateára azt mondják az oksok, hogy ártalmas, hát a köménymagosról tud v.ki valami okosat mondani?

Norci
Norci

Szia Norci!
No itt vagyok megint. Közben most látom nem teljesen jól írtam: õszibarack befõtt. Most hagy ne írjam le, hogy miért. Viszont nagyon gyors hatású (sokkal gyorsabb mint maga a gyümölcs)Kép! BMárti írta, annak idején, hogy náluk akkor lett jobb a helyzet, mikor mindenféle tejterméket elhagyott. Ki kell próbálni.
Az igazság az, hogy neked kell kitapasztalni Vilinek mi a jó. Nekünk pl. Espumisan nem volt jó, Grippe Water, hol jó volt, hol nem. Édesköménytea nem volt jó, ha õ vele itattam, ha én ittam, vmivel jobb volt. Szóval egyértelmû recept nincs, csak ötletek. Nekünk a fenti jött be. A kendõrõl még, ha esetleg tudsz varrni, vagy vki a családból, nagyon egyszerû, és sokkal olcsóbb a házi. Fõleg, ha derék nagy gyerkõc, akkor úgysem fogod sokáig benne cipelni-kár kiadni rá annyi pénzt. A köv. oldalon tudsz utána nézni az elkészítésésnek:
http://www.nandu.hu/
És baloldalt a Szülésen belül a babahordókendõt nézd meg.

Elõször szerintem a védõnõnek mond meg, hogy tán mégsem kéne, aztán ha nem veszi a lapot, én sem engedném be! Nekünk szerencsére nincs ilyen gondunk!Kép

Ágci

Kép
Ágci

Ágci!

Nekem ez a tejtermékes dolog, azért furi, mert az els? 6 hétben egyáltalán nem volt hasfájós! Bármit ehettem.
Nálunk a sub asimplex mindig használ, csak nem szeretném, hogy az mindig kelljen.
Bef?ttezni is szoktam, az tényeg sokat segit, talán neki is.

A kend?nek majd utána nézek, szeretek varrni Kép

A véd?n?nek mondtam, közlte, hogy ?t nem zavarja a rendetlenség. Mondtam, de engem zavar, erre közölte ugyan már. Meg pl. mi van ha épp alszom, vagy vendégem van?
Mikor kijöttünk a kórházból és feljött, akkor el?ször csak adminisztrált, én ülni nem tudtam, állni is alig, de nem zavartatta magát, nekem kellett szólni, hogy tán a gyereket is meg kellene nézni, magától nem is volt kiváncsi rá. Ha lett volna er?m hozzá kizavarom Kép

Még valami. Én elég hátfájós vagyok. S?t, sokáig volt részem gyógyuszásban és gyógytornában (így a fúz?t megúsztam), de Vili cipelését?l reggelre mindig sajog a hátam. Erre tudtok v.mit? Amikor tehetem és van er?m hozzá tornáztatom, meg apával masszíroztatom, de ez se mindig elég.
Norci

Ja ÁGci az édeskömény teát kipróbálnám. Azt hol lehet kapni, hogy kell csinálni? Két hónapos babának már adható?

Norci
Norci

Szia Norci!
Hátfájással kapcs.: ha egy kicsit hasizom gyakorlatok csinálsz, sokat segítenél a hátadnak is. Ezek ugyanis összefüggésben vannak csak elfelejtkezünk róla.
Van még egy másik mód, ha esetleg kipróbálod:

Abban az esetben, ha a kismama szoptatás alatt hátfájásra panaszkodik, s fázékonyságáról ugyanakkor bõséges izzadásról is említést tesz, akkor a Silicea ajánlott. Ez egy homeopátiás bogyó, ha érdekel írok róla részletesen.

Az édeskömény teát elvileg lehet, meg nem is. Ugye nem nagyon teáztatjuk stb. a szopós babát, ezért nem igazán ajánlott (megzavarja az emésztést stb.), nálunk pl. pont ellenkezõ hatást váltott ki, erõsítette a görcsöket.Kép Azért írtam, hogy inkább én ittam. Gyógynövény boltban, gyógyszertárban lehet kapni, az adagolást biztos elmondják. De lehet (azt hiszem Milupa) granulátumos édeskömény teát kapni (DM, Rossmann, Tesco stb.) erre minden rá van írva.

