Új privát üzeneted érkezett!

Boldog hófordulót Kolos!

Köszi Évi a linkeket. Gondolkoztam vajon én miért nem találtam a tesz-veszen, aztán rájöttem azért, mert Pestet és környékét néztem megtekintés miatt. Azért jó lenne látni... persze nagy válogatási lehetőségem nincs. :wink:

Levi 2. nap gondolja úgy, hogy a korán kelők táborát szeretné szaporítani. :roll: :x 7kor kel, ami nekem hajnal. És nem alszik el előbb (fél10-10). :roll: :( Tegnap rádásul nem is nagyon aludt nappal (sem). :? legalább akkor éjjel aludna mint a bunda!!!

A kölesgolyó vmi mágikus kaja-nasi lehet! Az enyém is odavan érte és tudom enyhén szólva nem az egyetlen! :)

Momoska, legalább evett vmit! :wink: És az emésztése is rendben van. :) Nem látni még mindig semmit az ínyén? Csak tünetek?

Lili meg nagyon ügyes, hogy kézenfogva lehet vele sétálni!!!! :)

Nagyon jó! Már nekem is folyik az orrom pedig kétpofára szedem a c vitamint. :roll:

KépKép
kora

BOLDOG HÓFORDULÓT KOLOSNAK!

Most jöttünk meg a boltból, kb. 20 perc, de alig bírja ki a kocsiban, egyszerűen nem tud nyugton ülni, állandóan kiszállna. És akkor még sétálgattunk egy kicsit. Hát igen, fogom az egyik kezét, vagy még azt se, hanem a kapucniját és úgy sétálgat. Van amikor nem engedi még a kezét se fogni. Csak ez a sok gönc ne kellene, alig tud mozogni benne.

Hú én mindjárt kapom ki a kakis pelusát, meg a pisiset is sűrűbben, mert nem akar múlni a peluskiütése. Van hogy egyik pelustól a másikig jön ki neki, pedig ugyanúgy kenem, és csak pisi volt. Aztán másnap reggelre lényegesn javul, és kezdődik minden előről.

De jó lenne, ha Lili 7-ig aludna......

Ma padlizsánt csináltam neki, egy kis krumplival, répával, husival. Csak azt nem tudom, hogy mivel dúsítsam, mert azért magában így nem hiszem hogy megenné. Sajt, vagy tápszer...... Persze délelőtt nem is volt időm megcsinálni alvás alatt, mert a kisasszony 25 percet aludt csak.

Most éppen a vackarádiót figyeli a rádióban. Mindig felkapja rá a fejét ha meghallja.

Mostanában a díszpárnát (40x40-es) meg a maciját (nagyobb mint ő) cipeli maga előtt tartva. aztán ha elakad a lába benne egyszerűen csak rábukik. Állandóan csupa nagy és nehéz dolgokat cipelne.

Tegnap a túróstésztánál egyébként tejfölt használtam, semmi baja nem lett tőle uh. ezentúl a főzéshez használni fogom, meg lehet ma a tejet is kipróbálom a kajához.... Hm

Ilyen kölesgolyót hol vesztek? Én azt sem tudom hogy néz ki.

KépKép
domidina

edina,
a popsipirosodasnal nem gondoltal pl. a paradicsomra??? az okoz ilyent gyakran.
kolesgolyot aliz koraban (5 eve) meg csak mindig a dm-ben vettem neki, most mar van mindenutt(spar, cba), olyan nagy zacskos, mint a bulata, csak nem kukacok, hanem kis golyok.
turostesztat lili mar normal allagban eszi??? aliz ugy imadta (s meg mindig) a tesztakat, borisz meg megborzong, ha a szajahoz er egy natur teszta.

kora,
2 napja mintha latnek a bal also 2-esnel borisznak egy kis feher csikot, tapintani meg semmit. ma vlag evett zoldbabfozeleket.

Kép
Kép
momoska

nehany mai kep.

csorgott a telefonom, borisz kapta fel, lenyomtam neki, hadd hallgassa, ki az---->
Kép

aztan elindult vele jarkalva, s azt mondogatta vegig: ataataataata. az apjanak szokta ezt kiabalni, ha meghallja a hangjat.
(persze a baratnom volt, de jot beszelgettek, mire megszereztem a telefont)

(eppen elotte fenykepezgettem, ahogy probalkozik a cumisuvegere ratennia tetot, ezert tudtam ilyen hirtelen lekapni a jelenetet)
Kép

ittmeg eppen felkozlekedik---->

Kép

Kép
Kép
momoska

momoska,
rendesen megcsináltam a túróstészát és turmixoltam egy kicsit, mert villával azért a tésztát nem tudtam összetörtni, de darabos volt.

nem figyeltem meg a paradicsomot, de akkor is van, amikor nincs napokig ilyen kaja

nem hagy!!!!!!!!!!!!

KépKép
domidina

sziasztok,

köszönjük a köszöntéseket!

ma átmentem anyáékhoz mert megjöttek egyiptomból, a jó melegből! 8) és kíváncsiak voltak hogy szalad már az unokájuk. hát el voltak tőle ájulva! a tanulásommal viszont ma nem sokat haladtam - totál nyűgös a gyermek, csak anya kell neki, és csak kézben...nem tudom miért. 2x 3/4 órát aludt csak.

a kölesgolyót már én is kérdezni akartam, mert fogalmam nem volt mi az. bár, még most sincs róla túl sok. :oops: én abonettet szoktam rágcsálni, kolosnal az a favorit. ha meglátja, hogy eszem, kiveszi a számból - persze ha lehajolok hozzá.
a másik nagy kedvenc a narancs. este mi mindig szoktunk almát/narancsot/mandarint enni. eddig csak az almáért volt oda, mióta megkóstolta a narancsot, az alma nem kell.

kora, jobbulást neked és levinek is. de elhúzodik ez nálatok!
kolos nagy sajtos (de van egyáltalán olyan amit nem eszik meg?? :)) én ált minden főzelékébe rakok, hogy jobb íze legyen.

a telefon nálunk is nagy kedvenc. mindig az kell neki ha mi épp beszélünk, pedig adtunk neki egy régi, nem működő darabot, de azt le se sz*rja. nem hülye csak gyerek. azzal nem lehet olyan jól játszani. :)

úgy megnézném ahogy lili sétálgat az utcán - édes lehet.
Vendég

Sziasztok!

Ma 7előtt kel nem sokkal, persze én meg már napok óta f5-kor felébredek és már nem tudok visszaaludni csak hunyok. De tegnap megint 11-ig ordítva ébredt, nem tudom mi ez? Nem lett voolna olyan nagy baj, ha én is fitt lennék, de nekem meg fáj a derekam, tegnap estére elég ramatyul éreztem magam csak az ágyat kívántam. Elég rosszul esett, hogy alig 1, majd fél óra után kelhettem altatni, de 11-től csönd volt szerencsére.

Orsi,
jó lenne ha valaki ilyenkor kamerázna, de hát nincs ki, pedig milyen jó lenne ezeket is visszanézni később. Olyan sok helyzet van, ami kimarad így. Na meg sokszor eszembe sem jut elővenni a kamerát vagy a fényképezőgépet. Bár ha meglátja, akkor meg jön hozzám és mindenképpen meg akarja fogni, uh. nem sokat tudnék rögzíteni az eseményekből.

