Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok,

Sokat írtatok!

Anyagilag: Mi sem élünk olyan szuperen, a férjem közalkalmazott és én pedagógus vagyok.(tudom picinyivel többet kaphatok, mint magyar pedagógus, de nem annyit mint egy kinti tanár) GYED kórszakunk nehezen ment, de meg vagyunk. Nem panaszkodom emiatt, mért előre már tudtunk, mi várható, de nem is vágyunk valami jobbra sem.

Szerencsére hitelünk nincsen, mindig megoldódtunk ketten.

A lakást már több mint 10 éve vettünk, akkor még kevesebb JPYért lehetett venni.( Most már 4szer annyi kellene!) Szerencsére erre elég volt a gyűjtött pénzünk, amit mi ketten dolgoztunk.

Sokáig nem volt kocsink, erre is erőtejesen dolgoztunk. Hitelről is gondoltunk, de ha tudunk kifizetni részletesen, akkor inkább azt a pénzt gyűjtünk szépen és csak utána megveszünk, szerintünk egyáltalán kocsi hiányság nem gáz Budapesten. Így is meg lett a kocsink.

Volt olyan eset is, három hónapon keresztül nem volt a hűtőszekrényünk, egyik nap a kutyánknak sikerült bejutni a konyhába, szétszedte egészet és egy mákos bejglit is benyomta. Szerencsére akkor pont én Japánban voltam néhány okmányintézkedéssel, télen is volt, kint jól lehetett hűteni, és a férjem nem akart hitelezni. Erre is vártunk legyen pénzünk, most már egy jó emlékünk, majd mesélünk Kevinnek is.

Mai napig is utálunk hitelt, tényleg ha kibírnánk, inkább egy év múlva vennénk valamit, mint most azonnal hitellel. Kölnösen nagyon idegesít minket Provident reklám.

Táppénz: Na, nekem ez meglepő újdonság dolog volt. Úgy, hogy kismamák természetesen mennek táppénzre, pedig soknak semmi baja nincsen. Nálunk egyáltalán nem képzelhető, sokan dolgoznak utolsó pillanatig. Bár erre köszönhetően én is lehettem táppénzen 25.-ik héttől, mért majd nem szültem Kevint akkor, két napja feküdtem szülőszobában. Ez rémálom volt.
Ja, a szabadság rendszer is meglepő!!! Prenata:Én jelenleg már szabadságon vagyok!

Ma egyik játszón voltunk, ahova nagyon ritkán megyünk, először kipróbáltunk futó gyűrűt a férjemmel. Olyan jókat játszótunk ketten, Kevin is sikítva, nevetve körbe-körbe járt utánunk. A férjem mindig mond nekem, hogy ő egyedül is szívesen játszaná játszón, homokozná, hintázná, mászná, csúszdázná stb, ha nincsenek az anyukák. Kíváncsi vagyok majd áprilistól ő hogyan barátkozik majd többi anyukákkal.

Puszi Mindenkinek!
Vendég

Jó reggelt! hú, de sokáig fent voltatok az éjjel!

Meteor!Tescós mexikói, kukoricával.Meg van még itthon egy pár doboz hámozott paradocsomkonzerv.
Megpróbálom ma tényleg feltenni a képeket.

Ma szülői lesz, de apa pont estig melózik, kicsit megint logisztikai központtá kell válnom, hogy megoldjuk Benit és blani suli, balettjáratot, úgy hogy bicebóca anyicimnak ne kelljen sehol lépcsőznie Benivel, meg emelnie sem. No, majd ezen még törpölök!

Viera! Dehogy utálunk, mi olyan csajok vagyunk, akik örülnek más römének.számolj majd be, fotózz sokat, tudd meg az apró praktikákat. Pl. koreán kell-e menni, hogy törcsivel foglalj fekvő pihenő széket, vagy le lehet-e tenni a cuccot valahová, vagy az értékekért mindig be kell rohangálni a csomomegőrzőbe, vagy a kis motyót vinni kell minden medencéhez stb. Tavaszi szünetben mi is megyünk üdülési csekkre az már tuti, ilyen szép félévi biziért!!!!

Ex!
Patentex oval, ami jobban tolerálható nyálkahártyailag, a másik hasonló nevű vivőanyagára állitólag többen is érzékenyek.(ezt a doki és a gyógyszerész is mondta-gondolom ez volt a visszajelzés).

Preni! Kösziii! :P Erre gondoltam! Szuper!!!!!!
Kmammy! Mizu veletek? Kevin miket mond, csinál stb. Magatokról nem irtál!

Rohanok uzsit csinázni, szép napot nektek!

benianya
ákosbenianya

Sziasztok!

Hát, halljátok, hiába örültem, elkiabáltam. Lackókám úgy volt, ma megy oviba, erre reggel odabújt, nyöszörgött, és gyanús volt, hogy meleg a homloka. 7.20-kor ébresztem, és látom, piros a pofija, csak sóhajtozik, azt mondja, fáj a feje, meg lázas. Á, mondom, biztos csak azért, hogy ébresztettem, és csak az alvástól meleg. De a szeme is olyan kis nyomesz, oké, lázmérő. 37,6-ig fölment, de nem tartotta rendesen, sajnos simán lehet, hogy több is van az mint hőemelkedés. Szóval ovi lefújva, most délutánig várunk, hogy javul, rosszabbodik, ettől függően viszem dokihoz. A héten viszont ovi nincs, az tuti! Mesikét meg föl se ébresztettem, hadd pihenjen. Remélem, nem csak most következik az influenza, kopp-kopp-kopp...

Fú, de álmos vagyok! Ha ezt tudom, föl se kelek 9 előtt!

Gabella

Lackó 2002. október 30-án született
Mesi 2006. május 14-én született
Gergő 2013. augusztus 22-én született
gabella

Jó reggelt!

