Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok,

Tina, a világért sem akartalak megbántani, vagy a védőnőtársaidat. KOMOLYAN. Az enyém még nem is annyira gáz, alig látom, de még az elején azt mondta, h ne rakjam mindig mellre K-t mert evészavaros lesz. ő szopipárti, de nem mindenek felett.
A sógornőmé pedig azt találta mondani, h ne etesse annyit Olivért, ne hagyja, h 1 hetesen 100ml-t egyen, mert túleszi magát, és ezért fáj a hasa. tényleg hasfájós Oli, de mivel Vera megfogadta a tanácsát, oli egész nap üvöltött, mivel nem kapott elég kaját, nem aludtak éjjel, tök kómás volt az elsó 3 hónapban szegény Vera (sokat is sírt), aztán kb 1 hónapja felhívott egy szopitanácsadót és hipp-hopp Olivér már nem hasfájós, eszik rendesen, és éjjel sem kel 10x csak max 2x.
ennyit a védőnő tanácsáról! elvesztegettek 3 hónapot.
snooopy

Sziasztok!

Reggelre már jobb lett a torkom, nem fáj annyira. Lili felébredt 3.15-kor, és 40 percet voltam bent nála. Ja és ma is fektetés után 40 percel újra kellett altatni. Ez miért van?

Ma már nem adok neki, kíváncsi leszek.

A védőnőkkel kapcsolatban jól beletrafáltatok! Már ami Beát illeti, remélem nincs sértődés, de az biztos így van, ahány védőnő annyi féle, és az álláspontok is különbözőek lehetnek. Csak sokszor van úgy az ember, hogy ha az egyik ezt mondja, a másik meg homok egyenest az ellenkezőjét, akkor most kinek a tanácsát fogadjuk meg? Hm.....

Ja és amit a taliról írtál Bea, nem veszem tolakodásnak és komolyan gondoltam amit írtam, csak ez meg a többieknek lesz messze. Vagy nem????

KépKép
domidina

Edina, megjött a levél, köszönöm!

ja, Momoska Borisz teregetéshez akartam: aranyos lehet a hosszú monológjaival B. :lol: édsek ahogy duálnak, én is megzabálom őket olyankor. Olyan komoly képpel tudják mondani a magukét. :lol:
ma én is kipróbáltam, h a földre raktam a kiskádat (én abba szedem ki a teregetnivalót), K kivett egy bodyt de úgy fogta meg mintha leprás lenne, két újjal és odavitte az apjának. :)
majd fel akarta dönteni a kádat, utána a teregetőállványt tologatta megnehezítve a teregetésem. :roll:
snooopy

hat az en vedonom tok jo, jon, vicces, megy, s ilyen sms-eket ir: "anyuka, a vedoneni inkabb jovo heten jonne", s ezt onironiaval, s fejlodik, aliznal meg 2 hosan almalevelt javasolt, borisznal meg bologat mindenre, amit csinalok:-)
bar en eleg onjaro vagyok gyereknevelesileg, ezert sztem a beleegyezo vedonoket es orvosokat.
az LLL-el nem akkor van bajom, ha tanacsot adnak keresre, hanem ha kritizaljak azt, aki nem szoptat vagy a cikkeikben (W.U.R) hihetetlen kegyetlen modon probalnak lelkiismeretfurdalast kelteni, stresszelni a noket, s mintegy egyetlen igazsagkent kikialltani az o elveiket (rendeld magad teljesen ala a gyerek igenyeinek - kicsit sarkitva), az erzekenyebb nok meg a stressztol nem tdunak majd szoptatni, mert annyira akarnak...kozben meg a szoptatas is csak akkor jo, ha mindket felnek jo, s csak addig is jo!

Kép
Kép
momoska

borisz is joideig csak kifele pakolt a lavorbol, mikor teregettem, de 2 hete nagyon ugyesen adogatja, s nem unja el, sot mostanaban elkezdet kirazni is, mielott odaadja, nekem meg jo, mert nem kell hajolgatnom, en fokeppen felhuzhato fregolira teregetek, azt nem eri el, ugyhogy lepakolni nem tud...

Kép
Kép
momoska

Az én védőnőm is nagyon jó fej, mostanában már nem jár, jó ideje, de az elején jókat beszélgettünk és tényleg, ő is csak bólogatott :D, mert én is teljesen önjáró vagyok. Csak erre a fejésre akart rávenni, de tényleg nagyon finoman.
Igaz, ő már a második védőnőm, az első kicsit átvert, mert megbeszéltük az időpontot és ő arrafelé sem jött, egy jeges-szeles novemberi napon, nem tudhatta, hogy kocsival megyek, ráadásul hazudott, hogy miért nem volt ott, de ez már a második alkalom volt, csak ugye júniusban nem zavart, hogy egy órát várnom kell rá. ( a két időpont között nem is találkoztunk)
Akkor egy előadáson találkoztam a vezető védőnővel és mondtam a gondomat, erre ő, hogy körzetesítve van, nem választható a védőnő. Na akkor viszont nem fogom beengedni a gyerekemhez, mondtam én, nagyon dúlt bennem az indulat.
Erre áttett máshoz, aki nagyon kedves, szimpatikus :)
Soha semmit nem akart rámerőltetni, semmin nem csodálkozott, elfogadta, hogy mi így csináljuk (pl. hogy nincs kiságy és hasonlók). Az igény szerinti szoptatást pedig kifejezetten támogatta. Mérleget is kaptam az első két hónapra, de én pl. soha nem mértem, hogy mennyit kajált Ancsi, tehát én nem is tudtam, hogy 100-at eszik-e vagy többet vagy kevesebbet.

Gerivel anno egyszer mértem és megijedtem, annyira kevés volt, 80-at evett a két mellemből, míg az egyik barátnőm kislánya csak az egyikből 110-et. Mondtam is kétségbeesve a doktornőnek, hogy akkor most mi van. Erre azt tanácsolta, hogy ne méregessem, mert csak stresszelem magam és rosszabb lesz.
Szánjak rá egy napot, mérjem le minden evését és adjam össze a nap végén, és higgyem el, ki fog jönni az a mennyiség, amire neki szüksége van.
És ha a heti gyarapodása rendben van, akkor ne foglalkozzak az egyszeri mennyiségekkel.
Meg vagyok győződve róla, hogy ha én mindig mérek és szembesülök azzal, hogy nekem egyszerre milyen kevés tejem van, hamarosan még kevesebb lett volna. Vagy ha csak bizonyos időközönként szoptathattam volna, ahogy régebben volt divat.
Azért kérték az elején gyakrabban, mert hamar megéheztek. :) De ez aztán kb. három hónapos korukra rendeződött.
W.U.R. cikkeit én csak akkor olvastam, amikor kaptam ingyenes újságokat a védőnőtől vagy a Klinikán is voltak kitéve és akkor elolvastam. Nekem nem nyílt ki a bicska a zsebemben az írásaira :D

Kép

Kép

Lilypie First Birthday tickers
háromszéki

Sziasztok!

Nincs sértődés. :)
Sajnos én is tisztában vagyok azzal, hogy mennyire különböző tanácsokat adnak a védőnők.

