Új privát üzeneted érkezett!

Bigsis
Ezekszerint az új hordozó nem jó a régi kocsikhoz?Az baj!
Nagyon édi a kis kardigán!!!
Vendég

Naszóval...

Otthonszülés tanfolyam.

Hatalmas szervezkedés után sikerült elkezdeni járni rá, de mivel minden nap egész napos programok vannak, ezért pl a ma délelőttöt meg a holnap egész napot a következő turnusban tudom csak látogatni... így is elég nehéz volt megszervezni, hogy Zsuzsával mi legyen délutánonként. Báááár ők azt mondják, nyugodtan vihetem őt, mert a gyerek senki mást nem zavar csak a szülőt. Na de az pont elég ha én nem tudok figyelni...

Szóval a Napvilág Születésház az Alma utcában van, ami a XII. kerületben a Városmajor utcából nyílik. Ahogy belépünk van egy ovális alakú terem tele kanapékkal, párnákkal, babzsákokkal, stb, nagyon barátságos. Ott tartják a tanfolyamot, illetve ha nincs tanfolyam, vajúdni is lehet benne. Van még ezenkívül három WC (látszik hogy terheseknek találták ki) az egyik zuhanyzóval, és ha egy konyhán meg egy másik helységen áthalad az ember, akkor van egy másik szoba, hintaszékkel, kihúzható ággyal és egy jó nagy fürdőszobával amiben van sarokkád. Ez a hivatalos "születésház" része a dolognak, ide lehet jönni szülni, ha valaki mégsem otthon akar, esetleg messze van az otthona (mondjuk vidéki, de volt pl egyvalaki aki Szlovákiából jött a tanfolyamra).

Ahogy megérkeztünk, adtak egy papírt amin regisztrálni kellett, adatokat megadni, nevet, elérhetőséget, kiírás dátumát, és hogy hogy kivánunk fizetni. A tanfolyam ára 50e + 20% ÁFA, ezt lehet egyben, részletre vagy sehogysem fizetni (ez utóbbi variáció hogy az Alternatal Alapítványtól kéri valaki, hogy fedezze a tanfolyam költségét). Nagyon barátságos szerintem.

Az első nap témája a szülés szülész-szemmel, ezt általában Geréb Ági tartja, de mivel ő e héten vizsgázik (valamilyen oknál fogva szülésznői diplomát szerez meg éppen) ezért most az elejét Király Ági tartotta. Ők ketten Budapesten a "kész" bábák, mellettük még dolgozik jópár bába-tanonc és dúla akik otthonszüléseket kísérnek. Geréb Ági, mint ezt legtöbben tudjátok, 17 évig dolgozott mint szülészorvos Szegeden, mielőtt áttért az otthonszülések kísérésére, ami miatt aztán elvették tőle az orvosi engedélyét. Most állítólag per pillanat megint van neki magánrendelési engedélye, tehát hivatalosan el tud látni mint orvos, beutalni, stb. Király Ági védőnőként dolgozott mielőtt bába lett belőle.

A nap témái: a terhesgondozás, a tudomásulvételi nyilatkozat, és a beavatkozások.

A terhesgondozás arra volt kihegyezve, hogy aki velük akar szülni, annak milyen vizsgálatokat javasolnak a terhesség alatt. Alapból azt mondják, ha nem tudod megindokolni, hogy miért NEM szeretnél egy standard terhességi vizsgálatot, akkor inkább csináltasd meg. Abból a szempontból borzasztó érdekes volt, hogy ők három kategóriára osztották a standard terhesgondozás alatti vizsgálatokat: javasoltak, opcionálisak és feleslegesek. Minden olyan vizsgálatot feleslegesnek tartanak, aminek az eredménye nem használható fel arra, hogy bármiféle módon változtasson a helyzeten, magyarul aminek az eredményével nem lehet semmit sem kezdeni, csak arra szolgál, hogy az anyuka végigparázza a terhességet. Javasolják a vérképeket, a vizeletvizsgálatot (de szerintük bőven elég a gyógyszertárban megvásárolható tesztcsík). Ők az ultrahangot is javarészt feleslegesnek tartják. Viszont amit ők kérnek hogy anyukák csináltassanak meg, ami viszont nincs benne a standard terhesgondozásban, az a HIV szűrés. (Nem is értem, így utólag belegondolva, hogy tényleg miért nem csinálnak HIV szűrést Magyarországon a terheseknek?) Részletesen beszéltünk az összes vizsgálatról, vérvételről, stb, de az az igazság, hogy mivel ezeken én már túlvagyok, nem nagyon jegyeztem meg részleteket belőle. Toxoplazmáról is esett szó, ezt opcionálisnak, de hasznosnak tartják, mivel a toxoplazma fertőzés kezelhető antibiotikummal, tehát ha valaki aggódik, hogy talán még nem esett át egy ilyen fertőzésen, akkor megcsináltathatja. A vércukor mizériát, főleg a terhelésest, feleslegesnek tartják, mivel szerintük elegendő egy otthoni ujjbaszúrós vércukorszint mérő, amit elég egy normális étkezés után előkapni, mivel nem túl gyakran történik meg hogy a terhes nő fogja magát és 12 óra éhezés után ledönt 70 gramm porcukrot, mint amiről a terheléses vércukor vizsgálat szól.

Ez a része az előadásnak szerintem borzasztó érdekes lehet még azok számára is, akik nem otthon szülnek, mert arra ösztönöz, hogy megértsük, miről is szólnak a vizsgálatok, és hogy informáltan tudjunk választani közülük ha kell. Pl ha valaki 100% tudja, hogy sosem vetetne el egy babát, annak felesleges a sok genetikai vizsgálat, mert csak arra szolgál, hogy felizgassa magát, hogy esetleg Down kóros a gyereke, mikor maga a vizsgálat tévedhet. És mivel semmit nem tudnak tenni ellene, és anyuka úgysem vetetné el a babát, felesleges.

Geréb Ági szintén feleslegesnek titulált egy ultrahang vizsgálatot amiről az egyik 34 hetes kismama számolt be, hogy visszarendelték UH-ra, mert picinek vélték a babáját. Mivel minden más rendben van vele (magzatvíz, stb) ezért semmi hasznosat nem lehet megtudni az ultrahang vizsgálatból, mert ők sem tudják nagyobbra növelni, ha meg beindítják a szülést, akkor az a baba nemcsak picike lesz, hanem még koraszülött is.

folyt.köv.

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Ezenkívül Ági még kitért egy-két dologra, pl az idő előtti burokrepedésre, amit ők radikálisan máshogy kezelnek, mint a kórházi bevett szokás.

Az idő előtti burokrepedés (úgy értettem) egy terminusz technikusz, ami azt jelenti, hogy a burokrepedés a méhösszehúzódások előtt történik, ez lehet a tizenvalahanyadik vagy a negyvenvalahanyadik héten. A kórházi szokás az, hogyha megreped a burok, elfolyik a magzatvíz, anyuka azonnal irány kórház ahol beindítják a szülést, illetve a vetélést, ha a baba még nem életképes. Erre az az indok van, hogy a repedt burok fertőzésveszélyt jelent anyukára és a babára is.