Látom benianyu korán keltél te is.
Már én is túl vagyok az ebéd utómunkálatain.
Hétfőn csináltam kb. 20 dkg darálhúsból bolonait, most pedig csináltam hozzá egy kis besamelt és megfőztem a maradék tésztákat, ebből lett a lassagne 8 volt ithon egy kis házi füstölt sajt azzal szórtam meg.

Gabi!
Nagyon szép a pulóver, őstehetség vagy.

Viera!
Jó lesz nektek, örülök, hogy mentek.

Kmammy!
Arra emlékszem amikor japánban voltunk, hogy ott az emberek nem nagyon mentek szabadságra és a napi munkaidő sem 8 óra volt.
Arra is emlékszem, hogy a gyerekeknek az iskolában sem volt nagyon nyári szünet.

tetű: az oviban is volt tetű de szerencsére Kata nem kapta el, mondjuk Én nem is kentem a fejét.

Kép

Kép
katus73

Franc, 38,3. Szegény gyerek nagyon rosszul néz ki. Újra szipog, fáj a feje, nem akar enni... Mesi még alszik, remélem, ő jól van!

Gabella

gabella

Gabella

gabella

Jaj, mi ez? Jesszus, bocsi, ezt nem akartam, valamit nyomogattam, elment a kép, aztán ez lett...
gabella

ÓÓÓÓ, Gab ez aztán a visszaesés! Szegény Lackó! Szerintem nyomasd neki 500 asával a C vitamint legalább! Egy ismerős anyuka épp tegnap mondta, hogy ez olyan visszaesős betegséges időszak, tele a levegő bacival, egyikből gyógyulnak, másikba belesenek!!!!!
Vigyázzatok!!!!!!Gyógymanók mennek!!!
És mennek minden más betegeskedő babának!
Milán hogy van?

Tetű:
Irjátok már le nekem légyszi annak a jó illatú fejtetű megelőző samponnak a nevét, ami nem büdös. Blani haját még a büdössel kentük, jó volna valami jó illatú megelőző!Azért remélem nem lesz rá majd szükség.
Viera, egyébként a sötét hajban könnyebben meglátod a fehér serkéket, mint a szőkében! szerencsére Blani még sohasem volt, de egyszer megelőzésként kellett mosni, remélem a böliben év végén elkerüljük!

Bárányhimlő tombol még?

benianya
ákosbenianya

Meteor!
No,kiicsinyitettem. Sajnos a háló másik fele gardrób, könyvespolc és vasalóhelyiség. az egész nagyon pici, a 3. képen látszik a plafon egy része is. Ti lakberemndezők a tükörrel is tudtok valamit kezdeni, előnyt kovácsolni belőle. Hát ez volt alegolcsóbb gardróbszekrény anno, és nem nagyon tudtunk válogatni. a könyvespolcot is el tudom képzelni fenyőből, vagy bambuszból, de sajna még pár évig meg kell maradnunk a mamától örökölt ősrégi könyvespolcoknál.

benianya
ákosbenianya

Gabi!
Sajnálom, hogy Lackó megint beteg lett.

Holnap viszem vissza Pannát a dokihoz remélem nem kap el semmit a váróban.

bárányhimlő: Békéscsabán nem tudok bárányhimlőről, kata már volt Panna pedig be van oltva.

Kép

Kép
katus73

Gabi!
Sajnálom, hogy Lackó megint beteg lett.

Holnap viszem viszem vissza Pannát a dokihoz remélem nem kap el semmit a váróban.

bárányhimlő: Békéscsabán nem tudok bárányhimlőről, kata már volt Panna pedig be van olva.

Kép

Kép
katus73

Kép

Jó sokat írtatok éjszaka!
Most csak két képet küldenék, hátha valaki tud rá valamit mondani.
Már írtam róla, hogy Noémi szája és orra körül pöttyök, hólyagok vannak. Na, ezek azok. Bocsi, az első képen a nózijában van némi reggeli trutyi.
Egyébként egyáltalán nem folyik az orra, tehát nem attól van.
Szerintetek mi lehet? Ti láttatok már ilyet?

Kép

Kép

Hátha tudtok rá valami okosságot mondani. Én már kentem Sudocrémmel, Hydrocortisonnal, Bepantennel, körömvirágkenőccsel, Neogranormonnal. Még valami?

Erika

Kép
viera

Meteor!Kicsit vacakol a babanet, na most jönnek a képek. Magyarázó szöveg fentebb!
Colett is lekberendező, vagy tanulta, de nem abban dolgozik?Kép Kép Kép

benianya
ákosbenianya

Viera! Ez nagyon durva, főleg, hogy már ennyi mindennel kented! Olyan mintha ekcéma lenne. szerintem azonnal vidd el egy maszek bőrgyógyászhoz, főleg, hogy már hetek óta ilyen az orra. Aloe first fújósat próbáltad? Lehet, hogy már valami gomba is van ott és kevert gyógyszertárival jönne helyre. Máshol nincs a testén? Könyök, térd, vagy más tipusú helyek pl. hajlatok? Ételallergia?Lövésem sincs, de a bőrgyógyász tuti tudná.

benianya
ákosbenianya

Viera!