Orsi!
Igazából szerintem az a probléma, hogy még a védőnők sem rendelkeznek egységes szemlélettel. Ez talán annak is betudható, hogy pl. 20 évvel ezelőtt teljesen más volt a szemlélet akár a szoptatás terén, mint napjainkban. Persze léteznek továbbképzések, melyeken minden védőnőnek részt kéne vennie, amely sajnos nem mindig valósul meg.

Momoska!
Én is azon az állásponton vagyok, hogy a szoptatást nem lehet mindenáron erőltetni. Ha az anyuka többet stresszel azon, hogy szoptasson, mint amennyi örömet nyújt neki a szoptatás, akkor én is azt mondom, hogy nem kell erőltetni.
LLL-val kapcsolatban: amiket leírnak pl. újságban nyilván azért írják, mert ezzel a gyermek igényeit tartják szem előtt. Én úgy értelmezem a nézeteiket, hogy számukra addig tart a szoptatás, amíg azt a gyermek igényli és ők ezt próbálják meg támogatni, hogy ez a időszak ne érjen véget idő előtt. Persze abban egyetértek veled, amit az elején is írtam, hogy a szoptatás anyának és babának is örömet okozzon és ne csak egy erőltett dolog legyen, de szerintem a LLL-nak is ez a célja.
Ők ezeket a nézeteket vallják. Szerintem aki akarja elolvassa, megfogadja, aki nem akarja az nem.

Kép
Kép
tina82

Évi!
Jól tetted, hogy nem méregetted Ancsát! :wink: Bár ezt Te is tudod. :)
Ez a mennyiség tényleg nagyon becsapós, főleg, hogy estére mégha kevesebb is, de laktatóbb, sűrűbb, mint reggel. Én mindig azt mondom, hogy a heti, havi súlygyarapodást kell figyelembe venni. Pedig még nekünk is tanították a próbaszopás gyakorlatát, de mára szerencsére már bebizonyosodott, hogy az nem ad valós információt.

Edina!
Szerintem közvélemyényt kell kutatni ki it szól egy venyimi találkához. :wink:
Többiek???
Dávidnak most én is adom a kúpot, eddig ott tartunk, hogy ma 4.15-kor kelt először szopizni, ami a 2 és 3 órai keléséhez képest már jó.

Kép
Kép
tina82

Na és persze a legfontosabb kimaradt. Dávid végre elindult egyedül!!! Nagyon örültünk neki. Igaz még csak 3-4 lépés, de haladunk! :D

Kép
Kép
tina82

gratu davidnak!:-)

[quote]S írta:zerintem aki akarja elolvassa, megfogadja, aki nem akarja az nem.

ezzel - sajna - nem ertek egyet, mert sokan olvassak a kismamat (en is fuggo voltam aliz idejeben:-)), s mindenki a legjobbat akarja a gyerekenek, s sok stresszt okoznak ezzel, pedig jobban jarnanak az anyak, ha csak a szivukre hallgatnanak, mert en pl. sose ertettem azzal egyet, h. a gyereket az elso nyikkra mellre kell tenni, max. az elso par hetben csinaltam, de akkor se rogton, mindig keresek inkabb alternativ vigasztalasi modot, s az anyatejet taplaleknak tartom, ritkan nyugtatonak, csak akkor hasznalom nyugtatasra, ha mas modszer nem jon be, vagy ha mindkettonknek kenyelmesebb ugy (ejjel).
sokan fogadtak meg a WUR-elveket, hogy rogton rakd mellre, az a legjobb nyugtato (francokat, neha egy oleles, ringatas, seta, jatek meg tobbet is er), s utana meg honapokig (nehaa evekig nyognek, h. a gyerek uton utfelen huzkodja fel a polojukat, s minden banatat igy oldja meg, ami nem karos, a gyereknek meg jo is, de ezeknek az anyaknak egy ido utan meg kenyelmetlen, s akkor vagy szenvednek, vagy kezdik ezzel a:"elfogyott a tejecske, kicsim."-leszoktato modszerrel, a gyerek meg nyugos, sir, mert ninc mas modszere, h. nyugalmat talaljon. ez csak egy pelda...de az mindenkeppen nagy sikeruk, h. visszahoztak a divatba a szoptatast, azt nem ketlem. en nem vagyok meggyozodve rola, h. az anyatej annyira jo vedelmezo, nem latok statisztikai osszefuggest a kesobbi betegeskedesek szama(ismerosok, forumok, ovis peldak alapjan, sot...) es az anyatejes taplalas kozott, sot - tobb pelad alapjan (lsd borisz tudogyuszija 2 hosan) meg annyira nem is ved tutira, s mint kiderult, meg az allergia szempontjabol sem annyira mervado, de mindenkeppen olcso es rendkivul kenyelmes.:-)

Kép
Kép
momoska

Én nem olvastam sem WUR, sem az LLL, sem a Kismama ajánlásait, de én Gerit minden nyikkre mellre tettem, főleg az elején, de amikor 15 hónaposan leválasztottam, semmi gond nem volt. Sőt azért szoptattam eddig, mert egyik oltásnál láttam, hogy egy 15 hós gyerek annyira sírt a szuri után és anyukája úgy nyugtatta meg, hogy megszoptatta. Akkor elhatároztam, hogy én is majd így teszek :) Ehhez képest Geri megkapta az oltást, szája legörbült, megrázta magát és már mosolygott is.
Na akkor este aztán végleg elválasztottam.

[quote="
en nem vagyok meggyozodve rola, h. az anyatej annyira jo vedelmezo, nem latok statisztikai osszefuggest a kesobbi betegeskedesek szama(ismerosok, forumok, ovis peldak alapjan, sot...) es az anyatejes taplalas kozott, sot - tobb pelad alapjan (lsd borisz tudogyuszija 2 hosan) meg annyira nem is ved tutira, s mint kiderult, meg az allergia szempontjabol sem annyira mervado, de mindenkeppen olcso es rendkivul kenyelmes.:-)[/quote]

Ezt így azért nem jelenteném ki, mert nem tudhatjuk, mi lett volna anyatej nélkül ezekkel a gyerekekkel, lehet, hogy még betegesebbek lettek volna.
Tudom, persze sokat számít a genetika meg az életmód, környezet stb.
Egy "kellően" meleg, száraz levegőjű lakás néha a legellenállóbb szervezetű kisgyereket is meg tudja betegíteni.
Nincs kizárva, hogy ezek az anyák, akik az LLL miatt stresszeltek, görcsöltek, ilyen természetűek, és enélkül is azt tették volna, csak éppen nem lett volna kit kikiáltani bűnbaknak.

Szerintem is olcsó, rendkívül kényelmes, számomra még nagyon meghitt és intim a szoptatás. Én amúgy sem élek annyira élénk társadalmi életet, hogy számomra gondot jelentene, ha Ancsi rángatná esetleg a pólómat :)
Ha már kényelmetlen és nyűgös lesz számomra, biztosan megtalálom a módját, hogy abbahagyjuk.

Kép

Kép

háromszéki

pontosan errol van szo, evi, a te habitusodnak megfelelt, meg WUR-nak is, de rengeteg nonek nem, s megis csinaljak, mert a mertekado kismama-lapba ezt sulykoljak, s nem azt, hogy hallgass magadra, csinald ugy, ahogy mindannyiotoknak kellemes, hiszen a gyereknek nem az o modszeruk a JO, hanem az, ami mindenkinek jo, ha ez a tapszeres uveg, akkor az!. sok stressz, onvad, depresszio okozoja ez...vmi kozeput kellene!