Ági elmesélte, hogy a szegedi klinikán, ahol ő 17 évig dolgozott, nem ez volt a szokás, és ő ennek alapján tér el ettől a ma elfogadott protokolltól.

Ő azt mondja, először is állapítsuk meg, mi folyik. Ha vér, irány a kórház, akkor nincs mese. Ha mekóniumos (nem tiszta) magzatvíz, szintén irány a kórház, ez azt jelenti a baba oxigénhiányos állapotban van. Itt kitért arra, hogy a baba naponta ürít mekóniumot a magzatvízbe, de hogy ez az egészséges mekónium nem festi meg a vizet, mert olyan mint a széklet, jól formált, stb. Az a mekónium, amitől elszíneződik a víz, az tkp hasmenés, amit egy oxigénhiányos állapot, stresszreakció okoz. Ekkor a baba bajban van, kórházba kell menni, és lehet hogy császárral meg lehet menteni a baba életét, ha már életképes.

De ha tiszta magzatvíz folyik, akkor ők azt javasolják, anyuka AZONNAL mérje meg a hőmérsékletét, és ezt innentől kezdve 3-4 óránként ismételje meg. Ez azért fontos, mert a magzatvíz elfolyásának pillanatában még valószínűleg normális a hőmérséklete (a terhes állapothoz viszonyítva, mert a terheseknek általában picit magasabb alapból ahőmérséklete) és ezt kell viszonyítási alapnak venni. Ezután AMIG BE NEM INDULNAK A MÉHÖSSZEHÚZÓDÁSOK 3-4 óránként kell mérni a hőmérsékletet, hogy bármilyen kezdődő fertőzést időben észleljen a kismama. Ezenkívül innentől kezdve TILOS bármit a hüvelybe bevezetni (legyen az tampon, douche, ujj, esetleg pénisz), tilos fürdeni, magyarul óvni kell a hüvelyt és a méhet attól, hogy bármi kórokozó oda felkerüljön. Mivel a magzatvíz steril és lefelé csorog, ezért ez önmagában megakadályozza, hogy a hüvelyből felfelé kerüljön kórokozó a méhbe. Ezért kézi vizsgálat is tilos ilyenkor, mert bármilyen steril a kesztű, a hüvely faláról feltol olyan baktériumokat, amelyek fertőzést okozhatnak. Ezenkívül szigorú higéniás szabályokat kell betartani, a betétet 2 óránként cserélni és minden betétcserénél kívülről lezuhanyozni. Ezekkel az óvintézkedésekkel lehet lényegesen kerülni a fertőzésveszélyt.

Ági azt mondta, még egy babát sem vesztettek el idő előtti burokrepedés következtében, illetve, egy sem lett beteg. És a leghosszabb idő amit anyuka ezen óvintézkedések mellett kihordott, az úgy volt, hogy 17 hetesen (!!!!) repedt meg a burok, és a kismama 44 hetesen (!!!!) szült egy makkegészséges babát. Ez a legextrémebb példa.

Ez számomra borzasztó érdekes volt, mert valóban, ha egy éretlen babának megreped a burka, a kórházban egyet tudnak javasolni: beindítják a vetélést. Akkor nem ezerszer jobb kockáztatni egy fertőzést, ami lehet hogy nem következik be, és amit lehet hogy tudnak gyógyítani? És élve megszülni egy babát?

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!
PegPerego uj autosules: szerintem jo a regi tipushoz az uj ules! Mivel a babakocsi eseteben az "uj" csak a szineben uj (uj 2007-es szinek vannak), maga a vaz a regi, jo kell, hogy legyen a regihez az uj ules! Csak hat a szine nem biztos, hogy passzol... Nem igy ertetted te is, Bigsis?
Kami
kami

Beszélt még Ági a toxémiáról, annak felismeréséről, stb.

Aztán áttértünk a tudomásulvételi nyilatkozatra, ami tulajdonképpen egy jó hosszú lista, tele olyan tényezőkkel, amik mellett ők nem javasolják az otthonszülést. Van amit nagyon szigorúan vesznek és egyáltalán nem vállalnak el, de van olyan, ami tájékoztató jelleggel szerepelt mint rizikótényező, amit ha a kismama elfogad és aláír, akkor ők végigkísérik az otthonszülést. Ilyen pl az életkor, az ikerterhesség, amik szerintük nem kizáró okok, de rizikótényező (illetve a korra azt mondta Ági, neki az a tapasztalata, nem befolyásolja a szülést). Ezt a listát pontról pontra elolvastuk és ha bárkinek volt valami kérdése, akkor jó alaposan átrágtuk. Több órán át tartott, mert persze mindenki talált valami kérdeznivalót. Ezt a listát majd alá kell írni és a 37. heti beszélgetésnél átadni nekik. A kizáró illetve ellenjavaló tényezők mellett még felsorolják, milyen esetben viszik anyukát vagy a babát kórházba ha a szülés folyamán olyan komplikáció lép fel, amit nem tudnak kezelni.

Apropó kórház. A Napvilág Születésház ott van a János és Kútvölgyi kórház tövében, tehát ha valaki ott szül, percek kérdése átvinni az egyikbe. Ezenkívül nekem úgy tűnt, ők természetesnek veszik, hogy sokan (bár nem mindenki) úgy megy oda, hogy van egy választott szülészorvosa és van egy választott kórháza. Ezt ők teljes mértékben elfogadják, és ha a kismama bármikor meggondolja magát az (otthon)vajúdás közben, akkor bekísérik a kórházba, és ha akarja, vele maradnak, ha nem akarja, akkor nem mennek be vele. Ha valami gáz van, akkor mindig vele maradnak a kórházban.

Egyébként a kórházak kapcsán kiderült, hogy Ági legszívesebben az István kórházba viszi a kismamáit, és hogy a budapesti kórházak közül azt tartja a legjobbnak abból a szempontból, hogy a WHO javaslatai közül mit tartanak be. Ott volt gyakorlaton mint szülésznő (!!!) és sikerült egy jó munkaviszonyt kialakítani az ottani orvosokkal és szülésznőkkel. Ez számomra nagyon szívderítő volt, bár arra rákérdeztem, hogy nem okoz-e neki esetleges kellemetlenséget, ha én az Istvános főorvosomtól átmegyek hozzá. Azt javasolta, mindenképpen szóljak az orvosomnak, hogy az otthonszülésről gondolkozom, semmiképpen ne a háta mögött csináljam, mert a legrosszabb helyzet ha mégiscsak be akarok vagy be kell menni szülés közben a kórházba. Áginak úgy tűnt, jó véleménye van az orvosomról abból a szempontból, hogy szerinte el lehet neki mondani, hogy mi a helyzet.

Csatolom a tudomásulvételit, ha érdekel valakit hogy mik szerepelnek rajta...

http://img.photobucket.com/albums/v684/ ... vteli1.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v684/ ... vteli2.jpg

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Amire most már itt nincs erőm, az a harmadik rész, ami pedig egy WHO által publikált lista a kórházakban alkalmazott intervenciókról, illetve hogy szerintük mi javasolt, mi kifejezetten ellenjavasolt mert bizonyítottan káros, és miről nem derült még ki, hogy jó-e vagy sem. Ezen is végigrágtuk magunkat, és egyenesen megdöbbentő, hogy a javasolt listából mennyi minden tiltott egy átlag magyar kórházban, a kifejezetten ellenjavasolt listáról pedig mennyi minden bevett szokás.

