Gombóc!
Elöször is nyugi!
Másodszor: tessék elfelejteni a mérést! Nem szabad, csak stresszel, és az tényleg nem jó! Még csak most szokott rá a szopira. Szopni sokkal nehezebb, mint a cumisüvegböl meginni, ahhoz nem kell annyi munka. Egyáltalán nem biztos, hogy akkor azt a mennyiséget ette meg, ami neki kellett, csak egyszerüen megette, mert adtátok neki. Ahogy neked ez egy nagy változás, neki is az, nyugtalanabb, idegesebb vagy azért, hogy vajon elég neki, sé én biztos vagyok benne, hogy ezt ö is megérzi.
Adj magatoknak idöt, és ne kezd el már most azon stresszelni, hogy vajon elég lesz.
Van két dolog, ami nekem jónak tünik:
1. próbáld meg az eddigi napirendeteket tartani, mindent akkor csinálni, mint korábban, csak az etetést ugy váltsd föl, hogy nem nézel az órára, nem veszed elö a mérleget, hanem figyelsz a jelzéseire, és ha kell neki, akkor adod a szopit (ha kellö idöt volt az egyik melleden, feltétlenül kináld meg a másikkal is!). Ha szoktatok legyen séta, stb., semmiben nem akadályozzon a szopi, próbáld a saját figyelmedet is elterelni, ne egész nap a szopi körül forogjon a gondolatod.
2. ha valakinél kevés a tejcsi, akkor azt szoktuk ajánlani, hogy 2-3 napra felejtsen el mindent, és bújjanak az ágyba közösen, és kapjon a baba annyiszor enni, ahányszor csak akar. Én msot ezt nekd is ajánlanám egy másik lehetösségként. Nem azért mert kevés a tejcsi, csak azért, hogy megnyugodjál. Pihenj, igyál eleget és nyugi, nyugi! Mert ez a legfontosabb.
Viszont van kérdésem:
Jó, hogy szopizik, de biztosan jó technikával? A cumisüveg szopizása egész más technikát igényel, mint a szopi. Rendesen beveszi a melledet, elég sok bent a bimbóudvarból is? A nyelve jó helyen van? Alsó, felsö ajka jól áll, nem szivja be?
Irtam valakinek korábban Iboly telefonszámát, szerintem te is nyugodtan felhivhatnád, söt, hivd fel
!
Rózsa Ibolya (30) 482-9342
Bringa!
Köszi, nagyon megtisztelö.
Jó nehezet kérdeztél, mert ezen eddig soha nem gondolkoztam. Anyukám mindig azt mondja, hogy nem az igazi az igény szerinti szopi, mert a gyerekek nem tanulnak türelmet, de én ezzel abszolut nem értek egyet.
A magyarázat talán a szóban rejlik:
igény szerint. tehát az ö igényihez igazitva, minden szempontból. Mi felnöttek sem ugyanabban az idöben eszünk, nem csak evéskor iszunk. És azt szintén nem szabad elfelejteni, hogy a szoptatás közel sem csak az éhség kielégitésére szolgál, hanem ennél sokkal több: az
ANYA. Nem véletlen, hogy ha valami számára nyugtalanitó helyzetben van, akkor gyakrabban kéri.
Egyébként én is ugy gondolom, hogy fontos a napirend, mert tényleg biztonságot ad. De szerintem a napirend nem abból áll, hogy mindennek megvan a pontos ideje, hanem vannak sarokpontok, és igazitunk, rugalmas. Pl. reggel fölkelünk, délelött alszik, délután is alszik, este fürcsi, szopi, alvás. Azt esti program van egyedül majdnem mindig ugyanabban az idöpontban, de egyébként rugalmas vagyok, van, hogy délelött 1/2 10-kor, de lehet, hogy csak 1/2 11-kor alszik.
Emiatt ugyan az egész program tervezhetetlen, ha olyan programokat akarnék, aminél fontos, hogy nem ott akarjon enni. Egyenlöre nem tervezek olyat.
Éjszaka:
Én azt gondolom, hogy ez is csak döntés kérdése. Ha nem akarsz adni neki, akkor ne adj, de akkor légy következetes (a babák nagyon okosak, ö is tudja, hogy van éjszaka, meg nappal), ha meg adsz, akkor mindig adj, nem össze-vissza, egyszer igen, máskor nem, mert ezzel a bizonytalanságát növelnéd. A 6 hónapos kor egyébként egy lelki fejlödési állomás, ekkor jelenik meg az un. szeparációs szorongás, ami annyit jelent, hogy a baba már tudja, hogy ö és anya nem egy (addig szimbiotikus kapcsolatnak hiszi), és megjelenik az a félelme, hogy anyát elveszitheti. Ezzel is lehet kapcsolatos az, hogy éjszaka többször ébred. Ilyenkor nagyon fontosak neki az "anyahelyettesitök". Egyébként minden ember többször is megébred éjszaka, de ez legtöbben észre sem vesszük, hanem rögtön vissza is alszunk. Ha igy nézzük a dolgot, akkor talán az a jobb, ah az ember nem "konzerválja" a megébredéseket, hanem egy picit hagyja, hátha visszalaszik.
A napirend és az éjszaka összefüggése szerintem butaság. Igaz, nekem több tapasztalatom is van, pl. Beni is igény szerint szopizott, mégis rendesen átaludta az éjszakát 2 hónapos korától (pedig ö még elsö baba is volt
), viszont a szomszédban a tápszerrel táplált kislány meg sokáig kelt éjszaka, össze-vissza. Kinek is volt "komolyabb" napirendje?
Beszti