Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Nelli: gratulálok én is a gyors szüléshez, és sok boldogságot Brigi babához :lol:

Csilla: nem semmi, milyen gyerekorvosotok van :roll: . Én biztos nem méregetném/nézegetném, hogy mikor mennyit eszik a gyerek...

Dóri: én szeretnék végig itton maradni - még 3 évet - a gyerekekkel - illetve remélem, Livikét felveszik oviba, ha idén nem is, de jövőre mindenképpen. Aztán meglátjuk, hogy alakul az életünk. Lesz-e új tesó, stb... Ráadásul én nem is szeretnék visszamenni a munkahelyemre, attól is függ, mikor találok újat. Ugyanis 2 gyerek mellett már nem tudnék (nem is szeretnék) reggeltől este 5-6-ig dolgozni + mire hazaérek.

Ildi: a végére már én is ilyen nagyon "terhes" voltam :lol:

Szylvi: nálunk ma jó lehült az idő. Sőt, most az eső is esik. Jó, hogy nincs olyan dög meleg, de most meg attól félek, nehogy megfázzon Marcika :roll: .

Gyerekek aludtak :lol:
Kép

Pont jókor csináltam a képet, Marcikát kis is nagyítottam belőle :lol:
Kép

Kép
Kép
timóca

Itt a táblázat is, remélem, minden jó benne :lol:

Kép

Kép

Kép
Kép
timóca

Timi!

A képek egyszerűen fantasztikusak!!!!! Nagyon jókor kaptad el Marcikát. Tündéri kiskrapek! :lol: Nagyon büszke lehetsz a gyerekekre.
Már nálunk is hűl a levegő. Mi mindig le vagyunk maradva egy fél nappal.

KépKép
KépKép
szylvi

Sziasztok!

Én is gratulálok Nellinek, reggel csak rohantam, ahogy begépeltem az smst, kimenőm volt uis. :twisted:

Csilla, Igazad van, ez a te gyereked,é s én nem is vezetném azt a hülye naplót. Én pl. még életemben nem mértem le, hogy mennyit eszik Dorka/Lilla, mert baromságnak tartom, Van olyan gyerek, aki alig eszik egész nap, én meg 10 évesen többet ettem, mint a szüleim, mégis vékony voltam. A szoptatás meg nemcsak kaja, hanem örömforrás is, akkor is kellhet, ha éppen fáj valamije. Na mindegy.

Most hatalmas kopogások közt írom, de mintha nálunk beállt volna a rend. Lilla nagyokat alszik, eszik 3-4 óránként, valahol olvastam, hogy 6 hetes kor körül már megnagyobbodott a gyomruk, meg az étvágyuk is megnő, és többet bírnak enni, így nyugodtabbak. Remélem tehát, hogy ez így marad.

Mennem kell, Lilla meghallotta, hogy dícsértem.:)

Kép
Kép
szilvih

Sziasztok!

Én vagyok a következő a táblázatban!!!! :D

Ma kell leállnom a magnéziummal, folyamatosan fájogatok, csak nagyon rendszertelenül Hát kíváncsi leszek a holnapi dokira!

Ma még befejezem, a lakástakarítást, azután felőlem mehetünk! :D

Timi, nagyon arik az alvó manók!!

Itt ma nagyon hideg van, fúj a szél is! Kíváncsi vagyok hány babát hoz meg ez az idő!

Üdv:
Ildi

KépKépKép
dikó1

Ildi!

Holnapra megy a drukk ezerrel.

KépKép
KépKép
szylvi

Sziasztok!

Nelli! Nagyon gratulálok Brigikéhez, alig várom a képet, és hogy mesélj arról az expressz szülésedről... :D
Manóci! Hanna baba nagyon édi, Eszti milyen tündérien és büszkén virít mellette!
Viki! Nagyon sokat gondolkodtam az egyetem-kérdésen. Most úgy néz ki, hogy folytatom egyéni tanrend keretében. Kedden fogok bejárni, akkor nagyi vagy papi lesz vele. A többi napra is veszek fel órákat, csak azokat órátlanul. Tudom, hogyha most abbahagynám, biztosan nem lenne lelki erőm később folytatni. Meg ez az egész bolognai kutyafüle is itt van a nyakamon. Nincs rá garancia, hogy nem tesznek át... :S Te mit tanulsz?
Jovika! Remélem jobban vagy már, és a fiatalúr még bent trónol egy kicsit.
Csilla! Milán milyen ügyi baba, hogy máris átalussza az éjszakákat. Hát, az orvossal meg ne foglalkozz...Nincs lehetőséged másikat választani?
Petra! Esztit úgy bírom, olyan kis pufi, egyszerűen zabálnivaló! :D
Szylvi! Örülök, hogy minden okés volt Ctg-n. Nekem meg 7-től 17-ig lesz szabin a dokim. Na, majd drukkolunk egymásnak! :D
Ildi! Drukkolok Neked, hogy miharabb kiszabaduljon belőled a babóca. De biztosan így lesz, mert még az idő is kedvező. :D
Timóca! Nagyon cukik a gyerkőcök... Kisfiad még álmában is mosolyog? :D

Velünk az a helyzet, hogy a ctg végülis rendben volt, 1 óráig rajta voltam... :shock: Emma nagyon aktívkodott, most is vagy 13 fájást és contractiot jelzett a gép, de a dokim azt mondta, hogy lehet, hgy mindezt csak a az ülőhelyzet okozza. Hát, nem tudom. :? Most elmegy szabira, azt mondta, csak 30-án menjek újra a rendelőbe. Szerinte csak augusztusban lesz bébi. Azt mondta ráér akkor is az ultrahang...de az meg már olyan soká van... :x
Viszont ma egy kicsit elszontyolodtam. Párom húga védőnő, és most kezdett el Kisteleken dolgozni. Mondta, hogy ma menjek be egy potya ultrahangra. A doki 71 mm-esre mérte Emma combocskáját, a kobakját meg 85-re. És ez az, ami nagyon idegesít. Pesten mindig megfeleltem annak a hétnek, ahol éppen tartottam, legutóbb -június elején- 81 mm-t mértek a fejecskéjére. Hát, akkor meg hogy lehet 4 héttel később csak 85? A párom azt mondja, hogy a gép egy őskövület, ne aggódjak. De én persze aggódom. Jövő héten el akarok menni uh-ra. Szerintetek van lemaradás, vagy egyszerűen az én babámnak ilyen pici a fejecskéje? Végülis az enyém sem nagy, én is magas, vékony vagyok. Jaj, nem tudom, most ez mit jelent... :(

Kép
dincuska

Hát lányok, itt tegnap óta érdekes dolog történt, kész HORROR!!!!! :?