Majd szeretném felrakni az egész listát, de a neten nem találom, a könyvet amiből néztük pedig nem vettem meg...

Ami úgy megmaradt a fejemben az, hogy a WHO által kifejezetten károsnak minősített beavatkozás a rutinszerű beöntés, a rutinszerű borotválás, a rutinszerű oxitocin, a folyadék korlátozása, a rutinszerű gátmetszés, a rutinszerű magzatburok repesztés... de volt még egy csomó...

Ez volt a tegnapi nap, ami reggel 10-től este 8-ig tartott...

Ma volt a belső készülődés a babára, a gáttorna és a találkozás a dúlákkal, de erről majd máskor, most megyek kidőlni...

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!

Ha lesz időm jövök és írok Nektek, de addig is, hogy jól induljon a napotok :wink: Kép

Gabi

Adrika 1999.02.22
Kép
Kép
kis_plutó

Jó reggelt!

Kezdem önző módon a jó hírekkel.

Tegnap este volt időm odakoncentrálni jobban a picúrra, és rájöttem, hogy amit én haskeményedésnek hittem, az valójában csak az, hogy a gerincemre merőleges irányban forgolódik Emma :D Este is csinálta többször, nagyon aranyos volt, kidugta a popsiját :D

A másik a kazán: átjött tegnap este a gondnok, és elmondta, hogy valószínűleg az a bibi, hogy nem jól fűtünk :shock: Aztán elmagyarázta, hogy ha mindig lekapcsoljuk reggel a radiátorokat amikor elmegyünk otthonról, akkor nem tudnak a falak átmelegedni, és sokkal többet kell fűtenünk ugyanazért az eredményért. Mondta, hogy pont az az előnye tégla falaknak, hogy megtartják a meleget, és a termosztát miatt nem is tudjuk tűlfűteni a lakást, szóval hagyjuk egy napra maxon a kályhákat napközben, az elég a falaknak, és utána se vegyük le teljesen még ha nem is vagyunk otthon. Állítólag sokkal gazdaságosabb is így!
Na bocs, hogy ezzel untattalak Titeket! Mindenesetre éjszaka nem fáztunk :D

Sági!! Tök jó, hogy kész vagytok! Tehetnél fel képet! :D
Én is kézi mellszívót néztem, csak abban a csomagban, amiben a mikrós fertőtlenítő és cumisüveg is van :D
Klassz, hogy ennyi mindent vettetek Petinek! :D Gábor ma reggel mondta, hogy elmehetnénk délután a Recontra baba áruházba, és körülnézhetnénk! Na, ilyen sem nagyon volt, hogy ilyesmit ő javasolt volna :D

Bigsis! Nagyon jók a szarvaskák meg a kardigán is! :D Pont azt néztem a táblázatban, hogy egyenlőre egálban vannak a fiúk és a lányok, Te fogod eldönteni, hoyg merre dől a mérleg nyelve :D Természetesen tiszteletben tartjuk ha nem akarod elmondani :D

Róki! Érdekes volt, amit a tanfolyamról írtál! Engem is elgondolkodtatott ez a HIV vizsgálat :shock: Azt már sok helyen hallottam meg olvastam, hogy nálunk nagyon mások a bevett szokások a kórházakban, mint pl. Nyugat-Európában. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy nálunk mikor változnak majd meg ezek.

Na, megyek, lesz még egy prezi ma délelőtt, amire beülök – ez az utolsó :D
Még jövök!

Ja, tegnap elmentük a hobby boltba a Mammutba, de katasztrófa volt... Maga a bolt is elég silány (lagalábbis a Kálvin térhez közelihez meg a Margit hídnál lévőhöz képest), meg az utazás is siralmas volt... Leállt a metró, iszonyat tömeg és lökdösődés... Nem nekem való már ez...
Vendég

Jó Reggelt Kismamik!

Boldog Mikulást!
Ma nagyon mikulásos jó kedvem van! :P Éjszaka járt nálunk is a Mikulás és reggel a cipőmben-amit este kitisztítottam-volt egy nagy Mozart Miki csomag.Nyami-nyami... :lol: és már a reggelt azzal kezdtem,hogy majszolgattam a csokikat.Utána pedig Szabolcs hozta be az Ő csomagocskáját,azt is megnézegettük és megkostoltunk mindent.Petikének is nagyon tetszett,ízlett mert olyan aktív lett!Így kellene minden napnak indulnia?! :? :P

Roki
Nagyon érdekes dolgokat írtál!!!És te már teljesen eldöntötted,hogy otthon szülsz vagy a Születésházban?
Ha megtalálod a WHO által kiadott listát azt tedd már fel légyszi,nagyon érdekelne!!!

Barbus
Ilyenek ezek a gyerekek,forgolódnak és megijjesztik az anyukát és közben pedig minden ok.Én sem tudom mindig eldönteni,hogy mikor forgolódik és mikor keményedik a hasam...
Éljen éljen a meleg lakás! :lol:

Timo
Ha tényleg dec 2o-tól akarsz táppénzre menni akkor ha már nem kell a hónapban a Hábihoz menned akkor kérj javaslatot tőle a háziorvosodnak!

Annyira jó,hogy ma nem kell pakolni,takarítani.Azon töröm az agyam,hogy hová kellene manni,mit csinálni.Valami kis karácsonyi vásárlát kellene már elkezdeni,elnézni a Kreatív Hobbyba...
Vendég

Jajj, Boldog Mikit mindenkinek! Tudtam, hogy valamit elfelejtek :lol:

Ági, ne a Mammutba menj, ha mész... Én az Üllői útit szeretem a legjobban, csak az nagyon kiesik nekem :(
Vendég

Sziasztok! :)

Én is önző dolgokkal kezdem: reggel voltam a védőnéninél, meghallgattuk Buksi szívhangját, 140-et ver! Olyan édesen ficánkolt! :)
Ja, 5 kg-nál tartok!
Nekem is hozott a Mikulás reggelre ajándékot, csupa egészségeset: narancsot, aszalt banánt, mogyorót! :)

Róki!
Érdekes volt olvasni az írásod, sokminden jó van benne. Én mégis félnék kicsit.. :) Tényleg, eldöntötted már?

Barbi!
Na, rájöttetek a meleg lakás titkára! :) Most már tuti nem fogtok fázni! A tanulság, hogy fűteni is meg kell tanulni! :D

Gabi!
Majd gyere és mesélj!