Kép
Kép
momoska

Momoska, az én habitusomnak nem megfelelt, mert én nem is olvastam róla, pláne 10 évvel ezelőtt nem :), hanem egyezik vele. Nem meglepő, van ilyesmi.
Én mondjuk olyan vagyok ebből a szempontból, mint az ökör, :roll: megvan az elképzelésem, ami teljesen ösztönös, melléolvasással tarkítva, de nem igazán tudnak eltéríteni :D és a párom is. :) Esküszünk az atavisztikus dolgokra és hát nem csalódtunk még eddig. Gerinél pl. bevált egész pici korában, hogy szorosan becsomagoltuk, mert a mozdulataira mindig felébredt. Azután olvastam erről, hogy ez milyen jó dolog.
na de próbáltuk volna ezt Ancsánál :D, szétüvöltötte volna a világot. Neki másabb volt a mozgása, annyit nem kalimpált, mint Geri és nem tűrte a szorosságot sem.

Kép

Kép

háromszéki

Mondom én, hogy olyan vagyok, mint az ökör, a magam levegős Ikrek jegyével :? , igaz Bika az aszcendensem . hm

Kép

Kép

háromszéki

Eszembe jutott még egy kérdés. Mit tenne az a rengeteg nő, akiket stresszel a LLL eszmevilága és "elvárása", ha nem lenne az LLL, WUR és társai?
Helyettünk senki nem tudja felvállalni a döntéseinket és nem is kényszerít senki semmilyen csoportba. A megfelelni vágyás kényszere pedig inkább belső ügy. mint külső.

Kép

Kép

háromszéki

tök jó eszmecserét folytattok Évi+Momoska
ehhez kapcsolódik talán az, hogy mostanában nagyon tápszerellenes mindenki. lelkiismeret furdalást okoznak, h ha nem szoptatod a gyereket akkor rossz anya vagy, meg ne adj tápszert.
de miért olyan rossz dolog ez? Kolos evett tápot és semmiben nem másabb mint egy csak anyatejes kölök.

ami meg a védelmet illeti, ő idáig 1x volt náthás és 1x lázas. ennyi.

pedig azt sulykolják, h a sokáig szoptatott gyerekek nem lesznek betegek: hát a páromat 2 évesen választotta el az anyukája és lám tele van hülyébbnél hülyébb betegségekkel.

én sem tettem minden nyikkra K-t mellre, de ő nem is volt az a nyikkangatós. ő néha csak azt akarta, h felvegyem, és jókat aludt rajtam. :lol:

én amit el szeretnék kerülni a köv.babánál az a fejés. nem tudom, h összeegyeztethető-e az, hogy van napirendünk (pl. 4óránként szopi), nem minden sírásra mell a válasz, és a nem fejés.
k-val úgy jöttünk ki a kórházból, h fejnem kellett, mert állítólag ez a jó. a gyerekdoki is ezt mondta, h mindig fejjem ki amit benne hagy ettől lesz sok tej. de 3 hónap után már kicsit rühelletem ezt az állandó fejés dolgot, de mikor abbahagytam kb 6-7 hónapos volt talán?? nem emlékszem, akkor meg (talán nem ezzel volt összefüggésben) hirtelen megcsappant a tejem. ez vajon miért volt?
na mind is, de legközelebb el szeretném kerülni a fejést, mert utáltam!
snooopy

hat, evi, azt mondom, mindenkinek ugy kellene csinalni, mint neked: ahogy neki tetszik, ami belole fakad! a cikkek nem artanak, sot...csak megengedobb hangvetelunek kellene lenniuk! nem az anyatej a lenyeg, hanem ahogy az egyik kedvelt gyerekorvos-irom mondja: a turelem, a meleg, a nyugalom, a ritmus es a peldakep!
en se tudtam a ket kolykommel ugyanazet tenni...semmi se azonos bennuk...csak a szuleik, es azk az orrszivas, marmint, hogy szeretik (mindkettot:-)), vagy gyakorlat teszi a mestert:-)

Kép
Kép
momoska

Orsi, erről írtam, hogy én sem csináltam, mert én is rühelltem. Elalszik a gyerek és én meg menjek fejni, éjjel-nappal. Én egyiknél sem csináltam, de mégis volt tejem. Igaz, én nem x óránként szoptattam, hanem igény szerint, az elején (2-3 hónap) elég gyakran. Mondjuk lehet, mindenkinek mást jelent a minden nyikkre való mellre tevés.
Én egyszerűen úgy léteztem, hogy ha a sírásán azt éreztem, hogy mellre kell tennem, akkor oda tettem, ha nem, akkor sétáltam vele. Nem okoskodtam, nem filozofáltam és nem kerestem ésszerű magyarázatot sem.
Telt az idő, a helyzetek és a gyerekek változtak.

Na látod Orsi, engem meg nem szoptatott édesanyám és semmi bajom, a fogazatom is totál egészséges és szép :oops:

Kép

Kép

háromszéki

Évi, na én meg x óránként szoptattam és nekem ez így megfelelt. így mindig ki lehetett számolni, mikorra érjek vissza ha pl. elugrottam vlhova K nélkül. ez elején ő nem ébredt fel, nekem kellett kelteni, így kiviteltezhetetlen lett volna az igény szerinti szopi. még éjjel is én keltettem, aztán mikor elmúlt a sárgasága, hagytam éjjel, és ő áll be a hajnali 3 órára, majd ezt egyre jobban kitolta és kelt 9kor.
nappal is iszonyat mennyiségeket aludt, néha én keltettem fel 5 óra alvás után, h ugyan már tessék egyen!
nem tudom egy ilyen jó alvókájú gyerek mellett is lehet igény szerint szoptani? igazából nem tudom mi az az igény szerinti szopi. akkor én nem ezt csináltam volna?? mert K 4 óránként evett kb 2 hónapos kora óta, közte meg vagy aludt vagy nézelődött/játszott. és ha sírt nem raktam egyből mellre hanem megkerestem a sírás okát (kaka, unalom, anyahiány). igény szerinti szopinál gondolom ha megnyikkan egyből mell??
vajon ezért nem szopizott sokáig? mert nem a mellemet dugtam állandóan a szájába ha vlmi baja volt? mondjuk neki ott volt az ujja. ha felvettem, még most is egyből bekapja és azt szopizza.
épp ezt beszéltük momoskával a talin, h Alíznak is meg Kolosnak is ott van/volt az ujja így valószínűleg ezért alszanak már 6 hetes koruktól éjjel mert az a nyugtató. míg pl. Lilinek ilyne nincs, neki Edina kell h megnyugodjon.
snooopy

Hú micsoda eszmecsere folyi itt!!!

Én meg azt mondom, mindenki azt tegye amit ő jónak lát, persze ha valaki valamiben bizonytalan, lehet véleményeket kérni, olvasni stb. aztán leszűrni belőle azt amit ő elfogadhatónak tart.
Egy keveset én is olvastam az LLL-t, amikor nem volt elég a tejem, de nekem aztán hiába írták hogy az anyatej a minden és hogy ezért aztán tegyek meg mindent amit lehet.

