Sziasztok!
Babzsák, Monisa!
Üdv közöttünk!
Otthonszülés:
Nem, még nem döntöttem, hogy mit akarok... annál inkább sem, mert mint kiderült, az összes kórház közül Geréb Áginak az Istvánnal van a legjobb munkaviszonya, és róluk a legjobb véleménye. Oda szereti vinni az olyan kismamákat, akikkel a szülés alatt valami komplikáció merült fel. Mivel nekem az István főorvosa a szülészem, nem tudom, mennyire nézné jó szemmel, ha átmennék tőle Geréb Ágihoz, hogy mennyiben rontaná ez el Ági jelenlegi jó kapcsolatát a kórházzal. Ági erről azt mondta, hogy mindenképpen mondjam el az orvosomnak, hogy én gondolkozom az otthonszülésről, illetve szóljak neki előre ha emellett döntök, mert a legrosszabb variácó az, ha eltűnök a terhesgondozásából, aztán egyszer csak megjelenek a kórházban szülés közben.
Ideális esetben azt szeretném, hogy itthon elkezdeni, és ha meggondolom magam félúton, vagy esetleg valami komplikáció lép fel, akkor bemehetnék az Istvánba anélkül hogy csúnyán néznek rám.
Burokrepesztés:
Erre még visszatérek egy picit, mert azt kihagytam a beszámolóból, hogy állítólag amit a kórházban szoktak csinálni, hogy kb 4 cm-nél burkot repesztenek, az állítólag a természetben nem nagyon fordul elő. Vagy megreped a burok mielőtt beindulnak a kontrakciók, vagy már csak a végén, 8 cm táján vagy utána reped magától a burok. Ági azt mondta, a burokrepesztés nem következménymentes, mert a baba szívhangja le szokott esni ilyenkor, tehát megterheli őt hogy már nincs körülötte a magzatvíz. Ez is érdekes volt, ezt sem tudtam, hogy a burok az nem szokott magától megrepedni a vajúdás közepén. Ági erre azt mondta, szerinte mindkét esetnek jó oka van megtörténni, annak is ha korán reped a burok, és annak is ha csak a végén. Ez nekem azért érdekes, mert én pl a burokrepesztést az ártatlanabb kórházi beavatkozások közé soroltam a saját fejemben, bár azt tudtam, ha megreped a burok, akkor az ember (a kórházi közegben) el van kötelezve arra, hogy 12 órán belül szüljön. Ezt is kihagytam, mikor azt írtam hogy a kórházban ilyenkor beindítják a szülést - nem feltétlenül azonnal, de 12 órán belül.
Köldökzsinór:
Ez volt a másik érdekes részlet ami úgy a fejemben maradt, hogy Ági elmesélte, milyen az, ha a baba nyakára van tekeredve a köldökzsinór... és hogy ők ezzel mit csinálnak. (Kórházban gyakran ezzel indokolják a műszeres, vákuumos, stb, befejezést.) Tehát ha a baba nyakára van tekeredve a köldökzsinór, akkor mikor méhösszehúzódás van és a baba próbálna előrejutni, a zsinór megfeszül, vékonyabb lesz, kevesebb vér áramlik rajta keresztül, és mikor a kontrakciónak vége, visszahúzza a babát a méhbe. Megfeszült állapotban tehát a baba kevesebb oxigénhez jut. Viszont mikor vége az összehúzódásnak, a baba visszacsúszik, akkor a köldökzsinór ellazul, a vérellátás visszaáll, és a következő méhösszehúzódásnál egy kicsit előrébb jut a baba. Ők ezt szokták hagyni, és így, ha lassabban is, de megszületik a baba szépen magától. Ági ezt ahhoz hasonlította, mikor a gyerekek a Balatonban kavicsokat gyűjtenek - le-lebuknak a víz alá, de levegőért mindig feljönnek. Ez nem egy aggasztó jelenség. Ellenben ha a víz alatt tartanánk őket több percig, akkor azt bizonyosan jobban megsínylenék. Ugyanígy a babával meg a köldökzsinórral, ha hagyják őt szépen alá-alábukni, megoldja hogy elég oxigénhez jusson. De ha ilyenkor megfogják őt, tolják, nyomják, húzzák ki több percen keresztül, mondván hogy a nyakán van a köldökzsinór és minél hamarabb ki kell őt húzni a méhből, azt sokkal jobban megsínyli, mert nincs lehetősége visszacsúszni, ellazítani a köldökzsinórt és levegőt venni. Ezért aztán rosszabb állapotban születik meg, mintha hagyták volna békén, de laikus szemmel meg úgy néz ki, azért van rossz állapotban, mert a nyakán volt a zsinór.
WHO lista:
Dolgozom rajta, holnap asszem mégis megveszem azt a könyvet és bescannelem. Ha másért nem, akkor a WHO listáért. Ez a könyv a Hol jó szülni-nek egy korábbi kiadása, de egy csomó más információ is van benne.
Egyébként aki érdeklődik a háborítatlan szülés iránt, érdemes elolvasni a Bába válaszol c. könyvet, vagy angolul megszerezhető Ina May által írt Guide to Childbirth (szuper szüléstörténetekkel) és Henci Goer The Thinking Woman's Guide to a Better Birth c. könyve.
Bigsister:
A legfontosabb, hogy te biztonságban érezd magad... ez a jó szülésélmény kulcsa, szerintem.