Bigsis!
Nagyon édi a kardigán és ügyi vagy, mert ilyen jó kis szarvasokat tudsz csinálni! :)

Ági!
Köszi a javaslatot a táppénz miatt, délután mindenképp megemlítem neki! :)

Na, és ezt kívánom mindenkinek:

Kép

Timi
Kép Kép
timocska

Timi! Én sem gondoltam, hogy nem tudok fűteni, de úgy látszik mégis :shock: :lol: A lényeg, hogy gyorsan tanulok :lol:
Egyébként egyetértek, én sem mernék nem kórházban szülni.
Vendég

Na, már csak egy mittingem van a jövő héten :D Egyébként lazulás! Vagyis van még 2 projektem amit jövő péntekig le kéne zárni - az egyik tuti meglesz, a másik sajna nem rajtam múlik, de azért igyekszem nyomni.
Vendég

Én meg hülye kintlévőségeket hajkurászok, marha izgalmas! :)

Timi
Kép Kép
timocska

Jaj Timi, átérzem... A 2 projekt közül az egyik (ami nem rajtam múlik), az nekem is a budget helyre tétele... Össze-vissza könyveltek mindent a pénzügyön év közben, amit most nekem kellett kibogarászni...
Vendég

Én egy 1000 fős nemzetközi rendezvény elszámolását készítem. Sehogy nem egyezik a tényleges kintlévőség és a kimenő számlák összege 690 euro-val. Most ezt bögyörészem, hogy az 500000 euróból hol van 690! Kész agyrém! :shock:

Timi
Kép Kép
timocska

Sziasztok!

Na megvolt a cukorvizsgálat. Annyira nem volt rossz, vittem hozzá citromot is, így olyan volt, mint egy túlcukrozott limonádé. Délután lesz meg az eredménye.

Bigsis,
Nagyon tetszenek a szarvasok és a kardigán is.

Róki,
Sok érdekes dolgot írtál. Nekem a legfurább a burokrepedés kérdése volt. Az a baj, hogy én nagyon félős vagyok ezért nem mernék itthon szülni, de biztosan szebb élmény, mint kórházi körülmények között.

Barbi,
Mennyire szoktátok levenni a kazánt? Mi ha már fűtünk, akkor napközben 18 fokra szoktuk levenni és ha hazaérünk akkor veszzük vissza kb. 21-re, de még egyszer sem hült ki a lakás.
Este én is olyan furát éreztem, egy nagy púp lett egy helyen a hasamon, szerintem a feje vagy a popsija lehetett a babónak, de nagyon jó érzés volt.
Tényleg az Üllői úti és a Margit-hídnál lévő boltok a legjobbak, bár múltkor a Sugárban is megtaláltam amit kerestem, csak ott nem volt olyan nagy választék, ellenben az eladó sokkal segítőkészebb volt.

Timi,
Én egy hét múlva megyek védőnőhöz, de már én is nagyon várom, hogy halljam a kis szívverését.

Barbi, Timi,
Azért nehogy túlzásbavigyétek a munkát!

Boldog Mikulást mindenkinek!

Kép
móni23

Sziasztok!
Na akkor kicsit írok, bár sok időm megint nincs. a karácsonyi ajándékokat kéne becsomagolni, most alszik a manóm :D

Na málunkis járt a Mikulás, bár mi egymásnak nem szoktunk venni ilyenkor semmit, csak a gyerekeknek. Na de hát ők olyan aranyosak :lol: Ráadásul annyira siettem, hogy összekevertem a csomagokat :oops: Adrika kapta az autósat, de Krisztián szemfüles volt, rögtön lecsapott rá :lol:
ma hívtam a páromat, hogy neki is hozott valamit a mikulás, de a nadrágjába :wink: Erre kérdezi, hogy mit találtam "már megint" benne :shock: erre közöltem vele, hogy majd ő talál meg engem benne :wink: :D :D Na erre olyan jót nevetett.
Már kihíztam a saját nadrágjaimat :oops: :oops:

Amúgy jól vagyunk. A hétvégén én is alkottam ezt azt :wink: Üvegmatricáztam, tegnap meg a frissen festett fürdőbe csináltam függönyöket :D A héten még kellene csinálni valamit a suliba is, mert ilyenkor karácsony előtt szokott lenni adventi vásár, amire a többnyire saját készítésű dolgokat visznek. tavaly is annyi jó dolog volt :D Én valószínűleg gipsz-díszeket fogok csinálni, persze karácsonyikat :wink:

Na most tényleg megyek, de este ha ide enged a párom :twisted: jövök még és mesélek :wink: :wink:
További jó mikulást mindenkienk. Ja, még rakok egy képet, nekem annyira tetszik :wink:
Kép

Gabi

Adrika 1999.02.22
Kép
Kép
kis_plutó

Sziasztok.

En is Boldog Mikulast kivanok mindenkinek :)

De az en reggelem rossz volt. Elmentunk apasagit intezni. Gyorsan meg is kaptam az egyik papirt, de a masikhoz kellett a kismami kiskonyv rd azt persze itthon hagytam. Olyan merges voltam magamra es annyira elszomorodtam, hogy meg bogtem is. Hogy lehetek ilyen hulye??? Itthon meresztem a sejhajom mar 3. napja es keptelen vagyok atolvasni tuzetesen, hogy mit irtam fol, mit diktaltak le rótelefonon az okmanyirodaban??? Szegeny parom alig gyozott vigasztalni. Hazajottunk - o meg ment melozni. Majd holnap fel 3-kor ismet szerencset probalunk - szerencsere megigerte a bacsika, hogy soron kivul is beengednek minket...

Itthon vigasztalasul csinaltam 2 kepkeretet. Illetve a masodikat csak most csinalom - olyan aprocska csigabigakbol, hogy nem nagyon haladok vele, de ha kesz lesz, szep lesz. Neha-neha tartok egy kis szunetet kozben... de nem adom fel!

Tettem ki az erkelyre naprat es jott egy szarka es felcsipegette. Szep nagy szarka volt es jo gyorsan elpusztitotta a keszletet, most tettem ki masik adagot. Olyan jo lenne, ha a cinkek ideszoknanak! De a szarkakat meg a varjakat se banom - az egyetlen madar, amit utalok, de nagyon, az a galamb. Patkany - csotany - galamb --- ezt a harmat nagyon utalom. Ha latom, hogy azok jonnek, majd elhuzom a fuggonyt es jol elmennek...

Na, megyek vissza csigabigazni. Legetek jok es tovabbi jo mikulancsozast!

Puszi,
Kami
kami

Gabi,
Már egy ideje én is a férjem nadrágját hordom itthon :D

Kami,
Akkor lehet, hogy pont elkerültük egymást az okmányirodában, mi olyan 9 körül voltunk ott.

Kép
móni23

Én vettem a kínaiban nagyon jó passzés derekú (vagyis inkább csípő) macinacit, nagyon jó, pont rásimul a hasamra. Úgyhogy ez nekem bevált! :)

Kami!
Sajnálom a procedúrát! A kiskönyvet pedig tényleg mindig mindenhová vidd magaddal, felkészülve mindenre! Én még ha boltba megyek, akkor is viszem! :)

Timi
Kép Kép
timocska

Gabi!
De jó neked, hogy már csomagolod a karácsonyi ajándékokat! Pár családtagomnak még ki sem találtuk mit veszünk! :oops:
De azért már mi is nekiláttunk, tegnap is vettünk 2 ajándékot! :D

Timi
Kép Kép
timocska

Kami,

mi hétfőn megyünk apasági nyilatkozni. Tehát mi is kell? Mi ketten, a személyink, és a kiskönyv. És ott szerzünk nekem hajadonságit ugye? Már kb. 8 helyet felhívtam ma, egyik se volt illetékes, hogy milyen doksi kell ehhez a procedúrához pontosan. Viszont rendesek voltak az ügyintézők a telefonban, mindegyik jókedélyű és készséges, bár nem illetékes, és mindegyik elmondta, h ő nem hivatalosan tudja, de szerinte ez meg az kell hozzá... Az egyik még azt is elmesélte, h az ő lányáék is csináltattak ilyet, de még jó, h a végén mégse ment hozzá "ahhoz a csavargóhoz"... Hát nagyon jól szórakoztam :P

Én ma délután megyek a dokihoz, megnézzük Boldit is :P

Kép
Kép
agiboldi

Agiboldi, hajadonsagit ott adnak, jaja, nekem meg kellett kernem egy hazassagi anyakonyvi kivontatot a hazassagkoto onkormitol (Debrecen), erre kapok (kaptam) hajadonsagit, az legalabb rendben van. A hajadonsagi, 2 szemelyi, 2 lakcim + kiskonyv kell az apasagihoz. Ennyit tudok...
kami

Köszi, ezeket visszük, aztán hétfőn megírom, h nálunk mi hiányzott... :lol:

Kép
Kép
agiboldi

Sziasztok!