Én amikor úgy láttam hogy nem elég, lelkiismeret furdalás nélkül adtam a tápot. Mai napig is kap, meg már a tejitalt is, de kapja a tápot is. Jó igaz volt sírás anno, hogy nem volt elég a tej, meg stresszeltem is emiatt eleget.

Lili már 3 hósan kapott kiegészítést és ő sem egy beteges.
Én 3 óránként szoptattam, de nem óramű pontossággal. De tény az is hogy én mértem, és ha kevesebbet evett, előbb kínáltam meg. Engem a mérés nem stresszelt, sőt akkor voltam nyugodt ha tudtam mennyit evett.
Lehet hogy nekem is úgy kellett volna tennem mint Te Évi? Ki tudja mi let volna ha..... A másodiknál már okosabb lesz az, akinek lesz második...

KépKép
domidina

azt hiszem, mind ugyanazt mondjuk. mindenki tegyen sajat belatasa szerint, hisz keves norol feltetelezheto, h. ne a legjobbat akarna a gyerekenek, vagy ha van ilyen, az tuti nem olvas kismamat:-) talan csak egyben ter el a velemenyunk evivel es tinaval, h. igenis nagyon sok anyaban lehet lelkiismeretfurdalast kelteni szoptatasi kudarc eseten, vagy a gorcsos szoptatni akarassal...mondvan: nem tettel meg mindent, h. megmaradjon a tejed, ergo nem vagy jo anya...mintha ezen mulna az (jo) anyasag, h. valaki szoptat. rohej! sokkal nagyobb aldozatot hoz az, aki tapszerrel eteti a gyereket, fizikailag, anyagilag is, s a mai vilagban meg lelkileg is megviseli a kudarc, h. nem sikerult szoptatnia, ahelyett, h. ez termeszetes lenne, ha nem sikerult, hat nem...ez van, attol meg ugyanolyan jo anya. nem megfelelni akarnak, jo anyak akarnak lenni...s ez egy nagyon erzekeny kerdes a noknel, konnyu megingatni oket, s azt allitani, nem teszel meg mindent a gyerekedert, habar senki sem tudja, mi jo nekik...meg ez az anyatej-tapszer kerdes sincs teljesen tisztazva...en nem latok egyik iranyban sem tobb pozitiv vagy negativ esetet, van aki elhiszi, van aki nem. igy van ez a tehentej vs. tapszer/anyatej kerdessel is. en itt pl. azon az oldalon allok, h. elhsizem, hogy a tehentej nem az emberkoloknek van kitalalva, tehat annal egy ideig meg a tapszer is jobb, evi meg ebben nem hisz, es hat igaz is, nem tduhatjuk az igazsagot....! ezert igaz, h. mindenkinek ugy kell tenni, ahogy legharmonikusabb lesz az elete. az LLL sokat segitene, ha propagalna az anyatejes taplalast, de nem hirdetni az EGYETLEN udvos utnak, s nem gondolna azt, h. minden anya-gyerek kapcsolat csak ugy lehet harmonikus, ha az any egy jo ideig teljesen alarendeli magat a gyerekenek.
szoval a lenyeg...be happy!:-)

Kép
Kép
momoska

Sziasztok!

Évi!
Teljes mértékben egyetértek veled! :)

Így végigolvasva mindenkinek megvan a maga véleménye, gyakorlata, álláspontja a szoptatásról. Ahogyan jónak látja, úgy csinálja. Szerintem minden anyában van annyi elhatározás, hogy a saját és babája igényeihez alakítsa a dolgokat. Lásd ahányan itt vagyunk mindannyian- ha egy kicsit is- máshogy csináljuk.

Nyilván egy szoptatással foglakozó egyesületnek az az alapelve, hogy a szoptatás előnyeit hangsúlyozza.
Statisztikákat én nem tudok mutatni, hogy pl. betegségek tekintetében milyen a megbetegedési arány szoptatott és nem szoptatott/vegyesen táplált csecsemők körében, de ha egyszer ezt állítják, akkor elhiszem, mert úgy vélem egy ilyen szervezet azért nem légből kapott adatokkal dobálózik.
Ezt nagyon sok tényező befolyásolja, pl. van-e nagyobb testvér, aki hazahozhat valamilyen fertőzést, jár-e közösségbe, milyenek a szociális körülmények stb. Kimutatták, hogyha meg is betegszik egy gyerek, akkor sem olyan súlyos a betegség lefolyása.
Persze erre az én példám is rácáfol hiszem anyukám - lévén, hogy koraszülött osztályra kerültem- csak 2 hetes koromig tudott szoptatni és -lekopogom- kb. 5 éve nem voltam dokinál betegség miatt. Itt szerintem a nagy-számok törvénye érvényesül.

Orsi!
Az én értelmezésemben az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy nem nézem az órát, hogy még csak pl. 2 óra telt el, sír, de még nem etetem meg, mert nem telt le a 3 óra. Ha akkor éhes, akkor etetem meg. (Én sem mindig azonos időben éhezek meg, előfordul, hogy már 11-kor éhes vagyok és csak délben tudok enni. Persze közben nem ordítok, mert tudom, hogy majd ezsek, de ezt egy kisbaba nem tudja. Másrészről vannak babák, akiknek tökéletesen megfelel a 3 vagy 4 órás időközönkénti etetés.)

Fejést én csak akkor szoktam javasolni, ha kevés a tej, vagy ha az anyuka valamiért tartalékolni akar. Előfordulhat, hogy egy növekedési ugrásnál úgy tűnhet kevés a tej, de pár nap alatt, gyakoribb mellretétellel ezt helyre lehet billenteni és növelni a szükséges tejmennyiséget.

Kép
Kép
tina82

Momoska!
Beelőztél. :)
Eltérőek a véleményeink, de ez így jó, hisz nem vagyunk egyformák.
Jó végszó: ....be happy! :)

Kép
Kép
tina82

tina,
sztem nem elteroek a velemenyeink (csak abban, hogy elteroek-e a velemenyeink vagy nem :D :lol: :roll: ), ugyanis vegignezve mind ugyanazt mondjuk, h. bizzuk az anyai osztoneinkre, s keressuk a harmoniat! az igeny szerinti szoptatas az en ertelmezesemben akkor jo dolog, ha a baba es a mama igenyeit is figyelembe veszi. nem latom ertelmet az orrara pontos szopcsinak sem (bar ketsegtelenul lehet ilyen gyerek, akinek igy kell, s olyan anya is, akit ez megnyugtat), s az allando mellre tetelnek sem (ahogy az LLL irja, akar 5 perccel az utolso eves utan). valahol a ketto kozott lehet az, ami a legtobb anyanak es babanak megfelel. hogy ez hol van? azt mindenkinek maganak kell megereznie, kitapasztalnia!
en megalapitom az igeny szerinti eves alapelvet, h. mindig mindenki akkor es azt egyen, amit es amikor megkivanja. mi alizzal jol ellennenk csokin egesz nap, vigasznak es nyugtatonak sem utolso:-) tenyleg ebben miert nem kovetjuk az LLL anyatejre vonatkozo nezeteit! ha mar nem szopcsizik a kolok, miert nem adunk kedvenc kajat neki minden sirasnal fuggetlenul attol, h. 5 oerc mulva lesz kesz az ebed vagy 5 perce ebedelt? tok logikus lenne! a legegyszerubb nyugtatasi forma: atoleljuk, hogy azert a testkontakt is meglegyen, s a kezeben nyomunk egy pottyos pontot, tuti abbahagyja a sirast...s no problem, ki se kell deriteni, mi baja:-))

Kép
Kép
momoska

Momoska!
Azt hiszem már túl fáradt vagyok, hogy az első mondatod zárójeles részét értelmezzem. :roll: :lol:
Így van. Mindenkinek a saját és babája igényeihez kell igazítania, hogy mikor szoptat. Persze én sem mondom, hogy 5 percenként szoptassunk, hisz akkor még WC-re se jutnánk el. Nem könnyű megtalálni az arany középutat, ehhez ki kell, hogy ismerje egymást a baba és mamája.

