Új privát üzeneted érkezett!

Szerintem vegyél karajt és süsd meg egyben, baconba tekerve, befűszerezve. Én szoktam még fokhagymadarabkákat is beletűzdelni, nagyon fincsi! :)

Timi
Kép Kép
timocska

Igen, én is ezt néztem, meg találtam még pár tepsis receptet, amihez szeletben kell a husi. Mindenesetre már nem reménytelen a helyzet :D Megveszem a húst, aztán még megálmodom, hogy melyik legyen! Nyami... Tök éhes lettem :lol:
Vendég

Én nemrég reggeliztam, a párom csomizott szendvicset! :)
Buksi reggel óta folyamatosan rendetlenkedik a pocakomban! Olyan édes! :D

Timi
Kép Kép
timocska

Jaj, nekem is úgy jár a hasam, mint a centrifuga :lol:
Tegnap meg is mutattam a többieknek :D

Csajok, már tegnap is akartam kérdezni, hogy Ti mit gondoltok ezekről a speckó használt pelus tárolókról? Én nem terveztem venni, de most ajándékba jár egy ahhoz a légzésfigyelőhöz amit kinéztünk :roll:
Vendég

Barbi!
Ha úgyis akartok venni olyan légzésfigyelőt és ajándékba adják, akkor ne hagyjátok ott! De alapból én nem vennék. Napokig úgysem tároljuk a használt pelust a lakásban, max.többször kivisszük a kukát. Azt hiszem ez nem okoz majd gondot. Szóval én feleslegesnek tartom. De ha adják, akkor adják! :lol:

Timi
Kép Kép
timocska

Milyen légzésfigyelőt néztetek ki?

Timi
Kép Kép
timocska

Ja, én is úgy vagyok vele, hogy ha ingyen hozzám vágják, akkor jöjjön :D
Angelcare légzésfigyelőt néztünk ki és a Captiva pelus tartó jár hozzá most teljesen ingyen! Ráadásul anyósom lecsapott a csomagra, úgyhogy nekünk most nem is kerül semmibe :D
Vendég

Annyira vicces, hogy már teljesen külön életet él a hasam :lol:
Vendég

Sziasztok lányok,

nekem is külön életet él, de mostanában nem annyira rugdos, mint inkább kidudorodik és félrehúzza a pocakomat hol jobbra, hol balra, tökre csálén áll :D

Nem nagyon írtam mert állandóan fordítok. Tegnap és tegnapelőtt 8 órát a munkahelyen, aztán haza, és 7-től éjfélig otthon maszekba. Kezdek nagyon elfáradni :( de még hétvégén is ez lesz
De azért folyamatosan olvasom mit írtok :)
Ági

Kép
Kép
agiboldi

Ági!
hogy bírod ezt az éjszakázást? Nekem már fél 10-kor leragad a szemem, a tv-t sem tudom bambulni! :D :wink:

Milyen szöveget fordítasz? Legalább érdekes?

Timi
Kép Kép
timocska

Nem érdekes, hanem borzalmas. Belső ellenőrzés, számviteli folyamatok, időszak végi zárás, vevőkövetelések elszámolása, adóelhatárolás.... stb. És ugye én alapból bölcsész vagyok (de ezeket már megtanultam fordítani az évek során), tehát kicsit még kevésbé érdekel a téma..

Hát rosszul bírom. Régen akár hajnali 3-ig is fenn voltam, most igyekszem éjfélkor mindig befejezni. És ha Boldi virgonckodik, akkor meg csak a hasamra tudok figyelni, minden más jelentőségét veszti teljesen :P

Kép
Kép
agiboldi

Sziasztok!

Barbus
Vegyél egy "kis" pulykamellet meg egy kis karajt,ezekből már sok finpmságot ki lehet hozni!
Mi is olyan légzésfigyelőt veszünk-kapunk- majd.Feleslegesnek tartom a pelustárolót,de ha adják hát legyen.Igaz azt mondják egész jó,mert több rétegben becsomagolja a pelust és nem szaglik.mondjuk biztos nem tárolnám napokig a lakásban amúgy sem.Most Veresegyházon 32 ezerért van.

Ági
Húúú,nem irigyellek,elég száraz és unalmas lehet a fordítás.Azért ne dolgozz nagyon sokat!

Képzeljétek nálam ma tört el a mécses.Volt egy piti dolog miatt egy kis vitánk a párommal és amikor elment itthonról úgy elkezdtem zokogni,hogy egy óráig abba sem bírtam hagyni.
Aztán skypon elkezdtünk beszélni és olyanokat mondott nekem,hogy akkor meg a boldogságtól nem tudtam abba hagyni és most is ahogy írom és rágondolok máris könnyezek...Jaj,de kis érzékeny vagyok ma! :P
Vendég

Sziasztok!