Tegnap este, miután csemetéink szunnyadtak (Ádámtól és Évától kezdem...) egy könnyed nápolyis nasira indultam a konyhába, A konyha közepén azonban meg kellett állnom, mert azt éreztem, hogy (bocsánat ha nem leszek túl gusztusos!!!!!) valami nagy dolog indult meg bentről kifelé belőlem.Nagyon megijedtem, elcsoszogtam a wc-ig (nem rohantam, nehogy útközben placcsanjon) reméltem, hogy "csak" alvadt vér lesz. A wc-re ülve megszületett azonban egy kisebb tyúktojásnyi valami :shock: ...... Mivel bepánikoltam, gumikesztyű fel, és kihalásztam a vízből, (mondtam, hogy undorító lesz) beletettem egy materna-s dobozba.Egy kicsit megnyújtott, egyébként szabályos felszínű tojáshoz hasonlító, hús színű valami volt. Este 10 küröl voltunk, áthívtam anyu védőnőt, akik jöttek is ezerrel.Megnéztük ketten, nem a műtét során bentfejetett vatta tampon, hanem valami szövet lehet....remegtem ezerrel, nagyon megijedtem!!!!
Megbeszéltük, hogy ma felhívom a dokit, hogy van-e valami teendő eztán (a valamit lefagyasztottam a dobozba biztos ami tuti). SZERINTETEK?! Hallottatok már ilyenről, mert én még soha és anyu sem. JA! és azóta -éjjel+ma reggel- még nem is vérzek, úgyhogy lehet, hogy a szerdai görcseimet is ez okozta.....Horrorisztikus, igaz?
A pláne az egészben, hogy férjem is megijedt kicsi és annyira rosszul lett a "dolgot" látva (mert ugye nagy pánikomban neki kiáltottam először és mutattam meg :oops: ), hogy egész éjjel a wc-re járt hol ücsörögni, hol pedig térdepelni.....reggelre -aztmondta- teljesen kiürült a tápcsatornája :roll: Szegénykém....

Várom, hogy mit gondoltok, és hallottatok-e ilyet!

DINCUS: van itt egy német oldal az UH méretekről. A BPD a 36.héten e szerint átlagosan 93mm -középső sor- 4 Úhygogy nyugi!!!!!! Egyébként ilyenkor már vastagon bejátszanak az egyéni. alkati tulajdonságok is a babáknál :) .Semmi gond nincs szerintem!!!!!!!
http://9monate.qualimedic.de/Sono_daten.html

TIMÓCA: Marci mosolya :P !

SZILVIH: Lilla mennyit van ébren napközben, mert Eszter sokszor szerintam nagyon keveset, csak a kaják közt 1-1,5 órát....Ez ilyenkor a megszokott?

SZIASZTOK! Petra

Kép
Kép
petra78

JAAAAAAAAA és azt nem is írtam, hogy tegnap Eszterrel voltunk szemészeten -toxoplazma miatt ezt is figyelik- és ismét rendben találta a dokinő a szemfenék dolgait!!!! :lol:

Kép
Kép
petra78

Petra: én ilyet nem hallottam, de tényleg elég horrorisztikusan hangzik :shock:

Kép
Kép
timóca

Petra,
te jó ég.. én sem hallottam ilyesmiről, csak olyanról, hogy a lepény egy darabja később távozik a nem legmegfelelőbb orvosi utómunkálatok következményeképp..
Én azonnal fölhívtam volna az ügyeletes nőgyógyászt. Dokid mit mond? Gondolom látni szeretne..
Vendég

Petra, remélem, kiderítitek, mi lehet ez. Bár jó hír, hogy jól vagy. Majd írd meg, mit mondott a doki

Kép
Kép
szilvih

Sziasztok,

Végre ide jutottam!Most várjuk a védőnőt, Hannus alszik eszti Ugrifülest néz :P Én meg....... Kép

Petra, ez nem semmi :shock: szegény gondolom, hogy megijedtél!!!De én is csak arról hallottam mint amit Dóri írt!
Esztert mi Esztinek, Manócskának, Cicusnak hívjuk!Mikor mi jön a szánkra!Ha mérgesek vagyunk Eszter!!!! :x
Eszterkéd csuda édes! :)

Dóri, hát én is így vagyok vele, hogy szívem szerint itthon maradnék hannussal is 3 évig, de nem hiszem, hogy bírjuk majd anyagilag!Ugyanis most is nagyon megéreztük, hogy Esztivel itthon voltam.Azért az a havi 23 e ft?!!!Naggyon gáz :roll: És már 2 gyerekkel, még gázabb!Sajna nekem nagyikra így nem lehet számítani, anyu már idős, anyós pedig még nagyon aktív! :wink: Tehát t napi szinten lekötni, nem is menne bele, szerintem!Meg messzebb is lakunk egymástól.Szóval én sajna asszem bölcsis lesz Hannus 2 évesen!De csak 4 órában szándékozom visszamenni, mert napi 8-ban nem tudnám őket lerakni ovi+bölcsi, meg összeszedni, meg még az otthoni dolgok,ááááá!
Ez a terv.Aztán lehet addig nyerünk a lottón, és akkor sza....ok az egészre :lol: :lol: :lol:
Ja, jut eszembe, Esztit nem vették fel az oviba :( amíg a kórházban voltunk akkor kaptuk a szívhezszló levélkét!Sajna számítottam rá, de ha jövőre sem veszik fel balhét csapok!!!
Műtéttel kapcsolatban teljesen igazad van!De úgy tudom a dokik KHT-ba mennek át a Mávos rendelőbe!Mert külön válik a kórháztól a rendelő is.Amúgy csak 2 orvos marad a többit menesztették.Gulyást is :( Nagyon durva ami ott van, én is úgy örülök, hogy még éppen ott tudtam szülni, és ahogy akartam!Egy hete jöttünk haza, most meg szét van már bombázva ott minden :cry: :cry:

Nelli, nagyon nagy gratula Brigihez!!!!!!És ügyes vagy a gyors szüléssel!!!nekem ez nem ment :(

