Új privát üzeneted érkezett!

Petra, szorítunk nagyon :wink: reméljük nem lesz semmi komoly!
Nagyon szépek édesek a gyerkőceid :) Eszternek milyen szép szeme van, és hogy trtja már magát :)
Mi aug. 23.-ára kaptunk időpontot csípőszűrésre, a hasi+koponya UH-ra még nemtom, hétfőn kérek időpontot!

Kitta,én tök jó 5letnek tartom a baba-mama taliit :) Benne vagyok!
Vasalás, azt én is ülve végeztem.Pedig előttte sosem gondoltam volna, hogy hogyan lehet rendesen ülve végezni házimunkát. :shock: Hát lehet, már tudom :P
Őszibari+fagy, hát te is tudsz élni :wink: az fini lehet.De azt én most csak csinnyán tudok enni, ugyhogy tte is addig tömd tele magad vele amíg lehet :lol: Én is beittam+bekajáltam mielőtt szültem a kritikus ételekből.Néha úgy meginnék egy jó pohár hideg colát pl. de ugye azt most nem annyira lehet. :(
Azért vettem a Corába egy nagy Tiramisu Carte'dore fagyit :wink: azt lehet :lol:
manóci

Sziasztok!!

Őszibarack: Hihi, nekem pont azt mondta a gyerekorvos, hogy egyek sok őszibarackot, mert az jó rostos, Lilla is könnyebben kakil tőle. :lol: :lol: Úgyhogy nekem szabad, bibíííí! :twisted:
De lassan kezdem más kajákra is tesztelni a kicsilányt, múltkor franciasalátára, most rakott zöldbabot készülök csinálni. :roll: Majd megírom az eredményt... De valamit azért csak kell enni, itt van a jó kis zöldségszezon...

Őszibarack másképp:: Mi minden évben teszünk be a fagyasztóba gyümölcsturmixokat, pl. most nagyon igyekszem, hogy vmi jó kis biobarackot lefagyasszak Lillának,hogy az legyen az első kajája november környékén... Kis bébiételes üvegeket töltök meg, azok csücsülnek a fagyasztóban, sokan csodálkoznak, de még sohasem fagyott szét. (Én egyébként az anyatejet is kifőzött ilyen üvegekben fagyasztom.) Dorka meg imádja a gyümis túrót reggelire, neki úgy használom fel, isteni télen a friss gyümölcs íze.

Baba-mama tali: De minek várni tavaszig??? Mi a régi topikunkkal ilyen korban még az állatkerti játszóban taliztunk, mondjuk akkor még 1 éves korig volt ingyenes, most csak fél...Csak egy példa arra, hogy télen is lehet jó helyet találni.

Petra, szurkolok, hogyn e legyen semmi gond toxo ügyben. Bár azt vettem ki, hogy ha azt hoznák ki oknak, legalább nem keresgélnének tovább, és tudnák mire kezelni. Csak azt nem értem, hogy náladm ég az ősszel hozták ki a pozitív eredményt, fiadnak meg nemrég volt tüdőgyuszija, nem?

Ülve házimunka: Én pocakosan a főzést műveltem így... :P :oops:
Edina, nyugi, azért vannak más jelek is a hasmeésen kívül. De tényleg lejjebb ment a pocid. A méjszáj megnyílását jelezheti a nyákdugó távozása (ne kérdezd, milyen, úgyis fel fogod ismerni... 8) ), de egyáltalán nem automatikus, hogy ha lejjebb megy, akkor el is kezdesz nyílni.

Ildi, beleolvastam a balkáni körülményekbe... Szégyen. :x

Nelli, hajrá, és pozitív gondolatok!!!

Most én is szalma vagyok, Dorkáék elmentek kempingezni - ki a kertbe... :lol: :lol: :lol: Már tegnap is kint aludtak, olyan jó volt, hogy nem kellett ugranom éjjel Dorkához, mert már nagyon nyügin is aludt a hőségtől. Kint meg végigaludta az éjszakát. :roll:

Lilla is nagyokat alszik ebben a hőségben, viszont le is lassult a súlygyarapodása, és kakilni sem kakilt vagy 4 napja. Eleinte aggódta, de nem zavarja különösebben, lehet, hogy azt a keveset jobban hasznosítja... Tegnap kicsit nyugtalan volt, este beadtam neki egy glicerinkúpot, becuppant, de ki nem jött semmi... :shock: :shock:

Életemben először örülök, hogy hidegfrontban megyünk nyaralni. :roll:

Kép
Kép
szilvih

Edina, nem bánom, hogy Ikrek, sőt, hisz én is az vagyok! Amúgy hülye vagyok az asztrológiához, lécci áruld el az ascendens mit jelent! Azt mondták, Lillának mérleg az ascendense... :?: :roll:
Akkor neked is nemrégiben volt a szülinapod?

Kép
Kép
szilvih

Sziasztok!

Az éjszaka megintcsak nem volt a legjobb... Ment a ventillátor, de a párom krákogott tőle, úgyhogy kikapcsolta... Hajnalban sem aludtam még! :shock: Megint azt hittem, hogy szülök, olyan erős contractióim voltak... De még mindig egyben vagyunk! :D
Nelli! Gratula a köldökcsonk lepottyanásához..akkor ez elég gyors volt, nem? :D
Kitta! Húha... mostmár tényleg kezd bennem tudatosulni, hogy már nem lehet olyan sok hátra... :D Most kezdem átérezni, amit múltkor Szylvi mondott, hogy hiányzik majd a pocakosság... :D
Nyákdugó... Hát izé, nem akarok gusztustalan lenni, de belőlem jó sok minden távozik, főleg, hogy most használom ezeket a kúpokat is... :? Úgyhogy nem biztos, hogy felismerném a nyákdugót... Valamelyik nap is olyan furcsa színe volt a pisinek (tényleg ne haragudjatok, hogy ezt így leírom :oops: ), de én mindent ezekre a hülye kúpokra fogok!
Hétfőn elmegyek az ambulanciára (az én dokim még mindig nincs), és megnézetem, hogy áll ez a méhszáj!
Én is imádom a fenyőt! :D Fenyő bútort szerintem a Kikában érdemes venni, nagy a választék is, meg árban is ők a legjobbak... Mi már csak tudjuk, ezeket is nem tom hány hónapon át kerestük (Sándor mindig jól átrág mindent)... :D
Jó tippet adtál a vasalással... :D Mindjárt ki is próbálom..., és közben nézem a Jóbarátokat! :D
Topicos tali nagyon jó ötlet, én benne vagyok! :lol:
Petra! Cukorfalat a lányka, és 1,5 hósan így tartja magát... Wow! :lol:
Imike a kép alapján majd' kicsattan az egészségtől (irtó cuki, kis csibész feje van :D), ne izgulj, biztosan nincsen komolyabb baj!
Manóci! Nagyon jó az ízlésetek fagyiban, a Tiramisu a legjobb, mi is arra esküszünk! :D
Szilvi! Wow...Lilla már 2 hónapos... Hogy telik az idő! :D
Főzest ülve? Le a kalappal előtted! :D
Ne aggódj a súlygyarapodás miatt, ebben a melegben eltűnnek a grammok...
Az aszcendenst percre pontosan számolják a születésnél, az gyakorlatilag egy másik uralkodó szembenállás... Sokszor jobban illik az emberre, mint a rendes csillagjegye! :D Nekem május végén volt a szülim, ikrek elején vagyok... És neked?
Szylvi! Rég írtál...minden rendben van? Lehet, hogy a vasárnapi kis hidegfront kihozza Jázminkát... :D