Tegnap megírtam a vizsgát, szerintem meg lett, de eredmény csak jövőhét végén lesz.

Karácsony: Mi idén még nem leszünk itthon szenteste Keszthelyen leszünk a szüleimnél, másnap pedig Balatonszárszón a párom szüleinél, minden évben így utazásokkal zajlik nekünk a karácsony a fát itthon már 20-a körül fel szoktuk díszíteni, nert aztán már utazunk is. De kijelentettem, ha meglesz Gergő többet nem vagyok hajlandó utazgatni karácsonykor. Ha a család velünk akar lenni, akkor jöjjenek fel ők hozzánk.

Timi, Barbi,
Sajnos nálunk is ez van, mint nálatok. A párom már reggel fél hétkor elmegy itthonról és hét előtt sosincs itthon, de az utóbbi időben még később (9-11 között) szokott megérkezni, és múlt héten, amikor már rég megbeszéltük, hogy hétvégén lemegyünk a szüleihez kijelentették, hogy szombat vasárnap is be kell mennie. Persze megfizetve meg nincs rendesen :evil:

Barbi,
Mi is szeretnénk légzésfigyelőt, de ha már lesz szeretnék egy tanfolyamra is elmenni, hogy mit kell csinálni, ha beriaszt, mert szerintem csak így van értelme. Már ki is néztem, hogy a Madarász utcai klinikán van ilyen tanfojam minden kedden és 1 napos csak.

Móni

Kép
móni23

Boldiági!
Nagyon száraz téma, nem csodálom, hogy inkább a pocakodra koncentrálsz! :D

Ági!
Úgy néz ki, hogy előbb-utóbb mindenkire rájön a hormontúltengés, sírás vagy nevetőgörcs formájában!
Tegnap este én is bődörögtem otthon, nagyon érzékeny vagyok mostanában! :)
Mutattam a páromnak a kis body-kat, nagyon tetszett neki és mondta, hogy milyen aranyosak vagytok! :D

Timi
Kép Kép
timocska

Móni!
Én is gondolkodtam már a tanfolyamon, mert tényleg csak így érdemes. Bár remélem sosem lesz rá szükség!!!

Timi
Kép Kép
timocska

Ágiboldi!
Nem irigyellek a fordítás miatt :( Kitarttás! És azért csak óvatosan vállalj magadra ilyen megterhelő dolgokat!

Móni! Én is azt hallottam anno, hogy el kell végezni a tanfolyamot hozzá, de aztán mindenki lebeszélt róla. Azt mondják, hogy elég ha felkapod a babát és picit megrázod, mert annyira pillanatnyi csak ez a kiesés, hogy attól simán visszazökken! Szóval én nem hiszem, hogy elmegyek ezért külön tanfolyamra.

Na, lemegyek, körbejárok :D
Vendég

Mennem kell vásárolni hétvégére mert jön a tesóm és a felesége.Valami kis főzési előkészületeket is tennem kell mert nem akarom a hétvégét a konyhában tölteni.Mondjuk sokat nem leszünk itthon.Jövünk-megyünk-nézelődünk majd.
Na meg mindig az eszembe jut a karácsony,már csak két hét és még semmi ajándékot nem vettem.De ha lagalább tudnám,hogy mit.szabolcsnak tudom legalább az övét megvehetném ma.de ha atömegre gondolok rosszul vagyok...
Vendég

Barbi,
Én azért gondolkodom mindenképpen egy ilyen tanfolyamon, mert sajnos egy unokatesóm meghalt így, igaz akkor még nem voltak légzésfigyelők, de ha mégis újra kellene éleszteni (de persze ilyen úgy sem lesz!!!) akkor szeretném tudni, hogy mit hogyan kell.

Én is elmegyek vásárolni, apának még nincs meg a karácsonyiajándéka.