Mi a távirányítóval voltunk így, hogy adtunk neki egy régit, de az nem kellett neki, csak az, amit használunk. Na meg játéktelefonja is van, de az se nagyon érdekli.

KépKép
domidina

Sziasztok!

Boldog hófordulót Kolosnak, így utólag is!!!!

Így néz ki a kölesgolyó:
Kép

Majd jövök, de most már altatnom kell.
Sziasztok.

Kép

Kép

Lilypie First Birthday tickers
háromszéki

Boldog hófordulót Annának és Borisznak!

A kölesgolyót mi matchban vettük utoljára.

Na igen a huncutoknak csak az az érdekes ami működik is, nem lehet őket becsapni. Mi pont úgy jártunk mint ti Edina.

Fél 5től ébren lenni???? :shock: Jézusom, ne csodálkozz ha kivagy!
Levi csodák-csodája elaludt fél9 környékén, de iszonyat sokat kelt (mindig pont amikor elaludtam volna természetesen), rádásul felsírva, mint fogzáskor. :? Nem tudom mi volt, remélem nem fog és lehet végre egy kis pihi. Viszont újra nagy hévvel cicizik és este már evett is egy normálisabbat (200g)! Ja és úgy tűnik sajnos rendszeres lesz a 7 órás kelés. :( Akkor legalább aludna normálisan éjszaka!! :x

Lehet, hogy Kolos is fogzik? Vagy elmúlt nála a semmi nem jó?

Borisz még mindig nagyon aranyos! :) Szép kis pofija van, nagyon tetszik nekem! A barátnőd nem lepődött meg?

Szegény Lili sokat szenved ettől a peluskiütéstől. Ha tudsz azért majd csinálhatnál egy kinti sétálgatós Lili fotót! :) Olyan kiváncsi vagyok rá!

KépKép
kora

sziasztok,
borisz ma ugy unnepelt, h. f9kor kelt veglegesen, igy vegre kivitelezheto lesz az 1 alvas, bar az neki mindig rovidebb, sose ertem. bar a frany kis dog f3kor is felsirt, felallt, visszatettem, megint felallt, megint vissza, akkor meg 10 percet dumalt, mire elaludt, f7kor is, akkor kivettem szopcsizni, de csak immel ammal szopcsizott, szinte nem is, visszatettem, hatha elvan meg az agyaban egy fel oracskat, mert a 7 se semmi (mi is teljesen atalltunk, kora! azaz borisz! most mar csak nekem kellene), de f7 extrabrutal! (foleg, hogy f9 utan alszik el este, mert lili azert 1 oraval korabban, nem???). szoval visszatettem, diszkret halkan suttogott vmiket, aztan - csodalkoztam en is - bealudt meg majd 2 orara. ebredeskor meg olyan vigyorgos porgos volt, csak mikor eldicsekedtem az apjanak, hogy valami cuccot nyomott a kolok, onnantol atfordult az ellentetjebe....s meg mindig abban van! :roll:

borisz is telefonalt eddig nalunk sokszor, de sose ennyire magatol, h. fogta, elvitte, s 2-3 petrcig jarkalt korbe az asztal korul, s teéjes komolysaggal mondogatta, hogy: ata ata ata. apja jarkal mindig a telefonnal, s tole eltanulva aliz is, ezert tanulhatta igy borisz is.

most kijott a gyerekszobabol, s a racsnal kiabal le a lepcson, hogy: adja, adja (ez az "anya"), nem jott meg ra, hogy nem lenn vagyok!!! :lol: :lol:

Kép
Kép
momoska

BOLDOG HÓFORDULÓT ANNÁNAK ÉS BORISZNAK!
Kép

momoska,
igen, lili 3/4 8 körül szokott elaludni.

Majd ma megpróbálok csinálni képet, de ugye a video lenne a jó, de azt én nem tudom ide feltenni. Persze ilyenkor senki nincs kint a szomszédok közül.....!

Egyébként lehet hogy Lilinek is a foga az ami bántja , mert mintha egy kicsit duzzadtabb lenne alul, de ebben sem vagyok biztos.

momoska,
de jó hogy Borisz már így mondogat tudatosan dolgokat. Én ilyet még nem fedeztem fel. Mondjuk azt hogy NEM azt már tudja mondani pl. ha kérdezem tőleg hogy már nem kérsz, akkor válaszol hogy nem. Meg van még valami amit sokszor mond, de hogy mire???? - agi - Tibinek a fia már említette hogy mondja azt hogy anya, de én még nem tudtam ezt kihámozni belőle. Pedig olyan sokszor hallja, főleg azt hogy apa.
Illetve amikor mondom hogy megyünk, akkor mondja hogy -me-me Hát ennyi....

KépKép
domidina

kivittem a franyat setalni, mondvan, ma ugyis csak egy alvas lesz, huzom kicsit az idot a fektetessel, erre a kis dog bealudt a babakocsiba. 2 honapja nem csinalt ilyent, meg ha szerettuk volna, akkor sem! most kinn durmol az erkelyen. nemtom, mennyit!!!!!
áááááááááááááá!

edina,
aliz meg kicsit korabban is kezdte az ilyesfajta beszedet, mint borisz, meg tobb mindent megertett, megmutatott, odahozott, de aztan megragadt, meg 22 hos koraban is csak szinte ketbetus (gyakran egy betus)szokezdemenyekben beszelt, bar mar hasznalt mondatokat: ai ü! (aliz leül), ma ho (macit hozd!) stb. anyosek (kikmasok!) mar szekaltak minket, hogy milyen keson kezd el beszelni a gyerek, 2 honap mulva meg tisztan teljes kerek mondatokban beszelt ugyhogy furan-misztikusan van ez a beszedfejlodes is!!!!

3/48-tol 6-f7ig az nem olyan rossz, bar en nem birnam, mert van bennem egy psziches gat, hogy el kell kezdenem a napot 8 elott ezert alakitottuk a kolkok fekteteset kicsit kesobbre, de igy is megszovatnak neha. mar elore felek az iskolakezdestol, bar aliz sulijt ugy valasztottam, h. csak f9re kell bemenni, s akkor is meg csak 1 orat reggelizgetnek es beszelgetnek.

Kép
Kép
momoska

Sziasztok!

Kolosnak, Annának és Borisznak boldog hófordulót!

Tegnap kibújt a 4. fogunk, persze nem középen, hanem a szélső metsző. Ez is kipipálva! :) Már csak 16 fogat kell kinövesztenünk (legalábbis a tejfogakból) :lol:

Mi is adtunk Dávidnak egy rossz mobiltelefont, kb. 2 percig érdekelte, aztán tepert az enyém után, ami persze világít ha megnyomja és ebben ez a jó! :)

Kép
Kép
tina82

Na megvolt a séta is, csináltam pár képet....
Kép
Kép itt a cicánkat simogatja, vagyis csak akarta volna, mert nyávogva elszalad. Vajon miért?????