KépKép
dincuska

Sziasztok Kismamák!

Eladó egy alig használt, kifogástalan állapotban lévő Graco Travel System babakocsit. (sportkocsi, autós babyhordó, textilmózes).
Szín: kék-fekete

http://www.brendon.hu/ProductSearch/vie ... o=3&whid=7

Ár: 80.000 Ft
(új ára: 110 ezer)

Akit érdekel, írjon privit
Vendég

Sziasztok!

Nem bírom tovább ezt a hőséget, teljesen szétcsúsztam. :shock:, ráadásul itthon vagyok egyedül, mert a páromnak is be kellett mennie dolgozni :evil: :roll: , Adri meg az apjánál van. :cry: . Kezdek befordulni.

Szilvi!
Tudom, hogy te ittad a málnalevél teát, azt szeretném kérdezni, hogy forrázva készítetted el, vagy együtt forraltad a vízzel? Ízesíteni lehet?

Edina!
Nekem nincs semmi nagyobb kontrakcióm, csak olyan lightosak! Talán annyi változást érzek, hogy nem mozog annyira erősen, mint eddig. Pedig jövő héten most már én is szülni akarok!
Egyébként mi is szeretnénk, ha oroszlánjegyű lenne a kislányunk, mert mindketten azok vagyunk. :lol: Végül is hétfőtől már oroszlán jegy uralkodik! :lol:

Nelli!
De jó, hogy leesett a köldökcsonk, egy gonddal kevesebb. Hogy megy a szopi?

Petra!
Nagyon huncut lehet a kisfiad, hát ahogy tud nézni.........! :lol: A kislányod meg tényleg nagyon erős baba. Szorítok, hogy ne legyen semmi gond!!!!!
Adri asztmás volt kicsinek, sokat volt tüdőgyulladásunk szövődményként, Imikének hogy derült ki, hogy tüdőgyulladása volt?

Kitta!
Én is ülve vasalok! :lol:
Taliba én is benne vagyok, olyan érdekes lehet találkozni azokkal akikkel sok mindent megosztasz így az éteren keresztül.
Milyen jó lesz nem sokárra már nem csak üresen kell tologatnod a babakocsit!

Manóci!
Én is úgy vagyok, mint te, próbálok mindent megenni, amit majd nem szabad :oops: Bár én már nem tudok elmenni azon, hogy mit szabad és mit nem szabad szoptatósan enni, mert sok helyen azt írják kísérletezni kell, mert nem minden baba ugyanarra érzékeny. Hát nem tudom!
A hasi és koponya UH kötelező vizsgálat? Adrival még anno nem kellett menni.

KépKép
KépKép
szylvi

Szylvi :)
Én is befele fordultam most. Itthon vagyok egyedül a picurral. A többiek Szlovákiában, holnap jönnek. Nagyon hiányoznak a gyerekek. Tegnap Domcsi nem akart velem beszélni a telefonban. Szerintem haragszik rám. Itthon bőgtem.
Szopi: emiatt is kiakadok sokszor. Mikor órákat fent van Brigi, és engem nyűstöl akkor nincs elég :(
Szilvi, tudom pozitív gondolatok, de van, hogy ez nem megy. Igyekszem...

És a hőségből is elegem van. A lakásban már nem lehet meglenni, olyan nagy a forróság, és még sokáig nem is mondanak felfrissülést.
h.nelli

Elmaradt a balcsiátúszás, így itthon maradtunk. Viszont, ami érdekes, hogy nem a hőség miatt, hanem állítólag viharos szeleket jósoltak arra felé :shock:

Petra: szerintem ebben a melegben kész csoda, hogy a kicsilány tud 4 órát egyhuzamban aludni. Szomszédban van egy 4 hónapos kisfiú, ő fél óránál többet se nappal, sem éjszaka :?
Imike nagyon vagány, és micsoda huncut mosoly!! :lol:
Drukk megy, hogy vizsgálaton minden ok. legyen.

Manóci: Bár, mi tudunk annál előbb is talizni :) Ma megint vettem 1 kg nektarint...és már hűtöm...
Tiramisut saját kezüleg szoktam elkészíteni, lehet, vmelyik nap rá is szánom magam.

Dincuska: mire kaptál kúpot?? Amúgy, sztem jobb, ha a sok "trutyi" kijön belőled, még mielőtt a babu jönne ugyanott. Nekem is ajánlottak egy fajta tisztítást(irrigálást) szülés előtt.

Laktoherb teát ivott/iszik valaki?? Kaptam egy dobozzal. Használt valakinek??

Szilvih: a tavasz csak egy tipp volt, a light idő miatt, meg addigra kicsit nőnek a manók, de végül is az időpont mind1, a lényeg, hogy mindenkinek megfelelő időpontot találjunk.
A fagyasztós barackos témát ki fogom próbálni, azt még sosem fagyasztottam, eddig csak cserit, meggyet, epret.
Ülve főzni csak nagyritkán szoktam, de nem riossz 'assem.

Szylvi_: ne fordulj be. bár, pont én mondom, két napja ha Joci csak erőteljesebben szól vmiért, elsírom magam. Ma mondjuk kifejezetten bántónak vettem, amiket mond, és bőgtem, mint egy ovis.. :( :oops:

Kitta
kitta

Sziasztok!