Kép
móni23

De jó nektek csajok, hogy mehettek vásárolni. Én meg itt görnyedek az irodában és szenvedek!!! Én is akarok menni!!! :D :D

Kami vajon alszik vagy jógázik? :)

Timi
Kép Kép
timocska

Móni
Ha te nyugodtabb vagy ha elvégzed ezt a tanfolyamot akkor persze menj csak el,de a Barbinak igaza van.Ha nem riad fel a nagy sípolásra a baba akkor meg kell rázni egy kicsit és utána már veszi is a levegőt!De erre senkinek ne legyen szüksége!!!De szivesen adok tanácsot,ebben a témában otthon vagyok!
Vendég

Ági!
Akkor majd hozzád járunk tanfolyamra! :) Összekötjük a kellemest a hasznossal! :D

Timi
Kép Kép
timocska

Igaz ott egy babán csinálhatod az újraélesztést és látod,hogy jól csinálod-e,de sajna ahhoz,hogy ezt jól lehessen csinálni nem elég egy egynapos tanfolyás.Érdekes az biztos!Na nem akarlak lebeszélni,könnyen vagyok!Ne haragudj!!!
Vendég

Ok,mondjuk kari után a mardék sütik elpusztítása mellett?! :lol:
Vendég

Aha, jó ötlet! :D :D

Timi
Kép Kép
timocska

Sziasztok!
Mi is azt hallottuk, hogy érdemes elmenni a Madarász utcai tanfolyamra....
Viszont SÁgi.... Te most elbizonytalanítottál.... régebben mintha Te írtad volna, hogy eü-ben dolgozol?! Vagy tévedek? Érdekelne, hogy Te hogyan látod ezt a kérdést!
elmo

Szia Elmo!
Én elfogult vagyok a kérdésben.Igen én eü-s vagyok,intanzív osztályon és aneszten .dolgozom.Ezzel csak azt szerettem volna mondani,hogy sok újraélesztésben volt már részem.
Szóval szerintem egy ilyen rövidke tanfolyam sokmindenre nem lehet jó.Szerintem csak valami halvány felvilágosítás lehet amit aztán vészhalyzetben nem biztos,hogy lehet használni.Sajna vészhelyzetben első a pánik amikor az ember nem biztos benne,hogy mit is kell csinálni és mire végig gondolod,hogy mi is volt,hogy is tanultuk az már késő.Ez az én egyéni véleményem és 7 évi tanulás után az első pár újraélesztésnél azért én is igen csak be voltam sz@rva,pedig kórházban jó háttérrel történt.Szóval nemtom,hogy mennyire nlehet hasznos.Mondjuk ha már elméletben tudja valaki az már egy kisfokú biztonság.Végülis menjetek el mert ártani nem árthat,na és senkinek nem lesz rá szüksége.
Vendég

Na meg sokat beszélnek és nagy hangsúlyt fektetnek a prevenciora,de azt elolvashatod a neten is!
Vendég

Megjöttem :D
Majdnem mindent sikerült elintéznem, egyedül azt a speckó arckrémet nem kaptam meg, amit a bőrgyógyász felírt, de az sem baj, mert van még belőle!
Megvettem a husikat, szépen el is tettem a mélyhűtőbe :D
Megyek ebédelni, sütöttem pipi combot. Nyam-nyam :D
Vendég

Ági!
Azért én szívesen vennék tőled egy-két jótanácsot! :) Ja, és hol lehet a prevencióról olvasni? :)

Barbi!
Ügyi vagy! Ajándékokat is vettél?

Én most ebédeltem, tele vagyok: csirkemell paprikás és aranygaluska... nyami-nyami... most meg pukkadozom... :shock:

Timi
Kép Kép
timocska

Köszi az infókat SÁgi!!!! Remélem senkinek nem lesz ilyenre szüksége az életben!
Egyébként mi a véleményed/véleményetek a légzésfigyelőről.... sokan a babamérleghez hasonlítják (csak idegeskedsz miatta)... -ha pl tévesen riaszt...
29+3
elmo

Elmo!
Sajna már én is annyi olyat hallottam, hogy feleslegesen riasztott. De mi van, ha pont olyankor nem riaszt semmi, amikor tényleg kellene? Nekem, mint első babásnak, annyi ilyen parám van: nem hallom meg a másik szobából, ha nyöszörög, honnan tudom, hogy lélegzik-e mindig, folyton néznem kell-e, hason vagy háton altassam stb. Úgyhogy mi inkább beruházunk egybe, minthogy bármi baj legyen! (ne nézzetek hülyének a sok para miatt!) :roll:

Timi
Kép Kép
timocska

Timó! Nekem ugyanezek a félelmeim, mi is ezért veszünk!
Babamérlegünk tuti nem lesz - legalábbis magamtól elsőre nem fogom megvenni.
Ajándékot nem vettem, mert készíteni fogunk, ahhoz meg már megvan minden itthon, csak neki kéne állni - szerintem majd csak jövő héten fogok. Képkeretet csinálunk a szülőknek is meg a nagyszülőknek is - legyen mibe tenni az uncsi/déduncsi fotókat :D Ha sikerüljó képet csinálni Emmáról hétfőn a 4D-n, akkor az is belekerül :wink: Gábor azt a filmet kapja, amit írtam, hogy végre sikerült beszereznem! Barátokkal is mindig készítünk egymásnak - oda meg karácsonyfa díszek lesznek :D Azt mára terveztem, de nem biztos, hogy lesz erőm... Most legalábbis én is punnyadok. Jól bekajáltam, meg tegnapkibontottuk azt a doboz csokit, amit anyósom hozott a múlt héten, és hát nagyon fini :oops: Most is azt majszolom :oops:

