Sziasztok!
Mi nem voltunk itthon a hétvégén,így jól lemaradtam megint...na de majd most ....
Szombaton voltam dokinál is a szokásos 4 hetes kontroll vizsgálaton,nem soká kell mennem megint uh-ra,és laborba is elküldött. Említettem neki a haskeményedéseket,ami végül is nem olyan vészes,de gondoltam,hgoy megemlítem neki...megnövelte a 3X2 re a magnézium adagomat( és nem kell szednem az elevitet).JA és kíméltes életmódot javasolt és apát is nélkülöznöm kell,október közepe után mindenképp...
Winnie!
Így már értem a kenőcsöt ,bocs
Rákérdeztem az Istvános topikban és a dokimnál is a tanfolyamokra, és szerdánként van,de valamelyik nap én is bemegyek vérvételre és utána nézek tűzetesebben....,igaz én nem tudok menni,ha szerdánként van,mert minden szerdán Cini Muzsikára járunk délelőtt a Dáviddal,délután meg angol tanfolyam
pedig, ha lett volna valami számomra érdekes téma,bizti elmenetem volna.
Ja már látom,hogy időközben sikerült kiderítened a tanfolyamokat.....az én dokim azt mondta,hogy mindegyj,hgoy melyikre megyek be...mindig más a téma
Akkor ti is jókor költöztök???Nem irigyellek.És legalább sajátba?
Konyhagépeket sikerült vennetek?
Andykamama!
Ne aggódj vagyunk egy páran a 70-esek táborában....! Mi 70-esek tarsunk össze
Köszi,hogy megosztottad velünk a szopipárnás címet,lehet,hogy én is fogok rendelni,egyre többet foglalkoztat a dolog....
Mágnes!
Tök ari vagy,köszi.
Sikerült visszaköltözni a hálószobába?
Én is imádom a tejberizst.
Kutyuli meglett?
Tinu!
Üdv a táborban!(70)
Nekem Magne B-t ajánlott a dokim a keményedésekre,de tényleg előbb konzultálj a sajátoddal.
Szilvi!
Vízelési inger ügyben látom már megnyugtattak a többiek.Én általában három kijárásssal meguszom éjszaka
Mit tanítasz?(Bocs,ha már irtad)
És mi az a kismamafaros?
Mot!
Mi is Cserkeszőlő felé vettük az irányt a hétvégén,Nagyréven voltunk
Remélem jól telt a hétvégétek.
Ez a "gyengébb idegzetűeknek" nagyon jó volt
az én páromnak nagyobb bi-bi
Kataa!
Bocsi,valamit nagyon benéztem
a védőnéniddel kapcsolatban....
Olyan nehéz pihenni napközben,pedig tudom,hogy a házimunka megvár,de akkor is.....
....még éjszaka is sokszor fent vagyok,(valahol olvastam,hogy ez a harmadik harmad felé teljesen normális, úgyhogy csatlakozom a nem alvósok táborához...
)
Én csokit,meg bon-bont vittem a csecsemősöknek,gondoltam örülnek annak is,de nagy sajnálatomra,egy másik szobában fültanuja voltam két nővér (nem csecsemős,de akkor is ledöbbentem)beszégetésének,amint éppen legagyizzák az előttem lévő kismama ajándékát,na azóta nincs csoki se
A 85/50 peres vérnyomás se semmi,és máskor is alacsony?Ez tényleg szédületes
Alex van a hordozós képen? Annyira kis cuki!Nagyon édi-bédi baba volt.
Ja és a férjeded az csúcs,azt hittem ilyenek csak a mesékben léteznek
Szana!
Örülök,hogy minden rendben volt az uh-n!
Korena!
Visszatérve a csecsemősökre,teljesen igazad van,joggal várjuk el tölűk a szaktudást és a kedvességet, de sokszor ők is csak kedvességet várnak tőlünk(tisztelet a kivételnek).
Nekem is van némi folyásom ,kaptam is rá valami kúpot,majd hétfőn ki váltom,nem mondott rá a dokim semmit.
Nagyon helyesek vagytok a lányoddal együtt,akkor neked lesz segítséged bőven,biztos nagyon várja már a kistesót Evelin.
Niki!