A hőségtől már én is nagyon kivagyok, itt a lakásban továbbra is áll a meleg levegő. Mikor Marcika alszik, akkor Livivel beülünk egy hűvösebb kád vízbe, és pancsolunk :lol: . Ma a nővéreméknél voltunk. Livike végig az unokatesójával játszott, sokat pancsoltak, nagyon élvezte. Alig tudtuk hazaráncigálni :lol: .
A szomszédunkban a csajszinak most van a 18. szülinapi bulija, úgyhogy most megy a zene (kerti buli) - nyitott ablaknál nagyon jó (főleg Livi szobájában + a konyhában), a mi szobánkban meg szinte nem is hallatszik. Úgyhogy most Livi itt alszik nálunk.

Nelli: ne stresszelj, pihenj. Szerintem biztos van elég tejed, csak lehet, hogy akkor tölti fel magát Brigike, hogy kibírja az alvásokat :wink:

Edina: már akartam írni, hogy férjemmel mi is nagy Jóbarátok rajongók vagyunk :lol: . (megismerkedésünkhöz is volt köze, és azóta is minden nap nézünk 1-1 részt :lol: . Sőt, mikor az utolsó 2 részt leadták moziban, szereztem rá jegyeket is, hogy meg tudjuk nézni premier előtt :lol: )

Kitta: a tali szerintem is jó ötlet :lol: Esetleg ősszel is lehet, mikor már nincs ilyen forróság, és meglesz minden baba :lol:

Egy kb. 3 hónapos fiú babára milyen rucit lehet adni keresztelőjekor?

Timi

Kép
Kép
timóca

sziasztok

mi is megsülünk :( tesómnak mondtam ho9gy postázok neki +10 fokot, Ő meg küldje az esőt felénk.. (Londonban lakik most, és ott 18 fok a max, és ömlik az eső...)

Timóca nálunk Petinek 1-n lesz a keresztelője, én egy rövid újju kisinget adok rá, ill a hozzá tartozó rövid nacit... (6 hósnak való, picit bővebb de legalább szellős..:) )
én nem tartom azt hogy csak fehéret lehet ráadni.. Katán pl rózsaszín volt...

Nelli nem biztos hogy nincs tejed-.. én most értem meg először hogy Peti inkább vizet kér, mint tejcit!!! a védőnő szerint zsíros a tejem és Ő nem éhes hanem szomjas.. anyuka meg fejjen.. :roll:
de csak tudja mit akar.. és ma is 2 cumisüveg víz benne van+ a szopik.. 3-5 óránként.. ma úgy aludt el hogy vizes pelussal takartam be.. most épp Kata alszik vizes pelussal betakarva..
köldökcsonk távozásához gratula (én is alig vártam hogy leesen..)

ma végre észrevettem hogy megeredt Peti BCG oltása.. :) nagyon örülök neki.. mert eddig aggódtam hogy nem oltották e korán, uis hajnalban született és délben mikor először megkaptam már ott víritott az oltás a kezén... :oops: (Fehérváron mindig a hazaadás napján kapta meg a gyerek.. Kata 4 naposan, Ádám 4 hetesen ) és Ádámnak volt az hogy már adni akarták a másodikat mert nem akart megeredni..

Petra édesek a gyerköcök, jövő hétre meg mennek a drukkok..szorítok!!

itt pl nem szokás hasi és koponya uh-t csinálni.... csak csípőszűrés és csípő uh...

Manóci a Carte dor fagyit mi is imádjuk :) (főleg a sztracsis és tiramisu-t) amugy én pl szoktam inni Colűt főleg most jó hidegen.. és nem alszik kevesebbet Peti..) ÁDámnál meg semmi ilyet nem ittam és alig aludt..max 6 órát és azt isrészletben egész nap.. szóval nyugodtan próbáld ki, max ha éberebb lesz Hanna akkor hanyagolod.. (védőnő szerint lehet inni napi 1-2 kávét is..) főleg ha virraszt a kismama...

pocakosoknak kitartást.. megyek próbálok pihenni, de a lakásba is 30 fok van :( :( holnap megyünk (vagyis ma :) ) anyósomhoz Ádám marad 2 napot, csak nehogy ebben a hőségben Pestre kelljen jönnie... mert hétfőn megint jelenésünk van :( remélem vmi jót mondanak Petinek...
cintia2

Nagyon baba helyen voltam most az este.. Lementünk Délegyházára apával, meg még egy párral. a fiúk összeszedték a pecacuccukat, és egy jó nagy stégre telepedtünk le. Vittünk hálózsákot, így kényelmesen el tudtam feküdni, és csak bámultam a csillagos eget. Valami meseszép volt. a parton mindenfelé 1000 ember, mindenki pancsol és bulizik (2 felől szólt a boogii) az éjszakában. Aztán kicsit beszusszantam, csak sajna hosszas alvásra már nem lett volna kényelmes, pedig a hőmérséklet pont kellemes.Végül ott hagytuk a pasikat, kiváncsi leszek, mit fognak :lol:
Régen hugommal nagyon sokat aludtunk matracon, hálózsákban a szabad ég alatt, kint a kertben. Jó lenne most is, de már nincs kedvem matracfújással bajlódni..

Timi: buli :? de legalább Livike élvezheti, hogy veletek tölti az éjszakát :lol:
Keresztelő: huh, valami könnyű szellős rucikát. Mostanában lesz? ebben a cuki időben? Bár, általában a keresztelők nem tartanak sokáig, nem??

Örülök, hogy egyre többen jeleztek vissza baba-mama tali ügyben. Akkor ősszel?? Ötletek, hogy hol??

Megyek, bepróbálkozok az alvással. Jó éjt mindenkinek.

Kitta
kitta

Most nézem a vonalzót: 35. hét, 35 nap hátra... :lol:

Kitta
kitta

Sziasztok!

Dobok fel még egy utolsó pocakos képet magamról. Nagyon friss! Azért a végére nekem is jól megnőtt a pocim! :lol: :lol: Kép

KépKép
KépKép
szylvi

Jó reggelt!