Ti mit adtok a párotoknak meg a szülőknek?
Vendég

Most nézem, hogy még Karácsony előtt nekem is kevesebb lesz, mint 100 nap :shock:
Vendég

Timo
Van egy olyan oldal,hogy www.bolcsohalal.lap.hu
De én csak beírom a google-be és átnézem mi lehet az érdekes.

Elmo
Én jó dolognak tartom a légzésfigyelőt.Számomra már csak azért is megnyugtatóbb ha lesz mert első perctől külön szobában fog Petiki aludni,igaz ez első időben ott alszom majd vele.Szerintem jó dolog.téves riasztás:inkább több téves mint egy valós amire nincs riasztás!!!

Bari
Ügyi vagy!Én még mindig nem indultam el!!!
:?
Vendég

Barbi!
Most látom,hogy le Bariztalak :? !Ezer bocs!!! :? :P
Vendég

Barbi!
A páromnak eddig csak egy könyvet vettem. Nagyon szeret harckocsi modelleket csinálni, valami ahhoz kapcsolódó dolgot veszek még neki.
Tök jó ötlet, hogy saját kezűleg csináljátok az ajándékokat, szerintem sokkal jobb az olyan ajándék, mint amit venni lehet. És a képkeret is nagyon jó ötlet!
Mi 2 évvel ezelőtt karácsonyra adtunk képkeretet, benne az esküvői fényképünkkel. Nagyon örültek neki a szülők! :D

Ja, babamérleget mi sem veszünk!

Timi
Kép Kép
timocska

Szasztok. kami a valtozatosag kedveert szinten forditott - de mar vege. Jaj de bena tema volt, szennyvizkezeles!!! Elvezetes, erdekes igy a 7. honap derekan... (meg ugy altalaban is..)

Na, en is osszevesztem a parommal, meg reggel, most meg hazajott delben es probalt kiengesztelni es nagy nehezen ugyan beadtam a derekam, de azert megrikattuk egymast kolcsonosen... Nemtom mi van a levegoben, hogy mindenki bogicsel meg nyafizik a parjaval... de ez most egy ilyen idoszak...

Legzesfigyelotema: mi nem akartunk venni, de vegul kaptunk kolcsonbe, igy beuzemeljuk. Nem nagyon hiszek benne, raadasul a babaagy epp a fejem mellett lesz, ami mondjuk semmit nem jelent, ha alszom, de... na mindegy. Most, hogy van, hasznalni fogjuk, de nem varok semmi csodat.

Most megyek furodni + hajat mosni (azt de utalok, kesz torturta!!!), mar csak 3,5 ora es bucsuztat a csapatom...

Nemtom jovok-e meg ma, ha nem jonnek, akkor puszi mindenkinek es jo hetveget annak, aki hetvegen nem jon!

Kami+Zsebi
kami

Sziasztok lányok!

Légzésfigyelő: Engem a mikor Petra született a védőnő lebeszélt a légzésfigyelőröl, mert csak stressz forrása (sokszor feleslegesen beriaszt erre különben egy ismerősöm is panaszkodott! Álandóan csipogott neki és mindíg frászt kapott)) és úgy sem lehet ezeken a tanfolyamokon elsajátítani az újraélesztés taktikáját. Úgyhogy nekünk nem volt és most sem lesz. Azt javasolta, hogy inkább emeljük meg kb 5-10 centire a matrac első részét, hogy fejecskéje magasabbon legyen.

Karácsony: A Jézuska hozza a fenyőfát Petrának. Csak még azt nem tudjuk, hogy gyökereset vagy vágottat vegyünk. A vágottat én azért szeretném, mert kiültetnénk a ház elé ha vége az ünnepeknek. De a vágottnak Petra jobban örülne, mert nagyobb.
Ti mit javasoltok?

zsuzsibo

Kami!
De jó, most van a búcsúztatód! :) Biztos kapsz valami ajándékot is, de ha nem, hát az se baj! Én nem is tudom, egyáltalán lesz-e nekem ilyen. Az előző két kolléganőm, aki elment szülni, nekik se volt és nem is vettünk közösen nekik semmit (utólag belegondolva elég gáz)!