Kép

momoska,
ha azt nézzük hány órát is "alszik", akkor tényleg nem rossz, csak közbe ne kellene fölkelni. Álom-álom......
Lili egyébként inkább megérti amit mondok kérek, és elég szófogadó, általában megcsinálja amit kérek.
-hozd ide
-tedd ide
-keresd meg
-menjünk a fürdőbe és már megy is stb ilyenek

vagy ami még nagyon tetszik, este mindig mesélek neki az állatos könyvéből. Na most már annyira várja mindig, hogy a tápiből iszik 20-at és már keresi is, a kaja nem érdekli. Ilyenkor szépen kérem hogy nézzen rám és modnom neki, hogy most megisszuk a tápit és utána fogok mesélni és 90 %-ban beletörődik és újra tudok belediktálni 1 dl, aztán jön a mese mert másodszorra már azért nem megy, és utána isszuk meg a maradékot. Szóval azért lehet vele egyezkedni.....

KépKép
domidina

huuu, ezek mar nagyon nagylanyos kepek:-)))
alizrol ilyesmit mar csak tavasszal tudtunk csinalni.

igen, emlekszem, lili mindig nagyon okos volt ilyen megertesekben. borisz hihetetlen butan tud nezni, ha kerunk tole valamit, s engedelmesnek egyaltalan nem mondanam, foleg, ha valamit "tiltunk", inkabb turelmesnek:-)

ugy bealudt...vasalni nem merek elkezdnei, mert felbehagyni a legrosszabb, ugyanis akkor meg egyszer ra kell vennem magam, ugyhogy itt netezgetek.

Kép
Kép
momoska

sziasztok

a kis gazfickóm 7kor kelt és mégis egész délelőtt nem volt hajlandó aludni, pedig láthatóan elég fáradt volt. iszonyat nyűgös egész nap, ha nincs vele foglalkozni 5 percig már jön sírva és húzogatja a pólóm. :evil: apja is itthon van de ketten alig bírunk vele. végül n1 kor aludt el 2kor ébredt de van 3-4x altattam vissza, mert állandóan felriadt vlmire.

ebédelni nem volt hajlandó, helyette a mi sültkrumplinkat ette. + sütöttem gesztenyét (mi nagyon szeretjük-az illata is olyan jó:)) abból is befalt vagy 5-6 db-ot. de ezt már délután. most meg épp a szokásos körtés-sinlacos pépet eszi. körtéből bármennyit meg tud enni. de pl. tegnap alma-szilvát csináltam, azt kiköpte.

Edina, nekem a cicás kép tetszik! tényleg nagylány már Lili! kolos is kb ilyen kitömött mikor jól beöltöztetem :) szegény alig tudja mozgatni a kezeit. :)
Te hányas tápszert adod lilinek? én most döbbentem rá, hogy kaphatná már a beba 3ast, mivel az 8hótól van. vlmiért az rémlett, hogy 1 éves kortól. most a 2est eszi.

momoska, na mikor ébredt a kis fránya borisz?

hát kolos se nem beszél, se nem érti amit mondunk neki...ő csak a kilóit gyarapítja. :) a legújabb amire rájött, hogy milyen jó móka, kipakolni a hálóban a szekrényekből a vasalt ruhákat. idáig csak a szennyes szedte szét, annak mind1. hiába szólok rá, hogy nem szabad, csak moslyog, +dühös lesz és csinálja megint.

tina, gratula a 4. foghoz.

végül de nem utolsó sorban BOLDOG 11. hót BORISZ
és ANNÁNAK BOLDOG 10et
Vendég

Orsi,
én a dokinénivel iratom a tápszert, na most gondolkodnom kell, mert irtó hülye neve van, mindig elfeljetem.
Nutrilon AR ez sűrű táp, elvileg bukós babáknak van szánva. Én nem is gondolkodtam még azon hogy mást kellene vennem, nem is néztem még körül. Ja és 1 kanállal HA1-et teszek, mert amikor összerázom valahogy akkor nem csomósodik össze a tápszer. De a HA1-et is ehetné 1 éves koráig, de azt már hígnak találom.
A bebe3 miben több az előzőnél? Sűrűségre?

KépKép
domidina

fogalmam sincs miben más, szerintem nagyobb a tápanyagtartalma, mivel már nagyobb a gyerek és többre van szüksége. én már kérdeztem a dokit ehet-e 8 hósnak valót, azt mondta igen. asszem a 2est is eheti 1 évig. mind1, csak gondoltam megkérdezem.
Vendég

sziasztok!
Bekukkantottam reggel is, de az éjszakai eseményekkel nem akartalak benneteket untatni, más meg ugye nem történt. Maradjunk annyiban hogy a szokásosan telt.

Most éppen a dédi vasal, Lili meg ki be számszál a szobából meg rámolja a fiókokat, szekrényeket, ill. ha hagynám. Szót fogad szerencsére, mondom neki hogy tegye vissza a fiókba amit kiszedett és visszateszi.

Na eddig hagyott írni, meglátta hogy ideülők, mindjárt jött is. Persze mindit megmutatom neki a képeket és várja is ilyenkor hogy megnézzük őket.

Orsi,
taegnap emlegetted a tápszert és kicsit nézegettem a tápszer.lap.hu-t ott vannak olyanok pl. hogy milyet, meddig mikor kérdésekre adott válasz. Érdemes belenézni. Arra pl. nem is gondoltam, hogy 1 éves kor után pl. a reggeli tápszert hagyják el általában, akkor már lehet mást adni, és az estit 1,5 éves korig szokták adni, meg hasonlók.....

KépKép
domidina

Évi,
most vettünk kenyérsütő gépet. Úgy emlékszem tew írtad, hogy szoktál sütni kenyeret. Tudsz jó receptes oldalt ajánlani nekem? Vagy esetleg neked valamilyen jó rozskenyeres recepted?
Nem igazán találtam eddig jó recepteket....

Ma egyedül leszek éjjel, Tibi nem lesz itthon, Orsi Te tudod milyen rossz ez. Igaz csak egy nap, mondjuk többre nem is menne el.

KépKép
domidina

köszi Edina a linket, megnéztem. akkor már csak 1 hónap és reggelire ehet mást. csak mit?? mert ez így tök egyszerű volt, hogy joghurtba egy kis táp és kész a reggeli. majd megkérdezem a dokit ő mit javasol.
ha holnap nem jönnek, mivel sok dolgunk lesz, előre is: BOLDOG 11. hónapot LILINEK!!!!

együtt érzek egyedüllét ügyben,
én meg holnap leszek egyedül, mert szabi koncertezik. 5kor megy el itthonról, kecskemét mellett lesz, nem tudom a hely nevét. eléggé ki lesz ütve vasárnapra.
képzeljétek, vasárnap lepasszoljuk kolost a szüleimhez mi meg végre 11 hónap után kettesben leszünk. apa felajánlotta, hogy reggel eljön kolóért és este visszahozza (ha egyáltalán visszakapjuk még? :)) biztos rohadtul hiányozni fog a kisdög (előre is bocsi ha ezzel a névvel vlki érzékeny pontjára tapintok, és megbántok )

Mi lehet csillával és nórival?? vlki nem tudja?