Kép
Kép
tina82

hú, micsoda eszmefuttatások!
én valahogy úgy oldottam meg, nekem az volt a középút, h igény szerint is legyen a szopi, de nem fél óránként...szóval én igenis néztem az órát és ha nem telt el min.kb.2óra az előző szopi óta, akkor még nem kapott cicit Eszti. Igazából én nem megnyugtatásnak szántam, hanem evésnek, természetes, ha már holtfáradt volt és visitott akkor cicin nyugodott meg és aludt el evés közben/után. Az én nővérem nem tudott szoptatni, nem volt elég és elég jó minőségű teje, így már a kezdetektől mindhárom fiának pótlást, később pedig csak tápit kellett adni. Az elején stresszelt.de aztán jól megoldotta és elfogadta a helyzetet.
Az én védőnőm jó fej volt! Fiatal és ő is elfogadta az én nézeteimet s nem erőltette rám az ő gondolatait, tudását. én fejtem az első időkben, hónapokban, aztán beállt a tejmennyiség annyira, ami Esztimnek éppen elegendő volt. A fejés nem úgy zajlott nálam,h éjjel-nappal minden kaja után...
Az LLL-ról hallottam már, de nem olvastam tőlük semmit, így nem nagyon tudok belefolyni.
Momoska, igen, vannak határok és szabályok amiket igenis be kell tartani, pl az édesség kajálással kapcsolatban, úgyhogy teszed le a csokit a kezedből!! 8) :lol: és ez Alízra is érvényes!
Dávid nagyon ügyi, hogy elindult!! és merre tette meg az első lépéseit?

Timi
KépKép
Kép
verti

Sziasztok!

Hát ezt a szopi-témát nem mondom jól kiveséztétek! Ha nem haragszotok muszály pár gondolatot leírnom annak ellenére hogy ti már lezártátok ezt a témát.
Szóval én úgy indultam neki, hogy nagyon akarok szoptatni (teljesen magamtól, nagyon nem olvastam akkor még utánna), de egyszerűen nem akart beindulni a tejcsi. Gondolom a nagyon akarástól. Az egyik ismerősöm szoros kapcsolatot tart fenn a LLL-val (tudom legalább akkora az ellentábor, mint a szimpatizáns), nekem ő nagyon sokat segített abban, hogy tudjak szoptatni. Adott cikkeket is és lelkileg is támogatott (amire nagyon szükségem volt, rengeteget bőgtem). Nekem sem nyílott ki a cikkektől a bicska a zsebemben. Az én számomra is van túlzó dolog az liga hozzáállásában, de úgy gondolom mindenki képes eldönteni mit tud hasznosítani, mi a számára a legjobb. Persze itt el is jutottam odáig ameddig ti, hogy csinálja mindenki úgy ahogy neki jól esik. Én ezért is nem írtam igazából semmit Timinek, ha úgy érzi szól és kér tanácsot. Egyébként az ismerősöm egyáltalán nem erőltette rám magát, rengeteget segített és nem akart nekem esni amikor megtudta, hogy nem akarok 100 évig szoptatni. Ezzel be is fejeztem, de úgy éreztem ezt még le kellett írnom. Bocsi.
A fejésre én is képtelen voltam.

Levit elvittem dokihoz pénteken. Enyhe hörghurut, a dokinő szerint nem bakteriális hanem vírusos, így szerencsére nem kaptunk antibiotikumot. Kaptunk viszont többek között hörgőtágítót, szóval Momos tulajképpen eléggé beletrafáltál! :wink:

Orsi, Edina ti hogy csináljátok, hogy a szalvéta nem gyűrődik össze? (Dekupázs) Csudára idegesít, hogy nekem tiszta gyűrődés állandóan! Biztos van vmi technikája.

Dávidna gratulálok a járáshoz! Észre sem veszed és már rohanni fog! :)

Hol van Nagyvenyim??? :oops:

KépKép
kora

Ja! Én rendkívül rüheltem, hogy kell tápit adnom Levinek. Szent meggyőződésem, hogy ennyire sokat nem bukott volna ha nem kap. Amíg kapta a tápit ill. tejpépet bukott (nagyon sokat és az anti-refluxost is kirakta), amikor áttértem a sinlacra onnantól meg nem.

Nem is írtam, Levi most jutott el odáig, hogy a pépes egyáltalán nem csúszik már, tolja el. Azt akarja mindig enni amit mi, lehetőleg kézzel. Sajna ezzel együtt erősen megcsappant a gyümölcs fogyasztása is! (Tudom-tudom az elején meg az volt a bajom, hogy csak azt eszi. Nekem semmi nem jó! 8) :) )

KépKép
kora

Így telefonálok a nagyival! (lehet, hogy már felraktam 1x?)
Kép

Mostanában állandóan söprögetne meg felmosna...
Kép

Úy rázta a kulcsot a szájában mint egy kutyus. Sajna nem sikerült elcsípni...
Kép

KépKép
kora

Na tegnap nem adta a kúpot, hát meg is volt az eredménye, kelt megint többször, a szokásos időben!

Ja és tegnap képzeljétek mit vacsizott, hagymás, szalonnás rántottát. Odaült az ölembe és kért belőle és annyira ízlett neki, hogy evett egy rendes adagot, uh. a vacsija meg is volt.

Szalvéta:
Az biztos hogy nagyon óvatosan kell vele bánni, mintha tapétáznál, már ha tapétáztál valamikor. Szép lassan elkezded a szélénél és fokozatosan fekteted le közben pedig az ecsettel símítod. Remélem érthető.

Nagyvanyim meg Dunaújváros mellett van, autóval 5 percre.
Te vagy az eslő aki reagált a felvetésre.

KépKép
domidina

Sziasztok,

ma izgi napunk volt. Délben jött anyáék gépe, mi mentünk ki eléjük Kolossal. meglepi volt, mert úgy tudták öcsém megy ki eléjük. tök mázli volt, mert K. 3/4 8kor kelt, már régen aludt eddig. így kibírta, h ébren lássa meg őket. :lol: igaz, jó sokat kellett várni, 3/4 órát, már kéredzkedett fel ölbe, álmos volt, de örült szüleimnek. megismerte őket. anyáék meg jól meghatódtak és boldogok voltak, h mi jöttünk. :lol:
annyira édes volt amíg vártunk ott rohangált fel s alá... mindent megnézett, nagyokat mosolygott a várakozókra.

végül hazafelé menet 1kor dőlt ki a kocsiban, és aludt 2,5 órát.