Zsuzsi!
Mivel mi emeletes házban lakunk, ezért csak vágottat vehetünk. De az tényleg azért jobb, mert nagyobb, viszont a cserepes pedig tényleg kiültethető. Ti tudjátok mennyire vagytok természetvédők... :wink:

Timi
Kép Kép
timocska

Na végre mindenkinek meg van az ajándéka, már csak be kell csomagolni őket.

Sági,
Biztosan igazad van a légzésfigyelővel és a tanfolyammal kapcsolatban, de én elég parás vagyok, és így talán egy kicsit megnyugszom.

Kami,
Biztosan szép kis ajándékokat fogsz kapni a kollégáidtól, érezd jól magad!

Zsuzsi,
Nálunk a szüleimnél nagyon sokszor volt cserepes fenyő, karácsony után meg kiültettük a telekre, nagyon szépek voltak, de sajnos egyik évben karácsony előtt ellopták az összeset, így azóta vágottat vesznek.

Kép
móni23

Na, indulok haza. Gondoltam még gyorsan beköszönök, mert ma este hazautazunk a szüleimhez, disznótor lesz hétvégén és csak vasárnap jövünk vissza!

Mindenkinek addig is minden szépet, vigyázzatok magatokra és a bébikre!
És pihenjetek sokat!

Puszi!

Timi
Kép Kép
timocska

Sziasztok!
Na, jól bealudtam :D Legalább nem alszom el nem sokkal azután, hogy Gábor hazajött – ugyanis úton van már :D :D :D

Kami! Jó mulatást! Kíváncsi vagyok, hogy mi mellett döntöttek a listádból!

Sági! Szerintem igazad van, inkább több téves, mit egy riasztás ami nincs... Hú de egyetértek ma mindenkivel :D
(a Barit nem vettem fel :D)

Móni! Ügyi vagy! Én nagyon szeretek csomagolni is! :D

Timi! Jó utat nektek! Te is pihizz sokat a hétvégén!

Meg persze mindenki! Vigyázzatok Magatokra!
Mi holnap felszereljük a karnist Emma szobájába és feltesszük a függönyt! Már nagyon várom!!! :D
Vendég

Sziasztok!

Mosolygok itt magamban, hogy tényleg minkenkin kitörnek az érzelmek...:):)

A babafalván találtam vonalzót, be is állítottam, meg minden, de bénázok a beillesztéssel. Majd visszaolvasok, hogy lehet ide azt bebiggyeszteni.....:)
babzsak27

Babzsák! Az aláírásodhoz illeszd be a BBCode-ot!
Vendég

Sági,
nagyon jó érzés lehet, nemcsak, hogy tudsz újraéleszteni, hanem már mentettél is meg embereket. (Én csak a jogsi megszerzésekor tanultam valamikor nagyon régen, de teljesen egyetértek azzal a kezdeményezéssel, hogy ezt a tanfolyamot mindenkinek (nem emlékszem milyen) rendszeresen el kellene végeznie.

Barbi ill. fontolgatók:
Szóval én elmegyek majd egy ilyen tanfolyamra-még ha ott nem is lehet rutint szerezni-de szükség esetén legalább neki tudjak állni az újraélesztésnek, míg kiérnek a mentők.
A múltkori szülésfelkészítőn egy kismama-hallgató foglalta össze a Heim Pálos/Madarász u-i tanfolyamon hallottakat: akkor éppen nem jegyzeteltem, csak az elérhetőséget (http://www.heimpalkorhaz.hu/oszt_bel_SIDS.htm), de arra határozottan emlékszem, hogy a baba rázogatását nem tanácsolták, sőt.
Na, csak azt akartam írni, hogy 1000 Ft-ot és 2 órát megér a dolog (és majd egy felnőtt újraélesztő tanfolyamra is el szeretnék menni).

Vidámabb téma:
engem az IKEA pénztáránál engedett előre egy anyukám korabeli nő!!! Éppen nem voltam rosszul, úgyhogy nem akartam elfogadni, de nagyon kitartó volt :)
+ egyelőre beleférek a karcsúsított/szűkebb kabátomba, amiből persze látványosan kidudorodok, szóval egyre több ismeretlen gratulál a bébihez. Lassan meg kell szoknom, hogy tényleg látszik :lol:
Nem szoktátok olvasni az Index/Porontyot? (Nekem amiatt vannak hol nevető-hol meg meghatódottságtól-síró görcseim). Ja, a commentek a legjobbak.

