Kditke,
A felsőoktatás luxus, az, hogy mindenkinek jár, olyan, mint kijelenteni, mindenkinek jár a legmagasabb szintű egészségügy. - jár, de nem jut.
A felsőoktatás attól, hogy az oda járó fizet vagy sem, sokba kerül. Ha valaki orvosnak tanul, benne van vagy két millában egy fél(!!!) éve. Abból fizet x összeget, de soha nem a teljeset. Ha az én gyerekem
nem megy orvosnak, attól én és a másik 6 millió adófizető magyar még fizeti azt a tandíjat, mint adófizető. Az a sok pénzen képzett orvos, amint megkapja a diplomáját, dönthet, hogy marad-e Magyarországon, kezelve az én gyerekemet, vagy azonnal kimegy külföldre, mivel ott tényleg jobban megfizetik, mint itthon. És még jogos is, mivel tényleg kidolgozta a b..t az egyetemen. Ha fülig adósságban végzi el az egyetemet, legalább marad.
Az egyetemi képzésnek messze nem a tandíj a legnagyobb költsége. Egy tanár az öt éves egyetem alatt nem keres általában, amíg egy takarító már hazavitt 60xa minimálbért minimum, ha
érettségi után kezdett dolgozni. Ez 3 millió felett van, ami azért kevesebb, mint a tandíj. A tandíj mellé vannak még járulékos ktg-ek, egy Gyermekgyógyászat tankönyv, amire nagyon fáj a fogam, 14.000Ft, gondolom, ha valaki orvosnak tanul, ezzel az egy könyvvel nem ússza meg. Fizetni kell albérletet/koleszt stb. Hogy bejusson az egyetemre, többnyire van magántanára a középiskolában. (Én ebből élek meg.
)
Ezek mellett, egy diplomás jó 2x annyit keres, mint egy érettségizett átlagosan (Forrás: a legfejlettebb 30 ország Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OEDC))
Magyarországon jelenleg túlkínálat van tanárokból, jogászokból, közgazdászokból.
Hiány van jól képzett szakmunkásokból.
Biztos vagy benne, hogy a tandíj kérdése olyan egyszerű???
Tegyük hozzá, hogy fogalmam sincs, mi a jó válasz. Az igen, nem és tartózkodom között ingázok elég keményen.
Sajna nem vagyunk egy olyan ország, mint Anglia, amit a pénzügyi szektor eltart és még természeti kincsei is vannak.
Május,
Megígérem, hogy csak a fenti egyetlen hsz-szel reagálok, többet nem! Egyetértek, jogos és megpróbálom betartani.
Mazsi,
Szemészdokikat nem ismerek.
Timocska,
A vers mellet még érdekesnek tartottam, hogy egy olyan rezsim kiáltotta ki Lorcát a nemzet legnagyobb költőjének, amely pár évvel azelőtt lőtte agyon.
Említettem már, hogy Nati után egy elég kellemes depim volt. De nekem ez már terhesen kezdődött. Terhesség alatt Robival mindent leegyeztettem, hogy mit kell csinálni, ha esetleg meghalnék és neki egyedül kéne felnevelnie egy csecsemőt. Olyan részletekbe menően, hogy mondjuk a bankkártyámmal vegye le az összes pénzt, mert különben zárolják és nem jut hozzá a gyerek 18 éves koráig.
Nem kell megkérdezni, hogy normális vagyok-e.
Lépéssel a háromnál tartunk és a foggal is.