Kora, jobban vagytok már? Levinek folyik még az orra?

segítek anyának szétválogatni a szennyest. :)
Kép
Kép mindent bedugdos a kanapé alá, aztán kihalássza és annyira meg van magával elégedve
Kép
Vendég

Hú Orsi, egész napra egyedül lesztek??? Az jó lehet! Bár nem tudom hogy én egész napra ott tudnám-e hagyni bárkinél is, jó hát nem bárkinél a szülőknél. Biztos nem lennék nyugodt, legalábbis így gondolom. Kolos mondjuk sokat van velük, Lili nem látja olyan gyakran a nagyszülőket, bár anyuval, anyóssal is elvolt már pár órát és nem is hiányolt a kis huncut.

Egyébként ezt az ágy alá dugdosást Lili is szereti. Eldugja, aztán kiált egyet nekem, én meg mondom neki, hogy kukucskáljon be és vegye ki ő.

A reggeli kérdés meg jó kérdés, mert a tízórai, uzsonna (joghurt, pép) mellé mit is lehet kitalálni..,,

mennem kell ki kell vennem a pelust, mert már mutatja hody newm tetszik neki....

KépKép
domidina

igen, igen!! egész nap. bár nekem tanulnom kell, de biztos lesz pár óra mikor mást is csinálunk. :) :oops:

én is csak azért merem rájuk hagyni, mert sokat van velük. különben nem is tudom kire hagyhatnám. a másik nagyi messze lakik, két havonta látja.
az altatás nálunk kényes kérdés, de anya már altatta, és a húgom is elég tehetséges e téren. :)

szép estét, és kitartás a ma esti egyedülléthez!
Vendég

jóreggelt!

Így utólag is BOLDOG HÓFORDULÓT NÓRINAK!

Nem tudom mi lehet velük? Remélem jól vannak!
Mondjuk nekem nem olyan jó, mindig ez van ha egyedül vagyok. Rosszul alszom, óránként néztem az órára amellett, hogy Lili is hozta a szokásos formáját.

Lili is kereste fürdéskor. Én szoktam elkezdeni, aztán mire vége a híradónak jön, fürdés közepén, kopog az ajtón... na ezt várta nézte az ajtót, de ugye semmi.

KépKép
domidina

Boldog hóhordulót Lili! Nórinak is utólag. :oops:

Tudom milyen, én is szoktam magamra maradni (Ill.Cucira :) )! Például minden 3. hét éjszakái ilyenek (most is), mert apa éjszakás. :( Plusz néha azért koncerteznek is.) Mondjuk azért én már simán tudok aludni ha Levi hagy.

Húúúú de jó nektek Orsi! Én nem tudnám senkire hagyni, nálunk az egyik nagyi ritkábban látja, mint a másik. :( A múltkor majdnem elküldtem Fényszarura amikor olyan rossz éjszakánk volt! Eljött az egyik nagyi és 1 órára evitte végül sétálni, jó volt! :wink: :oops:

Ez a Kolos-manó Óriási! :) Jó kis mamuszkája van! Olyan jól belemerülnek abba amit csinálnak!

Edina mit nem adnék érte ha Levi is ilyen szófogadó lenne!!! Ha én mondom neki, hogy nem szabad vagy rakd vissza, akkor vigyorogva folytatja. Közben végig azt nézi mit szólok hozzá. :roll: :x 8) Vagy egyszerűen úgy csinál, mint aki nem érti a magyart. Pedig tudom érti amit mondok, néha elárulja magát! :roll: 8) Nem tudom mi lesz később.

Gyerekek az lehet, hogy a vajtól meg a sajttól van egy is hasmenése? Ha ilyet eszik akkor mindig megy a hasa, de csak egyet.

KépKép
kora

sziasztok,

voltunk ma a babaruhabörzén, kicsit vásári hangulata volt. de mit is vártam, hiszen itt az anyukák jönnek ki árulni a nem használt babacuccokat. azért körbejártuk, kolos nagyokat rohangált a tömegben, odament egy-egy árushoz kipakolni a dobozokat. :) mindenki azt hitte, hogy 1,5 éves körül van és meglepődtek, hogy "csak" 11 hónapos. annyira jól érezte magát, nem akart hazamenni. és nagyon öntörvényű a fiam, nem foghattam a kezét (ellökte magától) és persze hogy nem arra akart menni amerre mi. ha megfogtam a kezét, hogy gyere, erre megyünk - próbáltam húzni, lecövekelte a lábát, kihúzta a mancsát az enyémből, és mérgesen dobbantott egyet, hogy márpedig anya én nem akarok arra menni, az lesz amit akarok!! :shock: :lol:
amúgy nagyon édes volt a tömegben, és olyan pici volt a sok nagy ember között.
nagyon-nagyon sokan voltak, alig találtunk parkolóhelyet.
ami pozitívum, hogy bevásároltunk pelenkából jó sokat. liberó, meg huggies. tök jó akciósok voltak. kaptunk bilit meg bilire szoktató pelust is ajándékba. mikor jöttünk ki szabi megjegyezte, hogy több pelenkát kellett volna vennünk. :) csak ugye nem tudhatom, hogy meddig lesz pelenkás, és mekkora méret kell amjd neki jövőre pl.

sajnálom Edina, hogy rosszul aludtál. én úgy vagyok mint Kora, már megszoktam. tök jól alszom, legalább enyém az ágy. :)

erről jut eszmbe, ma kolos fél 7kor kelt. :twisted: Szabi odahozta hozzánk a nagyágyba, még pihiztünk kicsit. majdnem sikerült visszaaludni a kis gazfickónak. már értem milyne rossz lehet Kora neked, hogy melletted alszik Levi. még megmozdulni sem igen tudtam/mertem, nem vlmi jó. megértem, hogy a saját ágyába akarod szoktatni. de jó, hogy kolos ott tud csak aludni.

a vajas/sajtos kérdést nem tudom, de miért ne lehetne?
Vendég

Orsi,
inkább a méret az ami miatt nem lehet sokat venni pelenkából, nem tudni egy méret meddig lesz jó, mert ugye kb. még egy évet biztos hordanak pelust, annyit meg nem lehet összevásárolni.

Ez ismerős, amikor idősebbnek nézik őket, nálunk is volt már ilyen szitu. Hát igen, nem ez a gyakoribb szerintem, hogy ennyi idősem már így járnak. Na meg az is ismerős, hogy ők nem arra akarnak menni mint amerr mi, csak Lilit meg lehet győzni szép szóval.

Ma megcsináltam az adventi koszorút. Lili ott téblábolt körülöttem, mindent meg akart fogdosni, de azért elkészült.
Jó hogy már így mennek, nekem legalábbis könnyebbség, lehet tőlük csinálni ezt-azt. Egyébként ezt a korszorút se tudtam volna megcsinálni, mivel a járókában hosszabb ideig nincs el. Na meg most már egyre ritkábban teszem bele. Csak akkor ha mondjuk ki kell mennem a házból valamiért.