Kedvenc cikkeim jutottak eszembe, miközben benneteket olvastalak:
* anyuka és babája mint közügy, ha kritizálni lehet és nem közügy, ha segíteni kellene:
http://velvet.hu/poronty/2006/11/19/any ... utca_nepe/
*kismama/anyuka ignorálás a tömegközlekedésben:
http://velvet.hu/poronty/2006/11/17/pan ... s_hetesen/

...legfőbb kedvencem, amit most olvastam, míg apa zuhanyzott (céges karácsonyi partira készülődve):
http://velvet.hu/poronty/2006/12/06/any ... a_mikulas/
Tamás azt hitte, hogy valami komoly bajom van, annyira sírtam és csak találgatta, hogy mi történhetett, mert nem tudtam elmondani (kicsit szégyelltem is :? ). Aztán megmagyarázta a bébinek, hogy anya egy pszichomazochista, hogy ilyeneket olvas :lol:
Hú, de sok voltam :oops:
Na, mindenkinek jó hétvégét!!!
Vendég

Tényleg, én sem üdvözöltem még Zsuzsibót és Babzsákot, akkor most welcome!
Zsuzsi, te sem a Tábor utcai védőnőkhöz jársz?

Timo-Barbi,
én is sajnálom, hogy a munka miatt hiányoljátok a párotokat. (Mellesleg én is már annak is örülnék, ha 8-ra hazaérne, de múlt héten felvett 3 új embert és a saját munkájara nem marad ideje a tanítgatásuk miatt. Viszont én teljesen meg tudom őt érteni, mert amíg én is ott dolgoztam, nagyon sokszor csak akkor jöttem el az irodából, amikor 10-kor kidobott az SAP (volt, hogy még akkor sem, mert Excelben korlátlan ideig lehetett dolgozni :( Hú, de régen volt és milyen jó dolgom van most!!!)

Csajok,
a ti párotok is erőlteti már a kórházi cókmók összepakolását? Szerintem még korai, de talán a 31. héten beadom a derekam, nem idegesítem tovább:-)) Ő amolyan biztonsági játékos, általában már november közepére megveszi a karácsonyi ajikat, aztán fel van háborodva, hogy még nem lehet kapni hozzájuk csomagolópapírt. :lol:
Vendég

Otthonszülés tanfolyam...

A csütörtöki nap programja a szülés bábaszemmel és a szülésvideók nézése volt. Ez is jó hosszú nap volt, még úgy is hogy szigorú határt szabtak neki, mert 5kor kipateroltak mindenkit, mivel utánunk dúla megbeszélés volt. De 10-től 5-ig tartott a program...

Előbb néztük a videókat, egy csomó otthonszülést megnéztünk... és hát nagyon nehéz volt nekem ezeket végignézni. Zsuzsával nem néztem meg egy ilyen videót sem, ami biztos furcsán hangzik azoknak akik végignézték/hallgatták hogy milyen eszméletlen sokat olvastam (és tudósítottam) az első terhességem alatt magáról a terhességről, a szülésről, stb. De valahogy tudtam magamról, hogy nem bírnék végignézni egy szülést, egyszerűen szorongással töltött el a gondolata.

És most is. Nagyon nehéz volt nézni, főleg a vajúdásokat, maga a szülés amikor kibújt a baba már megkönnyebbülés volt. Meg is könnyeztem egyik-másikat. :) Szóval bennem felébresztette ugyanazt a szüléstől való félelmet ezeket a szüléseket végignézni, mert rá kellett hogy döbbenjek, attól hogy otthon történtek ezek a szülések, a nők még ugyanúgy szenvedtek mint amire én nagyon jól emlékeztem a kórházból. Ez egyébként az én meglátásom, mert a bábatanonc/dúla aki a filmvetítést tartotta (akinek amúgy négy gyereke van) azt mondja, ő nem ezt látja a videókon, hanem hogy milyen jó nekik, mivel neki magának a szülésélmény pozitív volt.

Szóval abból a szempontból nagyon tanulságos volt, hogy magamba kellett hogy nézzek, és bevalljam magamnak, hogy én még mindig nagyon tartok a szüléstől, szeretnék elmenekülni a fájdalomtól, és azt reméltem valahol, hogy a háborítatlan szülés lesz majd, ha nem a fájdalommentes, de a pozitív szülésélmény kulcsa. Mert azért én úgy éltem meg az első szülésemet, hogy marha szar dolog volt, EDA ide vagy oda. (Lehet többször kellett volna utántöltést kérnem...) Szóval félek a fájdalomtól, és maga a félelem mint jól tudom (a fejemmel) fokozza a fájdalomérzetet. Nem tudom, hogyan és mivel tudnám magam meggyőzni, hogy ne féljek, ne meneküljek, hanem fogadjam el a fájdalmat, mert szerintem ez lenne a jó szülésélmény titka, akár kórházban, akár otthon történik.