Mostmár ne dogozzál annyit! És üdv a táborban.
Bizti nagyon szép lesz a fürdőszobátok!
Cic!
Kicsit azért irigykedem,hogy ti már mindennel kész vagytok, mármint a szobával meg ilyenek....az olyan jó érzés....
Jó,hogy felvetetted ezt a fülbevalós témát,nekem is el kéne gondolkodnam rajta,hogy mi legyen,az Istvánba kifúrják tényleg a nővérkék is.Majd megemlítem apának.
Jók a Gergős képek!és a pocakos is.
És én is ilyen szülést kívánok mindenkinek,mint a tiéd volt Gergővel.
Jujj,a kukitémával is beletrafáltál.....nekem is meg kéne már mutiznom a doki bácsinak a Dávidét,mikor kell lejönnie teljesen a bőrnek?(Kata,Beszti és még a nagyobb fiús anyukák! érdekelne a ti véleményetek is)
Minden pelenkázásnál lehuzogatom úgy kb. félig és kitisztítom,de nem jön le teljesen,ezt kb. 1 éves kora óta,persze fürdésnél még alaposabban,de akkor se jön le teljesen,csak félig,ez normális?
Tünde!
Én is sok boldogságot kívánok Zitának a szülinapján. Miket kapott a nagylány?
Bizti nagyon klassz lehetett a videó,amit csináltál róla,olyan gyorsan telik az idő,nem csoda,ha elérzékenyültél.
És tényleg szép nagy a pocakod!
Krista!
Várjuk a fótót és a méreteket!
Viki!
Remélem jobban vagy már!
Köszi a tippet a fülbevalóval kapcsolatban,azt hiszem nem is gondolkodom tovább rajta.....
Snoopy!
Nagyon jó a honlapotok!
És tényleg kitettél magadért!
Az teccet,hogy Ildikónak is és Ilgyának is megszólítottál.
Köszike a túlélős tippeket a kiskorkülönbséghez,én fogom őket alkalmazni.
A Garmastan kenőcs Dávid születése előtt ott áll felbontatlanul
én is bekészültem,és szerencsére nem volt rá szükségem,lekopogom,de egyszer se sebesedett ki a bimbom,szerencsém volt végig.
Örülök,hogy neked is tetszett a katicás baba,annyira beleszerettem,ahogy ott lógott,úgy éreztem,hogy nem hagyhatom ott,olyan mintha suttogta volna,hogy vigyél haza....
Majd figyelem a mozekosarakat,nekem is olyan szimpatikus...
Felixanyul!
Teljesen normális,hogy nem bírsz aludni mélyalvásban,nem akarlak elkeseríteni,de később még rosszabb lesz.(majd megkeresem azt a cikket,az olyan jól leírja,hogy mi s történik bennünk,és miért vannak ezek a dolgok....)
Bemásolom a cikket,hátha mást is érdekel:
UGORJON,AKIT NEM ÉRDEKEL HOSSZÚ:
A terhesség utolsó hónapjaiban testi és lelki okok akadályozhatják a nyugodt alvást. A probléma megszüntetéséhez természetes gyógymódokat is igénybe lehet venni.
Az álmatlanság a terhesség egyik tipikus panasza. A helyzet a harmadik trimeszterben lehet a legrosszabb. Ebben az időszakban ugyanis a leendő anyuka szervezete nagy mennyiségű hormont(elsősorban progeszteront) termel, amely módosítja a központi idegrendszer működését, és ezzel izgalmi állapotot idéz elő.
El kell fogadnunk, hogy a terhesség megváltoztatja az életünket, és ezen belül az alvási szokásainkat is. Lelkileg készüljünk fel arra, hogy ezentúl lefekvés után nem fogunk azonnal elaludni. Ez az első lépés a nyugodt álom felé.
Utolsó harmadban
A harmadik trimeszterben további zavaró tényezők jelentkezhetnek.
Ilyen a fokozott gyomornedvtermelés miatti gyomorégés, az izomgörcs és a gyakori vizelési inger.A kicsi is kezdi magát egyre szűkebben érezni a pocakban, és gyakran kihasználja a több helyet, amikor a kismama fekszik, hogy mozogjon és rugdosson, ezzel gyakran felébresztve
édesanyát. A szüléshez közeledve a nő szervezete elkezd endorfin hormont termelni, amelynek élénkítő hatása is zavarhatja a kismama álmát.