Sab simplex-et túl lehet adagolni? mert, ha ez gyógyhatású készítmény, akkor szerintem adhatod nyugodtan, fõleg, ha használ, nem érdemes mással kísérletezni. Nemsokára hidd el.
Azért még vminek utánanézek, de most bömbizik Cumi.
Ágci

Kép
Ágci

Ágci!

A címem: szabo.timi@mail.datanet.hu

Elõre is köszi.

Dió
Dió

Norci!
Az edeskomenyteat szerintem eloszor csak nagyon vilagosra csinald, en gyogyszertarban vettem, (a granulatumost csak 4 honapos kortol lehet adni, azt hiszem)talalomra szortam bele egy keveset a vizbe, es kanalbol ittuk (Emese fokent kikopte), de nalunk csak rontott a helyzeten, nem minden babanak jo...nekunk emiatt a Laktoherb tea sem valt be.
Kati
Névtelen

Sziasztok!

Iboly meghívóját szeretném tolmácsolni:

Kedves Anyukák!

A La Leche Liga Magyarország és A Szoptatásért Magyar Egyesület idén is megtartja szokásos Séta a Szoptatásért címû rendezvényét az Anyatej Világnapja és a Szoptatási Világhét alkalmából.

Találkozunk 2002. augusztus 3-án, szombaton, délelõtt 10 órakor a Margitszigeten a szökõkútnál, onnan együtt elsétálunk a volt Vörösmarty kertmozi melletti játszótérre, ahol a szokásos személyre szóló tanácsadáson kívül egyéb programok is lesznek: beszélgetés Balogh Anna pszichológussal az egy éven túli szoptatásról, beszélgetés Szõdy Judittal a szülés és a szoptatás kapcsolatáról, szoptatós teszt ajándékokkal, gyerekeknek origami, gyöngyfûzés. Megvásárolhatók szoptatást segítõ kiadványaink, jelvények, sapkák és a Ligát támogató adományokat is köszönettel elfogadjuk.

Szeretettel várunk minden érdeklõdõt!

La Leche Liga Magyarország
és
A Szoptatásért Magyar Egyesület

Rózsa Ibolya
Pele

Lányok, segítsetek!

A kérés nagyon off, de nem tudok kihez fordulni. Tudjátok, hol adhatnék fel a babaneten "álláshirdetést"? Van valahol ilyen topic, vagy nyitnom kellene? Esetleg ismer valaki egy állástalan konduktort, aki szívesen dolgozna Szigetszentmiklóson? Mert a munkahelyemen még mindig nem jelentkezett senki a helyemre, ráadásul az egyik kolléganõm is felmondott, úgyhogy pácban vannak. Gondoltam, teszek egy kísérletet, hátha sikerül.

Képzeljétek, Ádám már kétszer is elaludt magától napközben! Talán mégsem reménytelen az önálló elalvás. Igaz, hová is siettetném, hiszen még csak 7 hetes.

Érdekelne, hogy kinél hogy váltak be a férfiak, mint apák. Nálunk eleinte döcögõsen ment a dolog mindkét gyerkõcnél, mert Apa alkalmatlannak tartotta magát pl. a pelenkázásra, de ez elmúlt igen hamar. Sõt, mióta Noémivel 8 hónapig gyeden volt, kiváló anya vált belõle. Az az igazság, hogy most is inkább a nagyot favorizálja, mert vele már lehet játszani. Persze a picurért is odáig van, de csak a nyugis idõszakokban foglalkozik vele aktívan. Különben mindkét gyerkõcre irtó büszke, mindenhol dicsekszik velük. Nálatok mi a helyzet?

Panda

panda
Halásztelek

Megkaptuk a 3 hónapos oltást végre!
Egy rövidke kérdés azokhoz, aki már kapott ilyet, ha túl vagyunk az elsõ estén és nem lázasodott be akkor már nem lesz semmi? A kiegészítõ oltást /meningithys - remélem jól írtam :-)/ is most kapta meg.
Nálatok is be kell menni rendelésre és nem lehet kihívni a doktornénit? Állítólag régebben nem volt az gond, hogy kijöjjön csak most a tisztiorvos másként látta jónak. Hát nem tudom mennyire jó egy babának 2 órát várni a legnagyobb hõségben rengeteg felnõtt és tesó között - mégha egésztséges rendelés is? Pedig a rendelés végére mentünk és sétáltunk is közben.