Kingának is volt hasonló, bár nem ezen a területen. Szerintem is valami ekcéma, és arra nem igazán jók a fenti kencék. :x Füle mögött nem repedt ki a bőr, vagy ott nincs hólyag?
Mi voltunk gyerekbőrgyógyásznál, és ő írt kevert kencét. Szteroidost csak kétszer kellett egy-egy napig kenni, és írt saját testápolót, az nagyon jó volt. Ezt mindenképpen meg kellene mutatni bőrgyógyásznak, mert gyanítom ez viszket is. A képen nem tudodm kivenni, de én tippelek még herpeszre is. Nekem van, hogy nem egy nagy hólyag jön, hanem sok aprócska, és elég nagy felületen. Bár az egy idő után elsebesedik. Inkább valami allergia lesz az. :cry:

tjuca

Jó reggelt mindenkinek,

Andi,

hálószoba témán elkezdek akkor agyalni. Tényleg jó pici. Az a padlizsános ötlet a függönöykkel mennyire tetszett? Bár sajnos elég pici a hely, szóval attól olyan igazi kuckó lenne.

Kaja téma:
Szerintem vegyél 20 dkg sonkát, pár répát és egy doboz tejszínt. Első nap lehetne paradicsmos-sonkás spagetti.
Hagymát megpárolsz, arra rá a kockákra vágott répa, arra a sonka, paradicsszósz. Fűszerezed oregánóval, bazsalikommal, só bors. Tészta hozzá és kész is. De ha még kijön akkor csinálhatod 20 dkg darált húsival is.

Másnap: tejszínes zöldséges rizs: kis hagymán vagy póréhagymán megsütöd a sonkát, ha van otthon bor, akkor egy nagyon kevés fehérbort bele (fél deci köbö) de ne izgulj a főzés során az alkohol elpárolog, így a gyerekek is ehetik. Ebbe bele a karfiolt, plusz mexikói keverék, plusz borsó, kicsit átpárolod, nagyon pici liszt bele és felönötd tejszinnel. Közben kifőződ a rizst és a végén belekevered azt is.

Főszerezés: kakukkfű, oregánó, só, bors. Amiután a tejszínt beleraktad kóstold még meg egyszer és ha kell fűszerezd utána.

Gabella,
gyógyulást Lackónak.

Viera,
szegény Noi, ez tényleg nagyon csúnyán néz ki.

Majd még jövök, most pakol kint a Kisasszony.

meteor

Viera!

Pannának is hasonló volt régen az arca de mindíg csak akkor amikor valami betegség tört ki rajra. Mostanában már nincs baja, egyébként ahogy elmúlt a betegség elmúlt a bőrprobléma.
Én akkor hiába kentem bármivel is nem segített csak a betegségből való kigyógyulás.
Szerintem is vidd el bőrgyógyihoz.

Kép

Kép
katus73

Köszi mindenkinek a válaszokat!!!!

Én is valami herpeszfélére gondolok.
Ételallergiára nem nagyon, mert tejterméket nem eszik. Igaz egyszer megevett egy túrórudit, de az már egy hónapja volt és akkor még nem volt ilyen neki.
Másra meg nem allergiás.
Nem vakargatja, szerintem nem igazán viszket neki.
De az tuti nem jó szerintem, hogy fürdésnél is ázik neki, meg ilyen-olyan habfürdő van a vízben.
Máshol nincs neki ilyen kiütése.

Na, ma jön úgyis az orvos 18 hós szurira, majd ő mond valamit, de gyanítom, hogy elocomos krémet fog felírni.

Még egyszer köszi mindenkinek. Majd jövök, csak most vasalok, épphogy benéztem a válaszok miatt.

Sziasztok.

Erika

Kép
viera

Meteor!
Nagyon kösziii!!!
Lányok! Nem tudtok valami gyors és egyszerű kekszszerű süti receptet? Olyan egyszerű, mint a sós rúd volt, amit csak gyorsan össze lehet dobni, beledobáva mindent kicsit összegyúrni és 10 perc alatt kisütni-csak édesben. Vagy azt cukorral is meg lehet csinálni? Beni sajnos rákapott a kekszre(reggel a kávéhoz azt eszünk, de már kari körül rákapott a mézes sütire, látta a kávézásnál. Sőt kávézni is akar, vettem Macikávét. )
Szóval nem akarok olyan sok adalékanyagos kekeszet adni neki, inkább sütnék, de minden reci olyan bonyulult és sokáig tart. Még szaggatni sem akarnám, csak kis rudakat nyomkodni kézzel, vagy késsel vágni, hogy marokra foghassa.
A keverős pite szerű sütivel az baj, hogy nagyon morzsálódik. Ja, hozzáértők, azt akartam még kérdezni, hogy az élesztős, vagy a szódabicarbónás sütik lezsnek puhábbak, nagyobbak, nem morzsálódósak?Vagy tejet kell beletenni? Van valami titok?
Sajna mufinsütőm nincs, és mostanában nem is lesz, pedig oylan jó szilikonosak vannak.

benianya
ákosbenianya

Stahl féle receptet keress a neten, neki vannak ilyen gyors kekszei!

Gabella

gabella

Andi!

Hideg kutya. Jó lesz?

25 dkg RAMA
2 egész tojás
25 dkg porcukor
1 cs. mazsola (nem kell, ha nem szeretik)
2 cs. csokipuding (én HAAS-t veszek, vagy valami nóném gazdaságost, valahogy a Dr. Oetkerrel mindig befürödtem más sütiknél)
2 ek kakaópor
1 cs. nápolyi lap

hempergetéshez kókusz

A margarint megolvasztod (nem kell teljesen, csak ne legyen jeges) ezalatt még a zacskóban egyik gyermeked megtördeli a lapokat, értsd ráál és ugrál rajta, bele a többi hozzávaló a lábosba, kevergeted a tűzhelyen, nem várod meg míg forr, hanem mikor egy kicsit buggyan le a tűzről. Ez kb. 3-5 perc. Ekkor a nápolyi "morzsákat" is beleforgatod, hogy a csokikrém, meg a trömelék elegyedjen, majd folpackkal bélelt őzgerinc formába teszed). Megvárod míg kihűl, aztán hűtőbe pár órára. Akkor folpackkal együtt ki, felszeletelgetni kókuszba hempergetni, és kész a hideg kutty. Ronda, gyors és fincs. Tokkal vonóval kb. 15 perc megcsinálni, a hűtés van mikor nálunk nem több, mint fél nap-> két ablak közt+ hűtő, de megesszük kiskanállal is...