Végül, de nem utolsósorban a terhes nő lelkiállapota is zavarhatja a nyugalmát. Ahogyan közeledik a nagy nap, a kismamára gyakrabban
törhetnek rá a félelmek és az aggodalmak.
A terhes anyák negyede az utolsó trimeszterben szinte nem tudja nyugalomban tartani a lábát fekvés közben. Gyakorlatilag állandóan
úgy érzi, hogy mozgatnia kell azokat. Ez a panasz jellemzően este jön elő, főleg elalvás előtt: időnként három-négy óra is eltelik, mire az anya le tudja hunyni a szemét. Ez a tünetegyüttes a szülés után szinte azonnal és magától elmúlik. A gond a B12-vitamin és a vas hiányából adódik.
Figyelmedbe ajánljuk még:
Alvás várandósság idején (cikk)
Mamatesttartás (cikk)
Szorult helyzetben - A székrekedésről (cikk)
Mi használ terhességi hányinger ellen? (tudásbázis)
Terhesség végi ödéma (bedagadt boka) csökkentésére mit lehet tenni? (tudásbázis)
Igaz-e vagy tévhit, hogy ha a kismama sokat simogatja a terhesség alatt a hasát, az koraszülést okozhat? (tudásbázis)
Gyógyfüvek
Ha a leendő anyuka nagyon izgatott, elképzelhető, hogy egy pohár kamillatea már nem elég a nyugodt alváshoz.
Rendkívül hatékony teafűkeverékek is kaphatók, elsősorban gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban és nagyáruházakban. De a kismama mindenképpen kérdezze meg orvosát, és csak az ő jóváhagyása után fogyasszon teafűkeverékeket!
A legelterjedtebb keverékben kamilla, macskagyökér, ezüsthárs (molyhos szódok), Golgota-virág és mézfű található. Ezt a keveréket
csepp formájában naponta kétszer vagy háromszor is lehet alkalmazni.
A kúrát esténként, elalvás előtt húsz cseppel érdemes kezdeni. Ha néhány nap alatt kiderül, hogy nem használ, érdemes húsz cseppet
vacsora után bevenni, a másik húszat közvetlenül a lefekvés előtt.
Ha pedig az anyuka egész nap ideges és feszült, akkor húsz cseppet reggel vegyen be, húszat pedig este. Ugyanez a keverék teafű formájában is kapható: néhány percig forrásban lévő vízben kell
áztatni a filtert. Naponta két csészével ajánlott belőle fogyasztani.
A galagonya rendkívül hasznos szívbántalmakra, ezért különösen indokolt a használata szapora szívverés, tachycardia esetén, amely tipikus panasz a terhesség idején. A galagonyának nyugtató hatása is van, ezért azoknak a kismamáknak is ajánlott, akiknek a vérnyomása
magasabb a kívánatosnál. Akinek azonban alacsony a vérnyomása, kerülje fogyasztását!
Az orbáncfű az álmatlanság klasszikus gyógyszere, különösen amikor aggodalmak, félelmek állnak annak hátterében. A leendő anyuka ugyanis gyakran megrémülhet a szüléstől, vagy attól tarthat, hogy
majd nem fogja tudni megfelelően ellátni anyai feladatait, esetleg rosszkedvű a teste elváltozásaitól.
Két jó tanács:
1. Ne keverje a gyógyfüveket és a gyógyszereket: elképzelhető, hogy hatástalanítják vagy túlságosan felerősítik egymást!
2. Bármilyen gyógyfűkészítmény, ásványi anyag használata előtt kérje ki nőgyógyásza tanácsát!
Ásványi anyagok
A leendő anyuka ásványi anyagokkal erősítheti szervezetét: mivel ezek az idegrendszerre hatnak, az elalvásban is segíthetnek.
Az egyik leghatékonyabb a kálium: jelen van például a banánban, a sárgabarackban és a grapefruitban. Az izomgörcsök megelőzésében is
segít. Szükség esetén érdemes vízben oldódó tasakokat vásárolni: napi egy tasak elegendő ebből az elemből. Az adagolást az orvos határozza meg!