Viki, nekem is ikrek voltak Eszti!!!De a 12.-ik heti Uh-n már mondták, hogy a tesó felszívódott! :(
Köszi a gyerkőceim nevében is a dícséretet! :)

Csilla, nem semmi ez a gyerekdoki!Hány éves?Mert nagyon ritka mostanság aki nem az igény szerinti szopit szorgalmazza!Szerintem, ha te másként érzed jónak a dolgokat akkor nem kell mindent bevallani neki!Az anyai ösztönöknél nincs jobb!A mérés meg néha kell, de nem állandóan.Mert a végén annyira bestresszelsz, hogy elmegy a tejed!Esztit én is mivel első gyerek volt sűrübben mértem.Hannust már nem.Néha ha eszembe jut egy héten 2x megmérem mennyit evett és kész.Ja, meg a védőnőm is azt mondta egy héten elég 1x mérni egy meztelen súlyt! :)

Ildi, megy a drukk :wink:

Jovika, neked is, remélem minden ok!

Edina, ne izgulj!Tudod nekem végíg kicsizték Hannust!Én is nagyon paráztam, aztán valóban nem lett nagy baba, de semmi baja, és ez a lényeg!Téged is ellenőriznek, ugyhogy észrevennék, ha lenne valami.De nincs, nyugi! :)
Amúgy érdekességképp megnéztem itthon Eszti születési papírjait, és a fejük pl. tök egyforma volt, mindkettőnek 34cm!Pedig Eszti 1/2 kg-al, és 5 cm-el nagyobb volt mint Hanna!Szóval igazodj ki!
manóci

Na, és hogy igazán sok legyek itt a szüléstörténet is! :lol: :lol:

Június 23.-án szombaton, pont a kiírt napomon be kellett mennünk CTG-re mivel a doki pont ügyeletes is volt!Reggel mikor itthon készülődtünk már sejetettem, hogy szülés lesz, mert elkezdtem vérezni!
De. értünk be, CTG+vizsgálat volt. Minden ok. de tök zárt voltam.Terápia:ki kellett mennünk a városligetbe sétálgatni 2-3 órát, hátha magától elindul a tágulás.A vérzés miatt ugyanis nem akart hazaengedni, viszont mesterségesen sem akarta elindítani a dolgokat!Séta jó volt kettesben apával, és meg is tette kicsit a hatást mert bő 1 újjnyira kinyíltam!1/2 3-ra értünk vissza!
Újabb CTG, vizsgálatok, és mivel egyre jobban véreztem, burok nem repedt, fájások össze-vissza semmi rendszer ezért meg kellett kezdeni a beavatkozásokat!
Szokásos tennivalók beöntés, borotva stb. majd megrepesztette a burkot!Amit szintén jól tett mint anno Esztinél, mert ő is belekakilt a vízbe.Így megkaptam az Oxitocint is, hogy jöjjenek a fájások is végre!
De azok csak nem akartak rendszerességgel jönni, ez is szintén ugyanúgy zajlott mint Esztinél.Szóval én sajna ilyen tipus vagyok, mert itt is másodlagos fájásgyengeségem volt!
Ugyhogy 2x is emelve lett az oxi.adagolás mire is végre 1/2 6-ra megjöttek a rendszeres fájások!
Na akkor kértem az EDA-t!Hát azzal most sajna nagyon rossz tapasztalataim voltak!Egy béna alíg hozzáértő anesztes dokinő jött le badni!2x is szúrt mert nem találta ahova adni kell, szóval nem ecsetelem, de kiakadtam rá!És még fájt is!!! Nem is adta olyan jól, mert a fájásokat elérzéstelenítette, de a kitolást nem és mindent éreztem teljesen!
Aztán igazán nem történt érdemleges, a következő 3 óra azzal telt, hogy beszélgettünk, szülésznőmmel, meg a férjemmel, meg doki is ott volt nagyon sokat velem! 21:30 körül kezdődtek a tolófájások, de akkor még csak kezdődtek!Na onnan pokol volt!
Le a kalappal aki mindenféle fájdalomcsillapító nélkül szül!!!!Ezt nem győzöm hangsúlyozni!Én annyira nem bírom a fájdalmat, hogy azt hittem nem élem túl!Pedig kis picike baba volt, de akkor is iszonyúan kínlódtam!Aztán 2.-ik kitolásra megérkezett Hanna baba 22:09-kor!
Utána nagyon megkönnyebbültem, és az járt a fejemben, hogy többet ilyet soha!Akkor eldöntöttem, hogy elég lesz ez a kettő baba nekem bőven!
Utána még a méhlepény sem jött ki egyszerűen, ott is kellett egy jópárat nyomnom mire kibújt végre!
Aztán pedig már csakis jó dolgok történtek velünk!Megvolt a 2 óra meghitt együttlét, szopizással, csendben.És az olyan jó volt!!!
Utána pedig a gyerekágyon is minden annyira jó volt és ismerős
A szülés utáni időszakom viszont sokkal jobb volt mint 3 éve!Abszolute semmim nem fájt, pedig vágtak, gátsebemen már aznap éjjel ültem az ágyon, a hasam sem volt annyira gázos!Igaz miután jól beindult a tejcsi az utófájások a szoptatás alatt igen erősek voltak, de 2-3 nap alatt lezajlottak!
Hát ennyi!
manóci

Naaszongya:
Még megvagyok, semmi változás.Reggel sikerült beszélnem a szülésznőmmel -akinél az elsőt szültem és most együtt voltunk babavárók-.Ő azt mondta, hogy ha nincs lázam, nem görcsölök és nem erősebb a vérzés akkor no para, nincs semmi baj.Szerinte ez egy összegyűlt véralvadék (+egyéb trutyi) kupaca, ami eddig bennem dekkolt, de most kilökte szerencsére a szervezetem.Dokit nem is hívtam,megnyugodtam a hallottaktól, mindenesetre a 6hetes vizsgálaton feltétlenül rákérdezek -feltéve ha addig nem lesz semmi bibi-.

Kép
Kép
petra78

Sziasztok!