:twisted:

tjuca

Ja, még valami! azt ovastam valahol,(talán Jamie Oliver szakácskönyvében) hogy a medvecukor édesgyökérből van. Ha jól törpölök, akkor azt eheti is a gyerek? Jobb, mint a csoki, nyalóka, keksz?
Amit nálunk lehet itthon kapni, azt a fekete kigyót az is abból van? Sajna boltban nincs csak búcsúkban, kirakodóvásárokon. Szerinettek? Tudvalaki erről valami biztosat?
És a krumplicukor?
Nem akarom rászoktatni az édességre, csak alternativákat keresek. :wink:
Bár nem tudom ilyen vehemens kekszes dobozra mutogatás mellett meddig tudom még becsapni almával, répával, és meddig birja ki atúró rudi Benimentesen-mert mig Blanka mániákusan nyalja a sót, nem kivánja az édességet, úgy veszem észre Beni nagyon édesszájú lesz. És tekintettel arra, amennyit zabál, észen kell lennem.

benianya
ákosbenianya

Ákosbenianya!

Az egyik ismi gyereke így lett csokifüggő. Sztem. működik a húzd meg ereszd el elv. Egy kis muffin, egy kis keksz (akár házi) gyümölcsös süti stb. és akkor nem az lesz, hogy a közösségben rácuppan a cukorkára. Nyilván ha a többi gyerek Kinder tojást eszik húsvétkor Beni sem a répáért fog könyörögni. :twisted:

Nem tudom én sem a gumikígyót, sem a répacukrot nem szeretem. És hát a búcsús szerkók sem egészségesek az biztos, teli vannak festékkel. :-(

tjuca

Ú, Juca köszi, ez nagyon szimpi! Nápolyi lapot hol lehet kapni?Értsd Tesco a kekszeknél, vagy liszteknél, cba a kenyereknél, vagy zsemlemorzsnál, vagy ilyesmi. Még sosem láttam ilyen lapot, mennyi vagy egyben? No ezt a törést baromira fogják élvezni!Apró pici körömnyi darabokra, vagy morzsásra kell törni?
Gab! Neked is köszi, megvan a gépen a Sthal összes, majd megnézem. :P

benianya
ákosbenianya

Hát ez az, nem akarom, hogy csokifüggő legyen. Ahogy most áll a dolog, isten mentsen meg attól, hogy egyszer valaki(mert mi nem) a boltban vegyen neki csokit és ott megegye, mert akkor állandóan azért fog nyigni a boltokban.
Gondolom ezt abból kiindulva, hogy reggel látja melyik dobozból vesszük ki a kekszet a kávéhoz és követeli(apa szerint barom voltam hogy egyszer megkóstoltattam vele).
Szóval nem fair tiltani, mikor mi azzal kezdjük a napot, de ha lehet inkább az itthoni sütiket, kekszeket szeresse meg, az után vágyakozzon és ne a bolti gej után. Szerencsére Blaninak túl gejek a nyalókák, szopogatós cukrok, és fél tábla csokit sem képes megenni-no de azt már most látom Beni nem ilyen lesz. Igy húzd meg ereszd el lesz.

benianya
ákosbenianya

No, még gyorsan valami, aztán tűztem enni és aludni, Beni már ebédelt, alszik!
Juca,
Te élelemiszeris vagy, mi akülönbség a vaj(drágább azt tudom) és a Ráma margarin között? Olyan ijesztő dolgokat küldenek nekem a Ráma margarinról freemailon, ugyanakkor minden sütimbe az kell, azt teszek.
Ja, és jól látom a recin, hogy sem viz, sem tej nem kell bele, csak a vaj meg a tojás-ennyi a lágy anyag?

benianya
ákosbenianya

Azért az is genyaság ám, mikor a szülők meg titokban eszik a nasit! (Bocsi, de gondolj bele!) A legjobb, ha csak akkor van édesség, mikor sütsz valamit. Amíg otthon van, tudod szabályozni, aztán úgyis elszabadul a pokol! Szerencsére Lackó bár imádja az édességet, még megmaradt azon a szinten, hogy tejszelet, rudi, kinder Pingui, rendes finom tejcsokik kevésbé (mert azt ritkán veszünk), cukorkák még annyira se, nyalóka 1 évbe 2x, viszont a hülye szaloncukor sose fogy el... Abból a zseléset imádja, Mesivel együtt...

Gabella

gabella

Tojás? Az se! Az enyémbe csak margarin, tejföl, liszt és só kell...

A margarinról valóban írnak olyanokat,hogy annyira mű, hogy a légy se száll rá, de inkább merjünk hinni a csomagoláson az összetevőknek. És szerintem a kenyérre kenős margarinra vonatkozik. De szerintem mindet napraforgóból csinálják, (a Ramát legalábbis) azért lett ez is sokkal drágább, ahogy az étolaj is!

Gabella

gabella

A Neogranormon reklámban láttátok Mesit? 8) (Igazából nem ő az, de már csomóan mondták, hogy tényleg mintha ő lenne!)

Gabella

gabella

Megmondom őszintén én amióta férjhez mentem 8 éve azóta csak vajat eszünk a férjem hatására.
A süteményeket is azzal csinálom kivéve ha recept konkrétan margarint ír. Az igazság az, hogy pl. az almáspitének is jobb az íze ha a tésztája vajjal készül.
Amióta vajat eszem ( mondjuk gyerekkoromba is azt ettünk) azóta valahogy nehezen csúszna le a margarin.
Ebből következik, hogy a gyerekeim is vajat esznek.