Már egy ideje olvasgatlak titeket, de elég ritkán, mert mikor kiderült, hogy kismami vagyok azonnal fekvésre voltam ítélve és internet is csak a melohelyen volt.
Tegnap viszont itthonra is bevezették végre a netet.

Ha megengeditek, csatlakoznék hozzátok sereghajtónak, ugyanis inkább tavaszi babásnak vallom magam, mint nyárinak.

29 éves vagyok, a baby-m 21+2 idős (első baba) és 07.04.16-ra vagyok kiírva.
Szóval ha nem bánjátok jönnék hozzátok társalogni, mert elég uncsi az itthoni élet, főleg mert picit ki van nyílva a méhszáj (állítólag ez még nem az a veszélyes típus, csak lazább) és sokat kellene pihennem.

Sajnos a nemét még nem tudjuk, mert elég szégyenlős volt legutóbb, de már csak 3 hét és kiderül. :lol:

[/img]
babzsak27

OK. Holnap mi megsem megyunk, mert a paromnak kozbejott valami es haza kell utaznia Jaszberenybe. De holnap este mar jon is vissza. Ugyhogy legkozelebb szerintem hetfon du vagy szerda reggel megyunk...
kami

Szia Babzsák!
Üdv köztünk és gratula a babához!
Sajnálom,hogy feküdnöd kellett és most is inkább sokat pihenni,de mindent a baba érdekében!?
Megtudhatunk rólad többet?Hol tervezed a szülést?Vannak már neveitek?

Kami
Sajnálom a procedúrát,de holnap akkor szerencsére gyorsan menni fog minden ha soron kívül bebengednek benneteket!!!

Gabi
Csomagolod az ajándékokat!!! :shock: Jézusom már csak 3 hét és én még ki sem találtam kinek mit nemhogy csomagolni!Irigy vagyok!

Természetesen ma sem indultam el itthonról,mert mire elrendeztem magam meg reggeli meg babaruha nézegetés már egy óra volt és én pedig elálmosodtam és aluszkáltam egy órát.Isteni volt.Na majd a doki után szétnézek a körúton.
Vendég

Babzsák!
Üdv közöttünk! Tényleg mesélj kicsit magatokról! Ha visszalapozol pár oldalt, látsz egy táblázatot. Ha szeretnél bekerülni, akkor írd meg az adataid! :)

Nekünk este anyósomnál van jelenésünk, megyünk mikulásozni kicsit! :lol:

Timi
Kép Kép
timocska

Szia Babzsák!

Üdv a csapatban :D Remélem jól fogod érezni itt magad! Nekem is feküdnöm kellett másfél hónapig az elején! Remélem azért minden rendben veletek, és "csak" ágynyugalomra vagy ítélve!

Jaj Csajok, én már annyira várom azt az időszakot, amikor Emma már velünk lesz! Már szeretném magamhoz ölelni a pihe-puha meleg baba testét!!! Jó, jó, persze várjuk ki a 9 hónapot, de most úgy rámtört ez az érzés :D
Vendég

Hali.
Udvoz legy Sereghajto Babzsak itt nalunk. En meg inkabb teli vagyok oszt megis ide irogatok :) Szoval erezd magad "otthon" nalunk, velunk :)

Jajj, lanyok, nem a proceduraval volt ma a baj - VELEM volt a baj, amiert nagy lobetukkel fel volt irva a papiromra, hogy TERHESKONYV!!!, es en ennek ellenere itthon hagytam! Ha az velem van reggel, mostanra mar megvan az ideiglenes apasagi nyilatkozatunk es felejtos lenne az egesz! Igy meg egy kort kell majd futnunk, MIATTAM, es ez az en bajom!!!

Na, mindegy. Elkeszultem az aprocsigas kepkerettel. Lenyugodtam valmelyest. Bakke, ez milyen sokaig tartott!!!

Lassan allhatok neki rendet rakni, este vendegunk lesz, pasim haverja, sorivos-szotyizos-ropizos meccsnezes lesz. Nekik. En majd kivonulok ide a nappaliba.

Most viszont megyek es szundizok egyet. Ma meg csak fuggolegesben voltam, vizszintesben meg nem!!!

Csokicsiga,
Kamika
kami

Sziasztok!

Köszönöm a fogadtatást, nagyon jó gárdátok van!

Rólam annyit, hogy 29 éves vagyok, Gyöngyösön lakom és gyártástervezőként dolgoztam, míg tudtam. Már vagy 2 éve tervezzük a babót, de mostanra akart jönni.
A 7-8. héttől kezdve feküdnöm kellett 6 hétig, mert pecsételgettem eleinte, illetve először meg is jött a mensim, bár csak árnyéka volt önmagának.

Tavaly márciusban 6. hetesen elvesztettem egy babót, úgyhogy azért is volt most kötelező fokozottan vigyázni magunkra, nehogy újra megtörténjen.

Volt egy kis méhszájsebem és a kenetvételnél Candidát találtak (12. hét körül), úgyhogy heti 1x hüvelygolyózom. Most az a legújabb, hogy a méhszáj külső része picit lazább, mint kéne. No ezért kell vízszintbe lennem de. 2x15 percet és du. 2x15 percet kötelezően.
Ezzel persze semmi gondom nincs, ennyi legyen a legnagyobb baj a terhesség alatt.

És most róla: 21 hetes + 2 napos és sokat ficánkol. Vagy Olivér vagy Szófia lesz a drágánk. Én is nagyon várom már, hol láthassam és a kezemben tartsam....:):) .. de az még odébb van.

A szülést Bp, SOTE II. klinikán tervezzük, oda járok terhesgondozásra dr. Pajor Attila prof-hoz.

Babonából, vagy nem tudom, milyen félsztől vezérelve még semmit nem vettünk neki. Néha egyébként el sem hiszem, hogy valóság ez az egész és már ~5. hónapos kismami vagyok. A hasam persze növekszik, de még nem olyan nagy.
babzsak27

Barbi!
Rám leginkább akkor tör ez az érzés, ha a már meglévő ruhácskákat nézegetem. Olyankor megölelgetem, megszuszilom, pedig még semmi illata nincs. :oops:

Babzsák!
Majd tegyél fel képet rólad és a pocakodról is! :) Mennyit híztál már eddig? :lol:
És pihenj sokat, ez a legfontosabb!