Lili mellettünk az ágyban nem marad nyugton, ő már akkor játszik valamivel, nem tudna elaludni ott, Hiába akarnám babusgatni, simogatni, az nem az ő helye, ott nem aludni kell.

Szép estét nektek.

KépKép
domidina

tényleg, holnap advent van. nekem még koszorúm sincs...be kéne szereznem egyet. mondjuk idén biztos nem lesz karácsonyfánk sem, kolosnak még nem fontos. talán jövőre már felfogja mi is ez az egész. Mi idáig mindig anyáéknál töltöttük a szentestét, ott volt fa, ott ajándékoztuk egymást. de most, hogy itt van kolos, idén még oda megyünk 24én, de jövőre lehet, hogy már itthon 3mas töltjük. én annyira nem is fújom fel ezt a mit vegyek neki. mindenki kérdezi, hogy mit kap karácsonyra, meg a szülinapot hogyan oldjuk meg, lévén, hogy 26ai a gyermek. én ezt is tök lazán veszem. nem hiszem, hogy lesz torta - hacsak nagyik nem sütnek. nem lesz nagy buli..stb szerintem még ehhez kicsi. épp elég zsúrt kell majd neki csinálni ha anygobb lesz. az első szülinap nekünk szülöknek fontos, nagy szám nem neki. de lehet, hogy lebecsülöm a fiam, de még azt sem érti, hogy nem, mit ért abból hogy szülinap+karácsony??
Vendég

jé... most látom, hogy megváltozott a kisfiú a vonalzón. az előbb még pelenkában volt, most meg ruhában. ez hogy lehet. igaz, nézegettem, hogy milyen más vonalzók vannak, de nem mentettem el itt a babaneten.
Vendég

Sziasztok!
Edina, én nem gépben sütöm a kenyeret, hanem a sütőben, és egyszerre 2 kiló lisztből. Ill. 2x1 kilóból, és abszolút érzésből és kedvem szerint variálom. Ill. mérem, persze, hogy összesen 1 kiló lisztnél ne legyen több egyszerre, de nem egyforma, amiket sütök. Szoktam variálni graham, rozs, teljes kiőrlésű lisztekből és adok hozzá magvakat is (szezám, len, napraforgó, tökmag) megpirítva és egy késhegynyi aszkorbinsavat is. Ja, és én szárított élesztővel dolgozom. Nekem bevált.

De találtam egy linket neked, hátha hasznát veszed. Sok sikert a kenyérsütéshez. Majd mondd el, hogy sikerült.
http://recept.noivonal.hu/2008/11/09/ke ... to-gephez/

Én sem csinálok nagy dolgot az Ancsi karácsony+szülinapjából. Persze, van Geri is, ezért lesz komolyabb a dolog, de mi ajándékok terén nem szoktunk mindent a nagy napokra tartogatni. Ha tetszik valami, megkapja különösebb alkalom nélkül is.

Lili már tényleg igazi nagylány a képeken, nagyon tündéri, ahogy egyedül áll és megy. :)

Ancsit én sem tudom, kire hagyni. Amikor Geri kicsi volt, még éltek az apai nagyszülők és ők vigyáztak is rá gyakran. 3 éves kora óta szüleimnél is eltölt 1-2 hetet nélkülünk, de ez inkább a szünetekre korlátozódik, sajnos nem tud a mindennapok része lenni.

Aranyos lehetett Kolos a tömegben, a képek is nagyon tetszenek, látszik, milyen segítőkész fiad van :D
Ancsi is imád szennyest válogatni, de a mosógépből is nagyon szívesen kiszedi :D amit én beraktam. Sőt, már oda jutottunk, hogy ha megy a mosógép, ki van tiltva a fürdőből, mert elcsavarja a gombokat.

Szófogadás tekintetében azt tudom mondani, hogy is-is. Vannak dolgok, amivel próbálkoztam, de annyira nagy kihívás volt számára, hogy mégis megcsinálta, pl. a rádió hangerő-szabályozó gombjának a csavargatása. Végül is ő hozta a megoldást is, mert egyszer levette a gombot (én nem is tudtam, hogy olyan könnyen lejár). Azóta nem tettük vissza, így nem csavargatja. Amit lehet elpakoltunk, hogy ne kelljen mindig rászólni.

Pár napja a teregetésnél is "segédkezett", leszedte a ruhákat, amiket én kiterítettem a fregolira. Rászóltam, hogy nem szabad, erre nézett rám mosolyogva. Visszamosolyogtam és ezzel mindent elrontottam, mert ugyanúgy folytatta, mintha semmit sem mondtam volna. A következő rászólásnál már nem mosolyogtam, csak szigorúan a szemébe néztem. És láss csodát, abbahagyta. Azóta is, ha próbálkozik is vele, elég, ha szólok.
De a fiókok kipakolása rendszeres. Legalább elvan vele egy darabig.

Kép

Kép

háromszéki

Nem is mondtam Edina Lili milyen ügyes-édes képeken! Látom a cicának azért van türelme! :) Elég lendületesnek tűnik. Mármint Lili.

Én is tervezek már régóta kenyérsütést, már meg is vettem hozzá mindent, de nekem nincs gépem. Elég nehezen szánom rá magam a kézzel gyúrásra.... :?

Egyébként javulgatunk, már alig töröljük az orrunkat. Végül nem voltunk dokinál, a védőnő sem szorgalmazta.

Akartam a múltkor írni mi már egyáltalán nem használunk sem pépet sem tápszert. Levi azóta nem bukik úgyhogy csak sinlacozunk. Az meg kell is neki mivel enyyire nem akar husit enni.

Nálunk sem lesz fa. Úgy voltunk eddig mi is ahogy Orsiék. Hazamentünk és ingáztunk a 2 szülő között. Idén a szentestét itthon töltjük, másnap utazunk. Azért vmi karácsonyos díszítés kellene. Ajándéknak csak egy symbás csörgőfélét vettünk + fürcsis játékot amit valósznű meg is kap előbb. :wink: A csöris labdát meg becsomagoljuk, hogy legyen mit szaggatni és kész.

Tegnap megint éjszakáztunk vele. :evil: Beraktam az ágyába és kérdeztem tőle miért nem alszol. Erre körbenézett, megbökdöste fintorogva a rácsot + taposott egyet a matracon. Mintha azt mondta volna "Anya nézd már meg, itt aludjak???" Aranyos volt. :)

KépKép
kora

Évi,
már éppen írni akartam, hogy vajon mi lehet veletek, hiányoltalak, és nem a kenyeres receptek miatt ám.

Egyébként köszi a linket. Akkor nem pontosan emékeztem rá, csak arra hogy sütsz én meg mindjárt a gépre gondoltam. Pedig eddig én is sütőben sütöttem, mondjuk nem olyan rendszerességgel mint Te, de sokszor.

Én mindig roszkenyeret, azt szeretjük.
Kora,
és az a recept ami alapján én sütőn pofon egyszerű és sokáig sem tart, meg nagyon dagasztani sem kell. Olyannak én sem állnék neki amit órákig kell készíteni.