Sajnos manapság már a vaj is a luxus kategóriába tartozik.

Kép

Kép
katus73

Katus! Almás süti tésztája nekem zsírral ( :shock: ) az igazi! Ezen még a nagyon reform étkezésű emberkék sem érezték a "disznó-íz"-t. 8)

Gabella

gabella

Gab! milyen tiédbe? Ird le!!!
A Juca hideg kutyájára kérdeztem, de abba nem kell liszt!
Reklámot megnézem este, kivi vagyok!

Meteor! szimpi a föggönyös, csak azért fotóztam le a plafont is a 3. képen , mert nem szerelhető fel a karnis szerintem.
Úgy nem lehetne hogy ne kelljen festeni? Hát röhej, de pont olyan sötét volt, amit te gondolsz, csak hanyattvágódtunk tőle amikor beléptünk, és gyorsan mondtuk a fetsőknek(mivel újat kevertetni nem volt pénzünk, a boltban kis mintában meg tök jónak tűnt a szin), hogy a nappali sárgájából keverjenek bele. Igy lett nappali fényben barackos, estiben lilásabb-ciklámenes rózsaszines. Ezért tettem ciklámenes és barackos meg zöld kiegészitőket is. Meg tekertem be piros égőt. Lehet h nagyon eb....tam?

benianya
ákosbenianya

Katus!
Teavaj? És ugyanúgy 25 deka, mint Rámából?
No, de mi a különbség a ráma és vaj között?Olcsó vaj is jó vaj? pl cba-s?

benianya
ákosbenianya

CBA-s vaj tök jó.

Az én sós sütim: 1 kupa tejföl, 1 kocka rama, kiskanál só, és annyi liszt, hogy jó puha de nem ragadós tészta legyen (most nem tudom, de olyan fél és 1 kiló között...). Egy fél napra hűtőbe kell rakni, mondjuk este meggyúrod, reggel lehet sütni. Kinyújtani fél centisre, tojással megkenni, szezámmag, sajt, kömény, akármi mehet rá, ki mit szeret... 200 fokos sütő, 10 perc, és annyira finom! (40 éve ezt süti az egész család!)

Gabella

gabella

A vaj ugye tejből van, tehát állati, a margarin meg jobb esetben napraforgóból, tehát növényi. Ennyi különbség tuti van. :oops: 8) :shock: :lol:

Gabella

gabella

Sziasztok!

Benianya!
Nix a sampon neve!
De mint írtam tegnap nekem most ajánlottak egy szeszt ami állítólag szintén nem büdös,és ez a leghatékonyabb a köjál szerint.Pedex a neve!De ezt még nem próbáltam,de ma úgyis veszek és megmondom!
Vendég

Ja, Ex! Eddig éveken keresztül 1000-ért csináltam a bevallásokat, természetesen az APEH honlapról leszedett ABEV programmal, de ugye csak dolgozok vele, kinyomtatom, átnézem, elfogadta mindenki, most eldöntöttem, 1500-ra emelem. (Könyvelő csaj 3000-ért csinálja, igaz, ő számolja, papírja körmöli, de az legyen az ő baja, így is úgy is megfelelő, az illetőnek meg az a lényeg, hogy neki ne kelljen vele bajlódni...)

Gabella

gabella

Mentem, sütök gofrit a kis taknyosomnak, remélem, azt megeszi, mert ma még csak a vitamin meg egy banán csúszott le...

Gabella

gabella

Ja!
Benianya!

A barátnőm szokott sütni olyan amerikai csokis kekszet,zabpehely van benne meg nem tudom mi!
Na majd megszerzem Neked! :lol:
Vendég

Benianya!

Agráros vagyok nem élelmiszeres. A vaj tehéntejből van. A margarin hidrogénezett zsiradékból. http://www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/Margarin.htm
Elterjedése a 2. világháború idején főleg az USA-ban és Angliában, ugye kevés volt a tej. Arról, hogy ez emberi fogyasztásra mennyire alkalmas vagy alkalmatlan viták folynak.
A vaj és a margarin közt nem 1:1 a váltószám, de fogalmam sincs mennyi. RAMA-ból egy kell a sütibe, vajból kevesebbet tennék elsőre.

Mi nem zugcsokizunk, de Kinga is evett már csokit, túrórudit, sütit szaloncukrot (mondjuk nálunk nem volt, mert senki sem eszi). De pl. ha már itt tartunk a palacsinta (édes töltelékkel), gofri, túrógombóc, mákosguba, vagy dióskalács értelmezésem szerint ugyanúgy édesség. Ha így nézem mi nem vagyunk aszkéták, és hetente egyszer van édes ebéd. Most pl. a héten tejberizs volt a nyári málnalekvárommal. :-P (de ha elfogy a lekvár, akkor biza csokit olvasztok bele). Arra figyelek, hogy utána igyon vizet, sőt azt sem bánom, ha még eszik rá valami mást (nem tudom miért mostanában a reggeli kenyér háját ebéd után ropogtatja el).

Hát mi van mikor vajat, van, hogy margarint eszünk, van, hogy olivaolajat, és van, mikor libazsírt. :wink:

tjuca

Gofrit sütök éppen...

Gabella

gabella

Benia:
Csak egy mondat.
Én mindent Liga margarinnal sütök és főzök. Liga dobozos margarint eszünk kenyérhez is.
Az tejérzékenyeknek való, tehát növényi zsíradékból van. Olvasd el az összetevőit.

Erika

Kép
viera

Sziasztok!

Benianya!