Éjszaka csak 3szor ébredtem fel...Ez már haladás! :D
Szylvi! Nehogy beforduljál már, amikor mindjárt kifordul Jázmin! Tarts ki, már csak napok (ujujujjj :D) vannak hátra, és itt lesz a kis hercegnőtök... :lol:
Aki tuti, hogy oroszlán bébi lesz... Hehe, én már felkészítettem az idegrendszeremet rá! :D Most nevessetek ki, de én mindig kislányra vágytam és oroszlánra! :oops:
Annyira csini vagy, nade most komolyan! :D A fehér a kedvenc színed? Nagyon jól áll! Szépek vagytok Jázminnal, és valóban nagyon sokat nőtt az utóbbi hetekben! :D
Nelli! Te se fordulj be! Akkor már itthon is vannak! De jó, újra együtt a család! :D
Kitta! Én is hallottam, hogy van tán valami hidegfront...De lehet hogy itt az Alföldön ebből semmit se fogunk érezni! :?
Sajna a kenet pozitív lett (de ez nem volt meglepő...), úgyhogy felírtak kúpot meg antibiotikumot. Lehet, hogy hétfőn majd újra levetetem a kenetet, bár lehet hogy várnom kéne, míg ürül... :roll:
Az természetes, hogy a terhesség alatt érzékenyebbek vagyunk, én is szoktam nagyokat alakítani! :lol:
Timóca! Pancsi :D Hú, ha van időd, meséld el a megismerkedéseteket, mostmár nagyon kíváncsi vagyok! :D Tegnap néztem végig a Jóbarátokat, nem igaz, hogy vége lett, újra kell majd kezdenem! :D De lehet hogy megnézem a Joey-t. De mi az ehhez képest? :lol: És közben persze vasaltam, nagyon élveztem, Kitta, köszi a tippet! :D
Mi 1 hósan tervezzük majd a keresztelőt...kell egy buli, ami összehozza a nagycsaládot! :D
Cintia! A BCG oltás mi? Teljes a tudatlanságom oltás ügyekben! :oops: Jéghideg kóla, most hogy írtad, úgy megkívántam! :D Apa nagy fan, hátha ad az övéből! Bár ebben kicsit olyan, mint Joey a Jóbarátokban... (Timóca, Te biztos tudod mire gondolok :lol: )
Remélem, Petivel minden okés lesz! :D

Hajrá mindenkinek ebben a melegben, azt hiszem én művelem a semmittevést magas fokon ma is... :D

KépKép
dincuska

Cintia: Marci is megkapta a BGT-t már az első nap, és én is nagyon meglepődtem (Livi is akkor kapta, mikor jöttünk haza) - igaz, most egy helyen szültünk :wink:

Keresztelőt mi szeptemberre tervezzük. Lehet, hogy a keresztszülőknél tartjuk a bulit (Pilisvörösváron).

Dincus: igen, tudom mire gondolsz :wink: (Joey kaja-irigysége :lol: )

Kép
Kép
timóca

Edina!
Oltás ügyben nagyon otthon vagyok :lol: , a főiskolán a kedvenc tárgyam volt a népegészségtan és járványtan. :)
BCG oltás /tüdőgumókor elleni- TBC/ a legelső kötelező védőoltás. Lényegtelen, hogy hanyadik nap adják be, csak az a fontos, hogy ez még újszülött korban megtörténjen, tehát a baba 6 hetes koráig. Aki kórházban szül annak a babája még tuti ott megkapja. Bocsi az okoskodásért. :oops:
Mi is kb ennyi idősen szeretnénk a keresztelőt, mint ti, csak sajna még mindig nincsennek keresztszülők.

Timi, Edina!
Férj csatlakozhatna hozzátok Jóbarátok ügyben :D :D

Jelentem ma már jobb a kedvem, párocskám is itthon van, Adri meg reggel 8 körül már jön haza :lol:

Kitta!
Na mennyi halat fogtak a fiúk??? :lol:

KépKép
KépKép
szylvi

Szylvi: köszi az oltás infot :lol: . A változásokkal is képben vagy? Most nekünk pl. mondták, hogy Livike nem kapja már meg a 3 éves oltást - azt pótolja a 15 v. 18 hónaposan kapott. Úgyhogy ő legközelebb már csak 6 évesen kap :lol:

Kép
Kép
timóca

Timi!
Figyelem a változásokat is. :lol: Legutóbb 2006 jan 1-től változott a rendszer, ami szerintem sokkal jobb lett. Viszont 3 évesen kell, hogy kapjon kötelező védőoltást, egyrészt kap diftéria, szamárköhögés és tetanusz ellen, és kap gyerekbénulás ellen, a változás abban más, hogy a korábban gyerekbénulás elleni Sabin cseppet, szájon át kapták a gyerekek, még szerintem Livike is a korábbiakat, most pedig elölt vírust tartalmazó oltóanyagot fog kapni. Egyszer fogják csak szúrni, mert kombinált oltóanyagot fognak használni.
Szerintem 2006 óta nem változott a rendszer, de mindenképpen utánna fogok járni, hogy miért mondták ezt nektek. Ha megtudok valamit mindenképpen szólok.

KépKép
KépKép
szylvi

Csajok!

Muszáj kiírnom magamból, mert megőrülök. Csak bőgök, bőgök...
Tegnap felhívtam a gyerekeket, párom is ment utánuk, én küldtem. Erre mondják, hogy Domcsi gyengélkedik, van láza, fájlalja a hasát. Ma reggel elindultak haza, 1/4 11-re értek haza. Megfogom a gyereket, tűzforró :( 2 órán keresztül nem tudtam levinni a lázát, csak nagy nehezen indult el a higany lefele. Majd 40 fok volt a láza.
Bevitte a párom a Klinikára, mert szinte biztos, hogy megint a vesével van gond, és nem sikerült a beavatkozás.
És már most nagyon haragszik rám, hogy nem én vagyok mellette. Nem akar velem beszélni :(
Ki tudja, mennyit lesz bent, mi a baja, mikor tudom látogatni és hogy?
Kész vagyok teljesen.
Ilyen még nem volt, hogy a kórházban nem velem van :( Teljesen el fog távolódni tőlem.

Ne haragudjatok, hogy rátok zúdítottam.
h.nelli

Jaj Nelli annyira sajnálom, ami most veletek történik.
Ha egész napra nem is tudsz mellette lenni, legalább egy kis időre menj be hozzá és csak vele foglalkozz, mond meg neki mennyire szereted.
Nem fog tőled eltávolodni!!!!!!
Más tünete is van , mint a láz? Ebben a melegben makacsabb tud lenni a láz, ne ijedj meg tőle, de a kiszáradás veszélye miatt, jobb neki most a kórházban. Sírj nyugodtan, ez teljesen természetes.
Szorítok nektek és írj, hogy mi van veletek!