Viszont visszatérve a videókhoz, pár dolog úgy megragadott. Az egyik, hogy szinte mindegyik otthonszülés egy nagyon érzéki élménynek tűnt... intim és érzéki, még akkor is ha többen voltak jelen. Általában a szülő nő a párjára támaszkodott, vagy egyedül próbált megbírkózni a fájdalommal, és ilyenkor Geréb Ági teljesen a háttérben volt, csak figyelt, de úgy, hogy tényleg a teljes figyelme a nőre összpontosult. Eszméletlen szerénység kell ehhez szerintem, egyáltalán nem tolta magát előtérbe, de ha a szülő nő igényelte, akkor egy határozott, nyugodt és megnyugtató jelenség volt. És ha kellett, masszírozta a nő hátát, megtámosztotta, akár négykézláb állva hagyta, hogy ránehezedjen a fájások alatt a nő. A kitolás szakában pedig ha kellett, akkor bebújt a szülőszék alá hogy hozzáférjen a gáthoz és a kisbabához anélkül, hogy a szülő nőt megzavarta volna abban, hogy olyan testhelyzetet vegyen fel, ami neki a legjobb.

Egy olyan szülést láttunk, ami kórházban kötött ki, ez is nagyon tanulságos volt. Kiderült a film elején, hogy a nő szellemi károsult gyerekekkel dolgozik, akik a szülés alatt oxigénhiányos állapotba kerültek. Ennek ellenére az otthonszülést választotta, de 72 (!!!) óra vajúdás után, mikor már teljesen eltűnt a méhszáj, de egész egyszerűen nem jöttek a tolófájások, leültek Ágival megbeszélni (összehúzódások között), hogy mi is legyen a teendő, mert láthatóan fáradt is volt és nem haladott semerre. Teljesen egyértelmű és nyilvánvaló volt, nagyon szépen kirajzolódott, és meg is fogalmazta, hogy attól fél a nő, hogy a baba elakad a szülőcsatornában és oxigénhiányos lesz, mint a gyerekek, akikkel dolgozik. És ez a tudat leblokkolta a szülést a kitolás előtt. Nem mert belekezdeni. Végül úgy döntött, bemennek a kórházba, ahol megvizsgálták ("aranyom, most azt fogjuk csinálni, hogy" stílusú doktor bácsi, erre mindenki felhördült, Ági stílusa után igencsak lekezelőnek tűnt), kapott oxitocint és kinyomták belőle a babát. Akivel minden rendben volt, teljesen egészségesen született. Aztán Ági elmondta, hogy ez a nő utána otthon minden további nélkül szült még két makkegészséges gyereket, tehát úgy tűnik, sikerült megbírkózni a blokkjával.

Egy másik videó, ami nagyon tanulságos volt, egy mexikói asszony szülését mutatta be, aki mellesleg maga is bába. Hát az valami szinte hihetetlen volt. A nő sugárzott mikor beindult a szülése, a kommentárban mesélte is, hogy mennyire boldog volt, hogy ma van a nagy nap amikor megismerheti a kisbabáját, ennek örömére elmentek kirándulni egyet. Aztán hazamentek, nagy családi ebéd következett az összes gyerekkel együtt. Ott már azt mondta, fel kellett állnia és sétálnia, mert olyan erősek voltak a méhösszehúzódások, hogy arra kellett összpontosítania. Aztán ahogy sétált, úgy érezte, mikor a férje felé halad, akkor olyan érzése van, mintha a nap próbálna kitörni a hasából, ami az ő szerelműket szimbolizálja, de ha távolodik tőle, akkor inkább hasonlít fájdalomhoz... úgyhogy a féjre vele szemben állt és hátrafelé sétált, hogy a nő mindig feléje tudjon haladni. Ekkor már látszott, hogy egy teljesen más tudatállapotban van a nő, gyöngyözött rajta az izzadtság, csukva volt a szeme, de teljesen nyugodt volt az arca, csak egy elmélyült befelé figyelés látszott rajta. Aztán bemásztak egy hatalmas (és gyönyörű) kádba, ő is meg a férje is, ahol nevetgélések, mosolygások és némi fujtatás közepette megszülte a babáját... a két idősebb gyerek pedig becsobbant melléjük a kádba és ott volt együtt az egész család.