Petra! Köszi a megnyugtatást! Egyszerűen nem tudok napirendre térni afelett, hogy Pesten mért mérnek többet a gépek, mint itt vidéken? Én úgy látom a táblázatban, amit küldtél, hogy a 36. héten a Bpd átlag 89, ehhez képest nekem 85... Hát, nem tudom. Gondoltam arra is, hogy esetleg pici a baba, de több, mint egy hónapja már 1,5 kiló volt. Szerintem ahány gép, annyiféle eredmény. Csak olyan rosszul esett, hogy a doki azt mondta a fejecskéje a 32. hétnek felel meg... :cry: Én meg már olyan ,,terhes" vagyok!
Hát, durva, amit írtál... Én ilyet még nem is hallottam! :? De az a lényeg, hogy a szülésznő azt mondta, minden okés! :lol:
Manóci! Nem emlékszel véletlen a 36. heti uh-eredményeidre? :D Hátha megnyugszom már végre. Igazad van, a fene tud kiigazodni ezeken a méréseken...

KépKép
dincuska

Sziasztok!

Petra!
Szerintem is, ha nagy gond lenne, akkor tuti véreznél vagy görcsölnél. Azért jó, hogy tudtál beszélni a szülésznőddel, legalább megnyugodtál.
Pont úgy vagyok, mint te a szülésed előtt, hogy nem akarom, hogy vége legyen a kismamaságomnak. Eddig pedig már nagyon vártam, hogy megszülessen, de ahogy közeledik az idő egyre jobban ragaszkodom a pocimhoz. Adrival is olyan nehéz volt "elveszíteni" a pocakomat.
Toxoplazma ügyben nagyon jók a híreid. :lol:

Edina!
Ne parázz a méreteken, esküszöm anyuéknak jobb volt a babavárásuk, nem stresszelték őket különféle adatokkal. Én szerdán voltam Uh-on Bpd:90, femur:74, Adri ugyanilyen idősen 5mm-el kisebb volt. Ma a lassan 13 éves lányom 172cm.

Manóci!
Jó, hogy leírtad a szüléstörténetedet, gondolom neked is jó volt kiírnod magadból. Azért ha szeretnétek harmadikat vágjatok bele, Dóri is írta, hogy az első kettővel hosszan vajúdott, Marcikát meg villámgyorsan megszülte.
A mi kórházunkban is van lehetőség a babával a szülés után együttmaradni a szülőszobán. Szerintem is nagyszerű dolog!

Ildi!
Írj ha hazaértél!

Kitta!
Mi van veled? Régen írtál!

Képzeljétek a lányom sütötte a palacsintát ebédre. Egy- kettő beszakadt, de különben tökéletesre sikerült neki. :lol:

KépKép
KépKép
szylvi

Szylvi! Látod, hogy milyen ez a ragaszkodós dolog, Anno meg kinevettél !!!!!! :lol:

Kép
Kép
petra78

Sziasztok!

Megjöttem dokitól, babóca oké, ctg jó, most 3 kiló körül van, még mindig csajszinak néz ki! :)

Hétvégén nem lesz dokim szóval nem szülhetünk, bár nwem nagyon bíztatott vele, hogy már jönne kifelé. Most nem vizsgált, szerintem azért nehogy megbolygasson valamit, és elinduljon holnap. Békésre utazik vonattal, így nem érne fel ha szülés lenne!

Kicsit elkenődtem, valahogy azt hittem már szülünk, de most már azt hiszem kihúzzuk a kiírt időpontog! Már csak azért is! :D

na most ennyi, fáradt vagyok megyek pihizni, majd holnap bővebben!

Üdv:
Ildi

KépKépKép
dikó1

Kedves Kismamak!
Viki keresere örömmel ertesitek mindenkit, hogy 2007 julius 5-en megszületett Kovacs Adel Bianka, anyuka es baba a nagy sietseg es korai idopont ellenere jol vannak. Szep fekete haja es kek szeme van a lanyomnak, suly 3000gr, hossz 52cm. Viki reszletes beszamolot iger, mihelyst hazaernek a korhazbol. Szep nyarat mindenkinek! Udvozlettel egy boldog apa: Kovacs Simon

KépKép
gálos viktória

sziasztok

mire megírtam addigra KAta belenyúlt és eltűnt :twisted: :twisted:

Nellinek hatalmas gratula Brigihez!!

Vikinek meg hatalmsa gartula Adélhoz..

Dincuska neked annyit hogy nekem miondne hónapban csinált a dokim is uh-t és pesten is csináltak genetikait. volt hopgy 1 nap eltéréséssel, és sose!! egyezetek az adatok!! uh gépe válogatja!! szóval NO para.

Timóca nagyon édesek a képek....

Petra én is tuti beparáztam volna a helyedben..

Csilla nem tudom én mit reagáltam volna helyedben a dokinak.. de én úgy vagyok hogy más a tk, és más a valóság. nálunk is van hogy Peti 1,5 -2 óra múlva eszik, meg van hogy 5 óra múlva napközben is.. és a hasfájás sem mindig attól függ!! (lsd Peti hasában uh-kor közölte a doktornő nagyon aranyos volt, hogy hasfájós a baba? mondom hogy eléggé, és mutatta hogy szinte az egész pocakja egy hatzalmas lúfiból állt ami teli volt gázokkal... szóval hiába nem evett akkor is fáj a pocakja.. bár illatfelhőket tud produkálni..

megyek mert sikerült elkapnunk egy hányós hasmenéses vírust és most épp Petinál jár, és sír mert fáj a pocakja... :( szerencsére a kórházat eddig megusztuk, mert nem megy a hasa, most esxtra szopi megy ill kapja a kúpot hogy legalább a szopik nagy része benne maradjon...

mondtam hogy nem bánom hogy fogytam, de kevésbé brutált jobban el tudtam volna képzelni... :roll:
cintia2

Vikinek, és babájának nagyon nagy gratula!Sok tejcsit, és boldog babázást kívánunk!

Petra, örülök, hogy nincs semmi baj, de azért jó lesz ha mész a 6 hetes szűrésre! :wink:

Szylvi, ari vagy amiket írtál, de nekünk nem csak a fájdalmak miatt nem lesz több baba, hanem úgy érezzük, hogy kettőt fel tududnk nevelni megadni mindent amit lehet, több nem biztos, hogy lemondások nélkül menne.Meg a házat is igazából így terveztük, hogy 4-en jól el fogunk férni benne! :)

Edina,megnéztem neked.Hát 36.-ik héten engem pont nem néztek!37.-ik heti eredményeim vannak, azokat leírom, hátha segít az is.