Bubu
bubu

Sziasztok Lanyok Kép

Nehanyan talan ismertek a "friss kismamak"-bol ...

Szeretnem a segitsegeteket kerni... Nyitottam egy topikot itt az Anyasag alatt : babakocsi/melyiket vegyuk ? mennyiert? cimszoval.

Ha van egy kis idotok es nehany jo/rossz tapasztalatotok megkoszonnem ha megosztanatok velem ! Epp babakocsi vadaszat elott allok , es teljesen osszezavarodtam a hatalmas valasztekban Kép

Elore is koszi !

Gratulalok a babakhoz Kép Remelem november vegen majd en is csatlakozhatok hozzatok "kukackam"-mal !

udv
kamelia
23+6
kamelia

Sziasztok!

Panda!
Nálunk Apa nagyon bevált! Onnantól kezdve, hogy nagyon aktívan részt vett a szülésben (velem számolta a légzéseket, törölgette a homlokom, itatott,elvágta a köldökzsinórt). Már a kórházban mindig ment, amikor fürdetés volt, mert azt elõre megbeszéltük, hogy az az õ feladata lesz. Gond nélkül tisztába teszi, öltözteti, büfizteti, szóval tényleg nem lehet panaszom. Az viszont nálunk is igaz, hogy a hisztis idõszakokat nem bírja. Egyszerûen elfogy a türelme, idegesíti, hogy nem tud segíteni a bömbölõ fiának. Peti még csak három hetes, de imádják egymást, Apa nagyon büszke rá, lelkesen mutogatja, akinek csak lehet. Kép

Lányok!
A ti babáitokat is ennyire megviseli ez a párás idõ? Peti egész nap nyûglõdik, nem eszik rendesen, mert fáradt, elalszik szopi közben, de egy 10-20 perc múlva már sírva ébred, és ez így megy egész nap. Csak este és éjszaka tud aludni, amikor lehûlik a levegõ. Ti tudtok rajtuk valahogy segíteni?

Dió
Dió

Dió!
Az én 10 hetes Lucámat is megviseli ez az idõ. Mi ki szoktunk vonulni a szabadba. Van a közelben egy jó kis játszó, ahol délben is árnyék van. Ha a kisasszony megéhezik, én nyugisan szoptatok ott is. Szerencsére még nem érdeklik jobban a galambok, mint a cicik KépKép.
Apa nálunk szivesebben húzódik a háttérbe: kamillát fõz, kádat csinál, stb. De ha a kezébe adom a kisasszonyt, remekül "elbeszélgetnek" Kép.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Sziasztok!

Az idõsebb babákat is megviseli.
Dió, írtam megkaptad?
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Ágci!

A sub simplex az gyógyszer, nem gyógyhatásu keszitmeny. De elvileg hat orankent 15 csepp mehet. Nekunk ugy tunik napi 8 csepp teljesen elegend?. Utána nyugi van. Bár pl. tegnap este nem tudjuk, hogy az segített-e. Sírt, meg rangatta az egyik cicit amibol evett es meg volt benne boven, csak mar a surubb tejci. Gondultuk lehet szomjas, apa rabeszelesere attettem a masik cicire (bar nem akartam, mert akkor fajhat a pocija a sok elöejtol), abbol ivott egy kicsit es jol bealudt. Vagy szomajs volt, vagy addigra hatott a gyogyi.

Panda!

Apuci nálunk is bevált Kép bár én miota ismerem tudtam hogy remek apa lesz, és elso perctol ugy ereztem, hogy o az az ember akit gyermekeim apjanak nagyon is el tudok kepzelni. Hat nem tevedtem es nem is csalodtam meg Kép

Norci
Norci

Ágci!

Mindent megkaptam, köszönöm!

Dió
Dió

Sziasztok Mamik,
Hol vagytok? Senki sem látogatja ezt a topicot? Én azért itt vagyok, néha ránézek.Kép

Panda,
Nálunk is bevált apájaKép. Igaz az elsõ két hétben amit itthon töltöttünk kicsit meg volt illetõdve, de mostmár napról napra jobban élvezi az apaságot. Jó érzés, hogy minden nap rohan haza hozzánk, hogy a fürdés elõtt este minnél többet Lilivel lehessen. Persze mondanom sem kell, hogy a fürdetést is nagyrészt õ csináljaKép. Szóval jó érzés látni, hogy Õ is ugyanolyan boldog mint én. Ja és tegnap szóba került a következõ baba, és apuci minnél hamarabb szeretnéKép, azért én 1 évet szeretnék kivárni. Jól tudom, hogy ennyit jó várni?