KépKép
KépKép
szylvi

Nelli, napközben nem tudjátok megoldani, hogy bemész Domcsival, és vki viszi oda 3 óránként Brigit? Vagy fejsz, és a tejet viszi haza?
Lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha megpróbálnál bent leni vmennyit. Briginek sem jó, ha feszült vagy mellette, a tejtermelésnek sem, hogy otthon emészted magad.
Ez milyen kórház, nem lehetne ágyat kapnod Brigivel? Felveszik őt is, mint beteget, mondjuk sárgasággal, lehet, hogy csak egy boríték kérdése. :roll:

Kép
Kép
szilvih

Szylvi, asszem te kérdezted a teát. Én úgy tudom, hogy leveleket forrázni kell, a gyökereket, ágakat, terméseket kell főzni együtt a vízzel... Lehet ízesíteni...
Oltás: Szerinted melyik az az oltás, amit már csak szokásalapon kapnak a gyerekek, egyébként már rég nem létezik az a betegség? :roll:

Laktoherb: Én használom, Dorkával nem jött annyira be, most hasznosnak bizonyult. Nem is szabad csak szoptatás előtt vagy közvetlenül utána innom, mert egyből elkezd tőle csöpögni a tejem. :oops:

AkArtam kérdezni, talán Petra írta a tejgyűjtő kagylót. Te hol szerezted be? Úgy sajnálom azt a mennyiséget, ami elcsepeg, és nem is kényelmes mindig tejben csücsülni. Kíváncsi is lennék, mennyi folyik így el.

PEtra, egyébként szerintem lánykád nagyon hasonlít rád.. Már amennyire egy képről (kettőről) meg lehet állapítani. :P

Edina, drukkolok, hogy meggyógyulj odalent szülésre.

Menem kel, megjöttek Dorkáék a dinnyével, amire vágytam... :lol:

Kép
Kép
szilvih

Sziasztok!

Timóca! Jaja, arra gondoltam! :wink: A Joey-t néztétek egyébként? A párom őt csipte a legjobban, iwiwen a képéhez az van irva, hogy "Na, mi a helyzet?" :lol:
Szylvi! Akkor oltás ügyben nem is keresünk mást... :D
Nem egyeztek férjjel keresztszülő-ügyben vagy hogyhogy nincs még? Nekünk nehéz menet volt, mire kifőztük a tutit! :D
Férjed is fan? Te nem csiped őket?
Örülök, hogy jobb a kedved, na ez a beszéd. :D
Mutattam a képet a páromnak, észrevette a vonalzót, és ámult, hogy hú már csak 9 nap! Mondom, nézted a mienket is? Nekünk is csak 3-mal több... 8) Ámult rajta egyet! :lol: Nekem is fura, hogy már csak napok...
Nelli! Nagyon sajnálom Domcsit, remélem mielőbb meggyógyul! Nem fog eltávolodni Tőled, találjatok ki valamit, hogy több időt tölthess vele, és érezze, hogy szereted, már itt előttem többen jó tanácsot adtak! Irj mindenképp, hogy van Domcsi!
Szilvi! Köszi, remélem, hogy rendbejövök. Ezért lenne rossz, ha hamarabb megindulna a szülés, minthogy kenetet vettünk volna újra... :? Hát, remélem türelmes lesz a lánykám! De a húlyagomra nagyon ráfeküdhetett, mert állandóan wc-re járkálok... :D
Dinnye, nyami! Már 3 napja nem ettem! És most mondja a párom, hogy még max egyszer veszünk, és ennyi volt...most hallotta valami termelőtől, hogy megromlanak ebben a melegben! :cry:
Akkor marad a zöldalma!

Anyósom egyébként a mai napra tippelt, de már csak 5 óra van a napból is meg a rákból is... :D
Meg kicsit beijesztett, mert elmesélte, hogy amikor a párom született, aznap nézték a méhszájat (jó erősen), és mire hazaért, már vérzett meg pápá volt a nyákdugónak. Ezek után félek, hogy nehogy emiatt induljon be holnap, hogy jól megpiszkálnak! :?

Kellemes estét Mindenkinek!

KépKép 8)
dincuska

sziasztok!

pár kép ill mondta erejéig jövök. :) Arra gondoltam nem adatom be a 3 hós oltást most csüt Marcinak ebben a hőségben, mert ha felmegy a láza tőle nem tudom lenyomni ebben a kánikulában. Barátnőm mesélte ugyanis, hogy az őrzőben elromlott a klíma, és az ott fekvő 7 kisbaba/gyerek (frissen szívműtéten átesettek) mind belázasodott és nemigen ment lejjebb a hőjük a 35 fok miatt, ami ott keletkezett a klímátlanságban. :roll: :(

Szilvi,
Te még mindig nagyon csini vagy , nagy pocival is. De komolyan!

Nelli,
annyira sajnálom. :( :cry: :cry: :cry: :cry: és átérzem. :( sajnos ez sem kedvez a tejtermelésednek. :( én bemennék a gyerkemmel a kórházba és tápszert adnék/adatnék a picinek. Tégy, ahogy érzed, ill. a helyzet/gyerekek megkívánják. :roll:

Kép
Vendég

Nelli: én is sajnálom, ami történt, nem is tudom, én mit tennék a helyedben :cry:

Tejgyűjtő kagyló engem is érdekelni (most kis pohárba fogtam fel kb. 20-at, de egy csomó mellé csöpögött)

Szylvi: először a doktornő mondta, mikor jött Marcihoz - kérdezte, mennyi idős Livike, és mondta, hogy akkor ő már valószínű nem kapja meg a 3 éves oltást. Utána később, mikor volt a védőnő, ő már biztosra mondta, hogy nem kapja. Úgyhogy lehet, hogy ez valami új dolog...

Edina: Te is fent vagy az iwiw-en? Engem is megjelölhetsz :lol:

Kép
Kép
timóca

Timóca, köszi! :D
Jelölgettem iwiwen, akit megtaláltam! :D
Szuperek a képek, mindenkinél megnézegettem! :oops:
Kitta, a házőrzőtől megijedtem...jaj... :D

KépKép
dincuska

Dincuska: jók a képeid a profilodban :lol: . Nagyon tetszik, hogy olyan életvidám vagy :lol: . Picit belenéztem a blogodba is, láttam, Emmának is van :lol:
Ja, amúgy igen, a Joey-t is néztük, de az nem lett olyan kedvenc.