BPD:88
OFD:105
HC:319
AC:305
FEMUR:66
Becsült súly:2500g
manóci

Viki: gratulálunk Adélhoz :lol: . Sok boldogságot, és még több tejcit :lol: Azért picit korai volt, nem? Minden rendben? Ha hazaértek, írjál majd...

Petra: jó, hogy megnyugtatott a szülésznőd. Akartam is írni, hogy akármi volt is az az izé, sokkal jobb, hogy kijött.

Cintia: nagyon rátok jár a rúd mostanság :evil: . Jobbulást az egész családnak!

Móni: nálunk tegnap volt az önkormányzatnál valami gyűlés, ahol eldöntötték, hány gyereket vesznek fel. Talán jövő héten kapjuk meg az értesítőt, de én se nagyon reménykedek, hogy felveszik Livikét :roll: . Pedig nagyon hiányzik neki a gyerek közösség.
Én reménykedek, hogy a férjem új munkája annyira bejön majd, hogy nem kell visszamennem 3 évig dolgozni. Utána is jó lenne majd egy 6 órás. De nem egyszerű olyat találni...

Kép
Kép
timóca

Petra!
Hát igaz ami igaz, más mikor az ember magán tapasztalja az érzést. Mindig könnyebb okosnak lenni más ügyében. :lol:

Ildi!
Jó lesz ha már elfogadott, hogy tényleg csajszitok lesz. :lol: Ennyiszer azért nem tévednének! :lol: :wink:
Ez a nyár a szabikkal már csak ilyen, mondjuk még jó, hogy csak hétvégére lesz oda, az én Jázminomnak 23-ig kell kihúznia. Nagyon remélem, hogy sikerül. Nagyon nem szeretnék másnál szülni. :roll:

Viki!
Gratulálok a kislányotokhoz.
Tuti, hogy jól számolták az időpontot. Ennyi hetesen ekkora baba és ilyen hosszúsággal nem semmi.

Cintia!
Javulást a családnak!

Manóci!
Igen teljesen megértelek, mi is így vagyunk, hogy anyagilag és lakás méretek miatt valószínű, hogy nem vállalunk több babát, pedig milyen jó lenne, bár én szeretem a munkám is, azt azért nem tudnám elképzelni, hogy évekig itthon legyek és csak anya legyek. Szégyen nem szégyen lehet nem vagyok az a tipikus anya modell.
:oops:

Timi!
Nem is gondoltam, hogy ennyire nehéz óvodába íratni a gyerekeket. Teljesen ledöbbentem. Kevés lenne az ovi? Pedig annyira azt mondják, hogy kevés a gyermek. :roll: Egyébként mi alapján döntenek, hogy kit vesznek fel? Vagy aki otthon van mit te is eleve kisebb eséllyel indul?

KépKép
KépKép
szylvi

Sziasztok!

Viki,
üdv itt, és egyben gratulálok Adélhoz. Nekem is nagynak tűnik ahhoz képest, hogy a 34. héten született.

Petra,
ez a "valami" tényleg ijesztő, remélem valóban nincs nagyobb baj.
Viszont jó, hogy kérdezed az ébrenléti időt, Milán is csak 1-1,5 órát alszik az etetések között és ezt én is keveslem. Mindenki azzal nyugtatott, hogy egy ekkora gyerek csak eszik-alszik...

Cintia,
gyors gyógyulást kívánok Petinek!

Csilla
Vendég

Sziasztok!

Szylvi!
Hát nem tom, jó a kismamaság, de én már borzasztóan várom Emmát! Olyan rossz, íhogy ennyire bizonytalan mikor jön... Nade, abban bzom, hogy ő már beállitotta az óráját, és tudja, mikor kell kifelé indulni! :D Lányod jó magas... :D
Ildi! Szerintem is, ha már ennyiszer lánynak nézték, akkor már azért csak eltalálják... :D
Viki! Wow! Gratulálok Adélkához.... Nem semmi, pedig azt hittem, Te majd utánam szülsz! :D Mesélj, hogy és mint esett a dolog. :)
Cintia! Jobbulást Petikének!
Manóci! Köszi, hogy megirtad az eredményeket! Mostmár leállok a számok bűvöletéről! Egyszer majdcsak kijön az a gyerek... :D

Ha a megérzéseimre hallgatok, azt gondolom, jól számolunk. Meg már gyakorta keményedek is... :roll:

KépKép
dincuska

Szylvi: hát igen, nem egyszerű az oviba íratás (legalábbis nálunk - bár ahogy hallom a többi anyukától, máshol se jobb a helyzet). Nálunk csak 1 ovi van (illetve tavaly nyílt egy református óvoda, de azóta ott már teltház van, így addig oda nem is vesznek fel új gyereket, míg a már felvettek el nem mennek iskolába). És abba az 1 oviba nem tudják az összes gyereket felvenni (helyhiány miatt) - mivel sok lakópark épült, rengeteg a kisgyerek... kevés az az egy ovi. (de mivel sokan hivatalosan nincsenek bejeletkezve lakcím szerint, így nem kötelesek még egy ovit nyitni) Ezért szelektálnak, akinek otthon marad az anyuka másik gyerekkel, az elbírja a nagyobbat is otthon, inkább azokat veszik fel, akinek megy anyuka dolgozni (illetve azokat se mindet - csak ha már elmúlt 3 éves). Pl. volt egy csajszi, akinek januárban lett 3 a gyereke, és ment is vissza dolgozni, mégse vették fel a gyereket, csak következő szeptembertől (illetve még nem biztos, most derül ki). Még jó, hogy a nagymama nyugdíjas lett, így otthon tudott lenni a gyerekkel... Gondolkoztunk azon is, hogy apa munkahelyéhez közeli ovit keresünk, de más ovikba is először a saját körzetükből vesznek fel gyerekeket, és ha marad hely, csak akkor veszenk fel máshonnan valót. Tegnap volt az önkormányzatnál valami gyűlés, ahol meghatározták, hány gyereket vehetnek fel az oviba (nem tudom, mi alapján), úgyhogy talán jövő héten megkapjuk mi is az értesítőt. De nem fűzök hozzá nagy reményt, mivel Livike eleve csak novemberben lesz 3, és itthon is vagyok Marcika miatt amúgy is. De azt mondta az egyik óvonő, mikor voltunk beiratkozni, hogy ha nem is veszik fel idén, jövőre annál nagyobb eséllyel indul...
Pedig olyan jó lenne neki már a gyerek közösség, annyira igényli. Biztos szeretne óvodába járni.