A vaj, az tejből készült, a margarin pedig olajból, ami hidrogenizálva van, hogy a telítetlen zsírsavakból alkotott elegy kenhető, viszonylag szilárd halmazállapotú legyen. Szóval a különbség abból áll, hogy miből készül :) Ha vajjal szeretnél sütni-főzni, akkor nem árt, ha elötte picit megvizsgálod. Olvassz fel egy kis darabot serpenyőben vagy mikróban is akár, de olyan igazán folyósra. Nézd meg, hogy az állapota homogén marad-e, vagy pedig különválik vízzé, és magává a vajjá, vagy margarinné. Ha szétválik, akkor az ilyen műveletekhez nem igazán jó, mert vizezett. Ez a különbség pl a kocka ráma, és a kenős ráma között is.
Sütiügyben: a tiltás valóban nem jó taktika. Az unokatesóméknál a másik nagymama gyerekfogorvos, és az ő hatására teljesen el voltak tiltva minden édességtől. DE minden szombaton összeült a közös nagyszülei család (nagyszülők, gyerekek, unokák), ahol mindig volt rágcsálnivaló, franciadrazsé, stb. Ők meg nem hogy ott telezabálták magukat vele, hanem minden elbúcsúzáskor minden zsebüket csurig rakták ezekkel a cuccokkal. Szóval, végeredményben akár többet is ettek, mint amit egyébként elfogyasztottak volna.
A sütivel úgy lehet kicselezni a gyerekeket (meg a szervezetet is ), hogy olyat eszik, amiben a lehető legkevesebb a tészta, van benne viszont jó sok gyümölcs, vagy túró. Ezért jó a palacsinta is, főleg ha tudsz szerezni házilekvárt pl, amiben a lehető legminimálisabb a cukor. Vagy ezért szeretem a réteseket is, ahol a töltelék szinte csak gyümölcs, és rétest i könnyen össze lehet dobni. Vagy az almás, meggyes, túrós pite. És ezek így még laktatóak is. Vagy mondjuk a püspökkenyér, jól telerakva szárított gyümivel. Szerintem ezek még finomabbak is, mint a krémes cuccok. Persze ezek nem "morzsamentesen" ehető cuccok, ehhez le kell ülni.

Gabi, nagyon ügyesen tudsz kötni! És ez egy lányos anyukánál nagyon nagy előny! Emlékszem nekünk is mennyi szuper cuccot kötött nagymamám annak idején. Én, bár a kötés alapjait tudom, még a sálat se tudom egyenesre megkötni, nem lesznek egyforma szorosak a szemek.

Hálószoba: Érdekes, én egy kicsit a trend ellen megyek. Imádom a fényt, a világos szobát, megőrülök attól is, hogy télen annyit kell égetni a villanyt, a félhomálytól rosszul vagyok. A most divatos erős színű falakat nem nekem találták ki, engem nagyon nyomaszt. Pár órát természetesen el tudok lenni benne vendégségben, meg megállapítom, hogy milyen jól néz ki, de élni nem tudnék úgy. Szóval színválasztásilag meg kell gondolnotok, (szerintem) mennyi időt töltötök abban a szobában, és főleg milyen napszakban, és mit csináltok ott. Mert ha tényleg csak aludni mentek sötétedéskor, akkor a lámpák a sötét falaknak hangulatot tudnak adni. Ha nappal is használjátok, akkor a világosabb előnyösebb. Persze én nem vagyok szagember, én csak a saját véleményem tudom mondani :)

Marcy, gratulálok, hogy már hivatalosan is kismama vagy. :) Szerintem nem ártana azért elmenned egy ultrahangra, hogy pontosan megállapítsák a korát, mert ahhoz képest mondják majd meg, mikor lesz pl AFP, és akkor a kisköyvet is így állítják ki. Nekem szerencsém volt, mert elötte nem volt dokim, a körzeti rendelőbe mentem, hogy megállapítsák (fogalmam se volt, mi hogy működik), és ott van egy elég tisztességes Uh, úgyhogy én is láthattam a kis babszememet, pedig akkor 7 hetes voltam. Nálunk nem kellett a házidokihoz is menni, (meg is őrültem volna, ha nála is mindig vérnyomás, pisi, és újra elmondani mindent, amit elmondtam a védőnőnek, terhesgondozónak és a nőgyogyinak.), a vizsgálatok nagyrészére a védőnő adott beutalót, a maradékra meg a nőgyogyi. Mire kiválasztottam a szülészemet, már egy csomó leletem megvolt. :)

Szülészet: Én ugyanott szültem, mint Juca, ráadásul nekem volt "szerencsém" 2 napot is a szülőszobán tölteni, mert hiába indítottak, nem akart sehogysem megindulni a szülés. És itt PIL, neked is írom: én vedeltem a málnalevél teát, de nekem se josló fájásom nem volt egy darab se, és szüléskor sem akart igazi fájásom lenni, amint kivették az oxitocint, minden el is múlt. Most akor lehet tippelni, jó-e az a tea vagy sem :) Szóval, bár itt külön szülőszobák vannak, én mindkét nap bőven találkoztam a többi szülő nővel is, mert akkor épp nagy volt a forgalom. Az első nap végére mindenkinek császár lett :shock: , a második nap viszont igencsak sűrűre sikeredett, aznap én voltam az egyetlen műtött. Akkor még ott a vajúdóban/pihentetőben is szültek. Most állítólag újraindítják ott a szülészetet, de nem tudom, én hol szülném a másodikat.

Mézgombi, nagyon helyes pofija van a kis pocaklakónak. Ügyesek vagytok, hogy még nem derült ki a neme. Nálunk én akkor is tudtam volna, ha a hölgy nem mond semmit, mert azonnal kiszúrtam a 2 kis golyóját a képen. :D

Juca, juca, vigyázz te is magadra, na meg picúrkára is!

