Fejés: én nem tettem egyik gyereknél sem, pontosabban Benivel az első otthonlévő étkezést igen (kénytelenek voltunk, mert nem tudta bevenni a cicit, így végül kiskanállal etettük meg, de huzamosabb ideig nála sem, mert utána sikerült rávenni a szopizásra). Így is volt tejem, pl. Hanna már nagyobb súllyal jött haza, mint amivel született.
Szerintem koraszületteknél nagyon fontos a fejés, ill. ha a baba valami miatt nem tud (pl. szájpadhasadék), de ha igény szerint tudja valaki az első pillanattól szoptatni a babát (és ebben benne van az is, hogy ha lehet, akkor már a kórházban éjszaka is (24 órás rooming-in ezért a legjobb)), akkor szerintem nem kell.
Nekem van mellszívóm, de egy kezemen meg tudom számolni, hányszor használtam. Viszont mindhármat 6 hónapos koráig kizárólagosan sikerült szopiztatni...
Sajnos nem mindenki ilyen szerencsés, sok gond felmerülhet (nekünk is volt Nátánnál is, Hannánál is), de szerintem egy fontos, sokat segítő dolog, hogy tényleg igény szerint, mindenféle korlátozásoktól (sem időbeli, sem hosszbeli korlátozás nem jó) mentesen kell szopiztatni, és mellőzni kell a szopáshelyettesítőket (pl. tea, játszócumi, de akár a bimbóvédő is rossz lehet).
És emellett ha valakit megnyugtat, fejhet, de én őszintén szólva lusta
:D is voltam, és ez nem hiszem, hogy most változni fog 3 másik gyerek mellett.
Egyébként szokták ajánlani, hogy az első 6 hétben fejjen a kismama, mert akkor még nem annyira stabil a tejtermelés, de akárhogy is dönt valaki, az biztos, hogy nem szabad hirtelen elhagyni a fejést, csak fokozatosan.
Ill. még akkor is jól jöhet a fejés, ha az anyukának gondja van, pl. annyira fájdalmas a szoptatás bimbóseb miatt, aminél nem bírja el a szopit, de akkor is csak a lehető legkevesebb ideig, szem előtt tartva, hogy sem a gépi, sem a kézi fejés nem olyan hatékony, mint a baba szopizása, nem biztos, hogy könnyű a kellő mennyiséget fejéssel fenntartani.
Mindezek mellett szerintem jól jön, ha van már mellszívója az embernek és azt a kórházba is viszi (én is fogom
(egy Avent Isis kézi fejőm van), pedig tudok kézzel, mellszívó nélkül is fejni), mert bármilyen váratlan helyzet előállhat, és akkor jobb, ha kéznél van, illetve még akkor is, ha van teje a mamának, akkor is jó, ha pl. tejbelövellésnél, amikor kemény a mell, le tud fejni valamennyit, hogy puhább legyen, és a baba könnyebben rá tudjon harapni (nekem nincs különösen nagy mellem (jó nem is kicsi
), viszont a baba szája olyan pici, hogy nálunk is gond a méretkülönbség, persze aztán rájön, hogyan kell, és akkor már nem gond).
Pénz: nálunk természetesen nincs külön kassza, márcsak azért sem, mert az én pénzem a családfenntartásánál csak zsebpénz szinte. Sőt, a párom számlájához én tudok csak hozzáférni interneten, mert nem ismeri a belépéshez szükséges azonosítóit
.
Kataa!
Császárseb: már nem teljesen emlékszem, de mintha Hannánál nekem is feszült volna kicsit. Szerintem ez normális, hisz az varrt seb, nem biztos, hogy tud úgy nyúlni, mint a többi bőr. Most persze nekem már nem okoz gondot, hisz Hanna spontán született, úgyhogy nincs újabb varrásom.
Viszont ha nagyon feszül, fáj, akkor mindenképpen említsd meg az orvosodnak!!!
Pizsama - hálóing: Ha engedik, és valaki azt szereti, akkor szerintem lehet pizsma is. Leglábbis a MÁV-ban ez nem volt gond. Nekem van szopis pizsamám is, de rendes elől gombos is. Persze lehetséges, hogy véres lesz, de ez ugyanakkorra eséllyel előfordulhat hálóinggel is, és ha valaki jobban érzi magát pizsamában...