Kép
Kép
timóca

Bocsi, ha nem voltam túl értelmes, de nagyon lefáradtam :wink:
Ma elmentünk állatkertbe :lol: . Délben indultunk, és 7-kor értünk haza. Livike nagyon jól elvolt végig, nagyon élvezte. Eleinte Marcika is jót aludt - míg oda nem értünk. Ott végig fent volt, szinte végig a szoptatós helyen voltunk. Ahogy elindultunk haza, rögtön elaludt. Itthon is csak cicizett, azóta is alszik :lol: Szóval teljesen kifáradtam. Ja, és mikor nem szopizni voltunk Marcikával, akkor Livike után rohangáltam :lol: De végülis Livike kedvéért mentünk, és ő nagyon élvezte. Volt egy-két hely, ami nagyon tetszett, alig lehetett elcsalni máshová. Az utolsó kb. 1 órát a játszótéren volt (ami van az állatkertben). Azt is nagyon élvezte - azokra a dolgokra, amikre nem tudott egyedül felmászni, nagyobb gyerekek segítettek neki :lol: . Mondanom sem kell, hogy a kamerát nem is vittük, mert le volt merülve az aksi, és a fényképezővel is csak pár képet csináltunk még az elején, az is lemerült :roll: (a tartalék elem meg persze itthon volt :wink: ) Ő is úgy kinyúlt, már hazafelé elaludt a kocsiban. Itthon is csak gyorsan lefürdettük, és alszik azóta is :lol:

Kép
Kép
timóca

sziasztok

Timóca örülök hogy jó napotok volt..

ma már jobban voltunk, sőt a két nagyobb csemete már pörgött ezerrel, bár Peti a héten azért az oltását nem kapja meg ...

Szylvi nálunk is ilyen gáz a helyzet ovi ügyben..bár nekem szerencsém volt anno Ádámmal, mert januárban kezdett csak és felvették..mi uis nemcsak ovit hanem ovónőket is választottunk ezért drukkolam hogy felvegyék..
de bölcsi ügyben hasonló a helyzet.. Petit most írattam be azért hogy 2009 szeptemberében !!!!! mehessen... és Peti volt a 20. gyerek arra az évre a várólistán!!!! itt az eredménye hogy sorra zárták be az ovikat, bölcsiket..

rakok fel pár képet ...

alszok..

Kép

gondolkodom....
Kép

:)
Kép
cintia2

Lányok!
Nagyon édesek vagytok, köszönöm szépen a sok gratulációt!

Tegnap jöttünk haza a kórházból, ahol tényleg nagyon sokan voltak, mégsem akartak a 2. nap kivágni.

Most minden percem be van osztva, de ahogy tudok, írok születéstörténetet, és rakok fel képeket.

Néhány szóban: rekord gyorsaság azt jelentette, hogy a kisebb fájások 1/2 10-10 körül, az erősebbek 11 körül jöttek, 1/4 1-kor indultunk a kórházba, és 1.02-kor már megvolt Brigike. Majdnem a kocsiban szültem, a magzatvíz ott ment el, és már jött a székelési inger.

Front mellett lehet, hogy az is közrejátszhatott, hogy délután a doki nagyon erősen megvizsgált. Csütörtökre tett javaslatot a burokrepesztésre, mert már kétujjnyira ki voltam nyílva, és rövidült a méhszáj. Én este beszéltem Brigikével, kértem, jöjjön ki az éjjel, na de azt nem gondoltam, hogy ennyire szófogadó lesz, és ennyire gyors :lol:

Dorka és Domcsi nagy szeretettel fogadták őt. Domcsit le sem lehet vakarni melőle. Szegénynek nagyon strammnak kell lennie, hogy mellettük nyugalomban legyen :lol:

Az éjszaka még nagyon kemény volt, mert ugyanazt csinálja kint, mint a pocimban: nappal eszik, alszik, éjjel meg fent van, és sokat eszik, meg még bántják a szelek.

Kívánok mindenkinek ilyen gyors szülést! Bár amilyen gyors volt, olyan brutál erősségű a fájdalom.

Jövök majd, de most mennem kell.

Kép
Kép
Kép
h.nelli

Nelli üdv ismét köztünk, üdv a "másik oldalon" és ismét nagy gratula! :lol: !

Lányok a szpoival kapcsolatban ezen az oldalon olvasgattam.Szerintem már sokan láttátok, de azért közzéteszem: http://www.lll.hu/node/4

Kép
Kép
petra78

Nelli,

De jó, az tök jó gyors szülés volt valóban.És milyen kis szófogadó manó Brigi :)

Edina,

Teljesen igazad van, én is paráztam a kicsisége miatt sokáig, aztán a 37-38.-ik hétnél már nem érdekelt.Úgy voltam vele, változtatni nem tudok akármekkora is lesz, és csak bíztam, hogy a sok UH-n csak észrevették volna, ha van valami gond.Így már csak a bébit vártam türelmetlenül :)

Timi,

Állatkert :) de jóóó.Még én is ki akartam menni Esztivel mielőtt megszülök, de nem jött össze.Így lehet mi is majd aug. vagy szeptemberben kimegyünk, de már 4-en :wink:

Ovi, hát igen, Eszti is tökre igényli a gyerektársaságot, meg a foglalkozást.Igyekszem vele játszani amikor Hannus alszik, de azért más dolgom is van itthon, tehát soxor kell mondanom neki, hogy játszon most egyedül., meg nézzen mesét, vagy menjen ki a kertbe pancsizni :( szegény!De ez van.Nálunk 4 ovi van mégse elég!107 helyre, 250-en jelentkeztek! :shock: Szóval valószínű mi ezért is maradtunk ki.De jövőre azért nem szeretnék, mert már több mint 4 éves lesz Eszti!Kiváncsi vagyok Livit fölveszik-e.Majd írdd meg mi lett az eredmény!

Cintia,

Nagyon helyesek a gyerekek, és szépek :)
Milyen jó 5letet adtál a bölcsi korai beiratkozással.lehet nekem is be kéne már jövőre Hannust, hogy 2 év múlva nagyobb eséllyel felvegyék? :roll:
Ráadásul nálunk itt bölcsi nincs is.Szóval a munkahelyemhez fogom iratni a XI.-ik kerületbe!
manóci

Sziasztok!