Most az előbb jól felbosszantottam magam! Hogy mennyi munkakerülő van a cégünknél! :evil: Mivel helyettem senkit nem vesznek fel, ezért a már meglévő kollégáimnak kellene átvenni a munkám (tegyük hozzá nem kis mennyiség)! Persze, senkinek sem akaródzik, mindenki keresi a kifogásokat! Ilyenkor olyan mérges vagyok, hát mi a fenéért kapnak fizetést!!! :evil:

Timi
Kép Kép
timocska

Timo, ezen ne izgasd magad! Ez legyen a fonokod dolga! Eseleg megkerdezheted tole, hogy konkretan kinek mit kellene atadnod, emrt ezidaig hiaba jartal a kolegaid utan, senki nem er ra...
kami

Timó! Én ugyanezt szoktam csinálni a babaruhákkal :oops: Leginkább a bundazsákot szoktam ölelgetni, az jó vastag, mintha már lenne benne valaki :D A múltkor bele is tettem a mózeskosárba és gyönyörködtem benne :oops:
Vendég

Ne röhögjetek ki, de van egy plüsskutyám, aki kb olyan 50 cm-es, jó puha teste van és ráadtam az egyik rugit és azt ölelgettem a múltkor! :oops: :oops: :D (lökött vagyok, mi?)

Timi
Kép Kép
timocska

Timó, szerintem tök normális :D
Vendég

En Macikat tettem eloszor a babakocsiba, aztan a kisagyba :) Azota is a kisagyban van :)
kami

Ági,
a hordozók-témát valóban úgy értettem, ahogy Kami írta: csak a színek újak és kicsit többet tud az új modell, de teljesen kompatibilisek a kocsik és hordozók. Bocsi, ha félreérthető voltam...

Roki,
te aztán komolyan gondolod ezt az otthon szülést!!
Én inkább nem is idegesítem magam, milyen beavatkozások vannak tiltólistán a WHO szerint, mert engem a szülésfelkészítőn simán meggyőztek bizonyos beavatkozások előnyeiről. Első bébinél szerintem az a fontos, hogy az ember bízzon a segítők hozzáértésében, aztán a másodiknál már lehet, hogy én is variálok.

Egyelőre nagyon lelkes vagyok: a szülés témakör után "ide-nekem-az -oroszlánt-is" elszántsággal jöttem ki. Remélem, kitart :lol:
Vendég

Sziasztok!
Február végére várom második kisfiamat, mostanában gyakran olvasgatlak benneteket.
Köszi Rokica, hogy írtál a Születésházról, egész új dolgokat tudtam meg. Nekem is szült otthon barátnőm, nagyon pozitívan élte meg.
Ha nem lett volna olyan klassz az első fiam születése és maga a kórházi tapasztalataim is biztos én is megfontolnám.
Üdv...

Móni
Kép
Kép
monisa

Szasz Monisa! Udv itt a tavaszi babak közt :) Ha be akarsz kerülni a táblázatunkba, küldd az adatokat (eletkorod, baba kora, neme, neve, hol szeretnel szulni, ilyesmik... biztos kihagytam par dolgot, de az elozo oldalon ott a tabla, meg tudod nezni...)

Hol szeretnel szulni? Hol volt a klassz elmenyed az elso babaval?

Kami
kami

Sziasztok!

Babzsák, Monisa!

Üdv közöttünk! :)

Otthonszülés:

Nem, még nem döntöttem, hogy mit akarok... annál inkább sem, mert mint kiderült, az összes kórház közül Geréb Áginak az Istvánnal van a legjobb munkaviszonya, és róluk a legjobb véleménye. Oda szereti vinni az olyan kismamákat, akikkel a szülés alatt valami komplikáció merült fel. Mivel nekem az István főorvosa a szülészem, nem tudom, mennyire nézné jó szemmel, ha átmennék tőle Geréb Ágihoz, hogy mennyiben rontaná ez el Ági jelenlegi jó kapcsolatát a kórházzal. Ági erről azt mondta, hogy mindenképpen mondjam el az orvosomnak, hogy én gondolkozom az otthonszülésről, illetve szóljak neki előre ha emellett döntök, mert a legrosszabb variácó az, ha eltűnök a terhesgondozásából, aztán egyszer csak megjelenek a kórházban szülés közben.

Ideális esetben azt szeretném, hogy itthon elkezdeni, és ha meggondolom magam félúton, vagy esetleg valami komplikáció lép fel, akkor bemehetnék az Istvánba anélkül hogy csúnyán néznek rám.

Burokrepesztés:

Erre még visszatérek egy picit, mert azt kihagytam a beszámolóból, hogy állítólag amit a kórházban szoktak csinálni, hogy kb 4 cm-nél burkot repesztenek, az állítólag a természetben nem nagyon fordul elő. Vagy megreped a burok mielőtt beindulnak a kontrakciók, vagy már csak a végén, 8 cm táján vagy utána reped magától a burok. Ági azt mondta, a burokrepesztés nem következménymentes, mert a baba szívhangja le szokott esni ilyenkor, tehát megterheli őt hogy már nincs körülötte a magzatvíz. Ez is érdekes volt, ezt sem tudtam, hogy a burok az nem szokott magától megrepedni a vajúdás közepén. Ági erre azt mondta, szerinte mindkét esetnek jó oka van megtörténni, annak is ha korán reped a burok, és annak is ha csak a végén. Ez nekem azért érdekes, mert én pl a burokrepesztést az ártatlanabb kórházi beavatkozások közé soroltam a saját fejemben, bár azt tudtam, ha megreped a burok, akkor az ember (a kórházi közegben) el van kötelezve arra, hogy 12 órán belül szüljön. Ezt is kihagytam, mikor azt írtam hogy a kórházban ilyenkor beindítják a szülést - nem feltétlenül azonnal, de 12 órán belül.

Köldökzsinór:

Ez volt a másik érdekes részlet ami úgy a fejemben maradt, hogy Ági elmesélte, milyen az, ha a baba nyakára van tekeredve a köldökzsinór... és hogy ők ezzel mit csinálnak. (Kórházban gyakran ezzel indokolják a műszeres, vákuumos, stb, befejezést.) Tehát ha a baba nyakára van tekeredve a köldökzsinór, akkor mikor méhösszehúzódás van és a baba próbálna előrejutni, a zsinór megfeszül, vékonyabb lesz, kevesebb vér áramlik rajta keresztül, és mikor a kontrakciónak vége, visszahúzza a babát a méhbe. Megfeszült állapotban tehát a baba kevesebb oxigénhez jut. Viszont mikor vége az összehúzódásnak, a baba visszacsúszik, akkor a köldökzsinór ellazul, a vérellátás visszaáll, és a következő méhösszehúzódásnál egy kicsit előrébb jut a baba. Ők ezt szokták hagyni, és így, ha lassabban is, de megszületik a baba szépen magától. Ági ezt ahhoz hasonlította, mikor a gyerekek a Balatonban kavicsokat gyűjtenek - le-lebuknak a víz alá, de levegőért mindig feljönnek. Ez nem egy aggasztó jelenség. Ellenben ha a víz alatt tartanánk őket több percig, akkor azt bizonyosan jobban megsínylenék. Ugyanígy a babával meg a köldökzsinórral, ha hagyják őt szépen alá-alábukni, megoldja hogy elég oxigénhez jusson. De ha ilyenkor megfogják őt, tolják, nyomják, húzzák ki több percen keresztül, mondván hogy a nyakán van a köldökzsinór és minél hamarabb ki kell őt húzni a méhből, azt sokkal jobban megsínyli, mert nincs lehetősége visszacsúszni, ellazítani a köldökzsinórt és levegőt venni. Ezért aztán rosszabb állapotban születik meg, mintha hagyták volna békén, de laikus szemmel meg úgy néz ki, azért van rossz állapotban, mert a nyakán volt a zsinór.