Dóri: ezen a képen nagyon ari Marci :lol:

Kép
Kép
timóca

Sziasztok!

Bocsi, hogy csak ritkán jövök, de próbálom bepótolni az alváshiányt... :)

Jázmin növöget, nagyokat szopizik, és tündér amikor nézelődik! Imádjuk!!!

Finiselő csajok, már csak pár napotok van! Mindketten nagyon csinik vagytok a képeken! Kitartás!!!

Nelli, nektek is kitartás! Menj be minél többet a kismanódhoz, szüksége van rád! A picúr megissza a lefejt tejcsit is üvegből, ő még nem fog megsértődni! Lehet hogy most a kórházban lenne nagyobb szükség rád! Fejni ott is tudsz. Tényleg sok erőt kívánok most neked!!!!!

Dóri, marcis kép nagyon ari!!! :)

Tejgyűjtő kagyló: nekem aventos van, bár nem sokat használom, mert szopi közben fejem a másik cicit, de brendonban is lehet kapni, vagy megrendelhető az avent honlapján, és a márkaboltban is kapható Pesten!

Na most megyek, igyekszem sűrűbben jönni, mert már aktuálisak a következő topik babák! :D

Üdv:
Ildi

KépKépKép
dikó1

Sziasztok!!!!

SZYLVI barinője vagyok a 2005-ös őszi topikból.
JÁZMIN csajszi ma megszületett 4.20 perckor, 4005 grammal, 51 cm-rel!!!!Anya is, baba is jól vannak.Gyors szülés volt.

Üdvözlettel, pocakosoknak kitartást, mindenkinek jó egészséget!

KépKép

Hajni&Panna
totka

Jaj, még annyi, hogy Szilvinek is épp ma van a szülinapja!!!!! :D :evil: Szóval minden happy!!!!

KépKép

Hajni&Panna
totka

Jaj, de béna vagyok! :oops: AZ evil or VeryMad ördögfejet nem akartam ám odatenni!!! :oops:

KépKép

Hajni&Panna
totka

Totka: köszönjük az infot :lol:

Szivinek és Jázminnak sok boldogságot kívánunk :lol: . De jó, hogy pont egy napon születtek :lol:

Kép
Kép
timóca

Kép

Dincuska, Kitta :lol:

Kép

Kép
Kép
timóca

Köszi csajok a nyugtatgatást!
Hál istennek nem húgyuti fertőzés, hanem a rossz evés miatt és a nyaralásnál a nagy meleg miatt felbomlott a só-ásványianyag háztartása, rossz volt a vérképe. Ha 1 napi láztalan lesz, és a vérképe is jobb, hazaengedik.
Bemennék hozzá, de Brigi ugyan megissza a tejcsit cumisüvegből, de még én sem tudom elaltatni, órákat képes nyűglödni a cicin és ordítani, nem merem itthagyni senkire.
Talán nem sokat lesz bent Domcsi, utána itthon helyrerázódunk.
Tegnap biztos érezte a feszültségemet, mert egész nap nyűglődött, sírt, nem bírtam elaltatni. tejemnek sem tett jót :(
h.nelli

SzYlvi!!! Gratulálok!!!!!! NAgyon sok boldogságot a babához!!!

Micsoda méretek! A csoda sem érti ezt a genetikát... :lol:

EDINA!!! Te vagy a következő!!!!!

Nelli, örülök, hogy nem húgyúti... Meglátod, hamar hazaengedik, most már enyhült a hőség egy picit. Csináld neki a kedvenc kajáit, bitzos abból is érzi, hogy szereted. DE MINTHA MÁR BIZAKODÓBB LENNE A HANGOD! Kitartás, ezen is túllesztek!!!

Tudod, én azt vallom, hogy a tejcsi is fontos most, jobb eséllyel védi Brigit az ilyen kórházi tartózkodásoktól, mint a tápszer :roll: Közelebb laknátok tudnék adni egy kis tejcsit, de így... :roll:

Kép
Kép
szilvih

Megint én: :lol:

Jázmin:
Kép Kép

KépKép

Hajni&Panna
totka

Anyatejet meddig lehet tárolni hűtőben, illetve fagyasztóban?

Kép
Kép
timóca

Sziasztok,

Először is GRATULÁLOK Szilvynek és Jázmin babának!!!! Nagyon szép nagy és gyönyörű baba, és azt hiszem mindenki nevében mondthatom mindenki ilyen gyors szülést kíván magának! De azért még várjuk a történetet!

Timóca, ezt találtam neked, meg akit még érdekel: http://www.antsz.hu/portal/portal/vedoo ... 60115.html

Szilvi, Marci 12.12 perckor született május 22-én!

Dincuska, azt hiszem Emma baba blog rajongó lettem, végig olvastam vmelyik nap és nagyon tetszett, most már tényleg kíváncsi vok Emmára, de mostmár Te jösz!
Tényleg Te miért is két helyre jártál dokihoz, és hogy hogy Szegeden fogsz szülni? JA és visszajelöltelek az iwiwen, és meglestem hány éves vagy, hát tényleg fiatalka... :D Én is ilyen fiatalon szültem a lányom anno... és nagyon jó volt! Sőt az előnye, fiatalon jobban visel az ember mindent! Könnyebben regenerálódik az ember teste! :roll:

Nelli, együtt érzek veled, bár nem tom mekkora a másik lányod, mert vhol lemaradtam..., de az én lányom is nemrég volt kórházban, mert eltört a keze, és a csont is elmozdult, még műteni kellett, és nem lehettem vele, nagyon sajnáltam... És a gyerekek hamar elfelejtenek, megbocsátanak mindent (bár nem hiszem, hogy lenne most mit), csakhát a tesó, biztos féltékeny miatta!!! Különben az én nagyobbik lányom is sokáig apa felé húzott, mikor a kisebbik megszületett, de aztán megszokta ezt a helyzetet, kérdés a te lányod, mennyire volt előtte anyás!?

O.