Anyagiak: Mi alapvetően szerencsés pár vagyunk, a szülők elég sokban támogatnak/támogattak minket. Ennek ellenére volt, hogy úgy éltünk (még diák korunkban9, hogy a megtalált dugi ezresnek is nagyon tudtunk örülni. Amikor mi sírunk, mindig eszembe jut, a mi szüleink honnan indultak, mijük volt, amikor bevállalták a gyerekeket? Náluk egyetlen dolog volt a többlet: a munkájukat viszonylag biztonságban tudhatták. Az ember úgy van kódolva, mindig többre vágyik, mint amije van, de az az igazság, hogy ennél kevesebből is élnek nagyon sokan. Szóval próbálom pozitívan nézni a dolgokat. Az az egy szerencsénk, hogy egyelőre nincs hitelünk. :oops:

Viera, sikerült megtalálnod a photofunt?

Akkor rólunk:
Végre, végre végre kilábaltunk a betegségből. Mondhatom, a novemberi babatali óta január közepéig pár napos szünetekkel de végig beteg volt Márk. Ez egy kicsit lefárasztott lelkileg minket. Aztán szilveszterkor a páromnak elrepedt/eltört a bordája, és kapott hozzá bónuszban egy kis derékbecsípődést is. :evil: Aztán 2 hete szombaton a kutyánk nem volt hajlandó megmozdulni, vérzett a puncijából és hányt. Szaladgáltunk vele naponta a dokihoz a város másik végébe infúzióra, meg egyebek, mire végül megműtötte gennyes méhgyulladással. Most már szerencsére jól van, de nagyon aggódtunk érte, már nem fiatal, és Márk nagyon imádja.
Mindezzel párhuzamosan, párom nagynénje is kórházba került. Karácsony táján panaszkodott, nincs jól, doki elküldte vérvételre. Az eredményt csak jan elején nézte meg, pedig kiugróan rossz értékei voltak. Jan elején azonnal kórház, leállt a mája. Anyósomék, mindenki járt be hozzá látogatni, ez ugye az itthoni hangulatra is rányomta a bélyegét. Az orvosok meg nem csináltak semmit, sőt kaptunk olyan súgást is, akkor jár jól, ha elviszik onnan, mert ott tuti meghal. Májleállásra jött a veseleállás, majd bekómált, és 2 hétre rá, hogy bekerült a kórházba meg is halt. :cry: :cry: Mindenki ki volt akadva, főleg az orvosok tétlenségén, nemtörődömségén. És akkor képzeljétek el a családot: anyósom másfél, lassan 2 éve küzd a gégerákjával, ő mikre gondolhatott :?: A boncolás végül kiderítette, egy nagyon nagyon ritka májrákja volt, ami nem daganatot képez, hanem sejtszinten roncsolja a májat. ezért nem lehetett ultrahangon semmit se látni, és mire felnyitották volna, már nem volt olyan állapotban szegény, hogy műthető legyen. Amíg még volt ép sejtje, addig működött a mája, és akkor került kórházba, amikor már működésképtelen volt a szerv. Szerdán lesz a temetése.
Mivel minden családtag közel lakik, sokat járnak ide. Ő is minden délután itt volt anósomnál, és mindig pont abban az időben, amikor nyáron kimentünk az udvarra, vagy később amikor átmentünk anyóshoz. A maga módján szerette Márkot, és kismanó is őt, az elsők között volt, akinek kimondta a nevét: Eta.
Szombaton műtötték Cathyt, a kutyánkat, vasárnap délelött beengedtük a konyhába. Manócska látta a kötését, mondtuk neki, hogy beteg. Épp aludni indultunk, amikor Laci, a párom megemlítette, mi történt a nagynénjével, és Márk elkezdte hajtogatni, hogy "Eta beteg, Eta beteg". Még napokig, amikor látta a kutyus kötését emlegette ezt.
Szóval ennyi történt velünk, remélem most már csak jó jöhet.

Vidámabb téma: Hétfőtől bölcsis az én nagyfiam! Olyan furcsa érzés, hogy nem fog itt zizegni körülöttem egész nap, és nem én leszek az, aki minde lépéséről, szaváról tudni fog. Ugyanakkor tudom, neki sokkal jobb lesz, nem fog unatkozni, tanul egy kis rendszert, amit itthon nem tudok tartani, ráadásul közösségben az evésgondja is megoldódhat. Tud ő enni nagyon szépen egyedül, csak nem hajlandó, mert unalmas, vagy nem tudom :) Amikor voltunk bemutatkozni, meghallotta a gyerekzsivajt, nem is maradt meg az ölünkben elstartolt, úgyhogy be is nézett a leendő csoportjába. Azonnal a kiskonyhát rohamozta meg :lol: :roll: Nagyon jó lesz ez neki úgy látom :) Csak kár, hogy így kevesebbet fogunk "szerelmeskedni".

Katus, örülök, hogy újra hallunk felőled, anna viszont nem, hogy ennek a kislányos betegsége az ára. A dokinő viselkedése tényleg felháborító. Most a hosszú betegeskedésünk alatt nekem is volt szerencsém a bunkósághoz. Többieknek már írtam. Szintén gégészet, már másodszorra megyünk vissza a gyerekkel, még mindig náthás, még mindig hurutos a füle, stb. Az, hogy szinte kikérte magának, hogy nem tudom, hogy kell a gyereket beültetni a vizsgálószékbe, mert még sose voltunk, az csak egy dolog volt, hogy amikor megkérdeztem a felírt immunerősítőről (ebben halott bacik vagy mik vannak), hogy kaphatja-e így betegen is, lövése sem volt, miről beszélek. Ez mind csak egy memento volt. Szóval amikor visszamegyünk, a gyerek még mindig beteg, dúl az influenza járvány, és szemmel láthatóan én is igen ramaty állapotban vagyok. Megkértem, nézzen bele a torkomba, hogy mennyire komoly a cucc, érdemes-e elcaplatnom beutalóért, majd gégészetre, mert gyógyszer kell, vagy úgyis csak házipatika szereket (köptető, orrcsepp...) adnak. Erre úgy húzta a száját, mintha azt kértem volna, hogy ott helyben műtsön meg. Pedig egy ránézés nem kerül se pénzbe se időbe, csak egy kis emberségbe, főleg úgy, ha én beteg vagyok, csak visszafertőzhetem a gyereket is. Na ezek után nem kapott pénzt tőlem. Szerintem ez a legszörnyűbb, hogy ezekből az emberség, az odafigyelés veszett ki, amikor kezükbe vették a diplomájukat. És ez teljesen mindegy milyen a biztosítási rendszer.