WHO lista:

Dolgozom rajta, holnap asszem mégis megveszem azt a könyvet és bescannelem. Ha másért nem, akkor a WHO listáért. Ez a könyv a Hol jó szülni-nek egy korábbi kiadása, de egy csomó más információ is van benne.

Egyébként aki érdeklődik a háborítatlan szülés iránt, érdemes elolvasni a Bába válaszol c. könyvet, vagy angolul megszerezhető Ina May által írt Guide to Childbirth (szuper szüléstörténetekkel) és Henci Goer The Thinking Woman's Guide to a Better Birth c. könyve.

Bigsister:

A legfontosabb, hogy te biztonságban érezd magad... ez a jó szülésélmény kulcsa, szerintem.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok!
Igen, ha lehet szeretnék csatlakozni Hozzátok.
Az 'adatok':
28. hét, 33 éves vagyok, 2. baba, 2007. feb. vége (kb. 28.), kórház: Szent Imre, fiú lesz, a nevén még gondolkozunk (most Márton néven fut)
Üdv...

Kami,
A nagyfiam is a Szent Imrében született. Most lesz karácsonykor 2 éves.

Móni
Kép
Kép
monisa

Sziasztok!

Monisa! Üdv neked is! Gratula a második babához :D

Jól megugrott a pocim növekedése - ma megkérdezte egy lány az irodában, hogy mikor szülök, mert olyan látványosan növekszik a pocim, mintha már a vége felé járnék :shock: Még azért van 3,5 hónapunk!
Aúúú, Emma éppen készül kirúgni az oldalam...
Vendég

Csajok, megint támad a gyomorsav :(
Na, én megyek mára, elfáradtam...
Jóéjt Mindenkinek!
Vendég

Tanfolyam második napja:

A témák a belső készülődés a babára, a gáttorna, és a találkozás a dúlákkal volt. Sajna más elfoglaltság miatt az elsőre nem jutottam el, a gáttornára igen, és a dúlákkal is jó volt találkozni. A belső készülődést majd a következő turnusban fogom meghallgatni, meg a mai napi témát is (újszülöttgondozás).

A gáttora a Kriston-féle torna, Király Ági végigcsinálta a tanfolyamot, ezt tanítja. Én már tanultam gáttornát, de még így is jó volt, mondjuk nekem nagyon nincs ahhoz önfegyelmem, hogy naponta gyakoroljam. Ami érdekesség megragadt, hogy miközben gyakorolgattunk, Király Ági tanmeséket mondott az emésztésről meg a vizeletürítésről. Pl hogy a bélmozgások este, alvás közben megszűnnek, és reggel pedig 2 bögre űrtartalmú étel/ital hatására indulnak be. Tehát ha valaki székrekedéssel küszködik, akkor érdemes a napot 2 bögrényi enni- vagy innivalóval kezdeni. Állítólag már 2 bögre langyos víz is megteszi ezt a hatást, hogy beindítja a beleket. Én persze a 2 bögrényibe általában vajas pirítóst, müzlit és egy bögre Earl Grey teát szoktam besűríteni. Mit nekem a langyos víz, az nem reggeli!!!

A vizeletürítésről pedig azt mesélte, hogy a hólyag egy izmos valami, aminek a záróizmát ha ellazítjuk, akkor lép mozgásba, felülről kezdi, és szinte "kifacsarja" az izom a vizeletet a hólyagból. A lényeg hogy a pisilés akkor megy legjobban, ha hagyjuk történni, és nem ha erőltetjük. Viszont azt is mondta, hogy a gáttornának az a verziója, hogy pisilés közben többször meg kell szakítani a vizelet ürülését, azért nem jó, mert megzavarja a hólyagot, mikor már beindult ez a "facsarás" és el lehet érni, hogy kevésbé hatékonyan ürül a vizelet, mert leszoktatjuk a hólyagot arról, hogy ha ellazul a záróizom, akkor kell kifacsarni a hólyag tartalmát...

Dúlák:

Hárman jöttek, és jó sokáig elbeszélgettünk, sokfajta téma volt. Kaptunk egy listát is, van rajta 4 db bába, jópár bábatanonc, és még több dúla elérhetősége. Nemcsak Budapesten, hanem vidékiek is.

A beszélgetés aztán elterelődött, mivel mint kiderült a három dúla közül kettőnek 3+ gyereke van, akik közül jópárat otthon szültek, ezért kaptunk az alkalmon, hogy megkérdezzük, hogy is működik egy pár ilyen adminisztratív dolog, amire ti is rákérdeztetek, mint pl az anyakönyveztetés. Hát a válasz az, hogy nem könnyen. Mert a hivatalokban erre nincs útmutató, hogy az otthonszült anyákkal mit is kell csinálni, és sok bürokrata vissza is fizeti az ebből adódó bosszúságot azzal, hogy kekeckedik, vonakodik. Olyan még nem volt, hogy valakit ne anyakönyveztek volna, de olyan igen, hogy anyukát/apukát jól megtúráztatták. Állítólag 30 napon belül kötelesek anyakönyvezni. Az egyik dúla azt javasolta, mindenképpen keressük fel a helyi önkormányzatot, és érdeklődjünk ELŐRE hogy mi fog kelleni az anyakönyveztetéshez, ezt vetessük velük jegyzőkönyvbe, irassuk alá, hogy legyen mire hivatkozni, mikor visszamegyünk. Egyébként mivel a születési anyakönyveztetés aszerint meg, hogy hol született a gyerek, amit otthonszülésnél igencsak nehéz bizonyítani, elvileg meg lehet csinálni, hogy az ember végigjárja az önkormányzatokat, és oda megy, ahol a legsegítőkészebbek.

A másik nagy mizéria az anti-D beszerzése. Erre az injekcióra azoknak van szüksége, akik maguk Rh- és Rh+ babát szültek, hogy ne termeljenek ellenanyagokat a következő baba ellen. Ez térítésmentesen jár a magyar anyukáknak. Igen ám, de ha az ember otthon szült, akkor először is el kell vinni a baba vérét azonosíttatni (ha apuka is Rh-, akkor nem kell), ami önmagában időt jelent. Aztán fogni az eredményt, és bemenni vele egy kórházba, és kérni, hogy adják be az Anti-D-t, mégpedig 72 órán belül. Csakhogy állítólag ezt csak bentfekvők kaphatják meg, ezért a kórházakban szeretnek kötözködni, de kötelességük beadni. Illetve ha nem akarják, akkor ott is alá kell iratni név szerint, hogy ki tagadta meg a beadását, és milyen alapon. Ezt persze senki nem vállalja be, hogy ő név szerint megtagadta az Anti-D beadását.