Megint csak gyorsan bekukk, még visszaolvasni is alig tudok...

még mindig nem hiszem el hogy csajszi, majd csak akkor ha kibújt! :D

Vikinek gartulálok a bebához!

Nelli nektek is milyen jó hogy már otthon vagytok! és gratula a gyors szüléshez!

Petra, remélem neked semmi gond nem lesz ezzel az izével...

Cintia, képek nagyon jók!!!

Bocs ha nem reagálok mindenkinek, de nálunk történések vannak... szivárog a magzatvíz, igazán pici mértékben, de tegnap délután óta. Még nem riasztom a dokit, mert tényleg elhanyagolható, és ez volt a 2. babónál is 1 hétig. ha nő a mennyiség akkor majd hívom, most még jól elvagyunk vele! babó rendesen mocorog, szóval ő jól érzi magát!

ha valami helyzet van üzenek!

üdv:
Ildi

KépKépKép
dikó1

Ildi!!!!!

Hajrá!!! Ne is szólj a dokinak, mert ha olyan, mint az enyém, nyugtalankodni fog! :) A protokoll szerint ilyenkor 12 órán belül be kell fejezni a szülést. Persze otthonszülőknél ez valahogy várhat... :roll:

Nelli, tényleg jó gyors szülésed volt, de az enyém akkor is negyed órával rövidebb volt... :twisted: :twisted: :twisted: Nagyon örülök, hogy ilyen gyorsan túllettél rajta, és sok energiát a 3 csajszihoz!

MHa elkezdek írni, mindig felébred a kisxcsaj... :roll:

Kép
Kép
szilvih

bekukk..csak dobok képet, visszaolvasni nincs erőm, majd holnap. És reagálok is. :)

ordításmentes jóéjt mindenkinek! :)
Kép
Kép
Vendég

Sziasztok :)

Pénteken jöttem ki végül a kh.-ból, saját felelősségre, de azóta sem lett több keményedésem. Magnéziumot még szedem a héten, dokim 1 hét múlva jön vissza szabiról, addig szeretném még kihúzni.
Szerencsére a srácok tök jól elvoltak nélkülem, Berci sem műsorozott extrán, így megnyugodtam afelől, hogy ha szülés után bent kell lennem, nem lesz gond.

Szívből gratulálok Nellinek Brigibabához, Vikinek pedig Adélbabához

Nelli, nem semmi a tempód :D

Petra: basszus, én is megijedtem volna! Remélem, ezzel a bigyóval kijött minden, nem lesz folytatás.

Timóca, Cintia, Dóri: nagyon jók a képek a srácokról :)

Szylvi: ügyes csajszid van, nálunk Bogi a konyhatünci, Viri 90%-ban elbénázza a dolgokat :oops: Bár az összes többi házimunkában Virág viszi a prímet :)

Pocakos csajok: nagyon hamar eltelik már az a pár hét, ami hátravan, csak bírjuk kivárni :D

dincuska: Uh adatokkal nem tudok szolgálni, de nekem mindegyik gyerek tulképp picike volt, Bogi volt a legnagyobb, 38 hétre 50cm és 3350 gramm. Pedig én, meg azóta a csajok is ütjük a 170cm-es magasságot, szóval szerintem a pocakban-méret és végleges méret baromira nem függ össze. Az engem is bosszantana, hogy nem tudják eldönteni, mikor is kell szülni...a Jánosban (szvsz másutt is) az első 3 UH alapján nézik a terminust. Nekem ezért mondanak most aug. 5-öt, bár a dokimmal később módosítottuk a mensi szerinti aug. 1-re, ez senkit nem érdekelt :? Mindegy, a 36. hetet így is, úgy is betöltöttem :D

Jovi

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

jajj, Csillának akartam még írni!
Szerintem döntsd el, hallgatsz-e a dokidra, megbízol-e benne, vagy sem és ennek függvényében maradj nála, vagy válts (ti. szabad orvosválasztás van!). Ha maradnál, de a szopidologban nem értesz vele egyet, 2 dolgot tehetsz: vagy vállalod a konfrontációt, hiszen a Te gyerekedről van szó, Te döntesz arról, hogyan eteted, vagy "okosan" bólogatsz, aztán csinálod , amit jónak látsz:) (Én a csajok védőnőjénél alkalmaztam ez utóbbit...sajnos védőnőválasztásra nincs lehetőség)

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Jovika,
sajnos vannak dolgok amihez nem igazán értek, és ilyenkor azt a verziót fogadom el, amit észérvekkel jobban alá tudnak támasztani.
Hittem az igény szerinti szopi helyességében, amíg nem jött a doktorbácsi az újabb magyarázattal: azért fáj a gyerek hasa, mert a félig emésztett tejre ráissza a frisset aminek a cukortartalma megerjed, és ez okozza a gázképződész a belekben. (Lehet, hogy többen felröhögnek ekkora hülyeség hallatán, de nekem mint laikusnak ez is hihető.)
Azt mondta a doki, hogy álljak át a 3 órás szoira, és pár nap alatt kiürül a bele, elmúlik a hasfájás. Ha nem így lesz, akkor visszaállhatok az igény szerintire.
Hát kipróbáltam, és tényleg jobban vagyunk. Hogy ez a szigornak köszönhető, vagy esetleg magától is elmúlt volna, nem tudom.
Ezért is vagyok bajban doktor bácsit illetően: most szeressem, vagy ne szerssem????

Csilla
Vendég

Most csak egy gyors kérdés: Ti adtatok pénzt a dokinak, mikor kijött? Ha igen, mennyit? Most nem a saját gyerekdokink jön ki, hanem a helyettese, mert ő szabin van.
Előre is köszi.

Kép
Kép
Kép
h.nelli

Csilla: ha 3 óránként váltasz cicit, akkor nem mindig a laktózdús tejet kapja Milán. Szóval, igény szerint szoptatsz, de az emésztőrendszerét mégsem terheled túl. Nekem legalábbis egy ligás (LLL) ismerős ezt mondta, amikor Bercinél ilyen gondjaim voltak, és bejött.

Nelli: a miénk nem fogadja el (legalábbis tőlem...)

Kép
Kép
Kép
Kép
jovika

Nelli, a miénk szó nélkül elveszi, sőt megmondja a tarifát, 2000 Ft/kiszállás :twisted:
Védőnőnél egyszer próbálkoztam, nagyon felháborodott..