Én osszekeverem a hozzávalókat aztán egy órát áll, akkor ágydagasztom azért egy kicsit, beleteszem a formába megint kel egy órát azt sütő és kész is. És finom.

Egyébként a gépet sem én szorgalmaztam, egyszercsak a Tibi azt mondja, hogy vesz egyet, én meg nem tiltakoztam ellene.

Kipróbáltam, csináltam bagettet benne, tudniilli ez olyan amiben lehet. és jó lett, annyit kell módosítanom, hogy nem sütöm olyan barnára a héját, mert egy kicsit vastag lett és kemény már hidegen.

A jövő héten kipróbálom a kenyeret is, de én most elsőre kovászt készítek azzal csinálom. Állítólag azzal finomabb.

Karáncsony: nálunk van fa, mivel a dédi (szegény ilyenkor egyedül van, anyós már évek óta pont ünnepekkor nincs itthon) egyedül van, meg a férjem nagyfia is akkor szokott jönni, mi meg másnap megyünk anyuékhoz.
A szülinappal nem foglalkozunk külön, nálunk ezt anyu megoldja, azt mondta süt tortát.

Kora,
örülök hogy jobban vagytok! És mi lett a külön alvós kuckóval? vagy írtad már? Nem jött be? Hát igen, ha te ezt veszed le az arcáról, biztos hogy az a baja. Nem szereti az ágyat, bezárva érzi magát, mint egy börtönben. Jobb neki ott anya, meg apa mellett.

Orsi,
látom éppen te is a forumon vagy, remélem jól telt eddig a napod, leszámítva a tanulást. Majd meséld el mi volt Kolossal, hogy töltötte ő a napot "egyedül"

KépKép
domidina

Sziasztok!
Úgy látszik, én nyitom a az utolsó embert :)

Orsi, hogy telt a tegnapi napod Kolimanó nélkül? Tudtál tanulni (is)? Vagy csak arra bírtál gondolni, hogy mennyire hiányzik?

A dagasztás mondjuk nem piskóta és valamennyire azért meg kell dagasztani. Én azóta gyártom sorozatban a kenyeret, amióta van dagasztógépem. Az ebay-n vettük és nagyon jó, egy kiló lisztből dagaszt egyszerre tésztát (durván 1,60 kiló összesen). Én nem is szoktam 2x keleszteni, csak 1x, a sütőben, mert kint nem annyira állandó a hőmérséklet, és utána kapcsolom is át sütésre.

Kora, hogy álltok az etetőszékkel.
Mi lenne, ha vennél babahámot, azzal a székhez tudnád erősíteni, nem esik le és egy párnával a feneke alatt el is érné az asztalt? Én így oldottam meg, mert egyrészt kicsi a konyhánk, ha betennék egy nagy etetőszéket jaj lenne, másrészt magasabban van az asztalunk, mint a szabvány, pultszerű és a székeink is magasabbak. Így ő mindig alacsonyabban lenne, amit nem akartunk. Ha gondolod, küldök képet.

Szép napsütéses napot kívánok nektek!!!

Kép

Kép

háromszéki

sziasztok,

hat ugy tunik a tobbseggel ellentetben, en nagyon szeretem a csaladi unnepeket, marmint hiaba 1 eves ez a kis kolok, csak kiemelt napkent kezelem, s emlekeim szerint aliz mar nagyon figyelt ezekre a kiemelt napokra, mar a nevnapjara is, amikor 11 hos volt, de a szulinapi bulijara (meghivtunk nehany gyerekes baratunkat) meg mar kulonosen. 1 hettel elotte mar tanitottuk gyertyat fujni, s a tortajan mar majdnem sikerult, s iszonyu orommel bontogatta az ajandekokat. karacsonykor meg sose volt nagy fank, mindig olyan 1, 2 m, de aliznak (errol video is van) a fa volt a legnagyobb elmeny (meg tan mindig) 1 evesen is, eszre se vette az ajandekokat, mert nem vette le a szemet a karacsonyfarol 20 percen keresztul, minden diszt kulon megvizsgalt. bar ketsegtelen, hogy borisz kicsit "bugyutabb":-)
ugyanis penteken a mhelyemen nalunk meg mar megvolt az elso mikulas. borisz eszre se vette, de mivel volt jo sok gyerek, meg jo sok felnott, jol erezte magat, de sztem egyaltalan nem latta meg a mikulast, pedig mikor nevszerint szolitottak, aliz oda is cipelte, de csak masfele nezelodott.
aliz - fenykepek bizonyitjak - ilyenkor mar bamban, tatott szajjal nezte a mikut!

aliznak meg a veg nelkuli ajandekhalmaz folytatodik, a nevnapi utolso koszonto meg epphogy megvolt, jott az elso miku, penteken jon apja mhelyere, aztan majd ide, nagyszulokhoz, keresztanyjahoz, alighogy abbol kilabalunk, jon a szulinap, majd a karacsony, s tan 28.-an fellelegzunk.

borisznak a szulinapja csak annyiban lesz konnyebbseg, hogy 26.-tol mi mindig fertodon vagyunk, ezert a 27.-ei szulinap es a torta mar a mamamek rendezese lesz!

ja. borisz 2 honap autozas utan - he nem is teljesen lett hutlen - attert a lovakra, fogja a kezebe oket, s lepteti a padlon, mikozben azt mondja: papapapapa papapapapa, bar neha elfelejti meg, s berreg a lovakhoz is, bar ezt ugy is megoldotta mar, hogy bepakolt 1-2 lovat egy duplo autoba, s berregett. s ugy hivja a lovakat, hogy gyí, amit neme ertek, mert tobbszor mondatm neki, hogy lovacska, minta gyi paci paripat, illetve, azt csak akkor mondjuk, ha hintalovazik.

edina,
nekem van kenyersutom, hasznalom is, de par eve mar csak dagasztasra es kelesztesre, utana kiveszem a cuccot es sutoben megsutom, legyen az kalacs, vagy kenyer, mert egyszeruen sokkal jobb lesz ott sutve.

Kép
Kép
momoska

Sziasztok!

Ma későn keltünk! Persze ehhez az kellett hogy Lili 3 és 4 órakor keljen. F8-kor ébredt, ezért ma csak 1x fog aludni. Azóta fent van, jól bírja, álmos már, de eljátszik most is egyedül, nem nyügös. nemsokára azért már elviszem, csak túl korán sem akarom.

Elég jól eltelt így a délelőtt, voltunk boltban is. Meg főztem közben neki holnapra kaját, mert ma bébikaja volt, szóval elvoltunk.

Ma sütök rozskenyeret, kíváncsi leszek majd az eredményre. Tudom időbe telik míg kitapasztalom, de szeretném használni, ha már megvettük. Mondjuk a rozskenyér amúgy is tömöttebb, még sütőben is.
Megcsinálom a rozskovászt is, a következő már ezzel készül, addigra aszkorbinsav is lesz remélhetőleg.

KépKép
domidina

Edina, hogy csinálod a kovászt? Érdekelne. Én is olvastam, hogy azzal jobb.
Aszkorbinsavat a gyógyszertárban tudsz venni, igaz jó drága, 10 deka majdnem ezer Ft, de sokáig elég.