Szabi koncerten volt tegnap Balmazújváros.. jó messze van. :evil: tudjátok mikor ért haza?? reggel 9re!
hajnali f5kor csöng a mobilom, szabi volt, h ne aggódjak nincs baj, de nagy köd van, meg álmos is így nem tud vezetni és megállnak a gitárosuk szüleinél Emődnél (ez miskolcnál van) és ott alszik, majd reggel jön.
kár, h nem sms-t küldött, mert alig tudtam visszaaludni. :evil:
így jól jött K 3/4 8as ébredése.

decoupage
: én meg úgy szoktam, h a közepe felől haladok kifelé. de tényleg óvatosan kell csinálni, az ecsettel tudod igazítani. amúgy nekem is van h gyűrött lesz, vagy hólyagos, de ez kisimul mikor megszárad.

Edina, Tina
: mi már mondtuk Momoskával, h megyünk csak legyen jobb idő és világos még 6-7kor. utálok sötétben vezetni.

Kora
, K is imád felmosni...látom nagyon házias gyerekeink vannak! :lol:

Tina
, bocsi nem is dicsértem meg Dávid első lépéseit!!! pár hét és szaladhatsz utána!
snooopy

Momoska, ezer éve meg akarom kérdezni, hogy sikerült kedvesed ünneplése? örült az ajándéknak? majd ha arra járunk mutasd meg, kíváncsi vagyok a foto-könyvre.
snooopy

Sziasztok!
Köszönjük járás-ügyben a dícséreteket. :)
A kezdetekhez képest, amikor éppen csak pár lépést tett, hogy odaérjen hozzám, ma már tök egyedül megindult a szobából a konyha felé, ráadásul úgy, hogy az egyik kezében a porszívócső volt, a másikban meg a hajcsatom. :lol: Mostanában a porszívócsövet viszi mindenfelé és úgy tolja-húzza, mint mi porszívózáskor. :lol:

Orsi!
Merre jártak a szüleid, ha szabad kérdezni?

Kora!
Egyáltalán nem baj, hogy leírtad. Az elején én is így voltam, ezért kellett pár napig tsz.
Reméljük Levi hamar meggyógyul.
A képek nagyon jók! :)

Van nekünk is takarítós, majd mindjárt megkeresem.

Képzeljétek ma voltunk az élményfürdőben, ami nemrég nyílt itt a városban. Csak kettesben, Dávidra Anyu vigyázott. Jól éreztük magunkat, csak a benti térben nagyon meleg volt. Ezért is csak 3,5 órát maradtunk. Viszont megbeszéltük, hogy péntek délelőtt elvisszük a Dávidot is, talán akkor nem lesznek annyian.

Kép
Kép
tina82

Így segítek anyának teregetni
Kép

Így szoktam felmosni
Kép

Kép
Kép
tina82

jóreggelt!

Lili 6.15-kor felébredt, visszaraktam, most alszik, azért ilyen korán.

Tina én is gratulálok Dávid járásához, most aztán szaladhadsz utána :lol:
Úgy látszik a legtöbb gyerek imádja a takarítóeszközöket. Lili is amint meglátja a felmosófát, vagy a porszívót már rohan is, hogy ő is akarja húzni. Nem fél a porszívótól szerencsére, így tudok tőle takarítani.

Bea,
mi még nem voltunk a városi uszodában, milyen a gyerekrész? Tervezzük, talán össze is egyeztethetünk időpontot. BÁr nekünk a szombatok lesznek a jók. Ill. godnoltam megint megnézem a buckamanó kuckója ajánlatát, lassan el szeretném vinni Lilit, ez érdekel? Mert akkor beszélünk majd.

Tegnap anyuéknál voltunk, öcsémék is feljöttek a kislánnyal (16 hónapos) már régen láttuk. Nagyon jól elvoltak. Panna is egy eleven, állandóan a játékokat féltette, kis irigy. Lili meg csak nézte ahogy elveszi a játékot, nem nagyon rázta meg egy-egy ilyen eset, keresett másikat.

Kép
érdekes volt, hogy Lili magasabb mint Panna, szembetűnő a különbség. Bár ebből sem lehet levonni semmit a későbbiekre nézve gondolom.

Kérdezni akartam már, füllbevalóval kapcsolatban van valami véleményetek? Már akinél aktuális vagy rokonságból.
Milyet (bedugós, kapcsos) hol lukasszuk, milyen módon. Mert hallottam, hogy a lövős roncsol, a tű a jó.....
Gondolkodunk, hogy most már vennénk neki.

KépKép
domidina

Sziasztok,

Kolos extra nyűgös. tegnap este 38,9 volt a láza...úgyhogy nem a fog a bűnös, doki szerint attól nem lenne ilyne magas. nem tudom mitől van. :cry: már tegnap délután úgy kelt, h meleg volt... amúgy más tünet nincs. iszik is, meg eszik de nem túl sokat. remélem semmi komoly.

Edina, hánykor kelt végül Lili?

Tina, Dávid nagyon ügyesen mos fel! :lol:
anyáék Tanzániában, és Zanzibáron jártak. szafariztak, meg pihentek. azért nem irigyeltem őket, nappal 40 fok volt, a napom 50 :!: :roll: ez azért dúrva. a tenger is 28 fok..az már pisi. 8)
snooopy

[quote="domidina"]
írta:
domidina
Nagyvanyim meg Dunaújváros mellett van, autóval 5 percre.
Te vagy az eslő aki reagált a felvetésre.

nemisigaz, mert alapvetoen mi vetettuk fel orsival, szoval mi megyunk:-)

Kép
Kép
momoska

tessek kihasznalni a hazimunkak irant erdeklodo kolykoket, en siman gyerekmunkaztatom boriszt, mert nem tart sokaig, alizt mar nem erdeklik a takaritoeszokozok es a segitsegnyujtas:-)

haat,
orsi en szivesen eluszkalnek abban az undorito 28 fokos tengerben...bar most tenyleg inkabb tavaszra varok, mint nyarra.
a konyv nagyon bejott a kedvesemnek...20 ev kepekben azert eleg nosztalgikus, jo sokat nezegette, megmutatom majd, ha jottok mindenkeppen.
mi van kolival, jobban van?

nagyon edes a ket kiscsaj egyutt. panna is helyes kislany...egyebkent az mutat azert valamit ket lany kozott, ha mar most van meretkulonbseg...genetika: talan az o szulei eleve alacsonyabbak, nem??

borisz ma egyeni csucsot dontott...miota attort az elso orlofoga, azota nem sir fel ejjelente (1 hete, szoval ez meg nem hosszutavu eredmeny), csak a hajnali (5-6) szopcsira kel fel, s alszik kb. 8ig(neha f8. brr!), s ebben az sem zavarja, hogy ezalatt az egy het alatt (tegnap-tegnapelott) meg ketto orlofoga attort (igaz, hogy az also kettes metszok meg nincsenek kinn.hm.), szoval nem ertem, mas tunete nincs is a fogzasnak, csak ugyanugymint az elozo fogzasi hullamnal (8-9 ho kozott) nem eszi (nagyon) a gyumiket es falja a natur joghurtot (jeghidegen).
szoval az a mai egyeni csucs: ha mar igy kezdtem...3/49kor aludt el este, 5kor megnyekkent, mar eppen nyitottam volna a szemem, hogy adok neki hajnali szopcsit, de nem nyikkant tobbet, s meg se mozdult reggel n9ig. ennyire ataludt ejjele meg nem volt.

most meg megint letettem, az elobb meg hallottam dumcsizni...

edina,
akkor legalabb ott van a viburcol, ha pihenni akarsz egy kicsit...aztan meg mulik ez a nyugtalan korzsak (remeljuk!)