Jaa, még valami. Már nem tudom, ki írta, hogy fájt a nagyobbik gyerkőc pocakja, minden előjel és mellékhatás nélkül. Érdemes ilyenkor először egy kis szódabikarbónával próbálkozni, az rendbeteszi a háborgó gyomrot, és ártalmatlan. Ha nem hat, akkor lehet utána gyógyszerrel is próbálkozni.

Biztos akartam még írni, de most nem jut eszembe.

amandi

Amandi!

Szabad tudnom, hogy ki volt a dokid? Az enyém Sztanyik. Na én nem is a Margitot, hanem Sztanyikot követem, mint egy pincsi. Három terhességnél már bizonyított. :-)
Nekem alapvetően jó élményeim vannak, bár én reggel 1/2 kilenctől csak du 1/2 egyig szültem. Nem is értem hogyan hagyhattak addig szülni. :evil: Tehát nem is volt időm a többiekkel foglalkozni, de aznap is nagy volt a forgalom, május 22-én 15 gyerek született csak ott. :shock:
Tea: ha más nem szomjoltónak jó. Én megszállottan ittam, sokat, és annak tudom be, a két ujjnyi nyílást, meg a 90 kilóval való tevékeny mozgásnak (már ha az uszálymozgás annak számít. :twisted: ) Amúgy meg ha nincs is hatása, ártani sem árt. :roll: asszem.

Benianya!

Ja így üzletre lebontva nem tudom hol lehet kapni nápolyi lapot, érdemes megkérdezni. Gondolom a sütős cumóknál, de pl. az Árkád interspárjában a kenyereknél van. Hát úgy nagyjából széttördelik aztán jó, nem kell semmilyen tördelési szabályt betartani. :twisted:

tjuca

Juca, nekem Lacza volt a dokim. Egy ismerős sbész ajánlotta (benne megbízunk), az ő unokái is nála születtek. :) Bár én még nem konzultáltam vele azóta, az is előfordulhat, hogy nyugdíjba ment. :?
Mondjuk nekem az első nap vicces volt, mert megkaptam a zselét és befektettek, pont abba a szobába, ami a műtőre nézett. Így aki csak arra járt bekukucskált, és minden doki megállapította, hogy én aznap biztos nem szülök, mert nagyon mosolygok, és nyugisan olvasgatok :lol: Mivel aznapra már tele volt a császáros program, nem akarta a doki megkockáztatni, hogy jobban beleavatkozik, és mégse megy, császszárral kéne befejezni, és nem lesz hely. Így aztán kaptam még egy éjszaka esélyt, hátha Márk úgy dönt, kijönne, de nem akart. Másnap aztán megint minden ment előlről, de már éreztem valamit. Aznap is hagytak volna még órákig "vajúdni", de én nagyon úgy láttam, az arcukon, nem sok reményt fűznek hozzá, hogy ennyi fájással magától kijön. Így végül közös megegyezéssel császár lett. Sokat gondolkodtam rajta, jó döntés volt-e, végül arra jutottam, nagy valószínüséggel így is műtöttek volna (a doki már terhességem alatt félt attól, szűk a hely belül, nem fog kiférni), plussz fájástalanság, csak így nem este fáradtan, hanem kettőkor megműtöttek. És nem kockáztattam egy esetleges oxigénhiányt, vagy hogy fogóval, vákummal kelljen kiszedni. Remélem a másodiknál lesznek fájásaim, és megszülhetem természetes úton. :) A toxémia mivel jár? Vizesedésen kívül van még valami? Mert én is iszonyatos módon vizesedtem.

amandi

Na, ezt figyuzzátok!!

Kép

Kép

Erika

Kép
viera

Sziasztok!

Marcy: Aranyos a vonalzód! :)

Gabella: Nagyon szép a pulcsi!!! Ügyes Vagy! Adóbevallást anya is gépen csinálja, mégis 3.000 kér érte és ez itteni viszonyok között nem is sok. Lackónak jobbulást!

Benianya: Süthetsz akár mézeskalácsot is! Az nem morzsál.

Amandi: Sajnálom a rossz évkezdéseteket! :cry: Lelketeknek, kutyusnak jobbulást. Márknak pedig jó bölcsizést! A mi kajagondjaink javultak. Vagyis a bölcsiben rendesen eszik, itthon viszont még megy a harc.

Elvittem tegnap Zolót az orvoshoz, mert este és éjszaka megint nagyon csúnyán köhögött (olyan szárazan, ugatósan, fuldoklósan). Doki megnézte, azt mondta, hogy a tüdeje tiszta, torka nem piros és az orra sem folyik, adjak neki hörgőtágítót (spiropent) és ennyi. :?: :!: Szerintetek mitől köhöghet? Száraz a levegő, meleg a szoba, allergiás valamire???

nancsa

Bocsi, nem nagyon fogtam fel, amit írtatok, kész vagyok... Kukk a blogra!

Influenzára nem adnak antibiotikumot, ugye, jól tudom?

Gabella

gabella

Kép

Ez tök jó! :lol:

Gabella

gabella