Az is lehetséges, hogy a szervezetből hiányzik a magnézium, amely az élelmiszerekben ritkán fordul elő. Az ásványi anyag pótlásával megelőzhetők a jellemző terhességi panaszok, mint a fejfájás, a
hányinger, a magas vérnyomás, sőt még a terhességi mérgezés is.
Testhelyzet
Az utolsó trimeszterben az oldalt fekvés ajánlott a nyugodt alváshoz. A kismama vegye körül magát pármákkal, támassza meg magát minél kényelmesebb pozíciót keresve.
Az oldalt fekvő alvás elsősorban azoknak az anyáknak okozhat gondot, akik hozzá voltak szokva, hogy a hasukon alszanak. Háton nem
ajánlott feküdni: a méh elnyomja az ütőereket, ezzel lelassítja a méhlepénybe és a magzathoz jutó vért, sőt még vérnyomáscsökkenést is okozhat.
A nyugodt elalvásban az is segítheti az anyukát, ha a lefekvés egy kis rituálé szerint zajlik: halgasson halk zenét, olvasson, vagy igyon nyugtató hatású teát.
Gyomorégés
A gyomorégés is akadályozhatja a kismamát az elalvásban. Az égető érzés azért jelentkezik, mert utolsó trimeszterre jellemző emésztési
nehézségek miatt az ételnek több savra van szüksége a megszokottnál, és ez a sav időnként feltör a gyomorból a felső emésztési traktus felé.
Kerülni kell a bőséges vacsorákat, és legalább egy-két órát kell hagyni a vacsora és a lefekvés között! Vannak ételek is, amelyek segítenek kezelni a problémát. A tej helyett például érdemes joghurtot fogyasztani. S olyan készítmények is kaphatók, amelyeket kifejezetten erre a panaszra fejlesztettek ki.
A nyugodt álomért
A pihenés menetrendjének ugyan nagy egyéni eltérései lehetnek, de vannak szabályok, amelyeket érdemes betartani a nyugodtabb alváért.
- Csökkentsük le az ágyban töltött időt azokra az órákra, amikor valóban alszunk!
- Igyekezzünk mindig ugyanabban az időszakban lefeküdni!
- Tartsuk be az étkezések pontos menetrendjét!
- Napközben mozogjunk, ne este!
- Ne fogyasszunk koffeint (a cigarettát és az alkoholt már nem is mondjuk) az esti órákban!
- Ne dolgozzunk éjszaka, és kerüljük a késői hazatéréseket!
- Ne használjuk a hálószobát nem odaillő cselekvésekre (tévézés, evés, munka)!
- Ne együnk nehéz ételeket vacsorára, mert megnehezítik az emésztést, és késleltetik az elalvást!
- Altatót a terhesség első három hónapja alatt szigorúan tilos szedni, és később is csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt!
Aki jól alszik, könnyebben szül!
A pocak elvette a nyugodt álmot? Vigyázat: ez azt is jelentheti, hogy nehezebben fog menni a szülés.
Egy friss amerikai felmérés szerint aki jól alszik, könnyebben szül.
A San Franciscó-i University of California School of Nursing nemrég megjelentetett tanulmánya szerint azok a terhes anyák, akik éjszakánként hat óránál kevesebbet alszanak, hosszabb vajúdással hozzák világra gyermeküket, és körükben a császármetszések aránya is nagyobb (négyszerese-ötszöröse a jól alvókéhoz képest). ,,Többet kellene pihenniük" állítja Kathrin Lee, a tanulmány szerzője, aki szerint ,,a jobb pihenésért több időt kell a lepedők között tölteni"
Persze könnyű mondani. Megtenni azonban sokkal nehezebb. Egyrészt mert az álomnak nem lehet parancsolni, legfeljebb elő lehet segíteni az eljövetelét. Másrészt pedig egy tíz kiló körüli hasi tarisznyával nem olyan könnyű elaludni. Harmadrészt pedig ha hozzávesszük, hogy a leendő anyuka milyen félelmekkel fekszik le, akkor máris itt a kétség: bármilyen tudományos is az amerikai
felmérés, mintha szem elől tévesztette volna a valóságot.
Forrás: Anyák Lapja