Kép

Kép

Kép
babyborn

Szylvi :)
Hatalmas gratula! Sok boldogságot, jó egészséget, sok tejcsit és nyugodt éjszakákat kívánok!
Ezek a gyönyörű babák annyira egyformák :lol:

Babyborn :)
Domcsi 3,5 éves és nagyon anyás volt. Már sokat voltunk kórházban együtt, így külön még soha.

Timóci :)
Én úgy tudom, hogy hűtőben max. 48 órát, fagyasztóban 6 hónapot lehet tárolni.
h.nelli

Én 24 óráról tudok, és 6 hónap a fagyiban...

Nelli, hát így még nehezebb, ha ilyen picike a lányod... :? A veséje miatt voltatok eddig is olyan sokat kórházban? Legközelebb (bár ne legyen ilyen!!!) azért én megkérdezném a kórházat, hogy bent lehetsz-e te is a babával! Hallottam már ilyenről, persze fizetni kellett érte! De nem könnyű... :(
HA otthon lesz, gondolom, majd megpróbálsz minél több időt vele lenni, babusgatni, mert ilyenkor ez kell nekik (alapból is!). Én a helyedben azért szoktatnám máshoz is (van segítség a közelben, apa sokat dolgozik???)... egy kis séta babakocsival, az nálunk mindig bejött, ha már végképp nem akart aludni!
Drukkolok, hogy rendbe jöjjön a kislányod, Te meg ne izgulj a tejcsi miatt, mert régen már 1-2 hónapos kortól lehetett hiozzátáplálni, ha vamn tejci, csak nem elég, én ezt javaslom!!! És persze nyugi-nyugi.... Persze könnyű ezt mondani innen távolról, különben én olyan "görcsölős" típus vok! (Bocsánat, remélem, nem sértelek meg vele!) De, ha segít beszélj sokat róla, mikor mi bánt, akkor oldódik a feszültség, ha mással nem, hát gyere ide, úgy látom aranyosak a lányok... és sok-sok bíztatást adtak eddig is!
Nekem Marci a 3. babám, de még mindig van amitól megijedek, ja és a tejci miatt én is mindig izgulok elég e !!!

Orsi

Kép

Kép

Kép
babyborn

Orsi, Nelli, köszi az infot :D
Nálunk fordíott volt ez a dolog, a lányom mindig nagyon apás volt, ha ő ott volt, velem szinte szóba se állt. Mikor most született Marci, és több, mint 1 hétig bent voltam a kórházban, azóta viszont elég anyás lett. Sűrűn bújik hozzám, velem jobb fürdeni is, gyakran alszik el úgy, hogy inkább én bújjak hozzá (eddig csak apa volt jó). Rajta így jött ki, hogy hiányoztam neki.

Kép
Kép
timóca

Sziasztok!

Micsoda hirek... Repkedek az örömtől komolyan, kirohantam a páromhoz, és úgy meséltem neki! :lol:
Gratulálok Jázmin babához! Gyönyörűszép!!!!!
Nem semmi, tegnap még irod, hogy ezen a héten már szülni akarsz...De azt nem gondoltam, hogy már hétfőn! És már oroszlán! Ja, és Neked is Boldog Szülinapot! Azt hiszem, ennél boldogabb nem is lehetne... :D Mondtam én, hogy az a front... :D
Várjuk a beszámolót a gyors szülésről! :D
Timóca! Aranyos vagy! Én is néztem a tiédet, olyan szépek vagytok, férj is nagyon szimpatikus! Milyen szép menyasszony voltál... :D
Ildi! Kérünk még képeket Jázminkáról! A kis hercegnőről, aki beköltözött egy eddig elég maszkulin csapatba! :D
Nelli! Csupa jó hir ma! Örülök, hogy nem húgyuti, remélem mielőbb kiengedik! Mostmár ugye megnyugodtál?
Babyborn! Nagyon kedves vagy, hogy elolvastad. Jól esik! :D :oops: Én mindenkit ösztönzök, hogy csináljon. Most sem késő ám, 3 gyönyörű gyermekednek! Ha gondolod, nagyon szivesen segitek! :D
Azért volt két doki, mert egyébként Pesten lakunk, igy ott kezdtem el terhesgondozásra járni. De aztán Anyósom meggyőzött, hogy milyen szupi az ő dokija, és nyugodtabb lenne, ha nála szülnék. Meg aztán rájöttem, hogy egyszerűbb is igy, hisz mindenki itt van. :D
Remélem, 20 évesen a tágulási szakasz is rövidebb lesz! (Nálad hogy volt?) Bizom magamban. Bár az összes légzőtechikát már elfelejtettem, de a lényeg, hogy ki-be :D

Nekünk rendben volt a ctg-nk, nem kellett kiértékelni sem (nem nézettem méhszájat, jaj, annyian voltak), és el is döntöttem, hogy akkor még felmegyek Pestre. Bár most kicsit elbizonytalanodtam, hisz Szylvinél sem voltak előjelek... :roll: Hát, nem tudom. Kérdezem páromat, aszongya 2 óra alatt lennvagyunk. Háááát... Nem tom! A doki szerint augusztus elejénél hamarabb nem...dehát nem látott már 3 hete! :oops: Menni akarok, még el akarom rendezni a cuccost! :D
Szilvi! Pároddal megejthetjük a találkát kedden? Neki mikor lenne jó? Én bármikor oda tudok menni, közel van tényleg. :D

KépKép
dincuska

Szylvi, gratulálunk Jázmin babához, és sok tejcsit kívánunk!!!!

Nelli, nagyon sajnálom ami veletek történt! :( De több okosságot, és kívánalmat én sem tudok leírni mint a többiek!
De amiatt ne búslakodj, hogy eltávbolodik tőled, azt nem fogja megtenni, mert szeret nagyon, csak most ő is rosszul érzi magát ebben a helyzetben! :cry:

Dincuska, :wink: :) puszi, tudod miért!Jó sok kép van fönt, és tök jóóóók!

Timi, én is úgy tudom, hogy hűtőben 24 óra, fagyóban 1/2 év!Egy barinőm tejleadó anya volt, onnan az infó! :)

Tejcsinövelő tea:én a Fitolacost iszom, de a Laktoherb is biztos jó!De nekem bejön :wink: Esztinél is ittam, és jó sok tejem volt.
manóci

Sziasztok,

Szylvi ma reggel üzent: Jázmin ma reggel 4:20 perckor, 4050 gramm, 51cm-rel megszületett.