Az egyszerűbb variáció hogy külföldről behozatni az oltóanyagot 20e forintért a Pharmafutárral. De mivel elvileg ez jár a magyar biztosítottaknak, jó lenne kigyalogolni belőlük, hogy legalább a jövőben ne legyen probléma.

Egyébként lehet hogy ez lesz az, ami miatt én mégiscsak inkább kórházba megyek. Kell a hátam közepébe a sok kekeckedés a hivatalokban, elég komplikáció nekünk, hogy David külföldi és nem vagyunk házasok, Zsuzsát is majd egy hónap alatt anyakönyvezték emiatt, pedig minden papírunk rendben volt. (Még szerencse, hogy nem vagyok Rh-)

A holnapi téma a szülés bábaszemmel. Kiváncsi vagyok nagyon.

Tejmentes blog
Életkör
rokica

Sziasztok, Babzsák, Monisa, üdv közöttünk!

Most voltunk a dokinál, és minden rendben :D Még a méhlepény is kicsit feljebb ment, úgyhogy mostmár megpróbálkozhatok ismét a tornázással!! Asszem kipróbálom valahol a kismamajógát :)

Boldi 1264 g, és nagyon cuki, nyammogott a szájával az uh-n! Egyelőre viszont farfekvéses, úgyhogy nem bánnám ha bukfencezne egyet, h a fejecskéje lejjebb legyen. Dehát gondolom még ráér.

Az otthonszülést én soha nem választanám, nagyon félnék tőle, örülök, h kórházban lehet. Persze megértem, h miért gondolkoznak rajta mások, és érdekes amiket irsz Rokica.

Na megyek mert ma még legalább éjfélig maszek fordítanom kell, remélem nem dőlök ki... :shock:

Kép
Kép
agiboldi

Sziasztok!
Üdv az újaknak :)
Már megint egy csomó ideig tartott, míg visszaolvastam, de sebaj.
Akeményedésről csak annyit, hogy nekem is szokott lenni ( bár én inkább azt mondom, hogy nehéz lesz a hasam), de nem szedek rá semmit - az használ, ha ledőlök, v. fölteszem a lábaimat. Vádligörcsök is adódtak már, és nekem is a "pipa" jöütt be, ill. néha iszom Ca pezsitablettát - bár útálom az ízét...
Timo: a mandarinfüggőségedet abszolút megértem, én is a rabja vagyok.Pedig utána ég a gyomrom, de inkább iszom utána tejet, semhogy kihagyjam :wink:
Mellszívó témában csak annyit, hogy én inkább a kézi fejés híve lennék, már ha szükséges.Mamám pl. csak nagyon ritkán fejt, a baba rendesen elvégezte a dolgát.Persze, ha úgy adódik, utólag még mindig vásárolhatok, nem?
Kami: már én is turkáltam egy jó meleg télikabátot, amibe tuti beleférek majd.A vicces az , hogy én mindig tök fázós voltam, most meg egy igazi kis kályhát cipelek a pocimban.Ez az első tél, hogy nem fagyok meg :lol: :lol:
BIgsis: a szopopárnához való gyöngyöt hol vetted?
Ja és miondenkinek boldog Mikulás-estét :lol:

Kép
Kép
deako

Jo reggelt!

Olyan rosszat almodtam, Gedeiapu se volt ott, hogy odakucorodjak, mikor felebredtem, es utana tok nehezen aludtam vissza. Mostmar nem is eroltetem az alvast... inkabb folkeltem...

Agiboldi, ha van kedved kiprobalni a Vaci uti Brendon-jogat, tudok neked adni par berletjegyet, az enyem vasarnap lejar es meg van vagy 8 alkalmam. Halistennek nem nezik szigoruan a lejaratot, de annak orulnek, ha minel gyorsabban elfogyasztanam az alkalmakat. Szoval ha akarsz. johetsz jovo heten (hetfo 10:00, csutortok 9:00 - gondolom ma reggel mar nem akarsz :))

Tegnap jo sok kolalajtot ittam (biztos ezert almodtam rosszat), olyan lelkiismeretfurdalasom volt Zsebibaba miatt, hogy tonkreteszem a csontjait, de a vedono aszondta, nem kajat vesz tolem at es nem akkor, amikor eszem, hanem testazonos anyagokat es folyamatosan - csak nem koncentraltan kapja a kolalajtot, mint en! Ma jo sok tejet-tejtermeket fogok enni, hogy kalciumot juttassak be neki.

Ma megveszem az agynemujet ennek a kis Minimakinak. Vegul megis 2 nagyot veszek - tesom lebeszelt a kicsirol, az o leanyzoi egesz hamar elkezdtek magukrol lerugni, vagy eppen alamaszni, ami veszelyes, a nagynak meg eleg sulya van ahhoz, hogy ez ne tortenjen meg... es tovabb is hasznalhato a nagy... szoval maradok a 2 nagynal. Tegnap megrendeltem a Poppetnel a szopikeszletet is (kezi AVENT mellszivo vegul + 1-2 kutyu), jovo heten mar kapom is. Azzal is rendben leszek tehat. Maradt az autosules meg mi meg... szopis haloing... orrszivo, lazmero... asszem MINDEN EGYEB MEG IS VAN! Nincs mas hatra, mint varrogatni meg kagylokat ragasztgatni meg futni a kotelezo (altalam eloirt) koroket (onkormanyzat, joga, IKEA, satobbi...)

Na, megyek reggelizni. Aztan jatszok kicsit Zsebivel. Tegnap nem sokat foglalkoztam vele :( Na majd ma!

Szep napot nektek, aki dolgozik meg, annak kitartas!!!
Pusz,
Kam
kami

Sziasztok!

Látom Kami, neked sem indul túl jól a napod! Nekem se... :( Még apával is összekaptam reggel, mert valami nekem fontosat akartam neki mondani,ő meg már pont indult és nem igazán figyelt... :(

Kami!
Mennyibe kerül a mellszívó és az egy-két kütyü? :D

Deako!
Én is nagyon fázós voltam, de mostanában egyáltalán nem, sőt mindig melegem van! Tök fura! :)

Tegnap voltam dokinál, kicsit letolt, hogy az elmúlt 3 hétben 1,5 kg-ot híztam... Összesen 5 kg-nál tartok eddig. Azt mondta, hogy nem az 5 kg-mal van baj, hanem, hogy az utóbbi hetekben jött fel 1,5. Úgyhogy fogjam vissza magam!
A bébi jól fejlődik, méhszáj zárt, fejfekvésű a drága. Egy hét múlva kell mennem uh-ra!

És egyre jobban utálom a tömegközlekedést!!!! Mert az egy dolog, hogy kabátban nem látják a pocim és nem lehet leülni. De az, hogy állva is folyton nekinyomnak a korlátnak, ülésnek, büdösek és hangosak az emberek, egyre elviselhetetlenebb számomra! :evil:

Ja, és bocs, ha csak panaszkodni tudok, azt hiszem rossz napom van! :(

Timi
Kép Kép
timocska

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?