Hihetetlenül pozitív és szép szülés volt... ebből a két szülésből nekem az jött le, milyen borzasztó fontos a lelkiállapot, mennyi befolyása van a szülés haladására, az egésznek a megélésére... most már csak azt nem tudom, hogy tudnám annak a mexikói bábaasszonynak a tudatát átültetni a saját fejembe a saját szülésem idejére. ;)

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Ja, még azt gyorsan hozzáteszem, hogy hihetetlen élmény volt nézni, ahogy a baba feje megjelent a nők lába között... ahogy egyre nagyobb és tágabb lett a szeméremtest (és repedésnek még csak jele sem volt...) és egyszer csak előbukkant egy kis fejecske... és miután előbukkant, ott lógott a levegőben szép csendesen amíg anyuka pihent a következő tolófájásig. Olyan kis nyugodtnak tűntek, mintha aludnának. Aztán a következő tolófájással általában előbukkant egy kar, vagy kettő, és utána már az egész test kicsusszant. Ilyenkor Ágiék várakozó kezeibe érkezett a baba, kinyomkodták az orrát/száját és betakargatták, majd megvárták amíg az anya a babája után nem nyúl hogy magához vegye. A babák nem feltétlenül sírtak fel (ettől még levegőt persze vettek), és azok is amelyek sírtak, ahogy az anyukájukhoz kerültek, megnyugodtak. Nagyon-nagyon szép volt mindegyik kibújás, nagyon megható.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Most megyek és visszaolvasok...

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok! Ismét régen tudtam erre járni, de azért figyellek benneteket :lol:

Légzésfigyelő!
Én is körbe jártam a témát és én inkább a megelőzésre koncentráltam:
háton altattás, mindig csak eggyel több réteg ruha mint nekünk és kb. 21-23 fokban alvás (lakcsin nem könnyű), no smoking. Persze megértem azokat akik a légzésfigyelőt is használják, de szerintem a tanfolyam is kéne hozzá. Megkérdeztem a szülésznőmet és ő azt mondta, hogy bizonyos helyzetekben a kórház-doki javasolja, ilyen az ha a családban már volt rá eset, koraszülőtt baba vagy légzési próblémmákkal született baba. Az is közrejátszott hogy Bence mellettem aludt egy bölcsőben és imádtam ezt a helyzetett és teljesen nyugodt voltam, azt sem hittem volna magamról lévén roppant jó alvó vagyok-voltam, hogy mikor már mocorgott (én a igény szerinti szopiban hiszek) kb. 3 óránként rögtön cicire tettem így gyakorlatilag sosem sírt, kaka pedig mindig csak büfi után jött és szerencsére általában csak nappal így éjszaka nem kellett zargatnom pelenka cserével. Ezt egyébként a védőnőm javasolta mármint azt, hogy éjszaka "ridegek" legyünk, semmi babausgatás, méricskézés (én csináltam, jól ki is nevetett a védőnő), ha nincs kaka peluscsere sem kell mert így a babuci hamar megtanulja, hogy nappal vagy éjszaka van.

Mi tudjátok mivel jártunk nagyon rosszul? Living Lab elemes bébi orrszívóval. Vagy mi vagyunk bénák vagy a készülékben van a hiba (a rokonaink is így jártak) de kénytelenek voltunk az 1200 Ft-os porszívós orrszívos készüléket plusszban megvenni és az be jött szemben a 12000 Ft-os készülékkel :shock:

Képzeljétek kinéztük a Brendonban a Fisher-Price altató dalos körforgó-bébivigyázót kb. 16000 Ft-ért de szerencsére nem vettük meg, mert a Corában 9900 Ft volt. Persze így is drága de mivel Bálint-Gergő is fiú így nem igazán kell venni neki semmit azt hiszem belefér ez a "luxus".

Gergő? Lehet, hogy a kissrác Gergő lesz és ezért bocsánatot kell kérnem valakitől (nem emlékszem kitől) mert innen "loptuk" ezt a nevet :oops:

Bencénél csupa jó emlékem volt az emberek udvariasságával kapcsolatban Bálint-Gergővel viszont csupa rossz. Anyukám elvitte Bencét a Mikuláshoz én később értem oda így végig kellett néznem, hogy anyukámat felállítják a székéről mondván adjon helyett hogy a Mikulás fotelját a helyére tudják tenni, anyukám fel is állt de közben egy élelmes 30-as nő eljoglalta a helyét majd 2 perc múlva több 30-as nő egreciroztatta, hogy menjen már arrébb mert nem látnak az én 65 éves anyukámtól. Anyu "kissé" csalódottan kihátrált hozzám a Benőkével mire egy másik csaj az orrom előtt kinált helyett egy gyerekes férfinak, hogy üljön le. Kész voltam :cry:
Hú, jó sokat írtam... remélem azért valaki elolvassa :lol:
bendegúz30

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?