Tudom, kicsit késve, és már Totka megelőzött a hírrel, de sajna egész napomat eddig kórházban töltöttem, apumat most műtik :evil:

később jövök.

Kitta
kitta

Szylvi, gartulálok Jázminhoz, nagyon szép kislány! Sok boldogságot, bő tejpatakot... :lol:

Mi is menekültünk a kánikula elől, anyukámnál dekkoltunk, ott hűvösebb van 10 fokkal. Nálunk beredőnyözve volt 30 fok, Milán átizzadta a ruháit, nekem a melleim között folyt a víz.
Hát felpakoltam a kis békát és irány a hűsi.

10 nap múlva megyünk a Balcsira, már alig várom!
Hú, most mennem kell úgy hallom nyekergés van.

Csilla
Vendég

Sziasztok!

Hol vagytok????
Nelli, remélem a lányod már otthon van veled, és minden rendben vele!

Kitta, ugye nincs nagy baj apukáddal? Kívánom, hogy gyorsan felépüljön, Te meg ne idegeskedj.

Angie, Gabi.baba, és Rita jól eltűntek!

Megyek vasalni :( felgyűlt egy nagy adag. Jó volt napokig vendégeskedni, de mára feje tetejére állt a lakás...

Csilla
Vendég

Sziasztok,

Dincuska Nem jelentkeztél ma, csak neeemm?? Drukk megy 1000-el!! Végignéztem a képeket iwiw-en. Tünemény vagy!! tiszta életvidám csajszi!! A házőrző nem bánt, és szigorúan csak a saját fészkében lakik :lol: Érdekes állat, néha, mikor van időm, lecsüccs elé, és nézem őt, pl. egy etetés nagyon izgalmas tud lenni. Kb. egy hónapja levedlett. a levett ruhája azóta keretben díszeleg :)

Nelli Sajnálom, ami történt, de remélem, a kislányt mielőbb hazaengedik, és már sokkal jobban érzi magát!! Légy erős. Megértem a kétségbeesésedet, nehéz lehet most, de próbáld meg kevesebbet stresszelni magad, hogy a picúrnak megmaradjon a tejcsi. Domcsi ha hazamegy, kényeztesd el, legyél vele nagyon sokat, érezze, hogy szereted őt is!!

Dóri Nyálbubós kép :lol: :lol:

Cscsi Ha sok a vasalni való, ajánlom neked is nagy kényelembe: tévé előtt ülve... :lol:
Balcsi: nagyon jó lesz bizti, mennyi időre mentek?? Ilyen időben csak vízparton jó!!

Apuval sajna nagyobb baj volt, mint azt gondoltuk volna.. Tegnap bevittem őt a Szent Istvánba (több, mint 3 órába tellt, mire felvették az osztályra, nem kapkodták el a dolgot :evil: ). Csináltak UH-t, rtg-t, meg csomó más vizsgálatot, mert fájt az alhasa. Az UH kimutatta, hogy vakbélgyulladás. Este fél 10-kor tolták a műtőbe, és csak sima rutinműtétnek indult, de kiderült, h már elcisztásodott neki, ráadásul vmi ránőtt a vastagbelére :shock: , úgyhogy bent volt közel 3 órát. Reggel bementünk hozzá anyummal meg tesóimmal. Nagyon rosszul nézett ki, elmondta, mi volt vele, és hogy még épp időben avatkoztak be, de nem sok híjján :(
Jól kisírtam magam, nem volt jó így látni. Még kómás volt az altatástól is, alig bírt beszélni.
Ráadásul, csak hogy semmi ne legyen tuti, úgy bedagadtam, mint eddig még soha. De nem csak a lábam, még az ujjaim is!! Hazajöttünk, s azóta felpolcolt lábbal dögvész van :x
Csenge hihetetlen pozíciókat vesz fel a pocakban :lol:

Lányok, valaki dobjon fel vmi vidám sztorit, mert naon siralmas a topic hangulata..

ohooo, ha Dincuska már megszült, csak mi maradunk ketten Karinnal pocakosak :!: :?: :shock:

Kitta
kitta

Kitta: jobbulást apudnak. Ne haragudj, de most vidámat nem tudok.
Ja, de mégis: tegnap betettem a fagyiba 120 ml tejcit :lol: . (ilyen még Livivel se volt, mert nagy györtődések árán 2 mellből ha 20-akat tudtam fejni, ezért mostanáig meg se próbáltam. Most meg ilyen jól ment, úgy örültem neki :lol:. Úgy kezdődött, hogy a Ti ötletetek alapján én is felfogtam a lecsöpögő tejet, ami majdnem 20 ml lett, és gondoltam, egy kicsit megpróbálok fejni hozzá - gondoltam, ha másra nem is, jó lesz D-vitamint + K-vitamint beadni :lol: . Úgy örültem neki :lol: )

Dincuska értesít valakit?

Kép
Kép
timóca

Kitta: közben megnéztem én is a házőrzőtöket, tényleg elég vad :lol: . Az etetés hogy zajlott, mit evett? Nem is tudtam, hogy vedlenek :oops: , akkor már nem is szőrös :lol: :wink: :?:

Kép
Kép
timóca

Timi: fagyis tejcsi télleg jó hír!! Hajrá, hajrá, csak így tovább! Mindig jó, ha van tarcsiba :)
Megnéztem én is a képeiteket. Olyan ismik vagytok, persze H.telek nem nagy, könnyen összefuthattunk már bárhol. Jó lenne már egy fagyizást összehozni, de ki sem merek menni ebben a melegben. Pedig most sokat itt vunk anyuéknál.
Köszi a jókívánságot, rem. hamar felépül, bár a cukor miatt nehezebb lesz :cry:
Májtika (így hívom) tücsköt eszik, álltalában havonta 4-5 db-ot bever. A vedlés után ugyanolyan szőrmók lesz, kicsit fényesebb, szebb. Volt ám meglepi, mikor egyik nap hazamentem munkából, és két Májti volt a terráriumban... :lol:

Anya töltött paprikát csinált, bekajoltam, és most gyötör a gyomorsav :x Utóbbi időben nem bírom a paradicsomos kajcsikat, pedig úgy kívánnám a lecsót is!! Szezon van, és nem bírok egy jót enni belőle :?

Holnap megyek Barossba, vérvétel, CTG, doki kontroll. Kivi vagyok, a doki intéz-e nekem UH-ra időpontot :shock:

Kitta
kitta

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?