Kép

Kép

háromszéki

Huh, nem semmi ára van ennek az aszkorbinsavnak!

Edina, tudtál te is aludni most, hogy Lili később kelt?

Orsi milyen volt a "Kolsmentes" nap? Hogy bírtad? És ő?

Évi nem állunk még sehpgy az etetőszékkel, de eddig ez tetszik a legjobban amit írtál, a hám. Igen, megköszönnék róla egy képet! Tesz-veszen van is eladó! A párnát nem löki ki maga alól? Levi szeret lecsúszni a székben, lazáskodni. :roll: Persze, biztos tartja a hám és nem tud csiszkálni.

Jópofa lehet Borisz ahogy berreg a lovaknak! :)
Nálunk anyósék pont 6.ára tették a disznóvágást ahova mennunk kell, így minden mikulás kilőve! Nekünk a munkahelyeinken sincs. Pedig kiváncs lennék a reakciójára. pesten már látott nagy fát (bevásárlóközpont), de észre sem vette. :? Pedig jó nagy volt! Azért a decemberi Andrássyt megmutatom neki, az nagyon tetszik!

Nincs meg az alvóskuckó! Mérges vagyok, jól be vagyunk fürödve a gyertekszobával! Már egyáltalán nem használjuk! Hiába a szigetelés, a ceresit, még mindig vizes és persze penészedik is. mitől lehet el sem tudjuk képzelni! Csajok, ha esetleg akad egy ötletetek, akkor osszátok me velem! Így most a matraca a mi szobánkban van. Szétszedtük a kiságyat. Persze így is a mi ágyunkban akar aludni. :roll: Azt hiszem kemény neki a kókuszmatrac. (nekem is :wink: )

Ne haragudjatok, hogy ilyen kérdést teszek fel, legfeljebb figyelmen kívül hagyjátok. Kellene azért aggódnom, hogy nekem még mindig nem jött meg? Tavaly április 20 óta. És nem vagyok terhes.

KépKép
kora

Jaj, Edina:
[quote]K írta:ora,
és az a recept ami alapján én sütőn pofon egyszerű és sokáig sem tart, meg nagyon dagasztani sem kell.

érdekelne, leírnád? Köszi.

KépKép
kora

Kép

Kép

Kép

Rögtön hármat is küldök :)

Én is a teszveszen vettem, kettő volt ebből a hámból az eladónak és jó minőségű, szeretem. (lehet, hogy a másik még megvan neki).

http://www.teszvesz.hu/item493820355_ba ... raz_1.html

Meg is találtam, ha esetleg úgy gondolod.
Mivel a párna eléggé beszorul a szék hátsó részébe, nem esik ki alóla.
Majd még jövök, de mennünk ki, amíg még világos van. Sziasztok!

Kép

Kép

háromszéki

jo ez a ham. s nem probal ancsi lemaszni a szekrol....????
borisz par napja tanulta meg, hogyan kell kimaszni az ikeas szekbol, pedig nincs is labtamasza, h. felalljon. van benn egy szij, de csak a derekat fogja, megprobaltam bekotni, de ugyis kimaszik, viszont, ha valamiert ehes (neha van ilyen), akkor nem maszik, de tenni-venni nem tudok mar ugy, h. o szekben ul (eddig is csak max 5 percet hagyott).

edina,
en mar ezt varom, h. borisszal igy huzhassam az idot delelott az alvassal. ugyan kibirja o delelott is barmeddig, de ha nem teszem le 3 ora ebrenlet utan, akkor nagyon nehezen alszik el, s fele annyit alszik, mint amugy, altalaban csak 1 orat, akkor meg minek huztam az idot, ugy???? ugyanott tartok. ma pl. 8kor kelt, 11 elott elaludt, kb. 1ig, s mostanaban raszoktam, h. delutan is kb 3-3 es fel ora fentlet utan lerakom, s beallt erre a ritmusra, igy most akkor is elalszik, de most ezert elaludt n5kor, s most megyek is, ebresztem fel, pedig azt utalom, de ez a 20 perc alvas van neki ma engedelyezve.

Kép
Kép
momoska

sziasztok,

köszönöm az érdeklődést, jól telt kolos nélkül a vasárnap. hiányzott ám angyon, de legalább tudtam haladni a tanulással. meg sikerült kiporszívózni az egész lakást - ha itthon van akkor csak úgy megy hogy szabi porszívózik, kolos meg a nyakamban lóg annyira fél. nem lehet lerakni, mert sírva fakad.

Kora, mi is penészedünk, a hálónk meg a nappali is, a plafonon. tegnap megcsináltuk a hálót - olyan büdös az a szer amivel ki lehet "írtani" a penészt. aszt hittem megfulladok. szerintem nálunk az az oka, hogy műanyag nyílászárók vannak, és az nem engedi ki-be áramolni a levegőt. állandóan párásodunk, pedig szellőztetek. szóval nekünk is jól jönne vlmi tanács, hogy hogyan lehet megelőzni.

amúgy kolos tök jól elvolt nélkülem. abszolút nem hiányoztam neki. anyukám volt neki az anyapótlék, ha vlmi baja volt hozzá ment ota.
és képzeljétek, felhívta apukám keresztanyját telefonon. játszott a telefonnal, és gondolom benyomta az egyik gyorshívót. anya még nézte is, milyen édes kolos ahogy úgy tartja a telefont, mint a nagyok, és nagyon fülel. aztán csöngött a telefon - apa keresztanyja volt, hogy miért hívtuk fel ha nem szólunk bele. :)
szóval kolos jót telefonált. :)

nagyon helyes Anna a széken ülve. az első képen meg pláne, az a huncut mosoly az arcán. :)

Edina, milyen lett a kenyér?

[quote]O írta:rsi,
látom éppen te is a forumon vagy

ezt honna lehet látni?? én amúgy mindig itt vagyok, egész nap be van hívva ez az oldal, és néha frissítek, hogy írtatok-e.

megnézném Boriszt ahogy lovacskázik... kolos is szokott autót tologatni de ő nem berreg hozzá.

muszáj mennem, mert kolos nem hagy...
Vendég

Még eddig nem volt gond a hámmal vagy a székkel, hogy le akarna mászni. Sőt, nagyon együttműködő, amikor adom rá. Amikor már megunta, egyértelműen jelzi és akkor leveszem a székről. Inkább az van, hogy az ölembe kérezkedik, amikor eszem, de ha Gerivel vacsoráznak, akkor remekül elvannak egymás mellett, eszegeti, amit Geri ad neki, ledobálja, ha nem kell :) , tehát jól elvan.

Ancsi is burrog már az autóknak, nem olyan régen kezdték érdekelni. Meg a legó duplo figurákat szereti nagyon, azokat pakolássza. De igazából minden érdekli, ami az útjába kerül, mindent megvizsgál, elidőz vele. Délelőtt ezért aztán szinte egy órát elmolyol azzal, hogy bebarangolja a lakást, meg-megáll, szemrevételez stb.

Amiket mond: anya (inkább annja), gei (Geri), nyam-nyam, tátá és nem.
Aztán még van több variáció, de azoknak még nem tudom az értelmét.