:?

Kép
Kép
momoska

Momoska, nem tudom mi lehet ez nála. mert lázon kívül más tünetet nem látok, leszámítva a fogzást. nyúlkál ezerrel a szájába, nem eszik ha vlmi hozzáér, már nyüszít. az előbb sikerült egy abonettet elfogyasztania, de több részletben, néha felsírt, kiköpte. szegénykém!
délelött megint láza volt, tüzelt, és izzad mint állat. 10:40kor kidől az ölemben a kanapén, én közben néztem a tv-t, mert nyugtalanul aludt, nem akartam letenni... aztán sikerült letenni, aludt egy órát, addig meg tudtam ebédelni, kiteregettem... Szabi ma nem ment dolgozni (nem ezért amúgy sem ment volna), így van segítségem, mert kis piócát játszik... még wc-re se tudtam kimenni, ha leraktam sírt. így az ölemben K-val pisiltem. :lol: vicces volt.

B-nél akkor hol tartunk fog terén?? :oops: hány őrlője jött ki és hol?

tök jó, h átaludta az éjszakát!!!
snooopy

Hú, én is akarok ey ilyen átaludt éjszakát, vagyis többet, vagyis mindig. Bár én ilyen sokáig nem tudok ágyban maradni.
Én azzal is kiegyeznék, ha f7-kor kelne először.

Egyébként 7.20-kor kelt, egy órát aludt még.

Szegény Koli, nem lehet hogy mégis a foga, ha így fáj neki? Ha más tünet nincs....

Én is szívesen "úszkálnék" a 28 fokosban. Nem szeretem a hideg vizet! De nyárom megyünk mi is.

Ja és a magasság kérdés. Az anyuka igaz nem túl magas, de az öcsém igen, szüleim meg átlagosak. Nálunk meg én is, Tibi is átlagos magasságúak vagyunk, és Tibi családjában sem tudok olyanról aki nagyon magas lenne.

Én most tavaszi cipőt hajkurászok Lilinek, ki is nőtte, meg meleg lesz a bundás. A benti cipőt is le kell cserélni.

Tali: nem rátok gondoltam igazából, hanem a többiekre, bár ti is csak felvetettétek.
Nálunk a május 1. mindig bejön, mármint ami az időjárást illeti. Akkor mindig szoktunk tartani kerti partit barátokkal. Vagy korábbra gondoltatok?
(tényleg Tibinek még nem is említettem a dolgot!)

KépKép
domidina

valszeg osszefugg a fogaval akkor (torka nem piros? vagy megint a hasa rossz?), de - gondolom - csak ugy, h. fogzaskor hamarabb benyel mindenfele virust az ember...meg aztan itten van lehetosegnek, a roseola, az a 3 napos laz, amin b. 5 hosan ment at, annak sincs mas tunete, csak a laz 3 napig, aztan a 4. napon kiutesek, de laz nincs...artalmatlan kis virus, a gyerekek nagresze atesik rajta 2 eves korig (csak sokan azt hiszik, h. nem, mert a 2. nap laz utan sok doki felir antibiot, a kiutesket meg annak tudjak be:-().

borisznak most megvan az elso hat metszoje, s a 3 kisorloje (mindket felso, es a jobb also), de ezeknek meg csak csucskei. igy 9.

hat en is elfogadnek ilyen ejjeleket, bar a felsiras nelkuli egy hajnali szopcsis ejjelekkel se volt mar bajom, de nem ringatom magam hiu abrandokba:-)

majus 1. azert eleg messze van, nem...de nekem mindegy, en csak husvet korul nem vagyok pesten, akkor nagymamaznak/nagypapaznak vegre a kolykok min. 1 hetet.

hihi! tibi lehet, h. elmenekul?:-) az en kedvesem kivancsi fajta!

magassag...igaz, hogy a kedvesem 14 eves koraig 150 cm volt, aztan egy nyar alatt nott 30 cm-t (szelessegben azota probalja behozni:-), aliz szinte a legmagasabb a csoportban, borisz meg teljesen atlag, de ennyi idosen alig vannak kulonbsegek a kolykok kozott, ezert szoktak mondani, h. aki azert az atlag alatt van erzekelhetoen, vagy felette, az lehet egy tampont ahhoz, hogy kesobb is atlag alatti vagy feletti lesz.

Kép
Kép
momoska

na már sokkal jobban van. a kedve is jó. bevágott egy nagy adag húsileves tésztával. úgy itta a levét, hogy a tálkát a szájához kellett emelni és "lefetyelte" mint egy kisállat. :lol:

szerintem is messze van a május 1. lehet akkor is, de kéne egyet előtte is. ha kezd kicsit melegebb lenni, szerintem akkor kéne. én meg azon gondolkozom, h mikor is kéne, mármint hány órakor. mert ugye többség ebéd után alszik, kb 2re felébred B+K, de mire lejutunk lehet lesz 3-fél4...annak meg semmi értelme... vagy mégis? villámtali lenne?
vlhogy meg kéne oldani az alvást, és tudnánk délelőtt menni. vagy hülyeség??

Borisz jól belehúzott az őrlőkbe.
snooopy

haaaaaaaaat borisznak eddig bejott az hosszabb uton, h. a kocsiban aludt, de tan babakocsiban is bealudna, ha korbejarnank nagyvenyimet:-) de ez nem tuti, bar a kocsiban elalvas is utoljara decemberben volt csekkolva...
borisz ugy latszik ilyen hullamokban fogzik, multkor 2-3 het alatt jott ki 6 foga, most megint ezt celozta meg.
viszont az alvasba is belehuzott, mert meg mindig nyomja...rettegek, mert ha jol alszik ejjel-nappal, az ranyomja a belyeget a kovetkezo ejjelre, mintegy rapihentet minket:-)

Kép
Kép
momoska

Nekem jó korábban is! Én csak az időjárás miatt írtam, akkor tuti jó idő van, és kint lehetünk az udvaron.
Az időpont meg ahogy Orsi írtad ha du. indultok valóban nem sok időt tudnátok itt tölteni, mert az út 1-1,5 óra.
Ha tudnak a kocsiban aludni az megoldás lenne, persze itt is lehet, szoba van 3 is, de nem tudom ez mennyire kivitelezhető. Majd még gondolkodunk rajta hogy legyen..... vagyis nektek hogy legyen, mert jöhettek délelőtt is.

KépKép
domidina

Sziasztok!