Ja, egyébként sokan szokták mondani, hogy nem érdemes drága dolgokat venni (ami igaz is, pláne ha otthon nem hazsnál valaki ilyesmit), mert ha összevérződik, akkor úgyis ki kel dobni, de pl. a hálóingből, pizsamából simán ki tudtunk mosni rendesen mindent. A bugyiknál is csak azért jobb pl. a hálós Tena, mert azt ott rögtön kézzel is ki lehet mosni a kórházban, és hamar megszárad. Meg persze kényelmesebb, hogy ha annyira cikis, akkor ki lehet dobni...
Szülőszoba: érdeklődjetek utána, hogy lehet-e inni, enni. Van, ahol igen, és oda szűrt gyümölcslé, valami ennivaló (ill. a párotoknak mindenképpen), szőlőcukor, csoki jól jöhet. Azt is érdemes megkérdezni, hoyg adnak-e betétet már a szülőszobán, mert ahol nem, ott oda is kell vinni pár darabot (pl. ha burokrepesztés van, ill. szülés után, amikor rendbetettek, utána is kell). Persze a nagyobb adag a gyerekágyas csomagban legyen.
Viszont babaruha, kistakaró sok helyen nem kell, adnak, csak majd a hazahozatalhoz kell, erre is érdemes rákérdezni, mert ha nem kell, akkor inkább csak legyen összekészítve és majd a párotok hozza be, ne növelje még az is csomagmértet. Viszont pelenka, popsitörlő szintén sok helyen kell a babának.
Szopis teával vigyázni, mert akár az is okozhat hasfájást a babának, ha nem muszáj, ne igyatok először, inkább megfelelő folyadékbevitelre kell odafigyelni (nem rostos, nem szénsavas, hanem szűrt gyümölcslevek, ásványvíz).
Nekem elengedhetetlen valami olvasnivaló
:D.
Fiú, kislány pelenkázás: krém ne menjen be a kislányoknál, a fiúknak meg szerintem békén kell hagyni egy jódarabig a berendezést. De ez csak szerintem... Én két fiú után bizony megkérdeztem a kórházban, hogy is kell kislányt pelusozni.
:)
Az szerintem nem törvényszerű, hogy ami az apuval volt, az lesz velük, de még testvéreknél sem törvényszerű, hiyg egyforma. Mi Beninél nem huzigáltuk, de sajnos védőnő-dokinő igen. És (most emiatt vagy nem, azt nem tudom) végül műteni kellett olyan szűkülete volt (nem letapadása!). Viszont Nátánhoz senki nem nyúlt hozzá, és 3 éves kora után kezdett oldódni a letapadása (néha azért óvatosan megnéztük, eleinte úgy tűnt, hogy akár szűkülete is lehet), és mára teljesen OK. Egyébként mi voltunk vele 3 hónaposan sebésznél (akkor volt Beni műtétje), és ő megnézte, de azt mondta, hogy hagyjuk békén, mert ebből még akármi is lehet, pelenkás kor vége előtt úgysem műtik, addig viszont meg is oldódhat. Így is lett. Szóval, ha nekünk most kisfiúnk lesz, akkor sem nyúlhat hozzá senki, nem fogom engedni, csak valamikor 3 éves kora körül, ha úgy ítélem meg (én és a párom nagyon-nagyon óvatos lesz, nem fogjuk feleslegesen felrángatni, ha látjuk, hogy nem megy), akkor sebész.
Szilvi!
Mi meg az ellenkező véglet vagyunk, szinte minden kész, a múlt héten a függönyt is megvarrtam a szobába.
Persze a táskát azért még nem pakoltam be!
:D
Még egyébként ráérsz, mi ugye nagy helyzeti előnnyel indultunk, hogy sokminden már megvolt. Csak azért (szerintem) ne hagyj mindent az utolsó pillanatra, nagypocival talán nehezebb utánajárni a dolgoknak.
Meg olyan jó tervezgetni, nézelődni, vásárolgatni a kicsinek! Nem?
Snoopy!
Rókus hogy áll?
Sziszi!
Csak ügyesen a vezetéssel! Szerintem (ha az oktató úgy javasolja), akkor érdemes pár óra pluszt venni. De persze te is érezheted, mennyire megy. Engem azért tudtak volna mivel buktatni, pl. forgalomban parkolni bizonyos módon (szerencsére csak orral előre kellett járda mellé, hátra még most sem tudok annyira).