Kora, szerintem nem gond, mivel még szoptatsz, de ha igazából kétségeid vannak, keress fel egy orvost, akár a háziorvost is így elsőre. Akár telefonon.
Orsi, onnan lehet látni, hogy ha egyet visszalépsz erről az oldalról, akkor legfelül írja, hogy Jelenlévő fórumozók: és a neveket.

Kép

Kép

háromszéki

Á, EZ TÖK JÓ - jaj kolos nagybetűt csinált... szóval ezt eddig enm is néztem, mivel nekem benne van a könyvjelzőben ez az oldal, és ha rámegyek automatikusan megnyílik az oldal. én sosem a nyitóoldalról jövök ide.
Vendég

épp végeztem volna, mikor Tünci kikapcsolta a gépet! Áááááááá! és már nincs is el nagyon, uh. gyorsan, hamar....

Receptek:
Rozskenyér

Hozzávalók: 1 kg rozsliszt, 40 dkg finomliszt, 4 dkg élesztő, 1 dkg só és meleg víz, 1 evőkanál méz.

1 dl vízzel a mézet és az élesztőt összekeverjük. A liszteket átszitáljuk és rászórjuk a sót. Ha megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez és összekeverjük vele, majd meleg vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát gyúrhassunk. A tésztát konyharuhával betakarjuk, és 1 órán át meleg helyen hagyjuk kelni. Ezután a, tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átdagasztjuk. Kiolajozott lisztezett tepsibe rakjuk, és 1 órán át pihentetjük. Előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük.
Kovász készítése fehérkenyérhez :

Hozzávalók:
2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg finomliszt .
Elkészítés:
A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva langyos helyen 3 napig pihentetjük. Ezután a kovász kissé savanykás illatú lesz, a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vizet adunk. Az így megmaradt kovászt hűtőben egy hétig tartható el.

Kovász készítése rozskenyérhez :

Hozzávalók:
2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg rozsliszt, 2dl sör.
Elkészítés:
A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a kihűlt lében összetörjük, és a kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen 3 napig pihentetjük. Ezalatt a kovász megérik, a további használata megegyezik a fehérkenyér kovászéval.

A kenyerem még sül, uh. arról holnap beszámolok majd.

Orsi,
most is fönt vagy, és abból látom, hogy amikor bemegyek a gyermekek/magzatok kor szerint-be, akkor fönt írják hogy éppen ki van fórumban.

Évi,
te meg közben megelőztél.

mennem is kell.... már itt sír a lábamnál...

KépKép
domidina

sziasztok!

tegnap még írni akartam ezt-azt, de már nem tudtam Lilitől.

Kora,
a kenyérhez.... én a fele adagot szoktam megcsinálni, mert ez nagyon sok. kb. 45 percet sütöm légkeverésés sütőben, két részre osztva. Nekem sajnos nincs hagyományos kenyérformám, olyanba sütöm mint az őzgerinc, csak szögletes. A deszkán se viszem túlzásba a gyúrást, tényleg csak 1-2 perc aztán rakom a formába. Tömöttebb kenyér lesz belőle ha szeretitek a rozskenyeret, ízleni fog.

na, már megint föl akar ide jönni.... nem tudok befejezni egy levelet sem :x

Na elküldtem játszani, uh. megint gyorsan, gyorsan....
7kor kelt, de már itt ásítozik nekem, pedig csak 1x altattam.

Ja a kenyér. Fele már elfogyott, nem lett nagy adag. De nem sikerült elsőre teljesen, vagyis ízre állagra jó, csak beesett a teteje, még finomítanom kell a recepten. fele-fele arányban csináltam rozs-finom liszt, de nekünk a rozskenyérhez képest lazább szerkezetű lett, uh. több rozslisztet fogok tenni bele.

Hát igen az eleje a kisérletezgetésé, nem mindig jön be a recept szerinti adag. rá kell jönnöm mi volt itt a baj.

Bár egyszer elment az áram, de a gépen van időzítő és 1-2 percig tartja magát, de lehet ez volt a baj? persze lehet sok más is, sok liszt pl????? Megint sütnöm kell mert ez a kenyér hamar elfogy, holnapra már nem is lesz. Találnom kell egy másik receptet, ami nagyobb adag.

most már tényleg mennem kell

KépKép
domidina

az uj szenvedely kepekben:
borisz lovazik.

Kép

borisz a hintalovon lovazik.
Kép

Kép
Kép
momoska

Sziasztok!

Eltuntem mert sok helyen maszkaltunk, nagyszuloknel, stb.

Eloszor is mindenkinek boldog hofordulot, es nemsokara -hihetetlen, de- egyevesek leszunk!!! :roll:

Olvasgattalak Benneteket, de irni sosem volt idom vagy energiam. Napok ota tesztelgetek, es mostmar biztos hogy van egy pocaklakom, aki segit abban hogy meg faradtabb legyek.. de nagyon boldogok vagyunk, viszont csak akkor leszunk biztosak ebben, ha mar tul leszunk a 12. heten.. Ugy tortent, hogy egyik este ramjott hogy most le fogom tamadni a ferjem mert ereztem hogy valami van/lesz. letamadtam, es azota nem hagyott nyugodni a gondolat.

Orsinak kitartast a tanulashoz! Edina, Eva, Momoska, nagyon ugyik vagytok, kenyersuto muveszek, Kora remelem meggyogyultatok teljesen es Momoskaekat is remelem hogy nem betegek. Tina, benneteket regen olvastalak!

megyek mert felebredt Nori.

mostanaban van hogy csak egyszer alszik Nori, volt hogy aludt ketszer es este fel tizenegykor volt hajlando elaludni, ezert elhataroztam hogy csak egyszer fog aludni, de persze ez nem sikerul, tegnap is 11kor (nappal) bealudt. nalatok ez hogy mukodik? (bocs ha mar irtatok)

KépKép
Kép
csillaz

ez nagyon tuti, csilla! gratu!!! jo kis letamadas lehetett:-)))
irhatnal tobbet is magatokrol. norirol.
mi visszatertunk a 2 alvashoz, csak a 2. nagyon rovid, de 1 honapja meg inkabb az 1 alvas volt jellemzo, en mar varom, h. 1-et aludjon, de ha kitolom a delelotti alvast, akkor nagyon rovidet alszik csak. s egyszer rovid az kevesnek tunik. a delutanibol felebresztem akar 20 perc utan, ha meg kimarad neha, ugyis jo.

Kép
Kép
momoska

Csilla, de jó hogy jöttél, már nem tudtuk mi van veletek!!

Húha, milyen izgalmas hírek! És micsoda megérzéseid vannak! Nagy-nagy GRATULA nektek!

Tényleg írhatnál magatokról többet is.

KépKép
domidina

sziasztok,

Csilla nagyon nagyon örülök nektek. Ez tök jó hír! énis énis egy kisbabát!! :) bár tudom, nekem még sok lenne kolos mellé, majd pár év múlva. de olyan jó várandósnak lenni. :)

írjál, írjál magatokról, mi van Nórival? jár, mászik, beszél...?
Vendég

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?