Kép
Kép
szilvih

Nelli, szerintem NEM kell adni, ha most jön először a babához. Ez a dolga. Én nem adtam, és azóta is jóban vagyunk, készséges, kedves, tehát nem vette zokon.:)

Rita
KépKép
KépKépKép
75rita

Nelli,

Én még Esztinél próbáltam adni és se védőnő, se gyerekdokink nem fogadta el!Ugyhogy azóta se adok, legalábbis amikor kötelezően jön ki.Hála istennek, még annyira betegek nem voltunk, hogy külön ki kellett volna hívni.De akkor azért biztos más helyzet lévén adnék.Amúgy meg Ritának teljesen igaza van, ez a dolguk!
Hová jut már a világ, hogy mindenkinek minden megmozdulásért jattolgatni kell!!!! :twisted:

Csilla,

örülök, hogy rendbejött a hasfájásotok, és dokibácsinak valahol igaza volt!Én általában próbálom tartani a 3 órát, de azért előfordul,hogy előbb cicire rakom, vagy azon alszik el.Valahol én a kettő elmélet közt ingázom.Mert szerintem igaza volt dokidnak, hogy ha sose tud kiürülni a gyomra, és állandóan etetve van akkor fájhat!Te se érzed jól magad, ha örökké eszel, és mindíg tele van a gyomrod, és állandóan emésztenie kell!Ezzel én is egyetértek. :)
manóci

sziasztok!

a dokinéni nálunk is bátran a pénz elé nyúl,de a védőnő nem.

Kép[/URL]Kép
gabi.baba

Sziasztok!

Rémes ez az egészségügy... Most értem haza (Kistelekre) Szegedről. Reggel voltam terheléses vizsgálaton, vártam több, mint egy órát, pedig direkt mondtam, hogy sietnem kell 11re ctg-re. Velem volt párocskám is, ő meg persze nem birta ki, hogy ne szóljon be nekik, utána rögtön behivtak, csak féltem, hogy majd bosszúból jól összeszurkálnak. :oops:
A ctg-gép persze megint nem fogadta el, úgyhogy 1 óráig ott csücsültem. Ráadásul picit magasabb volt Emma szivverése (168), úgyhogy el kellett mennem kiértékeltetni. Na, itt volt a másik érvágás: 2 óra hosszáig ücsörögtem a váróban... :evil: Persze, megint más vizsgált meg, ő meg ki volt akadva, hogy mért nem küldött az orvosom ultrahangra...úgyhogy kaptam időpontot uh-ra jövő hétfőre! :D Hátha majd akkor megnyugtatnak a méreteket illetően! :D
Meg vettek le kenetet is, dehát nem tom jó lesz-e, mert már megint candidagyanús vagyok. :?
Timóca! Állatkert! :D Alig várom, hogy mi is vigyük a kislányunkat ilyen szupi helyekre! :)
Cintia! Nagyon szépek a gyerekek! Peti olyan a képen, mint egy kis angyalka! :D
Nelli! Hát, csak ámulok és bámulok a rövid szüléseden! Jó magasra teszed a mércét! :D A front biztos belejátszott, mert most hogy volt szerencsém 1 órát ücsörögni a ctg-s lányokkal, mesélték, hogy csomó koraszülés és persze érett is volt azon a héten... Brigike is ügyes volt akkor nagyon! :D
Ildi! Szoritok Neked, mindjárt áthaladsz a gólvonalon... :D
Dóri! Marci is nagyon aranyos! Most visszaolvastam kicsit a topicot, hogy mik történtek az elején, látom, Te vagy az alapitótag! :D Olvasgattam is pár oldalon keresztül, csak utána úgy sajnáltam azt a lányt, akinek elment a babája meg aki beteg lett... :cry: Ilyenkor úgy nem sajnálom, hogy csak későn tudtam meg Emmát.
Jovika! De jó, hogy végre újra itt vagy! Ha már igy is, úgy is betöltötted a 36. hetet, akkor már tényleg hátradőlhetsz kicsit! Én is azt várom, hogy legalább ezt alátámasszák, utána már nem izgulnék én sem. :D Azt sem bánom, ha picike, majd kint felhizlalom! :D
Kitta, merre vagy????

KépKép
dincuska

Sziasztok, csak Ildi miatt néztem be... Értesít valakit?

Kép
Kép
szilvih

Sziasztok!

Köszi a hiányolást, még egyben, bár éjszaka nagyon szülni akartam...

Timócát értesítem, ha valami történik, lehet hogy most már nem jövök olyan sűrűn. Fájdogálok, de még nem az igazi, remélem most már hamar kidugja az orrocskáját! :)

Üdv:
Ildi

KépKépKép
dikó1

Képek:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
h.nelli

Nelli,
helyesek a lányok :) Briginek nagyon karakteres az álla, kiváncsi vagyok melyiktektől örökölte.

Ildi,
a tegnapi vihar sem csalta elő a babát? Nagyon jól érezheti magát a pocakban.

Lányok, én szerelmes vagyok! Milka ma játék közben többször is nagyon határozottan rámmosolygott!!! Annyira zabálnivaló volt :lol: :lol: :lol:
Viszont pár napja csinálja, hogy szopi közben fel-felsír, tekereg, kiköpi a cicit aztán újra keresi. Nektek nincs ilyen?

Csilla
Vendég

Sziasztok!

Vagyok én is, de általában csak olvasok, erőm már nincs írni.
Most Livike nincs itthon, így azért könnyebb :roll: . Nem tudom, hogy csinálják a többgyerekesek, de engem ez a két pici lefáraszt :oops: . Marcika még hagyján, de Livike. Ha Marcikát pont cicire teszem, tuti kitalál valamit, pl. pont akkor kell pisilnie, vagy akkor lesz éhes, vagy szomjas...

Csilla: ismerős érzés, én is szerelmes vagyok a fiamba :lol: . Nekünk is szokta csinálni, leginkább akkor szerintem, mikor már tele van, és fáj a hasa. Próbáld meg, hogy felveszed büfizni, és utána teszed vissza cicire, nekünk az bejött.

Nelli: édesek a képek, főleg az utolsó :lol:

Ildi: várom ám az sms-edet :lol: . Majd rögtön felteszem a többieknek :wink:

Kismamik, hogy bírjátok ezt az időjárásváltozást?

Na, megyek, Marcika hiányol :wink:

Kép
Kép
timóca

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?