Edina!
Mi val.szeg csak most pénteken megyünk az usziba, rendeszeresn nem fogunk járni, mert 1450 lesz 3 órára a belépő, aztán percenként 20 Ft. Most még 750 egész napra, ezt akarjuk kihasználni. A héten meg azért péntek de., mert akkor talán kevesebben vannak + jön Anyukám, anyósom, apósom és nekik ez a nap jó. Nagy családi csobbanás lesz.
A Bucka Manó érdekel, de még azóta se néztem meg, hogy itt van-e még a Dózsa 2-ben. :oops:

Nekünk a tali mindegy, csak szerintem is várjuk meg, amíg a gyerkőcöket ki lehet engedni az udvarra.

Múlt héten voltunk a Deichmann-ban, körülnézni cipő-ügyben. Volt ott egy kislány, 17 hónapos és kb. ugyanolyan magas volt, mint Dávid és testalkatra még vékonyabb is. Az Apuka kérdezte, hogy a Dávid mennyi idős, mikor mondtam meglepődött, hogy jó nagy baba. Én annyira nem látom nagynak, szerintem átlagos, sőt egy- egy babához képest meg még picike is (az Ő 10 kilójával). :lol:

Orsi!
Nekem is a kiütéses láz ugrott be. Ha tényleg az, akkor hamarosan kiderül. Örülök, hogy ma már evett.
Nem tudom Dáviddal mi történt, de Ő is inkább csak inni akart ma, pedig nincs láza.

Tegnap este alig bírtam elaltatni. Kb. 2 órát küzdöttem vele, amjd újból szopi és úgy aludt el végül.
Persze 2-kor ismét ébredt.

Momoska!
Pihenjetek Ti is ilyenkor, ki tudja Borisz mit tartogat a számotokra.

A férjem ma elkezdte az éjszakát. :( Muszáj volt visszamennie, mert a 40 óra helyett 32 óra lett a heti munkaidejük, persze kevesebb pénzért, így most megy éjszakára, hogy kaphassa a műszakpótlékot.

Kép
Kép
tina82

Jóreggelt,

de szar éjszakánk volt! 8-9ig az ölemben ült/feküdt azt hittem simán el fog aludni, mivel az össz alvása de. 1 óra du 5körül 20 perc volt.
ez nem sok.
át akartam adni apjának, h tudjak wc-re menni, meg enni vlmit...erre olyna sírásban tört ki. át kellett vennem, és úgy ettem a corn-flakes-et, h ő közben az ölemben ült és dobálta a tányéromba a cf-et. :lol:
aztán kért ropit, de valszeg rosszul harapott rá, mert felsértette az ínyét és elkezdett vérezni, elég csúnyám. persze ment az ordítás. de nem engedte, h megnézzem hol.
mentünk aludni, Szabi kinn a nappaliban (én akartam ott aludni K-val de mondta maradjunk mi a hálóban). jól tettem, h külön aludtunk, mert 21- 1-ig óránként kelt, felsírt/üvöltött de olyan szinten...., majd éjfélkor kapott egy kúpot és kelt 2, 4, f7kor.
én olyna fáradt vagyok... szóval átérzem Edina min mész keresztül... és Te ezt mindne nap csinálod!! le a kalappal. mondjuk, most tudom, h beteg azért kel, de ha nem lenne beteg és csinálná tanácstalan lennék.

Amúgy ma már jobb kedvű, már dumált reggel ezerrel mint szokott... igaz még melegnek érzem, de nem akartam sokkolni egy fenék-hőmérőzéssel, és eléggé bújós még, de a kedve jobb.

Tin,a mit dologzik a férjed? az ezt jelenti, h éjjel egyedül lesztek a héten? mennyit éjszakázhat?
snooopy

Orsi,
átérzem a helyzetet, valóban elég fárasztó. Reméljük hamar elmúlik ez a valami Kolosnál.

Tina
akkor a ti éjszakátok sem volt valami leányálom, sajnálom.

mi sem leszünk renszeres uszoda látogatók, csak néha-néha, valóban nem kevés ez az összeg. Igazából elég nehezen mozdulunk ki itthonról, de muszály menni valahova.

A buckamanó honlapján a cím még ugyanaz, de ma felhívom őket és lecsekkolom hogy hol vannak és milyenek a foglalkozások, aztán megírom.

A Deischmannba én is akarok menni, eddig minden cipőjét ott vettem. Tegnap Tibit elküldtem körülnézni, hogy megjött-e már a tavaszi kollekció, vagy még a megmaradt cipők vannak, mert akkor nem megyek be Lilivel. De még nem kapták meg a cipőket, uh. marad a jövő hétre a vásárlás.

Egyébként most kinek hány cm a gyerkőce? Lili (már amennyire gyorsam meg tudtam mérni a falnál) 81 cm. Fél hónap alatt 2 cm-et nőtt.

KépKép
domidina

mi kb két hete mértük K-t, 79cm és 11, 6kg!
snooopy

haaat nekem fogalmam sincs borisz mereteirol, sztem a 10kg-ot meg alulrol nyaldossa, hiaba eszik mar...magassagra kb. kolossal azonosak voltak, nem orsi???
akkor csak fajhat vmije kolosnak. ez nem hajaz a 3napos lazra...jobbulast kiskoli!

ejjel meg nem ujitott be borisz, n7ig aludt moccanatlan, akkor szopcsi, csak sajna felebresztette alizt, akit ugyan visszazavartam az agyaba, az apjat meg at alizhoz, de 7kor mar ujra lemaszott az agyabol, ugyhogy nemhiszem, h. visszaaludt...s borisz is n8kor mar fenn volt, nyig is rendesen azota...brrr!

nekem ez a tavaszi cipo meg eszembe se jutott...nem iszom elore a tavasz borere, elobb jojjon ide...!

Kép
Kép
momoska

Sziasztok csajok!

Szegény Koli! Először én is a 3 napos lázra gomdoltam, de ez hamar ki fog derülni. Talán ez a 3. nap, nem Orsi? A husileves biztos nagyon jól esett neki!

Tina Rolinak is 4 naposra csökkentették a munkahetét, de ő már így is 3 műszakban nyomja. Ő is éjszakás a héten, szóval egy cipőben járunk!

Nálunk is véget értek a jó éjszakák! Az utolsó kettő botrányos volt, főleg a mostani. Most majdnem egész éjjel ordított, potyogtak a könnyei, de 100 százalékra nem vagyok biztos benne, hogy a foga miatt. Neki még nincsenek újabbak. Én is kb 4 órát aludtam. Előtte meg hajszál pontosan 2 óránként kelt, de akkor nem bömbölt ennyire. Szóval Edina úgy néz ki a kölykök a szolidaritás mellett döntöttek.

Ez a tali (Nagyvenyim) nekem nem olyan jó, nagyon messze van és én tömegközlekedem... :(

Ez igen! Borisz belehúzott a fogacskákba rendesen!!! Úgy látszik ő nem szereti elaprózni, úgy gondolja jobb egyszerre több darabon túlesni! :) Igaza is van!

Levit én is mértem a múlthéten, ha minden igaz 81cm és 10,9kg, de ruhában.

Én most nem tudom végképp miket adjak neki enni. A pépes már egyáltalán nem megy, de azért a darabos sem annyira, hogy egyszerre egy rendes adagot megegyen. Ti milyen darabos kajákat adtok? Már úgy értem a darabost, hogy normál kaja.

KépKép
kora

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?