Sziasztok!
Barbi!
A Rákóczi turiban te hogyan találod meg a saját méretedet? Csak én vagyok ilyen antitalentum? Én úgy láttam, csak színek szerint kategorizálják a cuccokat, máshogy nem... nekem asszem nincs ennyi türelmem mazsolázni... Megyek én is a Lunába ahogy lesz egy szabad délelőttöm!!! Ott méret szerint szortíroznak? Vagy ott is szín szerint?
Ayse:
Csoki kockacukorral.
A szabályokkal kapcsolatban szerintem tök igazad van. A gyerekek rendkívül rugalmasak és tanulékonyak, hamar rájönnek, kinél mit szabad, és ez nemcsak háztartásokra vonatkozik, hanem pl Zsuzsa nagyon jól tudja, hogy az én telefonommal tilos játszani, de az apjáéval lehet. Nem okoz neki törést.
Kuha:
Ez a kiflivéges sztori szerintem még csak nem is arról szól, hogy ki milyen elveket vall, hanem arról, hogy neked naprakészebb az ismereted arról, mit tud a gyerek és mit nem. Ezt igazán megérthető szerintem...
And!
Jobbulást nektek! Remélem a laktáz beválik, ez gondolom még a lightos verzió...
Rólunk:
Zsuzsa ma felül-, illetve alulmúlta magát alvástémában... egész nap kb 10 percet aludt.
Estére már nagyon nyűgös volt, de kibírta. Érthetetlen a csajszi, úgy látszik, nagyon fel van bolydulva valamiért.
Megann, Kuha, Ayse:
Én a másik végét élem meg a dolognak, anyukám akarva-akaratlanul is kritizál, hogy nálunk rendszertelenség és parttalan igényszerintiség van. Tudni kell, hogy anyukám a legkövetkezetlenebb, vajszívűbb, megengedőbb szülő a világon... úgyhogy néha megijedek, hogy ha még ő is engedékenynek tart engem, akkor gáz van... de én szerintem kialakítottam egy olyan rendszert, amiben én jól érzem magam (az alvások, főétkezések, stb azért időhöz vannak kötve) de valóban, Zsuzsa közben "nassol" illetve ami nekem szimpatikusabb, "legel". Ez nekem azért jön be jobban, mert így jól eszik, és nem szemetet, hanem gyümölcsöt, tejterméket, stb. Csokit, kekszet, ilyesmit nagyon ritkán kap... csokit is max puding vagy kakaó formájában. Én úgy vagyok vele, hogy a tejbegríz vagy puding is nasi... De tény hogy én sem tartom őt szigorúan a napi ötszöri étkezéshez, és főleg délutánonként gyakrabban eszik.
Szóval az se jó hogyha a szülő/anyós azzal cseszeget, hogy azzal rontod el a gyereket, hogy nem olyan rendszer szerint csinálod mint ő azt jónak gondolná.
Mindezzel együtt azt kell mondanom, anyukám igyekszik az én elképzeléseim szerint bánni Zsuzsával, és ha mondom neki, ne kapjon csokit meg kekszet, nem ad, ha azt mondom, ekkor meg ekkor kéne altatni, akkor legalábbis megpróbálja. Mi általában a kiságy/járóka témánál akadunk el, de már mondtam neki elég régen, hogy csinálja úgy ahogy ő jónak látja, mert láttam hogy ez neki sarkallatos pont, és mert szerintem Zsuzsa megszokja, hogy nagyinál más a rend, ha elég következetes vele. Mondanom se kell, nem szoktatta bele ő sem a kiságyba/járókába bár utóbbiba belerakja néha, mert muszáj mivel egyedül van otthon és életveszélyes a lakás egy totyogó számára ha nincs mellette felügyelet. De anyu szerint az én dolgom lenne ezekhez szoktatni Zsuzsát, szerintem meg ha azt akarja, hogy nála ott aludjon, akkor az övé...
Nyúlné:
Nem biztos hogy a kényeztetés hatása, hogy Kisnyuszi nyűgösebb mikor veletek van nagyszülők után... Zsuzsa is ezt csinálja velem, ha túl sokáig vagyok távol tőle. Pl mikor apja vigyáz rá (pedig ő nem csinálja másképp mint én), és mondja, hogy egész nap egy kis tündér volt, és nem volt semmi baj, de ahogy meglát engem, kezdődik a nyafi!! Valahol természetes, hogy a gyerek a szüleivel, de főleg az anyjával engedi el legjobban magát, másokkal "viselkedik." Úgy látszik, ez már ilyen kicsi korban is érvényesül!
Kényeztetés:
Érdekes, hogy kinél mit engednek meg a nagyszülők. Zsuzsa pl életében nem kapott még túró rudit, illetve a bölcsiben volt egyszer a menüben (Totka, nem feledkeztem meg, leírtam egy heti menüt, de ott lapul a táskám mélyén, majd egyszer előkotrom és begépelem) és a dada meglepődve mondta, hogy Zsuzsa azt sem kérte. Naná, mert még életében nem látott olyat.
De pl én szerintem sokkal szigorúbb vagyok a hisztikkel kapcsolatban mint pl anyukám vagy akár David. Ha úgy vélem, Zsuzsa hisztizik, én nem tárgyalok vele, ha kézben van akkor leteszem a földre és megvárom míg lehiggad. Nem is szólok hozzá, max egyszer rászólok hogy hagyja abba, aztán hagyom lehiggadni. Ők meg próbálják vigasztalni, elterelni a figyelmét, játszani, ami szerintem nem nyerő... vigasz azért jár, ha baja van, nem akkor ha hisztizik.
Viszont David meg abban szigorúbb, hogy ne segítsek neki étkezéseknél, mert szerinte ő elboldogul egyedül is... és lehet hogy igaza van, lehet hogy engem túl könnyen ugráltat azzal hogy ide-oda mutogat kaja közben.
Tehát szerintem minden felnőttnek megvan a "gyenge pontja" amiben engedékenyebb mint mások.
Bölcsi és egyéni szokások:
Azért van egy határ. Pl te hiába nem adnál tejet/édességet a gyerekednek, a bölcsiben mivel egyenmenü van, óhatatlanul megkapja, még akkor is ha a lelkükre kötöd, hogy a tied ne kapjon. És pont arra gondoltam, mi lenne egy spéci diétás gyerekkel, tej- vagy lisztérzékeny, vegetáriánus??? Hát nem hiszem hogy örülnének neki a bölcsiben...
Majola:
Mi a Mária nagykerben vettük a betűs/számosat, nem volt túl drága, de konkrétumra már nem emlékszem. Azt hiszem, a neten előre meg tudod rendelni, és akkor oda lehet menni érte.
www.bebibolt.hu És közel is van hozzátok.
Gyorsan rákerestem, itt van:
http://bebibolt.hu/index.php?main_page= ... cts_id=255
TV:
Hááát... lehet most rátapintottatok... anyukámnál állandóan be van kapcsolva a TV, itthon pedig szinte soha. Ha nézzük is, csak miután Zsuzsa aludni ment. Neki egyedül egy angol gyerekdalos kazettát engedünk nézni, azt se túl gyakran, magyarul egy héten max 1-2-szer mondjuk 20 percet... és amúgy a TV ki van kapcsolva. Igaz, relatíve sokat ül az ölünkben és nézi mit csinálunk a neten. Ez napi gyakorisággal van, sajna... Ebben tehát szigorúbbak vagyunk mint anyukám, meg szerintem mint itt a legtöbben. Nem akarjuk TV-re szoktatni a gyereket.