Kamelia,
Amit mi vettünk babakocsit (Graco) az nagyon bevált, majd megnézem a másik topicot és leírom a tapasztalataimat.

Pusz,
Kellemes hétvégét!
Ilke és a 22 napos Lili

KépKép
KépKép
ilke

Ágota!
Én használom a Garmaston kenõcsõt merrt nekem berepedt a mellbimbóm, de én is mindig lemosom elõtte.
Az én kislányom kedden lesz három hetes. Én éjszakára ujjatlan bodyt és hosszú ujjú rugit adok rá, nappalra pedig csak bodyt de akkor betakarom.
Nekem is sajnos nagyon nehéz felébreszteni 3 óránként de muszáj mert Õ még nagyon picurka. Éjszaka 3 óránként csörög az óra és kb. fél órát ébresztgetem. A védõnõ nekem azt mondta, hogy amig nincsen 3 kg addig muszáj ennie éjjel is.

Virág
Próbáltam, hogy nem keltem fel de eltelt már 4 és fél óra és még mindig aludt. Nem tudom, hogy mikor ébredt volna fel magától azt nem vártam meg.

PIldi
Már nagyon ügyes a kis Petra, már nap 400g körül szopizik és már késõbb fárad el. Tegnap éjjel már csak egyszer keltem fel hozzá mert napközben elég sokat evett.

Nyuszi
Azt észrevettem, hogy mindenki mást mond a doktornõ és a védõnõ is.

Beszti, Kata007
Olvastam a régebbieket. Nekem ezek szerint szerencsém volt a császármetszéssel. Én csak aznap kértem fájdalomcsillapitót, két hét után már teljesen jól éreztem magam, olyam mintha megsem mûtöttek volna. Össze-vissza tudok forgolódni, hason is tudok aludni. Ezek szerint mindenkinek máshogy reagál a szervezete. Nektek mekkora a vágásotok? Én lemértem és 12cm.
A vágás helye felett nektek is kipuposodik a hasatok?
Nekem kipuposodik és ott keményebb is.

Na, befejezem mert mennem kell fürdetni.

Petra és a majdnem 3 hetes kis Petra
Petra

Sziasztok! Már harmadszorra írom ezt a levelet, mert mindig elszállt...

Jó, hogy mindenkinél ennyire klassz Apa van!!!

Petra! Az én sebem 15 cm, de az én kisfiam 3850 g-mal és 56 cm-rel született. Biztos az is számít, hogy mekkora babát kell kivenni a nyíláson. Nekem is kipúposodott fölötte eleunte (7,5 hete szültem), de már nem. Viszont a heg fölötti kb. 3-4 cm-es rész teljesen érzéketlen. Nem érzem, ha vmi hozzáér pl. ruha vagy a kezem stb. Ez másnál is elõfordul vagy egyedi probléma? a heg különben nem fáj, nem érzékeny. Már a kórházban is jól mozogtam, hamar begyógyult.

Panda

panda
Halásztelek

Sziasztok régi és új ismerõsök!

Ezennel én is átvándorolnék ide hozzátok a friss kismamiktól, hisz ott már nincs semmi keresnivalóm! Kép

Mindenkinek aki írt oda, nagyon köszönöm a gratulációkat Leventéhez. Egyenlõre baromi fáradtak vagyunk Hóemberrel, minden idõnket leköti Levi. Kispapa ill. most már apuci nappal ügyeletes, én két etetés közben alszom, és az éjszaka az enyém. Hát nem semmi, nem gondoltam volna hogy egyszer lesz olyan is hogy nem tudom kialudni magam. Kép Kép

Amint lesz egy kis idõm ismét jelentkezem, legyetek jók.

Forti

Kép
Kép
forti

Sziasztok
Én még nem tartozom közétek, Bringa vagyok a friss kismamáktól. Lenne viszont egy kérésem. Akinek van hordozókendõje, le tudná nekem írni, hogy pontosan hányszor-hány cm-es, ill. hogy milyen anyagból van? Nagyon hálás lennék, mert varrni szeretnék egyet. Köszke elõre is, jó mamiságot mindenkinek.
bringa
bringa

Bringa!
Az enyém egy kb. 70 cm széles 3 m hosszú vastagabb pamutvászon "sál". Mi Lucával nagyon szeretjük, bár egy áthurcolt nap után így is rendesen el tudok fáradni.

Van karikás fajta is, valahol az LLL honlapján láttam is a szabásmintát, de most nem találtam meg, hogy idelinkeljem.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Forti,
Nagyon örülök ám, hogy jelentkezel itt!Kép Remélem mostmár többet hallok rólatok. Persze tudom milyen az az elsõ pár nap, hét (kimerítõ, fárasztó, óriási erõpróba még a szülés után, és nem utolsó sorban csodálatos fõleg ha az apuci is ott van). Hihetetlen jó érzés látni, hogy nõ, fejlõdik, napról napra ügyesebben tartja a fejét, már félig megfordul..., szóval fantasztikusKép. Szerencsére nálunk már kezd beállni egy napirend, így már én is tudok tervezni. Tejcsivel hogy álltok? Rengeteg kérdésem lenne még, mesélj majd sokat-sokat!Kép Puszi LevinekKép

Pusz,
Ilke és a 3 hetes és 2 napos Lili

KépKép
KépKép
ilke

Borcsa
Nagyon köszi, már én is kerestem az lll honlapon. De ez jó, majd így veszek anyagot Kép
bringa
bringa

Sziasztok!

Petra!
Valakivel keversz, mert nekem nem fájt a császár! Kép
Olyannyira, hogy én nem is kértem/kaptam fájdalomcsillapítót! Az igaz, hogy elég nehéz volt újra a régi lenni! Kép Inkább csak olyan nagyon furcsa érzés volt, de fájni nem fájt.

Nekem is kidudorodik még egy kicsit, de egyre kevésbé. Szinte minden nap csökken.
Az érzéketlenség viszont nálam is megvan. Pénteken voltam a dokimnál, aki megnézte a sebet UH-on is, minden ok. Az UH szerint a méhen lévõ vágásvonal is nagyon szép. Az érzéketlenség szerinte normális.

Kata és Dóri (10. hetes)

KépKép

KépKép
kata007

Bringa,
a www.nandu.hu honlapon a szülés témánál van egy babahordó kendõ leírás. Minden amit tudni kell róla: szabásminta, megkötési módok stb.
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Már régen jártam itt.

Petra!

Azt hiszem, hozzám hasonló fájdalmakról a császárral kapcsolatban nem irt senki. De pont tegnap beszélgettem egy anyukával, aki három császáron van túl, és azt mondta, hogy mindhárom más volt. A középsö császárnál azt nézte, hogy miért megy a többi császáros anyuka ugy összegörnyedve, öróla meg senki nem hitte el, hogy szült, ráadásul császárral. A következönél aztán megtudta, hogy miért mennek ugy...
Mindenki más!

Viszont nekem nem érzéketlen a császár hege fölött.Kép Mérni nem mértem, hogy milyen hosszú a heg, de azt biztos, hogy nagyon szépen gyógyult.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok,

Csaszarosok,

A hegem nekem is egyszeruen gyonyoru...Kép a pupossag nalam is van es alig erzek korulotte valamit. Azt hiszem en is a szerencsesebbek koze tartozom, mert a sebem alig fajt mar a masodik heten is, sot miota kivettek a varratokat, egyaltalan nem faj. Tobb bajom volt a derekammal, meg a szetcsuszott csipocsontjaimmal, amik felkeszultek ugye a termeszetes szulesre es most meg vandorolnak vissza az eredeti helyukre. Neha hosszabb fekves utan alig birtam elindulni, meg folyton ugy ereztem, hogy mindjart kiugrik a helyebol valamelyik forgom... de mar nagyjabol rendben vagyok. Engem is megbamultak a korhazban a folyoson, amikor csaszaros letemre az otodik napon hazajohettem...Kép

Szia Forti!

De jo, hogy megerkeztetek!!!! Mi a helyzet a vercukival? Remelem rendben van neked es a babanak is!? Nalunk szerencsere rendben van, lehet sutit, meg fagyit zabalni vegre...KépKépKép

Koszonjuk mindenkinek a kedves szavakat, aki beirt az Emilia Kisnyuszi topicba...

Nyuszi es Emilia (19 napos)
Nyuszi

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?